5 maj 2024

Redaktionen

fredag, 26 oktober 2018 15:11

Oscar gjorde storförlust om –200 Mkr

alt
Oscar Engelbert, vd för Oscar Properties.

 

Oscar Properties fortsätter kräftgången. För årets första nio månader blev resultatet –199,7 Mkr (502,8). Under Q3 sålde bolaget endast 15 bostäder (22) och under niomånadersperioden blev endast 49 bostäder (164) sålda. Antalet produktionsstartade bostäder minskade till 46 (138) liksom antalet bostäder i pågående produktion som blev 963 (1.116). CFO Lars Neret lämnar Oscar Properties och ersätts av Navid Rostam, med erfarenhet från Handelsbanken, Newsec och Lehman Brothers London.

 

Det är en gåta varför förlusttyngda Oscar fortsätter att utöka antalet anställda till 153 (150) på en svår marknad i Stockholm.

 

I rapporten säger vd Oscar Engelbert:

– Utöver förändrade förutsättningar på marknaden beror resultatet även till stor del på att vi tagit kostnaden för rabatten på alla de bostäder som ingår i vår pågående säljkampanj, inom kampanjen har vi bland annat justerat ner priserna med tio procent på bostäder som levereras under 2018.

 

Bolagets egna kapital minskade vid periodens slut till 1.323,6 Mkr (1.728,5) med en soliditeten om 33 procent (32). Balansomslutningen uppgick till 4.033,6 Mkr (5.456,9). Koncernens räntebärande skulder uppgick till 2.021,7 Mkr (2.914,6), varav 688,7 Mkr bestod av säkerställda skulder till kreditinstitut. Resterande del utgjordes av obligationslån om 1.034,7 Mkr och övriga långfristiga räntebärande skulder var 298,3 Mkr.

 

Hittills i år har aktien i år backat stort med 52 procent. SF

fredag, 26 oktober 2018 14:40

Catenas vinst ökade till 665 Mkr

alt
Benny Thögersen, vd för Catena Fastigheter.

 

Catena har levererat en rapport med starka nyckeltal för årets första nio månader. Vinsten ökade till 665,3 Mkr (531,0) efter en skattebelastning om –83,3 Mkr (–97,3).

 

I resultatet ingick orealiserade värdeförändringar för förvaltingsfastigheterna med 266,1 Mkr (270,5) samt realiserade värdeförändringar med 86,3 Mkr (4,6). Catena förbättrar alla nyckeltal. Hyresintäkterna ökade med 22 procent till 805,4 Mkr (658,6) med ett driftsöverskott som steg med 22 procent till 610,5 Mkr (500,9). Den ekonomiska uthyrningsgraden förbättrades till 95,8 procent (93,4) i bolagets fastigheter om totalt 1,76 miljoner kvm (1,55). Förvaltningsresultatet stärktes med hela 27 procent till 422,8 Mkr (333,0).

 

Periodens resultat om 665,3 Mkr, motsvarade ett resultat om 17,74 kr per aktie (13,20). Substansvärde per aktie Epra Nav ökade till 164,88 kr (143,73).

 

Platsutveckling är Catenas kärnkompetens. I rapporten säger vd Benny Thögersen:

– Våra logistikpositioner Sunnanå utanför Malmö och Tostarp utanför Helsingborg är båda goda exempel på hur Catena utvecklar framtida logistiklägen i anslutning till landets stora varuflöden. I en föränderlig omvärld är förmågan och kompetensen att identifiera attraktiva lägen avgörande. Med vårt avtal om förvärv av 450.000 kvm mark på nya logistikläget Stockholm Syd i Nykvarns kommun vill vi säkra ytterligare en logistikposition som svarar mot de behov som uppstår när flöden, handel och köpmönster förändras. Vi ser nu näringslivssatsningar söder om Stockholm med expansiva planer och stora investeringar, bland annat i Flemingsberg. Samtidigt ser vi också att kraven på snabbare leveranstider ökar och med det som bakgrund är Logistikposition Stockholm Syds geografiska läge sällsynt gynnsamt.

