5 maj 2024

Redaktionen

tisdag, 05 september 2017 14:07

Multigrid uppför datahall i Kista

alt
Multigrids nya datahall som ska byggas i Kista kommer att få ett modernt uttryck samtidigt som anläggningen uppfyller högt ställda krav på säkerhet och tillförlitlighet. Anläggningen ska vara klar för inflyttning den 1 januari 2019.

 

Multigrid Data Centers har säkrat förutsättningar för att uppföra en 5 MW datahall i Kista Science City. Under sommaren har Multigrid nått överenskommelser med Stockholms stad om markanvisning och Ellevio respektive Fortum Värme om nödvändig energiförsörjning för datahallen.

 

Multigrids anläggning kommer att vara den första i sitt slag. Den är lokaliserad och designad för att dra största möjliga nytta av kommersiell värmeåtervinning. Detta ger fördelar både till datahallskunderna som får lägre kostnad och till Stockholms invånare som får en större andel återvunnen energi i fjärrvärmenätet.

 

– Kista är en av Europas viktigaste kluster för teknik- och IT-företag samtidigt som möjligheterna för värmeåtervinning i stor skala gör platsen unik för att kunna bygga gröna datahallar, säger Mattias Ganslandt, vd Multigrid

 

Stockholms stad, Fortum Värme, Ellevio, Stockholm Business Region och Stokab har sedan årsskiftet arbetat för att etablera Stockholm som en världsledande plats för gröna datahallar. Multigrid räknar med att den värmeåtervinning datahallen bidrar till att fjärrvärmenätet på några års sikt kommer att uppgå till 30 miljoner kWh per år. Det motsvarar den genomsnittliga värmeförbrukningen för drygt 4.300 svenskar.

alt
Då radarn, den så kallade Golfbollen, vid Bromma flygplats, uppgraderades år 2014 skedde det till priset av att radarn blev känslig för störande ekon från byggnader, vilket i sin tur innebar att det på många platser infördes byggförbud eller restriktioner mot att bygga på höjden.

 

Regeringen ska satsa 50 Mkr i den nya budgeten på att flytta radarn från Bromma flygplats. Därmed ska det bli möjligt att bygga 10.000 nya bostäder till 2020. Restriktionerna mot att bygga på höjden försvinner, eftersom radarn inte längre störs av höga hus, enligt uppgifter från regeringen till SVT.

 

Radartornet vid Bromma flygplats, den så kallade Golfbollen, uppgraderades år 2014. Den gamla radarn hade kontrollerat flygtrafiken i Stockholm och Mälardalen sedan 1964. Och efter uppgraderingen kunde radarn avsöka hela luftrummet i östra Sverige. Men uppgraderingen skedde till priset av att radarn blev känslig för störande ekon från byggnader. På många platser infördes byggförbud eller restriktioner mot att bygga på höjden. Det har drabbat uppskattningsvis cirka 50.000 planerade lägenheter i bland annat Solna, Sundbyberg, Järfälla och Kista.

 

Men snart ska en ny radaranläggning i Uppsala ta över bevakningen av luftrummet. En anläggning som har kostnadsberäknats till 42 Mkr och som Stockholms stad har vägrat att finansiera. Då nu regeringen finansierar den nya radarn i Uppsala kan därmed vissa byggförbud i Stockholm upphävas.

 

– Det här handlar om en stor, viktig förändring som möjliggör tiotusentals bostäder i Stockholms län, säger bostadsminister Peter Eriksson (MP) till SVT.

 

Han fortsätter:

– Det här måste lösas så fort som möjligt. Jag räknar med en överenskommelse nu under hösten, pengarna är avsatta. Därefter ska man kunna dra igång projekten. Den nya anläggningen kommer att möjliggöra bygget av 10.000 nya bostäder i Stockholmsområdet till år 2020 och ytterligare 15.000 till 2030, hävdar vi i regeringen.

 

Tanken är att Golfbollen blir kvar vid Bromma flygplats eftersom den kommer att fungera som en lokal radar för flygplatsen.

måndag, 04 september 2017 14:59

Ingen biltunnel under Djurgården

alt
I förslaget till en Östlig förbindelse fanns två alternativ med biltunnlar under Djurgården.

