29 april 2024

Redaktionen

alt

Scandic Helsinki Airport öppnar under första halvåret 2018.


Scandic Hotels har tecknat ett långsiktigt hyresavtal med LAK Real Estate Oyj, dotterbolag till Finavia, gällande etablering och drift av ett nytt hotell vid Helsingfors flygplats. Arbetet med att färdigställa hotellet, Scandic Helsinki Airport, inleds i dagarna och öppning planeras till första halvåret 2018. Hotellet kommer att rymma 148 rum. Scandic driver sedan tidigare nio hotell i Helsingforsområdet och med nya Scandic Helsinki Airport förstärks positionen ytterligare.
    

Under de senaste åren har Helsingfors flygplats blivit en betydelsefull knutpunkt för flygrutter till Asien och behovet av övernattningsmöjligheter i nära anslutning till flygplatsen är stort. Nya Scandic Helsinki Airport kommer att vara beläget mittemot flygplatsen, knappt 100 meter från terminal 2. Hotellet ska inrymmas en kontorsfastighet i vilken flera våningsplan ska förvandlas till hotell, som utöver de 148 rummen ska innehålla fem konferenslokaler, en bar och restaurang, gym med tillhörande bastu.
    

– Scandic Helsinki Airport blir vårt åttonde flygplatshotell i Norden. Genom avtalet flyttar vi fram positionerna ytterligare som Nordens största hotelloperatör och stärker samtidigt vår ställning i ett av våra strategiskt viktigaste områden, Helsingforsområdet, säger Frank Fiskers, vd och koncernchef för Scandic Hotels Group.

onsdag, 18 januari 2017 16:13

Wihlborgs i nytt avtal med Tullverket

alt

Kontorshuset Dungen, ritat av Fojab, ska certifieras enligt Miljöbyggnad Guld.


Wihlborgs har tecknat hyresavtal med Tullverket om 6.300 kvm i kontorshuset Dungen som byggs i Hyllie i sydvästra Malmö. Tullverket sitter idag i Wihlborgs fastighet på Storgatan 20 och i samband med flytten frigörs nästan 9.000 kvm kontorslokaler på attraktivt läge i centrala Malmö.
    

– Wihlborgs har haft Tullverket som hyresgäst i tio år och vi är naturligtvis glada att kunna fortsätta vårt samarbete. I Dungen skapar vi moderna lokaler i direkt anslutning till Hyllie station och nära Öresundsbron, säger Anders Jarl, vd för Wihlborgs Fastigheter.
    

Dungen är Wihlborgs första projekt i Hyllie. Totalt omfattar fastigheten omfattar cirka 9.000 kvm och kommer att bestå av sex våningar samt ett underjordiskt parkeringsgarage. I markplan skapas ytor för butiker, restauranger och service. På de två översta våningarna finns plats för ytterligare hyresgäster. Byggstart sker under januari och huset beräknas vara klart för inflyttning under första kvartalet 2019.

onsdag, 18 januari 2017 15:02

NCC säljer projekt i Helsingfors

alt

Aitio Business Park blev den första kontorsbyggnaden i Finland att uppnå nivån Excellent enligt certifieringssystemet BREEAM.


NCC säljer kontorsprojektet Aitio Business Park i Helsingfors för 430 Mkr till en kapitalfond inom OP-gruppen. Aitio Business Park ligger vid huvudgatan Mannerheimvägen och omfattar två kontorsfastigheter, Vivaldi (färdigställd 2013) och Verdi (2016), om totalt cirka 11.000 kvm uthyrningsbar yta.
    

Vid försäljningen, som kommer att ha en marginell resultatpåverkan i affärsområdet NCC Property Development i första kvartalet 2017, uppgick fastigheternas uthyrningsgrad till 87 procent. NCC lämnar hyresgarantier på de vakanta lokalerna i 24 månader, motsvarande cirka 10,5 Mkr från tillträdesdagen. Bland hyresgästerna finns bland annat fastighetsbolaget Talokeskus, belysningsföretaget Fagerhult samt filmbolaget Finnkino.

alt

The Hub Hotel i Kista ingår i Scandics överenskommelse med Pandox.


Scandic Hotels har tecknat ett avtal med fastighetsägarna Pandox och Eiendomsspar om att ta över driften av åtta hotell i Norge, Sverige och Danmark. Avtalet innebär ett utökat samarbete mellan parterna och en förstärkt position för Scandic Hotels på den nordiska marknaden. Totalt omfattar affären 1.708 rum, varav 1.136 i Norge, 357 i Stockholm och 215 i Köpenhamn.
    

Sju av hotellen som ingår i affären ägs av Pandox och ett ägs av Eiendomsspar. Pandox står idag för driften av samtliga hotell. Parterna har kommit överens om långsiktiga rörliga intäktsbaserade hyreskontrakt för hotellen. Scandic Hotels och Eiendomsspar/ Rica Eiendom har även kommit överens om renovering samt förlängning av befintligt hyresavtal för Scandic Holmenkollen Park Hotel i Oslo.
    

