29 april 2024

Redaktionen

onsdag, 01 februari 2017 18:50

NCC byggstartar multihus i Limhamn

alt

Multihuset i Limhamn integrerar många olika funktioner. Illustration: Kamikaze Arkitekter.

 

NCC har inlett bygget av Multihuset Limhamns läge i Malmö. Byggnaden uppförst över ett helt kvarter på Övägen strax öster om de gamla Cementasilorna på Limhamn och kommer att rymma såväl vårdcentral, apotek, förskola, livsmedelsaffär och kafé som bostäder, kontor och parkeringshus.

 

– Multihuset Limhamns läge är det första av sitt slag inom NCC. Genom att integrera service och bostäder och med ett parkeringshus minskar bilens ytanspråk i staden och det blir en trevligare stadsmiljö, säger Anders Tojkander, regionschef på NCC Property Development.

 

Förskolan byggs högst upp och utgörs av fyra avdelningar för upp till totalt 80 barn. Gården ligger på taket. Parkeringshuset sträcker sig genom huset från källarplan till och med våning fem. Norr- och sydsidan kläs in med kontor medan multihusets västra sida, som vetter mot havet, blir bostäder.

 

Det kommer att synas att multihuset har många olika funktioner. Därför kommer fasaderna ge uttryck för innehållet och ha en naturlig variation. Planerad inflyttning i huset är våren 2019, när också förskolan väntas öppna.

 

Det första spadtaget genomfördes genom att Katarina Wåhlin-Alm, Sverigechef NCC Property Development, Märta Stenevi, stadsbyggnadskommunalråd, Malmö stad och Niklas Sparw, vice vd NCC Building Sweden, tillsammans gjöt bokstaven M, under ledning av Emilia Wetterberg, som är NCCs platschef för multihuset. M-et kommer så småningom att gjutas in i markbeläggningen utanför multihuset.

onsdag, 01 februari 2017 18:42

During och Lindell, nya chefer på Willhem

alt

                                                                                                                                      

Som ett led i Willhems expansion i västra Sverige, har Jennifer During och Håkan Lindell rekryterats som fastighetschefer för Willhem i Skövde respektive Trollhättan.

 

Jennifer During (bilden t v) kommer närmast från en tjänst som enhetschef på Fortifikationsverket där hon ansvarat för förvaltningsstödsenheten i regionen. Hon har även mångårig erfarenhet i rollen som distriktschef på Skövdebostäder. Hos Willhem får During ansvar för service, förvaltning och utveckling av 821 hyresbostäder i Skövde.

 

Håkan Lindell (bilden t h) kommer närmast från rollen som platschef på Coor Service Management och har även varit produktionschef på Tooltec Trestad AB. Han får motsvarande ansvar för verksamheten i Trollhättanområdet där Willhem idag äger och förvaltar 995 hyresbostäder.

onsdag, 01 februari 2017 18:40

Rekordår för Profi

alt

Thomas Sipos, vd för Profi.

 

Profi Fastigheter summerar 2016 som ett rekordår för uthyrningsverksamheten. Under året genomfördes ett 90-tal affärer vilka resulterade i totalt 31.000 kvm nyuthyrda lokaler, främst inom kontors- och handelssegmentet. För InfraCity/Bredden noterades ”all time high” för de senaste 25 åren med uthyrningar om 13.300 kvm.

 

Under 2016 lanserade Profi även två nya fastighetskoncept lanserats. Under våren presenterades koncepet ”The Block” för fastigheten Styckjunkaren 3 i Solna som omfattar såväl kontorslokaler som ett planerat bostadsprojekt på fastighetens tak. Under hösten sjösattes vidare Profis nya koncept för kontorsgemenskaper, ”C/O”, i Jakobsberg och Spånga. Detta koncept kommer att implementeras i flera fastigheter under 2017.

 

Nya hyreskontrakt tecknades med bland andra Philips, Polisen, Botkyrka kommun, Skoda, Spånga-Tensta Stadsdelsförvaltning, Linas Matkasse, Stadium Outlet och SC Motors AB (moderbolag för generalagenterna Mitsubishi, Hyundai och Citroën).

