5 maj 2024

Redaktionen

måndag, 05 november 2018 15:45

BRA Bygg bygger för 2 Mdr åt Geely

alt
Geely Innovation Center från hörnet av Lindholmsallén och Pumpgatan. Illustration: Arkitektbyrån Design.


BRA Bygg AB har fått uppdraget att bygga Geely Innovation Center på Lindholmen i Göteborg med färdigställande år 2022. Kontraktet med Geely, huvudägare till Volvo Personvagnar, är ett totalentreprenadavtal värt över 2 Mdr kr exklusive moms.
    

– I mer än fem år har BRA Bygg och Geely samarbetat med planerna för Geely Innovation Center. Nu ser vi fram emot att bygga ett nytt, levande nav och kraftcenter för svensk innovation på Lindholmen i Göteborg, i nära samarbete med kunden, säger Anders Billström, vice verkställande direktör och projektledare för Geely Innovation Center i BRA Bygg AB.
    

Geely Innovation Center bygger på visionen att främja innovation genom öppenhet, samarbete och delning av kunskap och erfarenheter. I det tidigare varvet på Lindholmen byggs ett öppet campus av multifunktionella byggnader med en total yta på mer än 100.000 kvm. Det nya innovationscentret kommer inkludera kontor, center för bildesign, showroom och hotell. När centret står klart år 2022 kommer det att rymma cirka 4.000 medarbetare.
    

BRA Bygg AB ingår i Billström Riemer Andersson (BRA), med huvudkontor i Göteborg.  Tidigare i år köpte Veidekke upp bolaget.
    

– Det omfattande uppdraget bekräftar styrkan i Veidekkes strategiska satsning på kommersiellt byggande och Göteborgsområdet. Det bekräftar även att vårt val att köpa Billström Riemer Andersson var rätt, säger Jimmy Bengtsson, vd Veidekke Sverige.

måndag, 05 november 2018 15:25

Wilfast hyr ut 12.000 kvm logistik i Nässjö

alt
Här på Wilfast fastighet på Telegatan i Nässjö satsar Pantos Logistics på ett nytt lager om 12.000 kvm. På bilden ser syns Reo Kim, platschef, framför byggnaden där Pantos Logistics snart flyttar in och blir granne med Schenker Logistics. Bild Nässjö Näringsliv AB.

 

Ett av Sydkoreas största logistikbolag satsar i Nässjö då Pantos Logistics etablerar ett centrallager för däck med 12.000 kvm på Telegatan i Nässjö av Wilfast. I januari kommer Pantos Logistics att vara igång i Nässjö. Här ska företaget lagerhålla däcken Hankook Tires, för att sedan distribuera dem till verkstäder över hela Sverige.

 

– Nässjö har det perfekta läget för oss. Det är väldigt nära till E4:an vilket gör det smidigt att ta emot och distribuera gods vidare, säger Reo Kim, platschef för den nya enheten i Nässjö. Framöver vill vi också transportera gods via järnvägen, till Nässjö Näringsliv AB.

 

– Pantos Logistics har goda transportmöjligheter till och från Nässjö, både via väg och järnväg. Eftersom Nässjö ingår i järnvägstransportsystem Railport Scandinavia har de härifrån direkttillgång till Göteborgs Hamn och till Nordens bredaste linjeutbud av sjötransporter, säger Claes Johansson, vd för Nässjö Näringsliv.

 

Nässjö Näringsliv hjälper Pantos Logistics att hitta leverantörer och samarbetspartner till den nya enheten i Nässjö. Även Business Sweden, som är en sammanslagning av Exportrådet och Invest Sweden vars uppdrag är att attrahera utländska investerare, stöttar i satsningen och likaså Arbetsförmedlingen och Nässjö kommun.