 

I balansen steg värdet på förvaltningsfastigheterna till 14.257,4 Mkr (11.750) samtidigt som de långfristiga räntebärande skulderna minskade till 5.814,2 Mkr (6.083,9) medan de kortfristiga räntebärande skulderna ökade till 2.456,7 Mkr (689,8). Skulderna finansierades till en sänkt medelränta om 2,9 procent (3,2). Det innebar att det egna kapitalet steg till 5.151,2 Mkr (4.246,1), vilket medförde att soliditeten ökade till 33,2 procent och till en räntetäckningsgrad om 3,4 gånger (3,7).

 

Benny Thögersen framhåller lyhördheten i rapporten:

– Med endast ett fyrtiotal medarbetare är rätt val i varje enskild situation avgörande för att vi ska nå våra mål. Det är en utmaning att vara lyhörda och snabba när det gäller och samtidigt våga hålla fast vid långsiktiga strategier, jag kan stolt konstatera att vi lyckas med våra föresatser. SF

alt
Vacse blir vid färdigställandet ägare av Skanskas kontorsprojekt Dialogen.


Skanska investerar i ett egenutvecklat kontorshus i den nya stadsdelen Skeppsbron vid Södra Munksjön i Jönköping. Fastigheten säljs samtidigt till Vacse för cirka 500 Mkr och hyresgäster blir Jordbruksverket och Skogsstyrelsen. Byggkontraktet tilldelas Skanska Sverige och ordervärdet är 330 Mkr.
    

Kontorsbyggnaden är Skanskas första projekt i den nya stadsdelen där det framöver även ska byggas bostäder. Den får en total yta om 16.400 kvm och huset blir mellan fem och nio våningar högt. Utöver kontorslokaler kommer huset att inrymma en kafédel.
    

– Nu börjar vi byggnationen av ett nytt område där hållbarhet har varit ett tydligt fokus. Det känns otroligt spännande att nu komma igång med byggproduktionen. Avsikten är att söka certifiering för denna kontorsbyggnad enligt miljöcertifieringssystemet Breeam, säger Olle Strandsäter, distriktschef, Skanska Sverige.
    

Byggnadsarbetena påbörjas under oktober i år med målsättningen att ha huset färdigt för inflyttning i början av 2021.

fredag, 26 oktober 2018 12:45

NREP och Wallin bygger i Hagastaden

alt
Fasader kv Oxford och Coimbra, Hagastaden. Bild: Wingårdhs


NREP och Byggnadsfirman Erik Wallin står bakom det första projektet som byggs över motorledstunnlarna i Hagastaden mellan Stockholm och Solna. I torsdags inleddes gjutningen av de balkar som de 265 bostäderna, signerade Wingårdh, ska vila på.
    

– Vi är stolta över att få förverkliga ett av stadens mest spektakulära byggnadsprojekt och som kommer skapa en naturlig länk mellan Stockholm och Solna, säger Jesper Wallin, vd på Byggnadsfirman Erik Wallin. 
    

De 265 bostäderna är fördelade på fyra huskroppar med upp till 17 våningar och utgör kvarteren Oxford och Coimbra. Yteffektiva mindre lägenheter planeras, primärt 1:or och 2:or, men även större lägenheter kommer att erbjudas. Säljstart ska ske under nästa år och med byggstart under 2020. Kvarteren ligger intill den planerade nya tunnelbanelinjens station i Hagastaden samt den nya parken i området. H
    

– NREP har lång erfarenhet av bostadsbyggande i de nordiska länderna. Projektet i Hagastaden är ett viktigt steg i vår satsning att bidra till stadsutveckling i Stockholm. Byggnadsfirman Erik Wallins gedigna kunskap och NREPs finansiella stryka kommer att utgöra viktiga grundstenar för ett lyckat projekt, säger Andreas Lindelöf, projektutvecklingchef på NREP.

fredag, 26 oktober 2018 12:43

Castellum säljer för 1,7 Mdr

alt
I Castellums senaste försäljning ingår 38 fastigheter i Stockholms- och Göteborgsregionerna, bland annat fastigheten Domnarvet 18 i Lunda industriområde utanför Stockholm.


