28 april 2024

Redaktionen

alt

Vasakronan tecknar nya kontrakt och förnyar området kring Läppstiftet i Gullbergsvass i centrala Göteborg.


alt

Med den nya entrén, Älvporten, som vetter mot väst aktiveras en ny sida av Lilla Bommen.


Vasakronan har tecknat hyresavtal med Collector Bank om 6.000 kvm i Läppstiftet (Lilla Bommen 1) i Gullbergsvass, Göteborg.  
    

Området i och runt Gullbergsvass står inför stora förändringar och Vasakronan är en av de aktörer som jobbar aktivt med omdaningen av området. Projektet innebär en total ombyggnad av Läppstiftet där ytorna västerut utökas, en ny glasfasad byggs upp och en port mot älven öppnas upp, Älvporten. Projektet omfattar totalt 9.000 kvm varav 6.000 nu hyrs av Collector Bank. Inflyttningen är planerad till 2018.
    

– Läppstiftet har ett unikt läge mitt i city och alldeles intill Göta älvs strand. I fjol färdigställde vi en ny konferensanläggning i fastigheten och med den nya entrén som vetter mot väst, Älvporten, har en ny sida av huset aktiverats. När Collector flyttar in får de en av Göteborgs finaste lokaler med en fantastisk utsikt, säger Kristina Pettersson Post, chef för region Göteborg på Vasakronan.
    

Vasakronan är en av Göteborgs största fastighetsägare och som sådan aktiv i utvecklingen av staden. Förändringen av Älvporten är ett första steg i utvecklingen av området runt Gullbergsvass. På andra sidan Götaälvbron, i kvarteret Platinan, planeras för en nybyggnation om 60.000 kvm kontor, hotell och kulturverksamhet.

alt

Nyréns arkitekter gestaltar HSBs planerade bebyggelse i Blackebergsbacken.

 

alt

Brunnberg & Forshed har utformat förslaget för Blackebergsvägen.


HSB Bostad har fått en markanvisning om cirka 200 lägenheter i Blackeberg och Södra Ängby väster om Stockholm. HSBs förslag till byggnation har inspirerats av områdets natur och topografi med utblick mot Mälaren.
    

Förslaget innefattar fyra punkthus i fem våningar längs Blackebergsvägen och sex friliggande huskroppar med 5-8 våningar längs Blackebergsbacken. I närområdet finns Blackebergs centrum, Ängbybadet, skolor, förskolor och strövområden. Tunnelbanestationen, vid upprustade Islandstorget, ligger inom promenadavstånd.
    

– Vi ser fram emot att få bygga fler bostäder i populära Bromma till våra medlemmar. Området är både sjö-, natur- och stadsnära. Bostäderna har ett modernt arkitektoniskt uttryck som vi tror kommer att ge området ytterligare karaktär, säger Stig Ahlén, vice vd/affärsutvecklingschef för HSB Bostad.
    

Gestaltningen har tagits fram tillsammans med Nyréns arkitekter (Blackebergsbacken) och Brunnberg & Forshed (Blackebergsvägen). Planerad byggstart för projekten är år 2019.

alt

Henrik Einarsson, chef för analys och etablering vid Business Region Göteborg. Foto: Rob Vanstone


Byggbranschen och företag som på olika sätt arbetar med transportmedel driver upp Göteborgsregionens konjunktur till rekordhöjder. Det visar en ny konjunkturrapport från Business Region Göteborg. För våren 2016 noteras ett totalindex på 37, vilket betraktas som den övre delen av starkare konjunktur än normalt. Och inför hösten beräknas konjunkturindex till 54, att jämföra med tidigare rekordnotering från hösten 2007 som var 50.
    

– Teknikinvesteringarna i Volvobolagen och i verksamheterna runt Lindholmen Science Park, där bland annat kinesiska bilutvecklaren CEVT finns, eldar på konjunkturen. Produktutveckling ligger bakom exportframgångar som drar med sig hela Sveriges konjunktur uppåt, säger Henrik Einarsson, chef för analys och etablering vid Business Region Göteborg.
    

