5 maj 2024

Redaktionen

fredag, 25 augusti 2017 11:06

Castellum hyr ut 6.000 kvm i Fosie

alt

Castellum avtalar med First Class Brands i Fosie, Malmö.


Castellum har tecknat ett hyresavtal med First Class Brands of Sweden AB (FBC) på Kantyxegatan 5 i Fosie i Malmö. Företaget, som säljer hälsokostprodukter, har redan flyttat in och hyr om 6.000 kvm, vilket motsvarar hela lagerdelen av fastigheten. Castellum har gjort uthyrningen i samarbete med CBRE.
    

– Den här lokalen har ett fantastiskt logistiskt läge och är väl förberedd för vår verksamhet. Det känns tryggt med en stabil hyresvärd som bryr sig om att allt ska fungera optimalt, säger Martin Trnowsky, vd på FCB.
    

– Vi är glada att FCB valt att hyra lokal av oss och ser fram emot att följa deras resa. Vi kommer göra allt vi kan för att de ska kunna utvecklas och trivas, säger Ola Orsmark, vd för Castellum Öresund.

torsdag, 24 augusti 2017 15:59

SPG säljer till OK i Nykvarn

alt
SPG säljer en nyligen färdigställd vårdbyggnad i Nykvarn, cirka 15 kilometer väster om Södertälje.

 

alt

Carl Zetterqvist, Director, Investment & Asset Management, SPG.

 

Scandinavian Property Group (SPG) har sålt den första etappen av sitt utvecklingsprojekt i Nykvarn Centrum till Fastighets AB Norrtull, ett helägt dotterbolag till OK ekonomisk förening. I affären ingår dels en vårdbyggnad där Aleris, Distriktsvården och Nykvarns kommun tillträtt som hyresgäster, dels ett nyrenoverat stationshus där Nykvarns kommun bedriver fritidsverksamhet.


Hamilton Advokatbyrå med ansvarig delägare Charles Andersson, var legal rådgivare till SPG.

 

SPG köpte Nykvarn Centrum 2015 för att utveckla en detaljplan som totalt omfattar 36.000 BTA bostäder, handel och kontor.

 

– Vi har sedan förvärvet påbörjat den omfattande omvandlingen av Nykvarns Centrum som innebär cirka 300 nya bostäder, nya butiker, ytterligare kontorsytor samt ett parkeringsgarage. En avyttring av den första etappen till en långsiktig fastighetsägare känns naturlig nu när hyresgästerna tillträtt och den löpande förvaltningen tar vid, säger Carl Zetterqvist, Director, Investment & Asset Management, SPG.

 

Projektets andra etapp, som innefattar 43 hyresrätter, sju butiker och ett p-garage med 150 platser, är påbörjad och under hösten sätter SPG igång ytterligare en etapp som omfattar ytterligare 90 hyresrätter samt en livsmedelsbutik.

torsdag, 24 augusti 2017 15:54

Scandic växer i centrala Köpenhamn

alt
Scandic Spectrum om 40.000 kvm i centrala Köpenham får 632 rum, barer, kaféer och restauranger på sammanlagt tre våningar, takbar med stor terrass samt pool med relax- och fitnessavdelning.

 

Scandic Hotels har tecknat ett långt avtal med hyresvärden HM 2 A/S om drift av det nya storhotellet Scandic Spectrum i centrala Köpenhamn. Hotellet – i direkt närhet till centralstationen, Tivoli, stadshuset och hamninloppet – blir med sina 632 rum det största i Scandics portfölj. Öppning sker under år 2021. Cushman & Wakefield | RED (i Danmark) varit rådgivare till fastighetsägaren i upphandlingen av hotelloperatör och i förhandlingen med Scandic.

