29 april 2024

Redaktionen

fredag, 27 januari 2017 16:53

Alla tre chefer på SFV släppta ur häktet

alt
Björn Anderson, före detta generaldirektör för Statens Fastighetsverk.

 

Före detta generaldirektören för Statens fastighetsverk, Björn Anderson, släpptes under fredagen ur häktet, tillsammans med före detta fastighetschefen Mikael Sackleen och hans fru samt fastighetschefen Johan Zetterberg. Misstankarna mot Mikael Sackleen med fru och Björn Anderson kvarstår.

 

Tingsrätten anser dock, efter förhör med Johan Zetterberg, att han inte ska vara misstänkt för grov trolöshet mot huvudman.

 

Sackleen misstänks bland annat för att ha ordnat boende på Rosersbergs slott åt sig och den medmisstänkta frun samt för grov trolöshet mot huvudman.

 

De två sista häktningsförhandlingarna under fredagen, med Björn Anderson och fastighetschefens fru, ställdes in. Men Anderson och fru Sackleen släpptes fria från häktet.

 

Alla fyra, även Zetterberg, är fortfarande misstänkta och utreds fortsatt för brott, enligt kammaråklagare Katarina Stenström Ros.

 

I en kommentar kan sägas att häktningen kom som en chock för de häktade, särskilt förhållandet att de för första gången i sina liv fick komma in i en tingsrättslokal i handbojor och gröna häkteskläder.

 

Sedan är grundtipset att Mikael Sackleen fälls för mutbrott och för grov trolöshet mot huvudman. De som har sett Kalla faktas reportage om missförhållanden på Rosersbergs slott förvånades säkert när en anonym person visade ett vindsförråd med alla fakturor mellan entreprenadföretaget RCB som fru Sackleen arbetade på och som fakturerade SFV cirka 80 Mkr. På dessa fakturorna stod det antecknat att parets Sackleens gemensamma företag KBF Kultur Bygg och Förvaltning, skulle ha 10 procents provision. RCB gick i konkurs vid årsskiftet.

 

Sedan blev det klart att, som en före detta projektledare på Statens Fastighetsverk öppet sade i programmet, att alla Sackleens offerter var lägre än konkurrenternas, men i verkligheten blev offerterna dyrare via metoden ÄTA (ändringar, tillägg, avgående) som innebar att projekten överdebiterades med betydligt många fler hantverkstimmar.

 

Sedan återstår att det se om den före detta generaldirektören Björn Anderson fälls, möjligen endast för försummelse, eftersom han polisanmälde Sackleen alldeles för sent. TM

fredag, 27 januari 2017 16:09

Alm och Ulvaeus köper Västerviks hamn

alt

Västerviks kommun satsar på gästhamnen och bygger en vågbrytare som ska fungera som promenadstråk från Slottsholmen till Notholmen.

 

Alm Equitys och Björn Ulvaeus bolag Slottsholmen 1 Invest AB köper, tillsammans med Investervik AB, fastigheten Tändstickan 7 i Västervik.


Fastigheten Tändstickan 7 inrymmer i dag bland annat hamnkontor, pool och service för gästhamnen i Västervik, meddelar Västerviks tidning

 

Syftet med förvärvet uppges i ett pressmeddelande vara att skapa ostkustens bästa gästhamn, knyta ihop satsningen på Slottsholmen och profilera Västervik som sjöstad, meddelar Västerviks tidning. Någon köpeskilling är ej meddelad.

 

Köpare är således Slottsholmen 1 Invest AB, som ägs av Björn Ulvaeus och Alm Equity AB, samt Västerviksföretaget Investervik AB, som ägs av Christer Borka Larsson, Roger Axmon och Jakob Nelson.

 

– Nu när Västerviks kommun satsar på gästhamnen och bygger en vågbrytare som ska fungera som promenadstråk från Slottsholmen till Notholmen, så vill vi vara med och bidra med något riktigt bra. Vi ska utveckla ett koncept som är ett komplement till Slottsholmen och som gör Västervik till ostkustens bästa gästhamn, säger Björn Ulvaeus i ett pressmeddelande.

fredag, 27 januari 2017 11:37

Jernusen säljer för 111 Mkr i Sundsvall

alt
Sundsvalls Centralstation. Foto: Lars Kallin


Jernhusen säljer tre fastigheter till Sundsvalls kommuns fastighetsbolag SKIFU med en köpeskilling på 111 Mkr. Centralstationen är en av fastigheterna.
    

