28 april 2024

Redaktionen

måndag, 07 augusti 2017 18:04

Pangea: Starkt halvår 2017

alt
Bård Bjølgerud, vd för Pangea Property Partners.

 

I juni och juli 2017 var Pangea rådgivare i 15 transaktioner med ett underliggande fastighetsvärde över 600 MEUR, varav 49 procent var affärer som cross-border.

Transaktionerna, inklusive försäljnings- och köpsidans mandat, omfattar en total uthyrningsarea på cirka 290.000 kvm.


Bland uppdrag som Pangera har varit rådgivare i kan nämnas:
1. Rådgivare till Vasallen vid försäljning av utvecklingsprojekt Eldsundsviken (tidigare P10) i Strängnäs till Kilenkrysset

2. Rådgivare till Union Investeringar i förvärv av kontorsfastigheter Uggleborg 14, känd som Sthlm HUB, i Stockholm CBD från Mengus.

3. Rådgivare till Genesta i förvärvet av kontorsfastigheter Mariboes gate 13 i centrala Oslo från Klaveness Marine för 59 MEUR.

4. Rådgivare till Slättö vid förvärvet av 325 lägenheter i Senapsfabriken i Uppsala från Magnolia för 675 Mkr.

5. Rådgivare till FagerStad Utvikling i försäljningen av Sæter Torg i Oslo till Vika Project Finance.

6. Rådgivare till Skanska vid försäljning av tre fastigheter i Flemingsbergsdalen i Stockholm till Niam för 850 Mkr.

7. Rådgivare till Strawberry Properties i försäljningen av Quality Hotel Entry i Oslo till Midstar.

8. Rådgivare till Trygghem vid försäljning av bostadsprojekt i Enköping till JV med SHH och HSB Projektpartner.

9. Rådgivare till ett lokalt investeringskonsortium vid försäljning av en fastighet i Skellefteå med långt kontrakt till NP3 Fastigheter.

10. Rådgivare till Citycon i försäljningen av Lietorvet köpcentrum i Skien till Bratsberg Gruppen och Fjellvåken Holding.

11. Rådgivare till Fem Hjärtan i försäljningen av 10 kontor och offentliga fastigheter i Halmstad till Hemfosa för 1.066 Mkr.

12. Rådgivare i fyra separata detaljhandelstransaktioner omfattande tre köpcentrum och två stora butikscentrum i Sverige och Norge.

 

Sammantaget genomförde Pangea Property Partners mer än 30 transaktioner och andra rådgivande mandat under första halvåret 2017, med ett underliggande fastighetsvärde på cirka 1,4 miljarder euro.

alt

                                                                                                                     

Savills har rekryterat Robert Treutiger (bilden) som ny chef för sitt transaktionsteam. Robert Treutiger har en gedigen erfarenhet av transaktionsrådgivning och han kommer närmast från Colliers där han haft motsvarande roll.

 

– Robert kommer att tillföra Savills ytterligare kompetens, erfarenhet och bredd. Vår förhoppning är att Robert kommer att bygga och leda vårt transaktionsteam till en topp 5-placering inom en inte alltför lång framtid. Med sitt nätverk både i Stockholm och Göteborg blir han dessutom en naturlig brygga för våra verksamheter i båda storstadsregionerna, säger Savills vd och koncernchef Anders Nyström.

– Savills har en tillväxtambition, en tydlig struktur och framför allt en vision med vad man vill och vart man är på väg. Jag ser mycket fram emot att börja arbeta för Savills, säger Robert Treutiger

 

Treutiger tillträder sin tjänst under våren 2018.

lördag, 05 augusti 2017 16:32

Downtown Camper by Scandic öppnar

alt
Downtown Camper vid Brunkebergstorg har teman kring friluftsliv och camping, vilket syns tydligt i receptionen med kanoter och cyklar.

 

alt

Stena Fastigheter har byggt om gamla Sergel Plaza med två nya butiksplan samt ett teknikplan på taket. Totalt utökas antalet rum i nya Downtown Camper från 403 till 494. Bild: Wingårdhs

 

 

alt

Ett så kallat ”Gameroom”.

alt
En bar med en ”Camp fire”.

