28 april 2024

Redaktionen

alt
Mathias Aronsson, vice vd för Wallenstam.

 

Wallenstam har markanvisats möjlighet för nyproduktion i Österåker, i den nordöstra delen av Stockholms län. Markanvisningarna inryms inom antagna detaljplaner samt ger möjlighet för nyproduktion av sammantaget drygt 400 lägenheter, varav cirka 130 hyresrätter i Norrgårdshöjden samt cirka 270 hyresrätter och 10 bostadsrätter vid Söraskolan, Österåker.

 

– Vi är väldigt stolta och glada över förtroendet från Österåker kommun som är en helt ny kommun för oss att bygga och verka i. Vi ser fram emot ett långsiktigt samarbete och hoppas på att framöver få möjlighet till fler byggstarter i kommunen, säger Mathias Aronsson, vice vd för Wallenstam.

 

Markanvisningen för Norrgårdshöjden omfattar 130 hyresrätter med en beräknad produktionsstart i mars 2018. Och markanvisningen vid Söraskolan omfattar cirka 270 hyresrätter och 10 bostadsrätter i radhus med en planerad produktionsstart i augusti 2018.

 

– Österåker är en expansiv och attraktiv del av Stockholmsregionen med en befolkningsutveckling över genomsnittet. Vi hoppas på en första möjlig byggstart här under 2018, säger Mathias Aronsson, vice vd för Wallenstam.

 

I Österåker bor 43.000 personer och under sommartid fördubblas befolkningen genom fritidsboende och besökare. Centralorten Åkersberga ligger knappt tre mil nordost om Stockholm, eller 30 minuter med bil, buss eller tåg.

alt

Shlm 03, om 6.500 kvm fullt uthyrd kontorsyta, har just färdigställts i Hammarby Sjöstad.  Sthlm 03 utgör en del av den första etappen av Sthlm New Creative Business Spaces, Skanskas kontorssatsning i Hammarby Sjöstad om totalt 100.000 kvm kontorsytor i 7 byggnader.

 

Skanska har sålt kontorsfastigheten Sthlm 03 i Hammarby Sjöstad i Stockholm till Aberdeen för cirka 440 miljoner kronor. Transaktionen kommer att bokföras av Skanska Commercial Property Development Nordic i det andra kvartalet 2017. Köparen tillträder i december 2017.

 

– Sthlm 03 har just färdigställts och hyresgästerna håller på att flytta in. Efter ett snabbt och smidigt uthyrningsarbete är vi nu glada att kunna sälja fastigheten till en välkänd och etablerad investerare som Aberdeen, säger Antonia Junelind, transaktionschef, Skanska Fastigheter Stockholm.

 

Sthlm 03 utgör en del av den första etappen av Sthlm New Creative Business Spaces, Skanskas kontorssatsning i Hammarby Sjöstad. Huset som omfattar cirka 6.500 kvm är fullt uthyrt, med hyresgäster som Boehringer Ingelheim, Lantmäteriet, Polystar, Erik Olsson Fastighetsförmedling och Wayne’s Coffee.

 

– Skanska har i Sthlm 03 skapat en hållbar och modern kontorsbyggnad som mycket väl lever upp till de höga krav dagens hyresgäster ställer. Vi välkomnar hyresgästerna och ser fram emot att samarbeta med Skanska i den fortsatta utvecklingen av området, säger Magnus Kenning, transaktionschef, Aberdeen Asset Management Sweden.

 

Sthlm New Creative Business Spaces består av sju byggnader och totalt kommer kontorsområdet Sthlm New att omfatta 100.000 kvm kontor och rymma mer än 6.000 arbetsplatser. I området finns ett brett utbud av restauranger och annan service, närhet till Södermalm samt goda kommunikationer, med både tvär- och tunnelbana.

 

alt
Erik Selin, vd för Fastighets AB Balder.

 

Fastighets AB Balder har avtalat om att förvärva 56 procent av Serena Properties AB, ett bolag som idag ägs av Ratos, Varma Mutual Pension Insurance Company och Redito.

 

Serena Properties äger 21 handelsfastigheter i Finland med ett marknadsvärde om cirka 200 MEUR.
Bolaget kommer troligtvis att redovisas som intressebolag till Balder.

