9 maj 2024

Redaktionen

alt
Per Frennberg, Chief Investment Officer på Alecta.

 

Nu har Alecta sålt sitt brittiska fastighetsbestånd för 3,77 Mdr (350 MGBP) till Goldman Sachs Investment Group. Förvärvet består av totalt 26 fastigheter innehållande kontor, detaljhandel och industribyggnader, enligt uppgifter av Judith Evans till Financial Times. Evans har varit Goldmans Sachs rådgivare i transaktionsprocessen.


Enligt Evans avspeglar köpeskillingen en initial direktavkastning om 6,1 procent. Men förvärvspriset återspeglar en rabatt om 8 procent, eftersom Alecta ursprungligen hade begärt 380 MGBP för de 26 brittiska fastigheterna.

 

Alectas rådgivare har varit JLL och advokatbyrån Olswang.

 

Enligt Bloomberg förlorade Goldman Sachs budgivning om Alecta fastigheter i USA mot Blackstone. Alectas amerikanska portfölj, omfattande 22 fastigheter, innehållande framförallt köpcentrum, butiker och bostäder i Kalifornien, samt en kontorsbyggnad nära Vita huset i Washington, köptes i augusti i år av Blackstone, för 1,8 miljarder dollar, 15,9 Mdr kr.

 

Affärerna innebär att Alecta fick av Goldman Sachs för sina 26 fastigheter i UK samt av Blackstone för sina 22 fastigheter i USA, totalt cirka 19,7 Mdr kr.

 

Till Tidningen Fastighetsaktien sa den 13 april i år Per Frennberg, Chief Investment Officer på Alecta, att Alectas utländska fastigheter levererat bra, men samtidigt varit lite av en organisatorisk anomali.

 

Han tillade:

– Den nuvarande starka efterfrågan på den globala fastighetsmarknaden erbjuder en bra möjlighet för oss att ta ytterligare ett steg i vår utveckling mot vår vision, att vara den mest effektiva tjänstepensionskassan i världen.

torsdag, 13 oktober 2016 11:36

Sandell, ny finanschef på Kungsleden

alt

                                                                                                                            
Kungsleden har utnämnt Fredrik Sandell (bilden) till finanschef. Han började på företaget som finansanalytiker 2011 och har successivt axlat det operativa ansvaret för finansområdet inom Kungsleden sedan 2013.
    

Som finanschef fortsätter Fredrik Sandell att ha det operativa ansvaret för Kungsledens finansverksamhet. Han rapporterar även fortsättningsvis till Anders Kvist, vice vd och ekonomi- och finansdirektör.
    

– För Kungsleden som arbetsgivare är det särskilt glädjande att vi kan internrekrytera till tunga chefspositioner, säger Anders Kvist.

alt

                                                                                                                               
Newsec har förstärkt den svenska förvaltningsverksamheten med ett 20-tal nya medarbetare för att kunna tillgodose den ökande efterfrågan på bolagets tjänster. Bland de nyrekryterade återfinns Hanna Pääaho (bilden t v), ny kundansvarig ekonomichef i Newsecs uppdrag för Alecta. Hon har tidigare arbetat som Controller på Fischer Scientific.
    

Vidare blir Cecilia Löwgren (i mitten), ny kundansvarig ekonomichef för ett antal av Newsecs internationella kunder inom kontorssegmentet. Hon kommer närmast från PwC där hon arbetat som auktoriserad revisor.

 

Dessutom har Albert Aguilar (t h) tillträtt som centrumchef med placering i Göteborg. Han har flera års erfarenhet inom handel och köpcentrum såväl inhemskt som internationellt och har bland annat arbetat med uthyrning hos KF Fastigheter och inom Unibail-Rodamco.  
    