 

alt

Från första augusti är Jakob Dahlberg ny hotelldirektör för Downtown Camper.

 

Stockholms city får alltfler nya hotell. Den första september öppnar Downtown Camper by Scandic efter att Stena Fastigheter har moderniserat Segel Plaza på Brunkebergstorg i Stockholm city. Totalt ökar antalet rum i nya Downtown Camper från 403 till 494 – och blir därmed Scandics största hotell i Stockholm. Downtown Camper by Scandic ska vara en social samlingsplats för såväl resenärer som stockholmare. I linje med tidigare signaturhotell får hotellet en unik interiör och design med friluftsteman i en urban miljö. Förutom en egen ”lifestyle concierge”, ”in room bartender” och egen shop får gästerna möjligheten att slappna av under en öppen stjärnhimmel året runt.

 

För Stena Fastigheters del innebär det även att två nya butiksplan har skapats i Downtown Camper med access både från Drottninggatan och Brunkebergstorg, förutom en ny teknikvåning på taket. Arkitekt för ombyggnaden har Wingårdhs varit.

 

Totalt har Stena investerat cirka 0,5 Mdr kr i utvecklingen av hotell, restauranger och butiker i nya Downtown Camper. Det betyder att de närliggande hotellen i Urban Escape får konkurrens. Dessa två hotell som i öppnade i våras heter Hobo med 201 rum och At Six med 343 rum. Båda hotellen drivs av Nordic Choice Hotels.

 

Downtown Camper blir Scandics tredje signaturhotell i Stockholm efter Grand Central by Scandic, som ligger på Vasagatan i en fastighet ägd av KLP och Haymarket by Scandic vid Hötorget, i före detta PUB-huset ägt av Axfast. Under 2018 kommer Scandic även att öppna två nya signaturhotell som är Hotel Norge i Bergen samt Scandic Marski i Helsingfors.

 

Nu är det klart att Jacob Dahlberg blir hotelldirektör på Downtown Camper by Scandic på Brunkebergstorg. Han kommer senast från samma position på Scandic Malmen och Scandic Gamla Stan och han tillträdde sin nya tjänst den 1 augusti. Med tanke på Downtowns Campers friluftstema är Dahlbergs erfarenhet från Riksgränsens, Hemavans och Tärnabys skidanläggningar som vd för Strömma Fjäll, en god tanke bakom rekryteringen. Han har även öppnat hotell och cateringverksamheter i Ryssland och varit försäljningsdirektör för First Hotels i Sverige. Nu antar han utmaningen att sätta Scandics tredje signaturhotell i Stockholm på kartan.

 

I ett pressmeddelande säger Jakob Dahlberg:

– Jag är väldigt glad och stolt över att få den här möjligheten. Downtown Camper är ett spännande koncept och det ska bli oerhört roligt att få driva ett hotell som sticker ut från mängden. Det väver ihop det spontana sättet vi umgås på i naturen med storstadens puls och det kommer att bli den självklara utgångsplatsen för dem som kommer hit och vill upptäcka Stockholm.

alt
Annica Ånäs, vd för Atrium Ljungberg.

 

Atrium Ljungberg har gjort ett offensivt och starkt halvårsresultat 2017 med ett resultat före skatt om 2.057 Mkr (879), som efter en skattebelastning om –419 Mkr (–177), blev en vinst om 1.638 Mkr (702). I resultatet ingick en orealiserad värdeförändring av fastigheterna med 1.356 (973) och en positiv och orealiserad värdehöjning av derivatet med 112 Mkr (–559).

 

Driftöverskottet ökade under perioden med 13 procent till 823 Mkr (731) efter att hyresintäkterna stärktes till 1.191 Mkr (1.062). Den ekonomiska vakansen blev oförändrat 94 procent i bolagets 54 fastigheter, omfattande 1,18 miljoner kvm (1,08).

