29 april 2024

Redaktionen

fredag, 03 februari 2017 15:39

Skanska investerar 3,5 Mdr kr i Seattle, USA

alt
Under andra kvartalet 2019 ska Skanska ha färdigställt ett 38 våningar högt kontorshus i centrala Seattle, USA.

 

Skanska investerar 3,5 Mdr kr (392 MUSD) i ett 38 våningar högt kontorshus i centrala Seattle, USA. Byggkontraktet är värt cirka 2,0 Mdr kr, vilket inkluderas i orderingången för Skanska USA Building för det första kvartalet 2017.

 

Projektet omfattar cirka 62.000 kvm kontorsyta, 1.700 kvm butiksyta samt 2.200 kvm täckta utomhusytor som kommer att skapa en offentlig urban samlingsplats.

 

Skanska kommer att påbörja byggnationen i februari 2017 och projektet beräknas vara färdigställt under det andra kvartalet 2019.

alt

– Vi har identifierat ett stort antal investeringsmöjligheter i befintlig fastighetsportfölj, inte minst som ett resultat av stark nyuthyrning under 2016, säger Biljana Pehrsson, vd Kungsleden.

 

Styrelsen för Kungsleden har beslutat att, under förutsättning av godkännande av en extra bolagsstämma, genomföra en nyemission av stamaktier om cirka 1.600 Mkr med företrädesrätt för Kungsledens aktieägare.

 

Nyemissionen görs för att stärka Kungsledens balansräkning och möjliggöra fortsatt lönsam tillväxt under finansiell balans. Tillväxten ska ske genom värdeskapande investeringar i bolagets befintliga fastighetsbestånd och genom selektiva kompletterande förvärv i enlighet med bolagets strategi. Sammanlagt räknar Kungsleden med att investera 2-3 Mdr kr under åren 2017-2019. En viktig del i Kungsledens finansiella mål är att belåningsgraden bör ligga i intervallet 50-60 procent över en konjunkturcykel med ett riktvärde över tid på 55 procent. I dagens marknadsläge vill bolaget ha en belåningsgrad i intervallet 50-55 procent.

 

Nyemissionen omfattas av teckningsåtaganden från Kungsledens största privata aktieägare Gösta Welandson och Olle Florén med bolag, motsvarande 17,2 procent av nyemissionen. Resterande delen av nyemissionen garanteras av Gösta Welandson med bolag. De fullständiga emissionsvillkoren, inklusive teckningskurs, förväntas offentliggöras den 1 mars. Förutsatt att nyemissionen godkänns på extra bolagsstämma den 6 mars 2017, kommer teckningsperioden att löpa från och med den 10 mars till och med den 24 mars.

 

– Vi har varit ägare i Kungsleden i flera år och successivt ökat vårt ägande. Det är ett strategiskt långsiktigt innehav för familjen. Jag ser positivt på Kungsledens nya strategi och det förändringsarbete som ledning och styrelse har genomfört under dessa år. Vi har även framgent ett långsiktigt ägarintresse och stödjer styrelsens förslag om nyemission. Som ett uttryck för vårt stöd kommer vi att teckna vår andel och därutöver garantera emissionen, säger Gösta Welandson.

 

Vd Biljana Pehrsson, framhåller i ett pressmeddelande att det är glädjande att Welandson uttalat stödjer den strategi som ledning och styrelse lagt och att han backar upp den föreslagna nyemissionen.

 

– Vi har identifierat ett stort antal investeringsmöjligheter i befintlig fastighetsportfölj, inte minst som ett resultat av stark nyuthyrning under 2016. Selektivt vill vi också göra strategiska tilläggsförvärv i våra kluster, liknande det nyligen genomförda förvärvet av Emporia Office i Hyllie i Malmö, säger hon.

alt

Platinan ska få en viktig roll. Med sitt läge alldeles intill den nya Hisingsbron kommer den att binda samman stadens båda älvstränder.