 

– Köpenhamn är en prioriterad region för oss, och vi har spännande hotell i pipeline som kommer stärka vår position ytterligare på marknaden. Scandic Spectrum kommer att bli ett landmärke i Köpenhamn, anpassat för såväl affärs- som fritidsgäster. Vi ser en stark efterfrågan i Köpenhamn och är mycket glada att få tillgång till ett nytt stort hotell med ett så attraktivt läge, säger Even Frydenberg, vd & koncernchef Scandic Hotels Group.

 

Scandic är den största hotelloperatören på den danska marknaden och bolaget har sedan tidigare nio hotell i Köpenhamnsregionen. Utöver hotellen i drift finns en spännande pipeline i Köpenhamn bestående av Scandic Kødbyen i Meatpacking-distriktet och Scandic Falconer som med sina väl tilltagna konferensytor öppnar på nytt i Frederiksberg. Båda dessa hotell öppnar under  år 2018.

torsdag, 24 augusti 2017 15:51

Willhems vinst steg till 860 Mkr

alt
Mikael Granath, vd för Willhem.

 

Det kraftigt växande Willhem ökade halvårsvinsten efter skatt till 860 Mkr (364). I resultatet ingick orealiserade värdeförändringar på fastigheter med 643 Mkr (331), vilket motsvarade en värdeökning på 2,2 procent (1,8). Vidare ingick en reavinst med 1 Mkr (9) och orealiserade värdeförändringar på finansiella instrument med 87 Mkr (-143).

 

Intäkterna ökade med 36 procent till 983 Mkr (725), medan driftnettot steg med 40 procent till 561 Mkr (400). I jämförbart fastighetsbestånd förbättrades driftnettot med cirka 5 procent. Rörelseresultatet ökade till 1.169 Mkr (711).

 

– Under perioden har vi tillträtt cirka 2.000 lägenheter i Eskilstuna, Halmstad och Helsingborg parallellt med ökad aktivitet inom nyproduktion, som både omfattar förvärvade projekt och projekt som genomförs i egen regi. Framöver ska vi prioritera utvecklingen av projekt i egen regi. Därutöver ligger vår primära investeringsfokus inom segmentet samhällsfastigheter, säger vd Mikael Granath.

 

Vid halvårsskiftet värderades Willhems portfölj till 30,4 Mdr kr (25,9 den 31/12 2016). Räntebärande skulder till kreditinstitut, utgivna certifikat och obligationer uppgick till 20.515 Mkr (17.125), motsvarande en belåningsgrad på 59 procent (56), och den viktade genomsnittliga räntesatsen var 1,4 procent (1,6).

 

Det egna kapitalet ökade till 9.938 Mkr (9.078), motsvarande en soliditet om 31 procent (32). LE

torsdag, 24 augusti 2017 15:48

White inreder nytt stadsdelshus i Göteborg

 

alt
Stadsdelshuset vid Selma Lagerlöfs torg i Göteborg.

 

Whites förslag vann Göteborgs stads upphandling om att få inreda det nya stadsdelshuset med rum för kultur vid Selma Lagerlöfs torg.

 

– Vi är väldigt glada och stolta att ha fått detta spännande uppdrag. Utformningen av stadsdelshuset är en viktig del i utvecklingen av området kring torget, och vi ser en enorm potential i det helhetsgrepp vi kan ta i och med att White även ritat huset, säger inredningsarkitekterna Kristofer Jonsson och Annie Leonsson.

 

Selma stad är ett samarbetsprojekt för att utveckla Selma Lagerlöfs torg i stadsdelen Norra Hisingen i Göteborg. Inom projektet har stadsdelshuset identifierats som områdets mest publika byggnad, vars blandade verksamheter med såväl kontor, bibliotek som annan kulturverksamhet tillsammans ska bilda en kreativ miljö med möjligheter för inspirerande samarbeten mellan medborgare, kulturverksamhet och stadsdelsförvaltning.

 

Arkitektteamet bakom det vinnande förslaget har gedigen erfarenhet inom inredning av bibliotek, aktivitetsbaserade kontor, och inte minst inom området återbruk av möbler och material som en naturlig och kreativ del av hållbarhetsarbetet.

