28 april 2024

Redaktionen

alt
Länsstyrelsen flyttade från Ämbetsmannahuset, Murmästaren 3, i juli år 2014. Murmästaren 3, omfattande cirka 20.000 kvm, ska nu byggas om av Balder till Stockholms största gymnasium för cirka 2.200 elever.

 

alt

Murmästaren 3 uppfördes år 1926 som ämbetsbyggnad för överintendentämbetet. Den användes senare som kontorshus åt Kungliga Byggnadsstyrelsen och kom att kallas för ”Ämbetshuset”, som klassats som särskilt historiskt värdefull av Stadsmuseet.

 

Oscar Properties Holding AB säljer sin andel, motsvarande 50 procent, i Murmästaren 3, före detta Länsstyrelsen hus, till Fastighets AB Balder för 150 Mkr samtidigt som Oscar Properties erhåller återbetalning av ägarlån om cirka 50 Mkr. Genom försäljningen tillförs Oscar Properties cirka 200 Mkr i likviditet. Resultateffekten från försäljningen blir 23 Mkr.

 

– Oscar Properties del i utvecklingen av fastigheten är nu klar och vi säljer därför vår andel till vår partner Balder. Försäljningen stärker koncernens likviditet med cirka 200 Mkr, vilket är i linje med företagets ambition att stå väl rustade för framtida affärsmöjligheter, säger Oscar Engelbert, vd för Oscar Properties.

 

Oscar Properties har tillsammans med Balder utvecklat fastigheten Murmästaren 3 med adress Hantverkargatan 29 på Kungsholmen i Stockholm sedan 2014. Fastigheten hyrdes tidigare av Länsstyrelsen men ska efter utförd utveckling hyras ut för gymnasieskola i ett långt kontrakt om 25 år till SISAB, Skolfastigheter i Stockholm AB. En uthyrning som inte passar Oscar Properties eftersom bolaget i huvudsak är inriktat för bostadsproduktion.

 

Oscar Properties har sedan starten år 2004 uppfört en rad uppmärksammade bostadsprojekt både genom nyproduktion och konvertering. Projektportföljen uppgår till 4.040 bostäder, varav 1.047 bostäder är under pågående produktion.

 

I en kommentar kan sägas att Balder får ett stort och säkert kassaflöde då Murmästaren 3 kommer att bli Stockholms största gymnasium under höstterminen 2018. Det var Balder som ensamt köpte Murmästaren 3 av Vasakronan i december 2013. Vasakronan sålde Murmästaren när det stod klart att Länsstyrelsen skulle flytta från fastigheten, vilket den gjorde i juli 2015 då den flyttade Kungsgatan 18.

 

I oktober 2014 avtalade Oscar Properties och Balder om ett hälftenägarskap av Murmästaren om 490 Mkr. Detta för att utveckla Murästaren/Ämbetsmannahuset till bostäder. Balder och Oscar Properties erhöll faktiskt ett bygglov för bostäder, men sedan påbörjade Balder en uthyrning, vilket ledde till det långa kontraktet med SISAB. Nu kan det sägas att det inte hade varit lätt att konvertera det skyddsklassade Ämbetsmannahuset till bostäder utan en säkrare affär är att Murmästaren under lång tid blir Stockholms största gymnasium med plats för 2.200 elever. TM

alt
Karim Sahibzada och Tobias Emanuelsson.


Karim Sahibzada och Tobias Emanuelsson, medgrundare i Hemfosa respektive Scandinavian Property Group, kombinerar sina tidigare erfarenheter och satsar vidare i det nystartade fastighetsbolaget Randviken Fastigheter. På kort tid har Randviken köpt attraktiv mark för utveckling av främst bostadsrätter i Storstockholm. Samtidigt har bolaget byggt upp en portfölj av kommersiella fastigheter som är väldiversifierad vad gäller geografiskt läge, kontraktslängd, hyresgäster och typ av verksamheter utan att för den delen bli spretig eller svårförvaltad. Randviken har precis gjort en emission om närmare 900 Mkr och siktar på att ha ett eget kapital i bolaget om nästan 1,6 Mdr kr till hösten.
    

– Randviken Fastigheter är i en uppbyggnadsfas men står på en solid finansiell grund med stark balansräkning och kassaflöden. Vi vill förvärva fler fastigheter och vi kommer också att behöva rekrytera fler medarbetare, säger Karim Sahibzada.
    

