5 maj 2024

Redaktionen

fredag, 01 september 2017 11:21

Kungsleden i uthyrningar om 17.500 kvm

alt
Lena Bredberg, uthyrningschef på Kungsleden.


Hyresmarknaden på Kungsledens prioriterade marknader och kluster är fortsatt mycket god. Under juli och augusti har bolaget tecknat 20 hyresavtal omfattande totalt 17.500 kvm med ett årligt hyresvärde om 35 Mkr.
    

De nytecknade hyresavtalen har som regel en högre kallhyra per kvm jämfört med tidigare. I klustret Danderyd Kontor har en ny topphyra noterats om 2.400 kr per kvm på flera nytecknade hyresavtal och i klustret på västra Kungsholmen har ett hyresavtal tecknats om 745 kvm med ett årligt hyresvärde om 2,6 Mkr, vilket innebär en hyra om 3.200 kr per kvm.
    

– Det är oerhört glädjande att vi under sommaren har haft en hög uthyrningsaktivitet och kan uppvisa ett mycket starkt nyuthyrningsresultat. Vi har en fortsatt stark efterfrågan i våra huvudmarknader Stockholm, Göteborg, Malmö och Västerås där 80 procent av vårt fastighetsbestånd finns, säger Lena Bredberg, uthyrningschef på Kungsleden.

alt
Heimstaden köper projektfastigheterna Kanalkanten och Nordkajen i Köpenhamn av PenSam, Sjaelsö Management och KPC.

 

Heimstaden har, genom sitt danska dotterbolag Heimstaden Danmark A/S, ingått avtal avseende förvärv av två projektfastigheter i Köpenhamn, grannfastigheterna Kanalkanten och Nordkajen. De pågående byggprojekten ligger på det för Heimstaden välkända Teglholmen i den expansiva Sydhamnen och omfattar cirka 21.500 kvm, innehållande totalt 246 lägenheter.

 

Transaktionen sker genom förvärv av bolag som ägs gemensamt av PenSam, Sjaelsö Management och KPC. Transaktionsvärdet uppgår till cirka 790 MDKR (cirka 1 Mdr kr) och ska finansieras med egen kassa samt realkreditfinansiering. Tillträde är planerat till december 2018 respektive april 2019.

 

– Vi är glada över att kunna fortsätta växa i den danska huvudstaden och utöka vårt bestånd på med dessa fina fastigheter på Teglholmen. Fastigheterna håller en hög kvalitet och genom vår erfarenhet och kunskap av uthyrning på Teglholmen är vi trygga med att det ekonomiska utfallet av förvärvet blir bra, säger Magnus Nordholm, vice vd för Heimstaden.

alt
Rickard Haraldsson, CEO för Index Investment Group.

 

Index Residence AB redovisade en ökning av omsättningen till 31,3 Mkr för det andra kvartalet 2017, jämfört med 4,4 Mkr för motsvarande kvartal 2016. Rörelseresultatet ökade under samma period till 20,1 Mkr, jämfört med -4,7 Mkr för motsvarande kvartal året före.

 

I en sammanfattning av det andra kvartalet 2017 skriver Index i ett pressmeddelande att omsättningen ökade med 27,0 Mkr till 31,3 Mkr (4, 3 Mkr). Rörelseresultatet steg till 20,1 Mkr (-4,7 Mkr). Resultat efter skatt minskade till -27,4 Mkr (62,0 Mkr) med en soliditet som stärktes till 61,2 procent (60,5).

 

Antalet bostäder under pågående markanvisning/detaljplanering minskade till 435 (801), medan antalet bostäder under produktion/produktionsplanering steg till 445 (313). Totalt antal bostäder i portföljen minskade till 880 (1.294)

 

Koncernen Index redovisade ett kvartalsresultat före skatt om 26,4 Mkr (75,1 Mkr) och ett resultat efter skatt på -27,4 Mkr (62,0 Mkr). Intäkter från den succesiva vinstavräkningen uppgick till 26,3 Mkr (0) och rörelseresultatet från den succesiva vinstavräkningen steg till 14,5 Mkr (0) för andra kvartalet 2017. 

 

Balansomslutningen ökade till 2.220 Mkr (2.180). Finansnetto försämrades till -46,5 Mkr (79,8 ). Både den amerikanska och kanadensiska dollarn har utvecklats svagt mot svenska kronan under kvartalet. Detta har resulterat i en valutaeffekt om -82 Mkr (52). Valutakurseffekten hänför sig till utlåning i utländsk valuta för finansieringen av systerkoncernens verksamhet i Florida, USA och Ontario, Kanada.

