5 maj 2024

Redaktionen

tisdag, 22 augusti 2017 14:00

Hagen blir ny vd för White arkitekter

alt

                                                                                                                                    
I januari 2018 tar Alexandra Hagen (bilden) över stafettpinnen som ny vd för White efter Monica von Schmalensee, som i fortsättningen kommer att ha en rådgivande roll hos White och arbeta med egna externa uppdrag, bland annat för Londons borgmästare inom stadsutvecklingsfrågor.
    

Alexandra Hagen är arkitekt med lång erfarenhet inom företaget och är sedan sju år tillbaka chef för Whites kontor i Malmö. Hon har dessförinnan arbetat med utvecklingsfrågor inom företaget, bland annat som utlandschef för koncernen och med bolagets forsknings- och kunskapsnätverk.
    

– Det är betryggande att kunna lämna över stafettpinnen efter en resa där vi har lyckats lyfta arkitektens roll i den hållbara omställningen. Efter sju år som vd vill jag återgå till det operativa arbetet med att skapa arkitektur som sätter människan i centrum, säger Monica von Schmalensee.
    

Styrelseordförande Liselotte Hjorth har ansvarat för rekryteringsprocessen. Hon säger:
– Monica von Schmalensee har som vd lett bolaget till att bli en erkänd arkitektfirma internationellt. Nu går vi in i en ny fas med Alexandra Hagen som är en god ledare med gedigen erfarenhet och ett stort intresse för framtidsfrågor. Inom White finns stor och bred kompetens och vi är glada är över att kunna rekrytera internt till vd-rollen.
      

Ny chef för Whites kontor i Malmö, med 85 medarbetare, blir Martin Sundberg. Han är arkitekt och har arbetat hos White i tio år, senast i rollen som ställföreträdande kontorschef, och tillträder sin nya roll den 1 september.

alt
33 Old Broad Street, om 17.744 kvm och som färdigställdes år 1997, är uthyrd till Bank of Scottland till år 2039 till en hyresnivå om 7.400 kr/kvm.

 

Kineserna fortsätter att köpa i London till låga avkastningar mellan 1 och 4 procent. Nu har SEA Holdings, ett internationellt fastighetsbolag i Hongkong, förvärvat en kontorsbyggnad i London med ett avtal om 22 år med hyresgästen Bank of Scotland. Fastigheten, som ligger vid 33 Old Broad Street, EC2, såldes för 258 MGBP, cirka 2,68 Mdr kr, vilket avspeglar en avkastning om 3,46 procent.

 

Den nio våningar höga byggnaden omfattar 17.744 kvm och har ett hyresavtal med Bank of Scotland till mars månad år 2039, till en hyresnivå om 7.400 kr/kvm.

 

Fastigheten 33 Old Broad Street utvecklades av det brittiska fastighetsbolaget Helical Bar och den färdigställdes år 1997.

 

Fastigheten ligger i London City, endast 150 meter från den nya stationen Liverpool Street Crossrail. Det betyder att den sålda fastigheten ligger helt nära flera kända byggnader i London som Tower 42, The Gherkin, Leadenhall Building och Heron Tower.

 

Säljaren Evans Randall är ett private equity-bolag, verksamt inom fastighetsbranschen sedan år 2004.

 

Evans Randall med partners förvärvade 33 Old Broad Street i mitten av år 2006.

 

I ett pressmeddelande säger Evans Randall att fastigheten har en framtida ombyggnadsmöjlighet med ett torn som ett nytt landmärke.

 

Kent Gardner, vd på Evans Randall, säger:

– Försäljningen av 33 Old Broad Street är ett bevis på en fortsatt stark styrka på marknaden för centrala kontor i London. Vi är glada över att vi har funnit långsiktig ägare för den här utomordentliga fastigheten i City.