 

Utöver detta sålde Profi mark i InfraCity/Bredden till Biltema, som uppför ett varuhus om 8.000 kvm med beräknad öppning under 2018.

 

– 2016 har varit ett fantastiskt uthyrningsår med stor efterfrågan på lokaler i hela vårt bestånd. Extra roligt är de stora kontoruthyrningarna som vi genomfört, jag tänker främst på SC Motors och Polisen i InfraCity/Bredden, Sigicom i Älvsjö360 och Internationella Engelska Skolans huvudkontor i Täby, säger Thomas Sipos, vd för Profi.

alt

I Svenska Handelsfastigheters portfölj ingår bland annat denna fastighet på Skolgärdesvägen i Karlskoga.

 

Länsförsäkringar Liv går in som ny delägare i Svenska Handelsfastigheter genom att delta i den nyemission som stärker Svenska Handelsfastigheters finansiella handlingsutrymme och skapar förutsättningar för fortsatt tillväxt. Svenska Handelsfastigheter har även tecknat ett nytt finansieringsavtal och kombinerat med den stärkta ägarbasen och nyemissionen ger det ett tillkommande förvärvsutrymme om totalt cirka 6 Mdr kr.

 

Efter nyemissionen kommer ägarkretsen att utgöras av Fjärde AP-fonden, Kåpan Pensioner, Länsförsäkringar Liv samt ledningen för Svenska Handelsfastigheter.

 

– Fastigheter är en tillgång som passar våra långsiktiga åtaganden väl och en ökad fastighetsexponering bedöms vara bra för våra kunder. Jag tycker att denna investering har en intressant profil med en god potential, säger Jakob Carlsson, CFO Länsförsäkringar Liv.

 

– Med tre stora och långsiktiga ägare har vi en mycket solid bas att bygga vidare på. Långsiktigt är vårt mål att bygga upp ett portföljvärde om cirka 10 Mdr kr genom förädling och utveckling, säger Lennart Sten, vd och en av grundarna av Svenska Handelsfastigheter.

 

Svenska Handelsfastigheter bildades 2015 och äger i dag ett 50-tal handelsfastigheter runt om i landet med ett bedömt marknadsvärde på cirka 3 Mdr kr.

 

Rådgivare har varit bland andra Sander Renström Berg Advokat AB, Glimstedt Advokatbyrå, Delphi Advokatbyrå, Gernandt & Danielsson Advokatbyrå samt Cushman & Wakefield.

onsdag, 01 februari 2017 18:34

Selbergs bygger åt Galären i Luleå

alt

För formgivningen av kv Hägern i Luleå i 14 våningar svarar Tirsén & Aili.

 

Bygg och entreprenadföretaget Selbergs Entreprenad har fått uppdraget av Galären att bygga ett nytt höghus på Varvet i Luleå. Bygget är tänkt att bli 14 våningar högt på fastigheten Hägern 11, och ge Luleborna ett tillskott med 121 nya lägenheter i centrum. I markplan kommer Coop att etablera sig med en ny livsmedelsbutik

 

– Det känns roligt att ha fått förtroendet av Galären att uppföra ett av Luleås nya landmärken. Det är ett spännande hus med utmanande arkitektur som vi ska bygga. Det ska även certifieras till miljöbyggnad nivå silver. Det ställer stora krav på oss och hur vi bygger säger Benny Selberg, vd för Selbergs Entreprenad.

onsdag, 01 februari 2017 11:28

CBRE anställer Rozlucki som HR Manager

alt

                                                                                                                                     

CBRE Sweden har anställt Sofia Rozlucki (bilden) som HR Manager. Hon kommer närmast från Novamedia Sverige där hon arbetat som senior HR Advisor. Dessförinnan har hon arbetat brett med HR på Lifesum och IT-konsultbolaget Sigma. Rozlucki tillträder sin nya tjänst i mitten av mars.
    

