29 april 2024

Redaktionen

tisdag, 31 januari 2017 17:09

CBRE hyr ut åt AXA i Kista

alt

CBRE har fått i uppdrag att hyra ut 17.000 kvm i fastigheten Blåfjäll 1 i Kista.


CBRE har av AXA Investment Managers – Real Assets fått det exklusiva uppdraget att hyra ut fastigheten Blåfjäll 1 i centrala Kista. Totalt handlar det om 17.000 kvm kontorsyta.
    

Den nuvarande hyresgästen, Ericsson, lämnar fastigheten i höst och lokalerna kommer att vara tillgängliga från och med fjärde kvartalet 2017. Lokalernas ytskikt kommer att renoveras innan inflytt. Därefter kommer nya hyresgäster att kunna erbjudas moderna och ljusa lokaler med konferens- och receptionstjänster samt restaurang alternativt caféverksamhet.
    

– Vi är mycket stolta över att få arbeta tillsammans med AXA Investment Managers – Real Assets i detta unika uppdrag. Lokalerna har en hög densitet med ner till 11 kvm per anställd och med en mycket hög standard. Uthyrningsarbetet har redan påbörjats och vi ser verkligen fram emot marknadens respons, säger Nina de Besche, Head of A&T Investor Leasing på CBRE i Sverige.

tisdag, 31 januari 2017 17:07

Castellum hyr ut 28.000 kvm i Göteborg

alt

Cecilia Fasth, vd Region Väst Castellum.


Castellum har tecknat ett 10-årigt hyresavtal med Speed Group avseende en logistikanläggning om 28.000 kvm i anslutning till Göteborgs Hamn.
    

– Det är glädjande att en stor aktör som Speed Group väljer att åter ingå ett långsiktigt avtal med oss och vi ser fram emot ett fortsatt gott samarbete, säger Cecilia Fasth, vd Region Väst Castellum.
    

Efterfrågan på lager- och logistikytor är stor i Göteborg. Castellum offentliggjorde i november ifjol att bolaget påbörjat nybyggnation av en fullt uthyrd anläggning om 19.000 kvm i Mölndal i södra delen av Storgöteborg.
    

– På kort tid har vi hyrt ut cirka 50.000 kvm inom lager- och logistiksegmentet i Göteborg, vilket tydligt reflekterar den höga efterfrågan på den typen av lokaler, säger Cecilia Fasth.

alt

Danska ELF köper fastigheten Kajkanten 1 i Limhamns Sjöstad, Malmö.


På uppdrag av Bonava har Cushman & Wakefield sålt 20.000 kvm byggrätter i ett attraktivt läge i Limhamn. Slutlig köpare blev ELF Development A/S, en dansk bostadsutvecklare och samhällsbyggare som genom förvärvet gör sitt inträde på svenska fastighetsmarknaden, tillika sin första satsning utanför Danmark. Bonava har utvecklat den aktuella marken från ett industriområde till ett bostadsområde. För Bonava innebär försäljningen ett ökat fokus på hyresrätter i Malmö, då de byggrätter som nu säljs är tänkta för bostadsrätter.
    

– Intresset för byggrätterna har varit stort med en differentierad skara av budgivare. Det känns roligt att vi nu, med vårt nordiska fokus, kan presentera en ny aktör på den svenska fastighetsmarknaden som slutlig köpare, säger Mikael Stellinger, partner och ansvarig för Cushman & Wakefields Malmökontor.
    

Affären ger ELF Development möjlighet att, i tre etapper, utveckla attraktiva bostadsrätter längs kajkanten i Limhamn. För att utveckla området sätts en organisation upp under ett svenskt bolag, ELF Development AB. Bostadsrättsprojekten ska genomföras i samarbete med Jeppsson+Samuelsson Projektutveckling och JJW Arkitekter. Jeppsson+Samuelsson Projektutveckling ägs och drivs av Claes Jeppsson och Håkan Samuelsson som tillsammans har över 50 års bred erfarenhet av bygg- och fastighetsbranschen.
        

– Vi är stolta över att ha fått förtroendet av ELF Development och ser fram emot att skapa ett riktigt bra projekt i Limhamns Sjöstad tillsammans med ELF, JJW och andra partners. Genom samarbetet med ELF Development och JJW introducerar vi nya aktörer och nya arbetssätt för att ska fler bostäder och bättre stadsmiljöer i Skåne. Tillsammans med JJW är vi involverade i utvecklingen av Amiralstaden i Malmö och har även uppdrag åt Lunds kommun med utvecklingen av Öresundsvägens utvecklingsområde och Ideon, säger Claes Jeppsson.
    