 

CBRE och Paul Hastings var rådgivare åt Evans Randall.

tisdag, 22 augusti 2017 10:16

Atrium Ljungberg hyr ut till Omnicom

alt
Atrium Ljungbergs uthyrning till mediebolaget Omnicom Media Group är ett led i att göra Söderhallarna till en kreativ mötesplats. Fotograf: Ola Jacobsen


Atrium Ljungberg vill bidra till att göra Medborgarplatsen på Södermalm till stockholmarnas självklara mötesplats för kreativitet, mat och kultur. En stor och viktig pusselbit har nu lagts vad gäller kontorsdelen i Söderhallarna, då den globala mediekoncernen Omnicom Media Group under sommaren flyttade in sin svenska verksamhet i nyrenoverade lokaler om närmare 2.300 kvm. Cushman & Wakefield har varit Omnicoms rådgivare i förhandlingarna med Atrium Ljungberg.
    

Huvudkontoret för Omnicom Media Group Sverige flyttade till Söderhallarna i slutet av juni, tillsammans med samtliga av koncernens bolag i form av mediebyråerna OMD och PHD. Totalt sysselsätter koncernen över 200 personer.
    

– Atrium Ljungberg har anpassat lokalerna efter våra behov i hur man bedriver en modern och kollaborativ verksamhet som passar vår kultur. Ett krav för vår flytt har även varit att samtliga våra bolag ska kunna bedriva sina verksamheter och ha sina kontor helt fristående från varandra, vilket Söderhallarna med dess storlek möjliggjort. Genom att vi har etablerat oss mitt på Södermalm bland stor kommers runt omkring har vi fortsatt goda förutsättningar för att växa vår verksamhet, säger Ali Tajbakhsh, CEO på Omnicom Media Group.
    

Det var i slutet av 2016 som Atrium Ljungberg förvärvade fastigheten Fatburen 2 vid Medborgarplatsen, vilket innebär att bolaget idag äger och förvaltar båda fastigheterna som Söderhallarna består av. Atrium Ljungberg ser en potential i att kunna skapa en bra helhet av fastigheterna med bland annat moderna kontor för företag inom kreativa branscher och en utvecklad saluhall.
    

– Med förvärvet av Fatburen 2 har vi nu möjlighet att påverka Medborgarplatsen som helhet, vilket är väldigt roligt. Vi vill att Medborgarplatsen, som ju är Södermalms hjärta, ska vara en sammanhängande, levande stadsmiljö med en intressant blandning av verksamheter. Omnicom Media Group är ett mycket välkommet tillskott till den blandningen, säger Petter Klingofström, uthyrningschef kontor på Atrium Ljungberg.
    

Hyresavtalet med Omnicom Media Group sträcker sig över fem år och är ett så kallat grönt hyresavtal som fokuserar på att tillsammans med hyresgästen underlätta för att bedriva en resurseffektiv verksamhet.

alt
I den stora försäljningen till Storebrand medverkade från vänster: Tobias Alsborger, partner på NREP och Gustaf Lilliehöök, partner på NREP.

 

NREP, den nordiska investeringsförvaltaren inom fastigheter, har avyttrat en större svensk detaljhandelsportfölj bestående av elva tillgångar om totalt 63.500 kvm till Storebrand/SPP.


Den 29 juni 2017 undertecknade NREP ett avtal om att sälja en svensk detaljhandelsportfölj till Storebrand/SPP. Med ett totalt värde på cirka 1,6 Mdr kr utgör denna försäljning den största transaktionen i år inom detaljhandeln, och den mottogs med intresse av både inhemska och internationella investerare. Det stora intresset för portföljen visar på den höga kvaliteten hos de underliggande tillgångarna och dagligvaruhandeln som bransch.


I affären var NREP:s rådgivare Cushman & Wakefield samt Real Advokatbyrå.

 

Detaljhandelsportföljen består av 11 fastigheter för dagligvaruhandel med totalt 63.500 kvm uthyrningsbar yta i attraktiva lägen i Göteborgsregionen, Stockholmsregionen och längs E4-korridoren från Stockholm till Linköping. Portföljen har byggts upp och optimerats av NREP Retail under de sista fem åren.

 

– Vårt team har arbetat oerhört hårt för att genomföra vår strategi för dagligvaruhandeln under den period vi ägde fastigheterna. NREP:s modell med goda interna kunskaper inom tillgångsförvaltning har skapat betydande värden för investerarna. Den aktiva tillgångsförvaltningen har säkerställt portföljens långsiktiga attraktionskraft genom att optimera hyresgästmixen, anpassa lokalerna så att de uppfyller den moderna detaljhandelns krav samt skapa byggrätter för såväl bostäder, detaljhandel som samhällsservice, säger Tobias Alsborger, partner på NREP.