Karim Sahibzada och Tobias Emanuelsson har känt varandra sedan 2010 och under åren har tanken vuxit sig starkare om att försöka hitta något gemensamt projekt. Efter en kort tid tillsammans hösten 2016 på Brunswick Alternative Strategies, har Karim och Tobias sedan april i år valt att fokusera helt på Randviken Fastigheter. Med på resan är även Gustaf Segerborg, som lämnar Norges Bank Investment Management i London, och i höst ansluter Jan Eriksson som närmast kommer från uppdraget som vd för Kilenkrysset men som också har mer än 27 års erfarenhet från Swedbank, bland annat som regionchef för Stockholm. Det nya bolaget ska ha ett stabilt och tryggt kassaflöde från kommersiella fastigheter kombinerat med projektvinster från utveckling av främst bostadsrätter, vilket ger goda möjligheter till hög riskjusterad avkastning.
    

– Kassaflödet är viktigt i en vikande bankmarknad, samtidigt som det kan användas till organisk tillväxt. Men det ger även uthållighet vid projektering av mark och när ett projekt ska starta eller inte. Det finns många bostadsutvecklare för närvarande men alla har inte nödvändig erfarenhet eller tillräcklig kassa för att klara eventuella förseningar i utvecklings- och byggprocessen, säger Tobias Emanuelsson.
    

Randviken Fastigheter äger idag fastigheter till ett marknadsvärde om drygt 2 Mdr kr, varav drygt 600 Mkr är mark. Bolaget förhandlingar även om förvärv av fastigheter för ytterligare 1,5 Mdr kr. Marknadsvärdet för bostadsprojekten uppskattas till drygt 3,5 Mdr kr. Bland ägarna finns bland andra Carlbergssjön AB, Slättö, Andre Åkerlund AB, samt grundarna av Estea.

alt
I december tillträder Vasakronan Sthlm Seaside om 12.500 kvm.


Skanska har sålt kontorsfastigheten Sthlm Seaside i Hammarby Sjöstad, Stockholm, till Vasakronan för cirka 900 Mkr med tillträde i december 2017.
    

Sthlm Seaside, Hammarby Gård 12, är belägen vid Hammarby Kaj i den västra delen av Hammarby Sjöstad i området mellan Skanstull och Gullmarsplan. Fastigheten innehåller totalt 12.500 kvm lokaler och 115 garageplats-er och utgör en del av den första etappen av Skanskas kontorssatsning Sthlm New Creative Business Spaces. Bland hyresgästerna finns Softronic (som hyr nästan halva fastigheten), Internetstiftelsen i Sverige, Arrowhead Game Studios, Silentium och Yggdrasil Gaming. Fastigheten kommer att LEED-certifieras på nivå Guld eller Platina.
    

– Sthlm Seaside har ett fantastiskt läge direkt på kajen och har lockat till sig många hyresgäster inom den kreativa industrin. Vi är väldigt glada över att sälja fastigheten till en långsiktig ägare som Vasakronan, säger Antonia Junelind, transaktionschef på Skanska Fastigheter Stockholm.
    

Sthlm New Creative Business Spaces kommer, när det står klart, bestå av sju byggnader om totalt 100.000 kvm kontor och rymma mer än 6.000 arbetsplatser. Nästa etapp, som bland annat innehåller kontorsskrapan Sthlm 01, väntas stå klar under 2020.
    

När den blå tunnelbanelinjen förlängs från Sofia på Södermalm till Sockenplan byggs en ny uppgång från Gullmarsplan i direkt anslutning till fastigheten. När denna står klar 2025 blir redan goda kommunikationer ännu bättre och avståndet från Sthlm Seaside till Kungsträdgården reduceras till två stationer.
    

– Sthlm Seaside är en attraktiv produkt med lokaler som efterfrågas på hyresmarknaden och den är belägen i ett av Stockholms mest expansiva områden som kommer att stå sig väl över tid. Den är ett fint komplement till Vasakronans bestånd på Södermalm, säger Fredrik Wirdenius, vd Vasakronan.

tisdag, 04 juli 2017 15:28

FastPartner visade vinst om 701 Mkr

alt
Sven-Olof Johansson, vd för FastPartner.

 

FastPartner redovisade en sänkt halvårsvinst efter skatt till 701 Mkr (749), motsvarande 11,32 kr (13,33) per stamaktie. Till minskningen bidrog lägre orealiserade värdeförändringar på fastigheter med 428 Mkr (795) och lägre vinster i intresseföretag med 5 Mkr (10). I resultatet ingick även reavinster om 40,4 Mkr (0,1).  Förvaltningsresultatet ökade till 320 Mkr (298), vilket motsvarade 5,30 (5,43) kr per stamaktie.

 

Hyresintäkterna ökade med 3,7 procent till 656 Mkr (632), medan driftnettot steg med 4,2 procent till 433 Mkr (415,0), vilket gav en överskottsgrad om 66,0 procent (65,6).

 

Det rullande årliga förvaltningsresultatet ökade till 685 Mkr (625). Målet är att i slutet av året uppnå ett på årsbasis rullande förvaltningsresultat om 750 Mkr.