Kvarteret Platinan i centrala Göteborg står inför en omfattande förändring. Här planerar Vasakronan för totalt 60.000 kvm hotell, kontor och butiker. Projektet är planerat att genomföras i två etapper och efter att ha tecknat hyresavtal med Scandic om 20.000 kvm är allt klart för projektstart för etapp ett, en etapp som totalt omfattar 40.000 kvm och motsvarar en investering om 1,8 Mdr kr.

 

– Hyresmarknaden i Göteborg är stark och efterfrågan på moderna kontor i bästa läge är stor.s Platinan blir ett efterlängtat tillskott som, i en andra etapp, kan utökas med ytterligare 20 000 kvm, säger Kristina Pettersson Post, Vasakronans chef för region Göteborg. 

Platinan ska uppföras intill den nya Hisingsbron och beräknas färdigställas år 2020. Det blir ett nytt landmärke i Göteborg, både konstruktionsmässigt och funktionsmässigt. Transparent arkitektur med stora glaskuber som klättrar på varandra och vertikala parker längs fasaden kommer att bidra till liv och rörelse som ska kännas både i och utanför byggnaden.

– Platinan ska vara en plats med dragningskraft dygnet runt. Både för de som har sin arbetsplats i huset och för de som rör sig mellan älvstränderna. Här fyller Scandic en viktig funktion och kommer med sin verksamhet att bidra positivt till folklivet i området, tillägger Kristina Pettersson Post. 

fredag, 03 februari 2017 15:11

Nytt hotellkoncept vid Stureplan

alt

General Architecture (GA) kommer att ansvara för utformningen av Stureplansgruppens nya hotell. På bilden syns uteserveringen Stureplan 1.

 

Abu Dhabi Investment Authority (ADIA) och Stureplansgruppen lanserar ett samarbete där Stureplansgruppen får i uppdrag att utveckla och driva det nya hotellet för Sturekvarteret. Med 120 rum, en stor takterrass med utsikt över Humlegården och ett flertal restauranger och barer kommer hotellet på Humlegårdsgatan 17 att bli ett nytt landmärke i Stockholm. Utöver att välkomna gäster, kommer bottenvåningen även att fungera som en ingång till kvarteret och dess många butiker och verksamheter.

 

– Vi är väldigt glada att Stureplansgruppen, som på många sätt förkroppsligar Stureplan genom sina många starka koncept och med sin erfarenhet av att skapa populära miljöer, blir en del av projekt Sture, säger Pascal Duhamel, ansvarig för ADIA:s europeiska fastighetsutveckling.

 

– Stureprojektet har en hög ambitionsnivå och vi vet efter alla våra år i kvarteret att det finns oändliga möjligheter att utveckla den här platsen. Vi vill skapa en exceptionell destination och mötesplats både för Stockholmare och besökare. Ett nytt hotell kommer bli ett kompletterande tillskott för nöjesutbudet i kvarteret och en viktig del av det spännande, framtida Sturekvarteret. Vår ambition är att hotellet tillsammans med våra övriga verksamheter ska hjälpa till att befästa Stockholms position som världsstad, säger Vimal Kovac, vd för Stureplansgruppen.

 

General Architecture (GA) kommer att ansvara för utformningen av hotellet. GA arbetar med klassiska värden i sin arkitektur och kommer att skapa en design som tar hänsyn till Stureprojektets vision om att lyfta Sturekvarterets kulturhistoriska värden till nya nivåer och på samma gång möter stadens framtida behov.

 

Ett mer detaljerat koncept kommer att presenteras i samband med detaljplanesamrådet under våren 2017.

torsdag, 02 februari 2017 20:15

Fabege dubblade vinsten till 7,1 Mdr

alt

Christian Hermelin, vd för Fabege.

 

Fabeges vinst efter skatt för helåret 2016 ökade till 7.107 Mkr (3.232), motsvarande 42,97 kr per aktie (19,54) och en ökning med nära 120 procent. Till resultatökningen bidrog reavinster med 491 Mkr (21) och orealiserade värdeförändringar på fastigheter med 8.105 Mkr (3.273). Vidare ingick orealiserade värdeförändringar på räntederivat med 99 Mkr (262) och en, i samband med omstruktureringen av ägandet i Arenabolaget i Solna KB, nedskrivning på värdet av andelar och fordringar med 417 Mkr.