Castellum har sålt 38 fastigheter till Sinoma Fastighets AB – ett bolag där Balder äger 49 procent och resterande av institutionellt kapital – för 1.700 Mkr efter avdrag för omkostnader och bedömd uppskjuten skatt om totalt 98 Mkr.
    

Portföljen omfattar cirka 175.000 kvm och består främst av lätt industri och butikslokaler, men även lokaler för lager och kontor. Det totala hyresvärdet uppgår till cirka 166 Mkr. Vid frånträdet är den ekonomiska uthyrningsgraden cirka 91 procent och den återstående kontraktslängden cirka 2,7 år.
    

– Affären innebär att vi kvalitetsförflyttar och koncentrerar vår portfölj till strategiska lägen. Det ligger i vår långsiktiga strategi att fortsätta växa och öka beståndets kvalitet och densitet genom såväl projekt som förvärv, säger Henrik Saxborn, koncernchef Castellum.

fredag, 26 oktober 2018 11:49

Ingvor Sundbom, ny CFO för Heimstaden

alt

                                                                                                                           
Den 5 november tillträder Ingvor Sundbom (bilden) rollen som ny CFO för Heimstaden. Hon ersätter nuvarande CFO Magnus Nordholm som vid årsskiftet inträder i rollen som CEO för Heimstaden AB:s majoritetsägare Fredensborg AS. Nordholm kvarstår i sin roll som vice vd i Heimstaden AB och som del av ledningsgruppen tills han tillträder sin nya tjänst och bibehåller även efter detta sin styrelseplats i Heimstaden.
    

Ingvor Sundbom har en lång och gedigen erfarenhet från flera ledande befattningar inom både den svenska och internationella finans- och fastighetsbranschen. Närmast kommer hon från tjänsten som koncern-vd för ett noterat bostadsutvecklingsbolag. Dessförinnan har hon varit CFO för börsnoterade fastighetsbolag som Hufvudstaden och Oscar Properties samt under sju år som CFO och transaktionschef på Bonnier Fastigheter.
    

– Vi är mycket glada över att kunna stärka vår ekonomi- och finansfunktion med en person som utöver sin kompetens också har en stark integritet och mod att fatta tuffa beslut, vilket är vad vi vill se hos våra ledare, säger vd Patrik Hall.

alt
Genom bytesaffären med Folksam får Atrium Ljungberg utveckla KF-huset vid Slussen...

alt
... medan Folksam erhåller två attraktiva förvaltningsfastigheter på Kungsholmen.


Folksam och Atrium Ljungberg har kommit överens om en bytesaffär i Stockholm där Folksam köper kontorsfastigheterna Blästern 6 och Roddaren 7 på Kungsholmen och säljer Tranbodarne 11 vid Slussen mer känd som KF-huset. I samband med detta tar Atrium Ljungberg också över en markanvisning belägen direkt framför KF-huset. Fastigheterna på Kungsholmen har ett underliggande fastighetsvärde om sammanlagt 2.175 Mkr och huset vid Slussen 1.530 Mkr. Transaktionen innebär därmed en nettoinvestering för Folksam om 645 Mkr. KF-huset ägs gemensamt av Folksam Liv och Konsumentkooperationens Pensionsstiftelse via bolaget Gyllenforsen. Det är även Gyllenforsen som förvärvar Blästern 6 och Roddaren 7.
    

– Affären betyder att vi sänker projektrisken i fastighetsportföljen och samtidigt ökar exponeringen mot attraktiva förvaltningsfastigheter i fina lägen i Stockholms innerstad. KF-huset påverkas mycket av det pågående Slussenprojektet och måste uppgraderas och moderniseras. Att behålla och genomföra dessa investeringar skulle ta för mycket fokus från organisationen. Eftersom Atrium Ljungberg äger många fastigheter i Slussenområdet finns det en logik i att de förvärvar även KF-huset, säger Lars Johnsson, fastighetsdirektör på Folksam.
    

