28 april 2024

Redaktionen

alt
Norrtälje Torn. Bild: Brunnberg & Forshed

 

alt

Runt 300 intresserade kom till invigningen av Index flytande showroom i Norrtälje hamn.

 

I augusti har Index Residence säljstart för Norrtälje Torn, den höga byggnaden som kommer att överblicka Norrtälje hamn från den plats där den gamla silon en gång stod. Norrtälje torn ska innehålla 87 bostadsrättslägenheter och i lördags var det visning i ett flytande Show Room, en kombinerad visningslägenhet och säljlokal som blir navet i projektets marknadsföring.

 

– Det här är en unik lösning för att marknadsföra ett bostadsprojekt. Liksom våra övriga projekt kommer även bostadsrätterna här i Norrtälje Torn att präglas av en mycket speciell känsla; vara smarta och energieffektiva lägenheter med tilltalande arkitektur som dessutom bjuder på en fantastisk utsikt, säger Rickard Haraldsson, vd för Index.

 

Index International har de senaste åren har gjort sig känt för att bygga väldesignade och smarta bostäder i såväl USA som Stockholms- och Mälardalsregionen.

alt

D. Carnegies fastigheter i Jordbro, Haninge.

 

D. Carnegie & Co planerar att under en femårsperiod investera cirka 900 Mkr för att få ned förbrukningen av energi i bolagets fastigheter. Investeringarna sker i modern teknik för energiåtervinning och åtgärder för att justera in fastigheterna så att värmen fördelar sig jämt. Dessutom ska bolaget investera i bergvärme för att framställa energi, vilket gör att förbrukning går ned med cirka en tredjedel. I samband med satsningen planerar bolaget att rekrytera ett antal driftsingenjörer.

 

– Det här är angelägna investeringar. Dels handlar det om att gå över till förnybara energikällor, dels är det ekonomiskt mycket attraktivt. Vi får tillbaka två kronor i ökat värde för varje investerad krona, säger Ulf Nilsson, vd för D. Carnegie & Co.

 

I programmet för energieffektivisering görs en genomgång av D. Carnegie & Co:s drygt 1,2 miljoner kvm fastighetsyta. Stora delar av beståndet byggdes under 1960- och 70-talet och energiinvesteringarna är i många fall eftersatta.

alt

Pelle Björklund, vd Svenska Bostäder.

 

Vid Stångholmsbacken i Vårberg i sydvästra Stockholm har Svenska Bostäder fått en markanvisning på cirka 100 hyreslägenheter. Markanvisningen gäller kvarteret Skärholmen 2:1 där Svenska Bostäder planerar byggnation av s. k. Stockholmshus, vilken innebär att stadens tekniska förvaltningar, de allmännyttiga bostadsbolagen och byggföretag tillsammans skapar förutsättningar för att bygga snabbt, kostnadseffektivt och med hög kvalitet. Byggstart planeras till 2018.

 

– Stockholm är en snabbt växande stad och vårt arbete är att på ett hållbart sätt förvalta och bygga nya bostäder till alla som vill leva här. Vårt uppdrag är att påbörja cirka 1.000 lägenheter per år under de kommande åren säger, Pelle Björklund, vd Svenska Bostäder.

 

Det aktuella området ligger i stadsdelen Skärholmen som nu är föremål för projektet Fokus Skärholmen. Inom ramen för denna satsning är avsikten är att planera för minst 4.000 nya bostäder med olika upplåtelseformer men också utveckla Skärholmen som stadsdel med kvalitativa offentliga rum, rekreation, skolor, service och arbetsplatser.

 

Tidsplanen för Fokus Skärholmen ska möjliggöra antagande av den första detaljplanen under första kvartalet 2018.

alt

Jacob Philipson, vd Datscha.

 

En internationell studie avslöjar att nära en tredje del av den globala kommersiella fastighetsindustrin fortfarande använder manuella kalkylblad som främsta verktyg för att hantera tillgångar och portföljer till ett värde om cirka 11.000 miljarder dollar med de inbyggda risker som det innebär för felaktigheter och mänskliga fel. Översatt till den svenska marknaden skulle det innebära att minst 1.300 miljarder kronor ligger i riskzonen.

 

Resultatet från studien pekar på att fastighetsmarknaden är i behov av moderna och digitaliserade arbetssätt. Det är också en av anledningarna till varför Datscha tar nästa steg i den digitala utvecklingen när de lanserar den första versionen av framtidens arbetssätt, Datscha Insight™.

 

– Med lanseringen av Datscha Insight™ får kunderna ett snabbare och enklare sätt att skapa och dela säkra beslutsunderlag. Det leder till högre effektivitet och bättre affärer. Datscha Insight™ innebär att fastighetsmarknadens aktörer kommer att kunna vara konkurrenskraftiga i framtiden och att de kan kapitalisera på de insikter de faktiskt har om marknaden säger Jacob Philipson, vd Datscha.

 

Förmågan att effektivt hantera, kombinera och dela stora mängder fastighetsinformation, egen och extern, för att skapa insikter och snabbare kunna fatta väl underbyggda beslut är avgörande faktorer för att vara konkurrenskraftig på framtidens fastighetsmarknad. Det är den utmaningen som Datscha Insight™ hittar svaren på.