 

– Vi är mycket nöjda med att vi fick möjligheten att genomföra detta förvärv, då det ligger helt i linje med vår investeringsstrategi. Den mycket välskötta fastighetsportföljen har utvecklingspotential och ett stabilt kassaflöde, säger Marita Loft, vd på Storebrand Fastigheter AB.

 

– NREP är stolta över att genomföra ännu en exit med mycket attraktiv riskjusterad avkastning för våra investerare. Denna exit underbygger NREP:s starka position som en av de ledande fastighetsinvesterarna i Norden. Vi ser detta som ytterligare ett bevis på att vår affärsmodell är kapabel att ge våra investerare betydande värden på lång sikt, säger Gustaf Lilliehöök, partner på NREP.

måndag, 21 augusti 2017 17:03

Vasakronans vinst steg till 5,32 Mdr

alt
Vasakronan med vd Fredrik Wirdenius genomför nu bolagets största projekt någonsin som är Sergelhuset till en uppskattad projektkostnad om 3,1 Mdr kr.

 

Vasakronan växer ständigt. Under det senaste året har Vasakronans fastighetsvärde ökat till 121,4 Mdr kr (109,2).

 

Hela Vasakronans fastighetsbestånd värderades vid halvårsskiftet externt av Cushman & Wakefield och Forum Fastighetsekonomi. Sammantaget uppgick värdeförändringen på fastigheterna till 4.705 Mkr, vilket motsvarade en värdeökning på 4,1 procent. Ökningen förklaras främst av stigande marknadshyror framförallt i beståndet i Stockholm.

 

Värdeökningen var störst i Uppsala där värdet på beståndet ökade med 5 procent. Direktavkastningskraven för fastighetsportföljen uppgick i genomsnitt till 4,53 procent, att jämföra med 4,63 procent för motsvarande fastigheter vid utgången av 2016.

 

Samtidigt påverkades den stora vinsten av att värdeförändringen på finansiella instrument blev positiva 403 Mkr (–1.607).

 

Under första halvåret 2017 ökade Vasakronan hyresintäkterna till 3.246 Mkr (3.058).

 

Ökningen förklarades främst av högre bruttohyra från genomförda uthyrningar och omförhandlingar där den genomsnittliga bruttohyran hade ökat med 4 procent under rullande tolv månader. Det påverkade uthyrningsgraden som steg till 94,1 procent (93,6).

 

Bolagets resultat före värdeförändringar och skatt ökade till 1.704 Mkr (1.578), vilket främst förklarades av de högre hyresintäkterna.

 

Den starkare uthyrningen medförde att driftnettot steg med 6 procent till 2.331 Mkr (2.176) och att vinsten efter en skattebelastning om –1.485 (–1.198) förbättrades till 5.321 Mkr (4.949).

 

Under halvåret steg de totala långfristiga skulderna till 62.957 Mkr (55.140), medan de totala kortfristiga skulderna minskade till 17.898 Mkr (21.355). Detta fick till följd att det egna kapitalet steg till 47.438 Mkr (41.708), med en soliditet som stärktes till 37 procent (35) och en räntetäckningsgrad som ökade till 3,9 gånger (3,8). Skulderna finansierades till en sänkt genomsnittlig ränta om 1,9 procent (2,0).

 

Vasakronan gör nu stora investeringar i fastighetsprojekt. De största är Sergelhuset i Stockholm om 3,1 Mdr kr och Platinan i Göteborg om 1,8 Mdr kr. Bolagets totala investeringsvolym var vid halvårsskiftet 7.299 Mkr, varav 1.673 Mkr var upparbetat.

 

Särskilt Sergelhuset är mycket stort, det största någonsin för Vasakronan. I en kommentar till halvårsrapporten säger vd Håkan Wirdenius:

 

– Sergelhuset är ett av våra största projekt någonsin. Här omvandlar vi ett anonymt kvarter mitt i Stockholms city och skapar en helt ny levande mötesplats. Det är dessutom glädjande att våra framgångar inom miljöarbetet och våra höga miljöambitioner ger oss möjlighet till en grön finansiering av projektet.

