5 maj 2024

Redaktionen

tisdag, 15 augusti 2017 14:01

Sex nya medarbetare på AIX

alt
Överst från vänster: Yasemin Yilmaz, Klara Dagnäs, Adrià Carbonell, Suzete Timba, Kalle Hjalmarsson och Anna Krus.

 

Hittills i år har AIX rekryterat sex nya medarbetare. Dessa är Yasemin Yilmaz, Klara Dagnäs, Adrià Carbonell, Suzete Timba, Kalle Hjalmarsson och Anna Krus.

 

Yasemin Yilmaz är arkitekt och har studerat på Kunstakademiets Arkitektskole i Köpenhamn varav en termin som utbytesstudent på RMIT i Melbourne. Hon tog sin arkitektexamen 2014. Efter examen flyttade Yasemin till Stockholm och jobbade på Urban Design. Yasemin Yilmaz har även en högskoleingenjörsexamen i medieteknik från KTH 2004 och har tidigare jobbat med TV i London och Köpenhamn.

 

Klara Dagnäs är civilingenjör inom arkitektur, med inriktning mot husbyggnad, och tog sin examen 2017 vid Luleå Tekniska Universitet. Under sin utbildning har hon praktiserat på Arkitekthuset Monarken och varit på utbytesstudier i Manilla, Filippinerna. Hon skrev sitt examensarbete om tillgänglighet och kulturvärden på Statens fastighetsverk.

 

Adrià Carbonell är arkitekt och tog examen i Barcelona 2005 (MArch, URL). Därefter doktorsexamen i arkitektur och skrivning samt en doktorand i arkitektur och urban kultur (UPC). Sedan 2008 har han kombinerat sin egen yrkesutövning inom arkitektur och urban design med forskning och undervisning. Han är gästlärare vid KU Leuven Faculty of Architecture i Belgien och har tidigare undervisat vid Umeå universitet och American University of Sharjah.

 

Suzete Timba är arkitektpraktikant på AIX under sina studier i hållbar stadsplanering på Lunds universitet. Tidigare har hon studerat arkitektur och stadsutveckling i sitt hemland Moçambique där hon också arbetat med småskaliga projekt på ett antal mindre kontor. Hon har sökt sig till Sverige för att lära sig mer om skandinavisk stadsplanering.

 

Kalle Hjalmarsson är arkitekt utbildad på Arkitektskolan i Köpenhamn och tog sin examen 2009. Han har dessutom utbildning från Carl Malmstens möbelsnickarskola i Vickleby, Öland. Kalle har tidigare erfarenhet från jobb hos Henning Larsen i Köpenhamn, Johan Celsing i Malmö och Petra Gipp i Stockholm.

 

Anna Krus är byggnadsantikvarie utbildad på Kulturvård vid Göteborgs universitet och tog examen 1999. Hon är inriktad mot stadsutveckling och k-märkt fastighetsutveckling (transformationer). Hon arbetar med kulturmiljöanalyser i tidiga skeden och hjälper till att ta fram förslag som är förenliga med de värden som kulturmiljöer representerar.

alt

                                                                                                                                         

Susanne Junkala (bilden) har rekryterats till tjänsten som ny kommunikationschef på det kommunala bolaget Älvstranden Utveckling. Hon tillträder tjänsten i början av oktober.

 

Junkala kommer närmast från tjänsten som kommunikationschef i Kungälvs kommun där hon arbetat i kommunledningen med att utveckla den interna och externa kommunikationen. Innan dess var hon framgångsrik nyhetschef för TV4 Nyheterna Väst.

 

– Vår uppgift att utveckla Göteborg längs Göta Älv ska utföras med aktiv öppenhet, vilket innebär att vi behöver kommunicera med en stor mängd intressenter för att lyckas. Susannes personlighet och bakgrund passar väldigt fint för uppgiften. Hon är en modig och framåt person som gärna trampar nya vägar. Dessutom har hon en kombination av erfarenheter från både kommunledning och nyhetsredaktioner, vilka berör flera viktiga dimensioner i vårt kommunikationsarbete, säger Lena Andersson, vd för Älvstranden Utveckling.

