4 maj 2024

Redaktionen

onsdag, 31 oktober 2018 13:59

FREJA förnyar avtal med Logicenters

alt
Logicenters och FREJA förnyar avtalet för anläggningen på Litauen Allé 6 i Høje-Taastrups TransportCenter, cirka 15 km från Köpenhamn. Fastigheten är en av FREJAs internationella crossdocking-anläggningar i Danmark.


Logicenters har förnyat ett hyresavtal med FREJA Transport & Logistik AB i Høje-Taastrup strax utanför Köpenhamn. Avtalet innebär en förlängning av samarbetet med ytterligare 15 år i kombination med nya uppgraderingar av fastigheten.
    

FREJA har varit verksamt på den aktuella fastigheten, som omfattar cirka 16.000 kvm, sedan 2004. Delar av anläggningen, cirka 6.000 kvm, ska nu uppgraderas för att kunna hantera läkemedel, vilket inkluderar utrustning med nytt värme- och kylningssystem.
    

– FREJA är en nyckelkund för Logicenters, vilket gör oss extremt stolta över att förlänga vårt samarbete. Vi strävar efter att vara en strategisk partner för våra hyresgäster och förstår vikten av att erbjuda flexibla anläggningar med moderna specifikationer. Därav den kommande uppgraderingen av fastigheten FREJA nyttjar, säger Mikael Sahlin Olesen, Asset Manager på Logicenters.

alt
Botkyrkas nya kommunhus ska uppföras på Utbildningsvägen i Tumba. Investeringen beräknas till cirka 500 Mkr. Bild: White Veiw

alt
Entrén till Botkyrkas nya kommunhus. Bild: White Veiw


I tätt samarbete med In3prenör AB och Botkyrka kommun kommer White att skapa Botkyrkas nya kommunhus, placerat intill Xenter på Utbildningsvägen i Tumba. Byggnaden ska rymma arbetsplatser för drygt 800 medarbetare på 14.400 kvm lokalyta.
    

– Botkyrkas nya kommunhus blir en välkomnande plats för Botkyrkabornas kreativa kultur och nyfikenhet. Det är en plats som förmedlar Botkyrkas värdegrund där medborgarna är i fokus, säger Sara Grahn, ansvarig arkitekt på White.
    

Det nya huset får en gemensam entré som välkomnar både medarbetare och medborgare till medborgarservice, utställningar, café och restaurang samt möteslokaler. Intill kommunhuset planeras ett parkeringshus för cyklar och bilar.
    

Byggstart är planerad till 2020 och färdigställandet i slutet av 2022.

alt
Forumkvarteret i Uppsala.


I december öppnar Sushi Yama ny restaurang i Atrium Ljungbergs Forumkvarteret i Uppsala. I början av januari slår även Apoteket upp dörrarna till sin nya butik. I och med detta är de sista butikslokalerna i gallerian fyllda efter nära två års omfattande ombyggnation.  
    

Atrium Ljungberg har sedan början av 2017 genomfört en omfattande upprustning och ombyggnad av Forumkvarteret som idag innehåller såväl kontorslokaler och bostäder som en galleria där utbudet förstärkts med fler nya restauranger, caféer och butiker.

 

I galleriadelen har ytor frigjorts och ett tydligt invändigt huvudstråk skapats. Handelsutbudet har koncentrerats till gatuplan med ett flertal nya etableringar som skokonceptet Sneakers Point, Espresso House samt den norska restaurangkedjan Egon.
     

– Vår ambition är att Forumkvarteret ska bli ett urbant innerstadskvarter med ett starkt utbud av handel, restauranger och caféer, kombinerat med bostäder och attraktiva kontorsmiljöer. Forumkvarteret ska vara en mötesplats mitt i city, en plats som lever under dygnets alla tider. Vi är väldigt glada över att både Sushi Yama och Apoteket valt att etablera sig hos oss. De har starka och uppskattade koncept som kommer att komplettera nuvarande utbud väldigt bra, säger Eva Troell, marknadsområdeschef Atrium Ljungberg.

tisdag, 30 oktober 2018 16:07

Willhem stöttar Faktum i Karlstad

alt
Willhems fastighet Tärnan 9 i Karlstad.

 

Den 30 oktober öppnar gatutidningen Faktum kontor i Karlstad. Det innebär att fler människor i socialt utanförskap kan få möjlighet till en egen inkomst. Etableringen sker i samarbete med Willhem som upplåter en lokal för verksamheten att växa i.

