28 april 2024

Redaktionen

torsdag, 26 maj 2016 14:52

Stor satsning på logistik i Örebro

alt

Catena beräknar att ett fullt utbyggt Torsjö Logistik i Örebro kommer att uppgå till cirka 2 Mdkr.

 

Örebroporten har tecknat ett aktieägaravtal med Catena Logistik AB och AB Lokalhusman i Örebro 2 om förvärv av cirka 720.000 kvm förstklassig logistikmark i Örebro. Marken ägs i dag av Leif Carlsson. Förvärvet läggs i ett gemensamt bolag vid namn Törsjö Logistik AB som parterna äger med ca en tredjedel vardera.

 

Under hösten påbörjas arbetet med en detaljplan för området som beräknas skall vara färdigt våren 2019.

 

Örebroporten, har genom aktieägaravtalet förbundit sig att överlåta sin del i det gemensamma bolaget före någon byggnation har påbörjats. Catena beräknar att vid full utbyggnad av området kommer investeringen i Törsjö Logistik AB uppgå till cirka 2 Mdkr.

 

– Örebro och regionen är redan idag Sveriges näst starkaste logistikområde. Genom denna storsatsning förstärker vi vår position. Satsningen skapar viktig tillväxt för Örebroregionen, säger Lennart Bondeson, kommunalråd och styrelseordförande för Örebroporten.

 

– Att vara med och planera ett nytt stort logistikområde med det ledande logistikbolaget i Sverige, Catena AB, känns väldigt utvecklande och inspirerande, säger Jeanette Berggren, vd på Örebroporten.

 

– Vi ser fram emot att få samarbeta med så två rutinerade aktörer och att få vara en del i att utveckla Örebro inom logistikområdet. Så nu kavlar vi upp ärmarna och kör så det ryker, säger Leif Carlsson, vd på Lokalhusman.

 

– Vi tror mycket på Örebro som logistikcenter därför har vi långsiktiga planer att utifrån vårt befintliga bestånd av godsterminal och logistiklager utveckla en helhet med citylogistik, e-handel och kombiterminal. Vi bygger vidare på det sedan tidigare väl etablerade lokala samarbetet, säger Catenas vd, Gustaf Hermelin, i en kommentar.

torsdag, 26 maj 2016 10:40

Skanska säljer för 1 Mdr till Ikano

alt

Det nyligen färdigställda projektet Klipporna vid Hyllie station i Malmö, består av tre sammanlänkade huskroppar som innehåller 19.000 kvm kontorsyta.


Skanska har tecknat ett avtal med Ikano om överlåtelse av kontorsfastigheten Klipporna i Malmö för 1 Mdr kr. Försäljningen bokförs av Skanska Kommersiell Fastighetsutveckling Norden under det andra kvartalet 2016 och köparen tillträder fastigheten den 30 juni 2016.
    

Fastigheten ligger vid Hyllie station i Malmö och består av tre etapper kontor med parkering i källaren. Kontorsytan är cirka 19.000 kvm och hyresgäster är Ikano, IKEA, Skanska, Siemens och AAK. Lindahl har biträtt Ikano i transaktionen.
    

– Det har varit ett mycket stort intresse för Klipporna, med sin hållbara profil och i det attraktiva, kommunikationssmarta Hyllie. Vi är särskilt glada över vårt fina samarbete med Ikano, säger Camilla Wieslander, vd Skanska Öresund AB.
    

Klipporna, som är designat av Henning Larsen Architects, har en klassisk skandinavisk design, med tre huskroppar likt tre klippor sprungna ur kalkberget. Fastigheten är försedd med Skanskas prisbelönta och patenterade kylsystem ”Deep Green Cooling”. Klippornas starka miljöprofil återspeglas i hela fastigheten, som är pre-certifierad för LEED Platinum.
    

– Ikano har varit hyresgäst i Klipporna i ett år. Fastighetens utmärkta läge, med närhet till kommunikationer och service, samt den tydliga hållbarhetsprofilen gör Klipporna till en mycket bra utgångspunkt för vår verksamhet, säger Daniel Skoghäll, affärsområdeschef Fastigheter, Ikano.
    

torsdag, 26 maj 2016 10:37

NP3 köper i Skellefteå

alt
Andreas Nelvig, vd NP3 Fastigheter.