 

Förutom bolagets kommunikation omfattar uppdraget även kommunikation för Älvstaden, som är Nordens största stadsutvecklingsprojekt.

 

Susanne Junkala ser det nya jobbet som en spännande utmaning. Hon säger:

– Älvstranden jobbar med utveckling och det passar mig och mitt sätt att leda. Jag tror att det jag har lärt mig genom att ha arbetat både inom media och i en kommun, är värdefullt att ha med sig i arbetet med att utveckla kommunikationen på Älvstranden Utveckling.

tisdag, 15 augusti 2017 10:18

Trianon rekryterar Anna Heide

alt

                                                                                                                                
Trianon förstärker organisationen genom att rekrytera Anna Heide (bilden) som ny affärsutvecklingschef. Hon kommer närmast från det kommunala fastighetsbolaget i Malmö, MKB Fastighets AB, där hon senast har innehaft en tjänst som CSR-chef. Tidigare har hon erfarenhet från SABO som ansvarig för ett nationellt integrationsprojekt för allmännyttan i Sverige.
    

– Vi är mycket glada att Anna Heide kommer till Trianon i en spännande nyinrättad tjänst som affärsutvecklingschef. Hon blir en stor tillgång både vad gäller vårt fortsatta CSR-arbete och utvecklingsarbetet i den nyförvärvade fastigheten Entré samt i de framtida utvecklingsprojekten i bland annat Rosengård och Sege Park, säger Olof Andersson, vd för Trianon.

tisdag, 15 augusti 2017 10:15

Castellum färdigställer Smista Allé

alt
Castellums nya byggnad i kvarteret Spejaren 4 i Smista, Huddinge, kommer att utgöra buller- och riskskärm för den bakomliggande bostadsbebyggelsen. Det betyder att kunder får tillgång till ett 180 meter långt, mycket välexponerat skyltläge direkt mot E4 och vid kommande Förbifart Stockholm.


Castellum har startat nybyggnation av en bilhall och andra verksamhetslokaler om totalt cirka 23.000 kvm i Smista Allé i Huddinge, ett område som under 2000-talet utvecklats till Stockholms främsta bilhandelskluster. Investeringen beräknas uppgå till 317 Mkr och den nya byggnaden beräknas vara färdigställd under första kvartalet 2019.
    

– I och med detta projekt färdigställs området vid Smista Allé vilket ger förutsättningar för ökad närservice och ännu bättre kollektivtrafik. Byggnaden som vi tillsammans med NCC uppför har bästa skyltläge i direkt anslutning vid E4:an, säger Anders Nilsson, region-vd inom Castellum.
    

Fastigheten kommer att omfatta fyra plan, varav plan ett och två blir lokalytor om cirka 9.300 kvm och plan tre och fyra ouppvärmd parkeringsyta om cirka 13.900 kvm. Ett 15-årigt hyreskontrakt omfattande cirka 4.000 kvm varm lokalyta samt parkering på garageplan har tecknats med NCG Retail Eijendomme AB, som genom British MotorGroup Stockholm kommer att driva bilhandel samt service och reparation av Jaguar och Land Rover. Det motsvarar en ekonomisk uthyrningsgrad om 34 procent i förhållande till det totala årliga hyresvärdet om 24,8 Mkr.
    

Smista är Castellums hittills största utvecklingsområde i Stockholmsregionen.
– Här har vi sedan 2004 utvecklat ett kluster för bilhandel där vi, efter att detta projekt slutförts, äger och förvaltar 59.000 kvm högkvalitativa lokaler – merparten konceptbyggnader för kända bilmärken som Porsche, Mercedes, Audi, Volkswagen, Mini Cooper, Ford och Lexus, säger Henrik Saxborn, koncernchef för Castellum.