– Vi ser med glädje att efterfrågan på våra tjänster fortsätter att öka, och har den senaste tiden anställt ett 20-tal nya medarbetare i en rad olika funktioner inom förvaltning, ekonomi samt staber. Både Cecilia, Albert och Hanna är med sina gedigna erfarenheter utmärkta tillskott till våra team, säger Mattias Johansson, vd Newsec Asset Management Sverige.

torsdag, 13 oktober 2016 11:19

Eurocommercial, bästa hyresvärd igen

alt

Martin Bjöörn, Sverigechef för Eurocommercial, mottar priset  som Bästa Hyresvärd 2016.


I onsdags på NCSC Awards utsågs Eurocommercial Sveriges Bästa Hyresvärd av medlemmarna i NCSC  (Nordic Council of Shopping Centers). Priset överlämnades under Galakvällen, som avslutade seminariet Sweden Urban Arena på Stockholm Waterfront.
    

– Vi har nu fått denna utmärkelse två år i rad och tre av de fyra senaste åren. Vi är naturligtvis mycket stolta för och tacksamma över att branschens alla aktörer och individer ger oss högsta betyg, säger Martin Bjöörn, Sverigechef Eurocommercial.
    

I motiveringen framhöll juryn att Eurocommercial har en genomgående jämn hög lägstanivå i verksamheten, kontinuiteten i det erfarna leasing-teamet skapar långsiktigt goda relationer vilket gör Eurocommercial till en mycket attraktiv fastighetsägare som bidrar till långsiktig lönsamhet för alla parter.
    

NCSC delar årligen ut priser till köpcentrumbranschens bästa prestationer i fyra kategorier. Utöver Bästa Hyresvärd utses även Bästa Centrumchef, Bästa Hyresgästkoncept och Bästa Konsult. 

 

I kategorin Bästa Centrumvärd hamnade Eurocommercial också i fokus när Kenneth Malmberg, centrumchef för Eurocommercials Ingelsta Shopping i Norrköping, korades till Bästa Centrumchef 2016 med följande motivering: Med en aktiv dialog och genuin omtanke får Kenneth alla att må bra och har i Ingelsta Shopping skapat en familjär stämning i verksamheten. Med ständig närvaro och handpåläggning löser Kenneth små och stora problem med humor och glimten i ögat.

 

Vinnare i kategorierna Bästa Hyresgästkoncept respektive Bästa Konsult blev Paradiset matmarknad respektive projektledningsföretaget Pilotage. Under Galakvällen delade även Svenska Stadskärnor ut pris till Årets Purple Flagstad. Vinnare blev Kalmar.

onsdag, 12 oktober 2016 19:06

Castellum investerade 30 Mdr

alt

Genom förvärvet av Norrporten blev Castellum ägare av fastigheten Klassföreståndaren 3, även kallad Strykjärnet,  på Torsgatan, i centrala Stockholm.

 

Under årets första tre kvartal ökade värdet av Castellums fastighetsbestånd med hela 32,4 Mdr kr till 74,2 Mdr kr. För den största delen av ökningen svarade förvärvet av Norrporten med 26,4 Mdr, men till den större portföljen bidrog även köpet av resterande 50 procent av aktierna i CORHEI för 2,1 Mdr, investeringar i befintligt bestånd om 1,4 Mdr samt orealiserade värdeökningar om knappt 2,1 Mdr.

 

Hyresintäkterna för perioden steg till 3.166 Mkr (2.449) och förvaltningsresultatet förbättrades med 11 procent till 1.492 Mkr (1.152), motsvarande 6,74 kr (6,09) per aktie. Vinsten efter skatt ökade till 2.491 Mkr (1.621), motsvarande 11,25 kr (8,58) per aktie.

 

– Vi levererar en tillväxt i förvaltningsresultatet, en nettouthyrning om 94 Mkr och en stark värdeutveckling i fastighetsportföljen. Nu pågår intensivt arbete med att integrera Norrporten, realisera synergieffekter och smälta samman de två organisationerna till en effektiv enhet, säger vd Henrik Saxborn.

