29 april 2024

Redaktionen

alt
Humlegården byggstartar Grow, två kontorsfastigheter i Solna strand om hela 25.000 kvm.

 

alt

Humlegården är den största fastighetsägaren i Solna strand.

 

alt

Arkitektuppdraget för Grow har tilldelats Tham & Videgård Arkitekter, som i det vinnande tävlingsförslaget kombinerade vacker funktionell arkitektur med Humlegårdens höga krav på långsiktig hållbarhet.

 

alt

Våren 2016 invigdes ett parkeringshus med 870 parkeringsplatser, ritat av 3XN, intill projektet Grow Hotel som med sina 170 rum och restaurang kommer att öka servicen i området då det slår upp sina portar under hösten 2018.

 

alt

3XN har även ritat den flerfaldigt prisbelönta fastighet som på drygt 45.500 kvm huserar Swedbanks huvudkontor.

 

alt

– Med Grow skapar vi något som kommer att bidra stort till området både genom den service som tillförs men också tack var det arkitektoniska uttrycket och den utveckling av gångstråk och grönområden som också planeras, säger Maria Lidström, Chef Investering och Utveckling, Humlegården Fastigheter.

 

Utvecklingen i Solna strand går nu in i en ny fas när Humlegården påbörjar uppförandet av Grow, två kontorsfastigheter vars lokalyta omfattar hela 25.000 kvm. Den största hyresgästen blir Arbetsförmedlingens huvudkontor, som genom etableringen i Grow samlar sina cirka 1.200 anställda i Solna strand. Den nya byggnaden, ritad av Tham & Videgård Arkitekter, kommer att miljöcertifieras enligt Miljöbyggnad Guld. Byggstart sker under hösten 2016 och inflyttning ska ske under 2019.

 

Humlegården är den största privata fastighetsägaren i Solna strand, och etableringen av kontorsfastigheterna med namnet Grow är bolagets näst största nybyggnation genom tiderna, efter uppförandet av Swedbanks huvudkontor, invigt 2014. Nu liksom då har Humlegården höga ambitioner i sitt hållbarhetsarbete och strävar efter miljöcertifieringen "Miljöbyggnad Guld".

 

Arbetsförmedlingens nya hemvist
Arkitektuppdraget har tilldelats Tham & Videgård Arkitekter, som i det vinnande tävlingsförslaget kombinerade vacker funktionell arkitektur med Humlegårdens höga krav på långsiktig hållbarhet. Då det sedan tidigare finns många stora byggnader i området har arkitekterna varit måna om att bryta ner skalan, och Grow utgörs därför av två huskroppar med utskjutande partier i olika nivåer. Fasaden utgörs av tegel och knyter därmed an till övriga delar av Solna strand.

 

Byggnadernas totala lokalyta är cirka 25.000 kvm, här erbjuds förutom kontorslokaler även ett stort cykelgarage. Grow erbjuder stor flexibilitet och planlösningen har utformats för att främja samarbete och god kommunikation mellan människor. I entréplanet kommer det att etableras en restaurang, öppen för allmänheten, med möjlighet till en stor terrass under sommarhalvåret.

 

Arbetsförmedlingens huvudkontor lämnar Stockholm city och samlar 1.200 medarbetare i Solna strand. Myndigheten hyr cirka 18.000 kvm och blir således den största hyresgästen i fastigheten. Humlegården inleder nu uthyrningen av de resterande ytorna om cirka 7.000 kvm.

 

Solna strand – en plats under förändring
De nya kontoren uppförs i ett mycket expansivt område där Humlegården förvandlar en plats som tidigare varit mest känd för sina fastigheter med industriprägel till ett kvarter som i framtiden bjuder på trevliga gångstråk, restauranger, möjlighet till hotellövernattning och byggnader med hög arkitektonisk ambition.

 

Nyligen togs det första spadtaget för Grow Hotel som med sina 170 rum och restaurang kommer att öka servicen i området då det slår upp sina portar under hösten 2018. Bakom arkitekturen står den danska arkitektfirman 3XN.

 

Våren 2016 invigdes ett parkeringshus med 870 parkeringsplatser, även det ritat av 3XN, där den cirkulära formen bidrar till en god närmiljö för de tillkommande kontorshusen och byggnaden har också blivit ett välkänt riktmärke. Samma arkitektbyrå står även bakom den flerfaldigt prisbelönta fastighet som på drygt 45.500 kvadratmeter huserar Swedbanks huvudkontor.

 

Strax intill de nya byggnaderna ligger Stora Blå, med över 67.000 kvm kontor, laboratorium och produktionsytor. Genom etableringarna av kontorsfastigheterna Grow samt Grow Hotel kommer området som helhet att bindas samman.