 

I en slutkommentar kan sägas att bolagets höga miljöambition underströks av att andelen miljöcertifierade fastigheter steg till 83 procent (73) vid halvårsskiftet. TM

måndag, 21 augusti 2017 17:00

SPG i nytt norskt projekt

alt
Knut Holte, Managing Partner SPG.

 

 

SPG (Scandinavian Property Group) meddelar att bolaget tillsammans med bostadsbyggaren Bakke AS har köpt en tomt i Skårer Syd, i Lørenskog kommun, strax öster om Oslo. Tomten omfattar cirka 8.000 kvm och har antagen detaljplan för bostadsbebyggelse. Här planerar de bägge bolagen totalt 200 bostäder i storlekar mella 42 och 112 kvm vilka ska marknadsföras under namnet Berger Hage. Säljstart för de första 100 bostäderna sker inom de närmaste veckorna.

 

– SPG och Bakke har sedan tidigare två pågående bostadsprojekt i Osloregionen (i Jessheim respektive Rykkinn) och när tomten vid Skårer syd fanns till försäljning var det naturligt att ingå ett nytt samarbete, säger Knut Holte, Managing Parter på SPG.

 

Projektet i Skårer Syd ligger cirka 300 meter från Triad Köpcentrum och med närhet till parker, skidspår och naturområden.

måndag, 21 augusti 2017 12:21

Bodemyr, ny förvaltningschef på Granen

alt

                                                                                                                     
Granen Fastighetsutveckling har anställt Charlotta Bodemyr (bilden) som förvaltningschef. Anställningen är ett ytterligare led i bolagets arbete att förstärka ledningen och genomföra en långsiktig och kontrollerad expansion. Bodemyr kommer senast från Sweco och har tidigare bland annat varit chefsförvaltare i Täby kommun.
    

– Vi är mycket nöjda över att Charlotta Bodemyr börjar som förvaltningschef. Detta gör att vi kan förbättra vår förvaltningsorganisation och ha närmare relationer med hyresgäster samtidigt som vi lägger en stabil grund för en expansion, säger vd Peter Zonabend.

måndag, 21 augusti 2017 12:00

Hemfosa köper för 293 MNOK

alt
Simon Venemyr Ottersland.


Hemfosa Fastigheter har tecknat avtal om förvärv av en fastighet i norska Bergen med en stor andel samhällshyresgäster samt en samhällsfastighet i centrala Sarpsborg, i Østfold, sydöstra Norge, till ett sammanlagt fastighetsvärde om cirka 293 MNOK. Fastigheten i Bergen är Hemfosas första förvärv på Norges västkust, och representerar starten på verksamhetens satsning i regionen.
    

– Förvärvet i Bergen innebär ett spännande första steg in på Norges västkust och vi ser fram emot att öka vår närvaro och fokus i landets västra delar. Samtidigt stärker vi ytterligare vårt engagemang och vår ställning i Østfold där vi nu äger fastigheter centralt i samtliga av regionens större städer, säger Simon Venemyr Ottersland, COO för Hemfosa Norge.
    

Fastigheten i Bergen har total uthyrningsbar yta på 7.402 kvm i stadsdelen Åsane. Uthyrningsgraden uppgår till 95 procent med stabila hyresgäster inom kommun, landsting, vård och bankverksamhet. Bergen kommune och Hordaland fylkeskommune samt Åsane Legekontor står för 62 procent av hyresintäkterna. De totala årliga hyresintäkterna uppgår till 9,6 MNOK. Fastigheten tillträddes den 12 juli, med ekonomiskt förvärv den 1 juli. Hyresavtalet har en återstående löptid om cirka 3,1 år. Säljare till fastigheten är DNB SPF.
    