 

Inredningen av Jönköpings stadsbibliotek, P5 Konferens i Väven Kulturhus i Umeå och Telia Companys kontor i Luleå är några exempel på Whites referensprojekt.

torsdag, 24 augusti 2017 15:44

Riksbyggen byggstartar Brf Aqua i Malmö

alt
Riksbygggens Brf Aqua byggs på Limhamns Ön i Malmö.

 

Tisdagen den 29 augusti sätter Riksbyggen spaden i marken för Brf Aqua med 64 lägenheter på Limhamns Ön i Malmö. Med och tar det första spadtaget är bland andra Andreas Schönström (S), kommunalråd Malmö Stad och Mårten Lilja, vice vd Riksbyggen.

 

Brf Aqua är det sista kvarteret som kommer att byggas på Limhamns Ön inom en överskådlig framtid. Intresset för bostäderna har varit mycket stort, 52 av 64 lägenheter är redan sålda och av de kvarvarande är sex reserverade.

 

I Brf Aqua kommer det till exempel att bli enklare att bo utan egen bil. En bilpool finns redan etablerad i området och som boende i Brf Aqua ingår medlemskap i bilpoolen i tio år.

 

Brf Aqua kommer att bestå av två hus om fem våningar med en stor variation i lägenheternas utförande. I Brf Aqua kommer det att finnas allt från kvadratsmarta tvåor till taklägenheter med fantastisk utsikt över Öresund. Nästan alla lägenheter kommer att få balkong, uteplats eller terrass.

 

alt
Årets finalister till Stadsbyggnadspriset och Gröna Lansen, foto och illustration Malmö stadsbyggnadskontor. Bild 2 från vänster: Holma torg. Bild 3: Malmö saluhall. Bild 4: Greenhouse. Bild 5: Gängtappen och Bild 6: Studio.

 

Malmö stad delar årligen ut ett Stadsbyggnadspris för arkitektur och stadsbyggnad och ett Gröna Lansen-pris för hållbart byggande. I år har juryn valt att presentera sex finalister av totalt ett trettiotal inkomna förslag. På Stadsbyggandets dag den 1 september tillkännages vilka av projekten som vinner.

 

– Årets finalister är byggnader som bjuder staden på något extra. I Malmö har detta satt sig i den vardagliga bruksarkitekturen och för mig är de värda att lyfta fram som exempel på god stadsbyggnad, säger Märta Stenevi (MP), kommunalråd och ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

 

Totalt har allmänheten och branschen i år skickat in 23 förslag till Stadsbyggnadspriset och 9 förslag till Gröna Lansen. En jury bestående av politiker och tjänstemän i Malmö stad och representanter från branschorganisationer har därefter gjort ett urval och tittat närmare på åtta olika projekt, som slutligen utmynnat i tre finalister till Stadsbyggnadspriset och tre till Gröna Lansen.

 

– Utan att vi egentligen tänker på det spelar arkitekturen och stadsbyggandet en stor roll i hur vårt vardagsliv fungerar. Därför är det väldigt positivt att så många bra projekt förverkligas i Malmö just nu. Stadsbyggandets dag med utdelning av Stadsbyggnadspriset och Gröna Lansen är ett sätt att uppmärksamma detta, säger Ingemar Gråhamn, stadsarkitekt i Malmö.

 

Prisutdelningen sker på Stadsbyggandets dag den 1 september på Malmö Börshus. Det blir en förmiddag med föredrag om aktuella stadsbyggnadsfrågor innan vinnarna slutligen offentliggörs. Såväl allmänhet som bransch är välkomna att delta och arrangemanget är gratis.

 

Finalister till Stadsbyggnadspriset 2017
Stadsbyggnadspriset har delats ut sedan 1982 och belönar värdefulla förbättringar av Malmös stads- och livsmiljö. Vid bedömning tittar juryn på arkitektonisk kvalitet, hållbarhet, funktion, nytänkande, process, påverkan och betydelse för staden.