Transaktionen är villkorad av godkännande från EU:s konkurrensmyndighet och beräknas bli slutförd under tredje kvartalet 2017.

torsdag, 29 juni 2017 16:54

Stendörren förnyar avtal med Medivir

 

alt
Medivirs huvudkontor ligger på Lunastigen 7 i Huddinge.

 

Stendörren Fastigheter har förlängt ett strategiskt hyresavtal med hyresgästen Medivir AB i fastigheten Luna 1 i Huddinge. Det nya hyresavtalet omfattar drygt 3.500 kvm lokalyta som består av kontor och laboratorier. Hyresavtalet löper på tio år från 2019 med ett årligt hyresvärde om cirka 5,65 Mkr. Tenant & Partner har varit hyresgästens rådgivare.

 

I samband med avtalet kommer Medivirs lokaler att moderniseras och anpassas för att stödja verksamhetens behov framgent. Medivir utvecklar innovativa läkemedel för behandling av cancer och bedriver forskning och utveckling av läkemedel i samtliga faser.

 

– Det är med stor glädje och stolthet vi fortsätter vårt långsiktiga samarbete med Medivir som bedrivit sin verksamhet i fastigheten i drygt 20 år. I linje med vår proaktiva förvaltningsstrategi och i nära samarbete med vår kund kan vi genom denna förlängning långsiktigt säkra lokalförsörjningen för Medivirs fortsatta verksamhet, säger Fredrik Brodin, vd för Stendörren.

alt
Martin Malhotra och Arvid Lindqvist, projektledare respektive analyschef på Catella.

 

I juniupplagan av Catellas kreditbarometer CREDI minskar huvudindex från 46,5 till 41,8, vilket visar att såväl banker som fastighetsbolag anser att finansieringsklimatet har försämrats.

 

– Den främsta orsaken till försämringen är en nedgång i delindexet som mäter kreditmarginaler. Bankernas syn är fortsatt mer återhållsam jämfört med de noterade fastighetsbolagens. En anledning till detta kan vara att bankerna har blivit mer selektiva i sin utlåning till mindre och nya låntagare, och att åtstramningen därför inte har drabbat noterade fastighetsbolag i lika hög grad, säger Martin Malhotra, projektledare på Catella.

 

– Utvecklingen av CREDI:s framåtblickande index indikerar att vi kan förvänta oss en avmattning av bankernas utlåning samt även transaktionsvolymen på fastighetsmarknaden under de kommande 9–12 månaderna. Just nu finns ett tydligt säljtryck utanför storstadsregionerna i takt med att allt fler aktörer fokuserar på stor- och regionstäder. Tack vare det försämrade finansieringsklimatet i kombination med den ökade likviditeten utanför storstäderna kan kunniga aktörer med tillgång till finansiering i dagsläget investera med begränsad konkurrens, säger Arvid Lindqvist, analyschef på Catella.

 

– Samtidigt som tillgången till banklån försämrats har vi haft ett starkt kvartal för företagsobligationer. Under årets första kvartal emitterade de noterade fastighetsbolagen på Stockholmsbörsens huvudlista SEK- och EUR-obligationer för nästan 17 Mdr kr, vilket ökade den utestående volymen med hela 33 procent. Vid slutet av andra kvartalet uppgick obligationerna till knappt 21 procent av fastighetsbolagens räntebärande skulder, vilket är den högsta andelen någonsin, avslutar Martin Malhotra.

alt

                                                                                                                                     

Gustaf Hermelin (bilden) har utsetts som ny styrelseordförande i Vectura Fastigheter. Hermelin kommer närmast från Catena, där han var vd från 2013 till år 2017. Före Catena var Gustaf Hermelin, vd för Brinova 2012-2013 samt vd för Klövern 2002-2011. I april i år blev han styrelseordförande i Catena

 

Nuvarande styrelseordförande Lennart Johansson kommer att fortsätta som styrelsemedlem i Vectura.

 

Vectura, grundat 2012, är ett fastighetsbolag, som ägs av Patricia Industries – en del av Investor AB. Vectura fokuserar på ett fåtal fastighetssegment: samhällsfastigheter, kontor och hotell.

 

Vecturas största kunderna är Aleris, Grand Hôtel och Investor AB. År 2015 ägde Vectura fastigheter för cirka 936 Mkr, varav den kändaste fastigheten var Grand Hôtel i Stockholm.

alt

Elof Hansson Fastigheter och Alecta ska utveckla en mötesplats för internationell handel om 40.000 kvm vid Masthuggskajen i Göteborg.

