27 april 2024

Redaktionen

fredag, 14 oktober 2016 16:43

(S) i Stockholms stad missar bostadsmålen

alt

Joakim Larsson, oppositionsborgarråd i Stockholm. Foto: Peter Knutson

 

Av Thomas Mattsson


Den S-ledda majoriteten i Stockholms stad har lovat att det ska byggas 40.000 lägenheter mellan åren 2015 och 2020, det vill säga 8.000 lägenheter per år.


I en intervju med Joakim Larsson (M), oppositionsborgarråd, menar han att med nuvarande byggtakt i staden lyckas den S-ledda majoriteten endast bygga cirka hälften av dessa 40.000 bostäder. Skälet till att Socialdemokraterna missar bostadsmålet beror på att det med nuvarande byggtakt endast kommer att färdigställas 21.600 bostäder före år 2020.

 

Under helåret 2015 byggdes, enligt Sweco, totalt 5.119 bostäder i Stockholms stad, men endast 4.632 bostäder enligt SCB. Av denna produktion har drygt två tredjedelar varit bostadsrätter och en tredjedel hyresrätter.

 

I Socialdemokraternas nya policy för markanvisningar sägs det initialt att minst 50 procent av markanvisad bostadsmark framledes ska vara för hyresrättsproduktion.


Joakim Larsson säger:

– Den nya markanvisningspolicyn 2016, har inte ändrat så mycket i praktiken. Men företrädare för byggindustrin menar att risken nu finns att det skapas en gräddfil för de kommunala bostadsbolagen. Det kan få följden att de kommunala bostadsbolagen får markanvisningar där det är enklast och blir billigast att exploatera. Om Socialdemokraterna kombinerar denna markpolicy med att låta de kommunala bostadsbolagen använda sig av lägre parkeringstal så riskerar det att allvarligt snedvrida konkurrensen gentemot andra aktörer på marknaden, vilket Moderaterna har varnat för.

 

Hittills har Socialdemokraterns bostadspolitik lett till att endast 20 procent av bostäderna i nya detaljplaner för 2016 avser hyresrätter. Under den borgerliga alliansen i Stockholms stad byggdes det till exempel totalt hela 41,3 procent hyresrätter i genomsnitt mellan 2006 och 2014. Totalt byggde den borgliga alliansen 39.000 bostäder under dessa år.

 

Oppositionen i Stockholms stad menar att en fortsatt hög byggtakt är nödvändig för att människor ska kunna bosätta sig i Stockholm, men nu verkar Socialdemokraterna i Stockholm missa målet med 40.000 nya bostäder grovt.

 

Joakim Larsson understryker:

– Det är särskilt oroväckande att majoriteten i Stockholm nu letar efter platser där det inte ska byggas, istället för att leta efter områden som kan bebyggas.

 

Joakim Larsson är även generellt starkt orolig över majoritetens bostadspolitik.

Han fortsätter:

– Vi ser med stor oro på att den politiska splittringen inom den S-ledda majoriteten kommer att leda till en tillbakagång i bostadsproduktionen, vilket framförallt drabbar de unga som vill komma till Stockholm för att studera eller arbeta.

 

Joakim Larsson framhåller:

– Det är bra för staden om det byggs både hyresrätter och bostadsrätter. Men ser vi detta ur ett ekonomiskt perspektiv kan det finnas faror med alltför stor produktion av hyresrätter på vissa platser. I vissa områden är det dyrt att bygga, som till exempel överdäckningen av Hagastaden, där kalkylerna för hyresrättsproduktion blir svåra att hålla. Problemet för Socialdemokraterna är att deras bostadsmodell med minst 50 procent hyresrätter i alla bostadsprojekt, samtidigt som de inte vill sälja någon mark eller fastigheter, inte är ekonomiskt försvarbar. Just nu lånar Stockholms stad cirka 1 miljard kronor i månaden för investeringar. Det betyder att stadens låneskuld kommer att bli sammanlagt 70 miljarder kronor vid nästa val hösten 2018. Detta enligt majoritetens egna siffror. Denna stora skuldsättning blir väldigt knepig i längden. Skuldsättningen är någorlunda försvarbar så länge räntan är låg, men en sådan stor låneskuld kan bli problematisk för staden längre fram när räntan höjs.