Enligt rapporten är fyra branscher är redan i stark högkonjunktur. Transportmedel noterar konjunkturindex 84, vilket är den högsta uppmätta konjunkturen för en enskild bransch hittills under 2000-talet. Branschen är mycket nära att slå i konjunkturtaket (100) redan till hösten. Då förväntas ett index på 90.
    

Till hösten väntas även byggbranschen nå samma höga nivå, men redan nu ligger bygg på 69. Vidare ligger företagstjänster och sällanköpshandel på konjunkturindex över 50 och har förväntningar på kraftiga höjningar framöver.

alt

Oscar 28 omfattar totalt cirka 7.700 kvm.


Skandia Fastigheter köpte nyligen kontorsfastigheten Oscar 28, med entré från Södergatan 5 och Skomakaregatan 5 i centrala Malmö. Huset får nu en ny hyresgäst i Länsstyrelsen Skåne.
    

– Vi har utrett lokalfrågan i två år eftersom vårt kontrakt löper ut nästa år. Det här blir ett nytt och spännande steg i Länsstyrelsens långa historia i Skåne. Läget är jättebra, mitt bland människorna på gågatan, ett stenkast från Residenset. Lokalerna är öppna och flexibla och ger oss en kreativ arbetsmiljö som stärker Länsstyrelsen Skåne som en modern myndighet, säger landshövding Margareta Pålsson.
    

Länsstyrelsen kommer med sina cirka 300 medarbetare att fylla samtliga kontorsytor i huset. Nästa steg för Skandia Fastigheter blir att titta på olika möjligheter för etableringar i det attraktiva gatuplanets nära 1.000 kvm.
    

– Vi är glada över att expandera i Malmö med en vacker och centralt placerad kontorsfastighet och samtidigt få inleda ett långsiktigt samarbete med Länsstyrelsen Skåne. Nu ser vi fram emot att snart hitta rätt koncept för gatuplanet, som med stora exponeringsytor passar perfekt för en flaggskeppsbutik, eller möjligen två olika butiker, säger Andreas Ivarsson, marknadsområdeschef Malmö på Skandia Fastigheter.

onsdag, 08 juni 2016 11:56

Fabege bygger för 3 i Söderstaden

alt

Söderstaden är ett av Stockholms stads större utvecklingsområden som består av Globenområdet, Slakthusområdet, Södra Skanstull och Gullmarsplan-Nynäsvägen. Här planeras för totalt 150.000 kvm nya kontor och stadsdelen beräknas ha 30.000 arbetande, 15.000 boende och fler än 2 miljoner årliga besökare.


Fabege och mobiloperatören 3 (HI3G Access) har tecknat ett 10-årigt grönt hyresavtal om 14.700 kvm kontor i fastigheten Pelaren 1 i närheten av Ericsson Globe Arena, till ett årligt hyresvärde om cirka 39 Mkr exklusive tillägg. Fastigheten blir 3:s nya huvudkontor.
    

– 3 får här ett eget landmärke med lockande arkitektur, ett kontor som kommer att bli en symbol för det framväxande Söderstaden. Företaget har med sitt beslut att förlägga sitt huvudkontor här återigen visat att de ligger i framkant och det kommer definitivt att bli en viktig spelare i den kommande utvecklingen av Södra Stockholms viktigaste affärshubb, säger Klaus Hansen Vikström, vice vd och affärsutvecklingschef på Fabege.
    

Det nya kontoret, som ritas av Strategisk Arkitektur, kommer att omfatta cirka 21.000 kvm uthyrningsbar yta, varav 3 hyr knappt 70 procent. Den totala investeringen exklusive ingående värde uppgår till drygt 800 Mkr. Projektet är startklart och inflyttning beräknas ske sensommaren 2018. Fastigheten kommer att miljöcertifieras minst i enlighet med Breeam very good.
    

– Vi har lockats av det spektakulära kontoret, publika läget och Stockholms stads offensiva planer för Söderstaden. Här får våra medarbetare allt de behöver för att trivas – idrott, kultur, nöjen, shopping, restauranger och ett brett utbud av service i en urban och dynamisk miljö, säger Peder Ramel, vd på Hi3G Access.

alt

Akademiska Hus moderniserar lokaler i ANA8, som är Campus Flemingsbergs huvudbyggnad.