 

Förvaltningsresultatet minskade till 471 Mkr (688). Men justerat för resultatandelar i intressebolag som huvudsakligen består av jämförelsestörande poster förbättrades förvaltningsresultatet till 895 Mkr (782).

 

Färdigställda projektfastigheter och lyckade omförhandlingar bidrog till att hyresintäkterna steg till 2.105 Mkr (1.998), medan driftsöverskottet ökade till 1.507 Mkr (1.429). I identiskt bestånd ökade intäkterna med cirka 10 (3) procent.

 

– Marknadsförutsättningarna ser fortsatt positiva ut. Jag tror på fortsatt stigande hyresnivåer och en positiv utveckling av fastighetsvärdena, om än inte i samma takt som vi sett under året som gått. Färdigställda projekt kommer under året bidra till förbättrat kassaflöde. Vi har en stor potential i våra byggrätter och vi är väl positionerade för att tillvarata kommande affärsmöjligheter, säger vd Christian Hermelin.

 

Under året genomförde Fabege större nyuthyrningar under året till bland andra Migrationsverket som samlar sin verksamhet i Sundbyberg, till telekomföretaget 3, vars nya kontor kommer att utgöra ett landmärke i nya Söderstaden och till Ambea som flyttar till Arenastaden och blir granne med Siemens och H&M. Totalt uppgick nettouthyrningen till 127 Mkr (74). Hyresnivåerna i omförhandlade avtal ökade med i genomsnitt 23 procent.

 

Fastighetsförvärv om 460 Mkr och investeringar uppgående till 2.673 Mkr bidrog till att portföljens värde steg till 47,8 Mdr kr (40,3).

 

De räntebärande skulderna uppgick till 21.978 Mkr (21.068) och finansierades till en snittränta om 2,54 procent. Det egna kapitalet ökade till 23.002 Mkr (16.476), vilket motsvarade 139 kr (100) per aktie och en förstärkt soliditet till 46 procent (39). EPRA NAV beräknades till 166 kr (118).

 

Inför årsstämman föreslår Fabeges styrelse att utdelningen höjs till 4,00 kr per aktie (3,50), vilket motsvarade en direktavkastning om cirka 2,60 procent.

 

Marknaden gillade rapporten då aktien steg med 2,2 procent till 153,60 kr. LE

torsdag, 02 februari 2017 20:12

Vasakronans fastighetsvärde steg till 116 Mdr

alt

Fredrik Wirdenius, vd Vasakronan.

 

Framgångarna fortsätter för Vasakronan. För år 2016 steg värdet på bolagets 179 (180) fastigheter till 115.776 Mkr (103.894). Vinsten efter skatt för ökade till 11,47 Mdr kr (10,21). Huvuddelen av vinstökningen var värdehöjningen på fastigheterna med 12.056 Mkr (10.212), men även bolagets driftnettot steg till 4.459 Mkr (4.274).

 

Under fjärde kvartalet 2016 har Vasakronan miljöcertifierats ytterligare 25 fastigheter enligt det internationella certifieringssystemet LEED. Det innebar att totalt 77 procent (71) av Vasakronans fastighetsbestånd var miljöcertifierat vid utgången av året.

 

Det starkare driftöverskottet förklaras i huvudsak på ökade hyresnivåer och minskade vakanser. Hyresintäkterna steg under helåret 2016 till 6.251 Mkr (6.009). En ökning med 3 procent i jämförbart bestånd till följd av nya uthyrningarna om 475 Mkr och omförhandlingar om 807 Mkr.

 

Uthyrningsgraden stärktes vid årsskiftet till  94,2 procent (92,6), beroende på nyuthyrningar och att färre hyresgäster flyttade.

 

Vasakronans totala långfristiga skulder steg till 57.357 Mkr (59.407) medan de totala kortfristiga skulderna sjönk till 18.582 (19.134) samtidigt som det egna kapitalet ökade till 46.117 Mkr (41.245), vilket innebar en oförändrad soliditet om 38 procent och sänkt belåningsgrad om 46 procent (47). Den genomsnittliga räntan sänktes vid årsskiftet till 2,0 procent (2,1).