 

Castellum har, efter avdrag för utestående företagscertifikat, outnyttjade krediter om cirka 10 Mdr kr, vilka kommer att utnyttjas för investeringen.

alt
Keith Skeoch, tidigare CEO Standard Life och Martin Gilbert, tidigare CEO Aberdeen AM, kommer tillsammans leda Standard Life Aberdeen.

 

Fusionen mellan Aberdeen Asset Management och Standard Life fullföljdes igår. Affären, som presenterades i våras (se länken) innebär att ett av världens största investeringsbolag med tillgångar under förvaltning omfattade 670 miljarder pund (7.053 Mdr kr).

 

Genom att kombinera de bägge bolagens starka balansräkningar kommer den kombinerade koncernen att ha större möjligheter att investera för tillväxt och innovation. Standard Life Aberdeen kommer att ha kontor i 50 städer runt om i världen, som servar kunder i 80 länder.

 

Keith Skeoch, tidigare CEO Standard Life och Martin Gilbert, tidigare CEO Aberdeen AM, kommer tillsammans leda Standard Life Aberdeen.


– Vi har nu nått kulmen av många månader av hårt arbete och förberedelser av vår verksamhet, och början på ett nytt kapitel i vår historia som Standard Life Aberdeen plc. Vårt ledarskap är på plats och vi har full affärsberedskap från dag ett, säger Keith Skeoch.

 

– Som alltid är vår prioritering fortsatt leverans av starka investeringsprestationer och högsta nivå av kundservice, tillägger Martin Gilbert.

alt
Sonoma Pointe, som byggdes 2015 i Orlando, Florida, innehåller bland annat lägenheter imed ett, två eller tre sovrum. Faciliteterna inkluderar ett stort klubbhus, affärscenter, gym, pool och klubbrum.

 

Index Investment Group och Eastwind Development Group har sålt lägenhetskomplexet Sonoma Pointe med 216 lägenheter i Kissimme, Orlando, Florida, USA. Försäljningspriset var 40 MUSD, cirka 325 Mkr.

 

Försäljningen, som genomfördes av ARA, A Newmark Company (ARA Newmark) skedde lägligt då ekonomin i Orlando fortsätter att vara bland de starkaste i landet. Under 2016 tillkom 50.300 arbetstillfällen och arbetslösheten i området låg på 4,3 procent. Dessutom rankades Orlando som den sjunde mest effektiva hyresmarknaden bland Axiometrics topp 50 områden med anslutning till tunnelbana.

 

Tvärs över gatan från Sonoma Pointe ligger The Loop/Loop West – ett område med över en miljon kvm detaljhandel, restauranger och underhållning.

 

Sonoma Pointe byggdes 2015 och erbjuder en blandning av lägenheter innehållandes ett, två eller tre sovrum. Faciliteterna inkluderar ett stort klubbhus, affärscenter, gym, pool, klubbrum, spelrum, poolpaviljong med ute kök och gasspis, park, fristående garage, billaddningsstationer och ett WiFi-kafé.

alt
British Land och Land Securities gjorde rekordstora utvecklingsvinster i London då kineser köpte Cheesegrater (t v) för 1,15 miljarder pund och Walkie Talkie (t h) för 1,28 miljarder pund. Dessa vinster återinvesteras inte utan vinsterna delas ut till aktieägarna på grund av de stora substansvärdesrabatterna på aktier i brittiska fastighetsbolag.

 

Då Londons landmärke Walkie Talkie nyligen såldes av Land Securities till hälsojätten LKK (Lee Kum Kee) Health Products från Hongkong blev köpeskillingen 1,28 miljarder pund, cirka 13,64 Mdr, vilket gjorde affären till den största för en enda enskild kontorsbyggnad i Storbritannien. I affären kunde Land Securities göra en stor utvecklingsvinst om 50 procent av 634,5 MGBP, cirka 6,86 Mdr kr, en vinst som nu delas ut till aktieägarna.

