29 april 2024

Redaktionen

måndag, 05 september 2016 16:41

NCC bygger högt åt Stångåstaden

alt

Majelden tillhör ett av Stångåstadens äldre områden där bolaget också byggt mycket nytt de senaste åren. I närheten finns Berga Centrum och på gång- eller cykelavstånd ligger sim- och sporthall, grundskolor, förskolor samt arbetsplatser som SAAB och Universitetssjukhuset.

 

Det blir NCC som kommer att bygga Stångåstadens projekt Höjdpunkten i Linköping. Huset ska ligga på en hög höjd i Majelden, längs med Brokindsleden. Höjdpunkten får 14 våningar med sammanlagt 50 lägenheter och garage intill huset. Avtalet är värt cirka 100 Mkr.

 

Storleken på lägenheterna varierar från två till fem rum och kök, alla med inglasade balkonger. Husen kommer att certifieras enligt miljöbyggnad silver och inflyttning beräknas ske hösten 2018.

 

– Höjdpunkten blir ett spännande projekt med ett unikt läge på höjden och dessutom nära till city. Vi har flera pågående nyproduktionsprojekt tillsammans med NCC och det känns roligt att de även ska bygga Höjdpunkten, säger Mats Persson, chef för Stångåstadens nyproduktion.

måndag, 05 september 2016 16:35

Riksbyggen uppför stadsradhus i Nyköping

alt
Riskbyggen byggstartar 34 prisbelönade stadsradhus på Brandholmen i Nyköping.

 

Nu sätter Riksbyggen spaden i marken och startar byggandet av 34 stadsradhus i prisbelönt design på Brandholmen i Nyköping. På plats och gräver är bland andra Urban Granström, kommunstyrelsens ordförande i Nyköping.


Det behövs fler bostäder i Nyköping som har en inflyttning om cirka 700 personer årligen. Området, som är beläget ett par kilometer från centrum, har vuxit under flera år, men natur- och skärgårdskänslan är helt intakt. Här finns också närheten till skola och sportanläggningen Rosvalla med ishallar, fotbollsplaner, bowlinghall, tennishall, småbåtshamnar, restauranger och gym.

 

– Det är mycket bra för Nyköpings utveckling att nya stadsradhus byggs på Brandholmen, säger kommunalrådet Urban Granström. Vi växer snabbare än någonsin, det betyder att vi kan fortsätta utveckla vår service och förbättra kommunikationsmöjligheterna. Läget med närheten till Rosvalla och havet är ett av Nyköpings bästa!

 

Designen på husen är en utvecklad kopia på de stadsradhus som byggdes för tolv år sedan i kvarteret Smörblomman vid Nytorget i Nyköping. De husen belönades år 2005 med Sveriges arkitekter Södermanlands arkitekturpris för sin goda arkitektur och det moderna formspråket.

 

– Riksbyggen är en långsiktig samhällsutvecklare som vill bidra med fler bostäder i Nyköping. Brf Skeppsbyggaren är ett mycket spännande projekt och vi vet att det finns en stor efterfrågan på den här typen av boende som ”har nära till allt”, både till naturen, skolor och service, säger Elin Sjöstrand Olander, regionchef på Riksbyggen.

måndag, 05 september 2016 16:28

Pangea: Fastighetsaktier rusar efter Brexit

alt

Pangeas Bård Bjølgerud och Mikael Söderlundh.

 

Efter omröstningen om Brexit har svenska fastighetsaktier gått klart bättre än både börsen generellt och europeiska fastighetsaktier, något som befäster bilden av svenska fastighetsmarknaden som en trygg hamn. Enligt sektorindexet PREX Sweden som beräknas av Pangea Property Partners har svenska fastighetsaktier stigit med hela 13 procent sedan Brexit-omröstningen den 23 juni.

 

Under de senaste 12 månaderna har indexet stigit med 36 procent och nått nya rekordnivåer under augusti. Värderingarna ligger nu runt 1,5 ggr bokfört värde, jämfört med 1,1 ggr för ett år sedan.

