28 april 2024

Redaktionen

alt
Sandbacken Mindre 38, Hantverkarhuset på Renstiernas gata, har sålts. Det aktuella planförslaget för Sandbacken Mindre 38 och 39, i korsningen mellan Tjärhovsgatan och Renstiernas gata på Södermalm, innebär en möjlighet till sammanlagt 120-150 nya lägenheter inom planområdet.

 

Slussgården växer ytterligare på Södermalm genom att förvärva fastigheten Sandbacken mindre 38 på Renstiernas gata 12 av Brf Söders Hantverkshus med tillträde 1 september 2016. Fastigheten kallas även allmänt Hantverkshuset och lokalytan uppgår till cirka 6.900 kvm. Fastigheten består av kommersiella lokaler och inrymmer huvudsakligen kontorsytor, men även butiksyta och hantverkslokaler. I och med förvärvet blir medlemmarna hyresgäster till Slussgården. Brf Söders Hantverkshus säljer till Slussgården för 329 Mkr.

 

Fastigheten uppfördes i början på 1950-talet av Stockholms stadshantverksförening. Bland annat har Carl Malmstens Verkstadsskola haft lokaler i fastigheten och fortfarande verkar några hyresgäster inom hantverksindustrin. Bland de 20 hyresgästerna finns flera arkitektkontor och konditoriet Chokladfabriken.

 

Tillsammans med grannfastigheten Sandbacken mindre 39, som Slussgården förvärvade den 1 juni 2016, pågår ett planärende för att utveckla kvarteret med en tillbyggnad om sex våningar samt en påbyggnad på befintliga fastigheter, totalt cirka 4.000 kvm

 

– Slussgården växer igen på Södermalm och i närområdet av Slussen med ytterligare en fastighet. Därmed förstärker vi vår närvaro ytterligare i den del av Södermalm som kommer få en mycket intressant hyresmarknad i och med Slussens omdaning och tunnelbanans utbredning, säger Jari Lalli, vd Slussgården. 

 

Slussgården är den största kommersiella fastighetsägaren i Slussenområdet på Södermalm med sex fastigheter innehållande i huvudsak kontor och handel samt ytterligare två fastigheter i Slussens närområde. Till beståndet hör kv. Lammet 17 i Stockholms city samt Högberga Gård på Lidingö. Slussgården erbjuder också en mängd anpassade och kostnadseffektiva FM-tjänster till sina hyresgäster. Fastighetsbolagen inom Slussgården är helägda dotterbolag till SKL Fastigheter och Service AB.

fredag, 02 september 2016 15:45

Byggstart för brf Turbinhallen i Järla sjö

alt
Första spadtaget för Turbinhallen i Järla sjö, Nacka, togs av från vänster: Thomas Sipos, vd för Profi Fastigheter, Gunilla Glantz, stadsbyggnadsdirektör i Nacka och Cathrin Bergenstråhle, kommunalråd i Nacka kommun.

 

alt

Profi och SSM vinnlägger sig om att både bevara de kulturhistoriska värdena och samtidigt erbjuda moderna bostäder för morgondagens stockholmare när Turbinhallen blir brf Turbinhallen.

 

Runt 100 personer närvarade i torsdags då det symboliska första spadtaget för brf Turbinhallen genomfördes. Vid spaden stod Cathrin Bergenstråhle, kommunalråd i Nacka kommun, och närvarade gjorde också stadsbyggnadsdirektör Gunilla Glantz, representanter från SSM och Profi Fastigheter tillsammans med många förväntansfulla köpare. 

 

Projektet Turbinhallen innefattar 205 bostadsrätter i Gustav de Lavals gamla fabrikslokaler i Järla Sjö och det är ett gemensamt projekt mellan SSM och Profi Fastigheter.

 

Samtliga lägenheter är slutsålda och de första köparna kan börja flytta in under hösten 2017.