 

Av netto räntebärande skulder om 39.220 Mkr (20.357) var 27.912 Mkr (10.460) säkerställda med pantbrev och 11.308 Mkr (9.897) icke säkerställda. Andelen utnyttjade säkerställda krediter uppgick således till 37 procent av fastigheternas värde. Den genomsnittliga effektiva räntan per den 30 september 2016 var 2,5 procent (2,9).

 

Det egna kapitalet ökade till 26.744 Mkr (15.768) där nyemissioner och apportemission av egna aktier ingick med 6.314 Mkr respektive 3.075 Mkr. Detta motsvarar en soliditet om 34,57 procent.  Det långsiktiga substansvärdet (EPRA NAV) beräknades till 30.256 Mkr.

 

Marknaden gillade rapporten då aktien steg med drygt 1,5 procent till 122,20 kr. LE

onsdag, 12 oktober 2016 19:03

Skanska öppnar STUDIO i Malmö

alt

Klar för invigning: STUDIO om 10.000 kvm på Nordenskiöldsgatan 24 i Malmö.

 

På fredag öppnar STUDIO på Universitetsholmen i centrala Malmö. Skanska har utvecklat fastigheten, som kommer att bli en ny samlingsplats för Malmös – och hela Skåneregionens – näringsliv.

 

I den 14 våningar höga byggnaden blandas kontor och hotell (Story Hotel) med publika och sociala utrymmen som restauranger, caféer och en skybar.

 

– STUDIO är unikt för Malmö. Huset kommer att leva dygnet runt och bli en del av ett internationellt community. Det vill vi fira tillsammans med Malmöborna, säger Andreas Lundberg, Konceptägare STUDIO på Skanska Öresund AB.

alt

Weylandtska villan, omfattande 1.084 kvm, på Djurgården, nära Biskopsudden, säljs nu på offentlig auktion.

 

Nu ska anrika Weylandtska villan, omfattande 1.084 kvm, på Djurgården säljas på offentlig auktion – med utropspriset 105 Mkr. Den 9 november ska bud ha inkommit till Lindskog Malmström Advokatbyrås lokaler på Norrmalms Torg 14 i Stockholm. Men nu har det kommit höga bud klart överstigande utropspriset, enligt källor till Fastighetsaktien.

 

Orsaken till den offentliga auktionen är att ägarna, splittrade i två grupper inte kommit överens om försäljningen. Den ena gruppen med två delägare har önskat en snabb försäljning, med den andra gruppen med sex släktingar till familjen Weylandt vill ha en icke publik försäljning. Villan uppfördes 1833 av stadsmäklare Reinhold Henrik Weylandt. Två av familjemedlemmarna ansåg att 120 Mkr var lägsta pris, men nu har tingsrätten i Stockholm fastslagit utropspriset 105 Mkr.

 

Villan är helt unik på Djurgården. I prospektet från Lindskog Malmström Advokatbyrå står det: ”Bostadshuset utgörs av en arkitektonisk högklassig byggnad med ett mycket attraktivt läge, uppfört på arrendelägenheten Alberget 6 inom fastigheten Djurgården 1:1 i Stockholms stad. Huvudbyggnadens tre plan har idag en total boyta om ca 1084 kvm. Ett tillhörande annex utgörs av en bostadslägenhet om 93 kvm, tre garage samt förråd. Två av bostadslägenheterna är upplåtna med hyresrätt”.

 

Nu planerar Lindskog Malmström Advokatbyrå en eller två visningar på den slottsliknande villan på Djurgårdsvägen 150, nära Biskopsudden på Djurgården.

 

Fastighetsaktien återkommer om försäljningen och ett slutpris på Weylandtska villan efter den 9 november.

 

Weylandtska villan är blåklassad enligt Stockholms stadsmuseums klassificeringssystem. LE

onsdag, 12 oktober 2016 14:01

Vacse förstärker med Molin

alt

                                                                                                            
Vacse förstärker sin ledningsgrupp med Henrik Molin (bilden), som sedan några veckor är vice vd i bolaget med ansvar för finans och transaktioner.
    

