27 april 2024

Redaktionen

måndag, 03 juli 2017 14:32

White rekryterar Niklas Svensson

alt

                                                                                                                                  
Stockholms stads biträdande stadsbyggnadsdirektör, Niklas Svensson (bilden), kommer den 10 september att påbörja en ny tjänst hos White arkitekter som utvecklingsansvarig för Stadsbyggnad. Han kommer att stärka Whites erbjudande inom strategisk planering och digitalisering.
    

Niklas Svensson har de senaste 17 åren varit verksam i Stockholms stad, och har en lång erfarenhet av att arbeta i kommunala processer. Han har under sin tid som biträdande stadsbyggnadsdirektör i Stockholms Stad visat prov på viktiga egenskaper inom utveckling och digitalisering för dialog och delaktighet i översiktlig planering. Stadsbyggnadsfrågor är ett prioriterat område i Whites pågående internationella satsning, där Niklas Svensson blir ett viktigt strategiskt tillskott.
    

– Vi kommer att ha stor nytta av Niklas kompetens och nätverk sprunget ur hans gedigna bakgrund. Vi har redan ett flertal aktuella och uppmärksammade projekt inom stadsbyggnad, som till exempel Södra Skanstull här i Stockholm och Climate Innovation District i Leeds, och nu får vi en ännu starkare uppställning medarbetare. Det känns kul och inspirerande att få välkomna Niklas till teamet efter sommaren, säger Ulla Bergström, kontorschef i Stockholm.

måndag, 03 juli 2017 13:48

Fasth blir ny vd för Stena Fastigheter

alt

                                                                                                                  
Efter 11 år som vd och koncernchef för Stena Fastigheter lämnar Christel Armstrong Darvik nu över till Cecilia Fasth (bilden) med tillträde 1 januari 2018. Cecilia Fasth kommer närmast från Castellum där hon är vd Region Väst och har lång erfarenhet inom fastighetsbranschen. Tidigare har hon har varit verksam både nationellt och internationellt inom Skanska – senast som vice vd för byggverksamheten i UK.
    

– Jag är stolt över att ha fått möjligheten att ta över som vd och koncernchef för Stena Fastigheter, ett bolag med mycket gott renommé. Nu ser jag fram emot att få fortsätta utveckla bolaget i den expansiva fas som det befinner sig i, säger Cecilia Fasth.
  

Processen med att rekrytera en efterträdare som vd för Region Väst i Castellum har inletts.

alt
Mikael Söderlundh, Joakim Arvius och Bård Bjølgerud, partners på Pangea.


Transaktionsvolymen på den nordiska fastighetsmarknaden blev rekordhög under första halvåret 2017 med ett kraftigt inflöde av internationellt kapital. Det framgår av en marknadsrapport från Pangea Property Partners. Transaksaktionsvolymen ökade med 14 procent till 22,3 miljarder euro (cirka 215 Mdr kr), vilket är den högsta volymen som någonsin noterats under det första halvåret. Utländska köpare stod för 53 procent av volymen, även det ett rekord. I Sverige sjönk dock volymen något från ett exceptionellt starkt första halvår i fjol, medan volymerna steg i övriga nordiska länder.
    

– Vi ser ett väldigt starkt intresse för nordiska fastigheter just nu, både från internationella och pan-nordiska aktörer, säger Mikael Söderlundh, analyschef och partner på Pangea Property Partners.
    

Volymen på den svenska fastighetsmarknaden minskade med 18 procent till nästan 8 miljarder euro (cirka 78 Mdr kr) under första halvåret. Antalet transaktioner ökade dock från 204 till 215.
    

– Det är fortsatt hög aktivitet på den svenska fastighetsmarknaden, trots pågående skatteutredningar. Att volymen sjunker något är helt naturligt eftersom hela Norrporten såldes förra året, säger Joakim Arvius, partner på Pangea Property Partners.
    

I Finland ökade transaktionsvolymen med hela 80 procent under första halvåret, drivet av Blackstones köp av det börsnoterade bolaget Sponda. Även i Norge och Danmark ökade volymerna med 58 procent respektive 7 procent.
    

Kontor var den enskilt största sektorn och stod för 38 procent av den nordiska transaktionsvolymen under första halvåret, medan bostäder stod för 22 procent och handel för 15 procent. Den genomsnittliga transaktionsstorleken uppgick till 49 MEUR (cirka 475 Mkr), vilket är något högre än förra året.
    

