5 maj 2024

Redaktionen

alt
Totalt omfattar Tollare Terrass 124 bostadsrätter. Bild: Bonava.

 

alt

Flertalet av lägenheterna får utsikt mot Lännerstasundet. Bild: ETTELVA

 

alt

ETTELVAS projektritningar består utav 5 huskroppar varav 4 bildar en ensemble med gavlarna ut mot vattnet och utsikten. Bild: ETTLEVA

 

För NCC/Bonava har ETTELVA ritat Tollare Terrass i Nacka. I juni var det dags för säljstart och inflyttning beräknas starta i december 2019. Projektet består utav 5 huskroppar varav 4 bildar en ensemble med gavlarna ut mot vattnet och utsikten. 

 

Dessa fyra byggnader binds samman av lägre huskroppar som länkar, och bakom dessa i suterräng, ett parkeringsgarage i 4 plan. Taken på länkbyggnaderna blir terrasser och entrégårdar till bostadshusen. Det femte huset ligger som en solitär utmed gatan väster om den andra bebyggelsen och med sitt fria läge har det den bästa utsikten. Även här utnyttjas suterrängen och ger 2 våningar mot gatan och 5 våningar mot vattnet. Fasaderna varierar i tegel i olika kulörer och mönster i kontrast till en vit betong. Trapphusens stora svarta inrutade glaspartier anspelar på platsens industriella historia.

 

De 124 lägenheterna på Tollare Terrass har utsikt mot Lännerstasundet vilket betyder att många lägenheter får fri utsikt över vattnet och Mårtens Holme. Bostäderna, om 2 rum och kök till 5 rum och kök, har genomgående hög kvalité på inredning och vitvaror. Det nya promenadstråket vid kajen ska locka till promenader och föreningen har också utegym som finns på flera av gårdarna. De nedre gårdarna är överlag mer aktiva och delas med grannföreningen Tollare Marina.

 

En femma om 113 kvm kostar 7 Mkr med en månadsavgift om 5.497 kr medan en tvåa om 73 kvm kostar 4,25 Mkr med en månadsavgift om 3.783 kr.

alt
By & Havn och PensionsDanmark vill bygga 178.000 kvm i Örestad, varav 25 procent ska upplåtas som allmänna hyresrätter.

 

By & Havn och PensionDanmark har tecknat avtal om att etablera ett projektbolag för att tillsammans utveckla ägd mark i Ørestad under de närmaste 10 åren. Avtalet säger att PensionDanmark ska genomföra en "due diligence" för markförhållanden och översiktsplanen för att Köpenhamns stad ska anta en slutlig detaljplan för området.


By & Havn har i samarbete med Brunswick Real Estate genomfört undersökning av möjliga samarbetspartners. Baserat på denna process har Köpenhamns stad och By & Havn valt att förhandla med PensionDanmark, vilket nu har nu resulterat i ett konkret avtal om att bilda ett projektbolag.

 

Ørestad Fælled Quarter är det fjärde och sista kvarteret i Ørestad. Kvarteret ska bli ett hållbart bostadsområde nära tunnelbanan och naturen. Projektbolaget förväntar sig att 178.000 kvm bostäder kommer att byggas på den mark som parterna äger. Cirka 75 procent av bostäderna kommer att bestå av privata hyresbostäder och ägarbostäder, medan cirka 25 procent av bostäder ska vara hyresbostäder, vilka ska vara allmänna och förmedlas av AAB, se nedan.

Det nya kvarteret ska utvecklas som ett hållbart bostadsområde i nära samband med naturen. Det kommer att vara begränsad biltrafik i kvarteret, och fasaderna i husen ska väljas i naturliga material som sten, tegel och trä.

– I PensionDanmark har vi hittat en solid investerare och en erfaren och kompetent partner. Vi kommer att utveckla Ørestads gemensamma kvarter som ett hållbart stadsområde där både byggnader och stadsområden ska uppnå en certifiering godkänd av DGNB. Det är ett markområde som båda parterna sätter stor vikt på, och vi har många års erfarenhet, säger Jens Kramer Mikkelsen, vd för By & Havn.