Sundsvalls kommun planerar att utveckla ett nytt resecentrum vid stationsområdet och planerna innebär att utvecklingsmöjligheterna för själva stationsbyggnaden begränsas. Därför säljer Jernhusen sina fastigheter i området till kommunens fastighetsbolag SKIFU. I köpet ingår fastigheterna Sundsvalls Centralstation, Sundsvalls Depå och Sundsvall Västra (Norra Järnvägsgatan 7). Tillträde sker den 1 februari.

fredag, 27 januari 2017 11:22

SSM förstärker med Malin Key

alt

                                                                                                                                 
SSM Holding AB har rekryterat Malin Key (bilden) som en av tre avdelningschefer inom bolagets projektorganisation. Hon kommer närmast från Stockholmshem där hon varit projektchef. Dessförinnan arbetade Malin Key som projektledare på JM och Sweco.
    

– SSM fortsätter att expandera och vi har idag cirka 5.000 byggrätter i planeringsfas eller produktion. Malins mångåriga erfarenhet och gedigna kompetens från bostadsproduktion och projektledning kommer att vara värdefull inom ramen för vår projektorganisation och SSMs fortsatta utveckling, säger Mattias Roos, vd SSM Holding.
    

Malin Key börjar sin nya tjänst i april 2017 och kommer att rapportera till vd och ingå i bolagets operativa ledningsgrupp.

fredag, 27 januari 2017 11:19

Kungsleden hyr ut 4.000 kvm till Nöjespark

alt

Höglagret i Veddesta 2:65 ska omvandlas till en nöjespark.


Kungsleden har tecknat ett hyresavtal med nystartade trampolinparken JumpYard i fastigheten Veddesta 2:65 invid den nya stadsdelen Barkabystanden väster om Stockholm. Fastigheten är idag ett höglager som kommer att omvandlas till en attraktiv nöjespark. Avtalet omfattar 4.000 kvm och öppningen sker i augusti.
    

JumpYard drivs av entreprenörerna Pelle Möller och Anders Karlberg tillsammans med Local Market Group.

 

– JumpYard blir en trampolinpark för alla. Här ska gästerna, allt från barnkalas till företagsfester, uppleva något nytt och riktigt kul. I 18 månader har vi letat den perfekta ytan för en trampolinpark i Stockholm och äntligen har vi hittat vår drömlokal, säger Pelle Möller och Anders Karlberg.
    

– Jag är mycket nöjd med att vi kunde hjälpa JumpYard att hitta en lokal som passar deras verksamhet och som har ett läge som många stockholmare kommer att ha som sin nya destination i framtiden. Vi önskar dem lycka till med det nya spännande konceptet och hälsar dem hjärtligt välkomna som hyresgäst hos oss, säger Sven Stork, regionchef Stockholm på Kungsleden.

torsdag, 26 januari 2017 17:45

Björn Anderson, GD för SFV, anhållen

alt

Den tidigare fastighetschefen Mikael Sackleen på Statens fastighetsverk har tillsammans med släktingar beviljats bostäder om 600 kvm i Roserbergs slott.

 

Generaldirektören för Statens fastighetsverk, Björn Anderson, tar timeout efter Kalla faktas avslöjande om en omfattande korruptionshärva.

 

Under torsdagen anhölls totalt fyra personer misstänkta för trolöshet mot huvudman – däribland generaldirektören Björn Anderson och den tidigare fastighetschefen Mikael Sackleen samt fastighetschefen Johan Zetterberg. Även en hustru till Mikael Sackleen har anhållits, misstänkt för medhjälp.

 

Sedan 2012 har Mikael Sackleen, förutom att han varit fastighetsdirektör på Statens Fastighetsverk, haft verksamhet i det egna bolaget KBF Kultur Bygg och Förvaltning.

 

Under onsdagen genomförde polisen en stor razzia mot Statens Fastighetsverks huvudkontor i Stockholm. Detta efter att TV4:s program Kalla fakta avslöjat en misstänkt korruptionshärva kring den tidigare chefen Mikael Sackleen.

