29 april 2024

Redaktionen

måndag, 06 februari 2017 18:17

Castellum anställer Strand i Lund

alt

                                                                                                     

Castellum har per den 1 mars anställt Mikael Strand (bilden) som affärsområdeschef till Lund. Han kommer närmast från Midroc Property Development där han arbetat som verksamhetsområdeschef för fastighetsutveckling i södra Sverige. Tidigare har han bland annat arbetat på Vasakronan som marknadsområdeschef för Lund.

 

– Vi ser fram emot att få välkomna Mikael till oss, säger Ola Orsmark, vd region Öresund. Med sin gedigna bakgrund inom såväl marknad som fastighets- och utvecklingsfrågor kommer Mikael vara en viktig del i den fortsatta utvecklingen av Castellum i Lund.

alt

Einar Mattsson färdigställer nu Hagastadens första bostadshus Haga Nova.


I höst i år flyttar de första hagastadarna in i Einar Mattssons hus Haga Nova med 16 våningar i kvarteret Cellen vid Torsplan och Norra Stationsgatan. Redan nu har kvarteret, som ska inrymma 276 lägenheter, nått sin fulla höjd.


I de två första etapperna blir det inflyttning i cirka 140 av lägenheterna med ingång från Gävlegatan intill handels- och kontorskvarteret där bland annat Hemköp och Coffee House har sina butiker. Nu växer Stockholms innerstad norrut och Haga Nova ligger just där den mer än sekelgamla Vasastan möter nya stadsdelen Hagastaden.


Totalt ska Hagastaden få totalt få 6.000 nya bostäder och 50.000 nya arbetsplatser. Cirka 10 procent av de nya bostäderna, cirka 600 bostäder, har Einar Mattsson som byggherre.


Hagastaden ska få en tydlig storstadskaraktär och blir en fortsättning på den täta, levande stenstaden. Bostadshusens bottenvåningar kommer att inrymma butiker, serviceinrättningar, restauranger, kaféer, förskolor, med mera.

 

 

alt

Steven Morgan, Senior Partner på fastighetskonsulten Cluttons, tror på fallande priser på fastighetsmarknaderna, särskilt i Mellersta Östern.

 

Falsal Durrani, Head of Research på fastighetskonsulten Cluttons, säger att efter en lång period av ekonomisk instabilitet, drivet av fallande oljepriser och en allmän försvagning av den globala ekonomin, är det senaste valet av Donald Trump som president i USA dåligt för Mellersta Östern. Detta eftersom fastigheterna i Mellersta Östern, åtminstone på kort sikt, kommer drabbas av prisfall.

 

Steven Morgan, Senior Partner på Cluttons säger:

– Även om det fortfarande är i tidigt skede av Trumps presidentperiod, är det viktigt att tänka på de potentiella konsekvenser för Mellersta Österns fastighetsmarknader som kommer att orsakas av plötsliga politiska förändringar, efter uttalanden av Trump, vilket starkt påverkar det regionala förtroendet för USA. Även om vi har sett förbättringar i oljepriset och på värdet av den amerikanska dollarn, efter inledande nedgångar direkt efter valet, är vi fortfarande försiktiga att på lång sikt förutspå fastighetspriserna, särskilt i Mellersta östern.

 

Han fortsätter:

– En uppgång i importerad inflation till följd av en svagare dollar kommer att påverka hushållens ekonomi negativt i Mellersta Östern, vilket fortsätter att pressa det redan låga oljepriserna. Inflationen stiger i Mellersta Östern på grund av åtgärder som införts av regionens regeringar för att dämpa budgetbrister. Eventuella ytterligare nedgångar i oljepriset kommer också att få negativa följder för priserna på fastighetsmarknaderna.

 

Ur ett investeringsperspektiv, avslöjade nyligen i rapporten Private Capital Survey Cluttons, att för år 2016 var London den stad som förmögna privatpersoner från Mellersta Östern helst gjorde fastighetsinvesteringar i, följt av New York och Singapore. Los Angeles var det enda amerikanska staden som fanns i listan 10 i topp, med en åttonde plats.