PensionDanmark har sedan år 2012 ökat investeringar i fastigheter med fokus på hållbar konstruktionslösningar. Möjligheten att investera i Ørestad Felled Quarter var därför i linje med pensionsbolagets fastighetsstrategi.

– Det är en intressant stadsdel av hög kvalitet och på ett bra läge i Ørestad mellan tunnelbana och natur. Det är sällsynt med en möjlighet att investera i en hel stad, som även har ett hållbart tänkesätt, och vi är mycket glada över att vara en del av projektet. Det är en stor investering som förväntas ge en stabil långsiktig avkastning för våra medlemmar, och som ökar antalet byggarbeten och som ger högkvalitativa bostäder för vanliga familjer, säger Torben Möger Pedersen, vd för PensionDanmark.

Projektbolaget har varit i dialog med flera allmänna bostadsföretag, eftersom det är viktigt för partnerbolaget att det nya kvarteret får blandade upplåtelseformer.

– Vi behöver bostäder för alla i Köpenhamn och framför allt i de nya utvecklingsområdena, och då måste vi tänka på att uppföra bostäder och inte bara till de välsituerade. Därför gläder vi oss att 25 procent av bostäderna i Ørestad Fælled Quarter byggs för det allmänna, säger Christian Høgsbro, vd för AAB som en allmänn bostadsförening. AAB hyr ut cirka 19.000 allmänna bostäder fördelat på 107 avdelningar i Köpenhamn med omgivningar. AAB har funnits sedan 1912 och är Danmarks äldsta och största allmänna bostadsförening.

måndag, 28 augusti 2017 12:29

Granen anställer Maria Björkling

alt

                                                                                                                                       
Granen Fastighetsutveckling har anställt Maria Björkling (bilden) som affärsutvecklare och hållbarhetsansvarig. Hon börjar den 1 september och hon har tidigare varit ekonomichef för Turebergs Construction och Metrolit Byggnads.
    

– Vi är mycket glada över att Maria Björkling börjar hos oss. Hon kommer bland annat att driva flera projekt inom digitalisering och även fokusera på vårt hållbarhetsarbete. Vi har en klar ambition att bli ett grönt digitalt fastighetsbolag och Maria Björkling kommer leda det arbetet, säger vd Peter Zonabend.

måndag, 28 augusti 2017 11:31

Midroc hyr ut i Scala, Helsingborg

alt
Midroc Property Development uppför Scala i Helsinborg. Fastigheten har ritats av Horisont Arkitekter och byggs av Allbygg i Höganäs AB.


Midroc Property Development har tecknat hyresavtal med Sigma IT Consulting i fastigheten Scala i Helsingborg. Scala är under uppförande och Sigma IT Consulting flyttar in i sin nya lokal om 320 kvm vid årsskiftet.
    

Scala är byggd för att erbjuda lokaler med flexibla planlösningar som går att förändra beroende på verksamhetens behov och situation.
    

– Midrocs lösningar utgår alltid från varje enskild kunds behov och anpassas därefter. Vi förstår att verksamheters situationer förändras kontinuerligt, och expanderar en verksamhet behöver det inte innebära att kontoret måste flyttas. Genom att bygga yt- och verksamhetseffektiva lokaler erbjuder vi möjligheten för verksamheter att fortsätta växa i samma kontor, säger Carl von Strokirch, verksamhetsområdeschef på Midroc.
    

Scala är belägen längs Järnvägsgatan i södra delen av centrum, bara 200 meter från Helsingborg centrals nya uppgång. Byggnaden ingår i Helsingborgs nya kvarter Metropol och det område som kommer att utgöra H+. Scala innehåller totalt 78 lägenheter, 4.000 kvm kontor och 650 kvm butiker, medan Metropol får flera restauranger samt hotell Radisson Blu med 205 rum. I kvarteret ingår också 147 parkeringsplatser i garage.

fredag, 25 augusti 2017 15:22

Ett starkare SHH Bostad

alt
Misha Moeremans d’Emaus, vd och koncernchef för SHH Bostad.

