5 maj 2024

Redaktionen

fredag, 18 augusti 2017 17:22

Amasten vinst steg till 51 Mkr

alt
David Dahlgren, vd för Amasten.

 

alt

Ett av Amastens senaste förvärv, Borgmästaren 11 i Sundsvall.

 

Amasten redovisade en ökad halvårsvinst till 51 Mkr (35), vilket motsvarade 0,29 kr (0,18) per stamaktie. I resultatet ingick orealiserade värdeökningar med 63 Mkr (24) och realiserade värdeförändringar om -10 Mkr (-0,5).

 

Hyresintäkterna steg till 134 Mkr (116) och driftsöverskottet ökade till 64 Mkr (58). Däremot föll förvaltningsresultatet till 14 Mkr (21), vilket till stora delar berodde på ökade finansieringskostnader för obligationer som tagits upp för att genomföra förvärv. Något som bolaget redan har gjort och som vd David Dahlgren ser ytterligare möjligheter till framöver.

 

De senaste månaderna har Amasten bland annat ökat sitt innehav i Ronneby och Sundsvall, etablerat sig i Finspång och sålt sina fastigheter i Sollefteå.

 

Detta bidrog till att portföljens värde ökade till 3,0 Mdr kr (2,5 vid årsskiftet). Bostäder utgjorde cirka 65 procent av portföljytan, fördelat på 3.180 lägenheter, 27 procent kommersiella lokaler och 8 procent samhällsfastigheter.

 

Under perioden tecknade Amasten även ett tioårigt hyresavtal med befintlig hyresgäst, Axfood, avseende 3.791 kvm butiksyta i Falun. Och efter periodens utgång har bolaget tecknat ett elvaårigt avtal med Sala kommun avseende 1.859 kvm för flertalet verksamheter inom kommunen.

 

Amastens räntebärande skulder till kreditinstitut uppgick 1.657 Mkr finansierade med en genomsnittlig ränta om 2,27 procent och obligatoinslån om 444 Mkr med en snittränta om 5,8 procent. Det egna kapitalet uppgick till 892 Mkr (856) eller 4,63 kr per stamaktie efter justering för preferensaktiekapitalet. Soliditeten uppgick till 28 procent. LE

fredag, 18 augusti 2017 17:19

Peab ökade vinsten till 807 Mkr

alt
Jesper Göransson, vd för Peab.

 

Peab ökade halvårsvinsten efter skatt till 807 Mkr (637), mot-svarande 2,74 kr (2,16) kr per aktie. Dem operativa nettoomsättningen steg till 23,9 Mdr kr (21,5), medan det operativa rörelseresultatet förbättrades till 947 Mkr (812) motsvarande en stärkt marginal till 4,0 procent (3,8). Periodens orderingång ökade 23,3 Mdr (22,1) och orderstocken vid halvårsskiftet var 37,3 Mdr kr (33,5).

 

Peabs orderläge har förstärkts under en längre tid vilket bidragit till en ökad omsättning och ett förbättrat resultat.

 

– En fortsatt hög orderingång tillsammans med selektiva investeringar inom Projektutveckling och Industri skapar stabila förutsättningar för framtiden, säger vd Jesper Göransson.

 

Inom affärsområde Bygg var marginalen oförändrad på 2,3 procent jämfört med motsvarande period föregående, medan Anläggning fick se en minskning till 2,9 procent (3,0) Industri ökade till 3,9 procent (3,6) och Bostadsutveckling ökade till 8,2 procent (6,3). Inom Projektutveckling sjönk rörelseresultatet något till följd av transaktioner i Hyllie inom Fastighetsutveckling under motsvarande period ifjol.

 

Soliditeten den 30 juni 2017 uppgick till 29,3 procent (29,7 vid årsskiftet), medan räntebärande nettoskuld – påverkad av lämnad utdelning, investeringar i projekt, exploateringsfastigheter samt maskiner – ökade till 2.707 Mkr (1.862 Mkr vid årsskiftet). Den genomsnittliga räntan i låneportföljen inklusive räntederivat uppgick den 30 juni 2017 till 2,5 procent. LE

alt
Joachim Kuylenstierna, tf vd Fastator.