Avtalet inkluderar även det nyligen renoverade Grand Hotel i Oslo med anor från sent 1800-tal. Hotellet, som ägs av Eiendomsspar, kommer att bli Scandics sjätte signaturhotell i Norden. Vidare ingår de norska hotellen Lillehammer Hotell, Meetingpoint Hafjell, Thon Hotel Fagernes och Thon Hotel Sørlandet, svenska Best Western Plus Prince Philip och företagshotellet The Hub Hotel i Kista, Stockholm, samt danska First Hotel Copenhagen. Samtliga dessa hotell har en stark position inom mötes-, affärs- eller semestersegmentet på sina respektive marknader och de kommer snarast möjligt att profileras om för att ingå under Scandics varumärke.
    

Övertagandet sker utan köpeskilling och samtliga hotell förväntas bidra positivt till Scandic Hotels EBITDA redan från 2017. Samtliga hotell kommer att vara renoverade, och fastighetsägarna står för merparten av återstående investeringar fram till Scandics övertagande av driften.

onsdag, 18 januari 2017 11:29

Peter Zonabend, ny vd för Granen

alt

                                                                                                                        
Granen Fastighetsutveckling har anställt Peter Zonabend (bilden) som vd. Anställningen är ett ytterligare led i bolagets arbete att förstärka ledningen och genomföra en långsiktig och kontrollerad expansion och successionsplanering efter att Per Arwidsson lämnar som vd, men kvarstår som operativ styrelseordförande.
    

Peter Zonabend är för närvarande vd för Victoria Investment Group Ltd, inom vilken sfär han har verkat som vd de senaste sju åren och har därutöver ett flertal styrelseuppdrag. Han var dessförinnan verksam som advokat på Advokatfirman Fylgia.
    

– Jag är mycket nöjd över att vi har lyckats rekrytera Peter Zonabend som vd till Granen. På det här sättet uppnår vi två delmål; vi får en person med gedigen sund strategisk kompetens med stark erfarenhet från entreprenörsdrivna bolag som gillar vår företagskultur, samtidigt som min önskan om en mindre operativ roll i bolaget framöver kan ta form på ett ordnat sätt. Med vår starka finansiella ställning kan vi nu satsa full fart framåt inom både fastighetsutveckling och förvaltning, säger Per Arwidsson.
    

alt

När Bonnier Tidskrifter lämnar Sveavägen 53 får Cushman & Wakefield möjlighet att göra projektuthyrningar om 8.000 kvm


Bonnier Fastigheter har anlitat Cushman & Wakefield för projektuthyrningen av kontorslokaler i fastigheten Stormkransen 14 på Sveavägen 53 i centrala Stockholm. Totalt erbjuds cirka 8.000 kvm fördelat på sex våningar i direkt anslutning till T-bana Rådmansgatan.
    

– Vi ser verkligen fram emot att samarbeta med Bonnier i detta spännande uthyrningsuppdrag. Lokalerna på Sveavägen 53 erbjuder fantastiska möjligheter att skräddarsy välfungerande lösningar för kommande hyresgäster och har även T-baneuppgång i fastigheten. Lokalerna kan antingen kombineras i en eller några större förhyrningar, eller delas på flera mindre separata enheter, säger Johan Zachrisson, Head of Agency Leasing, Cushman & Wakefield i Sverige.
    

Bonnier Tidskrifter som idag sitter i fastigheten kommer under 2017 att flytta till Bonnierhuset på Torsgatan, vilket innebär att lokalerna på Sveavägen nu erbjuds marknaden. Lokalerna kommer att totalrenoveras. Materialval, inomhusklimat och dagsljus blir i toppklass. Pelarstomme och fönstersättning möjliggör ljusa och effektiva kontorsytor med god takhöjd. Vissa hyresgäster får även tillgång till en trevlig innergård och takterrasser.
    

– Vi kommer att skapa toppmoderna kontorslokaler på Sveavägen och en ny destination för framgångsrika företag. Det är en anrik fastighet som har en spännande historia och som kommer att bli fantastisk i modern tappning. Möjligheten att kunna utveckla en hel fastighet kommer bidra starkt till kvarterets utveckling, säger Sara Olsson, uthyrningsansvarig Bonnier Fastigheter.

onsdag, 18 januari 2017 11:24

Mer nybyggt i Bostadsförmedlingen

alt

Lena Daag, vd Bostadsförmedlingen i Stockholm.


Ifjol lämnades 11.855 lägenheter Bostadsförmedlingen i Stockholm in för förmedling under året, en ökning med 46 lägenheter jämfört med under 2015. I den siffran ingår nybyggda bostäder som ökade med 25 procent till 2.593 lägenheter (2.068). Samtidigt ökade antalet inlämnade ungdoms- och studentbostäder steg kraftigt till 1.351 enheter (800).
    

– Att vi får in fler nybyggda bostäder speglar att det byggs mer nu. Allt fler fastighets- och byggbolag har också upptäckt vår tjänst inom förmedling av nyproduktion, som både är ett resurs- och tidskrävande arbete att göra på egen hand, säger Lena Daag, vd för Bostadsförmedlingen i Stockholm.
    