 

– Vi ser flera drivkrafter bakom den starka uppgången för svenska fastighetsaktier. Det är ett rekordstort gap mellan direktavkastningen på kommersiella fastigheter och räntan som investerare betalar, kombinerat med en stark utveckling på hyresmarknaden, säger Mikael Söderlundh, analyschef och partner på Pangea Property Partners.

 

Han fortsätter:
– Dessutom kan Brexit-omröstningen ha cementerat synen att de ultra-låga räntorna är här för att stanna, vilket gynnar fastigheter och gör att investerarna söker sig till en stabil, trygg marknad som Sverige, säger Söderlundh.

 

Enligt Pangea uppgår transaktionsvolymen på den svenska fastighetsmarknaden hittills i år till 120 Mdr kr, vilket är 32 procent högre än motsvarande period förra året.

 

– Under de senaste åren har intresset för svenska fastigheter varit väldigt starkt, både bland svenska och internationella investerare. Den senaste rusningen på börsen för fastighetsaktier kan ses som en indikation på att intresset kommer att hålla i sig. Historiskt har utvecklingen för fastighetsaktier varit en ledande indikator för direktmarknaden, säger Bård Bjølgerud, vd och partner på Pangea Property Partners.

 

Pangea har under de senast åren haft en marknadsandel på cirka 20 procent i Norden, med många stora både köp- och säljuppdrag.

 

– Vi bedömer att den höga aktiviteten kommer att hålla i sig under resten av 2016, inte minst i Sverige, avslutar Bjølgerud.

måndag, 05 september 2016 16:18

Galären tecknar kontrakt om 5.500 kvm i Luleå

alt
Galären anpassar lokaler för Länsteknik i kv. Ormen 6 på Midgårdsvägen i Luleå. Bild: Tirsen & Aili, Arkitekter

 

 

Enligt Galären är efterfrågan på lokaler i Luleå nästan lika stor som den på bostäder. Centrum i Luleå är fortfarande attraktivt, men samtidigt söker allt fler företag lokaler i andra stadsdelar.

 

– De senaste månaderna har vi tecknat flera avtal med hyresgäster som behöver nya lokaler för sin etablering eller expansion i Luleå, säger Gunnar Tåhlin, vd på Galären.

 

Några av Galärens nya hyresgäster är Rikshem, Heimstaden, Movant och Länsteknik. Totalt omfattar avtalen cirka 5.500 kvm med ett uppskattat hyresvärde på cirka 23 Mkr.

 

Det var i vintras som Rikshem klev in som en ny aktör på Luleås bostadsmarknad i och med köpet av ett större fastighetsbestånd från Lulebo och Luleå kommun. Bolagets första kontor i centrala stan på Rådhustorget 4 mittemot stadsparken har Galären anpassat efter Rikshems behov.

 

Ny i Luleå är även Heimstaden som i våras köpte cirka 1.200 lägenheter av Lulebo. Heimstaden kommer att hyra lokaler på Gammelstadsvägen 19 på Skutviken närmast centrum. För närvarande pågår anpassning av dessa lokaler.

 

– Det känns extra roligt att få hyra ut till kollegor i branschen, säger Veronika Johansson, marknadschef på Galären.

 

Lagom till höstens kursstarter utökar Movant, med verksamhet inom vuxenutbildning, sitt elevantal rejält från vårterminens knappt 50 elever till att under hösten bli ungefär 100 elever. I samband med detta har Movant gått från att hyra en liten del i fastigheten på Gårdsvägen till att nu husera i hela byggnaden på över 3.000 kvm där företaget bedriver utbildningar inom bygg och måleri, fordonslackering och karosseri, VVS och fastighet samt frisör.

 

För Länsteknik, Landstingets interna organisation för IT och medicinsk teknik, har Galären hittat en lokallösning som innebär att delar av verksamheten flyttar till från Sunderby sjukhus till Midgårdsvägen i Skutviken. Inflyttning sker i vår, efter att lokalerna anpassats för hyresgästen. I samband med detta passar Galären även på att ge hela fastigheten en rejäl ansiktslyftning med ny arkitektonisk utformning.

alt

                                                                                                                                    

Pernilla Björk (bilden) är från och med den 15 augusti anställd av Eurocommercial för att jobba med uthyrning av bolagets svenska fastigheter. Björk, som under de senaste nio åren har arbetat med detaljhandels- och kontorsfastigheter inom Newsec AM, blir ett rejält tillskott till Eurocommercials uthyrningsteam som leds av Kati Stork.
    