 

Rådgivare i transaktionen för Walkie Talkie var investmentbanken Eastdil Secured. Till Financial Times säger Jim McCaffrey, CEO på Eastdil Secured att:

– När vi får denna stora avvikelse mellan offentliga och privata marknadsvärden stimulerar det till debatt.

 

En liknande period med rabatter på substansvärdena för de noterade brittiska fastighetsbolagens aktier uppstod under finanskrisen 2008 och 2009. Detta ledde sedan till en brant nedgång i fastighetspriserna. Men, menar analytiker i London, att förutsättningarna är annorlunda nu när skuldnivåerna är lägre och räntorna är lägre än någonsin tidigare.

 

British Land, det näst största börsnoterade fastighetsbolaget i Storbritannien, handlas nu med 34 procent substansvärdesrabatt, medan de noterade brittiska fastighetsbolagen handlas i genomsnitt till cirka 19 procent under substansvärdet. Denna rabatt leder således till att Land Securities och British Land gör stora utdelningar till sina investerare snarare än att återinvestera utvecklingsvinsterna.

 

British Land, som sålde sin andel om 50 procent i Cheesegrater för 575 MGBP, återköper nu aktier för 300 MGBP, medan Land Securities lämnar en särskild utdelning på 60 pence per aktie.

 

De kinesiska investerarna är således inte avskräckta av höga fastighetspriser och fallande kontorshyror i London på grund av Brexit. Kineserna köper själva i Hongkong till direktavkastningar om cirka 1 procent och kineser gör även förvärv i större tyska städer till direktavkastningar om 3 procent. TM

alt
En tidig skiss på hur forskningskvarteret i Brunnshög, Lund, kan komma att se ut. Illustration: Kamikaze Arkitekter

 

Det kan bli möjligt att bygga två nano-laboratorier och kontor i Brunnshög, en stadsdel i nordöstra Lund. Byggnadsnämndens arbetsutskott har beslutat att en ny detaljplan ska tas fram som ger plats för 600 nya arbetsplatser i Lund.

 

Direkt öster om Max IV vill två nya laboratorier etablera sig – Lund Nanolab och ProNano, som är två renrumsanläggningar för nanoteknik. Den första är en del av Lunds universitet och är inriktad på forskning och den senare är en pilotproduktionsanläggning, som förväntas kunna drivas kommersiellt så småningom. Laboratorieanläggningarna kompletteras med byggnader med forskningskontor, mötesrum med mera. Utöver det ska det vara möjligt med ytterligare kontorsbyggnader som kan hysa extern verksamhet.

 

– Nu ser vi till att Brunnshög och Science Village Scandinavia kan växa med högspecialiserad forskning, precis den inriktning vi eftersträvar mellan ESS och MaxIV, säger Björn Abelson (S), ordförande Byggnadsnämnden i Lund.,

 

Planområdet (del av Östra Torn 27:13) ligger direkt öster om Max IV. I det förarbete som har gjorts föreslås att laboratorierna med gröna fasader placeras mot Vindarnas park och att de mer personalintensiva kontoren vänder sig mot Science Village. Entré till såväl laboratorier som kontor blir från en mindre gata norr om kvarteret.

 

Läget inom Science Village har valts med tanke på att laboratorierna behöver ha ett säkerhetsavstånd på minst 100 meter till spårvagnarnas magnetfält. Andra speciella förutsättningar är extrema krav på vibrationskontroll och en mycket ren miljö. Därför konstrueras ett kraftigt bjälklag, cirka 1.000 mm betong, som ska vara helt isolerat från omgivningen och från byggnaden i övrigt. Det planeras också för avancerade luftslussar.

 

Laboratorierna producerar en ansenlig mängd överskottsenergi. Den bör kunna utnyttjas i det lågtemperatursystem som planeras för hela Science Village och där energi kan återlevereras direkt till ledningsnätet. Därutöver kan anläggningen producera energi om man utnyttjar takens goda läge för solceller.

