5 maj 2024

Redaktionen

alt
Prime Living har fått en markanvisning för en studentskrapa i 15 våningar med 162 bostäder vid Roslags Näsby station. Denna anvisning har nu Prime Living misskött, enligt Johan Algernon (M), kommunalråd och ordförande i stadsbyggnadsnämnden. Bild: ÅWL Arkitekter

 

Prime Living, som bygger studentbostäder på olika platser runt om i Sverige, har stora problem, enligt Byggnadsarbetaren. Företaget har bland annat anlitat huvudentreprenörer med kriminella kopplingar. Företrädare har dömts för förberedelse till mord, misshandel och varit inblandade i en svartjobbshärva. Granskningen visar också att Prime Living inte betalt underentreprenörer, att byggen varit farliga och att lägenheterna har stora kvalitetsproblem.


Prime Living, som har vunnit en markanvisningstävling i Täby kommun, ska inom två år börja bygga en miljöanpassad studentskrapa på 15 våningar, med totalt 162 bostäder, vid Roslags-Näsby station.

 

Johan Algernon (M), kommunalråd och ordförande i stadsbyggnadsnämnden, kommenterar uppgifterna om Prime Living så här:

– Vi ser mycket allvarligt på det här. I Täby ska vi ha företag som följer sina åtaganden och följer lagar och regler, säger han.

 

Johan Algernon säger även att kommunen redan har problem med företaget, på grund av att företrädare från Prime uteblivit från möten och inte hört av sig. Han hänvisar till ett brev från kommunledningskontoret till Prime Living. Där står bland annat: ”Prime Living orsakar just nu kostnader och förseningar genom sitt agerande”.

 

Johan Algernon säger:

– Vi är oroliga att det här inte ska fungera, oroliga för uppgifterna som vi nu har fått ta del av och den bristande kommunikationen från dem. Vi vill att det projekt som de har markanvisning på ska bli av med hög kvalitet. Därför är vi beredda att hitta en annan aktör som bättre kan genomföra det här.

 

Och det kan även inbegripa rättsliga åtgärder, säger Johan Algernon (M), kommunalråd, till Byggnadsarbetaren.

 

Byggnadsarbetaren, har även haft kontakt med Magnus Dahlberg, vd för Prime Living Industries, som svarat på följande mejlfrågor:

 

Flera av era huvudentreprenörer har kriminella kopplingar. Vilka kontroller gör ni av dem ni anlitar?

 

– Jag kan inte säga mer än att vi tyvärr har fallerat i vår kontroll och då främst på grund av tidspress. Nu har vi dock förbättrade rutiner på plats vid kontrakterande av ny entreprenör, skriver Magnus Dahlberg, vd för Prime Living Industries i ett mejlsvar till Byggnadsarbetaren.

 

Hur reagerade ni när den tidigare projektledaren på Mälarvikens Tak och Bygg blev mördad – och hur reagerade ni på hoten mot företaget?

Se länk:

http://www.fastighetsaktien.com/index.php?option=com_k2&view=item&id=17455:liding%C3%B6mord-kan-kopplas-till-byggf%C3%B6retag&Itemid=321

 

– Givetvis är det extremt sorgligt och obehagligt när en person man fysiskt träffat och haft en tidigare relation med blir skjuten. Vi har dock inte haft något samröre med Mälarvikens Tak och Bygg sedan februari i år och har därmed enbart fått information om hot som en del av stämningsansökan via vårt juridiska ombud, skriver Magnus Dahlberg, vd för Prime Living Industries i sitt mejlsvar.

alt
Under tredje kvartalet har Colliers slutfört strategiska förvärv i Danmark, Kanada, Tyskland och Australien.

 

Colliers International rapporterar ett positivt resultat för årets tredje kvartal. Colliers EMEA ökade sin omsättning med 14 procent och Colliers Global ökade omsättningen med 16 procent jämfört med samma kvartal föregående år.

