4 maj 2024

Redaktionen

tisdag, 13 november 2018 12:42

AMF hyr ut 8.000 kvm till Paradox

alt
Paradox Interactive beräknas flytta in i Stockholmverken under hösten 2019. Fotograf: AMF Fastigheter / Walk the Room


Paradox Interactive – en världsledande förläggare och utvecklare av datorspel – blir nästa hyresgäst att teckna avtal i AMF Fastigheters Stockholmsverken på Södermalm. Företaget flyttar in på cirka 8.000 kvm i korsningen mellan Rosenlundsgatan och Magnus Ladulåsgatan.
    

Stockholmsverken är ett av Södermalms klassiska industrikvarter som AMF Fastigheter utvecklar till en ny plats för arbete, möten och umgänge. Totalt utvecklas cirka 23.000 kvm till arbetsplatser som kan välkomna en bredd av företag och gatuplanen öppnas för restauranger och caféer. Kvarterens innergårdar kommer också att utvecklas och öppnas för allmänheten.
    

– Vi är otroligt glada och stolta över att ett av Sveriges mest framåtlutade företag val att flytta till Stockholmsverken. Här vill vi skapa en plats där företag kan växa med sina medarbetares idéer och vi ser Paradox Interactives val av Stockholmsverken som ett kvitto på att vi är på rätt väg, säger Tove Törneman, projektchef för Stockholmsverken, AMF Fastigheter.

alt
Optimal har fyllt Norrteljeporten med 25.000 kvm handel.


Med hjälp av aktörer som bildar ett starkt bilkluster har Optimal nu fyllt den första etappen av Norrteljeporten 2. I och med tecknandet av finska Kamux, specialiserat på försäljning av begagnade bilar, är nu etapp ett i Norrtäljeporten 2 stängd. Norrtälje blir Kamux tredje etablering i regionen efter Uppsala och Stockholm.
    

Utöver Kamux öppnar även Wärns Bil (Hyundai, Mekonomen), Carspect samt Waxy biltvätt under andra kvartalet 2019, vilka tillsammans bildar ett starkt bilkluster. Dessutom etablerar Nordic Wellness sin andra enhet i Norrtälje i samma område.
    

I en period när den fysiska handeln har det tufft och många aktörer fokuserar på en digital närvaro har Optimal ändå lyckats attrahera ett antal starka hyresgäster till Norrteljeporten, i och med denna senaste uthyrning är nu det första huset fyllt, vilket innebär att hela området har cirka 25.000 kvm handel.
    

– Det har inte uteslutande varit enkelt att arbeta med etableringar av fysiska hyresgäster men vårt team har varit ihärdiga och fokuserade i arbetet, vilket gett resultat, säger Dominika Andræ, partner och ansvarig för Norrtäljeporten på Optimal.
    

Hon fortsätter:

– Norrtälje är en intressant marknad med hög tillväxttakt så vi är övertygade om att de som valt den här handelsplatsen kommer att lyckas väl. Med de här aktörerna kommer dessutom Norrtäljporten att bli ännu intressantare för kommande etableringar.
    

Optimal har varit delaktiga i utvecklingen och uthyrningen av Norrtäljeporten från första spadtaget, området är idag en av Norrtäljes starkaste handelsplatser.

måndag, 12 november 2018 16:48

Skanska tecknar stort avtal i Texas

alt
Capitol Tower, med en total kontorsyta om 70.000 kvm, ska stå färdigt i Houston, Texas,  under andra kvartalet nästa år.

 

Skanska har tecknat ett 15-årigt hyresavtal med Waste Management Inc., som 2020 flyttar in sitt huvudkontor på drygt 26.000 kvm i Skanskas kontorsprojekt Capitol Tower i Houston, Texas, USA. Hyresavtalet innebär att drygt 70 procent av kontorsytan nu är uthyrd.

 

Capitol Tower är ett 35 våningar högt kontorstorn med cirka 70.000 kvm kontor i Houstons centrum. Projektet startades i april 2017 och Skanska räknar med att slutföra projektet under andra kvartalet 2019. Det är det första projektet i Texas som ska nå LEED v4 Platinum precertifiering från U.S. Green Building Council (USGBC). Byggnaden ska använda 25 procent mindre energi än typiska anläggningar.

 

Sedan 2009 har Skanska investerat mer än 2 miljarder dollar, cirka 18 Mdr kr, i kontor och flerfamiljsprojekt i USA, bland annat kontor till Bank of America, Brooks Sports, PricewaterhouseCoopers och Tommy Bahama.

måndag, 12 november 2018 16:36

Jula och Thon i samarbete om åtta projekt

alt
Från vänster: Karl-Johan Blank, Julas ägare och koncernchef och Olav Thon, 95 år, huvudägare till Thons
Eiendomsselskap. Thon har betecknats som Norges rikaste man.

 

Jula och Olav Thon tecknar avtal om åtta utvecklingsprojekt för Julavaruhus, sex i Norge och två Sverige. Affären, som kommer att genomföras under tre år, har en total storlek som överstiger en halv miljard norska kronor i butiksomsättning exklusive moms per år.

