28 april 2024

Redaktionen

tisdag, 06 september 2016 14:57

Besqab byggstartar i Bagarmossen

alt
Roger Mogert och Anette Frumerie tar ett gemensamt första spadtag för brf Studion.

 

alt

Brf Studion i Bagarmossen omfattar 63 lägenheter om 32 kvm vardera.

 

Igår tog Stockholms stads stadsbyggnads- och kulturborgarråd, Roger Mogert (S) tillsammans med Besqabs vd Anette Frumerie, ett gemensamt första spadtag för brf Studion vid Ätravägen i Bagarmossen i södra Stockholm. Projektet omfattar 63 lägenheter om 32 kvm vardera.

 

Brf Studion är det fjärde bostadsprojektet i raden av Besqabs prisbelönta koncept för smålägenheter. Tidigare har Besqab byggt liknande bostäder, med ungdomar som huvudsakliga målgrupp, i Skarpnäck (2009), Upplands Väsby (2014) och Uppsala (2015).

 

– Vi är glada att kunna bygga smålägenheter inom Stockholms stad där efterfrågan är så stor, särskilt för huvudmålgruppen ungdomar säger Staffan Grundmark, regionchef på Besqab, och tillägger att nästa projekt i raden av smålägenheter blir i Blackeberg i Bromma.

 

Idén med Besqabs koncept är att bygga flerfamiljshus med enbart smålägenheter i attraktiva och kollektivtrafiknära lägen, så att ungdomar kan ha en chans att komma in på bostadsmarknaden. Brf Studion ligger nära Bagarmossen Centrum och tunnelbanans gröna linje. Bygget har startat med markarbeten under sommaren och den första inflyttningen beräknas till efter sommaren 2017.

tisdag, 06 september 2016 14:50

Ikano utvecklar Årstahusen

alt

Först ut bland Ikanos projekt i Årstahusen är Brf Träffas med 78 lägenheter fördelat på 1-4 rok.

 

Ikano Bostad har nyligen säljstartat lägenheterna i Årstahusen som kommer att växa fram mellan Årsta och Liljeholmskajen i södra Stockholm. Här planeras 900 nya hem att skapas med fokus på gemenskap och välbefinnande.

 

Området Årstahusen kommer att präglas av ett genomarbetat hållbarhetstänk. De boende kommer att kunna dela på funktioner och resurser som inte används hela tiden. Det kan handla om bilpool, en cykelverkstad eller gemensamma ytor i tvättstugan. Detta ger inte bara ekonomiska och miljömässiga fördelar, det skapar också tillfällen för umgänge och får hemmet att kännas större än bara bostaden.

tisdag, 06 september 2016 14:23

Wermel, ny projektchef hos Atrium Ljungberg

alt
                                                                                                                                         

Som en del i Atrium Ljungbergs tillväxtstrategi har Mats Wermel (bilden) anställts som projektchef för Malmö och Göteborg.

 

Han kommer närmast från Skandia Fastigheter där han hade en roll som projektchef för bland annat Masthusen. Mats Wermel kommer till att börja med bli en nyckelperson i Atrium Ljungbergs fortsatta utveckling av stadskvarteret Mobilia i Malmö.

tisdag, 06 september 2016 11:09

Newsec rekryterar Karlsson, Pripp och Eliason

alt

                                                                                                                             
Newsec har rekryterat Fredrik Karlsson (bilden t v) som senior värderare i bolagets svenska verksamhet samt Alexandre Pripp (mitten) och Jesper Eliason (t h) som analytiker.
    

Fredrik Karlsson, som är auktoriserad, kommer närmast från Cushman & Wakefield/DTZ där han verkat i närmare tio år inom fastighetsvärdering och analys, medan Alexandre Pripp kommer från en femårig utbildning på KTH med inriktning Fastighet- och finans/Industriell ekonomi och Jesper Eliason närmast har läst en treårig kandidatutbildning på Handelshögskolan i Stockholm.

alt

Mikael Granath, vd för Willhem.