 

– Den här fastigheten har vi ägt i sju år, och det är otroligt spännande att den nu konvertereras till bostäder. Vägen hit har varit lång, vi började tidigt planera hur vi kunde utveckla fastigheten i linje med att Nacka bygger stad, säger Thomas Sipos, vd för Profi Fastigheter.

fredag, 02 september 2016 10:50

Stendörren köper i Sollentuna

alt

Fredrik Brodin, vd Stendörren.


Stendörren har i en bolagsaffär med en privat säljare köpt fastigheten Traversen 15 i Sollentuna för ett överenskommet fastighetsvärde om 26 Mkr. Aktielikviden uppgår till 24 Mkr och tillträde är planerat till den 23 september.
    

– Traversen 15 är en fullt uthyrd industrifastighet där vi och Sollentuna kommun ser möjligheten att på sikt ändra detaljplanen till bostadsändamål. För Stendörren har ett aktivt arbete med detaljplaner blivit ett en naturlig del av verksamheten.  I det växande Storstockholm ser vi allt oftare hur industriområden får ändrad användning och högre exploateringsgrad, säger Fredrik Brodin, vd för Stendörren.

alt

                                                                                                                           
Johanna Hessius (bilden t v) rekryteras som affärsutvecklare och Matilda Öberg (t h) som ekonomichef till Newsecs svenska rådgivningsverksamhet. De tillträder sina tjänster under oktober.
    

Johanna Hessius har tidigare arbetat med affärsutveckling på Stronghold Invest och dessförinnan som managementkonsult på Occam Associates.

 

Matilda Öberg kommer närmast från Max Mathiessen där hon har arbetat som redovisningsansvarig och sedermera controller i närmare sju år. Dessförinnan arbetade hon som revisor på Ernst & Young.
    

– Det är mycket glädjande att kunna välkomna Johanna och Matilda till Newsec. Matilda har en mycket passande bakgrund som revisor samt controller och kommer bli ett aktivt stöd till vår organisation. Johanna känner koncernen väl och kommer ha sitt primära fokus på morgondagens intäkter samt framtida utmaningar och möjligheter, säger Max Barclay, vd Newsec Sweden.

torsdag, 01 september 2016 15:43

Colliers tar Round Hill och 1,7 Mdr till Norden

alt

Dan Törnsten, vd Colliers International i Sverige.och Michael Bickford, grundare av och vd för Round Hill Capital.

 

Round Hill Capital har i partnerskap med StepStone Group Real Estate köpt en nordisk logistik- och industriportfölj för totalt cirka 200 MUSD, cirka 1,7 Mdr kr Portföljen består av sex sammanslagna portföljer som innehåller 18 välplacerade fastigheter på cirka 326.000 kvm i Sverige, Norge och Danmark. Säljare var en grupp företag i norska NLI Eiendomsinvest AS. Rådgivare till Round Hill, som med förvärvet gör sitt inträde i Norden, var Colliers International.

 

– Genom ett samarbete mellan Colliers Sverige och Colliers Norge har vi genomfört köprådgivningsuppdraget i NLI-portföljen åt Round Hill Capital. Det är alltid spännande att vara med som köprådgivare i en större affär som med Round Hill Capital och det är extra roligt när vi får använda vår styrka som Colliers har genom ett tätt nordiskt samarbete och en stark global organisation. Hela affären är på cirka 1,7 Mdr kr varav cirka 950 Mkr i Sverige, säger Dan Törnsten, vd Colliers International i Sverige.l

 

Michael Bickford, grundare av och vd för Round Hill Capital, kommenterade förvärvet:

 – Round Hill har utvärderat de nordiska marknaderna i flera år och är glada över att ha förvärvat NLI Eiendomsinvest-portföljen, som ger stabila hyresintäkter och en positiv riskjusterad avkastning som stämmer överens med vår övergripande investeringsstrategi. Vi kommer att använda vår grundläggande erfarenhet och expertis för att bygga upp ett lokalt administrationsteam och fortsätta söka på marknaden efter andra portföljer och fastigheter med liknande värdeegenskaper.

