27 april 2024

Redaktionen

måndag, 31 oktober 2016 18:14

Tornstaden bygger stort åt Stena i Uppsala

alt

444 bostäder ska byggas på Norra Kvarngärdet, i Uppsala.

 

På uppdrag av Stena Fastigheter uppför Tornstaden 444 nya lägenheter på Norra Kvarngärdet i Uppsala. Projektet är ett av de största bostadsprojekt som genomförts i staden de senaste åren. Nu startar etapp två och tre, samtidigt som de första lägenheterna snart är inflyttningsklara.

 

Den första byggetappen består av 180 lägenheter, där 85 beräknas bli inflyttningsklara under senhösten. Totalt innehåller projektet 444 lägenheter, både hyresrätter och bostadsrätter, fördelade på 16 bostads-hus. Utmärkande för lägenheterna är att en stor del av dem utgörs av funktionella, mindre lägenheter. Cirka 85 procent är ettor och tvåor.

 

I Tornstadens uppdrag ingår även P-hus, ett underliggande p-garage samt kommersiella lokaler i husens bottenplan och en förskola. Hela projektet förväntas vara färdigställt under 2019.

 

– Vi har påbörjat en omfattande nybyggnation, där vi för närvarande nyproducerar cirka 1.000 lägenheter i Stockholm och Uppsala. Målet är 1.000 lägenheter per år inom hela Stena Fastigheter, säger Niklas Ohldin, vd på Stena Fastigheters projektbolag.

 

– Vi har arbetat med Stena Fastigheter i olika projekt under många år och är givetvis glada över att återigen blivit vald som samarbetspartner genom vårt dotterbolag Byggnadsaktiebolaget Tornstaden Öst, säger Jan Edlund, koncern-vd på Tornstaden.

måndag, 31 oktober 2016 11:39

Skandia bygger 450 bostäder i Sundbyberg

alt

I det område som tidigare var Max Sieverts kabelverk ska Skandia utveckla en stadsdel med bostäder, kontor och servece.


Skandia Fastigheter omvandlar sitt kontorsområde i Sundbyberg till en blandad stadsdel där kontorshus blandas med bostäder, restauranger, service och butiker. Nu påbörjas förberedande arbeten och under 2017 tas det första spadtaget för nya Fabriksparken i det område som tidigare var Max Sieverts kabelverk.
    

Den första etappen består av 150 bostadsrätter med försäljningsstart i september 2017 och inflyttning från hösten 2018. När Fabriksparken står helt klar år 2021 kommer den att erbjuda 450 nya lägenheter där närheten till den intilliggande Marabouparken gör sig påmind med gröna miljöer, och fasader i tegel på nya och äldre hus knyter an till stadens historia.
    

– I Fabriksparken tar vi tidigt greppet kring de viktiga hållbarhetsfrågorna och alla hus kommer att certifieras enligt Miljöbyggnad, säger Markus Pfister, fastighetschef Skandia Fastigheter.
    

För ett socialt hållbart liv mitt i stad och park planeras ett torg, fik med uteserveringar och små butiker längs det stråk som går genom området från Vasagatan till Annedal via Marabouparken.

måndag, 31 oktober 2016 11:37

Hemfosa köper för 420 Mkr i Finland

alt

Stina Lindh Hök, transaktionschef Hemfosa.


Hemfosa har tecknat avtal om förvärv och tillträtt två fastigheter i Esbo, Finland med polismyndighet och åklagarämbetet som största hyresgäster. Genom affären på motsvarande cirka 420 Mkr stärker Hemfosa sin position i Finland där fastighetsbeståndet därmed uppgår till totalt cirka 1,5 Mdr kr. Säljare är Lokal Tapiola Ömsesidigt Livsförsäkringsbolag och Elo Ömsesidigt Pensionförsäkringsbolag.
    

Den större fastigheten är strategiskt belägen med polis- och åklagarmyndighet som främsta hyresgäster och med en uthyrningsgrad om 80 procent. Den andra fastigheten ligger på en intilliggande tomt och innefattar idag industrilokaler och kontor med intressant utvecklingspotential. Båda fastigheterna är belägna i Esbo, nära Helsingfors, och har sammantaget en uthyrningsbar yta om drygt 40.000 kvm, en genomsnittlig avtalslängd om cirka 3,2 år och ett hyresvärde om cirka 60 Mkr per år. Fastigheterna tillträddes den 28 oktober.
    