 

– Tack vare den avancerade rättighetsmotorn i Datscha Insight™ kommer det att vara lätt att behålla kontrollen över delningen då det alltid är den person som laddat upp datainformationen är den som äger informationen och den som kan bestämma om vem som ska se vad, avslutar Jacob Philipson.

alt

Visionsbild sett från Aspuddsparken. Illustration Arkitema

 

Den 9 juni markanvisade Exploateringsnämnden 260 lägenheter i Aspudden till Riksbyggen och Wallenstam. Förslaget omfattar cirka 130 hyresrätter och cirka 130 bostadsrätter längs Blommensbergsvägen, i enlighet med programmet för Aspudden/Midsommarkransen.

 

Projektområdet ligger längs Blommensbergsvägen söder om Aspuddens skola och Aspuddsparken.

 

I exploateringsområdet finns ett flertal större ekar. Grönkompensation kan användas som ersättning för de träd som inte är möjliga att bevara. Placeringen av husen gör att stora ledningar måste flyttas till Blommensbergsvägen, vilket i praktiken betyder att Blommensbergsvägen ska byggas om.

 

Trafikkontoret har föreslagit att ett pendlingsstråk för cykel anläggs längs Blommensbergsvägen vilket skulle förbättra förbindelsen mellan Aspudden och Gröndal. Utbyggnaden av den nya vägen ska därför utformas i samråd med trafik- och renhållningsnämnden och ske i enlighet med Stockholms stads cykelplan.

 

Stadsdelen genomför en upprustning av Aspuddsparken. Den kommande exploateringen, och därtill ombyggnaden av Blommensbergsvägen, ska samordnas med planerade entréer till parken, önskemål om nya övergångställen och cykelbanor.

 

Planstart för projektområdet är beräknad till första kvartalet 2017.

fredag, 10 juni 2016 11:39

NCC bygger för 830 Mkr åt Fabege

alt

ICA:s nya huvudkontor uppförs på fastigheten Signalen 3 vid Signalbron, nära Mall of Scandinavia, Friends Arena och pendeltågsstationen Solna Station.

 

NCC har fått i uppdrag av Fabege AB att bygga ett kontorshus om 40.000 kvm stort intill Arenastaden i Solna. Kontorshuset ska miljöklassas enligt Breeam Excellent och får ICA som största hyresgäst. Ordervärdet uppgår till 830 Mkr och affären registreras i det andra kvartalet 2016 i affärsområdet NCC Building.

 

– Det har varit ett mycket bra samarbete under projekteringsfasen och vi ser fram emot att genomföra projektet tillsammans med Fabege. Detta är vårt första större uppdrag åt Fabege och vi gör det i samarbetsformen partnering som vi har mycket goda erfarenheter av i liknande projekt, säger Henrik Landelius, chef för NCC Building i Sverige.

 

Kontorshuset blir sju våningar högt och får även ett garageplan under mark med cirka 120 p-platser. Huset kommer till största del att inrymma ICA:s nya huvudkontor.

 

Byggnaden förses med stora glasade fasader och ska miljöcertifieras enligt BREEAM-SE Excellent.

 

– Vi känner oss trygga med hur de inledande arbetena har genomförts och uppfattar medarbetarna i NCC:s organisation mycket kompetenta och engagerade. Tillsammans har vi skapat goda förutsättningar för ett framgångsrikt byggprojekt och vi ser fram emot byggstart, säger Klas Holmgren, chef för Projekt och Förädling på Fabege.

 

Förberedande markarbete har nyligen påbörjats på platsen och byggnationen av själva huskroppen inleds i årsskiftet 2016/2017. Kontorshuset kommer att stå färdigt för inflyttning under hösten 2018.

alt

S:t Görans sjukhus ska rustas upp för att möta vårdbehovet hos Stockholms växande befolkning. Bland annat ska kapaciteten öka med cirka 6.000 slutenvårdstillfällen, vilket motsvarar en utökning med 62 vårdplatser. Sjukhuset ska också inrymma ett nytt BB med plats för 4.000 förlossningar.


Skanska har tecknat ett samverkansavtal med Locum om ny- och ombyggnation av S:t Görans sjukhus på Kungsholmen i Stockholm. Projektet är en del av Stockholms läns framtidsplan för hälso- och sjukvården, en av de största satsningarna i landstingets historia.
    

– Vi känner oss mycket stolta och glada över att ha vunnit uppdraget att vara Locums samarbetspart i detta stora och utmanande projekt, säger Roger Taringer, projektchef, Region Hus Stockholm Syd, Skanska Sverige.
    

Skanska och Locum ska i en inledande fas gemensamt utforma den slutgiltiga och detaljerade projektomfattningen. Avsikten är att nå fram till en utförandefas som innefattar själva byggprojektet. Byggstart är planerad till 2017. Den preliminära omfattningen är cirka 25.000 kvm nybyggnation och cirka 9.000 kvm ombyggnation av befintligt sjukhus.
    