 

Jay Hennick, CEO Colliers International Group Inc, säger:

– I början av kvartalet slutförde vi vår strategiska investering i Harrison Street Real Estate Capital som tillsammans med vår befintliga europeiska investment management-verksamhet kommer att utgöra kärnan i vår nya Investment Management-plattform. Sedan kvartalet började har vi även slutfört strategiska förvärv i Danmark, Kanada, Tyskland och Australien.

 

Colliers International Sverige

Colliers svenska team består av 40 experter som arbetar med att öka lönsamheten för investerare, fastighetsägare, byggherrar och hyresgäster. att uppnå framgång snabbare. Colliers experter erbjuder kvalificerad kunskap inom Capital Markets, Leasing, Corporate Solutions samt Real Estate Management Services. Med kontor i Stockholm och Göteborg samt ett starkt skandinaviskt samarbete ser Colliers till att företagets kunder får professionell rådgivning inom alla delar av fastighetsmarknaden. Den starka globala organisationen stöder Colliers International i Sverige, som är en privatägd fastighetsrådgivare.

torsdag, 01 november 2018 13:21

Diös köper för 90 Mkr i Östersund

alt
I Diös förvärv från Frösö Park ingår fastigheten Kräftan 3.


Diös köper tre fastigheter i närheten av resecentrum i Östersund. Det totala fastighetsvärdet uppgår till cirka 90 Mkr och de bebyggda fastigheterna omfattar 12.000 kvm och består af en blandning av kontor, bostäder och handel med stor potential för ytterligare förtätning och utveckling. En av fastigheterna består av enbart byggrätter. Säljare är Frösö Park och tillträde sker i mitten av november.
    

De aktuella fastigheterna, Sarven 25, Kräftan 3 och Kräftan 8, ligger i direkt anslutning till befintliga fastigheter i Diös bestånd och stärker därmed närvaron i ett spännande utvecklingsområde i närheten av Östersunds resecentrum. Det är endast fem minuter från Östersunds centrum och det nybyggda bostadsområdet Storsjöstrand.
    

– Vi ser stadsdelen som nästa stora tillväxtområde i Östersund och vi har nu tagit en stark position för att påverka utvecklingen. Genom våra kommersiella fastigheter och de förvärvade byggrätterna har vi en bra mix för att skapa värde för både de som bor och verkar i området. Närheten till tågstationen, centrum och universitetet gör området attraktivt för både boende och företag, säger Lars-Göran Dahl, chef affärsutveckling, Diös Fastigheter.

alt
När Peab Bostad presenterade sin första Svanenmärkta bostadsproduktion var flera samarbetspartner med. På bilden Karin Lagerstrand, Vice President Debt Capital Markets Handelsbanken, Peter Svensson, vd Peab Bostad, Lena Andersson, vd Älvstranden Utveckling och Jahja Zeqiraj, ordförande Fastighetsnämnden. Foto: Anna Sigvardsson.


Bostadsrättsköparna i Peab Bostads projekt brf Lindholmskajen på södra Hisingen i Göteborg har precis flyttat in. Projektet omfattar 67 lägenheterna och är Peabs första Svanenmärkta flerbostadsprojekt.
    

– Vår tydliga inriktning är att ligga i framkant inom hållbar stadsutveckling och vi arbetar därför aktivt med miljö och människan i centrum. Nya flerbostadsprojekt har Svanenmärkning som vår standard sedan 2017 och det är därför väldigt roligt att vårt första genomförda Svanenprojekt blivit så bra, säger Peter Svensson, vd för Peab Bostad.
    

