29 april 2024

Redaktionen

tisdag, 31 maj 2016 18:25

Index ökade vinsten till 191 Mkr

alt
Rickard Haraldsson, vd Index International Group.

 

Index International redovisar en ökning av rörelseresultatet till 191,31 Mkr för det första kvartalet 2016,  jämfört med -3,79 Mkr för motsvarande period 2015. Nettoomsättningen för kvartalet minskade med 29,6 procent till 11,95 Mkr (16,98). Vinsten efter skatt steg 180,1 Mkr (68,9). Balansomslutningen minskade till 2,1 Mdr kr (2,7) och soliditeten stärktes till 61,1 procent (42,3).

 

Som ett led i att tydliggöra Index kärnverksamhet som bostadsutvecklare sålde bolaget under perioden sitt aktieinnehav i Index Energy Mills Road Corporation, verksamt inom förnyelsebar energi i Ontario, Kanada, till systerbolaget Index Energy Sweden AB.    

 

Index produktion av kvarteret Juvelen, beläget bakom Kommunhuset i Norrtälje fortlöpte enligt plan och arbetet med byggnadsstommen påbörjades den 1 mars. Juvelen innefattar 313 hyreslägenheter, med beräknad inflyttning från och med februari 2017.

 

Totalt omfattar den svenska projektportföljen 1.300 bostäder. Vidare har koncernen en projektportfölj om cirka 2.800 bostäder under utveckling, tillsammans med systerkoncernen Index Enterprise LLC, i vilken pågående och framtida produktion i Florida, USA, ingår. LE

tisdag, 31 maj 2016 18:21

Diös rekryterar projektchef

alt

                                                                                                                      

Den 1 september tillträder Mats Eriksson (bilden) som projektchef på Diös. Som projektchef kommer han att fokusera på ny- och ombyggnationer av stora projekt inom hela koncernen. Han har arbetat på Skanska sedan 1998 och kommer närmast från en tjänst som distriktschef på Skanska Direkt Hus Norr.

 

– Vi verkar på en intressant marknad och ser stor potential i våra tillväxtorter. Tjänsten som projektchef är ett led i att utveckla våra byggrätter och befintliga fastigheter. Vi hälsar Mats varmt välkommen till Diös, säger fastighetschef Lars-Göran Dahl.

alt

Front Lindholmen (fd Semconhuset) på Lindholmen i Göteborg.

 

Fastighets AB Balder har förvärvat kontorsfastigheten Göteborg Lindholmen 29:1 (Front Lindholmen) för drygt 400 Mkr.

 

Fastigheten ligger längst ut på Kajen och har en uthyrningsbar yta om cirka 12.000 kvm. Största hyresgäster i fastigheten är China-Euro Vehicle Technology AB (CEVT) och Alten Sverige AB.

 

Newsec har varit rådgivare åt säljaren HVB Immobilien AG  i transaktionen.

tisdag, 31 maj 2016 11:18

Hemfosa köper skolor för 444 Mkr

alt

Stina Lindh Hök, transaktionschef Hemfosa.


Hemfosa har tecknat avtal om förvärv av 13 skolfastigheter, främst i Stockholmsregionen, till ett värde om 444 Mkr, med exklusiv option att i september 2016 teckna avtal om ytterligare två skolfastigheter till ett värde av 320 Mkr. Genom affären stärker Hemfosa sin position som ledande aktör inom samhällsfastigheter på sin största marknad Sverige. Säljare är Turako Skolfastigheter AB
    

Av de 13 skolfastigheterna är tio belägna i Stockholm, två i Västerås och en i Lund. Nio av fastigheterna är tomträtter och sex av fastigheterna är nyproduktion där en fastighet är färdigbyggd och fem är under uppförande. Den uthyrbara ytan uppgår till drygt 16.000 kvm. Den genomsnittliga avtalslängden är cirka 15 år och hyresvärdet uppgår till cirka 29,8 Mkr per år.
    

De två fastigheter som Hemfosa har option på att köpa finns i Stockholm och har en yta om 9.150 kvm, en genomsnittlig avtalslängd om cirka 15 år och ett hyresvärde om 20,8 Mkr. Uthyrningsgraden är 100 procent och största hyresgästen är Academedia.
    

– Jag är glad att vi har möjlighet att genomföra detta förvärv av bra skol- och förskolefastigheter med stabila hyresgäster och långa hyresavtal – en portfölj som passar Hemfosa mycket väl. Vi är specialister inom samhällsfastigheter och vill fortsätta att växa inom detta område på samtliga våra tre marknader Sverige, Norge och Finland, säger Stina Lindh Hök, transaktionschef på Hemfosa.
    

Tillträde för nio av fastigheterna som är färdigställda sker den 15 juni och för de resterande fyra fastigheterna i takt med att de färdigställs. För de återstående två fastigheterna beräknas avtal om förvärv tecknas i september och tillträde förväntas ske den 1 september 2017 respektive den 1 september 2018.

alt

Olle Zetterberg, vd Stockholm Business Region.