– Vi är mycket nöjda över att förvärva ytterligare en strategisk samhällsfastighet i ett bra läge i Finland med verksamheter inom rättsväsende som hyresgäster. Vi är specialister inom samhällsfastigheter och vill fortsätta att växa inom detta område på samtliga våra tre marknader Sverige, Norge och Finland, säger Stina Lindh Hök, transaktionschef på Hemfosa.

måndag, 31 oktober 2016 11:35

Wihlborgs ökar stort i Danmark

alt
Anders Jarl, vd för Wihlborgs.


Wihlborgs stärker närvaron i Köpenhamn genom ett köp av 13 fastigheter om totalt 100.000 kvm. Säljare är det danska pensionsbolaget Unipension. Köpesumman uppgår till 700 MDKR (cirka 925 Mkr) och avkastningen beräknas till 7 procent. Tillträde sker den 1 november 2016.
    

Fastighetsbeståndet omfattar tolv kontorsfastigheter och en lagerfastighet. Ungefär hälften av beståndet finns i Herlev/Ballerup och Høje-Taastrup där Wihlborgs redan är verksamt. Resterande fastigheter är belägna i andra delområden i både norra och södra Köpenhamn.
    

– Vi ser en positiv utveckling på den danska marknaden och detta är ett bra tillfälle för oss att växa ytterligare i denna region. Vi är heller inte främmande för att göra ytterligare förvärv i de nya områden som vi nu går in i, säger Anders Jarl, vd för Wihlborgs Fastigheter.
    

Efter förvärvet äger och förvaltar Wihlborgs cirka 400.000 kvm i Köpenhamnsområdet till ett värde av 4 Mdr kr.

måndag, 31 oktober 2016 11:32

Skanska bygger för Aranäs i Kungsbacka

alt

Aranäs kontors- och parkeringshus i Kungsbacka har ritats av Kanozi.


Skanska har fått i uppdrag av Aranäs Fastigheter att bygga ett kombinerat kontors- och parkeringshus i den nya stadsdelen Valand i Kungsbacka. Kontraktet är värt cirka 220 Mkr och byggstart sker omgående och färdigställandet ska ske i slutet av 2018.
    

Valand är ett stadsutvecklingsprojekt i Kungsbacka, mellan Kungsmässan och innerstaden, där Aranäs planerar för sju kvarter med spännande arkitektur. Här skapas nya kontor, butiker, restauranger och bostäder vilket ska ge en större, sammanhållen stadskärna.
    

Först ut i Valand är det kontors- och parkeringshus som Skanska nu har fått i uppdrag att bygga. Totalt omfattar projektet 17.400 kvm bruttoyta fördelat på fem våningar och källare i kontorshuset och 15 halvplan i parkeringshuset. Huset är ritat av arkitektbyrån Kanozi.
    

– Vi är tacksamma för förtroendet att bygga första etappen i Valand. Det är ett uppdrag där vi får användning av vår kompetens inom inte minst grundläggning eftersom markförhållandena är speciella i området, säger Ralf Gustafson, projektchef, Skanska Sverige AB.
    

– Vi har lyckosamma samarbeten med Skanska bakom oss och har fullt förtroende för att de löser uppdraget trots utmaningar med den berömda Kungsbackaleran. Vi delar målbild och vision för projektet och ser fram emot att se första etappen av Valand växa fram, säger Jonas Håkansson, vd Aranäs Fastigheter.

fredag, 28 oktober 2016 19:42

Skanska vinst steg till 3,82 Mdr

alt
Johan Karlström, vd för Skanska.

 

Trots att Skanska ökade vinsten rejält till 3.823 Mdr kr (2.395), efter en skattebelastning om 1.018 Mdr kr, föll aktien med 5,6 procent under fredagen till 193,6 kr. Det kan tyckas som en överreaktion av börsen, trots problemen på den mindre marknaden i Polen och en utmanande situation för USA Civil. Men marknaderna för Norden och UK är starka, med viss oro för Englands Brexit.