 

Index säger att framtidsutsikterna är goda. Den svenska projektportföljen uppgår till 880 bostäder. Koncernen har en projektportfölj om totalt cirka 2.400 bostäder under utveckling, tillsammans med systerkoncernen, Index Enterprise LLC, vars investeringar finansieras av Index Residence. Detta inkluderar systerkoncernens pågående och framtida produktion i Florida, USA.

torsdag, 31 augusti 2017 13:11

Nya Brunkebergstorg invigt

alt
Under invigningen av Brunkebergstorg talade från vänster, Mats Hederos, vd för AMF Fastigheter, Karin Wanngård (S), finansborgarråd i Stockholms stad och Daniel Helldén (MP), trafikborgarråd i Stockholm stad.

 

Under torsdagen återuppstod nya Brunkebergstorg som en inbjudande mötesplats mitt i Stockholm city. Torget har under många år varit en bortglömd och sluten plats, trots sitt centrala läge. Men under våren har Brunkebergstorg fyllts med nytt liv med hotell och restauranger. Nu har torget invigts i sin helhet som en välkomnande plats mitt i city.

 

Brunkebergstorg har haft en lång och brokig historia. Torget har länge varit en sluten och undanskymd plats. Men under våren 2017 har Stockholms stad och AMF Fastigheter byggt om och restaurerat torget. Torget är redo för att åter bli en av Stockholms centrala mötesplatser. Under torsdagen öppnades Brunkebergstorg för allmänheten med ett fullspäckat schema i musikens och kulturens tecken. Historiska rundturer och livespelningar avlöste varandra och hela kvarteret fyllt med liv och rörelse.

 

Under invigningen sa Karin Wanngård (S), finansborgarråd i Stockholms stad:

– Jag är glad att vi nu kan öppna Brunkebergstorg som en attraktiv mötesplats för alla stockholmare och besökare, mitt i stadens hjärta. Stockholm City ska vara en tillgänglig plats där alla känner sig välkomna och utvecklingen av Brunkebergstorg är en viktig del i det arbetet.

 

Ombyggnationen av Brunkebergstorg återger platsens ursprungliga betydelse. Nya flöden skapas genom kvarteret, upp på taken och in på restaurangerna och barerna. Brunkebergstorg är mittpunkten i Urban Escape-kvarterets 130.000 kvm som växer fram mellan Hamngatan, Regeringsgatan och Brunkebergstorg. I kvarteret samlas stockholmare och besökare, gastronomi och handel, kultur och kontor i det största stadsutvecklingsprojektet i Stockholms city sedan 1970-talet.

 

– Nu förvandlar vi tillbaka Stockholm och Brunkebergs torg till en mer levande stad. I samarbete med fastighetsägare som AMF och Stena har vi kunnat göra en välbehövlig upprustning så torget blir en mer attraktiv del av city. Nu fortsätter vi med att bredda trottoarerna så vi får plats med mer uteserveringar, framhöll Daniel Helldén (MP), trafikborgarråd i Stockholm stad.

 

Brunkebergstorgs omvandling och utveckling har skett i nära samarbete mellan Stockholms stad och AMF Fastigheter. En viktig bidragande faktor för att åter väcka liv i området var öppnandet av hotellen At Six och Hobo tillsammans med en rad spännande restauranger och barer. Hotellen är en viktig pusselbit i att förvandla hela kvarteret till en öppen och levande plats, med Brunkebergstorg som mittpunkt.

 

– Vi utvecklar Brunkebergstorg som en central del av Urban Escape-kvarteret och vi skapar därigenom nya flöden i Stockholms city. Från Drottninggatan, genom Brunkebergstorg, upp på taken, ner i Gallerian och vidare till Kungsträdgården. Utvecklingen av torget tillsammans med staden innebär en viktig milstolpe för hela projektet att omvandla ett tidigare slutet och otillgängligt kvarter till en levande och öppen plats där människor vill vara, underströk Mats Hederos, vd för AMF Fastigheter.

torsdag, 31 augusti 2017 11:13

Två nya uthyrare på Optimal

alt

                                                                                                                                    
Optimal förstärker organisationen med två nya uthyrare; David Kiryo (bilden t v) och Nicole Christensen (t h).
    

David Kiryo kommer närmast från arbetet med etableringar för Lidl Sverige, erfarenheter som kommer att komma väl till pass i en omvärld där matetableringar av alla slag blir viktigare och viktigare.

 

Nicole Christensen är anställd som uthyrningsassistent och har en gedigen erfarenhet av försäljning, såväl i Sverige som i Spanien.
     