NP3 Fastigheter har köpt en fastighet i Skellefteå med ett underliggande fastighetsvärde om 25 Mkr. Den fullt uthyrda fastigheten om 4.629 kvm har ett hyresvärde om 2,7 Mkr och XL-Bygg står för 85 procent av hyresvärdet. Hyresdurationen är 7,3 år och fastigheten tillträds den 30 juni 2016.
    

NP3 äger sedan tidigare tre fastigheter i Skellefteå och den aktuella fastigheten ligger i anslutning till en NP3-ägd handelsfastighet med Elgiganten som hyresgäst.
    

– Förvärvsfrekvensen för NP3 har varit relativt låg under de första månaderna i år. Dock har vi under våren utökat vårt obligationslån med 125 Mkr, vilket tillsammans med en sedan tidigare stark kassa gör att vi står väl rustade för tillväxt. NP3 ska fortsätta förvärva högavkastande singelfastigheter men vår storlek och finansiella styrka gör att vi även tittar på större förvärv. Målet att växa med en miljard under året står fast, säger Andreas Nelvig, vd NP3 Fastigheter.

alt

Hovet i Globenområdet kan komma att ersättas av bostäder och kommersiella lokaler.

 

Kommunägda SGA Fastigheter (Stockholm Globe Arena Fastigheter) kommer tillsammans med berörda förvaltningar inom Stockholms stad besluta om en ny utredning för utvecklingen av Globenområdet. Den nya utredningen kommer undersöka hur Ericsson Globe kan moderniseras för att möta ishockeyns behov samt säkerställa en förbättrad evenemangskapacitet. Dessutom ska den utreda alternativ där Hovet ersätts helt av bostäder och kommersiella lokaler.    

 

Det alternativ som utreds tillför bred samhällsekonomisk nytta genom ett tillskott av nya bostäder, nya butikslokaler, förbättrade möjligheter för isidrott samt att det säkerställer bra förutsättningar för ishockeyklubbarna, både vad gäller träning och matcher.

 

– Det är en mer ansvarsfull lösning att ta vara på den nationalarena vi har. Nu ska vi titta på hur en modernisering kan ske så att Ericsson Globe är skalbar till hockey och andra evenemang. Alternativet som kommer undersökas skulle innebära att Hovet ersätts av bostäder och kommersiella lokaler. En del av intäkterna för detta används för att modernisera Ericsson Globe och göra den mer flexibel till ishockey och andra arrangemang, säger Emilia Bjuggren (S), idrottsborgarråd samt ordförande i SGA Fastigheter.

alt

Titania har lagt ut gräs på tomterna i bolagets nyproduktion i Skogskvarteren i Ullna, Täby.

 

Sedan Titania vann kommuns anbudstävling för nyproduktion i kvarteren har bolaget byggt 109 bostäder (radhus, townhouses och lägenheter) på markområdet 26.000 kvm som bolaget köpte. Alla bostäder sålde slut långt innan beräknat och är bebodda sedan en tid tillbaka. Som kronan på verket har Titania nu lagt ut gräs på bostadstomterna.

 

Intresset för bostadsområdet Ullna har varit stort, inte minst på grund av dess fokus på långsiktigt hållbara lösningar, miljövänligt och energisnålt byggande samt intressanta arkitektoniska lösningar.         

 

Den arkitektoniskt och miljömässigt mest intressanta lösningen är de växthus som placerats på radhusens tak. Dessa växthus bildar integrerade ekosystem med de underliggande bostäderna så att växterna i växthusen kan rensa bostädernas inomhusluft från koldioxid och skadliga partiklar samtidigt som de alstrar syre. Dessutom gör växthusen det möjligt för de boende att vara bitvis självförsörjande.

onsdag, 25 maj 2016 17:27

Peter Eriksson, ny bostadsminister

alt

Peter Eriksson blir ny bostads- och digitaliseringsminister (tidigare benämnt IT-minister).

 

Många verkar vara nöjda över valet av Peter Eriksson som ny bostadsminister. Eriksson som har varit språkrör i Miljöpartiet, EU-parlamentariker, kommunens ordförande i Kalix och styrelseordförande i bostadsbolaget Kalixbo. Eriksson efterträder Mehmet Kaplan (MP) som tvingades avgå i april i år bland annat efter anklagelser om samröre med islamistiska extremister.

 

Kurt Eliasson, vd för bransch- och intresseorganisationen SABO säger:
– SABO ser fram emot ett gott samarbete med Peter Eriksson. Han har erfarenhet från flera politiska nivåer, från både kommun, nationellt och internationellt och har varit ordförande i allmännyttiga Kalixbo. De erfarenheterna behövs då det finns mycket att ta tag i på svensk bostadsmarknad, inte minst när det gäller förutsättningar för nyproduktion.        