Stockholm Business Region, Exploateringskontoret, Stadsbyggnadskontoret och Stokab har tillsammans med Fortum Värme och Ellevio beslutat att inleda ett strukturerat samarbete för att locka internationella datacenteraktörer till regionen. Tanken och visionen bakom den gemensamma satsningen är att nyttja synergierna mellan Stockholms fjärrvärmenät, pålitlig leverans av förnybar el, och Stockholms position som ett ledande globalt ICT-centrum. Det möjliggör en storskalig etablering av världens mest miljövänliga och energieffektiva datahallar i Stockholm.
    

– Tillsammans kommer Stockholm kunna erbjuda en unik infrastruktur, låga kostnader och en grön profil för denna nödvändiga digital infrastruktur, säger Olle Zetterberg, vd på Stockholm Business Region.
    

Samarbetet ska fram till 2026 möjliggöra att det kan byggas datahallar i Stockholmsområdet med en total bruttoarea om cirka 300.000 kvm. En av de viktigaste konkurrensfördelarna för datahallsoperatörer som etablerar sig i Stockholm är att genom affärsmodellen Öppen Fjärrvärme få betalt för att återvinna värme från datahallens servrar till Fortum Värmes fjärrvärmenät. Traditionellt går denna värme förlorad till atmosfären, men nu tas den om hand och blir en viktig del i stadens uppvärmning. Lönsamt för datahallarna, samtidigt som ett stort steg tas mot stadens klimatmål: ett fossilbränslefritt Stockholm senast 2040.
    

– Vi är stolta över att med Öppen Fjärrvärme vara en viktig del av ett samarbete som ska locka internationella investeringar till Stockholm och samtidigt göra staden mer hållbar, säger Anders Egelrud, vd för Fortum Värme.
    

– I framtidens mer flexibla energisystem ställs det höga krav på våra elnät och här har vi på Ellevio en nyckelroll. Vi storsatsar nu på att förstärka elnätet i och kring Stockholm. Dessa investeringar skapar förutsättningar för en pålitlig elleverans vilket är avgörande för att vi ska kunna bygga framtidens internationella datahub i Stockholm, säger Johan Lindehag, vd på Ellevio.

tisdag, 31 maj 2016 10:55

Folksam köper för 580 Mkr i Malmö

alt

Skanska säljer nyutvecklade Långan 1 i Malmö.


Folksam har genom dotterföretaget Folksam Sak avtala med Skanska om förvärv av den nybyggda kontorsfastigheten Långan 1 i centrala Malmö. Affären är värd 580 Mkr och fastigheten utgörs av cirka 10.000 kvm kontor. Fastigheten ligger på Universitetsholmen i det nya kvarteret Malmö Live där Skanska även byggt hotell, kongress, konserthus och bostäder. Kontorsfastigheten har ritats av den danska arkitekten Dorte Mandrup och det är precertifierat för LEED Platinum. Tillträde planeras ske vid halvårsskiftet.
    

– Vi fortsätter arbetet med att öka våra fastighetstillgångar genom att förvärva en av Malmös absolut bästa kontorsbyggnader. På så vis bygger vi Folksams ekonomiska styrka. Kontorsfastigheten i det nya kvarteret Malmö Live har ett absolut toppläge och är fullt uthyrd till stora och stabila kontorsgäster med relativt långa hyresavtal. Med andra ord är detta ett förvärv helt i linje med vår strategi, säger Lars Johnsson, chef för Folksams fastighetsverksamhet.
    

De största hyresgästerna i huset är Trafikverket, Swedbank och MAQS Advokatbyrå, vilka får tillgång till en vacker lobby med reception samt ett servicekoncept.
    

– Det har varit ett mycket stort och brett intresse för kontoret vid Malmö Live, med sitt attraktiva läge i Malmös nya kulturkvarter med Konserthuset, Malmö Live hotell och kongress och två nya bostadshus, säger Camilla Wieslander, vd Skanska Öresund AB.

alt

Peab Bostad ska bygga bostadsrätter i Partille. Illustration: Rstudio/Krook & Tjäder


Peab bygger ett av kvarteren i området Partille Port öster om Göteborg. Kvarteret att bestå av 222 bostadsrätter på 1-4 rum och kök och kontraktssumman uppgår till 569 Mkr. Kvarteret byggs som en sluten byggnad runt en lugn innergård. I husens botten kommer det att finnas byggnader avsedda för handel och själva bostäderna samt innergården byggs sju meter ovanför markytan. Peab bygger även ett p-hus i anslutning till kvarteret.
    

– Det känns fantastiskt roligt att äntligen få sätta spaden i marken till detta stora projekt, vår regions största projekt någonsin, säger Liselott Bergkvist, regionchef på Peab.
    