– Privata fastighetsbolag och fastighetsfonder har varit mest aktiva på köpsidan, medan börsnoterade fastighetsbolag har varit de största säljarna, tillägger Mikael Söderlundh.

 

De största fastighetstransaktionerna i Norden under första halvåret 2017:
1. Blackstones och Areims förvärv av finska börsnoterade bolaget Sponda om 3,8 miljarder euro (publikt bud med för förväntad closing juli 2017)
2. Heimstaden Bostads förvärv av flera bostadsportföljer i Sverige, Norge och Danmark om 0,8 miljarder euro (justerat för ägande före och efter transaktionerna)
3. Niams förvärv av 2.000 lägenheter i Danmark från HD Ejendomme (4,2 miljarder danska kronor)
4. Samhällsbyggnadsbolagets förvärv av DNBs huvudkontor i Oslo från Meteva (4,3 miljarder norska kronor)
5.  DCC Energys förvärv av 142 fastigheter i Norge från ExxonMobil (2,4 miljarder norska kronor)
6. CBRE GIs förvärv av handelsplatsen Bromma Blocks i Stockholm från Starwood (2,3 Mdr kr)

 

Pangea Property Partners genomförde över 30 transaktioner och andra rådgivningsuppdrag med ett underliggande fastighetsvärde över 10 Mdr kr under första halvåret 2017. I Sverige var bolaget exempelvis säljrådgivare åt Skanska (Flemingsbergsdalen), Nybergs Fastigheter (Örnsköldsvik), Fem Hjärtan (Halmstad) och Starwood (Aronsborgs Konferenshotell) samt köprådgivare till Union Investment (Sthlm HUB), Västerkulla (First Hotel Örebro) och Slättö (Uppsala).
    

– Med vår nordiska bredd och lokala marknadskunskap i kombination med vår närvaro i London är vår ambition att vara den mest uppskattade fastighetsrådgivaren i Norden. Vi är väldigt stolta över förtroendet som vi har fått från våra kunder senaste åren, säger Bård Bjølgerud, vd och partner på Pangea Property Partners.

måndag, 03 juli 2017 11:51

Geely satsar stort på Lindholmen

alt
Geelys tomt är centralt placerad vid Lindholmen Science Park, granne med SVT:s byggnad och mitt emot Göteborgsoperan. Foto: Bengt Kjellin

 

alt

Geelys styrelseordförande Li Shufu, Sveriges statsminister Stefan Löfven, kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson, kommunalrådet Maria Rydén och Business Region Göteborgs vd Patrik Andersson, deltog i en signering av en avsiktförklaring för en etablering av Geelys innovationscenter på Lindholmen Science Park.

 

Kompetensen i det västsvenska fordonsklustret blev avgörande för kinesiska fordonskoncernen Geelys beslut att bygga sitt europeiska innovationscenter på Lindholmen Science Park i Göteborg. För satsningen byggs en ny fastighet på mellan 70.000 och 80.000 kvm med plats för mer än 3.500 personer.

 

I närvaro av Sveriges statsminister Stefan Löfven och Geelys styrelseordförande Li Shufu har Geely Group och Göteborgs Stad undertecknat en avsiktsförklaring om etablering av Geelys innovationscenter på Lindholmen Science Park.

 

Vid mötet på Geelys huvudkontor i Hangzhou representerades Göteborgs Stad av kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson, kommunalrådet Maria Rydén och Business Region Göteborgs vd Patrik Andersson.

 

–Etableringen av Geelys innovationscenter är ett kvitto på kompetens och innovationsförmåga när det gäller att utveckla framtidens hållbara transporter. Göteborg håller världsklass på det området, säger Ann-Sofie Hermansson.

 

–Göteborgsregionens fordonskluster har haft en anmärkningsvärd tillväxt under senare år där flera nya aktörer tillkommit. Geelys etablering blir ytterligare en stor och viktig pusselbit i denna utveckling och vi är glada att kunna erbjuda goda förutsättningar för en så stor satsning, säger Patrik Andersson, vd Business Region Göteborg.

 

Geelykoncernen har tecknat en avsiktsförklaring med Älvstranden Utveckling AB om förvärv av en 24.500 kvm stor tomt. Där ska en eller flera byggnader uppföras för flera olika verksamheter inom Geelykoncernen. Totalt planeras 70.000 till 80.000 kvm, vilket i yta kan jämföras med Karlatornet, Nordens högsta byggnad som planeras strax bredvid.