 

– Det är mycket glädjande att Pantos Logistics har valt att satsa i Nässjö. Det bevisar att Nässjö har värdefulla kvaliteter för företag inom logistiksektorn, avslutar Claes Johansson.

måndag, 05 november 2018 14:56

F. Scott Ball, ny vd för Citycon

alt
Amerikanen F. Scott Ball blir Citycons nya vd från och med den 1 januari 2019.

 

Styrelsen i Citycon Oyj har utsett amerikanen F. Scott Ball till Citycons nya vd från och med den 1 januari 2019. Samtidigt blir Henrica Ginström bolagets nya COO.

 

I mer än tre decennier av omfattande erfarenhet inom detaljhandeln, är Ball en veteran inom branschen för köpcentrum. Innan han gick med i Citycon, var han grundare och ordförande för ett bolag med rådgivning för fastighetsinvesteringar inom detaljhandeln. Tidigare fungerade han som COO hos Starwood Retail Partners, innan dess hade han flera ledande befattningar, i bland annat hos Oxford Properties i Kanada och hos The Mills Corporation samt hos The Rouse Company i USA.

 

Ball ersätter Citycons nuvarande vd Marcel Kokkeel, som har tjänstgjort som vd sedan 2011. Kokkeel avgår den 1 januari 2019 för att vara rådgivare till Citycon fram till 1 maj 2019.

 

Henrica Ginström, som är finsk medborgare, har varit med Citycon i nästan åtta och hon tjänstgör för närvarande som kommersiell direktör för Citycon i Norge.

 

Chaim Katzman, styrelseordförande i Citycon, säger:

– Vi välkomnar Scott Ball till Citycon. Han tar med sig sin breda kompetens inom detaljhandeln och han har ett starkt rekord av proaktiv förvaltning, och vi tror att han är rätt person att leda företaget i den snabbväxande detaljhandelsmarknaden. Samtidigt vill vi tacka Marcel Kokkeel för hans värdefulla bidrag till Citycon i nästan åtta år. Kokkeel har varit en ledande ledare i övergången från ett bolag med fastighetsvärde om på 2,5 miljarder till ett nordiskt bolag med nästan 5 miljarder euro i fastighetsvärde.

 

Från och med 1 januari 2019 kommer Citycons företagsledning att bestå av: F. Scott Ball, verkställande direktör, Eero Sihvonen, finansdirektör och vice verkställande direktör, Henrica Ginström, Chief Operating Officer, Tom Lisiecki, Chief Development Officer och Anu Tuomola, General Counsel.

måndag, 05 november 2018 12:17

Ett aktivt Riksbyggen i Kongahälla

alt
Hälften av de 46 lägenheterna är redan sålda i Bonum Brf Blåregnet. Serneke har fått en order om 150 Mkr för att genomföra projektet, som beräknas slutföras sommaren 2020.


Nu händer det massor i Riksbyggens tre pågående projekt i Kongahälla, Kungälv. Det är planerad säljstart för Brf Murgrönan med 61 bostadsrätter, inflyttning i 81 lägenheter i Brf Vildvinet och klart för byggstart av 46 seniorbostadsrätter i Bonum Brf Blåregnet. Sammanlagt handlar det om totalt 188 nya bostäder i de tre projekten som är en del av Riksbyggens långsiktiga satsning i Kongahälla.
    

– Kungälv får en ny stadskärna och där Riksbyggens bostäder i Kongahälla får ett jättebra läge. Bostäderna ligger mitt emot det nya köpcentrumet Kongahälla Center och med närheten till nya resecentrum som förenklar pendling till Göteborg och gör det enklare att bo utan egenägd bil, säger Karin Ekström, sälj- och marknadsansvarig på Riksbyggen Bostad Bohus Vänern.
    

Det första spadtaget för de 81 bostadsrätterna i Brf Vildvinet togs i oktober 2016 och i dagarna sker den sista inflyttningen i föreningen.
    

I och med att hälften av de 46 seniorbostadsrätterna i Bonum Brf Blåregnet är sålda sätter Riksbyggen spaden i marken för projektet. Entreprenör är Serneke, som Riksbyggen har samarbetat med tidigare i Kongahälla.
    