 

Holma torg
Typ av projekt: Flerbostadshus, lokaler och torg

Byggherre: MKB Fastighets AB, Riksbyggen, Malmö stad Gatukontoret 

Arkitekt: Arkitektlaget Skåne AB, Malmö stad Gatukontoret
Färdigställt: 2016
Fastighet: Örtsaxen 1 + 2, Holma 3
Adress: Holma torg

Juryns motivering
”Holma Torg är en modig satsning som bryter nygammal mark. Det är ett välgörande tillägg som med ödmjukhet för platsen tillför nya funktioner och rumsliga sammanhang. På ett föredömligt sätt visar detta unika samarbete att det går att skapa tilltalande miljöer inom begränsade ekonomiska ramar. Holma Torg har alla förutsättningar att också förtäta relationerna mellan människor i Holma.”

 

Greenhouse
Typ av projekt: Flerbostadshus och förskola

Byggherre: MKB Fastighets AB
Arkitekt: Jaenecke Arkitekter AB
Färdigställt: 2016
Fastighet: Hösten 3
Adress: Augustenborgsgatan 5

Juryns motivering
”Greenhouse är ett djärvt projekt som visar hur stadsbon kan få en närmare relation till naturen och hur Malmö kan bli en tätare, grönare och mer blandad stad. På ett förtjänstfullt sätt har en monofunktionell byggnad omvandlats till ett flerfunktionellt kvarter till glädje för fler än de boende i huset. Med hög arkitektonisk kvalitet och ett innovativt och klimatsmart boendekoncept utmanas bostadsbyggandet; Greenhouse är så mycket mer än en symbol för Augustenborg och Malmö.

 

Malmö saluhall
Typ av projekt: Saluhall

Byggherre: Fastighets AB Malmö Gäddan 9, Nina och Martin Karyd
Arkitekt: Wingårdh Arkitektkontor
Färdigställt: 2016
Fastighet: Gäddan 9
Adress: Gibraltargatan 6

Juryns motivering
”I sann pionjäranda har en öde ruin omvandlats till en tredimensionell kokbok – en ny möteplats i matkulturens Malmö. Saluhallen visar på en kreativ användning av till synes överblivna ytor och erbjuder en välgörande intimitet i ett område präglat av stora projekt. Ur de gamla murarna har nya sammanhang skapats och en sensuell arkitektur har vuxit fram, som visar stor omsorg om såväl kulturarv som människans alla sinnen.”

 

Finalister till Gröna Lansen 2017
Gröna Lansen har delats ut sedan 2001 och belönar ett miljömässigt hållbart byggande, som bidrar till en beständig stadsmiljö och klimatsmart livsstil. Vid bedömning tittar juryn på projektets möjligheter för en klimatsmart livsstil, nytänkande, process samt påverkan och betydelse för staden.

 

Greenhouse
Typ av projekt: Flerbostadshus och förskola

Byggherre: MKB Fastighets AB
Arkitekt: Jaenecke Arkitekter AB
Färdigställt: 2016
Fastighet: Hösten 3
Adress: Augustenborgsgatan 5

Juryns motivering
”Med rötterna i odling utforskar Greenhouse lösningar för en klimatsmart livsstil. Visualiserad energi- och avfallshantering och delade faciliteter underlättar vardagspusslet samtidigt som det blir lätt att göra rätt. Greenhouse tar Ekostaden Augustenborg till nya höjder och sår välgörande frön av nytänk och miljötänk i bostadsbyggandet.”

 

Studio
Typ av projekt: Kontor, konferens, hotell, restaurang

Byggherre: Skanska Öresund AB
Arkitekt: Schmidt Hammer Lassen Architects, Tema Arkitekter
Färdigställt: 2016
Fastighet: Tyfonen 1
Adress: Nordenskiöldsgatan 14

Juryns motivering
”Med multifunktionalitet, samnyttjande och flexibilitet som ledord berikar mötesplatsen Studio Universitetsholmens folkliv och Malmös näringsliv. Materialval och ljusinsläpp är skickligt hanterade liksom dess energisparande system och gröna inslag. I Studio vävs en platsanpassad och omfamnande arkitektur samman med föredömliga miljöambitioner - helt i linje med Västra Hamnens utveckling.”