 

– Thon har bra lägen. För oss handlar det om att få till bra affärer tillsammans, så att båda parter blir nöjda, och det tycker jag att vi lyckats med. Samarbetet är bra för Jula, och det är också bra för Thon. Vi har en förståelse för varandras olika perspektiv som entreprenörer och den är grundläggande för att den här typen av samarbeten ska gå att sy ihop, säger Karl-Johan Blank, Julas ägare och koncernchef

 

Starten sker i Sverige under 2019, sedan följer resten av affärerna fram till och med 2021. Först ut i samarbetet blir ett nytt Julavaruhus i Töcksfors på gränsen mellan Norge och Sverige.

alt
För Brf Sjökortet  i Västerås har 15 olika områden bedömts för certifieringen Miljöbyggnad Guld.

 

Brf Sjökortet  i Västerås var först ut av Riksbyggens projekt att certifieras enligt Miljöbyggnad Guld vid inflyttningen för ungefär två år sedan. Nu är Guldnivån verifierad vilket bland annat innebär att alla boende fått tycka till om kvalitén i boendemiljön. Sammanlagt handlar det om 15 olika områden som bedöms för certifieringen.

 

För att nå nivå guld har Brf Sjökortet till exempel en energianvändning som är maximalt 65 procent av nybyggnadskravet för bostäder, solceller som täcker elbehovet för hela fastighetsdriften, ljudklass B enligt Svensk Standard samt att brukarenkäten ska visa att minst 80 procent av brukarna är nöjda. Enkäten för Sjökortet visade att 96 procent är nöjda.

måndag, 12 november 2018 16:21

Logicenters rekryterar Enegren och Fjeldhoff

alt

                                                                                                                                   

Logicenters stärker sin position i Norden med två viktiga nyrekryteringar. I Sverige ansluter Carl Johan Enegren (bilden t v) som Business Analyst och i Danmark stärker Mads Fjeldhoff (bilden t h) teamet som Transaction Associate.

 

Carl Johan Enegren, som tidigare har arbetat som fastighetsvärderare på JLL, ska arbeta med att ta fram underlag för kommande investeringar, arbeta med affärsplaner och ta fram marknadsmaterial. Han kommer ha inspel i hela affärsprocessen från kundbearbetning och marknadsanalys till stängd investering. Parallellt med detta kommer han även arbeta med affärsutveckling och Logicenters proaktiva arbete att fortsätta vara en av de ledande leverantörerna av moderna logistikanläggningar i Norden.

 

Mads Fjeldhoff, som närmast kommer från investeringsteamet på ATP Real Estate och har arbetat med marknadsanalys och fastighetsvärdering på Sadolin & Albæk (numera Colliers), ska utveckla affärsmöjligheter och arbeta med förvärvs- och uthyrningsförhandlingar.

måndag, 12 november 2018 15:43

Tre nya restaurangkoncept till Farsta Centrum

alt
Farsta Centrum, som invigdes den 23 oktober 1960 som en sydlig motsvarighet till Vällingby Centum, har idag drygt 150 butiker och 18 miljoner besökare per år.

 

Farsta Centrums 18 miljoner besökare får tre nya restauranger när Bastard Burgers, ChopChop och Korvkultur öppnar i november. Farsta Centrum är ett av Stockholms största stadsdelscentrum med 18 miljoner besökare per år och en omsättning som under 2017 nådde 2,5 miljarder kronor. Efterfrågan på nya spännande restaurangkoncept ökar i Sverige i takt med att befolkningen lägger en allt större del av sin inkomst på att äta ute. Nu förstärks det redan stora utbudet i Farsta Centrum ytterligare, till 23 restauranger.  

 

– Vi fortsätter vårt arbete med att utveckla utbudet för Farsta och södra Stockholm. Farsta Centrum åtnjuter stora besöksflöden alla dagar i veckan och här arbetar även 2500 personer. Det är roligt att kunna erbjuda dessa tre nya, spännande restaurangkoncept och vi är stolta över att de väljer att etablera sig i Farsta Centrum, säger Thomas Levander, marknadsområdeschef på Atrium Ljungberg.

 

ChopChop är en framgångsrik snabbmatskedja med asiatiska rätter som startade 2011 och nu öppnar sin 23:e restaurang i Farsta Centrum. Bastard Burgers gör enligt många Sveriges godaste hamburgare, och har på bara två år vuxit till åtta restauranger och fler är på väg.

 

– Vi anser att hamburgare är ett hantverk som verkligen kräver kunskap och stort intresse. Efter otaliga besök på burgarställen runt om i världen, köttprovningar, finslipning av brödrecept, dressingar och picklingar så känner vi nu att vi med stolthet kan servera riktigt grymma burgare, säger Simon Wanler, vd på Bastard Burgers. Det känns riktigt kul att få erbjuda det till Farsta.