– Det är med stor glädje vi välkomnar Sofia att driva och vidareutveckla vårt HR-arbete och bibehålla vår position som en attraktiv arbetsgivare och arbetsplats. Sofias bakgrund kommer vara en stor tillgång för oss för att möta de krav som vår fortsatta expansion innebär, säger Ulrika Skerfving, CFO, CBRE Sweden.

onsdag, 01 februari 2017 11:26

Castellum köper profilfastighet i Stockholm

alt

Byggnaden på Sabbatsberg 24 stod klar 1906 och ritades av den legendariske arkitekten Ferdinand Boberg som också är mannen bakom många andra kända byggnader, exempelvis regeringskansliet Rosenbad och NK-huset i Stockholm.

 

Castellum planerar att förvärva Sabbatsberg 24 i Stockholm – den välkända fastigheten vid Torsgatan som ritades av Ferdinand Boberg och fram till i fjol rymde Stockholm Vattens huvudkontor. Säljare är Stockholms stad och affären förutsätter ett slutgiltigt beslut i kommunfullmäktige, vilket innebär att överlåtelsen bör kunna ske under andra halvan av april. Det underliggande fastighetsvärdet uppgår till cirka 800 Mkr.
    

Anders Nilsson, vd för region Stockholm i Castellum, menar i ett samtal med Fastighetsaktien att fastigheten, som omfattar cirka 14.000kvm, redan från start i praktiken är en projektfastighet. I slutet av året räknar han med att bolaget kommer att inleda nyuthyrningar och kring årsskiftet 2018/2019 ska den kunna ta emot nya hyresgäster. Till vissa delar kan detta projekt komma att innebära tillbyggnationer.
    

Utöver detta finns möjligheter till ytterligare byggrätter inom fastigheten. Men detta kräver ny detaljplan. Enligt Nilsson är det troligt att detta kommer att innebära ytterligare kommersiella ytor, eventuellt hotell, men även bostäder.
    

Castellum äger sedan tidigare fastigheter i närområdet och planerar att medverka i utvecklingen av Torsgatan tillsammans med Stockholms stad. Fastigheten som Stockholm Vatten lämnat stod klar 1906 och har unika historiska kvaliteter som ska tillvaratas och förädlas.
    

– Det här är en fastighet med ett fantastiskt läge. Vi ser fram emot både att utveckla den befintliga byggnaden och att kunna bidra med nya kommersiella ytor mitt i Stockholm, säger Henrik Saxborn, koncernchef för Castellum.

onsdag, 01 februari 2017 11:23

Platzer och NCC ökar tempot i Göteborg

alt

Platzers projekt i Gårda omfattar en kontorsbyggnad om cirka 30 våningar med potential att bli ett nytt landmärke. Detaljplanearbetet pågår och möjlig byggstart är i början av 2018. Bild: TMRW Reflex arkitekter


För att öka takten i sin projektutveckling har Platzer tecknat en avsiktsförklaring med NCC om en kombinationsaffär i Gårda och Mölndal. I den första delen av affären ska NCC att köpa in sig i Platzers 30-våningsprojekt i Gårda nära Göteborgs centrum och i den andra delen ska Platzer att förvärva en fastighet från NCC i Mölndals innerstad, strax söder om Göteborg.
    

Platzers projekt i Gårda omfattar en byggrätt om 30.000 kvm på Drakegatan där bolaget planerar att uppföra en kontorsbyggnad på cirka 30 våningar. Denna ska nu utvecklas tillsammans med NCC, som vid färdigställandet säljer tillbaka sin del av fastigheten till Platzer. Genom kombinationsaffären får Platzer dessutom möjlighet att förvärva NCC:s färdigutvecklade fastigheter om cirka 30.000 kvm i Mölndals innerstad.
    

– I utvecklingen av Mölndals innerstad har vi precis färdigställt SCAs nya kontor och Gallerian blir färdig till hösten 2018. Vi har under många år arbetat med stadsutveckling och glädjer oss att Platzer nu vill vara med på resan i att skapa Mölndals nya Vardagsrum och vi ser fram emot att tillsammans med Platzer fortsätta driva utvecklingen av Gårda, säger Johanna Hult Rentsch, regionchef NCC Property Development.
    