 

Men Cluttons undersökningen visade också att New York inte finns på listan för fastighetsinvesteringar för 2017; i själva verket fanns ingen nordamerikansk stad, förutom Toronto, på önskelistan bland fastighetsinvesterare från Mellersta Östern.

 

Dubai passerade London som den mest föredragna investeringen för år 2017, tvåa kom Bangladore, medan Toronto kom på gemensam tredje plats tillsammans med Abu Dhabi, Singapore, Kuala Lumpur och New Delhi. TM

måndag, 06 februari 2017 13:40

Pangea: Hotell och kontor blir vinnare i år

alt

Pangeas Bård Bjølgerud, Mikael Söderlundh och Joakim Arvius tror på ett starkt 2017.


Den nordiska fastighetsmarknaden kommer att vara fortsatt stark under 2017, enligt den nya rapporten Real Estate Outlook 2017 från Pangea Property Partners. Vinnarna kommer att bli segment med god hyrestillväxt, framförallt tror Pangea på kontor i Stockholm och Oslo, där bristen på lokaler driver på fortsatta hyresökningar, samt välbelägna hotellfastigheter. Transaktionsaktiviteten förväntas bli fortsatt hög.
    

– Den starka efterfrågan på fastigheter som vi har sett senaste åren kombineras nu med fler motiverade säljare, säger Mikael Söderlundh, partner och analyschef på Pangea Property Partners.
    

Säljarna är exempelvis fastighetsfonder som närmar sig slutet av sina investeringshorisonter, stora fastighetsbolag som vill renodla sina bestånd och olika privata investerare som vill sälja innan marknaden eventuellt vänder. Samtidigt är det fortsatt säljfokus bland kommuner, egenanvändare och fastighetsutvecklare.
    

– Även internationella investerare kommer att göra vinsthemtagningar under 2017, men många globala fonder har samtidigt hämtat in nytt kapital som skall investeras framöver, fortsätter Söderlundh.
    

Enligt rapporten kommer skillnaden i avkastningskrav mellan bättre och sämre fastigheter att öka under 2017. Avkastningskraven på sekundära fastigheter stiger på grund av dyrare finansiering, medan avkastningskraven på kvalitetsobjekt hålls nere tack vare stort köpintresse och förväntningar på fortsatta hyresökningar. Framförallt förväntas kontorshyrorna i Stockholm och Oslo stiga under året.
    

– Det är en unik situation. I båda städerna kommer den totala kontorsytan att minska under de närmaste åren, samtidigt som efterfrågan ökar, säger Joakim Arvius, projektledare och partner på Pangea Property Partners.
    

Prognosen för Stockholm är att nästan 300.000 kvm  kontorsyta kommer att konverteras till annan användning i år och nästa år. Det kan jämföras med den bedömda nyproduktionen för kontor som ligger runt 220.000 kvm.
    

– Kontorsytan som försvinner är visserligen sämre än nyproduktionen, så det är inte helt jämförbart, men bidrar ändå till en obalans och fortsatt press på hyrorna. Vakansgraden är redan rekordlåg, fortsätter Arvius.
    

Hyresbostäder förväntas också bli en vinnare under 2017 med ökade intäkter tack vare högre inflation och uppgraderingar i bestånden. Förutsättningarna ser även bra ut för hotellsektorn med stigande beläggningsgrader och rumspriser i de flesta större städerna i Norden.
    

– Investerarna börjar gradvis få upp ögonen för hotellfastigheter som en attraktiv investering med långa hyresavtal, låg vakansrisk och stabila kassaflöden, säger Bård Bjølgerud, vd och Partner på Pangea Property Partners.

måndag, 06 februari 2017 12:58

NCC bygger ny kombiterminal i Göteborg

alt

NCC får uppdraget att bygga när kombiterminalen i centrala Göteborg flyttar ut på Hisingen.