 

I ett pressmeddelande från Geely Group uttrycker chairman Li Shufu uppskattning för den svenska regeringens och Göteborgs Stads stöd i ansträngningarna för att skapa förutsättningar för koncernens forskning och utveckling.

 

– Vi gör ett åtagande om långsiktig investering i Geely Innovation Center in Europe. Genom att dra nytta av kompetensen i Göteborg, speciellt det planerade centret för elektromobilitet på Lindholmen, strävar vi efter att utveckla Geely Innovation Center till en av Europas mest avancerade innovationshubbar, säger Li Shufu enligt pressmeddelandet.

 

Statsminister Stefan Löfven säger, enligt samma pressmeddelande, att Geely utvecklat och stärkt Volvo som ett ledande personbilsvarumärke och att etableringen tillsammans med tidigare betydande investeringar bidrar till både tillväxt och arbetstillfällen i Sverige.

 

 

 

 

 

måndag, 03 juli 2017 11:33

Skandia satsar på Finland

alt

Skandia Fastigheters första förvärv i Finland är kontorsfastigheten Salmisaarenaukio 1 i kontorsområdet Gräsviken i Helsingfors.


Skandia Fastigheter tar nu steget in på den finska marknaden. Det första förvärvet är fastigheten Salmisaarenaukio 1 i Helsingfors – en kontorsbyggnad om 14.400 km uppförd 2007 som säljs av det tyska bolaget TRIUVA. Fastigheten har elva hyresgäster och ligger i Gräsviken, cirka tio minuter väst om Helsingfors stadskärna, med goda kommunikationer och närhet till service.
    

Finlands växande ekonomi förväntas ge goda förutsättningar för fastighetsmarknaden varför Skandia planerar att växa ytterligare i Finland. Tanken är att förvärva inom bolagets samtliga nuvarande segment: kontor, bostäder, köpcentrum och samhällsfastigheter. I likhet med Sverige är urbaniseringstrenden stark varför fokus inför kommande förvärv ligger på Helsingforsområdet, inklusive Esbo och Vanda.
    

– Den finska fastighetsmarknaden är attraktiv genom dess möjlighet att ge en högre direktavkastning relativt Sverige. Samtidigt blir Finlands ekonomi allt starkare, med goda förutsättningar för företagande och tillväxt, vilket på lång sikt även kan förväntas innebära en god värdetillväxt på den kommersiella fastighetsmarknaden. Dessutom har våra marknader likheter i form av transparens, affärsvillkor och sätt att samarbeta, säger Anders Kupsu, vd för Skandia Fastigheter.
    

Till en början kommer förvaltningen av det finska innehavet att hanteras av ett lokalt bolag, men planen är att på lite längre sikt bygga upp en egen förvaltningsorganisation i Helsingfors.
    

– Etableringen i Finland är en viktig breddning av vår arena. Genom förvärvet av Salmisaarenaukio 1 tar vi det första steget in på denna spännande marknad, där vi nu ser mycket fram emot goda samarbeten, säger Olof M. Boltzius, affärsutvecklare på Skandia Fastigheter med ansvar för Finland.

fredag, 30 juni 2017 16:16

NIRAS utökar med energirådgivning

alt

                                                                                                            
NIRAS utökar tjänsteutbudet i Sverige med energirådgivning. Tjänster som erbjuds är bland annat förvaltningsstöd, upphandlingsstöd samt projektledning och rådgivning inom specialområdet där effektiv elhandel och miljöoptimering ligger i fokus.
   

Thomas Arnoldson (bilden) är certifierad elhandlare, som leder den nya satsningen. Han har lång erfarenhet från energibranschen där han arbetat på Tekniska verken i Linköping och Bixia de senaste 15 åren med bland annat kundanpassade miljöriktiga elhandelslösningar mot industri, fastighetsförvaltning och offentlig sektor.
    

– Det är väldigt spännande och en positiv utmaning att arbeta som konsult och assistera NIRAS kunder i syfte att sänka deras kostnader och säkerställa kvalitet, efter många år i leverantörsledet, säger Thomas Arnoldson.

 

─ Att utöka vårt tjänsteutbud med energirådgivning ligger i linje med vårt arbete för hållbar samhällsutveckling där FN:s Sustainable Development Goals och Agenda 2030 är en självklar del av vår verksamhet, säger Christian Wihlborg, affärsområdeschef NIRAS Mangement.

alt
En överdäckning av Stockholms Central skapar 140.000 kvm potentiell byggyta.  