 

I rapporten säger vd Annica Ånäs:

– Två viktiga fastighetsförvärv i Stockholm och Göteborg, ny markanvisning i Gränbystaden i Uppsala och tre beslutade projektstarter visar att vi är beslutsamma i vår tillväxtstrategi, en strategi som kräver både utveckling av befintligt bestånd och förvärv. Under det första halvåret tillträdde vi fastigheter för 1,8 Mdr kr. Vi ökade också vår projektportfölj och har nu möjlighet att investera ytterligare 13 Mdr kr i befintligt bestånd och erhållna markanvisningar. Vår finansiella stabilitet har bekräftats genom en erhållen kreditrating och möjligheterna att, till goda villkor, finansiera våra kommande projekt har därmed ökat.

 

I balansen steg fastighetsvärdet till 39.981 Mkr (32.654), efter att förvärven ökade med 1.823 Mkr (453), med investeringar som steg till 749 Mkr (407). Den orealiserade värdeförändringen steg, som nämnts till 1.356 (973), efter att det genomsnittliga avkastningskravet sänkts till 4,8 procent (4,9) samt på grund av ökade hyresnivåer i fastighetsportföljen.

 

Under halvåret ökade de totala långfristiga skulderna till 22.233 Mkr (15.872), medan de totala kortfristiga skulderna sjönk till 1.712 Mkr (3.909). Det fick till följd att det egna kapitalet ökade till 17.295 Mkr (14.189), med en soliditet om 41,9 procent (42,4) och en räntetäckningsgrad som steg till 4,4 procent (3,9).

 

I rapporten säger vd Annica Ånäs om helåret 2017:

– Vår prognos för resultatet, före värdeförändringar, uppgår oförändrat till 1.135 Mkr. TM

fredag, 04 augusti 2017 17:52

Ökade bostadspriser i Frankrike

alt
I juli i år öppnade den franska tågoperatören SNCF nya höghastighetslinjer för resenärer mellan Paris och hamnstaden Bordeaux, vilket har sänkt restiden från 3 timmar och en kvart till två timmar. Det påverkade bland annat att bostadspriserna steg 15,5 procent i Bordeaux.

 

Bostadsmarknaden i Frankrike har återhämtat sig med en rekordförsäljning som var högre än väntat under de senaste 12 månaderna räknat från maj 2016 till maj 2017. Priserna steg i mer än väntat i vissa städer. Sammantaget säger den senaste fastighetsrapporten från Notaires de France att myndigheten förväntar sig att priserna stiger med 1,2 procent i år, men vissa städer ser en betydligt högre pristillväxt.

 

Till exempel i Bordeaux var bostadspriserna 15,5 procent högre än året före, vilket troligen beror på den nya höghastighetstågslänken som minskar restiderna mellan Bordeaux och Paris till drygt två timmar. Notaires meddelar även att det har förekommit en viss ökning av efterfrågan på äldre lägenheter.

 

I Nimes ökade priserna per kvadratmeter med 11,1 procent under de 12 månaderna till maj 2017 och i Lille ökade de med 8,5 procent, medan priserna i Paris steg med 5,5 procent under samma period.

 

Men i några delar av Frankrike sjunker bostadspriserna. Priserna i Clermont-Ferrand sjönk med 9,4 procent, och de minskade med 5,4 procent i Amiens och med 4,7 procent i både Rouen och Metz.

 

Försäljningen har också ökat. Notaires registrerade mer än 900.000 fastighetsförsäljningar under perioden maj 2016 till maj 2017 i transaktioner där köparna ofta tecknar låga hypotekslån.

 

Den totala försäljningen var märkbart högre än försäljningen om 824.000 mellan maj 2015 och maj 2016 och högre än försäljningen om 880.000 som hade prognostiserats för de 12 månaderna som slutade i maj 2017.

 

Notaires påpekar i rapporten att många som säljer gör det mycket snabbt och utan förhandlingar, vilket har drivit upp bostadspriserna och därför varnar Notaires de France för att en ökning av sociala avgifter och förändringar i kapitalvinstskatt kan påverka den franska bostadsmarknaden framöver.

alt
Kontorsvillan, nära det kungliga slottet i Oslo på Wergelandsveien 23-25, uppfördes 1846 av en löjtnant Johan Georg Ræder. Arkitekt var Johan Henrik Nebelong. Den skyddsklassade kontorsvillan är en kompakt och stor villa uppförd i senklassisk stil.