NCC har fått i uppdrag av Göteborgs Hamn AB att bygga en ny kombiterminal på Hisingen i Göteborg. Ordern är värd cirka 150 Mkr.
    

I slutet av 2017 måste den nuvarande kombiterminalen vid Göteborgs centralstation flytta då den ligger i vägen för etapp Centralen inom Västlänken, den nya järnvägsförbindelsen för pendel- och regiontåg i Göteborg. En ny kombiterminal kommer därför att uppföras i ytterhamnarna på Hisingen.
    

– Vi är väldigt glada över att ha fått förtroendet att bygga den nya kombiterminalen och det är särskilt roligt att det sker i partneringsamarbete med Göteborgs Hamn AB, säger Richard Thorpö, affärschef NCC Civil Engineering Väst. 
    

Bygget av kombiterminalen startar i mars 2017 och den första etappen ska stå klar i december då det blir trafikstart. Först 2019-2020 kommer terminalen vara fullt utbyggd.

 

Terminalområdet blir cirka 65.000 kvm stort och ligger i anslutning till hamnens roroterminaler från vilka trailers fraktas med fartyg till exempelvis England och Belgien.
    

Den nya kombiterminalen kommer att ha högre kapacitet än den nuvarande och får totalt sju järnvägsspår med totalt 3.360 spårmeter.

alt
Skanska ska bygga 44.000 kvm av AMF:s ombyggnad av Gallerian, som kallas Urban Escape och omfattar 130.000 kvm.

 

Skanska har tecknat avtal med AMF Fastigheter om att bygga ett nytt hus för handel och kontorsverksamhet i centrala Stockholm. Kontraktet är värt cirka 1,2 Mdr kr, vilket kommer att inkluderas i orderingången för Skanska Sverige för det första kvartalet 2017.

 

Projektet omfattar rivning av befintlig byggnad, grundförstärkning och nyproduktion i tolv våningar om totalt 44.000 kvm. Kontorshuset ligger i korsningen Hamngatan och Regeringsgatan i Stockholm. Den nya byggnaden ska motsvara högt ställda hållbarhetskrav och siktar på certifieringen Platinum, högsta nivå, enligt miljöcertifieringssystemet LEED C&S. Stort fokus kommer att läggas på logistik, säkerhet och att intilliggande Gallerian kan hållas öppen under hela byggtiden.

 

– Vi är glada och stolta att AMF Fastigheter har gett oss förtroende att uppföra en byggnad vars arkitektur håller internationell toppklass. Den kommer att bli en av Stockholms profilbyggnader, säger Henrik Gustavsson, distriktschef, Skanska Sverige.

 

Uppdraget är en del av AMF Fastigheters utvecklingsprojekt Urban Escape. Projektet innefattar ett helt kvarter med fem fastigheter på 130.000 kvm i centrala Stockholm, samt anslutande gatumiljö. Målet är att skapa ett stadsrum med internationell attraktionskraft. Skanska och AMF Fastigheter har sedan flera år samarbetat i ett flertal projekt, nu senast i ett pågående kontorsprojekt i samma kvarter.

 

– Vi har höga ambitioner för den här delen av city och målet är att Urban Escape ska bli ett öppet och mer levande kvarter. Det nya huset blir porten till kvarteret och en av de mest avgörande pusselbitarna för att skapa en inbjudande plats med högsta möjliga miljöprestanda, säger Niklas Haglund, projektchef Urban Escape, AMF Fastigheter.

 

Byggstart sker omgående och huset ska stå färdigt under våren 2019.

fredag, 03 februari 2017 18:28

Rekordstor orderstock för Skanska

alt
Johan Karlström, vd för Skanska.

 

Starka byggmarknader i USA, Sverige och Storbritannien och en mer effektiv projektutveckling bidrog till att Skanska ökade vinsten efter skatt för helåret 2016 till 5,7 Mdr kr (4,8), motsvarande 15,89 kr (11,96) per aktie.