I Sarpsborg blir Hemfosa ägare till de centralt belägna fastigheterna på Korsgata 5 och Sandesundsvein 3 totalt omfattande 7.449 kvm i centrala Sarpsborg. Därtill inkluderar köpet Sandesundsvein 5-7, en tomt som har färdig detaljplan för 4.500 kvm uthyrningsbar yta, främst bostäder. Uthyrningsgraden uppgår till cirka 90 procent med Ny Arbeits- og Velferdsforvaltning (NAV) som största hyresgäst. NAV, som är Norges försäkringskassa, arbetsförmedling och socialkontor, kommer att stå för cirka 95 procent av de årliga hyresintäkterna. De totala årliga hyresintäkterna uppgår till cirka 11,3 MNOK. Fastigheten tillträddes den 18 augusti med ekonomiskt förvärv den 1 juli. Hyresavtalet har en återstående löptid om cirka 3,6 år.

måndag, 21 augusti 2017 11:58

Finska Lehto startar byggbolag i Sverige

alt
Tapio Kuittinen, vd för Lehto Sverige.


Finska börsnoterade byggbolaget Lehto Group (publ) har tecknat ett avtal med fyra svenska minoritetsägare om att etablera ett dotterbolag i Sverige. Bolagets namn är Lehto Sverige AB där Lehto Group äger 88 procent av aktiekapitalet och fyra svenska minoritetsägare äger totalt 12 procent. Minoritetsaktieägarna ska tillsätta ledande befattningshavare med lång erfarenhet av den svenska byggmarknaden, framför allt av bostadsbyggande i Stockholmsregionen.
    

Lehto Group är ett av Finlands snabbast växande bygg- och fastighetsutvecklingsföretag. Företagets verksamhet bygger på en ekonomisk styrd affärsmodell där de viktigaste faktorerna är kostnadsmedveten design, prefabricerade och standardiserade lösningar som byggs i gruppens egna fabriker som förbättrar kvaliteten i konstruktionen samt påskyndar färdigställandet av byggnationen.
    

– Detta är det första steget i vår strategi gällande internationalisering utanför Finlands gränser. Bostadsbyggandet i Sverige är dock ganska lik det i Finland och vi tror att vi kan skala vår ekonomistyrda byggmodell på den svenska marknaden till ett projekt i taget, säger Tapio Kuittinen, vd för Lehto Sverige.
    

Lehto Sverige kommer att erbjuda den svenska marknaden byggnation av bostäder, kommersiella lokaler och samhällsbyggnader (vårdhem, skolor och daghem) med sitt ekonomistyrda byggande i hela Sverige, men initialt främst i Stockholmsområdet. Bolagets första svenska projekt ska genomföras i Märsta norr om Stockholm. Projektet, som väntar på planbesked, omfattar cirka 70 lägenheter och produktionen kommer att äga rum under åren 2018 och 2019.

alt
Ett nytt torg kan skapas nära Medborgarplatsen på Södermalm, enligt Vasakronan och Equator. Bild: Equator

 

Vasakronan har gett Equator Stockholm uppdraget att ta fram en förstudie, programhandling och bygghandling för 22.000 kvm LOA i kvarteret Nattugglan 14 på Södermalm i Stockholm. Nu prövas möjligheten att uppföra ett nytt kontorshus på Folkungagatan. 


I en pågående detaljplaneprocess prövas möjligheten att tillföra ett nytt kontorshus, en ny publik plats mellan kontorshuset och den Katolska domkyrkan och nya bostäder på kyrkans fastighet.


Marken för projektet ägs av Vasakronan och Katolska domkyrkoförsamlingen. Förslaget innebär att huset med kyrkans tjänstebostäder rivs, såväl som den del av den nuvarande kontorsbyggnaden som ligger närmast katedralen. Här ska istället skapas en plats för ett helt nytt torg. Kyrkans bostäder ersätts genom att den västra delen av kyrkotillbyggnaden byggs på med tre våningar.

 

– Det här är en ganska trist del av Södermalm med stängda husfasader mot gatan. På det här sättet blir det en levande, trevlig och offentlig plats, som en förlängning av Medis, säger stadsbyggnadsborgarråd Roger Mogert (S) till StockholmDirekt.

 

 

 

 

Fakta

 

Uppdrag: Equators uppdrag är en förstudie och underlag till ny detaljplan

Plats: Kv. Nattugglan 14 på Södermalm 

Area: Cirka 22.000 kvm BTA

Verksamhet: Kontor med kommersiella lokaler i gatuplanet för t ex café och butiker 

Beställare: Vasakronan

Miljö: Projektet kommer att certifieras enl LEED med sikte på nivå Platinum