 

För årets första nio månader föll intäkterna till 109,1 Mdr kr (111,7), men justerat för valutaeffekter blev intäkterna oförändrade för perioden.

 

Orderstocken i byggverksamheten ökade till 130,9 Mdr (92,2), vilket medförde att orderstocken ökade med hela 45 procent justerat för valutaeffekter.

 

Bäst blev rörelseresultatet för verksamheten med projektutveckling som uppgick till 3,3 Mdr kr (1,9), medan resultatet i Byggverksamheten minskade till 2,3 Mdr (2,5).

 

I balansen minskade det egna kapitalet till 21,2 Mdr (21,44) efter en höjd utdelning till aktieägarna om – 3.075 Mkr (–2.275) och omvärderade pensioner om –3.230 Mkr (232). Detta medförde att nettoskuldsättningsgraden blev oförändrat 0,2 med en soliditet som minskade till 21,4 procent (22,7). Totalt ökade tillgångarna i koncernen till 99,0 Mdr kr (94,5) med ett sysselsatt kapital som ökade till 38,7 Mdr (36,3).

 

Om Skanskas framtid säger vd Johan Karlström i rapporten:

– När vi sammanfattar vår position och resultat skulle jag vilja understryka att även om en majoritet av enheterna inom Byggverksamheten levererar bra resultat är vi inte nöjda med resultatet och vi arbetar hårt med att förbättra situationen. I våra verksamheter inom Projektutveckling är resultatet starkt och med en stabil utvecklingsportfölj, stark balansräkning och väldigt bra marknadsförutsättningar har vi förmågan att fortsätta att investera och leverera starka resultat. TM

fredag, 28 oktober 2016 19:39

Bra orderingång för NCC

alt

Peter Wågström vd för NCC.

 

Projektnedskrivningar i Norge om 290 Mkr och färre resultatavräkningar inom NCC Property Development bidrog till att NCC-koncernens niomånadersvinst efter skatt sjönk till 584 Mkr (804), motsvarande 5,36 kr (7,43) per aktie. Nettoomsättningen minskade till 36.415 Mkr (36.848), medan rörelseresultatet sjönk till 792 Mkr (1.027) och rörelsemarginalen inom byggverksamheten föll till 1,2 procent (1,8). Däremot ökade orderingången kraftfullt till 40.239 (35.802), bland annat tack vare större beställningar av bostads- och vägprojekt. Utsikterna för NCC:s marknader är överlag goda.

 

– Orderingången i tredje kvartalet blev 25 procent högre än föregående år och för årets första nio månader är ökningen 12 procent. I kvartalet drevs orderingången främst av bostäder och kontor men under året även av större anläggningsprojekt. Vi har under året byggt på vår orderstock och den uppgick vid periodens slut till 47,2 Mdr kr, vilket är 5,7 miljarder högre än förra året, säger vd Peter Wågström i rapporten.

 

Till följd av utdelningen av bostadsutvecklaren Bonava minskade NCC-koncernens balansomslutning till 26.062 Mkr (39.402 vid årsskiftet).

 

Nettolåneskulden uppgick till 2.756 Mkr (4.552 vid årsskiftet, 9.130 den 30/9 2015) och det egna kapitalet minskade till 4.735 Mkr (9.126), motsvarande en soliditet om 18 procent (25).

 

Marknaden mottog rapporten positivt då NCC B steg med 2,30 kr till 233,10 kr som senast betalt. LE

fredag, 28 oktober 2016 19:36

Heimstaden växte till 23,2 Mdr

alt

Patrik Hall, vd för Heimstaden.

 

Under årets första nio månader köpte Heimstaden fastigheter för 10,3 Mdr kr, varav 6,2 Mdr från intressebolag. Samtidigt ökade fastigheternas bedömda marknadsvärde med 1,7 Mdr kr. Detta bidrog till att Heimstadens portfölj växte till 23,2 Mdr kr (11,1). Direktavkastningskraven i värderingen uppgick i genomsnitt till 4,14 procent, att jämföra med 4,16 procent vid utgången av 2015.