 

FastPartner avyttrade under första kvartalet två fastigheter till ett gemensamt ägt bolag med Slättö, i vilket FastPartner äger 30 procent, till ett underliggande fastighetsvärde om 50 Mkr med en tilläggsköpeskilling om 800 Mkr vid lagakraftvunnen detaljplan. Köpeskillingen om 850 Mkr översteg bokfört värde med cirka 440 Mkr och realisationsvinsten kommer att redovisas när detaljplanen vunnit laga kraft, vilket beräknas ske under andra halvåret innevarande år.

 

I halvårsrapporten redovisade FastPartner fastighetsköp för 41 Mkr och investeringar om 162 Mkr i befintligt bestånd. Vidare genomförde bolaget försäljningar för 489 Mkr, vilket tillsammans med de orealiserade värdeökningarna om 428 Mkr resulterade i att portföljen vid halvårsskiftet hade ett bedömt marknadsvärde om 17,5 Mdr kr (17,4).

 

Bolagets lån hos kreditinstitut uppgick till 7.990 Mkr (8.066) och finansierades till en medelränta om oförändrat 1,7 procent. Utöver dessa lån har FastPartner fyra säkerställlda obligationslån om 2.050 Mkr.

 

Det egna kapitalet ökade till 6.857 Mkr (6.435), motsvarande en soliditet om 36,3 procent (34,9). LE

tisdag, 04 juli 2017 11:23

Scandic expanderar i Tyskland

alt
Om ett halvår finns Scandic representerat i tyska Frankfurt – finanscentrum, världsledande inom mässor och kongresser och med en av de mest trafikerade flygplatserna i Europa.


Scandic Hotels expanderar i Tyskland med ett cityhotell i Frankfurt. Ett långt hyresavtal har träffats med SH.I.R Real Estate, gällande driften av nuvarande Wyndham Grand Frankfurt med 293 rum, restaurang, bar och träningsfaciliteter. Hotellet öppnar som Scandic Frankfurt Museumsufer i början av 2018 efter en genomgripande renovering för att bland annat utöka restaurangdelen och skapa nya mötesytor för 450 konferensgäster.
    

Sedan tidigare har Scandic två hotell i Berlin och ett i Hamburg. I och med detta avtal etablerar sig kedjan i finans- och affärsmetropolen Frankfurt. Hotellet ligger i de centrala delarna av staden, några minuters promenad från tågstationen och cirka 10 km från flygplatsen.
    

– Att ta steget in i Frankfurt är helt i linje med vår strategi att växa i Tyskland. Våra befintliga hotell i Berlin och Hamburg har haft en väldigt positiv utveckling, vilket visar att Scandics driftsmodell fungerar mycket väl också på den tyska marknaden, säger Frank Fiskers, vd och koncernchef på Scandic.
    

– Scandic är en stark hotelloperatör som med sin verksamhet i Tyskland har övertygat oss om att bolaget är den rätta partnern för vårt hotell. Vi ser mycket fram emot ett långt och gott samarbete och känner oss trygga med att Scandic kommer driva hotellet på bästa tänkbara sätt, säger Israel Raif, styrelseordförande och vd för SH.I.R Real Estate.

alt
Skanska renoverar och bygger till 21.300 kvm på Sundsta-Älvkullegymnasiet i Karlstad. Bild: Sweco Architects.


Skanska har tecknat avtal med Karlstads kommun gällande om- och tillbyggnation av Sundsta-Älvkullegymnasiet. Kontraktet är värt cirka 410 Mkr, vilket kommer att inkluderas i orderingången för Norden för det andra kvartalet 2017. Projektet omfattar rivning för att ge plats åt tre nya huskroppar, med tre till fyra våningar, som sammanbinds med kvarvarande befintliga byggnader. Totalt omfattar nybyggnationen 21.300 kvm. Projektet inleds i augusti och är planerat att vara färdigställt under det andra kvartalet 2021.

 

Genom att skapa en sammanhållen och samordnad gymnasieskola och gymnasiesärskola får samtliga 2.000 elever inom Sundstagymnasiets estetiska, humanistiska och samhällsvetenskapliga utbildningar och Älvkullens naturvetenskapliga- och tekniska utbildningar tillgång till nybyggda och renoverade lokaler.
    

– Sundsta-Älvkullegymnasiet är ett av de största investeringsprojekten som Karlstads kommun genomfört. Vi ser fram mot att samarbeta med Skanska under flera år framåt i projektet, säger Henrik Lander, ordförande i teknik och fastighetsnämnden, Karlstads kommun.
    