Korvkultur grundades av korventusiasten Roland Persson, som blev Årets kock 1990 och tidigare var chef för Franska matsalen på Grand. Etableringen i Farsta är deras andra och visionen är att skapa små bistros med gourmetkorv, moderna versioner av den klassiska korvkiosken.

 

De tre restaurangerna öppnar på restaurangtorget på nedre plan under november. I Farsta har även butikerna Normal och Kitch'n öppnat under hösten. Fastighetsägaren Atrium Ljungberg satsar också mycket på kulturutbudet på sina platser. I Farsta märks detta särskilt då det den 9 november är premiär för konst- och filmupplevelsen ShopEatDie, ett kulturprojekt som pågår året ut.

 

alt
I populära Öster Mälarstrand i Västerås äger kommunens bostadsföretag Mimer byggrätter för 1.400 bostäder.

 

Öster Mälarstrand är ett av Västerås mest attraktiva områden och där har kommunägda Bostads AB Mimer detaljplanerad mark med byggrätt för 1.400 bostäder. Mimer tänker själva bygga cirka 400 lägenheter och har nu tecknat avtal med Bonava om att sälja en del av marken och byggrätten till Bonava för deras byggnation av cirka 550 bostäder.

 

Bostads AB Mimer har avtalat om försäljning av marken Förseglet 1, som blir en del av ett sjönära boende med vatten, båtliv, restauranger, affärer och vackra promenader efter Mälaren. Det första spadtaget beräknas kunna tas under det första kvartalet 2019.

 

– Vi ser fram mot att tillsammans med Bonava utveckla det här området. Tillsammans kommer vi att bygga cirka 1.000 bostäder de kommande åren. Vår ambition är att ha en bra mix av aktörer och upplåtelseformer. Hela utvecklingen av ett sådant här attraktivt område är spännande och vi är öppna för att ta in ytterligare en aktör som ser samma möjligheter som Bonava och Mimer, säger Mikael Källqvist, vd för Bostads AB Mimer.

måndag, 12 november 2018 15:23

Oscar ska bygga budgetfastigheter

alt
Oscar Properties med vd Oscar Engelbert lägger om kurs från att satsa på lyxbostäder i Stockholm till att bygga budgetfastigheter på tillväxtorter.

 

Oscar Properties Holding breddar verksamheten. Bolagets byggföretag Allegro ska börja genomföra projekt för beställare utanför Oscar Properties och i Uppsala har bostadsprojekt omvandlats till kontorsprojekt för att bättre passa den lokala marknaden. På andra platser ser bolaget över möjligheten att ställa om till företagsbostäder. Därtill ser Oscar över möjligheten att inom kort börja bygga kvalitetsbostäder till konkurrenskraftiga priser på tillväxtorter runt om i Sverige tillsammans med olika samarbetspartners. 

 

– I dagens marknadsläge gäller det att hitta nya spännande möjligheter. Genom vår pågående breddning av Oscar Properties blir vi mindre påverkade av marknadssvängningar och får fler ben att växa verksamheten på framöver, säger Oscar Engelbert, vd Oscar Properties.

 

Att bygga bostäder i tillväxtorter runt om i Sverige blir ett eget affärsområde inom Oscar Properties Holding och ska genomföras i samarbete med olika markägare. Dessa bostäder kommer att produceras under ett eget varumärke.

 

Som en konsekvens av den breddade affärsverksamheten, där bostadserbjudandet under varumärket Oscar Properties blir ett av flera varumärken, kommer bolaget se över om man bör ändra namn på det noterade moderbolaget, Oscar Properties Holding.

 

I en kommentar kan sägas att det inte är en dag för sent att Oscar lägger om kurs och byter namn på bolaget. Stämningar mot bolaget av köpare som vill hoppa av tecknade förhandsavtal är många och kritiken i medier har varit stark. Under de senaste tre kvartalen i år sålde Oscar endast 49 bostäder mot 164 under motsvarande period förra året. Förlusten för de tre kvartalen blev 200 Mkr och inget talar emot att den förlusten kommer att öka för helåret 2018. Marknaden för lyxbostäder är nu mycket svår, särskilt i Stockholm. ”Vill man var fin, får man lida pin.” SF

måndag, 12 november 2018 12:40

Lansa växer med Ödman och Woodall

alt

                                                                                                                                    
Nu lägger Lansa Fastigheter in en högre växel. Under hösten har bolaget anställt John Ödman (bilden t v) som utvecklingsansvarig och Anders Woodall (t h) som ny förvaltningschef. John Ödman är utbildad lantmätare och kommer närmast från Riksbyggen i Göteborg och Anders Woodall värvades från Aranäs Fastigheter i Kungsbacka där han var förvaltningschef.
    

Lansa, som ägs av sex bolag inom Länsförsäkringsgruppen, har under året fortsatt att växa efter att bland annat förvärvat ett par hundra lägenheter i Karlstad. Inom ett antal år ska värdet på Lansas fastighetsinnehav fördubblats genom förvärv av förvaltningsfastigheter och genomförande av projekt.