 

Gängtappen
Typ av projekt: Kontor

Byggherre: Wihlborg Fastigheter
Arkitekt: Fojab Arkitekter
Färdigställt: 2016
Fastighet: Gängtappen 1
Adress: Stora Varvsgatan 11

Juryns motivering
”Efter en genomgående sanering och en varsam renovering tar ett stycke Malmöhistoria klivet in i framtiden. Ett nytt klimatskal och smarta energisystem har, tillsammans med sunda materialval och flexibla arbetsplatser, gett en imponerande förbättring av byggnadens energiprestanda och hållbarhet. Genom de såväl arkitektoniska som miljömässiga lyften är Gängtappen en viktig förebild för den nödvändiga miljöanpassningen av den befintliga staden.”

onsdag, 23 augusti 2017 17:37

Jan-Erik Höjvall, ny vd i Amasten

alt
Jan-Erik Höjvall har goda meriter som ska komma Amasten tillgodo. Jan-Erik Höjvall är civilingenjör från KTH och har över trettio års erfarenhet av fastighetsbranschen. Han har arbetat som vd i Rikshem under 6 år och som vd i Akelius Fastigheter under 7 år. Bolagen växte med sextio miljarder under dessa år. Dessförinnan har Jan-Erik varit vd i dotterbolag hos Skanska och Drott.

 

Styrelsen i Amasten Fastighets AB har utsett Jan-Erik Höjvall till ny vd i Amasten Fastighets AB. Han kommer att tillträda som vd den 15 september och ersätter David Dahlgren som varit vd i bolaget sedan maj 2014. 

 

– Jag vill tacka David Dahlgren för hans tid i Amasten. Med David Dahlgren som vd har Amasten vuxit från 350 Mkr i fastighetsvärde till idag över 3 Mdr, en tillväxtresa som inte varit möjlig utan Davids ledarskap. Nu är det dags för Amasten att ta nästa kliv och jag är glad över att kunna presentera Jan-Erik Höjvall som ny vd och är övertygad om att han med sin erfarenhet och kompetens är rätt person att leda bolaget till nästa nivå, säger Amastens styrelseordförande Rickard Backlund.  

 

Jan-Erik Höjvall är civilingenjör från KTH och har över trettio års erfarenhet av fastighetsbranschen. Han har arbetat som vd i Rikshem under 6 år och som vd i Akelius Fastigheter under 7 år. Bolagen växte med sextio miljarder under dessa år. Dessförinnan har Jan-Erik varit vd i dotterbolag hos Skanska och Drott.

 

– Det har varit en ära att bygga upp Amasten och skapa en organisation med förmågan att få bolaget att fortsätta växa. En central och strategiskt viktig del i mitt arbete har varit att förbereda bolaget för att noteras på Nasdaqs huvudlista som del i tillväxtstrategin. Det har varit min övertygelse om att det är det bästa för bolaget men jag och styrelsen har haft olika uppfattningar om hur skyndsamt listbytet ska ske. Då Amasten nu valt en annan tillväxtstrategi vilket innebär att listbytet senareläggs har vi därför i samförstånd kommit överens om att det bästa för bolaget är en ny vd. Jag tror på Jan-Erik Höjvalls förmåga att få Amasten att växa ytterligare och nå de uppsatta tillväxtmålen, säger David Dahlgren.

 

 

– Jag ser fram mot att få tillträda som vd i Amasten och tror starkt på bolaget. Jag vill se en tillväxt i bolaget som i mina tidigare bolag och påbörja nyproduktion av bostäder och samhällsfastigheter. Amasten ska bli en viktig aktör när det gäller bostadsförsörjning och en stabil, kreativ och långsiktig partner med alla kommuner som vi samarbetar med, säger Jan-Erik Höjvall, tillträdande vd i Amasten Fastighets AB.

onsdag, 23 augusti 2017 15:54

SPG bygger 300 bostäder i Bålsta

alt
Scandinavian Property Group (SPG) och Preservia Hyresfastigheter ska bygga 250-300 bostäder vid Bålsta station.

