5 maj 2024

Redaktionen

onsdag, 30 augusti 2017 14:35

RO-Gruppen bygger exklusivt på Söder

alt
I ruinerna av nedbrunna Västra Katarina skolas gamla gymnastiksal på Södermalm byggs det nu 16 lyxlägenheter med ett turkiskt bad (hamam) på bottenplan.

 

RO-Gruppen bygger i samverkan med Castella Fastigheter ”Katarina Hamam” 16 lyxlägenheter med ett turkiskt bad (Hamam) på nedbrunna Västra Katarina skolas gamla gymnastiksal vid Östgötagatan, Södermalm, Stockholm. Ordern är värd cirka 120 Mkr och bygget ska stå klart våren 2019. Arkitekter är Arklab.

 

De 16 lägenheterna på Södermalm i Stockholm har en ruin som utgångspunkt. Det var år 2003 som Västra Katarina skolas gymnastikhall, som var Sveriges äldsta, totalförstördes i en brand. Kvar blev de yttre murarna och de har varit viktiga i gestaltningen av Hamamhuset. Kulturhistoriskt har det varit värdefullt att ta hand om gavlarna med sina stora fönster och karaktäristiska dekorationer.

 

– Det är väldigt roligt och utmanande att få vara med i ett tidigt skede och visa vår kompetens och utveckla projektet. Detta är ett starkt besked på att RO-Gruppen utvecklats snabbt i Stockholm, säger Patrik Blomberg, affärsområdeschef på RO-Gruppen Stockholm.

 

Lägenheterna har sin entré från gården. De växlar i storlek, från 50-200 kvm. Förutom två rejäla loftvåningar med takterrasser och stora fönsterkupor sticker husets största lägenheter ut. De ska bli så kallade duplexlägenheter, ha två våningsplan och dubbel takhöjd.

 

– Vi är väldigt nöjda med att ha RO-Gruppen som samarbetspartner i detta projekt. De är ett växande bolag med stabil bakgrund och står för nytänkande, engagemang och spetskunskap inom bostadsbyggnation, Stefan Demirian, Castella Fastigheter.
 

Lagerlings Fastighetsmäkleri kommer sälja lägenheterna.

 

– Det här är en nivå vi inte sett tidigare i Stockholm och det kommer att kosta därefter. Det här blir de dyraste lägenheterna som har sålts på Södermalm men det är också avancerat och dyrt att bygga i det här gamla husskalet, säger Richard Lagerling.

onsdag, 30 augusti 2017 14:28

HEBA rekryterar Henrik Fernström

alt

                                                                                                                                  

Henrik Fernström (bilden) blir ny chef för HEBA:s fastighetsutveckling. Han tillträder sin nya tjänst den 20 november och han kommer närmast från CA Fastigheter och innan dess arbetade han som projektchef på Locum.

 

– HEBA fortsätter att växa och vi är väldigt glada för att vi har lyckats knyta Henrik Fernström till vår enhet för fastighetsutveckling, säger vd Lennart Karlsson.

onsdag, 30 augusti 2017 14:23

Mimer bygger nytt till gamla hyror

alt
Med hjälp av nyckelfärdiga Kombohus och statligt investeringsstöd hamnar hyran för en nybyggd tvåa om 45 kvm i Vallby i Västerås på 5.658 kr/mån.

Genom att kombinera effektiv produktion av nyckelfärdiga hus med statligt investeringsstöd kan Bostads AB Mimer i Västerås bygga bostäder till en hyresnivå som inte setts på flera år. Ett sådant exempel är 94 lägenheter i kvarteret Matboden på Vallby.

 

– Vi vet hur svårt det är att bygga nya moderna lägenheter med låga hyror idag. Därför jobbar vi strategiskt med att bygga prisvärda Kombohus och samtidigt söka statligt investeringsstöd där det är möjligt. Matboden på Vallby är ett sådant exempel. Där kommer vi att kunna erbjuda fina bostäder med en låg hyresnivå. En etta på 35 kvm kommer att kosta 4.593 kr/mån och en tvåa på 45 kvm hamnar på 5.658 kr/mån. Så låga hyresnivåer i nyproducerade hus har vi inte sett på flera år hos Mimer och vi kommer att fortsätta arbetet med att hitta fler sådana projekt, säger Mikael Källqvist, vd för Mimer.

 

SABO:s Kombohus är en serie nyckelfärdiga hus som de allmännyttiga bostadsbolagen tagit fram. Det är hus till ett fast pris med en produktionskostnad som ligger cirka 25 procent under marknadspris.