Avsikten är att om- och nybyggnationen ska certifieras enligt Miljöbyggnad Silver. Miljöklassningssystemet Miljöbyggnad administreras av Sweden Green Building Council och certifierar nya och befintliga byggnader med fokus på energi, inomhusmiljö och material. Projektet omfattar även ett samarbete med Arbetsförmedlingen för att erbjuda praktik till personer med svårighet att komma in på arbetsmarknaden.

tisdag, 04 juli 2017 11:19

Kungsleden utvecklar för Jump i Umeå

alt
Frida Stannow Lind, fastighetsutvecklingschef på Kungsleden.


Kungsleden har tecknat hyresavtal med trampolinparken Jump och därmed är allt klart för att utveckla en byggrätt på fastigheten Laven 6 i Umeå. Det blir byggnad om drygt 3.000 kvm på Illervägen 3 i Ersboda, Stora Birk Handelsområde, bredvid Ö&B. Bygget påbörjas i augusti och beräknas vara klart våren 2018. Totalentreprenör är Fastec.
    

– Vi är glada över att kunna bidra till att Umeåborna får en ny nöjesplats genom att kunna erbjuda nya lokaler åt Jump. Vi önskar dem all lycka till och hälsar dem varmt välkomna som hyresgäster hos oss, säger Frida Stannow Lind, fastighetsutvecklingschef på Kungsleden.

tisdag, 04 juli 2017 11:14

Niam investerar i Horsens, Danmark

alt
Polisen och kommunen i danska Horsens är hyresgäster i Niams senaste förvärv.


Den 1 juli köpte Niam en kontorsfastighet i Danmark. Fastigheten är centralt belägen i Horsens, en nyckelstad i ”Business Region Aarhus” som är en av de snabbast växande regionerna i landet. Fastigheten omfattar 12.000 kvm och är fullt uthyrd till Horsens kommun och polismyndigheten.
    

– Vi är nöjda över att förvärva en fullt uthyrd fastighet med ett utmärkt mikro- och makroläge i Horsens, som vi tror kommer att fortsätta utvecklas positivt under de kommande åren, säger Kristian Krogh, Senior Director på Niam.

alt
Union Investment, med ett förvaltningskapital om 307 miljarder euro (cirka 2.958 Mdr kr) och som köpt stort i Stockholm och Helsingfors, köper nu i London för 1,8 Mdr kr.

 

Union Investment, med ett förvaltningskapital om 307 miljarder euro (cirka 2.958 Mdr kr), som nyligen köpte Uggleborg 14, på Vasagatan, i Stockholm, förvärvade Fabeges Uarda 7, i Arenastaden, Solna, i november 2016 samt köpte EU:s huvudkontor i Helsingfors i mars 2015, tycker även om London. Nu köper Union Investment The Office Building på Berners Street 30 i London. Den sju våningar höga byggnaden, som omfattar cirka 10.000 kvm, ligger i det snabbväxande distriktet Fitzrovia. Hela kontorsytan är uthyrd på 20 år till Capita Business Services, en IT-tjänsteleverantör inom processhantering. Säljare är Derwent London som erhåller totalt 186 MEUR, (cirka 1,8 Mdr kr), inklusive säljarens uthyrningsgarantier, Union Investment.
  
The Office Building på Berners Street 30 förvärvas för portföljen UniImmo, en öppen fastighetsfond. Tillträdet är planerat till oktober 2017. På grund av sin höga hållbarhetsstandard är byggnaden kvalificerad för en certifiering BREEAM Excellent.

  
Union Investment förvaltar för närvarande åtta kommersiella fastigheter i Storbritannien, inklusive tre fastigheter i bästa A-läge i London.

måndag, 03 juli 2017 14:59

FastPartner ökar i Frösunda

alt

FastPartner lägger Hilton 2 till sitt innehav i Frösunda, Solna.


FastPartner har köpt fastigheten Hilton 5 i Frösunda, Solna, av Stockholm Fersen Fastighets AB, ett helägt dotterbolag till Handelsbankens Pensionsstiftelse. Fastigheten har en uthyrningsbar yta om 13.800 kvm, huvudsakligen kontor, och är uthyrd till cirka 90 procent. Hyresvärdet uppgår till nära 40 Mkr och bland hyresgästerna återfinns Canon, Office Depot, Midroc och Lindt.
    

Med detta förvärv stärker FastPartner sin position i såväl Stockholmsområdet som Frösunda där FastPartner sedan tidigare äger fastigheten Hilton 2, vilken har en uthyrningsbar yta om 24.300 kvm. Fastighetens har direkt anslutning till E4 med goda kommunikationsmöjligheter både vad gäller bussar och spårbunden kollektivtrafik. Den nya tunnelbanestationen som planeras i området kommer ytterligare förbättra kommunikationerna.
    

Förvärvet innebär att FastPartners årliga förvaltningsresultat ökar med cirka 26 Mkr.