 

alt

Christian Olofsson, vd för SPG.

 

Scandinavian Property Group (SPG) har avtalat med Preservia Hyresfastigheter om att utveckla bostäder vid Bålsta station, cirka fem mil nordväst om Stockholm. Projektet omfattar fyra kvarter bostäder och innebär en exploatering om cirka 20.000 kvm bruttoarea. Avsikten är att uppföra 250-300 bostäder som bostadsrätter. Detaljplanen förväntas vinna laga kraft under 2018, vilket skulle innebära byggstart under det andra halvåret med färdigställande 2020/2021.

 

Preservia har sedan tidigare haft projektansvaret för projektet och nu tar SPG som samarbetspart helhetsansvar för den vidare utvecklingen och färdigställandet.

 

– SPG har i och med detta projekt totalt 3.700 lägenheter under projektering och produktion med ett samlat projektvärde på cirka 9 Mdr kr, säger Christian Olofsson, vd för SPG.

 

– Det är glädjande att vi nått den här överenskommelsen. Den säkerställer hög kvalitet och genomförandekraft av projektet. Vi ser fram emot att bidra till stadsutvecklingen i Bålsta, säger Topias Riuttamäki, vd Preservia Hyresfastigheter.

 

Hamilton Advokatbyrå, med ansvarig delägare Charles Andersson, är legal rådgivare till SPG.

onsdag, 23 augusti 2017 15:40

Hyrorna i nyproduktionen skenar

alt
Wallenstam har nu rekordet för den högsta hyran med 9.140–9.761 kr/mån för en etta om 39-44 kvm på Jaktgatan 39 i Norra Djurgårdsstaden.

Nu är hyran för en tvåa i Stockholm cirka 11.000 kronor. Hyrorna för nyproduktion skenar. I nästan alla nya hus är hyran 50 procent högre än genomsnittet. Det visar Hem & Hyras granskning.

 

Kön är kortare och lägenheterna är moderna. Men den som väljer att bo nytt får vara beredd att lägga en stor del av sin inkomst på hyra. Hem & Hyra har kartlagt de högsta hyrorna i de 10 största städerna. Resultatet visar att av de nyproduktioner som finns med på Hem & Hyras ”topplista” har 30 procent en hyra som är över 2.000 kronor per kvadratmeter och år. Det är dubbelt så högt jämfört med de 994 kronor per kvadratmeter och år som genomsnittshyran ligger på, enligt SCB.

 

I stort sett alla nybyggnadsprojekt på Hem & Hyras lista har en hyresnivå som är 50 procent högre än genomsnittet i Sverige.

 

I Stockholm, Göteborg och Uppsala är nästan alla nyproduktioner på Hem & Hyras lista mer än dubbelt så dyra jämfört med genomsnittet. Noterbart är att nivåerna i Malmö inte är lika höga.


De högsta hyresnivåerna i kronor per kvm i Stockholm

1

Wallenstam

Grythundsgatan, Jaktgatan

2640

2

Stockholmshem

Maria Prästgårdsg., Timmermansg, Jakob Mommas gata, Wollmar Yxkullsg.

2446

3

Hefab

Sulitelmavägen

2357

4

Stockholmshem

Husarviksgatan

2352

5

K2A

Hermanstorpsvägen

2330

6

Stockholmshem

Ängsbruksgatan

2324

7

Svenska Bostäder

Hårdvallsgatan

2314

8

Rikshem

Ragvaldsbo gårdsväg

2312

9

Stockholmshem

Lövängsgatan, Hårdvallsgatan

2311

10

Heba Fastighets AB

Husarvikstorget

2304