 

Faktums verksamhet handlar om att erbjuda människor i socialt utanförskap ett jobb. Försäljarna som säljer Faktum är personer som är hemlösa eller riskerar att bli det. Mellanskillnaden mellan inköp och försäljning behåller försäljarna själva. Att sälja Faktum är alltså ett jobb och inte välgörenhet.

 

− Faktum erbjuder hjälp till självhjälp, och gör stor nytta i samhället. Det finns en tydlig koppling till vår verksamhet, vilket är en av anledningarna till att vi valt att stötta projektet. Vi tror och hoppas att det här kan utvecklas till ett intressant samarbete där båda parter kan dra nytta av varandras kunskaper och erfarenheter på ett bra sätt, säger Mikael Granath, vd på Willhem.

alt
Visionsbild för Bergholmsstråket i Bagarmossen med 650 nya bostäder, tre skolor och en ny idrottshall. Illustration: White arkitekter

 

Planen för Bergholmsbacken (Rusthållaren 2) omfattar cirka 650 lägenheter, varav 270 hyresrätter och 380 bostadsrätter. Av bostäderna planeras cirka 72 blir vårdbostäder, vilket är boende för äldre med stort vårdbehov.

 

Planen innehåller också en grundskola med idrottshall för 1.200 elever i åk F- 9 samt två förskolor. Parkering för bostäderna planeras i två gemensamma parkeringsgarage. I projektet ingår även utveckling av delar av Bergholmsparken, skogspartiet mellan Bagarmossen och Skarpnäck.

 

Detaljplanen är den första av flera kommande planer med utgångspunkt i programmet för Bagarmossen och Skarpnäck som godkändes i oktober 2016.

 

Nya bostäder och en ny skola och förskolor i Bergholmsbacken innebär också att sambandet med Skarpnäck kan utvecklas och förbättras i enlighet med översiktsplanens tredje strategi – att koppla samman stadens delar och förtäta i kollektivtrafiknära lägen.

 

Totalt omfattar programmet för Bagarmossen och Skarpnäck upp till 3.500 bostäder, bättre service och kollektivtrafik, samt fler attraktiva platser för möten och rekreation. Utifrån förutsättningarna i programmet tar staden fram detaljplaner och utvecklar goda miljöer för bostäder, förskolor, rekreation och service, samtidigt som natur- och kulturvärden behålls och utvecklas.

 

Detaljplanen för Bergholmsbacken var på samråd 22 augusti till 3 oktober. Den 19 september bjöd staden in till öppet hus om planförslaget i Bagarmossen Folkets Hus. Över 100 boende tog chansen att studera förslaget och diskutera med representanter från stadens byggnadskontor respektive exploateringskontor. En bearbetad detaljplan kommer att sändas ut på granskning. Preliminärt blir granskningen klar i juni 2019.

tisdag, 30 oktober 2018 15:42

OBOS till Castellums Öriket i Jönköping

alt
OBOS Sverige finns nu i Jönköping i Castellums tolv våningar höga byggnad i Öriket.

 

I ett av Jönköpings attraktivaste läge med gångavstånd till centrum och vackra promenadstråk runt Munksjön har OBOS Sverige etablerat sitt Jönköpingskontor med varumärkena OBOS, Myresjöhus och Smålandsvillan. Företaget är en långsiktig aktör med verksamhet sedan 1927 och en av nordens största bostadsutvecklare med visionen att utveckla framtidens samhälle och uppfylla människors bostadsdrömmar.

 

– Vi är väldigt glada att OBOS Sverige valde vårt etableringsalternativ på Öriket som är en av våra starka profilfastigheter vid Munksjön. Företaget är liksom Castellum långsiktiga med fokus på att bygga attraktiva samhällen och kompletterar utbudet av kreativa och innovativa verksamheter i fastigheten, säger Björn Pellnor, som är kommersiell förvaltare på Castellum i Jönköping.

 

Den tolv våningar höga byggnaden reser sig som ett landmärke med panoramautsikt över stadskärnan och Vättern och ligger alldeles söder om västra centrum. I byggnaden finns även lunchrestaurang, moderna konferenslokaler och relaxavdelning som kan bokas av kvarterets hyresgäster.

 

– En avgörande faktor när vi valde Öriket var dess starka profil och höga tillgänglighet, primärt för våra kunder, men också för vår personal. Här finns besöksparkeringar och du tar dig lätt hit med bil, cykel eller buss. Detta ligger i linje med att Jönköping, tillsammans med ett andra städer i koncernen, skall vara ett strategiskt placerat kontor och att OBOS ses som en attraktiv arbetsgivare. Närheten till stadens puls är också påtaglig. Kort sagt kan man säga att vi gillade läget och innehållet i lokalerna, säger Per Lönner som är regionchef på OBOS i Jönköping.

tisdag, 30 oktober 2018 13:03

Scandic expanderar i Ö-vik

alt
Scandic och fastighetsägaren Midstar Hotels vidareutvecklar Scandics hotell i Örnsköldsvik.