Under 2015 och 2016 har Willhem etablerat sig som en ny bostadsaktör i Helsingborg och successivt utökat sitt fastighetsbestånd. Nu har en volym nåtts om närmare 1.000 lägenheter, vilket motiverar en långsiktig etablering lokalt med uthyrning och förvaltning i egen regi. I april 2017 planerar Willhem att öppna ett områdeskontor med egen personal som kommer att sköta fastighetsförvaltning och ge service till bolagets hyresgäster.
    

– Vi har sedan tidigare identifierat Helsingborg som en ort där vi gärna vill växa. Nu tar vi nästa steg och bygger upp en egen lokal organisation från grunden. Det gör vi för att komma närmare våra kunder och kunna ge en ännu bättre service. Att vi dessutom blir en ny arbetsgivare i Helsingborg känns väldigt roligt, säger Mikael Granath, vd för Willhem.
    

Rekrytering av nya medarbetare har påbörjats och fortsätter under hösten och våren.

tisdag, 06 september 2016 11:05

IN3PRENÖR bygger p-hus i Danderyd

alt
Anders Bysell, vice vd IN3PRENÖR.


Skandia Fastigheter utvecklar Danderyds Centrum och har anlitat IN3PRENÖR som totalentreprenör för ett parkeringshus om 16.000 kvm.
    

Parkeringshuset, med 600 platser, uppförs på andra sidan E18 med access till Danderyds Centrum via en framtida gångbro. Färdigställandet beräknas ske under hösten 2017.
    

– Att få arbeta tillsammans med Skandia Fastigheter i de inledande arbetena med förnyelsen av Danderyds Centrum visar att vi är en etablerade och trygg samarbetspartner för stora komplexa projekt, säger Anders Bysell, vice vd för IN3PRENÖR.

tisdag, 06 september 2016 11:00

Tornstaden bygger borätter åt Wallenstam

alt

Wallenstams bostadsrätter i Solberga, Stockholm, får fasader klädda i cederträ.


På uppdrag av Wallenstam bygger Tornstaden nu 170 bostadsrätter i Solberga, strax söder om Stockholms innerstad. Konceptet är framtaget av Wingårdh Arkitektkontor.
    

Fastigheterna för Orangeriet, som nybyggnationsprojektet heter, kommer att bestå av fyra cederklädda byggnader om fem våningar. De modernt designade bostadsrätterna är fördelade på lägenheter om 1-4 rum och kök. Samtliga byggnader placeras runt en innergård med gröna ytor och ett gemensamt orangeri. Inflyttning beräknas ske början av 2018.
    

– Orangeriets lamellhus håller hög arkitektonisk kvalitet, såväl exteriört som interiört, och sticker ut från befintlig bebyggelse i Solberga på ett tilltalande sätt. Det är ett spännande och lite annorlunda projekt som vi är stolta över att ha fått förtroendet att uppföra, säger Magnus Lundberg, ansvarig för Tornstadens Stockholmskontor.

alt

Region Skåne ska skapa ett akutsjukhus i världsklass i Helsingborg. Projektet, som beräknas pågå till år 2022, innebär en investering på 4,5 miljarder kronor. BSK Arkitekter och FOJAB är anlitade arkitekter.

 

Region Skåne väljer BSK Arkitekter + FOJAB arkitekter för nästa steg i utvecklingen av Helsingborgs nya sjukhusområde. Projektet omfattar planering och projektering för ombyggnad av lokaler för operation och bilddiagnostik samt en service- och logistikcentral.

 

Genom förbättrad vård- och arbetsmiljö ska Region Skåne skapa ett akutsjukhus i världsklass. Projektet, som beräknas pågå till år 2022, innebär en investering på 4,5 miljarder kronor. BSK Arkitekter och FOJAB arkitekter har sedan tidigare samarbetat med ombyggnaden av sjukhusets huvudbyggnad för att skapa moderna vårdavdelningar. Nu växer de båda arkitektkontorens uppdrag till att omfatta nästa del i satsningen.

 

– Vi är stolta och glada över att få fortsatt förtroende att utveckla Helsingborgs Lasarett för att möta framtidens behov. Projektet ställer höga krav på vår förmåga att avläsa och passa in arkitekturen i byggnadernas tekniska infrastruktur.Det är mycket vi måste ta hänsyn till, inte minst den verksamhet som fortfarande pågår parallellt med ombyggnationen, säger Anna Bergström, arkitekt och vice vd på BSK Arkitekter.