 

Bostadsutvecklaren SHH Bostad kan se tillbaka på ett händelserikt halvår där bolaget genomförde en riktad nyemission till Fastighets AB Balder om 100 Mkr och emitterade en företagsobligation om 230 Mkr, inom en ram av 500 Mkr, vilken under juli noterades på Nasdaq Stockholm. Samtidigt ökade bolaget antalet sålda bostäder till 302 (114).

 

– Vi byggstartade 285 bostäder under halvåret samtidigt som vi färdigställde 289 bostäder fördelade på sex bostadsprojekt belägna i Enköping, Helsingborg och Örebro, varav ett hyresprojekt som avyttrats till Lansa Fastigheter (Länsförsäkringar), säger Misha Moeremans d’Emaus, vd för SHH Bostad.

 

Periodens nettoomsättning steg till 294 Mkr (221), medan rörelseresultatet ökade till 23,8 (11,3) och rörelsemarginalen förbättrades till 8,1 procent (5,1). Halvårsvinsten efter skatt ökade till 17,3 Mkr (7,3), motsvarande 3,98 kr (1,01) per stamaktie.

 

Vid halvårsskiftet hade SHH 574 bostäder (386) i produktion, medan antalet byggrätter uppgick till 2.857 (1.794).

 

– Vi ser fortsatt positivt på efterfrågan i våra marknader för prisvänliga bostäder, samtidigt som vi ändå noterar något längre försäljningstider på vissa orter och att köparna generellt sett är mer känsliga för störningar än tidigare på grund  av amorteringskrav, kreditåtstramningar, skatteändringar med mera. Marknaden är också mer konkurrensutsatt och såväl utbud av bostäder som prisbild för byggrätter har skruvats upp, säger Misha Moeremans d’Emaus.

 

Nyemissionerna under perioden bidrog till att stärka SHH:s finansiella ställning och vid halvårsskiftet uppgick bolagets totala tillgångar till 1.241 Mkr (1.143 den 31/12 2016) och det egna kapitalet ökade till 416 Mkr (307), motsvarande en stärkt soliditet om 33,5 procent (26,9). LE

alt
Martin Bjöörn, Sverigechef för Eurocommercial Properties.

 

Eurocommercial Properties N.V, med köpcentrum värda cirka 3,8 miljarder euro (36,1 Mdr kr) i Frankrike, Italien och Sverige, har kommit med sitt resultat för helåret 2016/17 (t.o.m. 30/6 2017). Rapporten visar att direktinvesteringsresultatet förbättrades med 5,1 procent till 108 MEUR (1.027 Mkr), och med 3,7 procent till 2,23 euro (21,2 kr) per ägarandel. Inför årsstämman föreslår styrelsen att utdelningen höjs till 2,10 euro (2,05).

 

Hyresintäkterna ökade med 3,7 procent till 186 MEUR (1.027), trots att försäljningen i köpcentrumen minskade med 1 procent (+2,7). I jämförbart bestånd steg hyresintäkterna med 4,1 procent. Bäst gick Italien med en försäljningsökning med 5,6 procent, följt av Sverige med 3,2 procent och av Frankrike med 2,3 procent. Det totala fastighetsvärdet steg med 5,0 procent, där ökningen återigen var störst i Italien med 6,7 procent, följt av Sverige med 5,5 procent och av Frankrike med 2,8 procent. Det justerade substansvärdet steg med 8 procent till 46,42 euro (441,4 kr) per ägarandel.

 

Under perioden färdigställde Eurocommercial en utbyggnad om 12.200 kvm i sitt största köpcentrum Gigli i Milano som därmed omfattar 95.200 kvm och i oktober i år inviger bolaget en utbyggnad om 5.000 kvm i den drygt 23.000 kvm stora gallerian i Amiens i norra Frankrike. Vidare fortsatte Eurocommercials utvecklingsprojekt i Halmstad (Eurostop) och Kristianstad (C4) enligt plan med målet att leverera en avkastning kring 7 procent.

