29 april 2024

Redaktionen

alt

Genom bytesaffären med K-Fastigheher får Brinova ett nybyggt bostadshus i centrala Eslöv, ett stenkast från tågstation och torget. Inflyttning sker i sommar.


Brinova säljer samtliga sina fastigheter i Hässleholm till K-Fastigheter. Försäljningen utgörs av fem fastigheter på T4-området, huvudsakligen bestående av byggrätter om cirka 38.000 kvm för ny-, om- och tillbyggnad av bland annat bostäder och för handel. Samtidigt köper Brinova ett pågående bostadsprojekt i Eslöv omfattande 39 lägenheter, vilka beräknas stå klara för inflyttning hösten 2017.
    

Transaktionerna sker i bolagsform och baseras på ett underliggande fastighetsvärde om 52 Mkr för försäljningen av fastigheterna i Hässleholm respektive om 60 Mkr för förvärvet av fastigheten i Eslöv.
    

– För Brinova blir det positivt och växa vidare i Eslöv, där vi redan har betydande volymer, som skapar ytterligare förvaltningseffektivitet, samtidigt som vi lämnar en ort med en mindre utvecklad närvaro, säger vd Per Johansson.
    

– K-Fastigheter är mycket positiva till att utöka sin satsning i Hässleholm, extra glädjande med hänsyn till att vi redan finns etablerade på just T4 området och känner till området och marknaden väl. Vi har en strategi om att renodla beståndets geografiska koncentration och väljer därför att sälja bolagets enda fastighet belägen i Eslövs kommun, säger Jacob Karlsson, vd för K-Fastigheter.
    

Affären är en närståendetransaktion då Erik Selin äger 49 procent av K-Fastigheter, vilket innebär att det slutliga förvärvsbeslutet ska godkännas av den ordinarie årsstämman i maj.

tisdag, 24 januari 2017 12:09

NCC bygger bad för 340 Mkr i Västerås

alt

Det nya Lögarängsbadet i Västerås ska uppföras bredvid och ersätta det befintliga Lögarängsbadet, ursprungligen uppfört 1968, som är uttjänt och inte är ekonomiskt försvarbart att renovera.


Efter att tillsammans med Västerås kommun planerat och projekterat det nya Lögarängsbadet i Västerås och har NCC nu tecknat avtal om att också genomföra byggentreprenaden för badanläggningen. Det totala ordervärdet uppgår till 340 Mkr.
    

Projektet genomförs i partnering vilket innebär att NCC och Västerås stad gemensamt har tagit fram systemhandlingar, projektbudget och detaljprojektering för det nya badet. Nu påbörjas inom kort själva byggfasen. Den nya simhallen beräknas stå klar för invigning våren 2019.
    

– NCC har god erfarenhet av den här typen av samverkansprojekt. Badhusprojekt präglas av en hög komplexitet med många aktörer involverade och i dessa sammanhang är partneringmodellen helt överlägsen, säger Henrik Landelius, chef för NCC Building Sweden.
    

Nya Lögarängsbadet får en simbassäng om 50x25 meter med både tävlings- och träningsbanor och en hoppbassäng på 25x12,5 meter med ett djup på fyra meter. Vidare kommer det att finnas en undervisningsbassäng, en barnbassäng och ett gym. Dessutom kommer det att finnas servering och föreningslokaler i badhuset.

alt

Genom köp av fastigheten Ackumulatorn 15-17 tar Wihlborgs ett rejält kliv in i verksamhetsområdet Långeberga, Helsingborg.


Wihlborgs har genomfört två förvärv på Långeberga i Helsingborg och gjort ett mindre kompletteringsköp i Bröndby, Danmark. Det totala fastighetsvärdet i dessa tre affärer är 96 Mkr. De svenska affärerna är gjorda som bolagsaffärer.
  

I december köpte Wihlborgs fastigheten Cylindern 2 på Långeberga av Er-Ho Fastigheter AB. Fastigheten är Wihlborgs första på Långeberga och omfattar cirka 10.000 kvm tomtyta samt en lager- och kontorsbyggnad om cirka 2.200 m². Heras Stängsel AB förhyr hela fastigheten.
    

Wihlborgs har även tecknat avtal om att förvärva fastigheterna Ackumulatorn 15 och Ackumulatorn 17 på Långeberga. Fastigheterna omfattar cirka 16.800 kvm tomtyta samt en lager- och kontorsbyggnad om 4.300 kvm där Noviflora Helsingborg AB är den största hyresgästen. Säljare är Bröderna Iborn AB. Tillträde sker den 1 mars 2017.
    