 

Mikael Sackleen – som slutade på egen begäran för drygt ett år sedan – misstänks för att under flera år ha använt skattebetalarnas pengar till att renovera både sin ordinarie bostad och sina privata fritidshus i Sverige och Finland, genom att fiffla med fakturorna från ett byggföretag, där en anhörig arbetade. Han anklagas också för att ha fuskat med upphandlingen och ha tagit provision för de kontrakt byggföretaget fått med Statens fastighetsverk.

 

Mikael Sackleen, 60, ansvarade bland annat för förvaltningen av Rosersbergs slott, där han själv fick en bostad om 600 kvm – trots att det är förbjudet enligt verkets interna regler. Även hans släktingar och vänner ska ha fått bostäder i slottsområdet.

 

Mikael Sacklee har i ett fall genomfört en renovering som ska ha kostat max 2 Mkr, enligt en oberoende byggexpert. Men fakturan till Statens fastighetsverk landade på nästan 11 Mkr.

 

Först under hösten 2016 efter att personalen slagit larm redan 2014 om Sackleens affärer, gjorde generaldirektören Björn Anderson en polisanmälan om misstänkt korruption gällande Sackleen.

 

Under onsdagseftermiddagen satt ledningen för fastighetsverket i flera krismöten och finansmarknadsministern Per Bolund skulle även ha ett möte med Björn Anderson. Men detta möte blev inte av eftersom Anderson häktades under torsdagen.

 

Under torsdagen höll regeringen och finansmarknadsministern Per Bolund en presskonferens och meddelade att Björn Andersson måste ta time out eftersom han är inblandad i en polisutredning. Anledningen är att Björn Anderson i minst två år ska ha känt till att det kan ha förekommit omfattande oegentligheter kring den tidigare fastighetschefen Mikael Sackleen.

 

Björn Anderson, som nu tar timeout, kommer att ersättas av Marja-Leena Pilvesmaa som ska vikariera på posten som generaldirektör och chef för Statens fastighetsverk från den 26 januari till och med senast den 1 mars 2017.

 

Statens fastighetsverk ska ta in en extern part som ska göra en genomlysning av verksamheten.    

 

SFV förvaltar fler än 2.300 fastigheter, bebyggda med cirka 3.100 byggnader, däribland ett stort antal slott, borgar, museer, teatrar, historiska försvarsanläggningar, kungsgårdar, kronoholmar, departementsbyggnader, ambassader, länsresidens och parker för svenska statens räkning. Stora markarealer, såväl skog som jordbruksmark, förvaltas av verket. Markinnehavet uppgår till 6,5 miljoner hektar, vilket är en sjundedel av Sveriges yta. En stor del av denna mark utgörs av fjällnära skog, en skogstyp som anses vara särskilt skyddsvärd

torsdag, 26 januari 2017 16:41

Thomas Dahl lämnar Wallenstam

alt

Thomas Dahl, vice vd med ansvar för Wallenstams verksamhet i Göteborg och Skåne, slutar på Wallenstam för att utveckla en egen verksamhet.

 

Den 30 juni kommer Thomas Dahl, vice vd med ansvar för Wallenstams verksamhet i Göteborg och Skåne, att avsluta sin tjänst. Han har arbetat på Wallenstam sedan 1988 och varit vice vd sedan 2007. Sedan 1991 har han ingått i Wallenstams koncernledning och har under tiden haft flera olika ledande befattningar såsom exempelvis fastighetschef, marknads- och informationsdirektör och vd för Wallenstam Företag. 

 

– Efter 30 år i bolaget så har jag kommit till ett skede i livet där jag känner att det är dags att pröva något annat i yrkeslivet. Därför har jag beslutat mig för att sluta på Wallenstam för att istället utveckla och syssla med egen verksamhet, säger Thomas Dahl.

 

– Thomas har verkligen haft en stor och viktig roll i hanteringen av Wallenstams olika utmaningar och framgångar genom åren, alltifrån krisen på 1990-talet till bolagets tillväxt och utveckling under 2000-talet. Jag är oerhört tacksam för hans insatser för bolaget under alla dessa år och önskar honom varmt lycka till i framtiden. Hur tjänsten som regionchef för Göteborg ersätts återkommer jag med i god tid före den 30 juni, säger vd Hans Wallenstam.

alt

Ulrica Sjöswärd blir fastighetschef för Kungsledens nyinrättade förvaltningsområde Göteborg/Malmö.