 

Under helåret tecknades avtal om försäljningar av 74 Rue de Rivoli i Paris för 79,6 MEUR (760 Mkr) och Mellby Center i Laholm för 185 Mkr, vilket kommer att ge cirka 100 MEUR (954 Mkr) som kapital för ytterligare utbyggnader av Eurocommercials köpcentrum.


Under de närmaste åren planerar bolaget exempelvis att bygga ut Elins Esplanad i Skövde med 5.000 kvm, Ingelsta Shopping i Norrköping med 8.000 kvm och Grand Samarkand i Växjö med 10.000 kvm. LE

fredag, 25 augusti 2017 14:57

Catellas rörelseresultat steg till 144 Mkr

alt
Knut Pedersen, vd och koncernchef för Catella.

 

För första halvåret 2017 ökade Catella de totala intäkterna till 1.081 Mkr (940), varav Corporate Finance stod för 253 Mkr (253) och Asset Management and Banking svarade för 842 Mkr (697). Koncernens rörelseresultat steg till 144 Mkr (125) och vinsten, efter en skattebelastning om 42 Mkr, blev 144 Mkr (253, exklusive försäljningsresultatet för Visa 106).

 

Catella Corporate Finance var rådgivare under första halvåret i fastighetstransaktioner om totalt 22,3 Mdr (26,1). Affärsområdets totala intäkter blev under första halvåret oförändrat med 253 Mkr, och med ett rörelseresultat som minskade till 4 Mkr (24).

 

I affärsområdet Asset management och Banking ökade intäkterna till 842 Mkr (697), med ett rörelseresultat som steg till 175 Mkr (122), främst orsakat av att det förvaltade kapitalet förbättrades totalt till 163,1 Mdr kr (137,9).

 

Catellas försäljning av aktier i Visa Europe gav engångsintäkt om 219 Mkr före skatt som redovisades i finansnettot och med 147 Mkr efter skatt som redovisades under andra kvartalet 2016.

 

Högst rörelsemarginal hade Asset Management och Banking med 21 procent (18), följt av Corporate Finance med 2 procent (10).

 

Under perioden steg det egna kapitalet till 1.577 Mkr (1.484), med en soliditet som stärktes till 32 procent (31).

 

I en kommentar till halvårsrapporten säger vd och koncernchef Knut Pedersen:

– Som tidigare har kommunicerats kommer Catella att investera delar av vårt egna kapital i fastighetsrelaterade situationer där vi kan använda flera delar av vårt system för att skapa god avkastning och mervärde till organisationen. För tillfället utvärderar vi ett antal intressanta möjligheter där våra högt ställda krav avseende mervärde, avkastning samt risknivå kan mötas. TM

alt
Pallas Tower ska omfatta 130 bostadsrätter, nära Stadsparken i Borås.

 

Nu har detaljplanen för projektet Pallas Tower i centrala Borås klubbats. Pallas Tower blir det högsta bostadshuset i Borås med 33 våningar och 100 meter högt. Totalt ska det byggas 130 bostäder invid Viskan och med Stadsparken och Hallbergsplatsen som närmaste grannar. Projektet ägs till hälften vardera av Järngrinden och Cernera. Planerad säljstart för bostadsrätterna är 2018/2019.

 

Pallas Tower har ritats av Tengbom Arkitekter och Rosenberg Arkitekter, och lägenheterna anpassas till ett modernt helhetstänkande där funktion, material och utsikt är självklara och viktiga delar.

 

Strandpromenaden invid Pallashuset och Pallas Tower planeras att bli ett levande promenadstråk, med inslag av handel och serveringar. Tanken är att stråket ska bli en förlängning av den trevliga atmosfär som skapats på Sandwalls plats.

 

– Som det ser ut nu så tänker vi oss 33 våningar, inklusive takvåningen. Det är en speciell byggnad, inte bara ur ett Boråsperspektiv men även nationellt. Det finns inte många bostadsbyggnader som är så höga, säger Markus Furby, projekt- och utvecklingschef på Järngrinden, till Borås Tidning.

