5 maj 2024

Redaktionen

onsdag, 14 november 2018 12:44

Kungsleden förstärker Kista One

alt
Kungsleden ökar serviceutbudet i kontorsfastigheten Kista One (Färöarna 3).

 

alt
I fastigheten skapas bokningsbara mötesrum och en lounge-yta med s k touch down platser som komplement till kontorslokalerna.


Kungsleden gör tillsammans med JLL en satsning på sin primefastighet Kista One. Fastigheten, om totalt 37.000 kvm, erbjuder toppmoderna kontorslokaler i bästa läge med en genomgående hög teknisk standard. Detta förstärks ytterligare genom ett omfattande serviceutbud för dem som arbetar i huset.
    

– Kista One är ett helhetserbjudande som ska ge våra hyresgäster tid över till annat. Vi har samlat en rad tjänster och funktioner som förenklar vardagen för alla som arbetar i huset, säger Lena Bredberg, uthyrningschef på Kungsleden.
    

Fastighetens gemensamma receptioner och lounge fungerar som nav för hyresgäster och besökare. Fyra bokningsbara mötesrum har renoverats och fått olika karaktär för inspirerande möten. I anslutning till dessa skapas även en dynamisk loungeyta med touch down-platser och sittgrupper för hyresgäster och besökare som komplement till kontorslokalerna.
    

– Kista One är en premiumprodukt på hyresmarknaden av internationellt hög teknisk standard och ett omfattande serviceutbud. Vi är stolta över att ha fått förtroendet av Kungsleden att vara med i utvecklingen av Kista One, säger Erik Skalin, chef för Agency på JLL.
    

Kungsledens ambition är att underlätta alla aspekter av hyresgästernas arbetsdag. Det ska exempelvis vara lätt att ta sig till sin arbetsplats med alla transportmedel. Med sitt absoluta A-läge i Kista vid gallerians entré är tunnelbanan precis runt hörnet. I fastighetens garage kan hyresgästerna få bilen tvättad medan man arbetar. Här finns även ett separat cykelrum och nyrenoverade omklädningsrum med dusch och skåp för ombyte. I garaget finns dessutom laddningsstationer för elbilar och elcyklar samt tryckluft för pumpning av däck.
    

Fastigheten som totalrenoverades 2012 är LEED Gold certifierad och har genomgående mycket hög standard på teknik och klimatkomfort. Exempelvis styrs ventilationen med koldioxidsensorer, vilket inte bara ger perfekt anpassning av luftflöden baserat på hur många som vistas i en viss del av lokalen, utan även minsta möjliga klimatpåverkan.

onsdag, 14 november 2018 12:40

Castellum hyr ut 12.000 kvm i Rosersberg

alt
Castellums fastighet Rosersberg 11:130 är fullt uthyrd.


PostNord, Veddesta distribution och återförsäljaren av musikinstrument, Gear4music, har tillsammans tecknat hyresavtal om totalt cirka 12.000 kvm i Castellums logistikfastighet Rosersberg 11:130 mitt i Stockholm Nord Logistikcenter i Rosersberg. Byggnaden är därmed fullt uthyrd.
    

– Vi välkomnar alla våra nya hyresgäster och tycker det är roligt att vi har kunnat hjälpa en befintlig hyresgäst att växa inom vårt bestånd. Vi är även stolta över att vi är först ut att certifiera fastigheten enligt Miljöbyggnad Silver 3.0, säger Anders Hägglund, affärsområdeschef på Castellum.
    

I fastigheten har Castellum satsat på ny innovativ teknik i form av dagsljussystemet Solatube som leder dagsljuset dit ljuset från vanliga fönster inte når.
    

– Vi har varit hyresgäster hos Castellum sedan 2016 och är nöjda med att vi på ett smidigt sätt har kunnat växa till över 7.000 kvm och att det var möjligt att hantera under pågående avtalstid, säger Victor Burrau på Gear4music .
    

– Castellum kunde erbjuda en lokal och var tillmötesgående, snabbfotade och tillgängliga. Därför valde vi dem, säger Jonas Eriksson, vd på Veddestagruppen.
    

– Storleken, bra säkerhetslösningar och inte minst närheten till Arlanda gör att lokalen passar PostNord väl och tack vare den kan vi bedriva vår importverksamhet effektivare, med ökat kundvärde och med mindre miljöpåverkan, säger Mathias Krümmel, produktionschef på PostNord Sverige.

onsdag, 14 november 2018 12:37

Datscha: Fortsatt finsk fastighetsyra

alt
Kristina Andersson, Head of Research på Datscha.


Färsk statistik från Datscha visar att glädjeyran på den finska fastighetsmarknaden fortsätter även i år. Både 2016 och 2017 var rekordår för den kommersiella fastighetsmarknaden i Finland och tio månader in på 2018 visar statistiken att det utländska intresset är fortsatt starkt. Till och med oktober har det genomförts fastighetsaffärer för 7,5 miljarder euro, motsvarande 77 Mdr kr, vilket är en ökning med 3 procent jämfört med samma period ifjol.
    