– Det känns väldigt bra att vi nu kan erbjuda det omtyckta Bonum-konceptet till Kungälv. Behovet av bostäder för äldre är stort och med Bonum kan Riksbyggen erbjuda bekväma bostäder med fokus på gemenskap och hushållsnära tjänster, säger Martin Linsten, marknadsområdeschef på Riksbyggen Bostad.
    

För de 61 lägenheterna i Brf Murgrönan sker försäljningsstart inom kort. Projektet uppförs mitt emot köpcentrumet Kongahälla Center, som slår upp portarna i mars 2019, och med närhet till det nya resecentrumet som öppnade i april i år.

måndag, 05 november 2018 12:15

Nyfosa noteras den 23 november

alt
Jens Engwall, vd för Nyfosa.


Den 13 september beslutade en extra bolagsstämma i Hemfosa att dela ut samtliga aktier i dotterbolaget Nyfosa AB till stamaktieägarna i Hemfosa. Styrelsen har nu fastställts avstämningsdagen till den 21 november, vilket innebär att första dag för handel i Nyfosa-aktien beräknas bli den 23 november.
    

Aktierna i Nyfosa delas ut till Hemfosas stamaktieägare i proportion (1:1) till varje enskild stamaktieägares innehav i Hemfosa på avstämningsdagen för utdelningen. Utöver att vara registrerad som stamaktieägare i Hemfosa på avstämningsdagen för utdelningen behöver aktieägare inte vidta några åtgärder för att erhålla aktier i Nyfosa. Det sker således inte något erbjudande eller utgivande av nya aktier i samband med utdelningen av Nyfosa till Hemfosas stamaktieägare. Aktierna kommer att handlas i Large Cap-segmentet med kortnamn NYF och ISINkod (SE0011426428).
    

– Nyfosa är ett transaktionsintensivt och opportunistiskt fastighetsbolag med sikte på de bästa affärerna. Vi startar med en solid portfölj med kommersiella fastigheter om 15,4 Mdr kr och vi är på alla sätt redo att bygga ett nytt, kassaflödesdrivet bolag på den svenska fastighetsmarknaden. Ambitionen är att växa snabbt och med Nyfosas erfarna team och rätt resurser har vi förutsättningarna att nå dit vi vill, säger Jens Engwall, vd för Nyfosa.
    

SEB Corporate Finance och Swedbank Corporate Finance är finansiella rådgivare och Advokatfirman Cederquist är legal rådgivare till Nyfosa i samband med noteringen på Nasdaq Stockholm.

alt
Strategisk Arkitektur har på uppdrag av Tornet ritat 81 bostäder i den sista etappen av Öster Mälarstrand i Västerås. Bostadshuset har arbetats fram i nära dialog mellan Västerås stad, arkitekt, byggherre och totalentreprenören Peab.

 

Öster Mälarstrand är ett av Västerås stora utvecklingsområden där det planeras att byggas totalt cirka 4.000 lägenheter. I sista etappen, Skoltomten, har Strategisk Arkitektur på uppdrag av Tornet ritat 81 bostäder. Resultatet är ett välavvägt och vardagligt fint hus som på mindre än tio månader har gått från första skiss till färdigt bygglov.

 

Vid markanvisningstävlingen presenterade Strategisk Arkitektur tillsammans med Tornet vilka kvaliteter vi ville tillföra platsen och projektet. Stor vikt lades vid att visa att Strategisk Arkitektur kunde stå för en innovativ gestaltning som samtidigt passar in i befintlig bebyggelse och uppfyller givna kriterier. Tornet vann därmed markanvisningen vid årsskiftet 2017-2018 och i oktober 2018 beviljades bygglovet för bostadshuset om 81 hyreslägenheter.