 

I mars i år gick Newsec ut med ett prospekt om försäljning av en kontorsvilla på Wergelandsveien 23-25, nära det kungliga slottet i Oslo. Säljare var en av Catellas fastighetsfonder. Enligt Håkon Styrvold från Newsec, var det ett stort intresse för fastigheten.

 

– Vi hade flera visningar och det fanns flera budgivare, säger Håkon Styrvold till Estate News.

 

Slutligen var det Stein Erik Hagens investmentbolag Canica som köpte fastigheten, som är granne med Kunstnernes Hus. Hagen har blivit förmögen av grossistverksamhet och särskilt efter försäljningen av ICA, först via Hakon-gruppen år 1998 och sedan via ICA Ahold år 2004.

 

Wergelandsveien 23-25 ​​har en bruttoarea på 2.340 kvm och fastigheten har 36 parkeringsplatser utomhus. Byggnaden, som är helt uthyrd till IT-företaget Mnemonic, hade ett angivet försäljningspris om 130 MNOK till 135 MNOK. Men eftersom det var ett stort intresse från marknaden finns det ingen anledning att tro att försäljningspriset skiljde sig nämnvärt från begärt pris.

måndag, 31 juli 2017 13:57

Catena ökade vinsten stort

alt
Benny Thögesen är ny vd i Catena. Han rekryterades till Catena under hösten 2016 från företaget Knapp, som utvecklar, producerar, levererar och underhåller produkter och system för intelligenta logistiklösningar.

 

För första halvåret 2017 ökade Catena hyresintäkterna till 433,6 Mkr (378,0). Ökningen berodde framförallt på förvärv och uthyrning av vakanta ytor. Den ekonomiska uthyrningsgraden stärktes till 92,8 procent (91,7). Förvaltningsresultatet steg till 219,3 Mkr (143,7) efter att finansnetto förbättrades till –100,2 Mkr (–114,6), medan värdeförändringen på fastigheterna ökade till 144,6 Mkr (128,4) med en värdeförändring på derivat som blev positiva 7,9 Mkr  (–140,5). Detta innebar att vinsten efter skatt steg till 336,2 Mkr (103,3).

 

I balansen ökade värdet på bolagets 100 fastigheter, omfattande 1,57 miljoner kvm, till totalt 12.746 Mkr (11.917). De långfristiga skulderna steg till 5.560 Mkr (2.783), medan de kortfristiga skulderna sjönk till 1.129 Mkr (3.707). Det innebar att det egna kapitalet stärktes till 4.093 Mkr (3.334). Soliditeten förbättrades till 32,3 procent (28,0) med en räntetäckningsgrad som ökade till 4,0 gånger (2,2).

 

Gustaf Hermelin har nu avgått som vd för Catena för att verka som styrelseordförande i bolaget med uppgift att arbeta med transaktioner, investor relations och affärsutveckling.

 

I halvårsrapporten säger Catenas nytillträdda vd Benny Thögersen:

– Det är naturligtvis glädjande för en nytillträdd vd att kunna lämna en stark rapport för årets första halvår. Med en lång bakgrund inom idrottens värld känns det extra bra att kunna leverera mot våra uppsatta mål. Ett förvaltningsresultat om 219 Mkr, vilket är en ökning om 53 procent, innebär att vi når målet om hälften kvar på en omsättning om 434 Mkr. Överskottsgraden landar för det första halvåret på 76,2 procent och det enskilda kvartalet på 78,2 procent. Som sagt, vi är stolta över att leverera ett starkt kassaflöde helt i linje med våra kommunicerade ambitioner. Vi kommer fortsatt att fokusera hårt på vårt kassaflöde genom att säkra en hög överskottsgrad samtidigt som vi växer med projekt i form av ny- och tillbyggnader i attraktiva områden.

 

fredag, 28 juli 2017 19:16

Stark tillväxt för Scandic

alt
Vd Frank Fiskers tror även på fortsatt stark hotellkonjuktur för Scandic under helåret 2017.

 

Under Q2 2017 ökade Scandic nettoomsättningen med 9,4 procent till 3.770 Mkr (3.447). Ökningen förklaras av högre RevPAR, på grund av fler rum i drift samt positiva valutaeffekter.

