29 april 2024

Redaktionen

torsdag, 08 september 2016 16:21

Stark tillväxt i Riksbyggen

alt

Leif Linde, vd för Riksbyggen.

 

Under årets första sex månader ökade Riksbyggens nettoomsättning med 5,8 procent till 3.179 Mkr, medan rörelseresultatet steg med 29,3 procent till 159 Mkr och marginalen förbättrades med 0,9 procentenheter till 5,0 procent.

 

Riksbyggen har idag påbörjade eller planerade byggen av bostadsrätter och/eller hyresrätter i 55 kommuner runt om i landet. Samtidigt förvaltar Riksbyggen 176.000 bostadsrätter och 100.000 hyresrätter på cirka 400 orter runt om i landet.

 

– I Riksbyggens roll som samhällsutvecklare är det viktigt att inte bara bygga i storstadsregionerna utan även i mindre kommuner där det behövs nya bostäder. Vi bygger både bostadsrätter och hyresrätter så att breda målgrupper och människor med olika förutsättningar ska kunna efterfråga våra bostäder, säger Leif Linde, vd för Riksbyggen.

torsdag, 08 september 2016 16:18

Skanska i nya uppdrag om 2,7 Mdr i USA

alt

Inspira Health Network Medical Center kommer att omfatta cirka 41.000 kvm fördelat på fem våningar.

 

Skanska har tecknat avtal med Inspira Health Network om att bygga en ny sjukhusbyggnad i New Jersey, USA. Kontraktet är värt cirka 1,7 Mdr kr, vilket kommer att inkluderas i orderingången för Skanska USA Building i det tredje kvartalet 2016. Dessutom har Skanska avtalat med Washington State Department of Transportation om att bygga om båda vägbanorna där motorvägen Interstate 5 korsar Washington State Route 16 i Tacoma i nordvästra USA. Detta kontrakt värderas till cirka 1,0 Mdr kr och inkluderas i orderingången för Skanska USA Civil.

 

Skanskas sjukhusprojekt i New Jersey kommer att omfatta cirka 41.000 kvm fördelat på fem våningar innehållande 204 sjukhusbäddar. Huvudbyggnaden kommer att bestå av operationssalar, akutmottagning och röntgenrum samt utrymmen för administration, restauranger och support. I projektet ingår även att bygga en ny driftcentral som ska hantera el, värme/varmvatten och kallvatten.

 

Det nya Inspira Health Network Medical Center kommer att byggas enligt Integrated Project Delivery (IPD), vilket syftar till att föra samman kund, formgivare och byggare för att effektivisera genomförandet av projektet. Byggnationen inleds under det första kvartalet 2017 och beräknas vara slutförd i december 2019.

torsdag, 08 september 2016 15:53

NCC börjar bygga Stockholm Norvik

alt

NCC får markuppdrag i Norvik, Nynäshamn, av Stockholm Hamnar.


NCC har startat inledande arbeten för byggande av Stockholm Norvik hamn strax norr om Nynäshamn. Arbetena består i huvudsak av bergarbeten för hamnplan och järnvägsanslutning på uppdrag av Stockholms Hamnar. Det totala ordervärdet är cirka 500 Mkr. Affären registreras i tredje kvartalet 2016 med 55 procent i affärsområdet NCC Industry och 45 procent i NCC Infrastructure.
    

Under de kommande två och ett halvt åren kommer arbeten med infrastruktur, bergarbeten för järnvägsanslutning och hamnplan att pågå.
– Omkring 10 miljoner ton berg ska sprängas loss och kommer att användas för utfyllnad på markområden i det som blir den nya hamnen samt som utfyllnad i havet för skapande av nya ytor för hamnplan och kajer, säger Carina Angarth, projektchef Norvik, NCC Infrastructure.
    

Förutom det pågående markuppdraget från Stockholms hamn ska NCC på egen mark i Norvik bygga en logistik- och företagspark där företag ska kunna etablera sina olika verksamheter i en dynamisk miljö nära hamn, väg och storstad.

onsdag, 07 september 2016 14:17

Restate i lyckad ombildning i Uppsala

alt

Genom 3D-bildning bildas tre fastigheter av Setune Fastigheters Vasahuset – en av Uppsalas vackraste sekelskiftesfastigheter. Bild: ESNY


Restate har hjälpt till med ännu en framgångsrik ombildning i Uppsala, denna gång i välkända Vasahuset, ägt av Setune. Det som var lite speciellt med denna ombildning var att bostadsrättsföreningen köpte huset exklusive vinden genom tredimensionell fastighetsbildning och en annan bostadsrättsförening etableras i vindens nybyggda våningar. Dessutom bildades en separat fastighet av gårdshuset. Setunes samlade försäljningsvärden för hela Vasahuset uppgår till cirka 310 Mkr.
    