 

Intäkterna minskade något till 151,3 Mdr kr (154,9), justerat för valutaeffekter minskade intäkterna med 1 procent, medan rörelseresultatet förbättrades till 8,2 Mdr kr (6,5), justerat för valutaeffekter blev ökningen 27 procent.

 

Under året gjorde bolaget nedskrivningar om 500 Mkr i projektutvecklingsverksamheten, medan jämförelseperioden inkluderade nedskrivningar i byggverksamheten om 750 Mkr. Inför årsstämman föreslår styrelsen en höjd utdelning till 8,25 kr (7,50) per aktie, vilket motsvarar 52 procent av vinsten och en ordinarie utdelning om 3,4 Mdr kr (3,1).

 

Orderingången i Skanskas byggverksamhet steg kraftfullt till 170,2 Mdr kr (122,1), justerat för valutaeffekter ökade orderingången med 40 procent. Vid årsskiftet uppgick orderstocken 196,3 Mdr kr (158,2, den 30 september 191,6), vilket är den högsta i Skanskas historia.

 

En försämrad marknad i Polen bidrog till att rörelseresultatet i byggverksamheten sjönk till 3,5 Mdr kr (3,9), motsvarande en sänkt rörelsemarginal om 2,6 procent (2,8), ungefär en procentenhet lägre än vad Skanska har som lägsta målnivå. Däremot överträffades målen vad gäller projektutvecklingen, där rörelseresultatet förbättrades till 5,8 Mkr (4,0) och avkastningen på sysselsatt kapital blev 18,4 procent (14,9), en bra bit över Skanskas finansiella mål om minst 10 procent.

 

I balansomslutningen om 106,5 Mdr kr (97,7) ingick omsättningsfastigheter om 33,7 Mdr (27,0), varav 19,7 Mdr 16,7) inom kommersiell utveckling och 14,0 Mdr (10,4) inom bostadsutveckling.

 

Skanskas egna kapital ökade under året till 27,5 Mdr kr (24,2), medan soliditeten stärktes till 25,8 procent (24,8) och nettoskuldsättningsgraden uppgick till -0,0 (-0,3).

 

Rapporten gladde marknaden då aktien steg med 5,5 procent till 226,60 kr. LE

 

fredag, 03 februari 2017 17:24

Hallander Larsson – ny på Akademiska Hus

alt

                                                                                                                                            

Den 1 mars tillträder Marie Hallander Larsson (bilden) tjänsten som HR-direktör Akademiska Hus. Hon kommer närmast från Försäkringskassan där hon varit Personaldirektör.

 

– Med sin gedigna erfarenhet som HR-chef i företag som befunnit sig i omfattande förändring kommer Marie att kunna bidra med stor kunskap i vår utveckling, säger Kerstin Lindberg Göransson, vd på Akademiska Hus.

 

Marie Hallander Larsson har mer än 25 års erfarenhet inom Human Resources med chefsbefattningar från flera olika branscher och företagskulturer såsom Pharmacia, IBM, Scandic Hotels, Wedins, Empower, Posten AB och Swedbank AB. Hon har erfarenhet av flera större organisatoriska sammanslagningar och ett antal strategiska allianser som inneburit arbete med förändringsledning och processledning. Hon har också mångårig erfarenhet av styrelsearbete i såväl statligt ägda bolag, Samhall och Svevia, som mindre företag och ideell verksamhet.

 

– Kompetensfrågorna är en hjärtefråga för mig och att få vara med och utveckla både människor och verksamhet där kunskap och kompetens är själva kärnan känns otroligt inspirerande, säger Marie Hallander Larsson.

fredag, 03 februari 2017 17:11

Alecta har sålt 22 fastigheter i USA

alt

Per Frennberg, Chief Investment Officer på Alecta.

 

Som tidigare kommunicerats har Alecta haft en försäljningsprocess igång för att sälja de direktägda fastigheterna i USA. Denna process är nu slutförd och 22 fastigheter har sålts till två olika köpare.