– Finland har flera skäl att fira än 100 år av självständighet. Det pågår en fantastisk transaktionsfest på fastighetsmarknaden som inte visar några tecken på att mattas. Tvärtom, vi ser att de höga volymerna fortsätter, säger Kristina Andersson, Head of Research på Datscha.
    

Grunden till den starka fastighetsmarknaden är den finska ekonomin och i år väntas Finlands BNP äntligen nå över toppnivåerna före finanskrisen 2008. Vidare är arbetslöshetssiffrorna i år de lägsta sedan 2011.
    

Det utländska kapitalet står fortsatt för en hög andel av transaktionsvolymen. Under fjolåret utgjorde utländska köpare hela 70 procent jämfört med 29 procent under 2016. Hittills i år är andelen utländska investerare 57 procent.
    

– Det alltjämt låga ränteläget i Euroområdet skapar stora kapitalflöden till länder med god tillväxt och det har gjort Finland till en het marknad. En ökad aktivitet på marknaden, attraktiva avkastningsnivåer och mindre konkurrens jämfört med till exempel den svenska marknaden skapar också goda förutsättningar för ökade investeringar från utlandet, säger Kristina Andersson.
    

Kontorsfastigheter toppar transaktionsmarknaden med 32 procent, följt av handels- och bostadsfastigheter på 25 respektive 16 procent. Storhelsingfors, det vill säga Helsingfors, Vanda och Esbo, står för 54 procent av årets transaktionsvolym.

onsdag, 14 november 2018 12:35

Diös utvecklar för Sherpas Group

alt
Diös hjälper Sherpas Group att växa i Skellefteå.


Affärs- och verksamhetsutvecklingsföretaget Sherpas Group har hyrt lokaler av Diös i Skellefteå sedan 2010 och nu expanderar företaget med 200 kvm till drygt 700 kvm. Med start i november påbörjas ombyggnationen av de nya större lokalerna och väntas stå klara i början av februari 2019. Sherpas Group arbetar över hela Sverige och har sina kontor i Skellefteå och Stockholm.
    

– Att bidra till att Sherpas Group kan fortsätta växa i Skellefteå är jättekul. Vi har haft ett bra samarbete och är mycket glada över att få ha ett fortsatt förtroende som fastighetsägare till den här typen av tillväxtföretag som är extremt viktiga för Skellefteå som stad Sara Bergh, förvaltare, Diös.
    

– I och med vi fått en ökad efterfrågan på våra tjänster blev befintliga lokaler helt enkelt för små. Vi har haft en jämn tillväxttakt sedan vi startade och ser ingen orsak att det kommer avta, snarare tvärtom. Våra nya lokaler kommer ge oss ett modernare arbetsklimat och dessutom banar det väg för oss att accelerera ytterligare, säger Mats Stenlund, vd Sherpas Group.

tisdag, 13 november 2018 17:20

Ann Wiberg slutar på Jernhusen

alt
Ann Wiberg, bilden t h, slutar den 1 december i år efter nära 12 år på Jernhusen och 11 år på SJ Fastigheter. Wiberg ersätts av Ceciia Pettersson, bilden t v.

 

Efter nästan 12 år på Jernhusen och 11 år på SJ Fastigheter slutar nu Ann Wiberg som chef för Affärsutveckling på Jernhusen. Hon ersätts av Cecilia Pettersson. Jernhusen omorganiserar bolaget vid årsskiftet i syfte att stärka såväl förvaltningsverksamheten som genomförandet av bolagets stora utvecklingsprojekt i Stockholm och Göteborg. Inför förändringen tar Cecilia Pettersson den 1 december över chefskapet för affärsområde Stadsutveckling då Ann Wiberg slutar på Jernhusen.

 

Även Mats Hubertsson, chef för Bygg- och fastighetsteknik, väljer att lämna från årsskiftet. Cecilia Pettersson kommer närmast från rollen som affärsutvecklingschef inom affärsområde Stationer. Hon kommer att ingå i Jernhusens ledningsgrupp och rapportera till vd Kerstin Gillsbro.

 

Efter årsskiftet flyttas ett antal företagsgemensamma funktioner till de befintliga affärsområdena Stationer samt affärsområde Depåer och kombiterminaler. Därmed upphör enheterna Bygg- och fastighetsteknik och Stadsutveckling, samtidigt som de två nya affärsområdena Affärsutveckling och Projektutveckling skapas. Cecilia Pettersson blir då chef för det nya affärsområdet Projektutveckling.

tisdag, 13 november 2018 16:07

Vincero ökar i Storängen, Huddinge

alt
Det gamla industriområdet Storängen, som nu har bebyggts med cirka 650 bostäder, ligger centralt i Huddinge med närhet till centrum och pengeltågsstation. Den nya detaljplanen med 3.000 bostäder för Storängen ska antas under kvartal 3 år 2020.