Eurocommercial äger för närvarande nio handelsplatser i Sverige med cirka 400 butiker värderade till cirka 6,5 Mdr kr. I fjol omsatte butikerna cirka 7 Mdr kr och totalt antal besökare uppgick till cirka 30 miljoner. Eurocommercial har av Nordic Council of Shopping Centres utsetts till Årets Hyresvärd i Sverige 2015 och 2013.

måndag, 05 september 2016 10:40

Brunswick rekryterar Sahibzada och Emanuelsson

alt

                                                                                                                               
Karim Sahibzada (bilden t h), medgrundare av Hemfosa Fastigheter och Tobias Emanuelsson (t v), medgrundare av Scandinavian Property Group, har rekryterats till Brunswick Real Estate (BRE) för att leda den nya verksamheten Brunswick Alternative Strategies (BAS). Den nya verksamheten kommer att agera inom alternativa strategier för fastighetsinvesteringar – till en början med fokus på infrastrukturrelaterade fastigheter – med ett erbjudande som kompletterar den befintliga verksamheten inom BRE.
    

– Karim och Tobias har båda två gedigen erfarenhet av att bygga upp och leda framgångsrika verksamheter. Det nya bolaget är helt i linje med vår ambition att erbjuda anpassade och differentierade strategier åt våra kunder, säger Peter Leimdörfer, Co-Managing Partner för Brunswick Real Estate.
    

Karim Sahibzada, vd för Brunswick Alternative Strategies, säger:
– I dagens marknadsläge med investerare som söker efter alternativa kassaflödesgenererande investeringar med långsiktigt stabila avkastningar, samtidigt som flera infrastrukturrelaterade sektorer söker investeringspartner, ser vi en ökad möjlighet inom infrastruktur och andra alternativa fastighetsinvesteringar. BREs globala nätverk av investerare, track record av goda investeringar och kundfokuserade företagskultur gör BRE till en perfekt partner för oss.

måndag, 05 september 2016 10:36

Newsec får utökat förtroende från Redito

alt

Jägersro Center i Malmö ingår i Newsecs utökade förvaltningsavtal med Redito.


Newsec har tecknat ett utökat förvaltningsavtal med Redito avseende sex handelsplatser som Trophi Fastighets AB nyligen förvärvat. Handelsplatserna omfattar en yta om cirka 150.000 kvm och det nya avtalet löper från september och innefattar bland annat Jägersro Center i Malmö och Bäckebol Center i Göteborg.
    

– Vi är väldigt stolta att Redito väljer att utöka samarbetet. Det visar att vi har ett attraktivt erbjudande och tillhandahåller den bästa förvaltningslösningen på marknaden. Vi ser fram emot ett fortsatt nära och värdeskapande samarbete, säger Sebastian Pammer, uppdragsansvarig, Newsec Asset Management.
    

Newsec förvaltar sedan tidigare 168 fastigheter åt Trophi med en yta om cirka 450.000 kvm. Fastighetsbeståndet, som till största delen ligger i mellersta och södra Sverige, omfattar främst livsmedelsbutiker med ICA, Coop, Axfood och Bergendahls som hyresgäster.
    

Uppdraget innefattar totalförvaltning, uthyrning, redovisning, projektledning samt konsolidering av Trophis fastighetsbestånd i Finland.

fredag, 02 september 2016 18:07

Riksbyggen ökar satsningen i norr

alt

Lars Lundgren blir chef för Riksbyggens marknadsområde Norr.

 

För att kunna öka tempot i produktionen av nya bostäder i norra Sverige startar Riksbyggen nu ett nytt marknadsområde. Det nya marknadsområdet sträcker sig från Sundsvall i söder till Kiruna i norr. Chef för det nya marknadsområdet blir Lars Lundgren, idag säljansvarig på Riksbyggen i Umeå.