– David och Nicole utgör en välbehövlig förstärkning av vår arbetsgrupp då vi haft mycket god orderingång de senaste månaderna. Dessutom hoppas vi att de med sina erfarenheter från såväl dagligvarubranschen som telekombranschen kommer att bredda vår kunskapsbas, säger vd Kenneth Christensen.

torsdag, 31 augusti 2017 10:12

Miljardsatsning i Globen Shopping

alt

Citycons och Klöverns utveckling av Globen Shopping kommer att förvandla Arenavägen till ett levande och innehållsrikt promenadstråk.


Klövern och Citycon har tecknat en avsiktsförklaring om en gemensam utveckling av köpcentrumet Globen Shopping strax söder om Stockholms innerstad. Målet är att bidra till att förverkliga Stockholms stads vision för Söderstaden – en mångsidig, urban och upplevelserik stadsdel.
    

Avsiktsförklaringen omfattar skapandet av ett joint venture som avser att förvärva köpcentrumdelen av fastigheten Arenan 2 från Klövern. Ägarfördelningen i det gemensamt ägda bolaget kommer att vara 55 procent för Citycon och 45 procent för Klövern. Citycon kommer att utveckla och genomföra det kommersiella konceptet för Globen Shopping i nära samarbete med Klövern och Stockholms stad.
    

Enligt den nuvarande utvecklingsplanen uppskattar parterna den totala investeringsvolymen till 2,5-2,8 Mdr kr, inklusive Citycons förvärv av del av fastigheten Arenan 2.
    

Utvecklingen förväntas innebära mer än en fördubbling av köpcentrumets storlek från nuvarande cirka 20.000 kvm, inklusive en utökad andel service och kultur. Målet är att att förvandla Globen Shopping och Arenavägen från dagens slutna baksida till ett levande och innehållsrikt promenadstråk för såväl boende som besökare till de många sport- och kulturevenemangen i de närliggande arenorna.
    

Köpcentrumet har potential att bli ett lokalt nav för den nya stadsdelen som byggs i det gamla Slakthusområdet där det planeras för cirka 4.000 bostäder och 10.000 arbetsplatser. I dagsläget finns redan ett omfattande nätverk av kollektivtrafik med tunnelbana, tvärbana och busslinjer som förbinder södra Stockholm med innerstaden.
     

– Utvecklingsprojektet kommer att ge oss en unik position i ett av de främsta framtidsområdena i Stockholm. Här vill vi skapa ett lokalt centrum och vi kommer att utgå från och bygga vidare på det framgångsrika konceptet för Liljeholmstorget Galleria med en stark mix av kedjor, lokala butiker, vardagsnära tjänster, uppgraderade restauranger och caféer, säger Marcel Kokkeel, vd på Citycon.
     

– Vi är glada att i Citycon funnit en partner med passion för, och förtjänstfullt track record av att utveckla attraktiva stadsdelscentrum. Som långsiktig ägare av kontorsfastigheter är vi övertygade om att utvecklingen av Globen Shopping kommer bidra till Klöverns tydliga målsättning att möta stark efterfrågan på kontorsytor i området, både befintliga och nyskapade ytor, säger Rutger Arnhult, vd på Klövern.

alt

Catena bygger nytt åt Nowaste Logistics i Tostarp utanför Helsingborg.


Catena har tecknat ett sjuårigt hyreskontrakt om 30.400 kvm i Tostarp Industriområdet utanför Helsingborg. Hyresgäst är Nowaste Logistics, som ska ta fastigheten i bruk den 1 september 2018. Årshyran uppgår till cirka 18 Mkr.
    

– Vi är glada att Nowaste har utökat sitt samarbete med oss. Hos oss får Nowaste mer än en logistikyta, de får även en partner som aktivt medverkar i möjligheten att ständigt utveckla hela affären, säger Göran Jönsson, regionchef i Helsingborg.
    

Catena äger ett markområde om cirka 270.000 kvm på Tostarp Industriområde. Här finns möjlighet för nybyggnation av logistikyta om totalt cirka 105.000 kvm och den nya byggnaden åt Nowaste kommer att ligga mitt i ett logistikkluster på bästa skyltläge intill E6:an.
    

Catena har en uttalad miljöpolicy och det innebär att hela logistikklustrets byggnader kommer att miljöanpassas och certifieras genom Green Building med en beräknad energiuppvärmning på max 10 kWh per kvm. Som jämförelse kan nämnas att Boverkets krav är 45 kWh.

onsdag, 30 augusti 2017 16:04

Triuva och Garbe lanserar en logistikfond

alt
Wenzel Hoberg, CEO för Triuva.