 

Årets påskledighet inträffade i sin helhet under april vilket hade en negativ effekt för kvartalet jämfört med föregående år. Justerat för kalendereffekter var försäljningstillväxten högre än i det första kvartalet.

 

Justerat EBITDA uppgick till 461 Mkr (470) och resultatet per aktie minskade till 2,02 SEK (2,52). Exklusive valutaeffekter vid omvärdering av lån och placeringar var vinst per aktie 2,15 SEK (2,21).

 

Under kvartalet öppnade Scandic nio hotell med totalt 2.008 rum. Och under kvartalet ingicks ett avtal om förvärv av finska Restels hotellverksamhet som gör Scandic till den ledande hotelloperatören i Finland vilket befäster Scandics ledande positionen på den nordiska marknaden.

 

Under Q2 tecknades avtal om två nya hotell, ett på Landvetter Airport i Göteborg och ett i centrala Helsingfors.

 

Under första halvåret ökade Scandic nettoomsättningen steg med 13,6 procent till 6.865 Mkr (6.041). Ökningen förklaras av högre RevPAR, på grund av fler rum i drift samt positiva valutaeffekter.

 

Justerat EBITDA uppgick till 615 Mkr (509), motsvarande en justerad EBITDA-marginal på 9,0 procent (8,4).

 

Resultat per aktie ökade till 1,68 kr (1,54). Exklusive valutakurseffekter vid omvärdering av lån och placeringar uppgick resultat per aktie till 1,89 kr (1,08).

 

I en kommentar till delårsrapporten säger vd Frank Fiskers:
– Scandic har haft en fortsatt stark utveckling under det andra kvartalet, med god tillväxt på samtliga marknader, inte minst i Norge som har visat tydliga tecken på en återhämtning. Nettoomsättningen steg under kvartalet med 9,4 procent, trots en negativ kalendereffekt jämfört med motsvarande period förra året. Under kvartalet öppnade Scandic hela nio hotell med drygt 2.000 rum. Vi har aldrig tidigare genomfört en så kraftig expansion under ett och samma kvartal! I juni ingick vi avtal om att förvärva finska Restels hotellverksamhet. Denna affär blir en viktig milstolpe som befäster vår position som Nordens största hotelloperatör och som gör att vi blir ledande också på den finska marknaden.Scandic står idag väl rustat inför framtiden, med starka marknadspositioner och med en affärsmodell som fungerar väl och ger kommersiell framgång. Vi bedömer att marknadsförutsättningarna förblir gynnsamma under 2017.

 

Vid periodens utgång hade Scandic 42.768 rum fördelade på 223 hotell, varav 200 med hyresavtal. Under kvartalet togs nio nya hotell med totalt 2.008 rum i drift. Åtta av dessa hotell ingick i avtalet med Pandox och Eiendomsspar, bland annat  för Grand Hotel Oslo som nu drivs som ett signaturhotell. Dessutom öppnades under kvartalet Scandic Flesland Airport i Bergen med 300 rum.

 

Koncernens finansnetto uppgick till –46 Mkr (15). Räntekostnaderna minskade till –29 Mkr (–30). Resultatet från valutakurseffekter vid omvärdering av lån och placeringar uppgick till –18 Mkr (42).

 

Scandic redovisade skatt sjönk till -46 Mkr (-73) med ett nettoresultatet som minskade till 209 Mkr (261). LE

fredag, 28 juli 2017 19:13

Stångåstaden lanserar nytt boende

 

alt
5:1:an, som går under namnet ”Drömlägenheten”, har ritats av White Arkitekter i Linköping på uppdrag av Stångåstaden. Den byggs i den nya stadsdelen Vallastaden, strax väster om Linköpings innerstad.

 

Bostadsbolaget Stångåstaden i Linköping vill modernisera bostadsmarknaden och bygger därför nu en flexibel visningslägenhet där planlösningen varieras mellan en enrummare och en femrummare. Lägenheten är full med innovativa lösningar som ska passa den moderna familjen som söker ett skräddarsytt boende. Satsningen är ett resultat av svenskarnas önskan om ett mer flexibelt boende som passar vårt jämställda familjeliv.