De fastigheter Folksam förvärvar, Blästern 6 och Roddaren 7 är båda belägna i bra kommunikationslägen nära tunnelbanan, i expansiva Hagastaden respektive på Kungsholmen. Blästern 6 innehåller 24.500 kvm kontor och Roddaren 7 innehåller 8.000 kvm kontor. KF-huset har en uthyrningsbar area som uppgår till drygt 22.000 kvm, medan markanvisningen innebär att Atrium Ljungberg får en byggrätt om 7.500 kvm BTA. Fastigheterna byter ägare per den 1 november.
    

Atrium Ljungberg äger sedan tidigare det så kallade Glashuset samt Sjömansinstitutet precis bredvid KF-huset, fastigheter om totalt cirka 26.000 kvm uthyrbar yta. Bolaget har också en markanvisning för en fastighet på Stadsgårdskajen framför Glashuset. I våras tecknades även ett avtal med Stockholms stad om att utveckla kommande Mälarterrassen i Slussen.
    

– Affären är strategiskt rätt för båda parter. Med Folksam Fastigheters förvaltningsfokus är Blästern 6 och Roddaren 7 två långsiktigt bra och färdigutvecklade fastigheter. Vi erhåller i stället en fastighet och byggrätt som vi, med vår projektkompetens, kan vidareutveckla och därigenom ge ytterligare mervärde till helheten vi vill vara med och skapa i Slussen, säger Annica Ånäs, vd Atrium Ljungberg.

torsdag, 25 oktober 2018 21:14

Anna-Karin Nyman, ny direktör på Castellum

alt

                                                                                                                                   

Anna-Karin Nyman (bilden) har utnämnts till kommunikationsdirektör på Castellum. Hon kommer närmast från rollen som kommunikationsdirektör på branschorganisationen Jernkontoret och har lång erfarenhet från flera chefsbefattningar, bland annat på näringsdepartementet där hon arbetade som presschef hos partiledare och dåvarande näringsminister Annie Lööf.

 

Som kommunikationsdirektör för Castellum kommer Anna-Karin Nyman att ansvara för koncernens interna och externa kommunikation med fokus på att utveckla Castellums varumärke och marknadsposition.

 

Hon kommer att ingå i koncernledningen och tillträder sin nya tjänst 17 december.

torsdag, 25 oktober 2018 21:11

Pandox ökade vinsten till 2.049 Mkr

alt
Anders Nissen, vd för Pandox.

 

Pandox visade en god ökning både för driftnetto och substansvärde för årets första nio månader. Driftnettot från Fastighetsförvaltning ökade till 1.890 (1.392) Mkr där ökningen för jämförbara enheter var 1 procent justerat för valutakurseffekter. Även driftnettot från Operatörsverksamhet stärktes och då till 375 Mkr (350) där ökningen för jämförbara enheter var 10 procent justerat för valutakurseffekter. Substansvärdet EPRA NAV stärktes till 26.539 Mkr (24.211), motsvarande 158,44 (144,54) kr per aktie.

 

Pandox resultat för årets första månader ökade till 2.049 (1.965) Mkr medan  periodens resultat hänförligt till moderbolagets aktieägare steg till 2.044 Mkr (1.952) Mkr, motsvarande  12,20 (12,39 ) kr per aktie.

 

I rapporten säger vd Anders Nissen:
– Pandox redovisar en tillväxt i totalt driftnetto om 31 procent och en  tillväxt i substansvärde, mätt i årstakt, om 20 procent i kvartalet. Drivkrafterna var i likhet med tidigare under året, dels lönsamma förvärv på nya stora hotellmarknader, dels en god utveckling i Bryssel, dels en stabil underliggande efterfrågan i hotellmarknaden. För jämförbara enheter ökade intäkter och driftnetto i Fastighetsförvaltning med 2 procent vardera, justerat för valutakurseffekter.