 

Joakim Larsson menar att majoritetens bostadspolitik kan kritiseras utifrån flera aspekter. Dels lovar den ett stort antal billiga hyresrätter före år 2020, dels ett stort antal så kallade Stockholmshus med låga hyror. Men vi kan nu konstatera att hittills har det inte byggts en enda billig hyresrätt. Och några Stockholmshus har ännu inte byggts och det är inte säkert att dessa typhus hinner byggas före nästa val.

 

Joakim Larsson är även kritisk till den S-ledda majoritetens förslag till höjda tomträttsavgälder. Förslaget som utgår från taxeringarna år 2012, har nu sågats i en remissrunda. I ett stort antal fall betyder chockhöjningen av tomträttsavgälder att en standardlägenhet om 77 kvm får en höjd avgäld om 15.000 kr per år, det vill säga 1.250 kr/månaden. Avgälden kan skapa problem för en del hushåll i kombination med alla nya kostnadsökningar, skattehöjningar samt höjda avgifter för boendeparkering.

 

Om den S-ledda majoriteten vill bygga 8.000 lägenheter per år före år 2020, så måste den kraftigt öka byggtakten. Detta görs inte nu. Joakim Larsson menar att det finns en stor kompetens i byggindustrin, vilken kan tas till vara bättre. På så sätt att byggherrarna i större utsträckning tillåts medverka i framtagandet av detaljplaner. Särskilt gäller detta nu när det slås nya prisrekord för stadens markanvisningar, vilka nu nått höjder över 32.000 kr/kvm i områden som till exempel i Norra Djurgårdsstaden.


För en ökad bostadsproduktion måste staden samverka på ett bättre sätt med byggherrar och byggindustrin för att nå de stora målen om höjd bostadsproduktion i Stockholms stad.

fredag, 14 oktober 2016 16:04

NCC byggstartar skolor i Nacka

alt

Utskogens förskola färdigställs under hösten 2017.


alt

Myrsjöskolan är klar till årsskiftet 2018/2019. Illustrationer: Scharc arkitektur AB


NCC och Nacka kommun inledde ett strategiskt partneringsamarbete i juli 2015 som omfattar att utveckla skolor, förskolor och idrottshallar i kommunen Nu är det dags för produktionsstart för en grundskola och en förskola för vilka NCCs ordervärde uppgår till sammanlagt 220 Mkr.
    

Den grundskola som ska uppföras är Nya Myrsjöskolan med plats för 575 elever i årskurs F-6. Skolan byggs i två våningar och får sex avdelningar med fyra lärosalar och grupprum i varje del. Byggnaden rymmer även matsal och mottagningskök samt salar för slöjd, bild och musik. Nuvarande Myrsköskolan rivs när den nya står klar, därefter görs skolgården i ordning där den äldre skolan står idag.
    

Dessutom byggstartas Utskogens förskola, också den i två plan där en del av övre planet blir en terrass med lekyta och utsikt över Skurusundet. Halva terrassen får ett glastak så att den kan användas i alla väder. Förskolan, som ska certifieras enligt Miljöbyggnad Guld, får plats för 160 barn och rymmer även ett tillagningskök.
    

– På NCC har vi lång och gedigen erfarenhet av att bygga innovativa och hållbara skolbyggnader. Ambitionen är att skapa bra miljöer för barn och personal genom att arbeta tätt tillsammans med Nacka kommun och strategiskt valda konsulter och underentreprenörer, säger Ulrika Nyström, affärschef på NCC.

fredag, 14 oktober 2016 12:18

Willhem köper för 2,8 Mdr av Akelius

alt

Mikael Granath, vd för Willhem.


Willhem har avtalat om att köpa 31 fastigheter innehållande 1.763 hyreslägenheter i Halmstad och Eskilstuna av Akelius för 2,8 Mdr kr, motsvarande 23.500 kr/kvm. Affären gör att Willhem stärker sitt grepp i Mälardalen och blir den största privata bostadsaktören i Halmstad.
    

– Det är roligt att vi nu växer så kraftigt i Mälardalen. Här ser vi synergieffekter med vår verksamhet i Västerås som tillsammans med Eskilstuna kommer att utgöra ett förvaltningsområde. I Halmstad dubblerar vi i princip fastighetsbeståndet. Som nästa steg hoppas vi få igång vår nyproduktion både i Halmstad och Västerås, säger Mikael Granath, vd för Willhem.
    