 

Mårten Lilja, vice vd och chef för affärsområde Bostad på Riksbyggen, säger:
    – Peter Eriksson är en erfaren politiker med god erfarenhet både av inrikespolitik och EU. Det senare allt viktigare också i bostadspolitiken. Vi ser fram emot ett samarbete med Peter Eriksson

 

Anders Lago, förbundsordförande HSB säger:
    – Med Peter Eriksson som bostadsminister får Sverige en erfaren politiker från såväl den internationella, nationella som den kommunala arenan. Och Peter Eriksson kommer att behöva all den erfarenheten för att lösa Sveriges brutala bostadskris. Ytterst är utmaningen att skapa en ny social bostadspolitik för Sverige. HSB bidrar gärna med våra snart hundraåriga erfarenheter om samhällsbyggande, säger Anders Lago, förbundsordförande HSB.

 

Oppositionsborgarrådet Joakim Larsson (M) har skrivit ett öppet brev till Peter Eriksson om vilka hinder som behöver undanröjas för att Stockholm och andra storstäder ska kunna växa.
    Joakim Larsson säger:    
    – Det gällande regelverket omöjliggör nya bostäder på platser som av människor upplevs som mycket attraktiva. Faktum är att med dagens regelverk hade större delen av Stockholms innerstad aldrig kunnat byggas. Det säger sig självt att det är en orimlig ordning. Det krävs ett regelverk som möjliggör byggande av bostäder i stadsmiljö. Därför skriver jag till den nya bostadsministern om att bland annat bullerregler, luftkvalitetsnormer och strandskyddsregler behöver ses över. Möjligheten att bygga täta, attraktiva och miljösmarta stadsdelar är en av vår tids mest angelägna politiska frågor. Men då krävs ett verklighetsanpassat regelverk som faktiskt möjliggör bostäder i täta stadsmiljöer. Detta är den enskilt viktigaste frågan för Peter Eriksson att ta tag i som ny bostadsminister.

 

Bostadsbristen är stor i Sverige enligt Boverket som menar att det behövs byggas 75.000 bostäder varje år, eftersom befolkningen i Sverige väntas öka med drygt 1,1 miljoner fram till 2025.  År 2015 påbörjades 48.600 bostäder och enligt Boverket kommer cirka 57.000 bostäder börja byggas i år och ungefär 61.500 nästa år.

alt

Christer Larsson, stadsbyggnadsdirektör i Malmö.

 

Fjolåret blev en vändpunkt för bostadsbyggandet i Malmö – för första året på länge var bostadsbyggandet i takt med befolkningsökningen. Totalt byggstartades 2.200 bostäder och närmare 1.700 bostäder färdigställdes samtidigt som antalet Malmöbor ökade med 4.500. Staden meddelar nu att planberedskapen är god och det på kort sikt finns 15.000 bostäder i redan färdiga och pågående detaljplaner.

 

De senaste tio åren har det i genomsnitt byggts 1.400 bostäder per år i Malmö, samtidigt som invånarna i snitt ökat med 5.100 personer per år. Byggtakten under 2015 var dock hoppingivande och preliminärt visar prognosen på 1.800 färdiga bostäder i år.

 

– Om vi ska lyckas med de utmaningar som samhället står inför behöver bransch, kommuner och staten anpassa sina roller och verktyg och trimma dem utifrån en annan verklighet än vi hade för bara ett år sedan. Det är inte en faktor som avgör om vi lyckas utan vi behöver skruva på flera samtidigt: stadens processer, bostadsfinansiering, stimulera efterfrågan och betalningsförmågan, säger Christer Larsson, stadsbyggnadsdirektör i Malmö.

 

I Malmös gällande översiktsplan finns en kapacitet för cirka 53.000 bostäder (varav cirka 15.000 i påbörjade och antagna detaljplaner), cirka 13.900 förskoleplatser (varav cirka 3.600 i påbörjade eller antagna detaljplaner) och cirka 23.700 grundskoleplatser (varav cirka 10.000 i påbörjade eller antagna detaljplaner).

 

Under våren 2016 har arbetet med en revidering av översiktsplanen påbörjats. Denna tar sikte ytterligare tio år fram i tiden till år 2040. Samtidigt tas nya bostadspolitiska mål fram tillsammans med en handlingsplan för bostadsförsörjningen.