 

Fastators senaste kvartal har präglats av ett intensivt arbete med dess intressebolag. I juni offentliggjorde bolaget att det största innehavet Offentliga Hus just nu förbereds inför en framtida börsnotering inom 12-18 månader. Fokus på strategiskt värdeskapande snarare än enskilda transaktioner bidrog till att resultatet för det andra kvartalet minskade till 7,3 Mkr (36,9). Samtidigt ökade substansvärdet till 557,3 Mkr (509,4), motsvarande 39,75 kr per aktie (36,20).

 

Offentliga Hus grundades 2011 och var då en pionjärerna inom segmentet samhällsfastigheter i Sverige. Sedan dess har marknaden fullkomligt exploderat – mellan 2009 och 2014 ökade värdet av försäljningar av samhällsfastigheter från 500 Mkr till 17 Mdr kr – och Offentliga Hus har stadigt fortsatt att växa. För närvarande äger bolaget fastigheter till ett värde av 1,82 Mdr kr och framöver är ambitionen att fortsätta öka tillväxttakten för att i samband med en börsnotering nå en balansomslutning om cirka 6-7 Mdr kr.
    – Med Offentliga Hus nye vd Lars Holm vid rodret är jag övertygad om förutsättningarna är goda för att målet nås, säger Joachim Kuylenstierna, tf vd Fastator. LE

fredag, 18 augusti 2017 15:42

Startskott för Solvallastaden

alt
I Solvallastaden ska det byggas 1.200 – 1.500 lägenheter, skola, förskola och lokaler för idrottsverksamheter med anknytning till arenan, bland annat en eller flera sporthallar, även ett arenatorg kommer att skapas.

 

alt

Veronica Palmgren, beställarombud för Solvalla Utvecklings AB,  ett  företag med markägarna Stockholms Travsällskap och Stockholms stad som kommer att sälja ut byggrätterna för de skilda planområdena.

 

Efter ett gediget planeringsarbete tillsammans med Stockholms stad av Solvallastaden – en helt ny stadsdel i anslutning till Solvalla arena – ett rejält kliv framåt i förverkligandet. Målsättningen är att skapa attraktiva boendemiljöer med 1.200 – 1.500 lägenheter, skola, förskola och lokaler för idrottsverksamheter med anknytning till arenan, bland annat en eller flera sporthallar. Ett arenatorg kommer att skapas i anslutning till ett stationsläge för spårvägens Norra Kista gren. Solvallaskogen görs tillgänglig för naturupplevelser och rekreation. Beräknad byggstart är 2021.

 

I slutet av året planerar markägarna, Stockholms Travsällskap och Stockholms stad, att börja bjuda in byggherrar för att delta i detaljplaneringen av det första planområdet. Ett område som kommer att bestå av cirka 13 kvarter, bland annat inkluderande en stor fristående skola samt en fristående förskola.

 

– Det blir många byggrätter som kommer ut på marknaden och vi kommer att bjuda in olika byggherrar som alla kommer ha möjligheter, att inom ramverket, vara med och skapa en attraktiv och modern stadsdel, säger Veronica Palmgren, beställarombud för Solvalla Utvecklings AB.

 

Travsällskapet ska handla upp rådgivare för försäljningen av byggrätter under kvartal 3 varvid byggherrar kommer att kontaktas under kvartal 4 i en strukturerad försäljning.

fredag, 18 augusti 2017 15:29

Urban Escapes taklandskap öppnas

alt
Nu har en pop up-version lanserats med en ny bro till Urban Escapes taklandskap.

 

Nu smygöppnar nästa del av Urban Escapes taklandskap högt ovanför Brunkebergstorg i Stockholm city. Med en ny bro kan stockholmare och besökare röra sig över taken. Detta är bara en försmak på vad som komma skall. Det nya takområdet står klart 2018 men redan nu lanseras en pop-up-version.

 

Det är dags att öppna upp det andra taket i Urban Escape-kvarteret som kommer stå helt klar 2018. Pop-up-verksamheten i regi av hotellen At Six och Hobo går under namnet Tjugodagar och består av 20 varierande och inspirerande events under sju helger från 18 augusti till 30 september, torsdag till lördag.