Ludvig Find, vd ELF Development, tillägger:
– Den skånska bostadsmarknaden är högst intressant. Samarbetet med Jeppsson+Samuelsson är en del i vår långsiktiga strategi som även innebär att vi kommer att etablera ett kontor och en organisation i Malmö för framtida förvärv och bostadsutvecklingsprojekt i Sverige.

måndag, 30 januari 2017 16:45

Hyran klar för 33.000 hushåll i Göteborg

alt

Lars Stjernfelt, affärschef på Fastighetsägarna GFR.

 

Nu har Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen kommit överens om hyrorna för både 2016 och 2017. Hyresförändringen börjar gälla från den 1 april 2017 och ligger på mellan 0 och 3 procent. I det avtal som nu undertecknats är parterna överens om att båda ska medverka till att förbättra samarbetet.

 

– I dagsläget var den här överenskommelsen enda vägen framåt. Att hyresgäster och hyresvärdar ska fortsätta att sväva i ovisshet om den nya hyran var inte längre acceptabelt. Nu vill vi gå vidare. Därför är det bra att vi kommit överens om att gemensamt fortsätta utveckla hyresmarknaden i Göteborg, säger Lars Stjernfelt, affärschef på Fastighetsägarna GFR.

 

Pedram Kouchakpour, förhandlingschef hos Hyresgästföreningen, säger:

– Det är av stor vikt att hitta lösningar genom förhandlingar och att parterna tar ansvar för att tillsammans värna om många människors hem och trygghet. Det finns så många andra stora utmaningar som parterna istället ska ägna sin tid åt. En av dessa är att hitta renoveringslösningar så att människor inte ska behöva tvingas bort från sina hem. Vi är tacksamma och stolta över våra medlemmars stöd och tålamod, trots den ovisshet vi alla har levt med säger.

 

Fastighetsägarna GFR och Hyresgästföreningen ska nu tillsätta en grupp som ska diskutera formerna för framtida årsförhandlingar. Dessutom ska parterna medverka till att utveckla den hyressättningsmodell som kallas Kvalitetshyra och som används i Göteborg redan idag. I systemet tar parterna hänsyn till olika kvaliteter i boendet, som läge, standard och förvaltningskvalitet när den nya hyran förhandlas. Tanken är att skillnader i områden ska speglas i hyran, liksom skillnader mellan fastigheter i samma område.

 

– Det ska löna sig att vara en bra fastighetsägare som erbjuder ett bra boende med bra standard och en god förvaltning. Vi är övertygade om att ett ökat fokus på hyresgästernas värderingar kommer att bidra till en bättre fungerande hyresmarknad, säger Lars Stjernfelt.

alt

Skanska får sjukhusuppdrag i Kajana i norra Finland.

 

Skanska har tecknat avtal med Social- och hälsovårdsnämnden för landskapet Kajanalands samkommun för byggnation av det nya centralsjukhuset i Kajaani, beläget cirka 18 mil sydost om Uleåborg, Finland. Design och byggnation av sjukhuset sker inom ett allians-kontrakt. Utöver beställaren ingår Skanska, Caverion och Sweco i alliansen. Kontraktet är totalt värt 153 MEUR, varav Skanskas andel utgör 69 MEUR, cirka 670 Mkr. Byggarbetet inleds i februari och projektet beräknas vara slutfört i slutet av 2021.

 

Projektet omfattar cirka 46.000 kvm brutto, varav cirka 5 procent avser grundläggande renovering. Byggnationen är indelad i tre faser, varav den första omfattar byggandet av merparten av den nya sjukhusbyggnaden. Den andra fasen innefattar renovering av befintlig akutmottagning och tredje fasen att riva utrangerade sektioner och slutföra arbeten utomhus. Byggandet genomförs på så vis att befintligt sjukhus förblir i drift utan behov av tillfälliga lokaler.

måndag, 30 januari 2017 16:37

Veidekke Bostad köper i Stora Ursvik

alt

Veidekke Bostads kvarter i Stora Ursvik innehåller 150 svanenmärkta bostadsrätter i varierande storlekar, en förskola och ett antal kommersiella lokaler. Parkeringsmöjligheter kommer att finnas i garage under husen.

 

Veidekke Bostad har köpt del av kv. Smedjan i västra Ursvik, Sundbyberg, och planerar för 150 svanenmärkta bostadsrätter med ett estimerat försäljningsvärde om cirka 700 Mkr. Förvärvet adderades till Veidekke Bostads projektportfölj Q4 2016. Marken, som förvärvats av Stora Ursviks KB, är under detaljplanearbete och en antagen plan förväntas vara framme under Q4 2017. Bostäderna, som kommer att byggas av Veidekke Bygg och Anläggning, förväntas byggstartas under 2018 med inflyttning under 2020.