 

– Verkligen riktigt skönt att det är klart nu. Vi har aldrig tvivlat på att det skulle gå igenom, och har alltid känt bra stöd från kommunen i processen. Det gör stor skillnad att ha det klart, säger Lars Angwald, vd för Cernera.

alt
Thomas Bodström blir landshövding för Stockholm län den 1 november i år. Nuvarande landshövding Chris Heister slutar den 31 augusti och fram till 1 november kommer tillförordnade länsöverdirektören Åsa Ryding att vikariera som landshövding.

 

Regeringen har utsett Thomas Bodström till ny landshövding och chef för Länsstyrelsen Stockholm. Han tillträder tjänsten den 1 november i år. Förordnandet är på sex år och sträcker sig till 31 oktober 2023.

 

Länsstyrelsen företräder regeringen i länet och ansvarar för att samordna olika samhällsintressen. Länsstyrelsen ska främja länets utveckling och har en viktig roll i frågor som spänner över ett flertal samhällssektorer, däribland miljö, samhällsbyggnad, landsbygdsutveckling och tillväxt. Myndigheten ansvarar också för ett omfattande tillsyns- och tillståndsarbete. Länsstyrelsen är därtill högsta civila totalförsvarsmyndighet.

 

– För mig är detta en fantastisk möjlighet att få bidra i arbetet med att utveckla Stockholms län. Det ska bli både spännande och roligt. Som landshövding och chef för Länsstyrelsen ser jag fram emot att samverka med länets kommuner, landsting, myndigheter, näringsliv och civilsamhälle. Jag har bott i flera olika delar av Stockholm och nu ser jag verkligen fram emot att få arbeta med frågor som rör hela länet, allt från integration och bostäder till infrastruktur och idrott, säger Thomas Bodström.

 

– Tillsammans med medarbetarna välkomnar jag Thomas Bodström som landshövding och vår chef. Vi ser fram emot att dra igång arbetet tillsammans med honom i höst och förutsättningarna är de bästa. Länsstyrelsen Stockholm är en organisation i mycket gott skick och med Thomas Bodströms erfarenhet är min övertygelse att vi under hans ledning kommer att fortsätta utvecklas och göra god nytta för länet, säger tillförordnade länsöverdirektören Åsa Ryding.

 

Thomas Bodström är född 1962. Han är advokat och var justitieminister under perioden 2000 till 2006. Mellan åren 2002 och 2010 var han riksdagsledamot och ordförande i justitieutskottet från oktober 2006 till oktober 2010. Thomas Bodström kommer närmast från egen advokatbyrå. 

 

Thomas Bodström efterträder Chris Heister vars förordnande går ut 31 augusti efter drygt fem och ett halvt år som landshövding i Stockholms län. Under perioden 1 september till 31 oktober har regeringen utsett tillförordnade länsöverdirektören Åsa Ryding till vikarierande landshövding.

alt

Skanska renoverar Bracken House på 10 Cannon Street i centrala London. Byggnaden blir nygammal hemvist för Financial Times.


Skanska har tecknat avtal med McLaren Construction Group om en totalrenovering av Bracken House, en kontorsbyggnad i London, Storbritannien. Kontraktet är värt cirka 460 Mkr (41 MGBP), vilket inkluderas i orderingången för Europa för det tredje kvartalet 2017. Arbetet påbörjades i juli och kommer att avslutas i mitten av 2018 då Financial Times flyttar in i byggnaden.
    

Bracken House, ritad av Sir Albert Richardson, färdigställdes 1958 och var huvudkontor och tryckeri för tidningen Financial Times fram till 1980-talet. Därefter har hyresgäster varit japanska banker, bland andra Mizuho Financial Group, Japans tredje största bank. Ifjol meddelades att Financial Times ska flytta tillbaka till Bracken House från och med 2018.
    

Renoveringen omfattar utbyte av invändiga funktioner på samtliga nio våningsplan. Skanska kommer att leverera mekaniska och elektriska lösningar, VVS- och värmeinstallationer samt anpassningar för hyresgäster som en del av Obayashi Corporations ombyggnation av byggnaden.