 

Vincero Fastigheter har köpt tre strategiskt viktiga fastigheter i Storängens industriområde intill Huddinge centrum. Efter förvärven äger bolaget 50.000 kvm mark och 27.000 kvm uthyrningsbar area fördelat på 15 fastigheter i området.

 

De senaste förvärven avser fastigheterna Hantverket 10 och 13 samt Tonfisken 8. Fastigheterna är fullt uthyrda och omfattar en uthyrningsbar area om 7.800 kvmfördelat på kontor, lager och produktion. Vincero förvärvar även verksamhetsbolaget Teltex AB med 16 anställda.

 

– I och med dessa förvärv får Vincero en ökad kontroll och flexibilitet i ett område där vi redan är största fastighetsägare. Det ger oss tillsammans med Huddinge kommun bättre förutsättningar att driva en långsiktig och optimal utveckling, säger Robin Rutili, för Vincero AB. 

 

Storängens industriområde är under omvandling till en ny och levande stadsdel med mer än 3.000 nya bostäder. Byggnationen av den första etappen med 650 bostäder är slutförd och planarbetet för nästkommande etapper pågår.

tisdag, 13 november 2018 15:46

Nyöppning av Tuna Park i Eskilstuna

alt
Ombyggnationen för att vidareutveckla köpcentrumet Tuna Park har pågått sedan maj 2017. Tuna Parks yta har utökats med 8.400 kvm och den uppgår efter expansionen till sammanlagt 24.800 kvm med plats för 66 butiker.

 

Den 14 november 2018 nyöppnar köpcentrumet Tuna Park i Eskilstuna efter expansionsutveckling. Tuna Park förvaltas av TH Real Estate, en av världens största fastighetsinvesterare. Utvecklingen och expansionen i Eskilstuna har skett i linje med TH Real Estates ambition att växa inom segmentet kontor, logisitik och handelsfastigheter. Tuna Park har ett attraktivt läge med cirka 2 miljoner besökare årligen. Ombyggnationen för att vidareutveckla köpcentrumet har pågått sedan maj 2017. Tuna Parks yta har utökats med 8.400 kvm och den uppgår efter expansionen till sammanlagt 24.800 kvm med plats för 66 butiker.

 

Investeringen i expansionen ökar ytterligare Tuna Parks attraktivitet som handelsplats. Sammantaget beräknas expansionen generera upp till 130 nya arbetstillfällen i regionen, vilket bidrar till att stärka Eskilstuna både som handelsstad och som arbetsmarknad. Tuna Park har haft en positiv försäljningsutveckling under flera år och köpcentrumet förväntas utvecklas fortsatt starkt under kommande år.

 

Johan Åström, Head of Investments, TH Real Estate i Norden, kommenterar:
– Investeringen i expansionen av Tuna Park är ett viktigt delmål i vår strategi att växa i Norden och Sverige inom segmenten kontor, logistik och handelsfastigheter. Tuna Park har presterat väl under ett flertal år. Genom att vidareutveckla fastigheten har vi ytterligare förbättrat förutsättningarna för en fortsatt stark utveckling och en långsiktig och trygg avkastning.

 

TH Real Estate
TH Real Estate är en av världens största kapitalförvaltare inom fastigheter med cirka EUR 102 miljarder i förvaltat kapital (per den 30 juni 2018) och är en fristående del av TIAA Global Asset Management. Företaget förvaltar ett åttiotal fonder och hanterar både fastighets- och skuldinvesteringar med förvaltning på flera geografiska marknader inom olika sektorer, investeringsstrategier och former.

 

Med global närvaro och kontor i 24 städer i USA, Europa och Asien, och med över 500 medarbetare och mer än 80 års erfarenhet av investeringar, erbjuder TH Real Estate lokal expertis i kombination med ett brett globalt perspektiv. TH Real Estates företags- och förvaltningsstrategi bygger på att identifiera och kapitalisera på de underliggande strukturella trender som kommer att forma morgondagens fastighetsmarknad samt på ansvarsfulla långsiktiga investeringar.

tisdag, 13 november 2018 15:36

Besqab uppför vårdboende i Ultuna

alt
Anette Frumerie, vd för Besqab.

 

Besqab kommer att uppföra ett vårdboende med 69 lägenheter i den nya stadsdelen Ultuna Trädgårdsstad i Uppsala. Ersta diakoni blir hyresgäst och vårdgivare. Byggstart planeras till vintern 2019.  