 

– Förvärvet i Stora Ursvik är ännu ett värdefullt tillskott för Veidekke Bostad. Med en projektportfölj på cirka 8.300 byggrätter i våra tre storstadsområden, lanseringen av vårt nya småhuskoncept och satsningen på hyresrätter ser jag fram emot en spännande utveckling av vårt kunderbjudande under kommande år, säger Per-Martin Eriksson, vd för Veidekke Bostad.

 

Sundbybergs utveckling av Ursvik är en av de största bostadssatsningarna i Stockholms län. När området, runt år 2026, är färdigutvecklat kommer det bestå av cirka 7.000 bostäder. Veidekke Bostads nya kvarter ligger i direkt anslutning till Ursviks torg.

 

Runt torget är det tänkt att den kommersiella servicen med bland annat dagligvaruhandel och övriga butiker ska lokaliseras, här kommer även tvärspårvägen och busslinjerna till området ha sina hållplatser. Tvärspårvägen är planerad att tas i drift 2021.

måndag, 30 januari 2017 11:55

Skanska investerar 1,3 Mdr i Sthlm 01

alt

Sthlm 01 blir en del i Sthlm New Creative Business Spaces.


Skanska investerar cirka 1,3 Mdr kr i kontorshuset Sthlm 01 – ett landmärke om 27 våningar och en total uthyrningsbar om 26.000 kvm i Hammarby Sjöstad, Stockholm. Byggkontraktet är värt cirka 1,0 Mdr kr, vilket kommer att inkluderas i orderingången för Skanska Sverige för det första kvartalet 2017.
    

Kontorshuset är en del av Skanskas satsning på kontorsområdet Sthlm New Creative Business Spaces, som kommer att bestå av 100.000 kvm kontor och rymma mer än 6.000 arbetsplatser. Här finns ett bra utbud av restauranger och annan service, närhet till Södermalm samt goda kommunikationer, med både tvär- och tunnelbana.
    

Först ut i projektet var de två kontorshusen Sthlm Seaside och Sthlm 03, där Sthlm 03 nu är fullt uthyrt och hyresgästerna redan börjat flytta in.
    

– Vi är glada att påbörja nästa etapp i vårt kontorsområde Sthlm New Creative Business Spaces. Efterfrågan på lokaler i skrapan är stor och uthyrningsarbetet har redan startat, säger Caroline Arehult, vd Skanska Fastigheter Stockholm.
    

Byggnadsarbetet påbörjas omgående och lokalerna i Sthlm 01 förväntas vara färdiga för inflyttning under det första halvåret 2020.

 

I en kommentar kan sägas att bygget har tyvärr fördröjts eftersom Mark- och miljööverdomstolen upphävde i december 2015 detaljplanen som antogs i april 2014 för Sthlm 01. Domstolen slog fast att detaljplanen inte utformats med skälig hänsyn till den verksamhet som Fortum bedriver vid Hammarbyverket, beläget cirka 250 meter från Sthlm 01. TM

alt

Wihlborgs hyr ut hela fastigheten Abildlager 16 i Köpenhamn.


Wihlborgs har tecknat hyresavtal med transportföretaget M. Larsen som hyr hela fastigheten Abildager 16 i Bröndby om totalt 35.000 kvm tomtyta. Det var i juni i fjol som Wihlborgs köpte fastigheten, som då var outhyrd. Ett år senare kan M. Larsen flytta in i lokaler om totalt 8.000 kvm kontor och lager, med en årshyra motsvarande 7,2 Mkr.
    

– Vi ser en positiv utveckling i Danmark. Denna uthyrning är ett tecken på att efterfrågan ökar och bekräftar att det var ett klokt beslut att köpa fastigheten. Här får M. Larsen moderna och ändamålsenliga lokaler på ett bra logistikläge, vilket passar deras verksamhet, säger Anders Jarl, vd på Wihlborgs.
    

Totalt äger och förvaltar Wihlborgs cirka 400.000 kvm i Köpenhamnsområdet till ett värde av 4 Mdr kr.

fredag, 27 januari 2017 17:19

Rekordvinst om 8 Mdr för NCC

alt
Peter Wågström, vd för NCC.

 

NCC redovisade en i princip oförändrad nettoomsättning för helåret 2016 om 52,9 Mdr (53,1) och ett, till följd av projektnedskrivningar på den norska marknaden, sänkt resultat efter finansiella poster till 1,3 Mdr (1,6). Detta bidrog också till att rörelseresultatet för byggverksamheten sjönk till 0,5 Mdr (0,6) med en marginal om 1,9 procent (2,4). Vinsten efter skatt minskade till 1,1 Mdr kr (1,3), motsvarande 10,30 kr (12,19) per aktie.