– Långeberga är ett välmående verksamhetsområde och kommunikationsläget är ypperligt med direkt access till Europavägnätet. Genom dessa två affärer skapar vi en bra bas i ett förvaltningsområde som är nytt för oss. Vi hoppas kunna utöka beståndet i Långeberga med tiden, säger Anders Jarl, vd på Wihlborgs.
    

Kompletteringsköpet i Bröndby gäller kontors- och verkstadsfastigheten Park Allé 363, som köptes den 31 december av Unipension. Fastigheten omfattar 20.000 kvm tomtyta och en byggnad om 3.900 kvm. Fastigheten är fullt uthyrd till Pon Equipment.

måndag, 23 januari 2017 17:53

Granen anställer Tamreus

alt

                                                                                                                                          

Granen Fastighetsutveckling har anställt Magnus Tamreus (bilden) som affärsområdeschef för bolagets fastighetsutveckling. Anställningen är ett ytterligare led i Granens arbete att förstärka ledningen och genomföra en långsiktig och kontrollerad expansion.

 

Magnus Tamreus, civilingenjör inom Väg- och vattenbyggnad från KTH, tidigare bland annat varit vd för Turebergs Construction AB och vice vd för Metrolit Byggnads AB.

 

– Vi är mycket nöjda över att Magnus Tamreus börjar som affärsområdeschef för vår fastighetsutveckling. Vi får en mycket strukturerad och analytisk person med stor erfarenhet av produktion. På detta sätt kan vi fokusera på vår fastighetsutveckling och öka takten, säger Per Arwidsson, styrelseordförande Granen.

måndag, 23 januari 2017 17:46

Allmänyttan föreslår ny hyressättning

alt

Pelle Björklund, vd Svenska Bostäder, är sammankallande för SABO:s nya arbetsgrupp som utifrån ett allmännyttigt perspektiv ska ge förslag på hur hyressättningen kan utvecklas och de kollektiva förhandlingarna förbättras.

 

SABO tillsätter en arbetsgrupp med verkställande direktörer från allmännyttiga bostadsföretag i olika delar av landet, vilken får i uppdrag är att utifrån ett allmännyttigt perspektiv ge förslag på hur hyressättningen kan utvecklas och de kollektiva förhandlingarna förbättras. Ambitionen är att gruppen ska redovisa sina förslag i slutet av 2017.

 

– Väl fungerande hyresförhandlingar gynnar både fastighetsägare, hyresgäster och den svenska bostadsmarknaden som helhet. De förbättringar av hyressättningen som genomförts det senaste året är bra, men det finns fortfarande problem som behöver lösas och bäst lämpade att göra det är de som i vardagen arbetar med hyresfrågor. Vd:arna i arbetsgruppen har tillsammans en mycket bred erfarenhet, säger Anders Nordstrand, vd för SABO.

 

Arbetsgruppen består av de verkställande direktörerna Pelle Björklund, Svenska Bostäder (sammankallande), Chris Österlund, Botkyrkabyggen, Stefan Sandberg, Uppsalahem, Henrik Loveby, Göingehem, Magnus Pekkari, Pajalabostäder, Jonas Hansson, Helsingborgshem, Anna-Stina Nordmark Nilsson, Lulebo, Helene Olausson, Årehus och Maria Sandström, Pitebo. Erik Johansson, hyresexpert på SABO, är sekreterare i gruppen.

 

– Det är ett lika viktigt som ansvarsfullt uppdrag vi fått för att få möjlighet att ställa tydliga och pragmatiska förslag för att vi ska få hyresförhandlingar som leder till en livskraftig och vital hyresmarknad, säger Pelle Björklund, sammankallande i arbetsgruppen och vd för Svenska Bostäder i Stockholm.

måndag, 23 januari 2017 17:41

Tobin köper loss projekt i Sundbyberg

alt

Erik Karlin, vd för Tobin Properties.

 

Tobin Properties avser förvärva samtliga utestående aktier i intressebolaget SBG Gravensteiner från externa medinvesterare. Det betyder att Tobin Properties från att ha ägt strax under 40 procent i bolaget blir ensam ägare till projekten Arkaden och Rio i Sundbyberg. Dessa projekt omfattar tillsammans 247 bostäder, varav 71 i Arkaden och 176 i Rio.