Fastigheterna i Halmstad är centralt belägna och innehåller 1.160 lägenheter och ett pågående projekt där 72 nya lägenheter uppförs. Beståndet i Eskilstuna innefattar 603 lägenheter, även dessa med centralt läge. Den totala befintliga uthyrningsbara arean är 119.100 kvm. 
    

I och med affären övergår även Akelius personal i Halmstad och Eskilstuna till Willhem. Förvärvet är villkorat av sedvanlig konkurrensprövning. Tillträde är planerat till den 1/3 2017.
    

Efter försäljningen äger Akelius 15.500 lägenheter i Sverige, varav 8.700 i Stockholm och 6.600 i Öresundsregionen.

 

– I och med försäljningen finns 83 procent av våra lägenheter i städer med mer än en miljon invånare. Det är vår trygghet, säger Pål Ahlsén, vd Akelius Residential Property.

fredag, 14 oktober 2016 12:16

Skanska säljer för 180 Mkr till SPP

alt

Boendet Trädgårdarna i Örebro har ritats av Marge och innehåller utöver 81 rum även vinterträdgård, restaurang och dygnet runt-bemanning.


Skanska har sålt första etappen av vård- och omsorgsboendet Trädgårdarna som byggts vid Boglundsängen i nordvästra Örebro för cirka 180 Mkr. Köpare är SPP Fastigheter. Etapp I är redan tillträdd och affären fullbordas när etapp II tillträds av köparen i slutet av 2017.
    

Trädgårdarna tillgodoser behovet av bra bostäder för äldre i Örebro. Boendet, som ritats av arkitektbyrån Marge, har utvecklas med fokus på faktorer som ger välbefinnande. En vinterträdgård ger närhet till grönska och närområdet erbjuder fina promenadmöjligheter. Därtill finns bemanning dygnet runt och service i form av restaurang. Örebro kommun har tecknat ett 15-årigt hyresavtal för vård- och omsorgsboendet och totalt kommer byggnaderna att omfatta 81 rum för boende.
    

– Vi är mycket nöjda över att kunna leverera en samhällsfastighet som möter såväl SPP Fastigheters som hyresgästens krav. Inom Skanska Sverige initierar och utvecklar vi kommersiella fastighetsprojekt över hela landet åt såväl kommunala som privata aktörer. Det är glädjande att allt fler kommuner nu utnyttjar möjligheten att handla upp samhällsfastigheter på hyresavtal, säger Jonas Ljunggren, affärsutvecklare, Skanska Sverige AB.
    

– Det här är en samhällsfastighet som passar mycket bra in i vår väldiversifierade fastighetsportfölj. Vi är mycket glada över att ha fått möjligheten att genomföra den där affären och förvärva ännu ett av Skanskas högkvalitativa projekt, säger Marita Loft, vd för Storebrand Fastigheter, som sköter förvaltningen åt SPP Fastigheter.

alt

Wallenstam bygger totalt 580 lägenheter i Stallbacken, Mölndal.


Nu påbörjar Wallenstam byggnationen av punkt4, 133 bostadsrätter fördelat på fyra hus i Stallbacken, Mölndal. Det är den fjärde byggnationen som Wallenstam startar i området. Totalt sett ska 580 lägenheter byggas, varav 491 har påbörjats. Totalt sett bygger sex byggherrar nästan 1.000 lägenheter i Stallbacken. Av dem står Wallenstam för cirka 580 lägenheter, varav de flesta är hyresrätter.
    

– Stallbacken är ett mycket populärt område med hög attraktionskraft vilket gör att vi nu väljer starta produktionen av även bostadsrätter här. Vi är redan igång med 358 hyresrätter och har under september månad haft nöjet att välkomna våra första hyresgäster som har flyttat in i området, säger Thomas Dahl, vice vd för Wallenstam.
    

Bostadsrättslägenheterna i punkt4 kommer att vara från 1 rum och kök till 3 rum och kök med balkong. De fyra husen kommer att få två olika färgteman, ett ljusare och ett lite mer dovt med medveten design i både interiöra och exteriöra miljöer. Sammantaget är det fem etapper som Wallenstam ska bygga i området, varav fyra nu har påbörjats.

torsdag, 13 oktober 2016 15:12

Niam och Newsec fyller upp Bricks Lund

alt

Bricks Lund ligger i utvecklingsområdet Brunnshög.