Scandic har tillsammans med Midstar Hotels, fastighetsägare av Scandic Örnsköldsvik, beslutat att bygga ut hotellet med en ny huskropp som ska rymma 60 nya hotellrum och en ny konferensavdelning. Förutom tillbyggnaden kommer även befintliga ytor att renoveras genom bland annat en uppfräschning av fasaden samt renovering och utökning av lobby och restaurang. Byggstart planeras under hösten och hotellet beräknas vara färdigställt under 2020. Scandic Örnsköldsvik, som ursprungligen öppnade 1977, har inför utbyggnationen 103 rum.
    

– Vi ser en spännande utveckling i Örnsköldsvik och det gör att vi tillsammans med Midstar Hotels vill satsa på att utveckla och utöka verksamheten. Den nya konferensavdelningen och restaurangen gör att vi kan ta större grupper och möten än vi kunnat tidigare och när det är klart kommer vi att kunna erbjuda både hitresta gäster och lokalbefolkningen en riktigt härlig hotellupplevelse, säger Anders Nilsson, hotelldirektör Scandic Örnsköldsvik.
    

– Vi är överlyckliga att äntligen få förverkliga den plan som funnits under en längre tid att utveckla och skapa ett större modernt hotell med fullservice som kan möta den växande efterfrågan som finns i Örnsköldsvik. Hotellet kommer i framtiden ha en fantastisk möjlighet och bli mer attraktivt för större evenemang och grupper i olika storlekar, vilket även i sig bidrar till Örnsköldsvik som helhet säger Peter Tengström, Partner och Managing Director Midstar AB.

tisdag, 30 oktober 2018 13:01

Bygglov för Riksbyggen i Helsingborg

alt
Riksbyggen bygger 75 procent hyresrätter och 25 procent borätter vid Regementsvägen vid norra infarten till Helsingborg.


Riksbyggens planerar att uppföra 149 bostäder, varav 111 hyresrätter och 38 bostadsrätter, vid Regementsvägen i Helsingborg. Bygglovet är nu klart och Riksbyggen räknar med byggstart i december inflyttning under hösten/vintern 2020.
    

– Detta är ett spännande projekt vid norra infarten till Helsingborg. Området domineras av hyresrätter men från Riksbyggens sida vill vi gå i täten för att blanda upplåtelseformerna vilket ökar den sociala hållbarheten i området, säger Ulrika Nyström, regionchef på Riksbyggen Bostad Syd.
    

Läget för de nya bostäderna är mycket bra. Mitt emot ligger tre större mataffärer och service som apotek, bageri och vårdcentral. I direkt närhet finns också den vackra grönskande parken.
    

– I bottenvåningen i en av huskropparna blir det en förskola. Är man en barnfamilj och något av barnen får plats i förskolan blir det väldigt smidigt att hämta och lämna vilket sparar massor med tid i vardagen, säger Ulrika Nyström.
    

Riksbyggen har tidigare med framgång byggt bostadsrätter i områden som domineras av hyresrätter, till exempel Brf Guldspiran som för några år sedan byggdes i området Holma i Malmö.

alt
Beijer Byggmaterial säljer sina gamla anläggningar i Borås och Alingsås.


Colliers International har varit rådgivare åt Beijer Byggmaterial i två separata försäljningar av fastigheterna Balsampoppeln 4 och Vägtornet 5 i Gässlösa, Borås, samt fastigheten Spaden 5 i Kristineholm, Alingsås.
    

– Beijer har lämnat två anläggningar för nya filialer på respektive ort och vi är glada att med vår lokala kunskap om respektive marknad kunna hjälpa till med lösningar för de vakanta fastigheterna, säger Joachim Svedberg, Regional and Capital Markets Director, Colliers.
    

Fastigheterna i Borås har en total uthyrbar area om 4.900 kvm och en tomtareal om 9.100 kvm. Fastigheterna säljes i princip tomställda och köpare är Järngrinden och Tornstaden genom ett nybildat Joint Venture-bolag. Tillträde sker den 1 november.
    