För att Karolinska Institutet ytterligare ska stärka sin ställning inom forskning byggs delar av huvudbyggnaden på Campus Flemingsberg om till ett framtidens laboratorium. Akademiska Hus satsar 320 Mkr i projektet, som ska stå klart för inflyttning under 2018.
    

Ombyggnationen, som går under arbetsnamnet Framtidens laboratorium, ska ge modernare laboratorie- och utbildningslokaler och omfattar cirka 12.300 kvm av byggnaden ANA8:s totala area om knappt 50.000 kvm. De aktuella lokalerna används idag av Institutionen för laboratoriemedicin och Institutionen för odontologi, men genom ombyggnationen skapas resurseffektivare ytor som även ger plats för Centrum för infektionsmedicin, CIM.
    

– Idén är att skapa nya forskningsmiljöer som styrs av forskarnas gemensamma intressen, oavsett institutionstillhörighet. Labbet kommer därför att vara temaindelat och dessutom ska forskarna kunna dra fördel av den gemensamma tillgången av dyrbar laboratorieutrustning, säger professor Matti Sällberg, prefekt vid Institutionen för laboratoriemedicin vid Karolinska Institutet. 
    

Ur forskningens och den enskilda forskarens synvinkel tas institutionsväggarna bort, samtidigt som alla forskare behåller sin ursprungliga institutionstillhörighet administrativt. Ambitionen är att skapa en arbetsmiljö som kan stimulera uppkomsten av nya idéer genom nya kontakter och tvärinstitutionella möten.
    

– Att vara med och bygga framtidens laboratorium och med det ge möjligheter för forskare att interagera och dela kunskap på ett nytt sätt känns väldigt bra. Detta kan förhoppningsvis öka förutsättningarna för Karolinska Institutet att bedriva ledande forskning och ge nya möjligheter att nå genombrott som förbättrar människors hälsa, säger Sten Wetterblad, regiondirektör för Akademiska Hus region Stockholm.

alt

Riksbyggens brf Takträdgården med 74 lägenheter på Kapellgärdet i Uppsala.


Riksbyggen höjer produktionstakten i Uppsala genom tre nya bostadsprojekt om tillsammans drygt 260 lägenheter. Samtliga projekt genomförs med Riksbyggens prisbelönta och systematiska arbete med att återskapa och tillföra ekosystemtjänster (naturvärden) direkt i stads- och boendemiljön.
    

– Alla hus som Riksbyggen uppför ska minst klara kraven för att klassificeras som Miljöbyggnad Silver och vi arbetar systematiskt med ekosystemtjänster i varje projekt. Det är roligt att vi i Uppsala kommer att återföra större naturvärden på platserna för dessa tre projekt än innan vi började bygga, säger Charlotta Szczepanowski, hållbarhetschef på Riksbyggen.
    

Några exempel på åtgärder som vidtas är sedumtak, orangeri och odlingslådor, bevarande av befintliga träd, fågelholkar, bärbuskar, fraktcyklar, uppsamling av dagvatten för bevattning och laddning för elfordon.
    

De tre nya projekten är: Brf Takträdgården om 74 lägenheter i ett hus med bara 1–2:or på Kapellgärdet, nära Uppsalas stadskärna; Brf Åsikten Södra 1 där Riksbyggen på en av stadens finaste adresser, Östra Ågatan vid Fyrisån, uppför 78 lägenheter i storlek 1-5 rum och kök samtn Brf Sagan omfattade 112 lägenheter på 2-4 rum nära det nya arenaområdet och Gränby Park planerar. Projekten ska färdigställas hösten 2018/vintern 2019.

alt

Profi och SSM har fått klartecken att omvandla Stockholm Modecenters tidigare lokaler i Järla Sjö till bostäeder.


Mark- och miljööverdomstolen vid Svea Hovrätt medger inte prövningstillstånd avseende överklagandet av bygglov för Profi Fastigheters och SSM:s bostadsprojekt Turbinhallen i Järla Sjö, Nacka. Därmed har bygglovet vunnit laga kraft och kan inte överklagas.
    