 

Under året förvärvades fastigheter för 58 Mkr (916) medan fastighetsförsäljningarna ökade till 2.121 Mkr (1.387). Investeringar i befintliga projekt minskade till 2.035 Mkr (2.224).

 

Men på grund av den starka marknaden, särskilt i Stockholm ska Vasakronan utöka projektvolymen. Fredrik Wirdenius, vd Vasakronan, säger:

 

– Hyresmarknaden är fortsatt mycket stark med rekordhöga hyresnivåer som följd. Det är ett läge som skapar gynnsamma förutsättningar för utveckling av beståndet och vi satsar därför på att öka vår projektportfölj ytterligare de kommande åren. Bland annat kommer vi under 2017 att börja bygga Platinan, ett nytt landmärke i centrala Göteborg och påbörja om- och tillbyggnaden av Sergelhuset i Stockholm. TM

torsdag, 02 februari 2017 20:08

Oscar Properties renodlar

alt

Oscar Engelbert, vd för Oscar Properties.

 

Oscar Properties Holding AB delar upp verksamheten i två affärsområden – bostadsutveckling respektive förvaltning och utveckling av kommersiella fastigheter. Uppdelningen görs för att öka transparensen och skapa ett tydligare fokus på två i grunden olika affärer. På sikt kan Oscar komma att utvärdera en särnotering av det kommersiella fastighetsbeståndet. 
 

Oscar Properties ser en betydande potential att fortsätta utveckla sitt kommersiella fastighetsbestånd i Stockholm genom förvärv och nyproduktion. Marknaden för kommersiella fastigheter med fokus på designade, kreativa och yteffektiva kontor växer och bolaget ser en stark efterfrågan för en Oscar Properties-produkt för kontor.

 

– Vi ser en stark efterfrågan inom båda affärerna och gör bedömningen att det finns en vilja att betala för en premiumprodukt även inom marknaden för kommersiella fastigheter, säger Oscar Engelbert, vd för Oscar Properties.

torsdag, 02 februari 2017 17:37

Lindbeck och Småa bygger i Nockebyhov

alt

Lindbecks Boende AB ska bygga 60 bostadsrätter i flerbostadshus i korsningen Tyska Bottens väg och Mälarblick i Nockebyov.

 

alt

Småas 20 radhus ska byggas längs Tyska Bottens väg och Nockebyhov med tre våningar, varav den nedersta är en suterrängvåning.

 

Lindbecks Boende AB fick en markanvisning i februari 2014 i ett område vid korsningen Tyska Bottens väg och Mälarblick i Nockebyov för 60 bostadsrätter i flerbostadshus. Lindbecks flerfamiljshus är vinkelställda mot varandra med en längre huskropp längs Tyska Bottens väg. Husen byggs samman i bottenvåningen med ett garageplan. Genom att husen inte byggs ihop vid torget blir skogsslänten synlig från korsningen.

 

Husen ska få mellan tre och fem våningar med indrag och förskjutningar som följer gatornas lutningar. I bottenvåningarna närmast det torg som skapas planeras lokaler med entréer placerade mot torget.

 

I förslaget finns planer för cykelrum i bottenplanet och cykelparkering under tak sammanbyggt med entrédelen. Sammanlagt planeras 120 cykelplatser, eller drygt 2 platser per lägenhet. Delar av bottenplan i flerbostadshusen inrymmer lokaler, för exempelvis café eller gym. Vid korsningen Tyska Bottens väg och Mälarblick skapas ett mindre torg.

 

Småa 20 radhus

Småas 20 radhus längs Tyska Bottens väg byggs tre våningar, varav den nedersta är en suterrängvåning. Radhusen planeras i tre längor. Parkering sker på gemensamma parkeringsytor inom planområdet. Fem av husen får parkering på egen tomt. Varje hus har en egen tomt på baksidan, men slänten närmast Mälarblick och Ferievägen blir en samägd naturslänt. Befintlig trappa med närliggande grönska mellan Tyska Bottens väg och Mälarblick/Gubbkärrsskogen ligger kvar.