– Att bygga om och bygga nytt samtidigt som befintlig verksamhet pågår är en stor utmaning. Behoven hos sjukhusets personal, patienter och besökare är oerhört viktiga för oss och vi vill inte enbart bygga ett sjukhus som ska möta framtidens vårdbehov utan också göra det utan att störa den verksamhet som pågår dagligen på området, säger Anna Selenius, projektchef Locum.

alt

Martin Malhotra, projektledare, och Arvid Lindqvist, analyschef, båda verksamma på Catella.

 

I juniupplagan av Catellas kreditbarometer CREDI är banker och företag överens om det nuvarande klimatet för lånefinansiering. Den gemensamma synen är att tillgången till lånefinansiering i fastighetsbranschen försämrades under de senaste tre månaderna. Delindexet för den nuvarande situationen föll till 35,4, vilket är delindexets lägsta nivå någonsin. Med andra ord ser vi fortfarande en åtstramning på marknaden för lånefinansiering i fastighetsbranschen.

 

– I senaste upplagan av CREDI har åsikterna hos långivare och låntagare kommit allt närmare varandra, vilket inte var fallet i undersökningen från mars. Huvudindex sjönk med marginella 0,2 indexpunkter till 41,0, men de underliggande komponenterna som bygger upp huvudindexet förändrades avsevärt. Delindexet för nuvarande situation föll till sin lägsta nivå någonsin på 35,4, medan det framåtblickande delindexet ökade till 46,7. Det betyder att marknaden upplevde ett försämrat lånefinansieringsklimat, men att många anser att det värsta är över, säger Martin Malhotra, projektledare på Catella.

 

– Under första kvartalet 2016 hade Sverige en historiskt hög tillväxt om 4,2 procent, vilket drevs av hushållens konsumtion och investeringar. Både den globala tillväxten och den svenska börsen förväntas dock fortsatt vara svag under det kommande året. Catella tror att fastighetsmarknaden kommer att påverkas av försämrad tillgång till lånefinansiering, vilket vi även ser i den senaste CREDI. Det kommer resultera i att yielder går upp för fastigheter i sekundära lägen, säger Arvid Lindqvist, analyschef på Catella.

torsdag, 09 juni 2016 15:50

Ikano och Rikshem utvecklar Telestaden

 

alt

Ikano och Rikshem vill utveckla 3.000 bostäder i Farsta. Det stora projektets huvudarkitekt är White.

 

På det kontorsområde som Telia nu lämnar i Farsta söder om Stockholm kommer Ikano Bostad och Rikshem att utveckla Telestaden, en attraktiv levande stadsdel med såväl bostäder som närservice och arbetsplatser. Ikanos och Rikshems vision är att på egen mark utveckla 3.000 nya bostäder, både hyresrätter och bostadsrätter. White arkitekter ska tillsammans med byggherrarna skapa den moderna ABC-staden med bostäder, samhällsservice och handel.

 

Stockholms stads stadsbyggnadsnämnd beslutade tidigare i år att inleda detaljplanearbete för det område i Farsta (Burmanstorp 1) som ägs av Ikano Bostad och Rikshem och som hittills bestått av kontor för Telia. I beslutet ingår även kommunalt anslutande mark. Totalt omfattar planområdet cirka 200.000 kvm, motsvarande cirka 30 fotbollsplaner.

 

Telestaden får ett mycket bra läge nära såväl kommunikationer som handel, grönområden och vatten. Området är en viktig del i Tyngdunkt Farsta, Stockholm stads största exploateringsprojekt för söderort.

 

– Det är en stor tillgång för Farstaborna att området öppnas upp och att Farsta knyts närmare till Drevviken. Det bidrar till ett mer sammanhängande och tillgängligt Farsta, säger Maria Tognolina, projektledare Stadsbyggnadskontoret i Stockholm.

 

Förutsatt att detaljplaneprocessen går enligt plan kommer Rikshem och Ikano Bostad att påbörja bostadsproduktion 2018 med första inflyttning 2019. Plansamråd beräknas ske fjärde kvartalet 2016.

torsdag, 09 juni 2016 11:17

Johan Bergman lämnar JMs styrelse

alt
Johan Bergman, vd Niam.

 

Johan Bergman har meddelat att han lämnar JMs styrelse med omedelbar verkan. Orsaken är att det finns risk för intressekonflikt mellan JMs verksamhet och Johan Bergmans arbete som vd för Niam AB då Niam alltmer kommit att ägna sig åt utveckling av bostadsprojekt i Stockholmsområdet.

 

I slutet av februari i år sålde Vasakronan tomträtten Neapel 3 i Värtahamnen till Niam för ett underliggande fastighetsvärde om 925 Mkr. Fastigheten ligger i Värtahamnen utmed Hangövägen invid hamnbassängen. Byggnaden är uppförd i två etapper i slutet av 80-talet, där den första etappen utgörs främst av Hotel Scandic Ariadne och den andra av kontor.

 

Vid förvärvstillfället i februari meddelade Johan Bergman att Niam planerar att i kvarteret i Värtahamnen uppföra 250 miljösmarta bostäder med sjönära läge.