5 maj 2024

Redaktionen

alt
Fastigheten Saga 20 i Borlänge förvärvades av bostadsrättsföreningen Werner för 30 Mkr.

 

Enligt Restate blir det allt lättare för bostadsrättsföreningar utanför storstäderna att förvärva fastigheter. Under hösten har bolaget medverkat i ombildningar av fastigheter i Borlänge, Linköping och Uppsala.

 

– Vi ser att det är påtagligt lättare med bostadsrättsombildningar i orter utanför storstäderna. Skälet till det är att prisnivåerna på bostäder är lägre och flertalet av de boende får därmed ekonomiska förutsättningar att köpa, säger Jan Bjurfors, ombildningskonsult på Restate.

 

I Borlänge köptes nyligen fastigheten Saga 20 av bostadsrättsföreningen Werners. Fastigheten, som omfattar 2.200 kvm och innehåller 21 bostäder och 6 lokaler, såldes av Franked Förvaltning AB för 30 Mkr.

 

– I Borlänge var detta den första ombildningen någonsin. Det är sällan jag sett så många glada miner hos både köpare och säljare. Det var en festlig målgång med både blomsterutdelning och fotografering, säger Jan Bjurfors.

 

Restate ser liknande tendenser i andra orter utanför storstäderna, och menar att det bland annat beror på de ökade amorteringskraven.

 

– De nya amorteringskraven belastar betalningsutrymmet i en familjs ekonomi. I Stockholm är det näst intill omöjligt att ha en tillräckligt stor plånbok för att kunna köpa. För exempelvis två sjuksköterskor skulle det vara en svår ekvation, men om man kollar ute i landet så mäktar många med kostnaderna som medföljer ett lägenhetsköp, säger Jan Bjurfors.


Just nu pågår det även en ombildning i centrala Jönköping. 22 hyresrätter röstade ja till att förvärva en bostadsrätt med 30.800 kr per kvm. Fastigheten ligger i ett bra läge mitt i stan och lägenheterna är nyrenoverade.

 

– Hela 90 procent av bostadsgästerna kommer köpa sina lägenheter. Vi hade liknande förutsättningar i Borlänge. Det är ovanligt att en sådan hög andel kan köpa sina lägenheter, säger Jan Bjurfors.

 

Fastigheten Kungsängen i Uppsala såldes för 159,5 Mkr med sina 52 lägenheter, med ett kvadratmeterpris på 34.606 kr. Ytterligare en fastighet i Linköping med 53 lägenheter såldes för 64,8 Mkr. 

alt
Micael Antamo. Fotograf: Crelle

 

Micael Antamo, vd för Norrevo Fastigheter AB, har meddelat att han kommer att sluta. Sista anställningsdag blir den 3 mars 2019.

 

– Jag har i dagarna tackat ja till erbjudandet om att bli vd för Lejonfastigheter AB i Linköping. Det har varit tre mycket utvecklande och lärorika år på Norrevo. Tillsammans har vi startat upp, etablerat och utvecklat verksamheten utifrån tuffa förutsättningar. Norrevo har alla förutsättningar för att nå visionen om att utveckla välkomnande och innovativa lokaler för ett levande Norrköping, säger Micael Antamo, vd, Norrevo Fastigheter AB.

Norrevo Fastigheter är ett ungt bolag i stark utveckling. Att skapa en ny verksamhet är en utmaning på flera sätt, men också början på en spännande och mycket positivt resa.

 

– Norrevos resa har bara börjat. Tillsammans med våra kunder och medarbetare. Med kommunens aktörer och omvärlden. Vi vet vart vi är på väg och resan dit kan vi alla påverka. Framtiden ser väldigt ljus ut. Vi vill tacka Micael för det fina arbete som han har utfört och önskar honom varmt lycka till, säger Mårten Arnberg (S), styrelseordförande, Norrevo Fastigheter AB.

 

Norrevo Fastigheter
Norrevo Fastigheter äger, förvaltar och hyr in ändamålsenliga lokaler till de kommunala verksamheterna. Lokalerna rymmer i huvudsak kommunens kärnverksamheter samt arbetsplatser till en stor del av kommunens 11.000 medarbetare.

 

Norrevo äger några av Norrköpings mest välkända fastigheter. I fastighetsbeståndet ingår bland annat Hörsalen, Värmekyrkan, Norrköpings Konstmuseum, Norrköpings Stadsteater och Himmelstalundshallen. Totalt omfattar det egna fastighetsbeståndet cirka 80.000 kvm.

 

Bolaget har även uppdraget att utveckla och förvalta cirka 720.000 kvm lokaler som ägs av Norrköpings kommun och bolag inom Norrköping Rådhus AB. För att täcka kommunens totala behov av lokaler administrerar Norrevo även inhyrning av ytterligare cirka 300.000 kvm lokaler från andra fastighetsägare.