 

Projektet består av fyra huskroppar ifrån gatan fallande höjd från sju till fem våningar. Stor omsorg har lagts vid byggnadens detaljbearbetning, såsom det sirliga takutsprånget och balkongernas eleganta smidesräcken. Färgskalan är sober med den ljusa sockelvåningens terrassomaterial och fasadens ljusgrå ton, vilka kontrasteras mot fönsternas och balkongernas mörkare nyanser.

 

Planlösningen är mycket effektiv och består av två trapphus med vardera 6-7 lägenheter per plan. Förråden är placerade inne i lägenheten och i byggnadens souterrängvåning finns ett mindre garage.

alt
Kongahälla Center blir ett regionalt köpcentrum i Kungälv med plats för 100 butiker, verksamheter och service. Projektet är den största pågående satsningen på handel i Göteborgsområdet på över tio år och omfattar över 37.000 kvm uthyrningsbar yta.

 

Som ett resultat av nya konsumtionsmönster och ökad efterfrågan utvecklar Adpata Fastigheter utbudet av restauranger och caféer i nya Kongahälla Center i centrala Kungälv. Centralt i satsningen är Kongahälla Food Hall, en ny modern matdestination för såväl Storgöteborg som hela västkusten. I den nya Foodhallen kommer det att finnas åtta olika runt 15 olika verksamheter med fokus på mat och dryck.

 

Den speciella gestalningen av Kongahälla Food Hall är inspererad av gamla tågstationer och saluhallar med stor integrering mellan tillagningen och sittplatser i olika miljöer. Medskapare till konceptet är Göteborgsbaserade Farmore, craetive interior solutions.

 

Förutom den speciella utformningen av Kongahälla Food Hall skapas också ett tydligt varumärke för en ny matdestination med öppettider till kl 22 alla dagar. Närheten till boende, arbetsplatser, kollektivtrafik och E6, med 55.000 fordon per årsmedeldygn, ger destinationen optimala förutsättningar.

 

Hyresgäster i Kongahälla Food Hall är Yalla Habibi, Bastard Burgers, Zócalo, La Pasta Veloce, Zao Street Kitchen, Waynés Coffee samt en salladsbar och sushi. Utöver dessa finns bland andra O`Learys, Burger King, I Love Pizza, Espressohouse och Havsdelikatessen representerade i köpcentrumet och Adapta räknar med att presentera ytterligare ett par matkoncept inom kort.

 

– Satsningen är helt rätt i tiden och platsen är perfekt både för boende i marknadsområdet liksom för turister och sommarhushåll. Vi bygger en tydlig matdestination som många utanför vårt definierade marknadsområde kommer att åka till. Vi är med vår tillgänglighet ett naturligt stopp för de som är på resa norr och söderöver, säger Erik Fischer, vd för Adpata Fastigheter.

 

Kongahälla Center som öppnar den 28 mars 2019 har nu cirka 5 månader kvar till öppning och merparten av hyresghästerna är klara. En viktig del i satsningen är också bredd och djup inom mode och accessoarer.

 

Förutom tidigare publicerade namn tillkomer också butiker såsom Brothers, Cubus, Dressmann, Jeansbolaget, Joy, KappAhl, Lindex, Bagfocus, Guldfynd, Scorett, Specsavers, Synoptik, Synsam, Vacker, Nikita Hair, Pondus, H&M, Piraia, Jack & Jones, Vero Moda och MQ.

 

Kongahälla Center blir ett regionalt köpcentrum i Kungälv med plats för 100 butiker, verksamheter och service. Projektet är den största pågående satsningen på handel i Göteborgsområdet på över tio år och omfattar över 37.000 kvm uthyrningsbar yta.

 

I våras öppnade ett nytt resecentrum nära Kongahälla Center och i direkt anslutning till centrumet byggs för närvarande 1.100 nya lägenheter. Totalt i Kungälv byggs och planeras just nu för 4.000 nya bostäder.

alt
ALM Equity har gjort förnämliga vinster i försäljningen av kvarteret Kvarnen i Uppsala.