 

Sex av tio svenskar vill ha en mer flexibel boendeform som passar just deras situation, visar en färsk Sifo-undersökning gjord på uppdrag av Stångåstaden. På Stångåstaden är man inte förvånad över resultatet. Bolaget följer noga utvecklingen i samhället och har sett ett ändrat leverne och nya familjekonstellationer växa fram, där varannan vecka-familjer ökar. På 80-talet var det endast 1 procent av alla svenska barn med separerade föräldrar som bodde växelvis mellan föräldarna.     

 

På 90-talet var siffran fyra procent medan den idag är cirka 35 procent. Att fler väljer växelvis boende tror forskare har att göra med den jämställda familjepolitiken där det har funnits tydliga familjepolitiska mål att separerade föräldrar ska ha gemensam vårdnad och att barnen bör bo växelvis.

 

Ökat växelvis boende gör att familjers behov av rum ändras beroende på vilka familjemedlemmar som bor hemma vid olika tillfällen. Få bostadsbolag är idag villiga att satsa ekonmiskt på nytänkande och man bygger fortfarande för kärnfamiljen. Bostadsmarknaden har därför hamnat efter i utvecklingen.

 

– Det känns mycket spännande och i tiden att erbjuda människor en flexibel boendeform där de kan anpassa sitt hem utifrån livet alla skeden. Jag hoppas att fler bostadsbolag, både i Sverige och internationellt, inspireras och följer med i den nystartade trenden där vi bygger för nya behov, säger Fredrik Törnqvist, vd på Stångåstaden.

 

Det är många som är positiva till att bygga för dagens och framtidens behov. En av dem är Katarina Graffman, fil. dr i antropologi, som bland annat har undersökt hur människor lever i sina hem idag.

 

– Det här låter som helt rätt riktning sett utifrån den tid vi lever i där många har helt olika liv men bor i samma boendeform. Att utgå från människors faktiska behov och ta hänsyn till den ständigt föränderliga samhällskontexten känns som självklart idag, men det har det inte varit tidigare. Det verkar som om många bygger som de alltid gjort; en mer pragmatisk och funktionell syn än en som grundar sig i människors behov, säger Katarina Graffman.
   

alt
Walkie Talkie, om 82.000 kvm, färdigställdes under våren 2014 och den översta våningen, Sky Garden, öppnades i januari 2015. Byggnaden i 37 våningar är 160 meter hög, vilket gör den till den tolfte högsta byggnaden i London.

 

Londons landmärke Walkie Talkie har sålts till hälsojätten LKK (Lee Kum Kee) Health Products från Hongkong. Köpeskillingen blev 1,28 miljarder pund, cirka 13,64 Mdr, vilket gör affären till den största för en enda enskild kontorsbyggnad i Storbritannien. Säljare till hälften var den noterade fastighetsutvecklaren Land Securities, medan den andra hälften såldes av en grupp investerare tillsammans med Canary Wharf Group. I transaktionen var CBRE och Eastdil säljarnas rådgivare.

Skyskrapan, på 20 Fenchurch Street i 37 våningar, omfattande drygt 82.000 kvm, slår därmed priset för skyskrapan Cheesegrater i Leadenhall, som såldes tidigare i år för 1,15 miljarder pund.

 

Köparen av Walkie Talkie är Health Products som har specialiserat sig på kinesiska växtbaserade hälsoprodukter och på fastighetsinvesteringar.

 

I ett pressmeddelande säger Lee Kum Kee Health Products Group att förvärvet är en långsiktig investering som utökar Lee Kum Kees fastighetsportfölj och Walkie Talkie ger en rimlig avkastning på hyresintäkterna.

 

Rob Noel, CEO för Land Securities säger:

– Transaktionen var monumental med en stor avkastning. Det kostade oss 473 MGBP att bygga Walkie Talkie och vi levererar en utvecklingsvinst om 634,5 MGBP till aktieägarna under hösten.

 

James Beckham, chef för Capital Market i London på Cushman & Wakefield, som var rådgivare åt Lee Kum Kee i affären, säger till The Telegraph, att det asiatiska intresset för fastigheter i London har nått all time high sedan Storbritanniens omröstning att lämna EU.