 

Anna Hjort, arkitekt och vårdbyggnadsspecialist på FOJAB arkitekter, har 25 års erfarenhet av att leda komplicerade sjukhusprojekt. Hon beskriver att det nya uppdraget har flera delar som alla innebär särskilda utmaningar. Bland annat ska lokaler för operation och bilddiagnostik byggas om i etapper parallellt med pågående verksamhet. Lokalerna i servicecentralen anpassas till moderna arbetssätt och de nya flöden som uppstår till följd av ombyggnaden.

 

– Det övergripande målet är att stödja nya arbetsflöden och logistik som innebär att vårdpersonalen får mer tid för patienterna. Vi och BSK Arkitekter har lång erfarenhet av omfattande och komplexa projekt, i kombination med att vi vet hur man bygger väl fungerande arbetsplatser och läkande vårdmiljöer. Det nya sjukhuset ska vara flexibelt och verksamheten ska ha möjlighet att växa och växla över tid, säger Anna Hjort, uppdragsansvarig arkitekt på FOJAB arkitekter.

måndag, 05 september 2016 17:09

Rekordinvesteringar i Stockholms techbolag

alt
Allt fler techbolag flyttar till Stockholm. Foto: Henrik Trygg

 

Under de första sex månaderna 2016 investerades mer pengar i Stockholms techbolag än under hela 2015 och 2014 tillsammans. Detta enligt data från The Nordic Web som bevakar riskkapitalinvesteringar på den nordiska startup-scenen.

 

Totalt 1,2 miljarder dollar investerades mellan januari och juni i år, jämfört med 892 miljoner dollar som investerades under hela 2015, som också var ett rekordår för Stockholm. Samtidigt har antalet investeringar ökat från 90 under 2015 till 111 hittills i år.

 

– Vi ser en tydlig ökning av aktiviteten på den lokala startup-scenen och att fler internationella investerare hittar till Stockholm, säger Joseph Michael, startupansvarig på Invest Stockholm.

 

Liksom förra året, fortsatte Stockholms fintech-bolag att attrahera flest investeringar, med totalt 20 investeringsrundor. Med banbrytande företag som iZettle och Klarna har den svenska huvudstaden blivit den andra ledande fintech-staden i Europa.

 

Den största skillnaden i årets investeringar är fokus på startups inom hälsa och välmående. Denna sektor kom på en andraplats med 11 genomförda investeringar, och fanns inte med på listan i förra årets sammanställning av de populäraste sektorerna.

 

– Det finns gott om innovationer och företag på det här området som nu börjar få internationellt erkännande, säger J. Michael. Detta är sannolikt på grund av en global trend och ett ökat intresse för hälsa.

 

De största investeringarna hittills i år har varit i musikstreamingtjänsten Spotify, mobilreklambyrån Widespace, medicinteknikbolaget IRRAS, privatekonomiappen Tink, hälsoappen Lifesum och Universal Avenue, som låter företag få tillgång till en lokal säljkår på efterfrågan.

 

Betydande investeringar gjordes även av GV, Alphabet’s riskkapitalarm, tidigare känd som Google Ventures, Index Ventures, Balderton Capital och Accel.

måndag, 05 september 2016 17:01

MaxFAST köper i Uppsala och Eskilstuna

alt
Robert Engwall, vd för MaxFAST.

 

MaxFAST Properties har tecknat avtal om förvärv av handelsfastigheterna Uppsala Danmark-Säby 11:3, Uppsala Berthåga 64:1 och Eskilstuna Valhalla 2:37. Tillträde sker den 1 oktober.

 

Fastigheterna omfattar 1.045 kvm och är fullt uthyrda och med genomsnittlig kontraktslängd om 12,3 år. Det underliggande fastighetsvärdet uppgår till 68 Mkr och förvärvet görs till en avkastning om drygt 7,5 procent.

 

– MaxFAST är just nu inne i ett mycket expansivt skede där vi under hösten kommer att tillträda ett flertal nya fastigheter. Uppsala och Eskilstuna är intressanta orter som vi gärna fortsätter att växa i, säger Robert Engwall, vd för MaxFAST.