Stamfastigheten, som omfattar 5.429 kvm fördelat på 40 lägenheter samt 200 kvm lokal, köptes av brf Vasapalatset för 181 Mkr. Slutkalkylen för blev 800.000 kr bättre än ekonomisk plan. Detta tack vare en hög anslutningsgrad om 90 procent och låga räntor. Handelsbanken finansierade både föreningen och de boende.
    

I vindsfastigheten bygger Setune två plan med 29 exklusiva lägenheter. Dessa är i princip slutsålda till rekordpriser på 100.000 kr/kvm redan sex månader innan inflyttning. ESNY har haft uppdraget och försäljningsprocessen har kunnat följas i TV.

onsdag, 07 september 2016 13:43

Ingela Lindh föreslås bli ny stadsdirektör

alt
Ingela Lindh är även arkitekt.

 

Ingela Lindh är idag biträdande stadsdirektör och chef för avdelningen för stadsutveckling, samt vd för Stockholm Stadshus AB. Nu föreslås Lindh ersätta nuvarande stadsdirektören i Stockholm som är Lars Rådh.

 

Margareta Östrand och Fredrik Jurdell föreslås till nya biträdande stadsdirektörer. Margareta Östrand är stadsdelsdirektör på Södermalms stadsdelsförvaltning och Fredrik Jurdell är vd på SHIS (Stiftelsen hotellhem i Stockholm).

 

Förslaget ska förhandlas enligt MBL för att sedan komma upp till beslut på Kommunstyrelsens nästa sammanträde, onsdag den 14 september.

 

– Ingela Lindh har arbetat med att förändra stadens organisation och arbetssätt när det gäller bostadsbyggandet, där vi har ett tydligt och högt ställt mål om 40.000 bostäder till 2020. Det är något som hon nu tar med sig i sin nya roll som stadsdirektör. Bostadsbristen är en av de största utmaningarna som Stockholm står inför, säger finansborgarråd Karin Wanngård

 

I en kommentar kan sägas att målet om 40.000 nya bostäder till år 2020, som presenterades i januari år 2015 av finansborgarrådet Karin Wanngård, är ett särdeles högt ställt mål. Målet betyder att det bör byggas i snitt 8.000 lägenheter i Stockholms kommun varje år under en femårsperiod, mellan åren 2015 och 2020. Enligt SCB påbörjades 45.250 bostäder i Sverige år 2015, varav 1.743 påbörjades i Stockholms kommun. Det betyder att Stockholms kommun år 1 gick back med 6.257 bostäder. TM

onsdag, 07 september 2016 11:01

Hanna Strand går till Colliers

alt

                                                                                                                                    
Hanna Strand (bilden) har anställts som affärschef för Colliers förvaltningsteam med placering i Stockholm. Hon kommer närmast från Jernhusen där hon varit chef för centrumledning och uthyrning på Stockholms Centralstation och Cityterminalen.
    

Sedan den 15/8 leder Hanna Strand Colliers förvaltningsteam. Colliers förvaltning, som tar uppdrag i hela Sverige och har ett nära samarbete med Colliers förvaltning i Norge och Danmark.

onsdag, 07 september 2016 10:59

NCC bygger kontor för 460 Mkr på Arlanda

alt

Sky City Office One beräknas bli inflyttningsklar under sommaren 2018.


NCC har fått i uppdrag av Swedavia att bygga Sky City Office One, ett 11 våningar högt kontorshus om 20.000 kvm i direkt anslutning till terminal 4 och 5 på Arlanda flygplats. Det beräknade ordervärdet uppgår till 460 Mkr.
    

NCC och Swedavia driver projektet i samverkan, där man gemensamt utarbetat fastighetsprogrammet, systemhandlingar och riktpris.

 

– Vi har god erfarenhet av den här typen av samverkansprojekt som borgar för en mer innovativ och effektiv byggprocess och i slutändan en kvalitetsmässigt mycket bra produkt. Vi kommer att bygga en toppmodern kontorsbyggnad med hög energiprestanda, säger Henrik Lundin, affärschef NCC Building Sweden.
    

Sky City Office One kommer utgöra själva kärnan i flygplatsstaden som växer fram kring Arlanda flygplats. Byggnaden får en energieffektiv utformning med god isolering, klimatstyrning och effektiv ventilation som ger en minimal energiförbrukning. Byggnaden ska certifieras enligt miljöklassificeringssystemet BREEAM-SE på nivån Excellent.
    