 

Köpeskillingen uppgår till cirka 130 Mkr och förvärvet innebär att Tobin från och med 31 januari konsoliderar SBG Gravensteiner och samtliga juridiska enheter i underkoncernen. Detta medför ett utökat redovisat eget kapital om 217 Mkr och skulder om 235 Mkr.

 

– Vi har hållit en hög förvärvstakt de senaste månaderna med stora investeringar i attraktiva utvecklingslägen i såväl Stockholmsområdet som i centrala Uppsala. För att stödja en fortsatt snabb tillväxt i ett gynnsamt marknadsläge, har vi nu givit Pareto Securities och ABG Sundahl Collier mandat att undersöka möjligheten att förstärka vår kassa genom emission av ytterligare företagsobligationer, säger Erik Karlin, vd för Tobin Properties.

 

Totalt omfattar Tobins projektportfölj cirka 2.500 lägenheter, vilket vid försäljningar på dagens marknad skulle motsvara ett teoretiskt värde om cirka 13 Mdr kr, enligt Erik Karlin i ett samtal med Tidningen Fastighetsaktien.

måndag, 23 januari 2017 17:37

Fabege anlitar Zengun i Söderstaden

alt

I vår startar arbetet med att uppföra kv Pelaren längs Nynäsvägen mitt emot Globen i Stockholm.

 

Fabege väljer Zengun som entreprenör i nybyggnationen av kvarteret Pelaren i nya Söderstaden i Stockholm. Zengun ska uppföra en ny byggnad, som bland annat kommer inrymma teleoperatören 3:s nya huvudkontor, parallellt med Nynäsvägen mitt emot Globen. Arbetena startar under våren och färdigställs under 2018.

 

Byggnaden är den första i det som kommer att bli nya Söderstaden, som bland annat innefattar stadsutveckling av områdena kring Johanneshovs Isstadion och gamla Söderstadion.

 

Fastigheten, som omfattar cirka 31.000 kvm BTA (totalyta) fördelat på 14 våningar, blir ett landmärke precis vid infarten mot innerstaden.

 

– Att sätta första avtrycket i nya Söderstaden och att få utveckla ett kontor med ett företag som 3 är en oerhört stimulerande utmaning. Vi ser fram emot en spännande resa tillsammans med Zengun. Vårt mål är att få 3:s nya kontor att bli det referensprojekt som definierar Söderstaden, säger Klas Holmgren, Chef projekt och förädling på Fabege.

 

– Det känns väldigt stimulerande att få ta med våra kunskaper från tidigare nybyggnadsprojekt och våra erfarenheter kring att bygga i komplicerade miljöer i samarbetet med en så professionell beställare som Fabege. Tillsammans vill vi skapa inte bara en fantastisk byggnad, utan också hitta nya vägar för hur man på bästa sätt kan samverka i ett projekt, för att skapa bästa möjliga resultat för den investering som Fabege väljer att göra i detta expansiva område, säger Mattias Bystedt, affärsenhetschef på Zengun.

måndag, 23 januari 2017 10:58

AG Advokat rekryterar Johan Gadd

alt

                                                                                                                     
Advokat Johan Gadd (bilden), specialiserad på fastighetshetstransaktioner och M&A, gick den 1 januari in som ny delägare på AG Advokat. Han kommer närmast från Falkenborn Advokatbyrå där han var delägare sedan byrån startades 2004. Dessförinnan arbetade han på Linklaters/Lagerlöf och Leman.  
    

– Det är fantastiskt kul att Johan valt att ansluta sig till oss på AG. Han är en mycket erfaren och skicklig advokat. Vi har på bara två år lyckats skapa en stark närvaro på transaktionsmarknaden och med en så senior rekrytering som Johan förstärks vårt team betydligt, säger Johan Lindberg, ansvarig för AGs transaktionsverksamhet.

måndag, 23 januari 2017 10:55

Wingårdh formger hotell på Landvetter

alt

Flag Hotel både samspelar med och stärker Landvetters befintliga arkitektur enligt tävlingsjuryn. Illustration: Wingårdh Arkitekter


En fasad av stiliserade flaggor från hela världen välkomnar resenärerna i det vinnande förslaget för utformning av det nya hotellet på Göteborg Landvetter Airport. Det sju våningar höga hotellet har ritats av Gert Wingårdh Arkitektkontor och planeras få runt 200 rum i direkt anslutning till terminalen och stå klart vid årsskiftet 2019/2020.
    