Fastigheten i Alingsås har en uthyrbar area om 3.600 kvm och säljs till Börjessons Bil i Alingsås. Tillträde skedde den 19 september.

måndag, 29 oktober 2018 18:46

Ny styrelse i problemtyngda Prime Living

alt
Prime Living bygger med prefabricerade bostadsmoduler som tillverkas på fabrik i Kina, som sedan transporteras och monteras på plats i Sverige.

 

Det har varit en hel del problem i Prime Livings entreprenader med kostnadsökningar och tvister kring ersättningar och entreprenadkvalité.

 

Prime Livings idé är att utveckla lönsamma studentbostäder med ett unikt koncept som ger kortare produktionstider och lägre kostnader. Bostäderna består av prefabricerade bostadsmoduler som tillverkas på fabrik i Kina, transporteras och monteras på plats i Sverige. Idag förvaltar Prime Living 1.178 lägenheter på fem orter och har ytterligare cirka 3.000 lägenheter i pågående och planerad produktion under de kommande fyra åren i Stockholmsområdet, Göteborg samt på Irland.

 

Nyligen i oktober valdes en ny styrelse i Prime Living. Nya ledamöter blev Jonas Andersson, Peter Gustafson, Tobias Lennér och Mikael Wandt. Peter Gustafson valdes till ny styrelseordförande. Harald Bengtsson, Håkan Nyberg, Michael Persson, Jan Severa och Ola Wengberg avgick som ledamöter. Ny inhyrd koncernchef blir Hans Sandén, med lång erfarenhet av ledande positioner på olika teknik- och fastighetsbolag, Vd Jan Severa, som haft ett tidsbestämt uppdrag, lämnade över posten till Sandén den 31 augusti.

 

Enligt den senaste niomånadersrapporten minskade Prime Livings resultat kraftigt. Under perioden sjönk koncernens intäkter till 27,5 Mkr (23,5), med ett rörelseresultat som minskade till 45,8 Mkr (133,2). I resultatet ingick värdeförändring av fastigheter med 107,1 Mkr (131,4). Det medförde att resultatet före skatt blev 23,7 Mkr (107,5).

 

Vid årsskiftet var Primelivings tillgångar totalt cirka 2,34 Mdr kr (1,76) med en soliditet om 34,4 procent (39,09).

 

Bolaget har flera problem:

A. I dotterbolaget Prime Living Entreprenad har kostnader i projektet Ferdinand Spånga överskridits med 13-20 Mkr i en entreprenad om totalt cirka 200 Mkr. Prime Living Entreprenad har blivit stämda av tidigare totalentreprenör, MTVB, på i första hand cirka 24 Mkr och i andra hand på cirka 21 Mkr. Prime Living kommer sammanställa uppkomna merkostnader och lämna in totalentreprenadsrelaterade motkrav. I en stämningsansökan anklagar entreprenören även Prime living Entreprenad AB för att ha förfalskat en namnteckning på en överenskommelse. Entreprenören menar också att de ska ha tagit emot hot från tre misstänkt kriminella personer, för att de ska "ge upp tanken att driva några krav mot Prime", skriver MTVB i stämningsansökan. Dessa händelser är polisanmälda och utreds fortfarande.

 

B. Domen i Mark- och Miljödomstolen om tidsbegränsat bygglov för 410 bostäder på arrendefastigheterna Rambergsstaden 68:1 och 733:401, på Hisingen i Göteborg, har överklagats till Mark- och miljööverdomstolen vid Svea hovrätt, som har beviljat prövningstillstånd.

 

C. Prime Living har inte lyckats hålla kostnader och tidplaner i Spångaprojektet etapp 1, beroende på brister hos underleverantörer. Totalt väntas nu kostnaderna överstiga budget med cirka 58 Mkr, vilket motsvarar en ökning om cirka 23 procent jämfört med den initialt bedömda produktionskostnaden. Media har rapporterat om att Spångaprojektet, som färdigställt ska omfatta 1.100 bostäder att då studenterna har flyttat in i bostäderna har det varit en ovanligt bullrig byggarbetsplats, där el och vatten har stängts av med jämna mellanrum

 

D. En restriktivare hållning från kreditgivarna avseende bostadsrättsutvecklare har även påverkat Prime Living som hyresrättsutvecklare. Bolaget måste nu skapa ytterligare likviditetsbuffert. Bolaget vidtar därför åtgärder för att förbättra situationen och säkerställa tillräckliga kreditramar för den fortsatta utvecklingen av bolaget. Det tillsammans med en översyn av kostnader generellt ska säkerställa att Prime Living genererar ett positivt kassaflöde i förvaltningen och ha produktionen av nya lägenheter fullt finansierade, skriver Prime Living i ett pressmeddelande.