 

Efter negativt besked från Stockholms stad angående förhandling om Östlig förbindelse konstaterar Sverigeförhandlingen att det inte finns några förutsättningar för en överenskommelse och avbryter därför förhandlingarna.

 

– Eftersom projekt Östlig förbindelse inte längre finns med i Trafikverkets förslag till nationell plan för transportsystemet kommer projektet att avslutas i samband med att regeringen i vår fattar beslut om ny nationell plan. Enda möjligheten att få projektet att överleva är en principöverenskommelse om regional finansiering med berörda kommuner. Efter Stockholms besked bedömer jag att en sådan inte går att nå och väljer därför att avbryta förhandlingarna, säger HG Wessberg, förhandlare Sverigeförhandlingen.

 

Östlig förbindelse är den sista etappen i ringen runt Stockholm och binder samman Södra länken och Norra länken genom en bergtunnel under Saltsjön. Östra och sydöstra delen av Stockholmsregionen får de största trafikantnyttorna, men även resten av regionen får en bättre framkomlighet till följd av avlastning på hela trafiksystemet.

 

Trafikverket fick i uppdrag av regeringen att utreda möjligheten att bygga en väg som knyter ihop Norra- och Södra länken, för bil- och kollektivtrafik, på östra sidan av Stockholm.

 

Kostnaden har beräknats till 17,7 miljarder kronor med ett planerat färdigställande år 2031.

 

Stockholms Handelskammare är kritisk mot att planerna på en Östlig förbindelse läggs på is. I ett pressmeddelande säger Handelskammaren att Stockholms län är just nu en av Europas snabbast växande regioner. Det ställer stora krav på utbyggd kollektivtrafik, nya vägar och bostadsbyggande. Att i det läget lägga den Östliga förbindelsen på is är uselt.

 

– Stockholmsregionen växer med två bussar varje dag. För att hantera den kraftiga befolkningsökningen måste det investeras i utbyggd kollektivtrafik och nya vägar. Det är enda sättet att matcha alla nya bostäder som kommer att byggas den närmaste tjugoårsperioden är att färdigställa ringleden runt Stockholm. Analyser visar att trafiken kan minska med i genomsnitt elva procent i innerstaden om den Östliga förbindelsen byggs, säger Fredrik Sand, infrastrukturexpert på Stockholms Handelskammare, i en kommentar till att Sverigeförhandlingen avbryter förhandlingen om Östlig förbindelse.   

 

– Effektiva och miljövänliga transporter är betydelsefullt för huvudstadsregionens utveckling. Stockholms läns kraftiga befolkningstillväxt kräver en klimatsmart utbyggnad av såväl vägar, kollektivtrafik som cykelbanor. Vi behöver mer av allt helt enkelt, avslutar Fredrik Sand.

måndag, 04 september 2017 14:45

SHH Bostad ökar i Enköping

alt
Misha Moeremans, vd och koncernchef SHH Bostad AB, säger att SHH och HSB har nu 300 byggrätter för bostäder i centrala Enköping.

 

SHH Bostad förvärvar tillsammans med HSB Projektpartner AB och HSB Uppsala fastigheterna Korsängen 20:2 och 20:3 i Enköping av TryggHem AB. Detaljplanen beräknas vinna laga kraft under våren 2018 och byggstart beräknas ske etappvis med start under hösten 2018. SHH och HSB förvärvade i juni även fastigheten Kryddgården 6:5 av TryggHem. Kryddgården 6:5 ligger i en angränsande detaljplan som drivs parallellt med en fördjupad översiktsplan för området.

 

– I och med dessa förvärv om cirka 140 byggrätter har SHH och HSB nu cirka 300 byggrätter på 50/50 basis i centrala Enköping. Vi ser fram emot att gemensamt skapa attraktiva bostäder i en ort där efterfrågan av ekonomiskt tillgängliga bostäder är god, säger Misha Moeremans, vd och koncernchef SHH Bostad AB.

måndag, 04 september 2017 14:04

850 nya bostäder i Malmös Hyllie

alt
Solkvarteren har de bästa förutsättningar för solenergi i alla former, med en inramning av grönska på olika sätt.