– Den kontorssatsning vi nu gör stärker utvecklingsmöjligheterna för Stockholm Arlanda Airport. Dels kommer vi kunna erbjuda tillväxtmöjligheter för partners till flygplatsen och dels skapas mycket attraktiva etableringsmöjligheter i anslutning till ett av Europas främsta tillväxtområden, säger Karl Wistrand, vd och koncernchef Swedavia.
    

Projektet som byggstartas under hösten beräknas pågå fram till sommaren 2018 då byggnaden ska stå klar för inflyttning.

onsdag, 07 september 2016 10:43

Skandia avtalar med Choice i Malmö

alt

Kvarteret Davida i centrala Malmö kommer att får en helt ny prägel under de kommande åren.


Nu står det klart att Skandia Fastigheters kvarter Davida i Malmö, som tidigare inrymde Malmö Konserthus och ett Quality Hotel, blir ett ännu större hotellkvarter. Skandia och Nordic Choice Hotels kommer att öppna ett nytt Quality Hotel om 13 våningar med 225 rum, restaurang, lobbybar samt ett stort garage. Produktionen påbörjas nu och invigning är planerad till årsskiftet 2018/2019.
    

Hotellet uppförs mitt i Malmö, i korsningen Amiralsgatan och Föreningsgatan, med Malmö Stadshus på andra sidan gatan och ett par minuters promenad till Triangelns tågstation.
  

Malmös hotellmarknad är het och beläggningssiffrorna visar ständigt uppåtgående kurvor.
    

– Vi ser fram emot att långsiktigt få samarbeta med en av Nordens främsta hotelloperatörer när vi nu får möjligheten att ställa om hela kvarteret Davida (cirka 21.000 kvm) till nya verksamheter med hundratals arbetstillfällen och ett toppmodernt hotell, säger Andreas Ivarsson, marknadsområdeschef på Skandia Fastigheter i Malmö.

alt

NCM Development leder förnyelsen av Gallerian Guldsmeden i Hudiksvall.

 

NCM Development har tidigare utrett förutsättningarna för en utveckling av gallerian Guldsmeden i centrala Hudiksvall. Nu startar ombyggnationen med syfte att förstärka gallerians utbud med 4-6 nya hyresgäster. Uthyrning och ombyggnation pågår parallellt, och den första etappen beräknas vara klar till julhandeln. Uppdragsgivare är Fastighets AB Glysis.

 

Gallerian Guldsmeden innehåller ett 25-tal olika handel- och serviceverksamheter, både butikskedjor och lokala aktörer.  Den har ett av Hudiksvalls bästa lägen och besöks av drygt 2 miljoner människor per år.

 

– Förnyelsen av Guldsmeden stärker inte bara gallerians utbud, utan bidrar även till centrumutveckling och cityhandelns attraktivitet säger Toni Björklund, citysamordnare Hudik City.

 

Han fortsätter:
– Hudiksvall är Gävleborgs starkaste handelsstad efter Gävle, och här finns många av de stora kedjebutikerna. Men det finns utrymme för både fler kedjebutiker och lokala företag.

 

tisdag, 06 september 2016 15:02

Järfälla växlar upp bostadsbyggandet

alt
Nu bygger Einar Mattsson ett nytt bostadskvarter intill Stora torget, centralt i den nya stadsdelen Barkarbystaden i Järfälla. Totalt säljstartade Einar Mattsson 125 bostadsrättslägenheter i början av juni i år. Det blev rekordintresse redan vid säljstart med 1.300 bokningsanmälningar.

 

Järfälla kommun växlar upp bostadsbyggandet och går nu ut i samråd med sin största detaljplan någonsin, Barkarbystaden 3. Planen omfattar 4.000-5.000 bostäder, arbetsplatser, skolor och handel i tunnelbanans närområde och blir den hittills största utbyggnadsetappen i Barkarbystaden. Järfälla växer i alla kommundelar och just nu pågår arbete med detaljplaner omfattande totalt cirka 10.000 nya bostäder.

 

I Barkarbystaden 3 byggs bostäderna liksom tidigare i kvartersstad med lokaler i bottenvåningen. Utöver detta blir det en öppen struktur med stadsradhus och annan småskalig bebyggelse och som komplement till det stora antalet bostäder planeras flera förskolor, en stor skola för årskurs F-9 samt en ny idrottplats.

 

Kommunens förhoppning är att det första spadtaget för Barkarbystaden 3 kan tas under 2018.