 

– Vi är glada för att Micael Antamo har tackat ja till uppdraget. Han kommer att tillföra mycket kompetens till bolaget. Lejonfastigheter är inne i ett intensivt utvecklingsskede och vi menar att Micael Antamo är rätt person att driva förändringsarbetet vidare, säger Björn Immerstrand, ordförande i Lejonfastigheters styrelse.

 

– Jag är mycket glad över förtroendet men även ödmjuk inför utmaningen. Det ska bli spännande och kul att få arbeta tillsammans med Lejonfastigheters medarbetare, styrelse och kunder för att ta nästa steg i företagets utveckling, säger Micael Antamo.

 

Nuvarande tillförordnad vd, Susanna Roback, kommer att fortsätta leda organisationen tills Micael Antamo tillträder posten, då hon återtar sin tidigare tjänst som fastighetschef för förvaltning och underhåll hos Lejonfastigheter.

 

Lejonfastigheter

Lejonfastigheter i Linköping äger förskolor, grundskolor och gymnasieskolor, vårdboenden, servicehus och gruppboenden samt publika hus för kultur, sport och viktig samhällsservice. Lejonfastigheters värde är cirka 4,7 Mdr kr.

alt
Jöran Rydberg, Affärsutvecklingschef vid Svenska Handelsfastigheter.

 

Svenska Handelsfastigheter förvärvar två handelsfastigheter, varav en i Bollnäs och en i Brastad i Lysekils kommun. Fastigheterna är fullt uthyrda, främst till livsmedelshandlare.


Fastigheten i Bollnäs ligger vid handelsområdet Bollnäs Norr och har en uthyrningsbar yta om drygt 7.900 kvm. Största hyresgäster är Coop, Rusta samt Jysk och det totala hyresvärdet uppgår till cirka 8 Mkr. Säljare är Coop Mitt, som samtidigt tecknat ett sjuårigt hyresavtal med Svenska Handelsfastigheter för sin Coop-butik.

 

Butiksfastigheten i Brastad har en uthyrningsbar yta om cirka 1.100 kvm och är uthyrd till ICA Nära.

 

– Fastigheterna ligger helt i linje med vårt fokus på livsmedels- och lågprissegmenten. Jag vill också passa på att tacka Coop för förtroendet att få fortsätta förvalta fastigheten i Bollnäs, säger Jöran Rydberg, Affärsutvecklingschef vid Svenska Handelsfastigheter.

 

Fastigheten i Bollnäs tillträds den 30 november medan fastigheten i Brastad tillträddes sent i fredags.

 

Genom förvärven är Svenska Handelsfastigheter etablerat i över 60 kommuner.

måndag, 29 oktober 2018 11:49

Skalare blir Heimstadens hållbarhetschef

alt

                                                                                                                              
Heimstaden har, med sina cirka 40.000 lägenheter i fastigheter i Skandinavien, Tyskland och Holland en viktig roll i att skapa ett långsiktigt hållbart samhälle. Som ett led i det arbetet tillsätter Heimstaden nu Katarina Skalare (bilden) som hållbarhetschef.
    

Katarina Skalare kommer närmast från en roll som konsult i egen regi och har under sex månader jobbat som interim hållbarhetschef hos Heimstaden. Tidigare har hon varit hållbarhetsstrateg på Kraftringen, ansvarig för hålllbarhet och mångfald hos E.ON samt aktiv som konsult inom hållbarhet hos Sweco och PWC. Katarina Skalare sitter även med som ledamot i styrgruppen för Lunds Universitets Hållbarhetsforum.
    

– Vi är glada att Katarina Skalare valt att börja hos oss som hållbarhetschef. Vi får in en person som har ett brinnande engagemang, djup kunskap och mångårig erfarenhet i dessa frågor. Med Katarina hos oss kommer vi kunna flytta fram vår position, öka vår ambitionsnivå och starta ännu fler aktiviteter för att driva utvecklingen åt rätt håll, säger koncernchef Patrik Hall.

måndag, 29 oktober 2018 11:44

Heimstaden köper för 354 Mkr i Sandviken

alt
Heimstaden gör sitt första förvärv i Sandviken.


Heimstaden har avtalat om förvärv av sex fastigheter i Sandviken från Provinsfastigheter. Beståndet består av 449 bostadslägenheter samt centralt kommersiella lokaler med total uthyrningsbar yta om 40.116 kvm. I transaktionen Transaktionsvärdet i affären uppgår tillmed ett värde om 353,5 Mkr har Caterlla varit säljarens rådgivare.

måndag, 29 oktober 2018 11:41

Castellum lyfter kv Diket i Norrköping

alt
Diket 7 kommer till våren med sin nya fasad och sina stora glaspartier att bli ett nytt landmärke i Norrköping.