 

I Ultuna Trädgårdsstad i södra Uppsala utvecklar Besqab en helt ny stadsdel med omkring 500 nya bostäder. Det nya området kommer att innehålla både flerfamiljhus, småhus, förskola, skola och nu även ett vårdboende. Ett hyresavtal har tecknats med Ersta diakoni som blir vårdgivare för det nya vård- och omsorgsboendet.

 

Boendet kommer utöver de 69 lägenheterna att innehålla en välkomnande samlingssal samt en trivsam utemiljö med stor uppvuxen trädgård för både aktivitet och avkoppling.

 

– Vi är stolta över att vi som samhällsbyggare kan erbjuda en helhet när vi utvecklar nya bostadsområden, säger Anette Frumerie, vd för Besqab.

 

– Det är roligt att återigen kunna skapa ett vårdboende tillsammans med Ersta diakoni. Vi har sedan tidigare ett lyckat samarbete i Sarahemmet i Nacka söder om Stockholm, säger Bo Björfors, chef för Fastighetsutveckling på Besqab.

tisdag, 13 november 2018 15:24

Systemhus vill noteras på börsen i London

alt
Linus Söder, vd för Systemhus AB.

 

Baserat på det omfattande behovet av nya bostäder i Sverige är intresset mycket stort bland utländska investerare för bostadsutvecklare som bygger hyresrätter. Efter en tid av förhandlingar meddelar idag Systemhus att man förbereder en listning av bolaget på London Stock Exchange Q1 2019.

 

Systemhus har under en längre tid undersökt olika internationella alternativ och kan nu meddela att det kommer att bli på London Stock Exchange. Systemhus börsteam har gjort bedömningen att intresset för europeiska fastighetsrelaterade investeringar i England kommer att öka markant efter Brexit. För Systemhus öppnar även en marknad i England upp med tanken att på sikt lansera svenska väldesignade och framförallt energieffektiva bostäder.

 

– Allt fler bostadsutvecklare ställer om sin produktion till hyresrätter. Systemhus har redan detta fokus med strategin att i huvudsak bygga hyresrätter i kommuner utanför storstadsområdena med lägre markpriser, vilket möjliggör en lägre totalkostnad. Detta för att kunna dra nytta av de statliga bidrag som finns och därmed säkra lönsamheten i projekten, säger Linus Söder, vd för Systemhus AB.

 

Verksamheten i Systemhus ABbestår i huvudsak av identifiering av detaljplanerad mark, projektering samt byggnation av flerfamiljshus, gruppbyggda småhus samt villor, parhus och radhus. Projektering samt byggnation av äldreboende och trygghetsboende är också en viktig del av bolagets verksamhet. I många fall ombesörjer Systemhus genom partners, även driften.

 

De största projekten som Systemhus nu har är 100 lägenheter i Norberg, norra Västmanland samt 6 parhus i Ådö, Upplands Bro.

tisdag, 13 november 2018 13:51

Skanska bygger för 475 Mkr åt Skandrenting

alt
För formgivningen av ESS Campus i Lund svarar de danska företagen Henning Larsen Architects, COBE och SLA.


Skanska har fått i uppdrag av Skandrenting, via helägda dotterbolaget SKR Spallation AB, att bygga ESS Campus i Lund. I uppdraget ingår kontor, laboratorium och verkstäder och avtalet beräknas vara värt cirka 475 Mkr.
    

ESS Campus ligger intill den stora forskningsanläggningen European Spallation Source (ESS) som Skanska bygger i Lund. Campusområdet omfattar totalt cirka 40.000 kvm markyta där tre byggnader med en bruttoyta på 20.000 kvm ska uppföras.
    

Under året har Skanska har tillsammans med ESS arbetat med förberedelser för projektet. Byggstart ska ske nu i december och ESS Campus beräknas stå färdigt vid utgången av 2020. De färdiga byggnaderna ska ESS hyra av Skandrenting.
    

– ESS Campus blir anläggningens ansikte utåt och vi ser fram emot att fullborda arbetet med denna viktiga anläggning för Lund. Vi bygger för framtiden med högt ställda hållbarhetsmål. Målet är att miljöcertifiera kontorsbyggnaden enligt Breeam, nivå Outstanding, vilket är den högsta nivån, säger Jörgen Christiansson, distriktschef Skanska Sverige.
    

ESS är en sameuropeisk forskningsanläggning som kommer att användas inom en rad forskningsområden, bland annat miljö, medicin, mat och material. Anläggningen är en så kallad neutronkälla där forskare från hela världen ska kunna studera framtidens material för att förstå hur de är uppbyggda och fungerar.
    

– ESS Campus är en del av Sveriges kanske mest intressanta forskningsprojekt genom tiderna. Vi är därför mycket stolta och glada att få vara en del av denna unika händelse. Vi har också historiskt goda erfarenheter av Skanska och ser fram emot ett gott samarbete framöver, säger Johannes Nyberg, vd Skandrenting.