Miljö- och stadsbyggnadsnämnden i Nacka beviljade i april 2015 bygglov och godkände därmed Profis och SSM:s förslag att bygga om Centralkvarteret i Järla Sjö till bostäder. Beslutet har överklagats i flera instanser men nu har Mark- och miljööverdomstolen meddelat att man inte kommer ge ärendet prövningstillstånd.
    

Projektet innebär att Centralkvarterets industrikaraktär bevaras samtidigt som det som tidigare var Stockholm Modecenters lokaler nu istället ger plats åt över 200 bostäder samt en skola.
    

– Vi är mycket glada över beskedet från Mark- och miljööverdomstolen som innebär att vi kan gå vidare med genomförandet av detta fantastiska projekt och bidra till bostadsbyggandet i Nacka, säger Thomas Sipos, vd Profi Fastigheter.
    

– Intresset från bostadsköpare har varit extremt stort och de 200 lägenheterna såldes slut på minimal tid, säger Mattias Roos, vd SSM.

alt

Obelisken 3 på Götgatan, Södermalm, förvärvas av en bostadsrättsförening.


Medlemmarna i Brf Obelisken 3 på Götgatan 81 på Södermalm har försökt få köpa fastigheten sedan 1990-talet. Till slut lyckades de.
    

Fastigheten har et total uthyrningsbar area om drygt 4.100 kvm, varav en stor andel utgörs av lokaler. Köpeskillingen uppgick till 192 Mkr, vilket motsvarar cirka 47.000 kr/kvm. Säljare var en privatperson vars rådgivare var Cushman & Wakefield, medan bostadsrättsföreningen företräddes av Galären.

tisdag, 07 juni 2016 15:42

660 bostäder i Älvsjö Kabelverk

alt

Visionsbild vy från söder med Älvsjövägen och parkeringshus till höger. Parkeringshus föreslås få fasad med modernt skärmtegel. Sadeltaken mot Älvsjövägen möter den lägre bebyggelsen på andra sidan. Illustration AIX Arkitekter

 

alt

Visionsbild vy från nordost med entréparken mellan kvarter A och B. Illustration AIX Arkitekter

 

alt

LM Ericssons kabelverk i Älvsjö existerade mellan 1916 och till början av 2000-talet. Bild från 1963.

 

Ett sista samrådsmöte i form av öppet hus har nyligen genomförts. Mötet gällde den sista detaljplanen för programmet Älvsjö Kabelverket, och omfattar cirka 660 lägenheter längs med Älvsjövägen och centralt inom kvarteret Kabelverket.

 

De 660 bostäderna består av 430 hyreslägenheter, 86 studentlägenheter och 146 bostadsrätter. Planförslaget ska möjliggöra lokaler för centrumändamål, ny förskola samt ett parkeringshus. Det omfattar även nya parker samt ett nytt allmänt grönt stråk som förbättrar kopplingarna mellan Älvsjövägen och Solbergaskogen.

 

Planförslaget fick både ros och ris. En del äldre besökare hade nostalgiska band till Ericssonfabriken och tyckte därför att det var tråkigt att så många hus försvinner. De gällde även de byggnader som finns i de andra planområdena. Besökande såg positivt på att två byggnader inom området bevaras och utvecklas. En del besökare ställde frågor om trafiken längs Älvsjövägen. Oro finns för ökad trafik, buller och vibrationer.

 

LM Ericssons kabelverk i Älvsjö existerade mellan 1916 och till början av 2000-talet. Kabelverkets byggnader ritades av flera kända arkitekter, bland dem Ivar Callmander och Ture Wennerholm.

 

Bebyggelsen är ”grönklassad” av Stockholms stadsmuseum, vilket betyder att den är särskilt värdefull från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt. Fabriksområdet som nu omvandlas till en ny stadsdel kallad ”Älvsjöstaden”. Projektet innebär att en stor del av Ericssons gamla kabelverk rivs.

 

Byggstart beräknas till år 2017 och produktionstiden förväntas blir omkring fem år.