 

Vid utgången av periodens slut hade Pandox fastighetsportfölj ett marknadsvärde om totalt 53.281 Mkr (50.121). Under samma period hade bolagets Förvaltningsfastigheter en viktad genomsnittlig kvarvarande hyresperiod på 15,3 år.

 

Under perioden januari– september 2018 uppgick investeringar i befintlig portfölj, exklusive förvärv, till totalt 460 Mkr (501) och vid utgången av periodens slut var de beslutade investeringar för framtida projekt cirka 930 Mkr.

 

I balansen var belåningsgraden 49,9 procent (50,8) med ett eget kapital hänförligt till moderbolagets ägare som ökade till 20.778 Mkr (18.845). Skulderna i låneportföljen steg till 27.153 Mkr (26.473) med en genomsnittlig ränta om 2,7 procent (2,6) och en genomsnittlig bindningstid om 2,9 år (3,3). Cirka 59 procent av bolagets låneportfölj var säkrad mot ränterörelser på längre perioder än ett år.

 

I rapporten säger Anders Nissen:
– Trots förväntningar om en fortsatt positiv underliggande efterfrågan innebär kombinationen av ny kapacitet på nyckelmarknader, negativa renoveringseffekter i egen portfölj och utmanande jämförelsetal, att tillväxten i jämförbar portfölj sannolikt blir lägre i det fjärde kvartalet än i det tredje kvartalet. Men med stöd av genomförda förvärv samt ingångna avtal om förvärv av Radisson Blu Glasgow och The Midland Manchester förväntas dock fortsatt god tillväxt och lönsamhet för Pandox som helhet. SF

torsdag, 25 oktober 2018 21:03

Fastpartner ökade vinsten till 1.284 Mkr

alt
Efter att ha byggt bibliotek, kulturskola, handelshus och parkeringshus uppför Fastpartner 200 lägenheter i Märsta Centrum.

 

Fastpartner redovisade en höjning av niomånadersvinsten till 1.284 Mkr (939), montsvarande 6,94 kr (5,03) per stamaktie. Periodens hyresintäkter ökade med 8,4 procent till 1.082 Mkr (998) medan driftnettot steg med 9,9 procent till 740 Mkr (673), vilket gav en överskottsgrad om 68,4 procent (67,4). Förvaltningsresultatet förbättrades med 10,4 procent till 554 Mkr (502), motsvarande 3,06 kr (2,78) per stamaktie.

 

Bland Fastpartners pågående projekt kan nämnas att bolaget bygger en skola i Gävle, ett hotell i Upplands Väsby, en anpassning av fastigheten Ekplantan 2 i Sollentuna åt Fortifikationsverket och Arméns musikkår samt uppförande av 200 lägenheter i Märsta Centrum. Under perioden genomförde bolaget fyra mindre fastighetsförvärv för totalt 190 Mkr, medan investeringarna i befintligt bestånd uppgick till 436 Mkr och försäljningar gjordes för 118 Mkr.

 

– Vi deltagit i ett antal budgivningar under året, dock utan att varit den part som bjudit högst. Detta trots att bolaget har varit beredda att acceptera för oss låga yielder, säger vd Sven-Olof Johansson.

 

Efter investeringar, försäljningar samt en orealiserad värdeökning för fastigheter om 721 Mkr (505) steg portföljens bokade värde till 21,3 Mdr kr (21,1).

 

De räntebärande skulder uppgick vid periodens utgång till 11.091 (11.194) och finansierades till en medelränta om oförändrat 1,9 procent. Det egna kapitalet ökade till 8.593 Mkr (7.607), motsvarande en soliditet om 39,0 procent (36,3). Enligt EPRA NAV uppgick den justerade soliditeten till 46,1 procent (43,3).

 

Det är Fastpartners mål att i slutet av år 2020 uppnå ett på årsbasis rullande förvaltningsresultat om 950 Mkr, jämfört med dagens 760 Mkr. Som Fastpartner tidigare informerat kommer bolaget inte att ge avkall på sina principer om en tillfredsställande avkastning på eget kapital. LE