Kungsleden koncentrerar sin förvaltningsorganisation till tre jämnstora övergripande förvaltningsområden – Stockholm, Göteborg/Malmö samt Mälar-dalen – och rekryterar Ulrica Sjöswärd som fastighetschef för det nyinrättade förvaltningsområdet Göteborg/Malmö. Detta innebär att Sjöswärd i april slutar sin nuvarande anställning som marknadsområdeschef inom Platzer Fastigheter.
    

– Ulrica Sjöswärd har en gedigen fastighetskompetens och god förankring i fastighetsmarknaden i Göteborg och sydvästra Sverige, säger Biljana Pehrsson, vd för Kungsleden.
    

Kungsledens hittillsvarande regioner Stockholm och Mälardalen blir de nya förvaltningsområdena Stockholm respektive Mälardalen med fastighetschefer Sven Stork respektive Mats Eriksson. Dagens regioner Göteborg och Malmö slås ihop och bildar det nya förvaltningsområdet Göteborg/Malmö dit Ulrica Sjöswärd rekryterats som ny fastighetschef. Ulrica kommer att ingå i Kungsledens ledningsgrupp.
    

Samtidigt förstärker Kungsleden den lokala organisationen inom förvaltningsområdena genom att fler marknadsområden inrättas med lokalt förankrade marknadsområdeschefer, förvaltare, uthyrare och tekniska förvaltare. Den nya förvaltningsorganisationen kommer att bestå av sammanlagt tolv marknadsområden. 

alt

Skissbild, studentbostäder campus i Luleå. White Arkitekter


Under onsdagen beslutade stadsbyggnadsnämnden i Luleå om detaljplan för en del av Porsön. Genom den nya detaljplanen skapas förutsättningar för 160 lägenheter för studenter och forskare på Akademiska Hus mark. Akademiska Hus har ännu inte tagit något investeringsbeslut men har för avsikt att själva vara byggherre, eftersom bolaget vill behålla rådigheten inne på universitetsområdet. Förutom att skapa förutsättningar för lägenheter ger även planen stöd för kår- och sportverksamhet.
    

– I vår gemensamma campusplan lyfter vi och Akademiska Hus fram studentbostäder som en viktig faktor för att vitalisera området. Nya bostäder mitt i universitetsområdet underlättar inte bara bostadssituationen för studenter och forskare i Luleå utan ökar också hela områdets attraktivitet, säger Staffan Sarbäck, universitetsdirektör vid Luleå tekniska universitet.
    

Sedan tidigare har Akademiska Hus sålt mark till Lindbäcks bygg och på så vis möjliggjort för 290 campusnära lägenheter. Detaljplanen som nu beslutats om innebär att det kan byggas ytterligare bostäder inne på universitetsområdet med placering mellan Regnbågsallén i norr och Universitetsvägen i söder.
     

– Studentbostäder inne på campus är en viktig faktor för att skapa attraktiva och levande universitetsområden. Med ökat liv och rörelse på området skapar vi även en trygghetskänsla. Vi arbetar för att det ska byggas fler studentbostäder, oavsett om det är vi själva eller andra fastighetsägare som bygger, säger Peter Bohman, marknadsområdesdirektör på Akademiska Hus.

alt

YIT utvecklar totalt cirka 140.000 kvm logistikyta i området K3 i Vanda, Helsingfors.

 

YIT har tecknat ett avtal om att sälja en kontors- och logistikfastighet som ska byggas i Vinikby, Vanda, Finland till Aberdeen European Balanced Property Fund. Det totala värdet av kontraktet uppgår till cirka 35 MEUR (333 Mkr). Projektet kommer att slutföras under våren 2018.

 

Fastigheten om 25.000 kvm uppförs i området K3 Logistics, som utvecklats av YIT mellan ringleden Ring III och Helsingfors-Vanda flygplats. Hyresgäst blir industri- och handelskonglomeratet Wihuri Oy Aarnio.

 

– Vi är mycket nöjda med vårt senaste förvärv i Finland. Det belyser fondens strategi att investera i hög kvalitet, med låg risk fastigheter med hållbara inkomster strömmar, säger Gert-Jan Kapiteyn, Fund Manager i Aberdeen European Balanced Property Fund.