Caroline Andersson, projektledare och hållbarhetsansvarig för Peab Bostad Väst, har arbetat med brf Lindholmskajen i samband med miljömärkningen. Hon framhåller vilket omfattande åtagande som krävs för att bli miljömärkt enligt Svanens kriterier. Hon säger:
    

– Det handlar inte om några enstaka åtgärder utan att hela bostadsprojektet och byggprocessen bedöms ur ett helhets- och livscykelperspektiv. Det innebär i sin tur att vi måste ställa ganska tuffa krav på underleverantörer och samarbetspartners. Dessutom finns det en tredjepartgranskare som undersöker och godkänner alla delar inför en märkning. Kraven innebär att vi ibland tvingas byta leverantörer, men det finns också flera leverantörer som är pådrivande med sina egna miljösatsningar och det tycker vi om.
    

Satsningen på Lindholmkajen blev startskottet för ytterligare ett samarbete för Peab, nämligen med Handelsbanken, som i av 2017 lanserade produkten Grönt Lån. Det innebär att såväl bygg- och fastighetsbolag som bostadsrättsföreningar kan få ett Grönt Lån och därmed förmånligare finansiering, förutsatt att byggprojekten uppnår miljöcertifieringen Svanen, Miljöbyggnad Silver, BREEAM Very good eller LEED Gold.
    

– Byggnadssektorn står för en betydande andel av världens energiförbrukning och utsläpp av växthusgaser. Handelsbanken vill dra sitt strå till stacken för att minska denna påverkan och erbjuda förmånlig grön finansiering till projekt som uppfyller bankens krav avseende miljö och klimat, säger Karin Lagerstrand, som arbetar med grön finansiering på Handelsbanken Debt Capital Markets.

alt
Swedbank får modernare lokaler i Skellefteå.


Under hösten påbörjar Diös utvecklingen och moderniseringen av Swedbanks lokaler på Torget 2 i centrala Skellefteå. Banklokalen utvecklas i samband med det till ett koncept med aktivitetsbaserad miljö och nya moderna ytor för kundbesök. Ombyggnationen beräknas vara klar under våren 2019. Diös hyr ut till Swedbank i flera städer och majoriteten av de lokalerna har genomgått samma utveckling som nu blir verklighet även i Skellefteå.
    

– Det känns riktigt bra att vi, tillsammans med Swedbank, tagit fram en lösning för ett nytt bankkontor med en modern miljö för kundbesök. Fokus har varit hållbarhet och tillgänglighet på bästa läge mitt i stan, vilket ligger helt i linje med vår strategi om stadsutveckling säger Göran Fonzén, affärschef, Diös Fastigheter.
    

– Den nya lokalen blir ett lyft både för kunder och medarbetare. Lokalernas utformning har skett i nära samarbete med Diös, och vi har uppskattat deras lyhördhet för våra önskemål, säger Catarina Lidman, kontorschef, Swedbank Skellefteå.

torsdag, 01 november 2018 13:02

Fabege köper för 750 Mkr i Flemingsberg

alt
På fastigheten Regulatorn 1 finns bland annat denna kontorsbyggnad.

alt
Bilden visar byggnad på fastigheten Batteriet 3.


Fabege förvärvar tre stationsnära fastigheter i Flemingsberg av Vincero Fastigheter AB. Affären gäller fastigheterna Regulatorn 1, Batteriet 3 och 4 och det sammanlagda fastighetsvärdet i förvärven uppgår till cirka 750 Mkr.
    

Förvärvet är en del av den satsning som Fabege i konsortium med WA-fastigheter presenterade i augusti. Tillsammans med Huddinge kommun ska de verka för att utveckla Flemingsberg till internationell affärs- och forskningshubb benämnd Stockholm South Business District. Visionen och viljan är att skapa en plats med 50.000 boende, 50.000 arbetande och 50.000 besökare.
    

– Det är spännande att vi är igång med detta viktiga projekt tillsammans med Huddinge kommun. Det behövs attraktiva arbetsplatser, på södra sidan, nära där människor bor och att även utnyttja ledig kapacitet i redan befintlig infrastruktur är dubbelt klokt. Vår förhoppning är att stadsdelen kommer skapa bättre balans och konkurrenskraft för hela Stockholmsregionen, säger Klaus Hansen Vikström, vice vd och affärsutvecklingschef på Fabege.
    