– Särskilt för utrikes- och chartertrafiken har vi ett stort upptagningsområde och behöver öka hotellkapaciteten för exempelvis resenärer och familjer som vill komma kvällen innan och kunna vara utvilade även inför en tidig flygavgång. Här kommer det nya hotellet med sitt förstklassiga läge precis vid terminalen att utgöra ett värdefullt tillskott, säger Charlotte Ljunggren, flygplatsdirektör på Göteborg Landvetter Airport.
    

Det var i mars 2016 som Swedavia utlyste en projekttävling avseende arkitektur och efter en prekvalificering valdes fem arkitektkontor ut som tävlat om att få utforma det kommande hotellet.
    

– Det vinnande förslaget från Wingårdh Arkitektkontor som vi nu presenterar har en god balans mellan gestaltning, effektivitet och integration med befintlig flygplatsbyggnad. Vi får ett estetiskt tilltalande och funktionellt hotell vid en välkomnande entré där både människor och de olika trafikslagen kan mötas, fortsätter Charlotte Ljunggren, som också varit en av en av Swedavia representanter i tävlingsjuryn tillsammans med Härryda kommuns stadsarkitekt Matilda Svenning samt Stefan Tjäder, Arkitekterna Krook & Tjäder AB.
    

I nära anslutning till hotellet förbereds nämligen uppgången till den planerade järnvägsstationen. Hotellets entré, matsal/restaurang och publika ytor ryms i markplanet som integreras med den framtida ankomsthallen och entrén. I byggnaden planeras också för konferensanläggning och gym/relaxavdelning.
    

– Fasaden på denna signaturbyggnad är utformad som diskreta, abstrakta flaggor från hela världen och det internationella temat går också igen i det skärmtak som ska skydda och välkomna såväl hotellgäster som alla resenärer, säger Gert Wingårdh, huvudansvarig arkitekt för förslaget på Wingårdh Arkitektkontor.
    

Med ett vinnande förslag utsett påbörjas nu projekteringsarbetet. Viss anpassning av det vinnande förslaget kan behöva göras under bygglovsprocessen eller utifrån den hotelloperatör som Swedavia i ett kommande skede ingår avtal med.

alt

Lena Daag, vd på Bostadsförmedlingen i Stockholm och Sten Wetterblad, ordförande för Sthlm6000+.

 

Efter att projektet Sthlm6000+, som verkar för att minst 6.000 nya inflyttningsklara studentbostäder byggs i Stockholmsregionen till och med 2017, startade 2013 har antalet inlämnade studentbostäder ökat för varje år. Tydligast märks skillnaden i antalet inlämnade nybyggda studentbostäder, som följer utvecklingen av nybyggda studentbostäder i länet i stort. År 2009 lämnades endast 120 studentbostäder in till Bostadsförmedlingen i Stockholm, förra året var siffran 2.129.

 

– Att vi får in fler nybyggda bostäder speglar att det byggs mer nu. Allt fler fastighets- och byggbolag har också upptäckt vår tjänst inom förmedling av nyproduktion, som både är ett resurs- och tidskrävande arbete att göra på egen hand, säger Lena Daag, vd på Bostadsförmedlingen i Stockholm, i ett pressmeddelande.

 

Ett av Sthlm6000+ mål har varit att minska antalet studentbostadsköer i Stockholm. Förra året överlät både Huge Fastigheter och Kista Studentbostäder sina studentbostadsköer till Bostadsförmedlingen och sedan tidigare har även Einar Mattsson lämnat över en del av sina studentbostäder.

 

– Det är tydligt att Sthlm6000+ har haft effekt vad gäller nyproduktion av studentbostäder och det är också positivt att majoriteten av de nybyggda studentbostäderna förmedlas via en och samma kö. Detta underlättar för studenter när de ansöker om studentbostad, säger Sten Wetterblad, ordförande för Sthlm6000+.

 

Idag förmedlar Bostadsförmedlingen studentbostäder för 25 aktörer. Utöver Bostadsförmedlingen finns idag fyra studentbostadsköer, där SSSB står för den enskilt största förmedlingen av studentbostäder. Just nu pågår förmedlingen av de nybyggda studentbostäderna i Tensta Torn med planerad inflyttning i vår.