 

För säljaren NLI Eiendomsinvests del markerar affären fondens sista försäljning

 

– Vi har arbetat kontinuerligt för att optimera portföljen och den här försäljningen uppfyller fondens strategiska mål när den närmar sig förfallodagen, säger Per Morten Kiil, vd för NLI Eiendomsinvest.

 

DLA Piper var Round Hills juridiska ombud, medan Pangea var rådgivare åt NLI Eiendomsinvest.

torsdag, 01 september 2016 15:34

Wallenstam hyr ut 4.300 kvm på Avenyn

alt

Fastigheten på Avenyn 21 ingår i Wallenstams utveckling av Mid Avenue och omfattar Avenyn 21-25 och Teatergatan 22-26. Arkitekt är Wingårdhs arkitektkontor.

 

Nästa sommar öppnar Convendum Workspace Center på 4.300 kvm i Wallenstams fastighet på Avenyn 21. Därmed fylls sju våningar med aktivitetsbaserade öppna coworking ytor med kontorsrum, lounge, konferenscenter, restaurang, kafé, musikstudios, showrooms och gym. Bottenvåningen kommer att vara öppen för allmänheten med spännande publik verksamhet. Hyresavtalet sträcker sig över tio år.

 

– Vi ser detta som ett mycket positivt tillskott på Avenyn. Convendum står för en modernisering med kreativa och urbana lösningar i ett välpaketerat koncept som möter det mobila arbetssättet. Dessutom bidrar etableringen till att det öppnas nya möjligheter för samverkan, utveckling och trivsam tillvaro mitt på Göteborgs paradgata, vilket känns fantastiskt roligt, säger Thomas Dahl, vice vd för Wallenstam.

 

Convendum arbetar för att utveckla kontorsmarknaden med en tillgänglighet som stimulerar samhörighet, kreativitet och nätverk. Bolaget ägs av entreprenörerna Håkan Jeppsson, grundare av Feelgood, tillsammans med bland andra Per Sundin, vd Universal Music, Ash Pournouri, grundare av At Night Management och Symposium Stockholm samt Staffan Holm, Styrelseordförande Live Nation Sweden.

 

Tidigare i år öppnade Convendum i Mood Stockholm på Regeringsgatan och i maj månad i Esseltehuset på Vasagatan mitt emot Centralstationen i Stockholm.

alt

Kristian Höglind, affärsutvecklare på Aspelin Ramm Fastigheter.

 

Jula har tecknat avtal om att etablera sig i det nybyggda handelscentrumet Lugnetrondellen i Varberg. Avtalet omfattar 3.200 kvm och det nya varuhuset beräknas stå klart i oktober nästa år.

 

– Jula är en av landets allra största aktörer för hemmafixare med en aktiv livsstil. Att de väljer att etablera ett varuhus i Lugnetrondellen är naturligtvis väldigt roligt och mycket betydelsefullt för handelscentrumets fortsatta utveckling, säger Kristian Höglind, affärsutvecklare på Aspelin Ramm Fastigheter.  

 

Sedan tidigare är det klart att Biltema och Max öppnar i Lugnetrondellen, och med Jula som ny hyresgäst läggs ytterligare en pusselbit i bygget av en komplett handelsplats.

 

Totalt omfattar Lugnetrondellen 24.000 kvm butiksyta fördelat på ett tiotal butiker mellan 500 och 7.000 kvm.

 

I samband med bygget av Lugnetrondellen förändras även infrastrukturen i Varberg. De närmaste åren ska Västkustbanan grävas ner i en tunnel under Varberg. Tågstationen och Varbergs hamn flyttar norrut och dessutom planeras nya hållplatser för kollektivtrafiken runt Lugnetrondellen.