Castellum planerar en omfattande ansiktslyftning av fastigheten Diket 7 i Norrköping – efterlängtat av bland andra fastighetens största hyresgäst Nordea. Fastigheten som i folkmun är känd som Sternshuset har ett av stadens mest centrala lägen med adress hörnet Drottninggatan/S:t Persgatan. Byggnadens fasad och bankentré är vänd mot huvudstråket i centrala Norrköping.
    

Kvarteret Diket byggdes 1943 som ett tidstypiskt kontorshus. Castellum köpte fastigheten av Heimstaden under 2015/16.
    

– Vår ambition med renoveringen är att återgå till fastighetens ursprungliga färg och samtidigt addera en nutida touch med hjälp av de höga och inbjudande fönsterpartierna. Att bevara det som en gång var och samtidigt ge ett avtryck från nutiden. Satsningen är helt i linje med Castellums ambition att vara en aktiv part i Norrköpings stadsutveckling, säger Cecilia S Aldén, affärsområdeschef på Castellum.

alt
Knut Pedersen, koncernchef för Catella.

 

Catellas helägda dotterbolag Catella Bank S.A. har ingått ett avtal om inkråmsöverlåtelse om att avyttra sin verksamhet med Wealth Management i Luxemburg till VP Bank (Luxemburg) SA för cirka 110 Mkr. Den svenska  verksamheten med Wealth Management och kortutgivning ingår inte i transaktionen och Catellas strategiska översyn för dessa verksamheter fortgår.

 

Affären innebär att Catellas balansomslutning minskar med cirka 2 Mdr kr. Det slutliga försäljningspriset är beroende av vissa villkor relaterade till förvaltat kapital på transaktionsdagen, vilken förväntas bli den 1 februari 2019.

 

Catella och VP Bank kommer att inleda ett distributionspartnerskap för att utveckla och tillhandahålla produkter till de nordiska och europeiska marknaderna.

 

– Det innebär en fantastisk möjlighet för Catella att få distribuera alternativa produkter via en stor och trovärdig partner. Transaktionen är också ett viktigt steg för Catella mot en effektivare kapitalstruktur och ett mindre omfattande regelverk, säger Knut Pedersen, koncernchef för Catella.

 

På fredagens börs steg Catellas aktie kraftfullt med över 14 procent till 23,00 kr som senast betalt. LE

alt

                                                                                                                                        

Från och med årsskiftet blir Anna Mellström (bilden) vd för Einar Mattsson Byggnads AB efter Mikael Anjou. Mellström har arbetat sju år i koncernen, de senaste två åren som affärsområdeschef för Byggproduktion och dessförinnan som verksamhetsutvecklingsansvarig.

 

– Anna har som affärsområdeschef visat att hon har förmåga att driva ett förbättringsarbete med fokus på samarbete, produktivitet samt ordning och reda – allt till förmån för våra fastigheter och de boende. Jag ser fram emot att hon även i sin nya roll kommer att leda förbättringar med förankring i koncernens mål, säger koncernchef Stefan Ränk.

fredag, 26 oktober 2018 16:30

Heimstaden växte till 70 Mdr

alt
Patrik Hall, vd för Heimstaden Bostad.

 

Med ett fastighetsbestånd som vuxit med cirka 20 Mdr i år och nära nog har fördubblats till 70 Mdr kr sedan den 30 september i fjol, ökade Heimstadens niomånadersvinst efter skatt till 2.428 Mkr (1.457), motsvarande 148 kr (87) per stamaktie. I resultatet ingick värdeförändringar i fastigheter med 2.179 Mkr (1.413) och i derivat med 30 Mkr (13).

 

Den ökade volymen fastigheter bidrog till att periodens hyresintäkter steg till 2.408 Mkr (1.350), medan driftnettot ökade till 1.328 Mkr (718), finansnettot uppgick till -691 Mkr (-299) och förvaltningsresultatet förbättrades till 607 Mkr (383).

 

Under perioden genomförde Heimstaden fastighetsförvärv för 16.260 Mkr (8.875) och försäljningar för 162 Mkr (667). Bland annat ökade bolaget sitt innehav med 803 lägenheter i Gävle, total 521 lägenheter i två andelsboligforeningar i Köpenhamn och 96 lägenheter i Linköping.

 

Dessutom avtalade bolaget om att köpa 14 byggprojekt under de kommande åren fram till och med år 2023 för ett totalt fastighetsvärde om 9,6 Mdr, samtidigt som bolaget avtalade om sitt första förvärv i Tyskland, bestående av 484 lägenheter för 66 MEUR i Berlin.