 

Sedan 2015 har Niam, tillsammans med fastighetsägaren Partners Group, byggt om och effektiviserat kontorsfastigheten Bricks Lund om 24.000 kvm. Nu står det klart att CellaVision och Smarta Kök flyttar in i kontorskomplexet. Avtalet med CellaVision omfattar 2.000 kvm och löper över fem år, medan Smarta Kök hyr 1.200 kvm.

 

– Vi är stolta över att ha fått ett långsiktigt förtroende från våra nya hyresgäster. Nu återstår endast cirka 5.500 kvm kontorsyta att hyra ut i fastigheten, säger Ola Kolmert, projektutvecklare på Niam.

 

Bricks Lund ligger i Brunnshög som växt fram som ett av Lunds starkaste utvecklingsområde. Servicekonceptet i Bricks Lund består bland annat av en bemannad reception, tillgång till konferensrum, en av Lunds största hörsalar, gym samt en restaurang och kafé.

 

Enligt Kolmert har Niam även möjlighet att bygga till fastigheten med ytterligare 10.000 kvm.

 

Newsec Asset Management förvaltar fastigheten Bricks Lund för Niams räkning och har i samarbete med Niam förhandlat avtalen med hyresgästerna.

alt

Lennart Karlsson, vd Aspelin Ramm, och kommunalråden Ann-Charlotte Stenkil och Jana Nilsson tog första spadtaget för Lugnetrondellen i Varberg.

 

Nu har bygget av Aspelin Ramms del av handelscentrumet Lugnetrondellen i Varberg inletts. Det första spadtaget togs gemensamt av Aspelin Ramms vd Lennart Karlsson och kommunalråden Ann-Charlotte Stenkil och Jana Nilsson från Varbergs kommun. Totalt omfattar det nya handelscentrumet 24.000 kvm butiksyta fördelat på ett tiotal butiker mellan 500 och 7.000 kvm. Färdigställandet beräknas ske om ett år, hösten 2017.

   

Det är redan klart att Biltema bygger ett nytt varuhus i Lugnetrondellen och att Max och Jula etablerar sig här. Under de kommande veckorna räknar jag med att vi kan presentera ytterligare någon eller några nya hyresgäster, säger Kristian Höglind, affärsutvecklare på Aspelin Ramm Fastigheter.

 

I samband med bygget av Lugnetrondellen förändras även infrastrukturen i Varberg. De närmaste åren ska Västkustbanan grävas ner i en tunnel under Varberg. Tågstationen och Varbergs hamn flyttar norrut och dessutom planeras nya hållplatser för kollektivtrafiken runt Lugnetrondellen.

 

Aspelin Ramms del av Lugnetrondellen blir som lägst certifierad GreenBuilding, med 25 procent lägre energianvändning än nybyggnadskraven.

torsdag, 13 oktober 2016 14:54

Colliers hyr ut 3.000 kvm i Göteborg

alt
Interiör PDL Center Göteborg.

 

Colliers uthyrningsteam har förmedlat en lokal till nybildade företaget PDL, Padel Center Göteborg. Lokalen är knappt 3.000 kvm och ligger i en fastighet på Marieholmsgatan 64 i Göteborg. Det är en bra belägen fastighet som erbjuder bra skyltläge och fri parkering. Fastighetsägare är privatägda KAB Fastigheter.

 

PDL Center Göteborg AB är bildat via ett samarbete mellan PDL Group AB där bland andra tidigare tennisspelaren Jonas Björkman och artisten Måns Zelmerlöv är delägare samt Göteborgsbaserade All About Sports AB. Anpassningen av lokalerna samt byggnationen av sju padelbanor har redan påbörjats och planerad öppning av verksamheten sker under november/december.

 

Padeltennis, eller endast padel, är en racketsport med rötter i Spanien och Latinamerika. Det är en enkel sport att spela och förklaras bäst som en blandning av tennis och squash. Sporten, som är på stark frammarsch i Sverige, har blivit allt mer populär de senaste åren.

 

– Vi är glada att vi lyckades hitta en passande lokal till PDL. Vi på Colliers ska definitivt testa padel när anläggningen är öppnad, säger Rozana Yevno Eriksson, uthyrningsansvarig på Colliers.

alt

Monica von Schmalensee, vd för White arkitekter.