 

– De här förändringarna gör det möjligt för staden att växa norrut, närmare Lugnetrondellen. Det innebär ett växande kundunderlag i vårt närområde vilket kommer att gynna verksamheterna i köpcentrumet. Vi bygger även 600 nya p-platser, vilket gör det enkelt och bekvämt att komma hit och handla också för våra besökare som kommer med bil. Samtidigt bygger vi med höga miljöambitioner. Aspelin Ramms del av Lugnetrondellen blir som lägst certifierad GreenBuilding, med 25 procent lägre energianvändning än nybyggnadskraven, men vi utreder även ytterligare energibesparande lösningar, avslutar Kristian Höglind.

torsdag, 01 september 2016 15:25

NREP köper logistik i Finland

alt

Petri Valkama, Investment Manager NREP och Jani Nokkanen, Director NREP.

 

NREP Nordic Strategies Fund II, med NREP som rådgivare, köper tre moderna fastigheter längs motorvägen mellan  Helsingfors och Tammerfors från industrikoncernens Ahlströms fastighetsbolag Ahlström Kiinteistöt Oy. Total uthyrningsbar yta överstiger 50.000 kvm och bland hyresgästerna är Fiskars, Posten, och Coveris Rigid Finland.

 

Två av fastigheterna ligger i området Moreeni strax söder om Tavastehus (Hämeenlinna), och i Ackas (Akaa) cirka 3 mil söder om Tammerfors.

 

– Vår fond investerar i moderna fastigheter i bra logistiklägen och de förvärvade fastigheterna uppfyller alla våra kriterier mycket väl. Fastigheterna är uthyrda med långa kontrakt till starka hyresgäster, säger Petri Valkama, Director NREP​​.

 

– Investeringarna ger en god riskjusterad avkastning och kompletterar vårt nordiska logistikportfölj, som redan överstiger 1 miljon kvm i uthyrbar yta, tillägger Jani Nokkanen, partner på NREP.

 

NREP Nordic Strategies Fund II gjorde sina första investeringar i våras, och kommer att investera mer än 1,5 miljarder euro på den nordiska fastighetsmarknaden.

torsdag, 01 september 2016 15:21

Skanska bygger i Seattle för 430 Mkr

alt

Charters Hotel, Seattle, USA. Bild: Hogan Campis Architecture Inc

 

Skanska har tecknat avtal med Widewaters Group om att bygga nya Charters Hotel, som kommer att vara en del av Curio Collection by Hilton. Kontraktet är värt cirka 430 Mkr.    

 

Det 16 våningar höga hotellet om 16.250 kvm och 229 rum ska byggas i centrala Seattle. Byggnaden kommer att uppföras ovanpå ett parkeringsgarage som byggts för hotellet och bredvid ett 40 våningar högt bostadshus. Hotellet kommer att rymma restaurang, konferensutrymmen samt lounge och terrass på översta våningen.

 

Byggnationen har påbörjats och beräknas vara slutförd i februari 2018.

torsdag, 01 september 2016 14:13

Newsec stärker transaktionsteamet i Malmö

alt

                                                                                                                         

Newsec förstärker transaktionsteamet med en transaktionsrådgivare i Malmö. För att kunna tillgodose den ökande efterfrågan från allt fler kunder rekryteras Johan Hjelmberg (bilden) som regionansvarig för Skåne.

 

Johan Hjelmberg har bred erfarenhet av fastighetstransaktioner, och han har varit fastighetsmäklare sedan 2009 efter examen vid Malmö Högskola. Han har tidigare varit verksam hos Swedbank Kommersiella i Skåne, och han tillträder sin tjänst den 1 september.

 

– Det är glädjande att se en ökad efterfrågan av våra tjänster inom transaktionsrådgivning. Nu möter vi marknadens behov genom rekrytering av Johan, säger Mattias Andersson, Managing Director på Newsec Investment.