– Det är med stor tillfredställelse som vi ser att en så etablerad stadsdelsutvecklare som Fabege har bestämt sig för att stärka tillväxten i regionen och att vi kan bidra till den satsningen. Det är definitivt något vi tror gynnar den långsiktiga värdetillväxten i vårt övriga bestånd i Huddinge, säger Robin Rutili, vd för Vincero AB.

alt
Newsec sålde på Upplandsgatan åt Karaffen Förvaltning.


Newsec var rådgivare när Karaffen Förvaltnings AB sålde en hyresfastighet med en total uthyrbar area om 1.150 kvm belägen på Upplandsgatan i Vasastaden, Stockholm. Köpare är Brovalvet Förvaltnings AB.
    

Bostadshuset har ett eftertraktat läge med närhet till Odenplan och mycket goda kommunikationer samt ett rikt utbud av service och restauranger. Byggnaden utgörs av tio lägenheter och två lokaler samt utvecklingspotential genom outnyttjad råvind.
    

– Vi ser en fortsatt stor efterfrågan på attraktiva bostadsfastigheter i centrala lägen i Stockholm. Det är ett mycket litet utbud av just bostadsfastigheter i Vasastaden så den här affären sticker ut och möttes med ett väntat stort intresse från marknaden, säger Dan Sandstedt, Head of Capital Markets, Newsec Advisory in Sweden.

onsdag, 31 oktober 2018 18:20

Catena köper för 174 Mkr i Umeå

alt
Catena tar över ägandet av fastigheten Lagret 1 i Umeå med PostNord som hyresgäst.

 

Catena har köpt och tillträtt fastigheten Lagret 1 i Umeå till ett värde av 174 Mkr. PostNord är hyresgäst i fastigheten som säljs av Klockarbäcken Property Investment AB. Förvärvet sker genom en bolagsaffär där köpeskillingen för aktierna uppgår till 47,5 Mkr. Förvärvet finansieras initialt via egen kassa.

 

Fastigheten har en tomtareal om cirka 77.000 kvm och en uthyrningsbar yta om cirka 25.000 kvm. Hyresvärdet uppgår till 14,8 Mkr och fastigheten är fullt uthyrd med en kvarvarande hyresavtalstid på sju år.

 

Byggnaden inrymmer huvudsakligen lager- och logistiklokaler med både låg- och höglagerutrymmen samt anslutning till järnvägsspår. Med bland annat en av Sveriges modernaste godsbangårdar och nordligaste containerhamn utgör Umeå en viktig norrländsk knutpunkt för logistik.

 

– Med förvärvet stärker vi Catenas position i norra Sverige ytterligare. Hyresgästen PostNord är dessutom ledande på den nordiska marknaden med en ständigt ökande e-handelslogistik – ett område där våra erfarenheter och vårt kunnande kan bidra till PostNords fortsatta utveckling, säger Benny Thögersen, vd för Catena.

 

 

 

 

alt
Rebecka Eidenert, vd för Studentbostäder i Sverige.

 

Amasten Fastighets AB har frånträtt de 5 fastigheter i Ronneby som tidigare pressmeddelats i samband med att förvärvsavtal tecknades den 2 juli. Det tidigare villkoret från köparen om att erhålla slutlig finansiering har uppfyllts och fastigheterna har idag tillträtts av Studentbostäder i Sverige AB, där Amasten efter transaktionen äger 28 procent. Övriga ägare är Offentliga hus (45 procent), Samhällsbyggnadsbolaget (23 procent) samt ledning och styrelse (4 procent). Transaktionen har skett i bolagsform och har baserats på ett underliggande fastighetsvärde om cirka 257 Mkr.