Parterna har för avsikt att skriva bindande avtal under första kvartalet 2017.
    

– Vi ser fram emot att arbeta tillsammans NCC i utvecklingen av den nya skrapan i Gårda. Med denna affär ökar vi takten i projektutvecklingen, samt säkerställer vår fortsatta expansion i prioriterade områden. Mölndals innerstad har funnits på vår lista över önskade förvärv sedan en längre tid tillbaka, säger Roger Sundbom, projektutvecklingschef på Platzer.

tisdag, 31 januari 2017 17:13

Castellum tillträder Torsplan 2

alt

Torsplan 2 är fullt uthyrd till Stockholms Läns Sjukvårdsområde (SLSO, Apoteket, Stockholms största Panini-restaurang, SATS, SIS, Willys Hemma, SLSO, Lindbäcks, Apcoa, Sushi Yama, Macelleria (italiensk restaurang) samt till Cykelkonsulterna, som erbjuder cykelservice i huset.


I december 2015 kom NCC och Castellum överens om att Castellum skulle köpa konorsprojektet Torsplan 2 i Stockholm för 1,6 Mdr kr. Nu är fastigheten färdigställd och Castellum tillträder fastigheten, som omfattar totalt 23.000 kvm, varav 18.800 kvm är kontor med Stockholms Läns Sjukvårdsområde är dominerande hyresgäst.
    

Torsplan 2 kommer att miljöcertifieras som Breeam Outstanding, den högsta miljöcertifieringsnivån i världen. Fastigheten är fullt uthyrd och den genomsnittliga kontraktstiden är cirka 9,2 år.
    

– Vi äger och förvaltar nu en juvel i det starkaste tillväxtområdet i Stockholm – och har därmed utökat vårt samlade innerstadsbestånd till 90.000 kvm, säger Anders Nilsson, vd Region Stockholm Castellum.

tisdag, 31 januari 2017 17:12

Järfälla avtalar med fem ankarbyggbolag

alt

Totalt omfattar planerna för Barkarbystaden III och IV runt 6.000 bostäder, en F-9 skola, Barkarbystadens framtida tunnelbanestation, arbetsplatser och lokaler för handel och offentlig service. Tovatt Architects & Planners AB/Järfälla kommun


Järfälla kommun skriver avtal om tidig markanvisning med fem ankarbyggbolag – Einar Mattson, ByggVesta, Järntorget, Wallenstam och Åke Sundvall – för att säkerställa genomförandet av detaljplanerna för Barkarbystaden III och IV.
    

– Vi är stolta och ser fram emot att tillsammans med Järfälla kommun och övriga byggherrar fortsätta driva utvecklingen i Barkarbystaden mot en hållbar stadsdel som är värd att visa upp för hela omvärlden och som ger förutsättningar för en god livsmiljö för många människor, säger Catherina Fored, chef för stadsutveckling på ByggVesta.
    

ByggVesta har, tillsammans med Einar Mattson och Järntorget, fått avtal för Barkarbystaden III, medan Wallenstam och Åke Sundvall har fått avtal för Barkarbystaden IV.
    

Avtalen innebär att byggbolagen under två år får option att förhandla med kommunen om markanvisning för bostadsbebyggelse inom detaljplaneområdena. Samtidigt ska de bistå Järfällas projektgrupp för detaljplanearbetet med kunskap ur byggbolagens perspektiv för att säkerställa ett tekniskt, ekonomiskt och hållbart genomförande.
    

– Tillsammans med ankarbyggbolagen ska vi planera och säkerställa detaljplanerna. De får option på en tomt vardera och vi får kompetens inom områden som till exempel byggteknik och dagvattenhantering. Tillsammans ska vi bygga Barkarbystaden snabbt, bra och hållbart, säger kommunstyrelsens ordförande Claes Thunblad (S).
    

Parternas intention är att respektive markanvisning ska omfatta byggrätter motsvarande minst 100 lägenheter. Placeringen av byggrätterna sker i kommande markanvisningsavtal.