Monica har genom sitt starka engagemang i arkitektur, stadsutveckling och hållbarhet, bidragit till att skapa nya lösningar för att bygga vackra, täta och hållbara städer. Så lyder motiveringen till att Monica von Schmalensee, vd på White arkitekter, idag tilldelats utmärkelsen Årets Samhällsbyggare 2016.


– Utmärkelsen betyder väldigt mycket för mig och jag är extra glad att det har gått till en arkitekt, säger Monica von Schmalensee. Vår roll som arkitekter och stadsbyggare handlar om att tänka långsiktigt och hållbart om vi ska kunna bygga framtid. Kvalitet framför kvantitet, fortsätter Monica. White arkitekter är en viktig del i priset eftersom alla medarbetare bidrar med kompetens och kunnande om hållbara lösningar, avslutar Monica von Schmalensee.

 

– Monica är en stark och drivande person i samhällsbyggnadssektorn, säger Sara Haasmark, vd på Samhällsbyggarna. Viktiga och nödvändiga egenskaper för att vi ska se en hållbar utveckling av samhället, fortsätter Sara Haasmark.

 

Priset Årets Samhällsbyggare har delats ut sedan 2013. Den 12 oktober delades årets pris ut vid middagen i samband med seminariekonferensen Samhällsbyggnadsdagarnas. Priset är, förutom den hedervärda titeln, en statyett av konstnären Carl-Gustaf Ekberg

 

Juryn 2016 har bestått av:

Biljana Pehrsson, vd Kungsleden,
Lise Langseth, seniorkonsult
Erik Selin, vd Balder,
Stefan Engdahl, chef verksamhetsområde Samhälle Trafikverket
Jan Wejdmark, ordf. Samhällsbyggarna och
Sara Haasmark, vd Samhällsbyggarna

 

Samhällsbyggarna

Samhällsbyggarna är en branschövergripande ideell nätverksorganisation med 5000 medlemmar. Samhällsbyggarna är unika i sin bredd och spetskompetens inom samhällsbyggnadsområdets alla delar.

torsdag, 13 oktober 2016 14:29

Aros och Profi utvecklar stort i Danderyd

alt

Vy över några av de bostäder som Aros och Profis ska uppföra i Östra Mörbylund i Danderyd.


Aros Bostadsutveckling och Profi Fastigheter har avtalat om att samarbeta avseende utvecklingen av cirka 400 lägenheter i Danderyds största bostadsutvecklingsprojekt. Målsättningen är att skapa ett attraktivt bostadsområde i bästa kommunikationsläge i Östra Mörbylund, strax söder om Danderyds sjukhus.
    

Profi initierade 2011 ett utvecklingsförslag för bolagets fastigheter Sjukhuset 9 & 10 samt kommunens fastighet Sjukhuset 4 i Östra Mörbylund. Tillsammans med Danderyds kommun har Profi arbetat med en ny detaljplan för området i syfte att skapa ett attraktivt och hållbart bostadsutvecklingsprojekt. Detaljplanen omfattar byggrätter för cirka 32.400 kvm ljus BTA, motsvarande cirka 400 bostäder, och har varit på granskning under sommaren 2016. Byggstart av första etappen beräknas kunna ske under nästa år.
    

– Tillsammans med kommunen har vårt gemensamma mål varit att utveckla platsen till ett attraktivt bostadsområde med goda kvalitéer. Det känns extra tillfredsställande att projektet inte tar några gröna ytor i anspråk och ändå tillför så många nya bostäder till kommunen, säger Thomas Sipos, vd Profi.
    

– Läget är mycket lämpligt för bostadsutveckling, med mycket goda kommunikationer samt närhet till både Stockholms innerstad, service, handel och grönområden, säger Samir Taha, vd/partner på Aros Bostadsutveckling.
    

– Utvecklingen av Östra Mörbylund innebär ett viktigt och välkommet tillskott av bostäder i Danderyds kommun. Särskilt glad är jag åt det stora inslaget av lägenheter för unga vuxna. Projektet kommer dessutom att ge dem som redan idag bor i området bättre boendemiljö, genom att den nya bebyggelsen skärmar av bullret från E18, säger Olle Reichenberg (M), kommunstyrelsens ordförande i Danderyd.