 

Periodens hyresintäkter ökade till 657 Mkr (555), driftnettot steg till 352 Mkr (282) och finansnettot uppgick till -97 Mkr (-118). Förvaltningsresultatet förbättrades till 302 Mkr (193), varav hänförligt till moderbolagets aktieägare 294 Mkr.     

 

Vinsten efter skatt ökade till 1.586 Mkr (1.190). I resultatet ingick värdeförändringar i fastigheter med 1.721 Mkr (804) och i derivat med -4 Mkr (15).

 

Lånevolymen ökade till 14.138 Mkr (6.822) och finansierades till en sänkt snittränta om 1,5 procent (1,9).

 

Det egna kapitalet ökade till 8.450 Mkr (5.355). Under perioden lämnades 70 Mkr i utdelning på stamaktier och 35 Mkr på preferensaktier. Soliditeten sjönk till 31,6 procent (43,2), inklusive aktieägarlån och 41,5 procent (43,2), exklusive aktieägarlån. LE

fredag, 28 oktober 2016 19:34

Oscar Properties sålde 340 bostäder

alt

Oscar Engelbert, vd Oscar Properties.

 

Oscar Properties kan konstatera att intresset för bolagets projekt är fortsatt stort. Under årets första tre kvartal ökade antalet sålda bostäder till 340 (241). Samtidigt ökade antalet produktionsstarter till 255 (195) och antalet bostäder i pågående produktion till 1.047 (662).

 

– I dagsläget har vi sålt 82 procent av bostäderna som vi har till salu i vår portfölj samtidigt som vi förvärvar nya byggrätter och utvärderar en rad projekt att investera i. Vi har dessutom under året ökat takten i att ta Oscar Properties vidare mot framtiden. Arbetet med att systematisera och effektivisera affärsdrivande och stödjande processer i bolaget har nu börjat ge resultat, säger vd Oscar Engelbert.

 

Rörelsens intäkter ökade under perioden till 1.246 Mkr (576) och rörelseresultatet steg till 211 Mkr (148). Vinsten efter skatt ökade till 155 Mkr (125), motsvarande 4,57 kr (3,81) per stamaktie.

 

Per 30 september hade koncernen engagemang, helt eller delvis, i totalt 22 projekt varav 15 är helägda. Balansomslutningen ökade till 3 378 Mkr (2.118) och det egna kapitalet steg till 1.055 Mkr (876) medan soliditeten minskade till 31 procent (41). LE

alt

The View innefattar totalt 268 borättslägenheter. Bild: BSK Arkitekter

 

Skanska investerar tillsammans med sin joint venture-partner Carlyle totalt cirka 1,2 Mdr kr i flerbostadshuset The View i Nacka Strand, Stockholm. Skanskas andel av investeringen på 50 procent, motsvarande cirka 600 Mkr, kommer bokföras av Skanska Bostadsutveckling i det fjärde kvartalet 2016. Byggkontraktet är värt 580 Mkr och inkluderas i orderingången för Skanska Sverige i samma kvartal.

 

The View är ett kontorshus, beläget intill vattnet vid Nacka Strand, som konverteras till bostadshus. Skanskas uppdrag omfattar ombyggnation av och påbyggnad på det befintliga huset. Totalyta (BTA) inklusive garage är drygt 44.500 kvadratmeter, vilket gör detta till ett av de största konverteringsprojekten i Stockholm.

 

Flerbostadshuset blir 12 våningar högt med 268 bostadsrättslägenheter, garageplatser samt lokaler för uthyrning. Merparten av lägenheterna, 236 st, har havsutsikt med balkong eller terrass. Vidare innefattar projektet 30 lägenheter med takterrasser och tio Townhouses i etage med egen ingång och uteplats.

 

The View byggs med fokus på hållbarhet genom att bevara husets befintliga kvaliteter som bland annat stomme, trapphus och fasader. Byggnadsarbetet inleds omgående och avsikten är att The View ska stå färdigt för inflyttning etappvis från sommaren 2018 till hösten 2019.