 

Det statliga investeringsstödet kan sökas till byggprojekt där normhyran ligger på högst 1.350 kr/kvm och år. En nivå som Kombohusen i kvarteret Matboden klarar och därför har Mimer kunnat söka och fått beviljat ett statligt investeringsstöd.

onsdag, 30 augusti 2017 10:14

Hans Ragnarsson går till Amasten

alt

                                                                                                                                     
Rikshems CFO Hans Ragnarsson (bilden) har valt att avsluta sin tjänst på Rikshem. Han kommer istället att bli CFO på börsnoterade Amasten där han ersätter Martin Sersé som varit CFO i bolaget sedan mars 2015.
    

Hans Ragnarsson har lång erfarenhet från fastighetsbranschen och kommer närmast från en tjänst som CFO på Rikshem och har dessförinnan arbetat som CFO på Akelius. Hans Ragnarsson är utbildad ekonom vid Uppsala Universitet.
    

– Hans Ragnarsson och jag har arbetat med varandra till och från sedan 2000 och tillsammans har vi byggt upp flera framgångsrika företag inom fastighetssektorn. Det är en glädje att återigen få bygga upp ett bolag tillsammans, säger Jan-Erik Höjvall, tillträdande vd i Amasten.
    

Tid för Hans Ragnarssons tillträde som CFO är ännu inte fastställt men tillträde kommer att ske inom 6 månader. Martin Sersé kvarstår i sin befattning som CFO tills dess att Hans Ragnarsson tillträder. Bolaget tackar Martin Sersé för hans bidrag till att ta Amasten till det bolag det är idag.

alt
Marie Karlstedt, tf affärsansvarig på NP3 i Östersund.

 

NP3 Fastigheter har skrivit ett femårigt hyresavtal med Arbetsförmedlingen i Östersund om drygt 2.000 kvm. Det årliga hyresvärdet uppgår till 3,1 Mkr.

 

Arbetsförmedlingen är sedan tidigare hyresgäst hos NP3 i stadsdel Norr i Östersund och tillträder den utökade ytan den 1 december. Efter tillträdet kommer Arbetsförmedlingen att hyra 7.500 kvm med ett årligt hyresvärde om 11,3 Mkr.

 

– För att skapa än mer liv, rörelse och trivsel i stadsdelen ligger fokus nu på att få in ytterligare verksamheter som välkomnar allmänheten exempelvis, caféer, restauranger, friskvård och annan service som stärker områdets attraktionskraft, säger Marie Karlstedt, tf affärsansvarig i Östersund.

tisdag, 29 augusti 2017 13:47

Standard & Poor’s ger Jernhusen A/A-1

alt
Anders Bäck är vice vd och ekonomidirektör för Jernhusen.

 

Jernhusen har erhållit kreditbetyget A/A-1 med stabil utsikt från kreditvärderingsinstitutet Standard & Poor’s. Den starka ratingen bygger på Jernhusens unika och högkvalitativa fastighetsportfölj, goda finansiella ställning samt starka koppling till bolagets ägare staten.

 

Sedan 2007 har Jernhusen varit aktiv på den svenska kapitalmarknaden. Till en början genom emissioner av företagscertifikat och sedan 2013 även genom utgivning av börsnoterade företagsobligationer. Jernhusen har idag drygt 7 Mdr kr utestående på den svenska kapitalmarknaden.

 

– I takt med att den svenska kapitalmarknaden växer och en stor andel investerare idag kräver publik rating för att kunna investera är detta ett naturligt nästa steg för Jernhusen i syfte att skapa en bredare investerarbas. Med en stark publik rating samt en ägarklausul i all kapitalmarknadsfinansiering som garanterar 100 procent statligt ägande hoppas vi attrahera både nya och befintliga investerare till bolagets framtida tillväxtresa, säger Marcus Jansson, finanschef på Jernhusen.

alt
Vårholmen 4 i Vårbergs centrum omfattar cirka 24.500 kvm, varav cirka 70 procent utgörs av handel för 40 butiker.

 

Agora, A Group of Retail Assets Sweden AB, anlitar Catella för att undersöka och, om möjligt, sälja fastigheterna Vårholmen 4 i Vårberg söder om Stockholm. Vårholmen 4 omfattar 24.526 kvm, där cirka 70 procent av denna yta utgörs av handel för cirka 40 butiker. Till fastigheten hör cirka 300 platser. Större hyresgäster är ICA och Lloyds apotek.