 

alt

Området Söder om badhuset ligger i det spännande mötet mellan det nya Hyllie och de etablerade Holma och Kroksbäck.

 

Nu lanserar Malmö stad ett markanvisningsprogram för Hyllie genom en öppen inbjudan till dem som vill vara med i områdets fortsatta bostadsbyggande. Fram till våren 2018 kommer tre detaljplaner med byggklar mark tas fram för cirka 850 bostäder. Intresseanmälan kan göras till och med den 6 oktober. Därefter kommer staden göra ett urval av aktörer som tilldelas markreservationer för bostadsbebyggelse med tomträttsavtal eller markköp under våren 2018.

 

Tio år har passerat sedan det första markanvisningsprogrammet togs fram för cirka 1.400 bostäder i kvarteren längs Hyllie allé. Omvandlingen från åkermark till en idag levande och klimatsmart stadsdel har gått fort och intresset för att bygga, bo och arbeta i Hyllie är stort. Idag bor ungefär 1.500 personer i centrumområdet och arbete pågår med att bygga ytterligare 1.100 bostäder. Ungefär 8.000 personer har sin arbetsplats i Hyllie och nya kontor växer upp varje dag. Med Markanvisning Hyllie 2017 startar en ny etapp för cirka 850 bostäder och två parkeringshus.

– Hyllie står för ungefär hälften av Malmös utbyggnadkapacitet för bostäder på kommunägd mark och är en viktig plats för stadens tillväxt. Därför är markanvisningsprogrammet ett strategiskt verktyg för den fortsatta utvecklingen av det nya Malmö, säger Håkan Thulin, exploateringschef på fastighetskontoret i Malmö stad.

Markanvisningsprogram Hyllie 2017 omfattar tre planområden med olika förutsättningar och skilda karaktärer. I norr ligger området Söder om badhuset med mark för 350 bostäder. Här förväntas en mångfald av bostadsformer som kan förstärka mötet mellan det nya och befintliga Hyllie. Norr om Hyllie allé ligger området Solkvarteren som får upp till 300 bostäder med fokus på solenergilösningar. Området Söder om Klipporna, med 200 bostäder, förväntas med sitt läge bidra till stadspuls och attrahera dem som söker en internationell prägel.

– Vi söker en bredd av olika bostadsaktörer som kan spegla variationen av markanvisningsprogrammets olika områden. En mix som stärker Hyllies fortsatta utveckling som blandstad, öppen för alla som vill vara med där det händer, säger Britt-Marie Fagerström, projektledare på fastighetskontoret i Malmö stad.

I urvalet av bostadsaktörer kommer stor vikt att läggas vid variation i olika avseenden, för att göra Hyllie till en del av den blandade staden. Bedömning och utvärdering av inkomna intresseanmälningar görs av en grupp medarbetare från fastighetskontoret.

måndag, 04 september 2017 12:38

Heimstaden köper radhusprojekt i Danmark

alt
Heimstaden köper 32 radhus i Kongens Lyngby, Köpenhamn.


Heimstaden har, genom sitt danska dotterbolag Heimstaden Danmark A/S, ingått avtal om att förvärva ett pågående byggprojekt i stadsdelen Kongens Lyngby, strax norr om Köpenhamn. Byggnationen omfattar 32 radhus om vardera cirka 110 kvm med färdigställande under det fjärde kvartalet 2018. Säljare är Stensdal Group A/S.
    

Totalt uppgår projekten till cirka 3.500 kvm och transaktionsvärdet uppgår till cirka 130 MDKR. Transaktionen sker genom förvärv av bolag och finansieras med egen kassa samt realkreditfinansiering.

 

Gorrissen Federspiel har varit Heimstadens rådgivare i affären.
    