 

– För att ge försmak på visionen för 2018 öppnar vi nu tillsammans med At Six och Hobo upp en pop-up-version av Urban Escape-kvarterets nya takmiljö. För oss är det här en fantastisk möjlighet att stärka kvarteret och Stockholm city med en inspirerande och inbjudande takmiljö, säger Henriette Johansson, marknadsområdeschef på AMF Fastigheter.

 

Med Tjugodagar skapas under totalt 20 dagar en takmiljö i pop-up-format mitt i city. Med 360-grader panoramautsikt kommer tjugo varierande events äga rum. Petter Stordalens hotellsatsning vid Brunkebergstorg med hotellen At Six och Hobo driver det nya takområdet, som utformats i nära samarbete med AMF Fastigheter som en del av Urban Escape-kvarteret.

 

– Hotellens olika men till varandra kompletterande koncept kretsar kring sociala och stimulerande utbyten. Det är en unik möjlighet att få inviga det nya takområdet som en pop-up bland Stockholm citys takåsar. Vi ska samla så mycket input som det bara går under de kommande sju helgerna och kommer med oväntade kombinationer och aktörer höja Stockholms puls, säger Henrik Jacobsen, talesperson för Tjugodagar.

 

Som en del av Urban Escape-kvarteret och i regi av hotellen At Six och Hobo öppnas nu en helt nya restaurang-, bar- och kulturupplevelse tillsammans med en milsvid utsikt. Med allt från livespelningar till internationella DJ-bokningar, matupplevelser från hela världen och utomhusbio med Mälarens inlopp och takåsar som bakgrund får Stockholm en försmak på 2018.

 

Fakta om Urban Escape Stockholm

1. Mitt i centrala Stockholm ligger fem unika fastigheter som tillsammans skapar Stockholms mest spännande och kontrastrika kvarter – Urban Escape.

2. Totalt omvandlas 130.000 kvm i det är största stadsutvecklingsprojektet i city sedan 1970-talet. Urban Escape ska förvandla city till en öppen, attraktiv och levande destination för företag, besökare, boende och stockholmare.

3. Urban Escape växer fram i kvarteret mellan Hamngatan, Regeringsgatan och Brunkebergstorg. Här skapas kontorsplatser, hotell och bostäder tillsammans med handel, mötesplatser och restauranger.

4. Vid det ombyggda Brunkebergstorg finns lyxhotellet At Six och upplevelsehotellet Hobo samt restaurangen Tak. Dessa är utvecklade tillsammans med Nordic Choice Hotels och Petter A Stordalen.

5. AMF Fastigheter gör även, den för Stockholm, helt unika satsningen att aktivera och tillgängliggöra kvarterets tak. Urban Escape utvecklar en unik takmiljö för Stockholm och Sverige med ett cirka 2.500 kvm stort taklandskap. Två tak kopplas samman en broa och bjuder på en 360 graders utsikt över Stockholm.

6. AMF Fastigheter utökar med Urban Escape kvarteret fastighetsarean från befintliga 95.000 kvm till cirka 130.000 kvm.

7. Urban Escape omfattar 62.000 kvm för moderna och flexibla kontor, 29.000 kvm för hotell och konferens, och 38.000 kvm för handel och restaurang.

8. Byggperioden pågår från sommaren 2014 till våren 2019. 

fredag, 18 augusti 2017 11:48

Tommy Byggare bygger åt Framtiden

alt
Bostadsbolagets nya hus i Tuve Centrum får fasader i varmrött tegel och ljusa fasadskivor, vilka bildar en trevlig inramning till den öppna gården som bjuder in till samvaro.


Tommy Byggare kommer som totalentreprenör att uppföra 114 hyresrätter i tre punkthus om 7-9 våningar där Framtiden Byggutveckling är beställare och Bostadsbolaget är kund. Ordervärdet är 135 Mkr. Husen uppförs i Tuve Centrum på Hisingen i Göteborg med närhet till kommunikation, service, handel och den nya förskolan i området.
    

– Det känns roligt att vara med på Framtiden koncernens resa att utveckla hyresrätter i Göteborg samt bidra till upprustning och förnyelse av Tuve som stadsdel, säger Anders Axelsson, vd Tommy Byggare.
    

Projekteringen startar i augusti och produktionen beräknas starta våren 2018 och stå klart under 2019.

fredag, 18 augusti 2017 11:42

Byggstarterna ökade med 20 procent

alt
Antalet byggstarter i flerbostadshus har ökat kraftigt under de senaste åren. 