Köpeskillingen överstiger med god marginal enligt den senaste externa värderingen om 19,7 Mdr kr. Enligt Bloomberg förlorade Goldman Sachs budgivning om Alecta fastigheter i USA mot Blackstone. Alectas amerikanska portfölj, omfattande 22 fastigheter, innehållande framförallt köpcentrum, butiker och bostäder i Kalifornien, samt en kontorsbyggnad nära Vita huset i Washington, köptes i augusti 2016 av Blackstone, för 1,8 miljarder dollar, 15,9 Mdr kr.


I oktober 2016 sålde Alecta sitt brittiska fastighetsbestånd för 3,77 Mdr (350 MGBP) till Goldman Sachs Investment Group.

 

Därmed är försäljningen av Alectas direktägda fastigheter utanför Sverige avslutad och kontoren i London och San Francisco ska avvecklas. Alecta har direktägt fastigheter utomlands sedan början av 1990-talet.

 

Alecta fortsätter att investera i fastigheter utanför Sverige men i indirekt form via delägande i bolag och fonder.

 

Frans Heijbel har utsetts till portföljförvaltare för Alectas kvarvarande utländska fastighetsinvesteringar som i nuläget, motsvarar ett totalt värde om cirka 12 Mdr kr.

 

Jones Lang Lasalle och advokatbyrån Orrick har bistått Alecta i arbetet med försäljningen.

 

I en kommentar kan sägas att Per Frennberg, Chief Investment Officer på Alecta, fick rätt då han i april 2016 till Tidningen Fastighetsaktien menade att Alectas utländska fastigheter levererat bra.

alt

Scandics nya hotell i kv. Platinan planeras ha 362 gästrum, 15 konferensrum inklusive en stor multifunktionell mötes- och eventyta på nästan 1.000 kvm, relaxavdelning, restaurang och takbar.

 

Scandic Hotels, Nordens största hotelloperatör, har tecknat ett långt hyresavtal med fastighetsbolaget Vasakronan. Avtalet rör driften av ett nytt hotell i kvarteret Platinan, en del av nya Älvstaden i Göteborg. Hotellet väntas stå klart i slutet av 2020 med en mötes- och eventyta för 900 personer

 

Det nya hotellet kommer att vara beläget i centrala Göteborg, ett par hundra meter från järnvägsstationen. Hotellet planeras ha 362 gästrum, 15 konferensrum inklusive en stor multifunktionell mötes- och eventyta på nästan 1.000 kvm, relaxavdelning, restaurang och takbar.

 

Fastigheten ska bli ett nytt landmärke i staden och kommer att kännetecknas av transparent arkitektur med stora glaskuber som klättrar på varandra. En tydlig miljöprofil och mycket grönska kommer att prägla det nya hotellet.

 

Scandic har sedan tidigare fem hotell i de centrala delarna av Göteborg och ytterligare två i regionen. Det nya hotellet blir en viktig del i det dynamiska området kring Centralen som växer fram. Stadens citykärna utökas då omfattande infrastruktursatsningar så som Västlänken, Götaleden och Hisingsbron ska genomföras. Flera nya kontorsbyggnader kommer dessutom att uppföras i området. Göteborg har ett rikt näringsliv, stort utbud av event och nöjesaktiviteter samt två väletablerade universitet.

 

– Göteborg är en växande region och en strategiskt viktig marknad för oss. Med detta avtal befäster vi ytterligare positionen som den ledande hotelloperatören i centrala Göteborg, säger Frank Fiskers, vd och koncernchef för Scandic Hotels Group.

 

– Med vårt nya hotell adderar vi en attraktiv mötes- och eventyta i en fastighet med spännande arkitektur mitt i centrala Göteborg – ett värdefullt tillskott i vår hotellportfölj, säger Peter Jangbratt, landschef för Scandic Hotels i Sverige.

 

Avtalet är villkorat mark- och bygglov.