Just nu jobbas det för fullt med att sanera området, ett arbete som pågår fram till sommaren 2016. Den 20 juni är det dags för det första spadtaget.
    

– Den 25 september har vi säljpremiär för de första bostäderna och inflyttning kommer att ske i etapper med start första kvartalet 2018, säger Pehr-Olof Olofsson, regionchef Peab Bostad.
    

Totalt kommer det nya området att rymma över 800 nya bostäder samt kontors- och handelslokaler på en yta motsvarande 30.000 kvm när det står klart 2021.

alt

Stenvalvet är ny ägare till Poppeln 7 i Vänersborg och...

 

alt
... Länsstyrelsen 1 i Mariestad.


Kungsleden säljer icke strategiska fastigheter i Västergötland för 59 Mkr till Stenvalvet. I affären ingår kontorsfastigheterna Poppeln 7 i Vänersborg och Länsstyrelsen 1 i Mariestad samt de obebyggda fastigheterna Pilen 2-7 i Vänersborg.
    

Fastigheten Poppeln 7 omfattar 7.700 kvm kontorsyta i centrala Vänersborg medan Pilen 2-7 är obebyggda fastigheter som idag hyrs ut som parkeringsplatser. Fastigheten Länsstyrelsen 1 omfattar 5.100 kvm kontorsyta i Mariestad.

 

Försäljningspriset ligger strax över det bokförda värdet och frånträde sker den 13 juni. Kungsleden lämnar i och med försäljningen Vänersborg och Mariestad, vilket minskar den geografiska koncentrationen till 64 kommuner.

alt
Hemsös hållbara obligation ska bland anat finansiera bolagets utvecklingsprojekt för verksamheter inom vård, skola och omsorg i S:t Larsparken i Lund...

 

alt

... och byggandet av ett nytt center för utblidning och forskning i Huddinge. Kommande hyresgäster är KTH Skola för Teknik och Hälsa & Röda Korsets Högskola.

 

Hemsö har som första nordiska bolag emitterat en hållbar obligation. Emitterat belopp är 1.000 Mkr. Trans-aktionen fick ett starkt gensvar från marknaden och orderboken uppgick till cirka 2.000 Mkr inom loppet av drygt två timmar. Hemsös hållbara obligation löper i fem år och är fördelad på ett lån om 700 Mkr med rörlig ränta om tre månader Stibor plus 1,15 procent och ett lån om 300 Mkr med fast årlig ränta om 1,375 procent.

 

Likviden kommer att användas till Hemsös nyligen totalrenoverade skol- och äldreomsorgsfastighet Grenverket (Lund Klostergården 2:9), den snart färdigställda Life-Science fastigheten Technology for Health (Huddinge Medicinaren 23) samt till omställnings-projekt där några av Hemsös befintliga fastigheter konverterats till flyktingbostäder för att möta kommuners akuta behov till följd av den kraftigt ökade migrationen.

 

Enligt villkoren i det nyligen etablerade ramverket för hållbara obligationer ska Hemsö årligen rapportera användningen av likviden. Handelsbanken har agerat rådgivare till Hemsö vid framtagandet av de hållbara villkoren och Danske Bank och Handelsbanken har gemensamt genomfört transaktionen. LE

alt
Nu går det undan för Skanskas nya hotellbygge vid Nya Karolinska sjukhuset i Solna. Bild: Stockholm & Projekt.

 

alt

Fasadernas kulörer för Hotel Hagaplan ska skifta i vitt, grått och svart för att tydliggöra de tre volymerna. Bild: Reflex Arkitekter

 

Framför Nya Karolinska Solna (NKS), som redan i år tar emot de första patienterna, byggs nu Hotell Hagaplan. Nu går det undan eftersom fasaderna reses på hotellet som totalt kommer att få 16 våningar med 222 rum. Hotell Hagaplan får även restaurang, konferensavdelning, kontor och garage under markplanet. Bygget, med total bruttoyta är 16.200 kvm, startade hösten 2015 till en projektkostnad om 440 Mkr. Elites Hotel Hagaplan kommer att invigas i november i år.

 

Hotellet kommer att synas eftersom arkitekten Reflex skriver att byggnaden är sammansatt av tre tydliga volymer i glas och aluminium. Fasadens kulör ska skifta i vitt, grått och svart för att tydliggöra de tre volymerna. Den vita volymen som vänder sig mot Hagaplan avslutas med en glasad ”krona” som ger byggnaden en tydlig identitet och lyser under mörka kvällar.

 

För hotelldelen har Skanska tecknat ett 20-årigt hyresavtal med Elite Hotels of Sweden.

 

I en kommentar kan sägas att läget är utmärkt intill ett stort sjukhus som NKS och i den nya växande stadsdelen Hagastaden som ännu saknar ett större hotell. TM