 

– Med våra ägare och deras erbjudanden kan vi utveckla, inte bara studentboenden, utan hela samhällen. Det är otroligt spännande att komma igång, säger Rebecka Eidenert, vd för Studentbostäder i Sverige.

 

– Det finns ett tomrum på marknaden inom segmentet studentbostäder, Studentbostäder i Sverige AB är helt rätt i tiden. Det är ett klokt beslut att bilda ett bolag som förvaltar, utvecklar och bygger studentbostäder. Det krävs en unik och speciell kompetens för det, säger Jan-Erik Höjvall, vd för Amasten Fastighets AB.

 

Den slutgiltiga köpeskillingen för aktierna i bolaget uppgår till cirka 172,1 Mkr. Betalning har erlagts i form av aktier i Studentbostäder i Sverige AB samt som kontanta medel och ägarlån.

 

Advokatfirman Glimstedt och Colliers International har agerat rådgivare åt Amasten.

 

I en kommentar kan sägas att Amasten har gjort flera större förvärv i Ronneby. I mars 2017 köpte bolaget åtta bostadsfastigheter med 286 lägenheter i centrala Ronneby för 248 Mkr. Vid förvärvstillfället var uthyrningsgraden 98 bostäder. Säljare var Heimstaden.

 

I juli 2016 köpte Amasten 13 centralt belägna bostadsfastigheter med kontorslokaler i Ronneby, omfattande totalt 18.244 kvm. Köpeskillingen var 186 Mkr och säljaren var Havsklippan Invest AB. Vid detta förvärvstillfälle omfattade Amastens bestånd i Blekinge drygt 900 bostäder. SF

onsdag, 31 oktober 2018 15:24

Heimstaden köper stort av NREP

alt
Prisvinnande Isbjerget med 210 lägenheter i Aarhus hamn uppfördes 2013 av NCC med PensionDanmark som byggherre. För formgivningen svarade de två danska arkitektfirmorna CEBRA och JDS samt holländska SeARCH och franska Louis Paillard.

 

alt

I Heimstadens förvärv ingår även ägarlägenheter på Amerika Plads...

 

alt

... och på Kanalkanten i Köpenhamn.

 

Heimstaden förvärvar en dansk portfölj med 377 ägarlägenheter och fem kommersiella lokaler i åtta fastigheter belägna i Köpenhamn, Aarhus och Vejle. Köpeskillingen är 1.128 MDKR (cirka 1.575 Mkr) och transaktionen genomförs som bolagsaffär. Ingående av avtal och tillträde sker den 31 oktober och finansieras genom befintlig kassa samt upptagande av nya lån.

 

Portföljen omfattar en uthyrbar yta om 38.000 kvm och innefattar utöver detta 135 parkeringsplatser. Fastigheterna är byggda mellan 2007 och 2013 i centrala lägen och med hög kvalitet. Exempelvis innehåller portföljen lägenheter i Isbjerget i Aarhus som 2013 utnämndes till Best Residential Development på MIPIM i Cannes, Frankrike.

 

– Vi är glada över att utöka vår danska portfölj med fina lägenheter i bra lägen. Affären kompletterar vår befintliga portfölj väl och kan med denna även ytterligare nyttja de stordriftsfördelar vi etablerat i Danmark, säger Magnus Nordholm, vice vd på Heimstaden.

 

Enligt Byens Ejendom har Heimstaden, före ovan nämnda affär, under de första 9 månaderna 2018 köpt danska fastigheter med en total yta på 133.760 kvm för totalt 4,2 miljarder danska kronor, cirka 5,08 Mdr kr och ett byggprojekt i Horsens för 108 miljoner danska kronor, cirka 138 Mkr. Det betyder att Heimstaden hittills i år köpt fastigheter för cirka 6,67 Mdkr kr i Danmark.

 

Heimstadens rådgivare har varit Colliers Danmark samt Gorrissen Federspiel