 

alt

Arkitektbyrån Alessandro Ripellino har utvecklat flera tidiga idéskisser för att visa hur framtidens Centralstation skulle kunna gestaltas i Stockholm.

 

alt

En arkitektvision av den amerikanska arkitektbyrån Lohan Associates från år 1998, då SJ Fastigheter hade en uppfattning om att överdäckningen skulle vara färdigställd år 2003.

 

Jernhusen har presenterat en färsk rapport från det internationella analysföretaget BuroHappold om potentialen i att utveckla Centralstationsområdet i Stockholm. Utvecklingen av området uppskattas kunna generera 50.000 nya jobb i Stockholmsregionen och stå för 25 procent av nya arbetstillfällen i Stockholms centrala affärsdistrikt.

 

Centralstationsområdet är Stockholms sista stora centrala utvecklingsområde och har en potentiell byggyta om cirka 140.000 kvm. Rapporten visar att den överdäckning av spårområdet som Jernhusen och kommunen planerar beräknas bidra med 3,5 Mdr kr i form av bruttoförädlingsvärde. Det innebär ekonomiska effekter som är sju gånger större än i dagsläget.

 

– Läget och den nya stadsdelen vid Centralstationen är mycket attraktivt för många företag, både nationella och internationella, som efterfrågar moderna kontorslokaler i centrala områden för att vara tillgängliga för kunder och kunna locka rätt kompetens, säger Ann Wiberg, affärsområdeschef Jernhusen.

 

En förtätning av centralstationsområdet skapar förutsättningar för Stockholm att växa där det behövs mest, med minsta möjliga påverkan på miljö och grönområden.

 

– Överdäckningen av centralstationen är en möjlighet att läka ett sår mitt i Stockholm City. Med det här projektet har vi möjligheten att binda ihop staden, skapa nya flöden och offentliga platser. Det kommer gynna både stockholmare och besökare, säger Roger Mogert, stadsbyggnads- och kulturborgarråd.

 

Rapporten visar att arbetstillfällen i city ger 10 procent större bidrag till stadens ekonomi än arbetstillfällen utanför city. Stationsnära stadsdelar bidrar dessutom till väsentligt minskade utsläpp av växthusgaser. Enligt en undersökning från forskningsinstitutet IVL Svenska Miljöinstitutet innebär det i detta fall upp till fem gånger mindre koldioxidutsläpp jämfört med att bygga på andra platser utan samma närhet till kollektivtrafik.

 

– Genom att förbättra och utveckla Sveriges största kommunikationsnod kan fler människor ges möjlighet att tågpendla smidigt till och från jobbet. Det bidrar till tillväxt i hela regionen då förkortade avstånd till jobbet gör det mer attraktivt att bo i hela den utökade regionen, säger Ann Wiberg.

 

I en kommentar kan sägas att projektidéer om överdäckningen av Stockholm C har en lång historia. Redan 1998 presenterade dåvarande SJ Fastigheter, som blev Jernhusen i december år 2000, en överdäckning av järnvägsspåren vid Stockholms Central, bland annat med arkitektvisioner av den amerikanska arkitektbyrån Lohan Associates. Se foto ovan.

 

Att bygga en överdäckning av Stockholms Central med pågående tågtrafik är en komplex historia, som SJ har haft många åsikter om. Men duktiga projektutvecklare och ingenjörer kan kanske på sikt lösa det komplicerade byggprojektet med en överdäckning av järnvägsspåren på Stockholms Central? Frågan blir när byggstarten kan ske? För det krävs ett nytt bindande avtal med SJ. TM

 

 

Nya centralstationsområdet i siffror:

1. Upp till 50.000 nya jobb i Stockholmsregionen

2. 3,5 Mdr kr i ekonomisk tillväxt (sju gånger mer än i dagsläget)

4. 25 procent av nya potentiella arbetstillfällen i Stockholms centrala affärsdistrikt

5. 140.000 kvm potentiell byggyta 

6. Fem gånger mindre koldioxidutsläpp

fredag, 30 juni 2017 14:38

Ulveaus köper Cirkus

alt

Cirkus ritad av Ernst Haegglund 1892.


alt

Skandiascenen ritad av White 2015.


Ägandeskapet för den anrika och historiska teateranläggningen Cirkus på Kungliga Djurgården i Stockholm har övergått från Cirkus Arena och Restaurang AB till POP HOUSE Stockholm där Conni Jonsson och Björn Ulvaeus är huvudägare. POP HOUSE Stockholm innefattar bland annat ABBA The Museum och dess verksamhet ligger i nära anslutning till Cirkus. Även den nybyggda Skandiascenen ingår i förvärvet.
    