 

För kvarvarande och avvecklad verksamhet (dvs bostadsutvecklingen i Bonava mellan 1 januari och 7 juni) blev vinsten hela 8,0 Mdr kr (2,1), motsvarande 73,81 kr (19,59) per aktie. Inför årsstämman föreslår styrelsen föreslår en utdelning för 2016 om 8,00 kr (3,00 + aktier i Bonava) per aktie, varav 3 kr med 7 april som avstämningsdag och 5 kr med 6 november som avstämningsdag.

 

Orderingången var stark och steg under helåret till 56,5 Mdr (51,5). Bland annat erhöll NCC en order att bygga en anläggning för forskning och affärsutveckling åt danska Novozymes i Köpenhamn för 865 Mkr, en idrottsarena för 445 Mkr på uppdrag av Oslo kommun och för Akademiska Hus den nya Humanistiska fakulteten i Göteborg för 484 Mkr. Dessutom registrerades ett tunneluppdrag på Färöarna till ett värde om 1,5 Mdr kr. Vid årsskiftet uppgick den totala orderstocken till 47,9 Mdr kr (41,5).

 

Inom Property Development byggstartade NCC tio projekt, genomförde uthyrningar om 71.900 kvm (73.100) och resultatavräknade fem projekt, bland dem SCA-huset i Mölndal och handelsplatsen Mattby i Esbo, Helsingfors. Resultatet för affärsområdet, som vid årsskiftet innehöll 19 pågående och färdigställda projekt, minskade till 0,3 Mdr kr (0,4) och marginalen blev 11,6 procent (12,2).

 

Till följd av utdelningen av Bonava minskade NCC-koncernens balansomslutning med 14,1 Mdr kr till 25,3 Mdr kr och nettolåneskuld sjönk till 0,2 Mdr kr (4,6). Det egna kapitalet minskade till 5,6 Mdr kr (9,7) motsvarande en soliditet om 22 procent (25).

 

Enligt vd Peter Wågström ger NCCs starka finansiella ställning bolaget utrymme att, med bibehållen utdelningspolicy, växa geografiskt på befintliga marknader och genomföra fastighetsutvecklingsprojekt på fler orter. Dessutom ska NCC utveckla sitt samarbete med bostadsutvecklare, men med begränsad försäljningsrisk och utan att bygga upp en markportfölj. Total räknar bolaget med att investera 1 Mdr kr i projekt inom dessa områden i år. LE

alt

Riksbyggens Brf Fjällvyn säljstartas i vår.

 

Riksbyggen har ingått ett avtal med LKAB om att bygga cirka 250 bostadsrätter i Malmfälten under en tioårsperiod. Först ut i planen är byggandet av Brf Fjällvyn med 47 bostadsrätter på Luossavaara, vid foten av skidbacken i Kiruna och med utsikt över fjällvärlden. Säljstart sker under årets andra kvartal och inflyttning är planerad till första halvåret 2019.

 

– Riksbyggen är en långsiktig samhällsutvecklare och samarbetsavtalet med LKAB om nya bostadsrätter i Malmfälten är ett bra exempel på det. Vi vill vara med och vara en av de aktörer som bygger det nya Malmfälten, säger Lars Lundgren, marknadsområdeschef på Riksbyggen.

 

Under hösten 2016 startade Riksbyggen ett nytt marknadsområde för att öka bostadsproduktionen i norra Sverige.

 

– Det är väldigt roligt att vi redan nu kan gå ut med konkreta planer för ett så stort samhällsutvecklingsprojekt som det i Malmfälten. Det finns en stor efterfrågan på nya bostadsrätter i Malmfälten och här har Riksbyggen möjligheten att vara en viktig aktör i samhällsomvandlingarna, säger Lars Lundgren.

 

Samarbetet innebär att LKAB säljer mark till Riksbyggen som i sin tur utvecklar attraktiva och hållbara bostäder i Kiruna och i Gällivare.

 

– Vi måste se till att det byggs bostadsrätter för att kompensera för de bostäder som avvecklas. För att LKAB ska lyckas med samhällsomvandlingarna är det viktigt att hitta samarbetspartners som ser möjligheter och vill bygga bostäder i Malmfälten, och vi är glada över att ingå ett långsiktigt samarbete med Riksbyggen, säger Mikael Westerlund, chef för beställarorganisationen vid LKAB:s samhällsomvandlingsenhet.

 

I takt med samhällsomvandlingen i Kiruna kommer flera av de bostadsrättsföreningar som Riksbyggen förvaltar idag att rivas. Detta medför att försäljningen av de nyproducerade bostadsrätterna delvis kan komma att ske utanför Riksbyggens gängse regelverk. Exempelvis kommer bostadsrättshavare i Riksbyggens andelsägande föreningar och som direkt påverkas av samhällsomvandlingen få företräde till Riksbyggens nyproducerade bostäder.