Henrik Molin har tidigare arbetat som konsult inom fastighetsutveckling, bland annat hos Niras. Han har även varit affärsområdesansvarig på Pandox, haft ansvar för asset management och fastighetstransaktioner hos Norgani Hotels samt arbetat med ekonomi och finans på RBS Nordisk Renting, Stadshypotek, och KPMG.
    

Vacses portfölj innehåller samhällsfastigheter till ett värde av 5,2 Mdr kr. Bolaget ägs av sju pensionsstiftelser knutna till Apoteket, Atlas Copco, Ericsson, Sandvik, Skanska, Stora Enso och Volvo.

onsdag, 12 oktober 2016 13:59

Bonava skapar hem för 450 i Huddinge

alt
Fredrik Hemborg, affärsenhetschef Bonava.


Bonava ska utveckla ett bostadsområde med 220 lägenheter och en förskola i Huddinge centrum. Området kommer att bli ett hem för 450 personer och vara nära beläget gröna Sjödalsparken och Sjödalsbacken.
    

– Vi är mycket glada över att få det här förtroendet av Huddinge kommun. Det här är ett projekt som ligger helt i linje med vår strategi att utveckla levande platser och områden där människor trivs och lever sina liv. Vi ser fram emot att komma igång, säger Fredrik Hemborg, affärsenhetschef Bonava Sverige.
    

Det blir ett område med småstadskänsla och ombonade kvarter för de boenden som förenar trivsel och trygghet med livskvalitet för alla åldrar. Bilpool-platser kommer att finnas samt ordentliga möjligheter till cykelparkering. Skogen intill utvecklas till parkmiljö som med attraktiva gångstråk länkas ihop med bostadsområdet.
    

Under projektets gång kommer Bonava initiera möten med medborgare, kunder och andra intressenter för att skapa engagemang, förankring och ge möjligheter till intresserade att påverka stadsdelens utveckling och den egna boendemiljön.
    

I samband med att detaljplanen blir klar kommer Bonava att förvärva byggrätterna av Huge Fastigheter AB och teckna exploateringsavtal med Huddinge kommun.

Försäljningen av bostäderna planeras starta under andra kvartalet 2018.

alt

Riksbyggen ska bygga lägenheter för både unga och äldre i Norrtälje Hamn.


Riksbyggen köper mark i Norrtälje Hamn och planerar nu för att bygga 155 bostadsrätter fördelade på två bostadsrättsföreningar där den ena föreningen blir ett Bonum Seniorboende. Byggstart beräknas kunna ske år 2020.
    

Fram till år 2040 beräknas Norrtälje kommun ha växt från dagens 60.000 invånare till 80.000 invånare.
    

– Norrtälje befinner sig i en mycket stark tillväxtfas och från Riksbyggens sida vill vi vara med och långsiktigt bidra till utvecklingen av kommunen. Vi är därför mycket glada över möjligheten att kunna bygga nya bostäder i ett av Norrtäljes absolut bästa lägen, säger Mårten Lilja, vice vd och chef för affärsområde Bostad på Riksbyggen.
    

Bostadsrättsföreningarna kommer att byggas för en energianvändning som uppfyller kraven för Miljöbyggnad Silver samt ha laddplatser för elbilar och gemensam bilpool.
    

– Vi har ombett Riksbyggen att beskriva vad man kan erbjuda i social och ekologisk hållbart stadsbyggande samt sökt spännande gestaltningsförslag som motsvarar våra höga förväntningar i vår Utbyggnadsstrategi för Norrtälje Hamn. Vi anser att Riksbyggens koncept att i samma kvarter skapa förutsättningar för både unga och äldre, planerade verksamheter för ungdomar medmera är mycket spännande och som kommer att uppfylla våra förväntningar, säger Roger Gustafsson, projektledare för Norrtälje Hamn.