 

Efter periodens utgång har Heimstaden även genomfört sitt första förvärv i Nederländerna. Förvärvet sker i landets fjärde största stad Utrecht och omfattar 131 mindre lägenheter samt 128 p-platser för knappt 23 MEUR.

 

Den 30 september omfattade Heimstadens räntebärande skulder 40.756 Mkr och finansierades till en snittränta om 1,7 procent. Det egna kapitalet ökade under perioden till  34.059 Mkr (18.807), motsvarande en stärkt soliditet om 43,6 procent (35,7). Till ökningen bidrog aktieägartillskott från Fredensborg AS om 5.737 Mkr, tillskott och utdelning av innehav utan bestämmande inflytande med 6.487 Mkr samt totalresultat om 3.060 Mkr. LE

alt
Kerstin Lindberg Göransson, vd för Akademiska Hus.

 

Akademiska Hus fortsätter att växa.  Hyresintäkterna för årets första nio månader steg till 4.448 Mkr (4.190) med ett driftöverskottet som ökade till 3.119 Mkr (2.993), en ökning med 126 Mkr som orsakades av fler driftsättningar.

 

Resultatet före skatt för perioden uppgick till 3.300 Mkr (6.228) och periodens resultat blev 3.297 Mkr (4.783). Minskningen var i huvudsak hänförlig till lägre värdeuppgång i fastigheterna. Resultatpåverkande värdeförändringar i förvaltningsfastigheter minskade med 799 Mkr (3.584), motsvarande 1,0 procent (4,6) av värdet på fastigheterna.

 

Bolagets totala finansieringskostnad blev –564 Mkr (–303) varav räntenettot uppgick till –175 Mkr (–159).

 

Investeringar i ny-, till- och ombyggnader uppgick under perioden till 2.080 Mkr (2.154).

 

Direktavkastningen, exklusive fastigheter under uppförande, uppgick till 5,3 procent (5,4) för rullande 12 månader.

 

I balansen ökade värdet på bolagets förvaltningsfastigheter till 83.317 Mkr (78.611). De långfristiga skulderna steg till 39.554 Mkr (35.025), medan de kortfristiga skulderna minskade till 9.771 Mkr (16.127). Det innebar att det egna kapitalet ökade till 40.847 Mkr (37.542), vilket medförde att soliditeten stärktes till 45,3 procent (42,3)

 

Under årets tredje kvartal har Akademiska Hus tillsammans med Stockholms universitet tagit ett första spadtag för Accelerator. En tidigare laboratoriemiljö i underjordiska lokaler ska förvandlas till en arena för konst, vetenskap och samhällsfrågor där studenter, forskare och alla intresserade ska kunna mötas. Totalt investerar Akademiska Hus 91 Mkr i om- och tillbyggnaden som omfattar cirka 2.500 kvm. Verksamheten beräknas starta under hösten 2019.

 

Under perioden har Akademiska Hus investerat 193 Mkr i bygget av 132 student- och forskarboenden vid Campus Ultuna utanför Uppsala. Satsningen stärker Sveriges lantbruksuniversitets (SLU) arbete med att nå sitt mål att kraftigt öka antalet studenter, där tillgången på studentbostäder spelar en stor roll.

I september undertecknade Akademiska Hus ett avtal med Kungliga Tekniska högskolan (KTH) för att ytterligare stärka parternas samarbete inom utbildning, forskning och innovation och tillsammans rusta sig för framtida utmaningar. Det handlar bland annat om fastighets- och hållbarhetsfrågor och att i ännu högre grad kunna nyttja fastigheter och campusmiljöer som testbäddar.

 

– Arbetet utgår ifrån Akademiska Hus och KTH:s gemensamma campusplan och bidrar till båda parternas hållbarhetsmål såväl som till FN:s globala hållbarhetsmål. För oss är det här ett av flera exempel på hur vi fortsätter att fördjupa samverkan med kunderna för att stärka utvecklingen av vår verksamhet och vår leverans, säger Kerstin Lindberg Göransson, vd för Akademiska Hus.

 

I september invigdes också polisutbildningens nya lokaler på Campus Flemingsberg utanför Stockholm. Området är nu Sveriges åttonde största campus med en tydlig vision att det byggs för samverkan, hållbart beteende och en miljö som ska stimulera till kunskapsutbyte mellan olika akademier, näringsliv och samhälle.

 

Under perioden har den nya byggnaden Humanisten vid Göteborgs universitet miljöcertifierats enligt Miljöbyggnad Guld. Till grund för guldcertifieringen ligger en rad omfattande åtgärder och lösningar. Utvecklingen av nya Humanisten ses som ett första steg i arbetet med att göra universitetsområdet söder om Götaplatsen till en unik och kreativ mötesplats för konst, kultur och humaniora i Göteborg. SF