– I Kongens Lyngby har vi lyckats förvärva ett attraktivt förtätningsprojekt i befintlig bebyggelse. Dessa objekt är normalt svåra att hitta och vi är mycket nöjda med denna möjlighet, säger Tom Rasmussen, Head of Asset Management, på Heimstaden.

måndag, 04 september 2017 11:52

Atrium Ljungberg rekryterar Ulrica Thelin

alt

                                                                                                                                           
Atrium Ljungberg har rekryterat Ulrica Thelin (bilden) som försäljningsansvarig Bostad. Hon kommer närmast från SSM Bygg- och Fastighets AB. Hos Atrium Ljungberg kommer Thelin att ha ansvar för att bygga upp och etablera strategier och strukturer för försäljningen av bolagets nyproducerade bostadsrätter.
    

– Tillsammans med affärsutvecklare, bostadscontroller och erfarna projektledare för vår nya bostadssatsning kommer Ulrica Thelin vara en viktig del i vårt byggande av attraktiva bostads- och stadsmiljöer. I vår vision om att skapa stadsmiljöer som lever dygnet runt spelar bostäder en viktig roll tillsammans med arbete, lärande, kultur, service och handel, säger Monica Fallenius, affärsområdeschef Transaktion och etablering på Atrium Ljungberg.
     

Just nu pågår byggande av nya bostäder i Gränbystaden i Uppsala där Atrium Ljungberg ska bygga 500 hyres- och bostadsrätter inom de kommande fem åren. I Sickla i sydöstra Stockholm finns planer för mer än 1.200 nya lägenheter på bland annat på Nobelberget och i Kyrkviken.

 

Dessutom planerar bolaget för ytterligare bostäder på Mobilia i Malmö och bostäder som en del av projektet BAS Barkarby i Järfälla.

alt
Marcus Hansson, finanschef för Balder.

 

Fastighets AB Balder går vidare med sina planer på att emittera obligationer på den europeiska kapitalmarknaden för att lösa in sina preferensaktier. Nu har totalt 850 MEUR (cirka 8.060 Mkr) emitterats, varav 500 MEUR (cirka 4.740 Mkr) som en senior icke säkerställd obligation med förfall 2026 till en fast ränta om 1,95 procent och 350 MEUR (cirka 3.320 Mkr) som en hybridobligation med en fast ränta om 3,13 procent. Likviden från obligationsemissionen ska användas för att återbetala säkerställd skuld, medan emissionen av hybridobligationen innebär att Balder är redo att inlösa samtliga utestående preferensaktier. Inlösen kan ske efter beslut på en extra bolagsstämma som ska äga rum den 25 september.

 

Marcus Hansson, finanschef på Balder, förklarar i ett samtal med Fastighetsaktien att obligationsemissionen är ett led i Balders strävan att minska andelen banklån och öka andelen obligationer. Intresset för den aktuella emissionen var stort. Den övertecknades fyra gånger och merparten av investerarna var europeiska pensionsförvaltare, medan 10 procent var nordiska investerare. När det gäller hybridobligationen var andelen nordiska investerare cirka 30 procent med tonvikt på asset managers.

 

Bakgrunden till att Balder började undersöka möjligheten att emittera en hybridobligation var att ratinginstitutet Standard & Poor’s betraktar preferensaktier som 100 procent skuld, medan en hybridobligation ses om 50 procent skuld och 50 procent eget kapital. En hybridobligation istället för preferensaktier innebär därmed att Balder kan få höjt kreditbetyg. Att den är noterad i euro passar dessutom Balder bra i och med att bolaget har stora tillgångar i Finland och Danmark, vars krona är knuten till euron. Dessutom innebär hybridobligationens lägre ränta jämfört med preferensaktien en besparing på 95 Mkr per år.

 

Inför den extra stämman föreslår Balders styrelse inlösen av samtliga 10 miljoner utestående preferensaktier i enlighet med inlösenbestämmelsen i punkt 8 i bolagsordningen. I samband med inlösen sker kontant återbetalning till innehavarna av preferensaktier med ett belopp om 350 kr per preferensaktie, vilket sammanlagt motsvarar ett belopp om 3,5 Mdr kr.