 

ALM Equity har sålt en ägarandel om 25 procent i fastigheten Kvarngärdet 35:3 i Uppsala som avser sista delen av kvarteret Kvarnen. Fastigheten avyttras i bolagsform och förvärvaren är Bergsporten AB. Det underliggande fastighetsvärdet vid försäljningen är 31,2 Mkr, vilket överstiger det bokförda värdet på 23,65 Mkr med cirka 7,55 Mkr. Resultateffekten för ALM Equity för ägarandelen om 25 procent, uppgår till 1,88 Mkr, vilken kommer att redovisas Q4 2018.

 

ALM Equity har tillsammans med investerare successivt utvecklat kvarteret Kvarnen i etapper. Den ursprungliga fastigheten förvärvades år 2010 som ett kvarter innehållande galleria med garage och bostäder. Bostäderna separerades från stamfastigheten år 2017 och de har därefter ombildats till bostadsrätter och avyttrats i ett paket för 447 Mkr, vilket kommunicerades i ett pressmeddelande den 22 juni 2017. Den transaktionen generade ett resultat om 194 Mkr, varav ALM Equitys andel var 50 Mkr.

 

Kvarnengallerian avyttrades senare till Stadsrum Fastigheter för 136 Mkr, vilket motsvarade bokfört värde. Detta kommunicerades i ett pressmeddelande den 20 april 2018.

 

Nu har således den tredje och sista delen av kvarteret sålts till Bergsporten för kommersiellt bruk.

fredag, 02 november 2018 15:05

Balder bygger 127 hyresrätter i Hillerød

alt
Balder uppför nu 127 hyresrätter i Hillerød, cirka 3,8 mil norr om Köpenhamn. Foto: Balder Danmark

 

Balder bygger nu 127 lägenheter, om totalt 10.650 kvm BOA, i ett nytt campusområde i Hillerød, cirka 3,8 mil, norr om Köpenhamn. Bostäderna kommer att ligga helt nära stationen i Hillerød, med gångavstånd till Frederiksborgs Slott.

 

Lägenheterna om 2 rok, cirka 50 kvm till 4 rok, 110 kvm, har byggstartats med ett planerat färdigställande under sommaren 2020. Enligt en uppgift från Balder till Byens Ejendom beräknas investeringen överstiga 250 MDKR, cirka 348,5 Mkr.

 

– Hillerød är rikt på erbjudanden för utbildning, kultur och butiker. Staden har en stark infrastruktur och natursköna omgivningarna, något som uppskattas av hyresgäster, säger Jacob Hovmøller, projektledare Balder Danmark.

alt

I Klockhuset i Beckomberga har Riksbyggen inrymt 85 lägenheter.


Tisdagen den 6 november öppnas dörrarna till Brf Klockhuset i Bromma och det blir en säljstart utöver det vanliga där det är öppet i samtliga 85 lägenheter – ettor och tvåor som säljs till fast pris från 1.350.000 kr.
    

Det K-märkta Klockhuset är finalen i Riksbyggens omvandling av Beckombergas historiska byggnader till bostäder. Totalt har Riksbyggen i olika etapper uppfört 450 lägenheter i området.
    

Lägenheterna i brf Klockhuset är små och kvadratsmarta men ger alla boende många gemensamma ytor på köpet.
  

– Alla som köper en lägenhet i Brf Klockhuset får 400 kvm gemensamma ytor på köpet. Här finns en egen klubb i källaren med soffor och flipperspel, ett supermysigt vardagsrum där man kan laga mat tillsammans, hobbyrum och bastu, säger Jennifer Ellingsson, sälj- och marknadsansvarig på Riksbyggen Bostad i Stockholm.
    

Utanför huset finns dessutom den lummiga Klockhusparken på 13.000 kvm, perfekt för picknick och utomhusaktiviteter..