 

Plansökande är Science Village Scandinavia AB, ett bolag som ägs av Lunds kommun, Region Skåne och Lunds universitet.

måndag, 14 augusti 2017 14:06

Diös säljer 10.000 kvm i Söderhamn

alt

Kvarteret Furan i Söderhamn, med hyresgäster som Handelsbanken och Willys, ingår i Diös försäljning till Helsingehus.


Diös Fastigheter säljer fyra fastigheter i Söderhamn om totalt cirka 10.000 kvm, vilket motsvarar bolagets hela bestånd på orten. Fastighetsvärdet uppgår till 51 Mkr – i linje med det underliggande fastighetsvärdet enligt senaste värdering. Köpare är Helsinge Hus och tillträde sker den första september.
    

– Detta är ett led i vår strategiska inriktning kring stadsutveckling, där vi koncentrerar beståndet mot centrumnära fastigheter på våra tio prioriterade tillväxtorter, säger Lars-Göran Dahl, chef affärsutveckling, Diös Fastigheter.
    

De avyttrade fastigheterna omfattar i huvudsak ytor för kontor och handel, men även en mindre andel lägenheter. De två största hyresgästerna är Arbetsförmedlingen och Willys. Transaktionen sker i bolagsform och kommer att redovisas under tredje kvartalet 2017.
    

– Detta köp kompletterar vårt tidigare fastighetsinnehav i Söderhamn och stärker vår närvaro på orten, vilket ger oss större möjligheter till utveckling av Söderhamns centrum, säger Olov Johansson, vd för Helsingehus.

måndag, 14 augusti 2017 08:56

Sweco i stort uppdrag vid Stockholm Central

alt
Åsa Bergman, affärsområdeschef Sweco.


Sweco anlitas av Trafikverket för att planera och utforma moderniseringen av stationsmiljön och järnvägsanläggningen vid Stockholm Central. Uppdraget omfattar hela anläggningen, från spår till plattformar. Syftet är att rusta Stockholm Central för framtiden. Projektet påbörjas omgående och pågår till och med 2022. Sweco uppskattar det totala ordervärdet till att överstiga 300 Mkr.
    

Järnvägsanläggningen vid Stockholm Central, från Tegelbacken till Karlberg, är med cirka 1.000 ankommande och avgående tåg per dygn den mest trafikerade i Sverige. För att möta framtida behov och förbättra tillgängligheten för resenärerna behöver spåranläggningen och stationsmiljön moderniseras. Det inkluderar allt från växlar och nya uppställnings- och vändmöjligheter för tågen till renoverade samt tillgänglighetsanpassade plattformar.
    

På grund av stationens omfattning, läge och centrala betydelse för Sveriges infrastruktur så blir projektet ett av de mest komplexa inom svensk järnväg hittills.
  

– Vi är glada att i tätt samarbete med Trafikverket skapa framtidens järnvägsnav för människor och gods. Helhetsåtagandet innebär att vi bidrar med vår expertis, erfarenhet och engagemang inom en mängd discipliner, från järnväg, miljö och arkitektur till konstruktion, installation och projektledning, säger Åsa Bergman, affärsområdeschef på Sweco Sverige.
    

Projektet sker i etapper för att upprätthålla en väl fungerande station under perioden. Sweco deltar från start till färdig byggnation och kommer att upprätta systemhandlingar, genomföra utredningar inklusive gestaltningsprogram och ta fram förfrågningsunderlag för utförandeentreprenad. Sweco agerar också som granskningsstöd för Trafikverket i samband med att Jernhusen planerar en överdäckning av spåren.
    

Sedan tidigare arbetar Sweco sedan tidigare bland annat med projekt Getingmidjan och har dessutom deltagit i utformningen av Citybanan, två projekt som är av stor betydelse för Stockholm Central.