 

– Grundprinciperna i gällande översiktsplan ligger fast; staden ska växa inåt och byggas grön, tät och blandad. Skillnaden är att staden behöver byggas ut i snabbare takt. I översynen tar vi också höjd för en fortsatt kraftig befolkningstillväxt, säger Christer Larsson.

alt

Fastigheten Uven 9, centralt belägen nära Triangeln i Malmö, uppfördes i slutet av 1970- talet.


Wihlborgs har tecknat ett 10-årigt hyresavtal med Malmö Stad i kvarteret Uven (fd Riksbankshuset) mitt emot Stadshuset i Malmö. Fastigheten på cirka 7.500 kvm kommer att moderniseras och anpassas till hyresgästens verksamhet och beräknas stå färdig för inflyttning i januari 2017.
    

Efter att Länsförsäkringar lämnar lokalerna på Lugna gatan 82 och i sommar flyttar till fastigheten Gängtappen i Dockan ska lokalerna iordningställas åt bland andra Förskoleförvaltningen och Näringslivskontoret. Näringslivskontoret, som sitter i byggnaden idag, kommer under renoveringen att flytta till en av Wihlborgs fastigheter på Norra Vallgatan.
    

– Den här flyttkarusellen visar prov på Wihlborgs styrka att som stor lokal och flexibel fastighetsägare kunna erbjuda olika lösningar för våra hyresgäster som behöver göra anpassningar av sin verksamhet, säger Anders Jarl, vd för Wihlborgs.

alt

Erik Pelling (S), kommunalråd i Uppsala.

 

Den 1 juni 2016 öppnar Uppsala kommuns en egen bostadsförmedling. En av de första som startas i Sverige efter många decennier. Enligt Uppsalahem kommer de som står i Uppsalahems kö kunna söka bostäder via Uppsalahems hemsida som vanligt, men den nya Bostadsförmedlingen tar över Uppsalahems kö i sin helhet nu den 31 maj 2016.

 

I samband med att kommunalrådet Cecilia Forss (M) i den borgerliga alliansen förlorade valet hösten 2014 var hon tidigt emot en kommunal bostadsförmedling. Cecilia Forss sa i UNT i februari 2015 att det fanns inget behov av en kommunal bostadsförmedling eftersom den skapar mer administration, men inte fler bostäder. Hon menade att Uppsalahems egna förmedling av lägenheter hade fungerat bra.

 

Men efter att den nya vänstermajoriteten i Uppsala tog beslutet om en kommunal bostadsförmedling i juni 2015, meddelade Erik Pelling (S), kommunalråd:

– Vi satsar på att få 100 nya byggherrar i Uppsala inom fyra år. Många av dem kommer att bygga hyresrätter och en kommunal bostadsförmedling samlar hyresvärdar på ett och samma ställe och gör det enklare för bostadssökande. Dessutom är det en tjänst som hyresvärdar frågat efter länge och det kommer att öka attraktiviteten att bygga hyresrätter i och runt Uppsala.

alt
Box Bygg ska uppföra ett 15-våningars hus med 80 hyresrätter åt Scandinavian Property Group i Vårberg Centrum. Arkitekt Scheiwiller Svensson.

 

Scandinavian Property Group (SPG) har tecknat avtal med BOX Bygg att på totalentreprenad uppföra ett 15 våningars bostadshus i Vårberg Centrum. Byggnaden innehåller 80 hyreslägenheter. Det översta planen består av 3 loftlägenheter med vidunderlig utsikt. Projektet innehåller lokaler i de två nedersta planen.

 

– Under mina 30 år i branschen har jag sällan varit med om ett projekt där kunden, byggaren, arkitekten och strategiska entreprenörer samarbetat så aktivt för att få till den bästa affären för kunden. Det är så här vi ska jobba, säger Jonas Bill, vd på BOX Bygg

 

Scheiwiller Svensson arkitektkontor har varit enormt kreativa och lyhörda och med BOX Bygg som projektledare har vi lyckats kombinera spännande arkitektur och gedigen kvalitet. De har verkligen lyckats ta fram attraktiva, smarta, yteffektiva lägenheter, säger Carl Zetterqvist på SPG.

 

– Det här är ett väldigt kul projekt för en entreprenör. Arkitekten har varit duktig och ritat in samma planlösningar på 10 av de 13 bostadsvåningarna. Det är något av en byggares dröm eftersom effektiviteten blir så hög, säger Victoria Lidfeldt, projektchef på BOX Bygg.