 

Småa fick sin direktanvisning för fastigheten Nockebyhov 2:22 av Exploateringskontoret, omfattande 4.500-5.000 kvm naturmark i december 2015.

 

Samråd

Från den 24 januari till den 7 mars 2017 hålls samråd för detaljplanen Nockebyhov 2:22. I planen finns 20 radhus längs Tyska Bottens väg och två flerbostadshus i 4-5 våningar med 60 bostadsrätter där Tyska Bottens väg möter Mälarblick.

 

Judarskogens naturreservat

Planområdet ligger nära Judarskogens naturreservat. Idag finns gröna spridningskorridorer utmed slänten närmat Mälarblick, utmed gångvägen/trappan och närmast korsningen Tyska Bottens väg och Mälarblick. I planen bevaras delvis dessa samband och det planeras även för annan grönkompensation i området i och med denna och andra detaljplaner i västra Nockebyhov. TM

torsdag, 02 februari 2017 12:56

NCC bygger för 270 Mkr åt Skandia

alt

Fastigheten Davida 16 uppgraderas och får delvis ny användning.


Skandia Fastigheter Öresund AB har kontrakterat NCC att utföra en ombyggnad av kvarter Davida 16 i Malmö. Hela kvarteret byggs om till nytt kontor för Arbetsförmedlingen och ett Choicehotell med 225 rum i 13 våningar. Ordern är värd 270 Mkr och byggstart planeras ske i maj.
    

Fastigheten, som tidigare inrymt Malmö konserthus och ett hotell samt kontorslokaler, kommer genomgå en total invändig ombyggnad. I den lägre delen av byggnaden där bland annat konstersalen har varit inrymd kommer nya fräscha kontorslokaler skapas där Arbetsförmedlingen flyttar in. I höghusdelen byggs cirka 225 hotellrum samt restaurang och lobbybar åt Choice Hotels. Den totala ombyggnadsytan uppgår till cirka 24.000 kvm.
    

– Vi är glada över förtroendet att få bygga om denna välkända byggnad i centrala Malmö. Vi kommer skapa nya funktionella lokaler med låg energiförbrukening och ett bra inomhusklimat. Stor vikt kommer också läggas vid genomförandeproccessen för att på bästa sätt minimera störningar för omgivningen, säger Henrik Landelius, chef för NCC Building Sweden. 

torsdag, 02 februari 2017 12:53

Diös hyr ut 5.300 kvm till Region Gävleborg

alt

Region Gävleborg hyr in sig på Nobelvägen 1 i Gävle.


Det är nu klart att den nya adressen för Region Gävleborgs administrativa enheter blir Diös fastighet på Nobelvägen 1 i Kungsbäck, Gävle. De nya lokalerna omfattar en yta på cirka 5.300 kvm med ett totalt hyresvärde på 27 Mkr över hyresperioden. Inflyttning kommer att ske den 1 april i år och hyresperioden är fyra år. 
    

– Vi har haft en bra dialog med Region Gävleborg från start med målet att kunna erbjuda funktionella och lämpliga lokaler. Ambitionen är att, så långt det är möjligt, nyttja befintlig planlösning. Det i kombination med den höga funktionaliteten gör att det knappt krävs några anpassningar, vilket är både hållbart och effektivt, säger Anders Hedström, affärsområdeschef Gävleborg, Diös.
    

Region Gävleborgs syfte med att hyra lokal i Kungsbäck är kopplat till de stora byggplaner som tagits fram för Gävle sjukhus.
    

– Vi behöver evakuera administrativa arbetsplatser från sjukhusområdet med start under 2017. Syftet är att bereda plats för hälso- och sjukvårdens behov av lokaler inför kommande om- och nybyggnationer på Gävle sjukhus. I första hand används egna lokaler i form av de administrativa lokalytor som finns tillgängliga på Sandvikens sjukhus. Dessa ytor kompletteras med inhyrning av lokaler i Kungsbäck i Gävle, säger Helena Ribacke, fastighetsdirektör, Region Gävleborg.