 

Inlösen av preferensaktierna innebär en minskning av bolagets aktiekapital med 10 Mkr (nedsättningsbeloppet), motsvarade kvotvärdet för de inlösta preferensaktierna. I samband med inlösen kommer ett belopp motsvarande nedsättningsbeloppet om 10 Mkr att avsättas till reservfonden från fritt eget kapital.

 

Avstämningsdag för inlösen av preferensaktierna föreslås bli måndagen den 9 oktober. Sista dag för handel med preferensaktien blir 5 oktober och inlösenlikviden betalas ut den 12 oktober. Preferensaktierna kommer därmed inte vara berättigade att erhålla någon ytterligare vinstutdelning. Det finns inte heller något s.k. innestående belopp som avser utdelningar som ännu inte har blivit utbetalda avseende tidigare avstämningsdagar för utdelning. LE

fredag, 01 september 2017 13:55

Regeringen: Nio nya stadsdelar och städer

alt
Knivsta är en av Sveriges snabbaste växande kommuner. År 2015 bodde cirka 16.800 i kommunen och nu 2017 är invånarantalet drygt 17.700. I Alsike, som växer snabbt, bor idag cirka 4.000 personer. Bilden är nya radhus i Alsike uppförda av Alsike Fastighets AB.

 

Under fredagen den 1 september presenterade bostadsminister Peter Eriksson nio områden i sex kommuner som regeringens samordnare Johan Edstav valt att gå vidare med utifrån uppdraget att möjliggöra planer på nya hållbara stadsdelar och städer. Det är en delredovisning av uppdraget att samordna större samlade exploateringar, som är en av punkterna i regeringens 22-punktsprogram för fler bostäder.

 

– Totalt handlar det här om cirka 100.000 nya bostäder. Tanken är att staten ska kunna avhjälpa hinder för exploatering genom att hjälpa till att få fram ny infrastruktur. Det kan handla nya spår, stationslägen och stöd till innovationer. Två nya järnvägsspår till Uppsala i den nationella infrastrukturplanen är ett tydligt exempel på att det här arbetet redan har gett effekt, säger bostadsminister Peter Eriksson.

 

Samordnaren har mandat att för statens räkning ingå överenskommelser med kommuner och andra berörda parter.

 

De nio nya stadsdelarna är:

1. Landvetter södra i Härryda kommun (10.000 bostäder)

2. Segersäng i Nynäshams kommun (7-10.000 bostäder)

3. Hemfosa i Haninge kommun (12.000 bostäder)

4. Alsike i Knivsta kommun (10.000 bostäder)

5. Nydal i Knivsta kommun (12.000 bostäder)

6. Bergbrunna i Uppsala kommun

7. Södra staden i Uppsala kommun

8. "Nysala" i Uppsala och Knivsta kommuner (20.000 bostäder)

9. Näringen i Gävle kommun (4-6.000 bostäder)

alt
HEBA har tillträtt Generatorn 7, omfattande 184 lägenheter, strax intill pendeltågsstationen i Flemingsbergsdalen. Bild: Arkipol

 

HEBA tillträdde fastigheten Generatorn 7 i Flemingsbergsdalen den 1 september 2017, i samband med att byggnationen har färdigställts. HEBA förvärvade fastigheten genom en bolagsaffär med Skanska Hyresbostäder. Totalt har HEBA investerat 435 Mkr i projektet, varav 429 Mkr avser avtalet med Skanska. Den totala årshyran uppgår till cirka 27 Mkr. Det innebär att HEBA erhåller en hög och långsiktig avkastning på Generatorn 7. Fastigheten, som ligger strax intill Flemingsbergs pendeltågsstation, omfattar 184 lägenheter, 1.600 kvm lokalyta och 84 garageplatser. Merparten av lokalarean är uthyrd till Lidl.

 

– Huddinge är en kommun i stark tillväxt. Goda allmänna kommunikationer tillsammans med de satsningar som görs i området bidrar till att göra Flemingsbergsdalen till ett mycket attraktivt bostadsområde. Med detta fastighetsförvärv ökar vi vårt totala lägenhetsbestånd till sammantaget 3.300 lägenheter, säger Lennart Karlsson, vd för HEBA Fastigheter.