 

Den europeiska fastighetsförvaltaren Triuva (före detta IVG) och den tyska logistikspecialisten Garbe Industrial Real Estate har lanserat en pan-europeisk logistikfond med en total investeringsvolym om 300 MEUR.

 

Triuva Garbe Logistik Fond Europa är uppbyggd som en tysk Spezialfonds med institutionella ägare och Triuva har initialt säkrat ett första mandat om 100 MEUR från ett tyskt försäkringsbolag. Fondens första förvärv är XXL Distribution Centre, om drygt 40.000 kvm, i den nederländska staden Ede. XXL Distribution Centre såldes av De Ijsgvogel Groep, som kommer att förbli den huvudsakliga långsiktiga hyresgästen. Säljarens rådgivare i affären var Colliers.

– Fonden söker tillgångar främst på marknaderna i Tyskland, Frankrike, Benelux och i Spanien. Triuva Garbe Logistik Fond Europa är väl anpassad till försäkringsbranschens investeringskrav, eftersom den investerar med låg risk, men erbjuder god avkastning på grund av logistiksektorns attraktiva och stabila avkastningar, säger Wenzel Hoberg, CEO för Triuva.

 

Han fortsätter:

– De initiala avkastningarna för logistikfastigheter i Västeuropa är i genomsnitt cirka 150 punkter högre än vad de är på kontor och cirka 220 punkter över detaljhandeln. Vårt partnerskap med Garbe ger också den optimala kombinationen av Triuvas djupa kunskaper om lokala marknader genom vårt nätverk av europeiska kontor och deras specialistkunskaper inom logistik.

onsdag, 30 augusti 2017 15:37

Catena investerar 80 Mkr i Linköping

alt
Benny Thögersen, vd  för Catena.

 

Catena har köpt fastigheten Mappen 4 av Linköpings kommun. På en markarea om drygt 22.000 kvm planerar bolaget att uppföra ett nytt distributionslager om cirka 6.000 kvm, bestående av både kyl- och fryslager samt en mindre del för kontor. Investeringen uppgår till 80 Mkr.

 

Ett 5-årigt hyresavtal har tecknats med Bring som kommer hyra 2.400 kvm i  den nya fastigheten. Byggnationen startar under hösten och Bring planerar flytta in i fastigheten under sommaren 2018. Ytterligare förhandlingar pågår med fler hyresgäster och fullt uthyrd uppgår hyresvärdet på årsbasis till cirka 7 Mkr.

 

Fastigheten Mappen 4 är väl belägen utmed väg 35 med nära tillfart till E4:an och flygplatsen i Linköping och gränsar till Catenas andra fastighet i området, Mappen 3, och blir därmed ett större livsmedelskluster.

 

– Vi är mycket nöjda med att kunna utveckla vårt samarbete med Bring som löser vardagslogistiken för både stora och små verksamheter i hela Norden. Att bygga intill en av våra egna fastigheter ger oss driftsfördelar och möjliggör hyresgästernas optimering av ytorna i båda fastigheterna, säger Benny Thögersen, vd för Catena.

onsdag, 30 augusti 2017 14:45

Toppbetyg för Svenska Bostäder

alt
Pelle Björklund, vd för Svenska Bostäder.

 

Återigen har Svenska Bostäders hyresgäster gett bolaget toppbetyg för service och kvalitet, enligt AktivBo:s senaste kundundersökning. Förra året fick bolaget högsta serviceindex i landet för bostäder i jämförelse med andra fastighetsbolag i samma storleksklass. I år är Svenska Bostäders resultat på samma nivå, det vill säga ett serviceindex på 83,9 procent (84,0). Det som ökat mest är upplevelsen av att kunden tas på allvar, tryggheten samt att hyresgästerna får hjälp när det behövs.

 

– Att hålla hög kvalitet och ge god service i ett fastighetsbestånd som sträcker sig över hela Stockholms stad med drygt 26.000 hyresrätter är en tuff uppgift, men vi har visat att det går. Att känslan av trygghet ökar är extra glädjande, säger Pelle Björklund, vd för Svenska Bostäder.

 

Bakgrunden till de höga nivåerna är ett långsiktigt och systematiskt arbete. Svenska Bostäder arbetar i nära dialog med hyresgästerna vilket är en starkt bidragande faktor till det goda resultatet. Den stora utmaningen är nu att hålla i arbetssätten samtidigt som bolaget ska fortsätta att utvecklas inom de områden där det finns potential.

 

– Jag vill också tacka våra hyresgäster och medarbetare för att de återigen bidragit till det fina resultatet, säger Pelle Björklund.