 

alt

Lennart Hedström, vd för Elof Hansson Fastigheter.


Elof Hansson Fastigheter har avtalat om delägarskap med Alecta för att ytterligare stärka kontorsprojektet Global Business Gate på Masthuggskajen i Göteborg med en långsiktig och stark partner. Sedan den 21 juni äger parterna 50 procent vardera i projektet och tillsammans ska de utveckla Global Business Gate till en unik mötesplats för internationell handel och affärer. Elof Hansson Fastigheter kommer även fortsättningsvis att ansvara för det operativa genomförandet av projektet.
    

Global Business Gate kommer att byggas på en ny halvö i Göta Älv i Göteborg och är en del i stadsutvecklingsprojektet Masthuggskajen. Totalt omfattar projektet 40.000 kvm fördelat på två huskroppar. Första inflyttning beräknas ske under 2021 i samband med Göteborgs Stads 400 års jubileum.
    

– Global Business Gate kommer att bli en viktig mötesplats för Göteborg och Västsverige och konceptet vi bygger är unikt. Vi jobbar hårt för att skapa en attraktiv miljö för de företag som tar plats i fastigheten. Vi känner att Alecta delar vår syn på vad detta innebär. Som pensionsförvaltare är de en långsiktig aktör och därför väljer vi dem som partner i projektet, säger Lennart Hedström, vd för Elof Hansson Fastigheter AB.
    

Idén bakom Global Business Gate bygger på den 120 år långa handelstraditionen inom koncernen Elof Hansson och på Göteborgs historia som internationell handelsstad.

torsdag, 29 juni 2017 12:43

Profi säljer samhällsfastighet i Solna

alt

Profi säljer den färdigutvecklade fastigheten Karlsro 1 nära Arenastaden i Solna.


Profi Fastigheter säljer, med  Cushman & Wakefield som rådgivare, fastigheten Karlsro 1 i Solna till Intea Fastigheter. Fastigheten, som är strategiskt belägen utmed Enköpingsvägen i närheten av Arenastaden, omfattar 13.000 kvm och är fullt uthyrd till samhällsviktiga verksamheter. Parterna har valt att inte offentliggöra köpeskillingen. Tillträde sker den 7 juli.
    

– Vi har under vårt drygt 7-åriga ägande arbetat aktivt med förvaltning och utveckling av Karlsro 1. När nu fastigheten är färdigutvecklad och fullt uthyrd känns det väldigt bra att lämna över det fortsatta ägandet till Intea, som är specialiserade på förvaltning av samhällsfastigheter, säger Thomas Sipos, vd Profi
    

Den ena hyresgästen är en statlig myndighet som nyligen har ingått ett 12-årigt hyresavtal för totalrenoverade och specialanpassade ytor i en större del av byggnaden.
    

– Detta är en fastighet som med sitt läge och med sina väletablerade hyresgäster passar mycket bra in i vårt befintliga bestånd. Profi har lagt ner mycket tid och engagemang i sitt arbete med utvecklingen av fastigheten och vi tar över ett kvalitetsobjekt som vi ser fram emot att fortsätta att arbeta med, säger Henrik Lindekrantz, från Intea.

torsdag, 29 juni 2017 12:38

Castellum bygger Eminent för 350 Mkr

alt

Castellums kontorshus Eminent i Hyllie, Malmö, får bland annat utekontor på taket med utsikt mot Öresundsbron.


Nu börjar en unik kontorsbyggnad i Hyllie i Malmö ta form – den första fastigheten i Norden som har registrerats för att certifieras enligt the WELL Building Standard. Det är en ny internationell byggstandard som tar ansvar för människors välbefinnande i arbetslivet. Bakom projektet står Castellum, som räknar med att investeringen i fastigheten kommer att uppgå till 350 Mkr, inklusive markförvärv. Fastigheten, som är del av Hyllie 4:2 och marknadsförs under begreppet Eminent, kommer att omfatta 9.500 kvm uthyrningsbar yta. Den beräknas vara färdigställd under första kvartalet 2019.
    