 

– Det här är en långsiktig satsning som vi har förberett under flera års tid. Den långsiktiga målsättningen är att det nya marknadsområdet ska kunna leverera cirka 200 bostäder årligen, säger Carl-Henrik Appel, regionchef för Riksbyggen Bostad Stockholm/Norr.

 

Just nu utvecklar Riksbyggen bostäder i olika skeden av processen i Umeå, Luleå och Skellefteå. Dessutom pågår samtal med kommuner och markägare i Kiruna, Gällivare, Östersund och Sundsvall.

 

– Efterfrågan på bostäder är större än på väldigt länge på många av orterna inom marknadsområde Norr. Att vi som samhällsutvecklare kan möta efterfrågan och redan nästa år erbjuda bostäder på flera av dessa orter är en mycket bra start för vår långsiktiga satsning i norra Sverige, säger Lars Lundgren.

fredag, 02 september 2016 16:30

NCC bygger för 165 Mkr på Arlanda

alt

NCC:s order innebär att Arlanda får uppställningsplatser för ytterligare elva normalstora plan, exempelvis Boing 737 och Airbus 320l, eller för fem större flygplan som Boing 747 eller Airbus 330. En plats reserveras för de största planen, exempelvis Airbus 380. Bild: Tengbom

 

NCC bygger på uppdrag av Swedavia en ny ramp med uppställningsplats om drygt 100.000 kvm för tolv flygplan på Stockholm Arlanda Airport. Rampen ger flygplatsen möjlighet att möta en växande flygtrafik. Ordern är värd 165 Mkr.

 

– Flygplatsverksamheten måste ständig ligga i framkant när det gäller att möta behoven från både resenärer och flygbolag. Den nya rampen ger bättre förutsättningar för detta, säger Kjell-Åke Westin, flygplatsdirektör på Stockholm Arlanda Airport.

 

NCCs arbete omfattar schakt- och beläggningsarbeten med betong med anslutningar för den luft, el och bränsle till flygplanen. Rampen kommer även förses med så kallade ramphus med personalutrymmen, skärmtak över parkeringsplatser för servicefordon och en större teknikbyggnad. Färdigställande sker etappvis under hösten/vintern nästa år.

fredag, 02 september 2016 16:23

Poseidon bygger mer i Örgryte Torp

alt

Poseidons hus i Örgryte Torp får fasad i tegel och färgsätts på utvalda delar med höstglödens/våreldens färger som utgångspunkt.

 

Nu har Bostads AB Poseidon börjat schakta för ytterligare 155 hyresrätter i nya attraktiva stadsdelen Örgryte Torp. Arbetet beräknas pågå månaden ut och under senhösten påbörjas betongarbeten för att börja bygga husen uppåt. Vid årsskiftet 2018/2019 ska husen vara klara för inflyttning.

 

– Det är väldigt roligt att få vara med att bygga en helt ny stadsdel i blandad bebyggelse med såväl hyresrätter som bostadsrätter och radhus i eget ägande. Dessutom i ett område som är så attraktivt, centralt men ändå mitt i naturen, säger Göran Leander som är chef för affärsutveckling på Poseidon.

 

Arkitekturen i den nya stadsdelen är samordnad med övriga byggherrar HSB, Bonava och Skanska.

 

– Det som skiljer vår nya fastighet från grannarna är sedumtaken, en miljöåtgärd för att minska dagvattenflödet ner i stadens vattensystem. Men det ger också huset ett fint utseende, speciellt för grannarna, säger projektchef Thomas Svensson.

 

Gårdarna får samma karaktär som granngårdarna, med direkt anslutning till Delsjöområdet genom små fina stigar. Ett gemensamt garage byggs under husen och tio lägenheter anpassas för BMSS (Boende med särskilt stöd).

 

Utöver denna fastighet uppför Bostads AB Poseidon en fastighet med två huskroppar i nordvästra hörnet av stadsdelen Örgryte Torp, med beräknad inflyttning sommaren 2017. Totalt bygger Poseidon 219 lägenheter i området.