Cirkus färdigställdes 1892 av arkitekten och byggmästaren Ernst Haegglund och är än idag Nordens största privatteater. I oktober 2015 invigdes tillbyggnaden Skandiascenen, ritad av White arkitekter, vilken hyser en kombinerad teater- och konsertscen med drygt 750 publikplatser.
    

Den nuvarande förvaltningen prognostiserar anläggningarnas intäkter för spelåret 2016/17 till 113 Mkr – det mest inkomstbringande året i Cirkus historia. Detta beror till stor del på de välbesökta succéerna Phantom of the Opera samt Magnus Ugglas föreställning Hallå på Skandiascenen. Musikalen utgör tillsammans med MAMMA MIA!, Kristina från Duvemåla och Chess bland de mest framgångsrika produktioner som någonsin satts upp på Cirkus scen. Hösten 2017 bjuder på en publikintensiv repertoar med Tomas Ledin – Skarpt Läge på Cirkus, Jason Timbuktu Diakité – En droppe midnatt på Skandiascenen för att nämna ett urval.
    

Framtidsplanerna för Cirkus är omfattande. En rad ombyggnationer av anläggningen är att förvänta såsom ny restaurang- och barverksamhet, nya stolar, en exklusiv VIP-sektion och en bättre logistik överlag. En bredare inriktning på kommersiella partnerskap och medlemskap i kombination med en större satsning på konferenser och kongresser, främst i Skandiascenen, blir också ett viktigt steg att ytterligare profilera anläggningen ur ett kommersiellt perspektiv för organisationer och näringslivsidkare.
    

– Jag ser framför mig ett Cirkus som ett modernt, flexibelt och attraktivt teaterkomplex med ett brett musik- och underhållningsutbud av hög kvalitet. Ambitionen är att mina kräsna musikalkollegor ute i världen ska säga: ”Jag har hört att Cirkus i Stockholm är Skandinaviens bästa scen”, säger Björn Ulvaeus.

fredag, 30 juni 2017 14:22

Liedholm blir Castellums chef i Lund

alt

                                                                                                                   
Castellum har utsett Johan Liedholm (bilden) som ny affärsområdeschef i Lund.
    

Liedholm har de senaste tre åren arbetat som förvaltare inom Castellum i Lund, och dessförinnan på Lundafastigheter som förvaltare och fastighetsutvecklare med deras kommersiella bestånd. Sin nya tjänst tillträder han den 1 september.

fredag, 30 juni 2017 14:20

Galären i stor affär med NP3

alt
Storheden 1:55 ingår i NP3:s fastighetsförvärv av Galären.


Galären säljer nio fastigheter omfattande 24.500 kvm i Luleå till NP3 för 276 Mkr, vilket var i nivå med de senaste värderingarna. Fem av fastigheterna ligger i Storhedens handelsområde och resterande ligger vid Luleå tekniska universitet. I och med försäljningen avyttrar Galären hela sitt bestånd på Storheden. NP3 tillträder fastigheterna den 2 oktober.
    

– Det här är en affärsstrategiskt viktig försäljning. Vi avser att satsa ännu mer på våra fokusområden i Luleå från centrum till universitetet och även investera än mer i nyproduktion av bostäder då vi tror mycket starkt på Luleå som regioncentra, säger Galärens vd Gunnar Tåhlin.
    

Fastigheterna har en ekonomisk uthyrningsgrad om 93 procent och det årliga hyresvärdet uppgår till 24 Mkr. Den genomsnittliga återstående löptiden på hyresavtalen uppgår till 2,4 år. Största hyresgästen är Axfood Snabbgross som står för 8 procent av hyresvärdet med en återstående löptid på hyresavtalet om 4,5 år. Andra större hyresgäster är Praktiska Gymnasiet, Cramo och Peab. I förvärvet ingår byggrätter om cirka 8.500 kvm.
    

– I och med förvärvet stärker vi vår närvaro i Luleå vilket har varit prioriterat. Det är en växande stad med tilltagande hyrestillväxt där NP3 ska vara stora. Vi har flera projekt under produktion i Luleå och vi ser en fortsatt god efterfrågan. Därför ser vi ett stort värde i de medföljande byggrätterna, säger Andreas Nelvig, vd NP3 Fastigheter.