Hittills har två hyresavtal tecknats, motsvarande en ekonomisk uthyrningsgrad om 62 procent i förhållande till det totala årliga hyresvärdet om 22,7 Mkr. Det är dels ett femårigt avtal med Boozt Fashion AB avseende cirka 4.900 kvm, dels ett sjuårigt avtal med Open Community Concept AB (Mindpark) avseende cirka 1.500 kvm.
    

– Det är tillfredsställande att nu växa med ett spjutspetsprojekt i det välbelägna Hyllie – och att fastigheten redan till stor del är uthyrd. Det är dessutom roligt att konstatera att vi tar nästa stora steg i vår hållbarhetsresa efter att i fjol rankats som det globalt mest hållbara fastighetsbolaget inom segmentet kontors- och logistiklokaler, säger Henrik Saxborn, koncernchef för Castellum.
    

WELL-certifieringen bygger på vetenskapliga studier och har utvecklats av WELL Building Institute (IWBI), en fristående organisation med säte i New York. IWBI erbjuder certifieringen som utfärdas efter godkännande av tredje part. I hela världen finns i dag endast ett 30-tal WELL-certifierade byggnader.
    

WELL utgår från sju koncept som påverkar hälsan. Fyra av dessa – luft, vatten, ljus och ljud – lever numera de flesta nya fastigheter upp till. Men de tre övriga – kost, motion och välbefinnande – är unika för denna nya certifieringsmetod.    
    

Några exempel i den nya kontorsbyggnaden i Hyllie:

  • Konst och design ska stimulera till vardagsmotion i trapphuset.
  • Utekontor på innergården och på taket med utsikt mot Öresundsbron.
  • Cykelservice och möjlighet till elbilsladdning.
  • Odlingslott på taket, för bistron i fastigheten.
  • Vertikal plantering av ätbara växter på fasadens utsida.
  • Gemensamma hyresgästaktiviteter som yoga på taket och löpning i parken.
  • I caféet/bistron kommer nyttigare alternativ kost att erbjudas; bland annat mindre exponering av sockerprodukter.
  • Information genom litteratur och skyltning som gör hyresgästerna medvetna om hur kost och motion bidrar till bättre hälsa.

    

Fastigheten Eminent kommer också att miljöcertifieras med ambitionen att nå Miljöbyggnad Guld.

 

Castellum har, efter avdrag för utestående företagscertifikat, outnyttjade krediter om cirka 10 Mdr kr, vilka kommer att utnyttjas för investeringen.

onsdag, 28 juni 2017 17:21

Skanska bygger åt Locum för 1,3 Mdr

alt
Locum miljardsatsar på att öka kapaciteten för S:t Görans sjukhus.

 

Skanska har tecknat avtal med Locum gällande om- och tillbyggnation av S:t Görans sjukhus på Kungsholmen i Stockholm. Kontraktet är värt cirka 1,3 Mdr, vilket inkluderas i orderingången för Norden för det andra kvartalet 2017. Projektet är planerat att vara färdigställt under det fjärde kvartalet 2020.

 

I Skanskas uppdrag ingår ombyggnation inom befintliga sjukhusbyggnader samt två helt nya huskroppar vilka ska innehålla lokaler för vård och behandling, förlossning och mottagning. Den preliminära omfattningen är cirka 29.000 kvm nybyggnation och cirka 5.000 kvm ombyggnation.

 

– Vi är mycket stolta och glada över att ha vunnit uppdraget att vara Locums samarbetspart i detta stora och utmanande projekt, säger Roger Taringer, projektchef, Skanska Sverige.

 

Om- och nybyggnationen ökar kapaciteten med cirka 6.000 vårdtillfällen, vilket motsvarar en utökning med 62 vårdplatser, och S:t Göran ska också inrymma ett nytt BB i en ny byggnad med plats för 4.000 förlossningar. Kapaciteten för akutpatienter ökar från 79.000 till 100.000 besök och sjukhuset får ett utökat uppdrag inom planerad vård, till exempel inom neurologi, infektion, lungmedicin och urologi samt vård av bröstcancer.

 

– S:t Görans sjukhus spelar en viktig roll i Stockholms läns landstings framtidsplan för hälso- och sjukvård. För att möta ett växande vårdbehov och ett utökat vårduppdrag behöver sjukhuset byggas ut och moderniseras, säger Björn Åsander, biträdande projektdirektör, Locum.