 

Agora anlitar även Nordier Property Advisors för att sälja Ciselören 2, Lilla Björn 1 och Hjälmen 1 i Falköping, vidare Lejonet, 2 och 5 med flera i Nässjö samt Telefonen 19 och Norra Missionen 13 i Tranås.

 

Fastigheternas sammanlagda bokförda värde i Vårberg, Falköping, Nässjö och Tranås uppgår till cirka 350 Mkr.

 

– Detta är ett led i arbetet med att möjliggöra en satsning på att investera och utveckla våra andra fastigheter där vi har identifierat större potential, säger Wilner Anderson, vd för Agora.

tisdag, 29 augusti 2017 11:22

NCC lägger grunden för Campus Albano

alt
Inom Campus Albono planeras att byggas totalt cirka 100.000 kvm utbildningslokaler och cirka 1.000 student- och gästforskarbostäder.


Akademiska Hus har gett NCC uppdraget att utföra delentreprenaden för mark- och grundläggning för det nya universitetsområdet Albano i Stockholm. Det totala ordervärdet uppgår till 235 Mkr. Arbetet har påbörjats och beräknas pågå till slutet av 2018.
    

Campus Albano omfattar byggnation av universitetslokaler och studentbostäder samt lokaler för kommersiell service. Projektet bygger ihop KTH med Stockholms universitet och ska integrera Nationalstadsparken med den gamla industrimarken i området för att skapa en attraktiv miljö för utbildning och forskning.
    

– I takt med att Stockholms universitet och KTH utvecklas behövs nya lokaler på både kort och lång sikt där universiteten kan verka med varandra och det omgivande samhället. Tillsammans med NCC skapar vi en bra grund för området och utvecklar Albano till en levande och hållbar campusmiljö för över 15.000 studenter och forskare, säger Hayar Gohary, projektdirektör på Akademiska Hus.
    

NCC:s uppdrag omfattar förutom markarbeten även grundläggning och betongarbeten för fyra huskroppar, en yta som omfattar 22.500 kvm. För att skapa de bästa förutsättningarna för det nya området renas marken grundligt efter de verksamheter som tidigare funnits på platsen. Bland annat ska cirka 120.000 kbm jord och berg forslas bort.

tisdag, 29 augusti 2017 11:20

Skanska får order om 1,5 Mdr i USA

alt
Skanskas order i Tysons Corner i nordöstra Virginia omfattar totalt cirka 52.500 kvm.


Skanska har tecknat avtal med Meridian Group & Rockefeller Group om att bygga ett nytt 20 våningar högt kontorshus och biograf i Tysons Corner i Virginia, USA. Kontraktet är värt cirka 1,5 Mdr kr, 167 M USD, vilket kommer att inkluderas i orderingången för USA för det tredje kvartalet 2017.
    

Projektet kommer att innehålla kontorsytor om cirka 42.500 kvm medan biografbyggnaden blir drygt 10.000 kvm. Båda byggnaderna uppförs över ett gemensamt garage med fem våningar. Kontorsprojektet kommer att ansöka om LEED Gold-certifiering.
    

Byggnationen pågår och projektet väntas vara färdigställt i oktober 2018.

måndag, 28 augusti 2017 16:29

AccorHotels satsar på lyx i öst

alt
Accor Bosnien-Herce.

 

alt

MGallery by Sofitel Tarcin Forest Resort & Spa i Tarcin utanför Sarajevo.

alt
MGallery by Sofitel i Prag.

 

AccorHotels satsar på att bygga upp en starkare närvaro i öst. Redan 2009 flyttade varumärket MGallery by Sofitel in i en av Prags absolut vackraste byggnader. Nyligen genomgick det femstjärniga hotellet med 169 rum, restaurang, bar och allmänna utrymmen en omfattande renovering för att återställa byggnadens ursprungliga 1900-talskaraktär.

 

I oktober slår AccorHotels upp portarna till det exklusiva MGallery by Sofitel Tarcin Forest Resort & Spa i byn Tarcin strax utanför Bosnien och Hercegovinas huvudstad Sarajevo. Beläget i en dal omgiven av berg kommer denna lugna oas att bestå av 55 rum, 9 villor, en hotellträdgård, konferensrum, en restaurang och ett hälsocenter med spa och inomhuspool.

 

I Polens fjärde största stad Wroclaw byggs nu nästa exklusiva lyxhotell i stadens äldsta område Ostrów Tumski (”kyrkoön”). MGallery Wroclaw är planerat att slå upp portarna 2019 och kommer bestå av 184 rum och sviter, en restaurang, en bar och konferensrum.