Hon fortsätter:
– Unga i Stockholm idag har svårt att hitta bostad och många av dem som står i kön är unga så det är glädjande att den kategorin bostäder ökar hos oss.
    

Under 2016 ökade bostadskön med 39.260 personer motsvarande 8 procent till 555.925 personer, vilket ligger i linje med de senaste årens utveckling. Andelen aktivt bostadssökande, personer som gör fem intresseanmälningar eller fler per år, var 14 procent vilket var oförändrat nivå jämfört med 2015.

tisdag, 17 januari 2017 17:31

Stor försäljningsökning i Gränbystaden

alt
Gränbystaden, 2 km från Uppsala centrum, utvecklas till Uppsalas andra stadskärna. Bilden: Gränbystadens galleria ägs av Atrium Ljungberg. Foto: Erik Lefvander. 

 

I takt med att Atrium Ljungberg har skapat nya ytor för handel och serveringar i Gränbystaden, Uppsala, har omsättningen för handeln området successivt ökat. I fjol tillkom mer än 20 nya butiker och restauranger, vilket bidrog till att omsättningen ökade med 13 procent till nära 2,5 Mdr kr. Under året fick Gränbystaden ett nytt modestråk med butiker som Johnells och Gant, samtidigt som lekplatsen Lilla Uppsala och Turbo Sport & Adventure Zone etablerades och ett första bostadshus med 60 hyresrätter byggstartades.

 

– Omsättningsutvecklingen visar att Gränbystaden är en bra plats att utveckla handel och mötesplatser på. Dels har platsen en lång historia av handel, dels har den mycket god tillgänglighet. Nu tar vi nästa steg i utvecklingen mot Uppsalas andra stadskärna när vi inviger de första lägenheterna hösten 2017, säger Jan Hammarling, marknadsområdeschef på Atrium Ljungberg.

 

Gränbystadens första bostadshus kommer även att innehålla en restaurang, Gränby vårdcentral och tandkliniken Nordic Dental. Under året planerar även vitvarukedjan Elon och Mio möbler att öppna nya butiker i Gränbystaden. Dessutom ökar områdets tillgänglighet med två busslinjer i tät trafik och i slutet av året öppnar ett nytt parkeringsgarage med 300 platser.

tisdag, 17 januari 2017 17:28

Statens fastighetsverk anlitar Sodexo i syd

alt

I uppdraget för Statens fastighetsverk ska Sodoxo bland annat sköta drift och underhåll i Glimmingehus – Nordens bäst bevarade borg från medeltiden. Borgen tillhörde länge ätten Rosencrantz, men ägs sedan 1924 av staten.

 

Statens fastighetsverk (SFV) i Skåne har gett Sodexo i uppdrag att sköta drift och underhåll av sitt fastighetsbestånd i Skåne och Halland. Uppdraget startade den första december och sträcker sig över tre år med möjlighet till två års förlängning. Den totala ytan för fastigheterna är 72.000 kvm fördelade på 35 byggnader. Utöver tillsyn, skötsel och underhåll kommer Sodexo även att utföra myndighetsbesiktningar och arbeta med energieffektivisering.
 

SFV:s fastighetsbeståndet i Skåne och Halland består av flera kända kulturfastigheter, till exempel Universitetshuset, Kungshuset, Palestra et Odeum, Historiska museet, byggnaderna i Lunds Botaniska trädgård och slotten Glimmingehus, Citadellet i Landskrona, Halmstad slott och Bäckaskogs slott.

 

– Vi känner oss mycket glada över att få ta hand om alla dessa vackra och betydelsefulla fastigheter och ser fram emot ett långsiktigt samarbete med Statens fastighetsverk. Stort fokus kommer att läggas på att i samarbete med SFV effektivisera energiförbrukningen, och på så sätt bidra till en hållbar förvaltning och hög ekonomisk effektivitet, säger Magnus Carlsson, distriktschef på Sodexo.

alt

HEBA:s bostadsprojekt i Norra Djurgårdsstaden är nu helt uthyrd. Projektet, som omfattar två byggnader med totalt 72 lägenheter och 750 kvm lokaler, har en stark miljöprofil. Fastigheten har solceller på taket för elproduktion och en bergvärmeanläggning som producerar värme på vintern och kyla på sommaren.

 

HEBA har hyrt ut lokaler till Swedbank, Fastighetsbyrån, Wang Asia AB (sushirestaurang), Cheescake Palace AB och Gultekin Invest AB (frisör) vid Bobergsgatan i Norra Djurgårdsstaden. Savills har ansvarat för uthyrningen. Totalt omfattar fastigheten 750 kvm lokaler och 4.900 kvm bostadsarea.

 

– Vi är glada över att kunna erbjuda de boende i Norra Djurgårdsstaden ett utökat serviceutbud. HEBA hälsar sina nya lokalhyresgäster välkomna till Norra Djurgårdsstaden och vi ser fram mot ett riktigt gott samarbete, säger Lennart Karlsson, vd HEBA Fastighets AB.