Under årets sex första månader påbörjades byggandet av cirka 37.600 lägenheter, enligt preliminära siffror från SCB. Det innebär en ökning med 22 procent jämfört med samma period 2016 då 30.776 lägenheter började byggas.
    

För merparten av ökningen svarade lägenheter i flerbostadshus, vilka ökade med 24 procent till cirka 30.450 lägenheter. I småhus påbörjades cirka 7.150 lägenheter under första halvåret vilket är 13 procent fler än under samma period 2016. Under perioden tillkom även ett tillskott på 2.150 lägenheter genom påbörjad ombyggnad jämfört med ett tillskott på 1 988 lägenheter under första halvåret 2016.
    

Siffrorna för 2017 är uppräknade med 20 procent för nybyggnad, vilket är eftersläpningen i rapporteringen för motsvarande period senaste året. Sifforna för ombyggnad är uppräknade med 36 procent.

torsdag, 17 augusti 2017 18:04

Fortsatt stark utveckling för SSM

alt
Mattias Roos, vd för SSM.

 

SSM ökade nettoomsättningen under årets sex första månader till 304,9 Mkr (203,0), samtidigt som bruttomarginalen steg till 18,7 procent (17,5). Rörelseresultatet minskade till 40,9 Mkr (62,3) och marginalen föll till 13,4 procent (30,7) till följd av jämförelsestörande poster och en lägre resultatandel från JV-projekt. Justerat för jämförelsestörande poster uppgick rörelsemarginalen till 20,0 procent. Halvårsvinsten per aktie minskade till 0,75 kr (1,61).

 

Under perioden färdigställande SSM 255 bostadsrätter (-) och vid halvårsskiftet uppgick projektportföljen till 6.146 byggrätter (4.928), varav 1.415 bostäder var i produktion (1.227) med en försäljningsgrad om 95,5 procent (98,0).

 

Efter balansdagen, den 17 juli, offentliggjorde SSM ett JV med den globala finansaktören Partners Group för  projekten Tellus Towers, Järla Station samt Metronomen till ett bedömt projektvärde om 7,6 Mdr kr.

 

Affären innebär att SSM:s finansiella förmåga väsentligt förstärkts samtidigt som en önskad riskspridning skett. Initialt beräknas transaktionen tillföra SSM en positiv likviditetsmässig nettoeffekt om cirka 108 Mkr samt en resultateffekt om cirka 106 Mkr, motsvarande cirka 2,70 kr per aktie, för Q3 2017. LE

torsdag, 17 augusti 2017 18:01

Riksbyggen säljstartar i Partille

alt
Brf Kronhöjdens hus blir ett landmärke i Partille.

 

I Partille centrum, granne med Allum och Kyrktorget, planerar Riksbyggen för 74 bostadsrättslägenheter i Brf Kronhöjden. Den 23 augusti startar försäljningen av bostäderna med en planerad inflyttning i kvartal fyra 2019.

 

– Det känns oerhört spännande att Riksbyggen är del av Partille centrums utveckling och modernisering. Behovet av fler bostäder är stor i Partille och Brf Kronhöjden byggs med högt ställda miljökrav och i ett läge med nära till allt, säger Fredrik Ståhlberg, projektledare på Riksbyggen.

 

Brf Kronhöjden kommer att certifieras enligt Miljöbyggnad Silver och kommer att innehålla allt från kvadratsmarta ettor på 35 kvm till välplanerade fyror på 101,5 kvm. Bland annat får huset gröna tak, en varierande och blommande växtlighet och en innegård med lekyta och sociala mötesplatser för att kompensera de ekosystemtjänster som fanns innan byggnationen startade

 

– För oss på Riksbyggen handlar nybyggnation om så mycket mer än bara planritningar och konstruktion. Vi ser alltid till helheten och arbetar för att bygga långsiktigt hållbara miljöer som skapar trygga och attraktiva områden där människor trivs, tillägger Fredrik Ståhlberg.

alt

                                                                                                                         

Caroline Wachtmeister (bilden) har anställts som analytiker till Catella Corporate Finance Stockholm.

 

Wachtmeister är nyexaminerad civilingenjör i industriell ekonomi från KTH.