 

– Med Grow skapar vi något som kommer att bidra stort till området både genom den service som tillförs men också tack var det arkitektoniska uttrycket och den utveckling av gångstråk och grönområden som också planeras, säger Maria Lidström, Chef Investering och Utveckling, Humlegården Fastigheter.

 

Hon fortsätter:

– Vi är mycket glada över att välkomna Arbetsförmedlingen som hyresgäst i Solna strand, det är ett kvitto på att vår satsning når upp till de höga krav som ställs, i en tid där lokalerna förväntas bidra till verksamheten och varumärket på ett helt annat sätt än tidigare. Humlegården Fastigheter fokuserar på långsiktiga relationer och kvalitet för alla våra kunder. Vi strävar efter att ligga i framkant och kombinerar arkitektoniska värden med ett effektivt och nytänkande hållbarhetsarbete.

måndag, 12 september 2016 11:27

Elveroth i ny roll på Scandic

alt

                                                                                                                                   
Under augusti tillträdde Joakim Elveroth (bilden) som ny distriktsdirektör för Region Stockholm City. Han kommer närmast från en liknande roll som hotelldirektör för Scandic Malmö City och distriktsdirektör för region Syd.
    

Joakim Elveroth har gedigen erfarenhet från hotellbranschen med över 16 år inom Scandic och en karriär på olika positioner inom industrin sedan mitten av 80-talet. Joakim har bland annat varit hotelldirektör för Scandics hotell i Kalmar och Linköping och har sedan 2011 axlat ansvaret som distriktsdirektör för region Syd. Nu tar han över en av landets hetaste hotellmarknader.
    

– Stockholm som destination ökar hela tiden och vi befinner oss i en väldigt spännande och expansiv fas. Jag ser fram emot att kliva in i min nya roll och växla upp ytterligare för att säkerställa att vi ligger i framkant på marknaden, säger Joakim Elveroth, distriktsdirektör Scandic Stockholm City.
    

Scandics Region Stockholm City består av 14 hotell varav två tillhör kollektionen signaturhotell, dels Haymarket by Scandic som öppnade tidigare i år, dels Grand Central by Scandic tillsammans med Vasateatern. Hittills i år har Scandic även öppnat Scandic Continental.

måndag, 12 september 2016 11:09

Bonava säljer projekt till Balder

alt

Balder köper den andra etappen av bostadsprojektet Fælleudsigten i Ørestad, Köpenhamn. Bild: Zeso Architects ApS


Bonava har sålt ett bostadsprojekt om 74 hyreslägenheter i Köpenhamn till Balder för 224 Mkr. Projektet, som heter Fælledudsigten II, har en sammanlagd boyta om cirka 7.200 kvm och ligger nära skolor, kollektivtrafik och grönområden. Bonava ansvarar för bygget av två sammanhängande byggnader om 10 respektive 13 våningar och kontrollerar därmed hela värdekedjan från utveckling och produktion till försäljning.
    

– Försäljningen är den första till investerare i Danmark och är i linje med vår strategi att utveckla ytterligare hyresrättsprojekt och investerarförsäljningar, säger Joachim Hallengren, vd och koncernchef för Bonava.
    

Projektet förväntas stå klart och resultatavräknas i fjärde kvartalet 2017.

måndag, 12 september 2016 10:55

Newsec rekryterar Sonne som kommunikationschef

alt

                                                                                                                                    
Newsec rekryterar Ann Sonne (bilden) i en ny funktion som kommunikationschef. Hon kommer främst att arbeta med extern positionering av varumärket samt med att fortsätt utveckla gemensamma kommunikations- och marknadsstrategier för den nordiska marknaden.
    

Ann Sonne har en civilekonomexamen från Handelshögskolan i Stockholm och kommer närmast från en roll som seniorkonsult på JKL. Hon har tidigare arbetat med global kommunikation på IKEA Group och Inter IKEA Group i Sverige och internationellt.
    

– Jag ser verkligen fram emot den här utmaningen – att fortsätta bygga ett ledande och starkt varumärke och göra det ännu tydligare. Newsec har en inspirerande historia och en stark affär. Det ska bli spännande både att få bidra med mina erfarenheter och att lära mig nytt, säger Ann Sonne.

alt
Efter HQ-processerna får nu Stefan Dahlbo en ny chans.

 

Byggmästare Anders J Ahlström Holding AB (AJA), listad på First North, meddelar att Stefan Dahlbo blir ny koncernchef senast den 1 januari 2017. Han efterträder Mattias Tegefjord som kommer att övergå till annan verksamhet utanför koncernen. Utnämningen av Dalbo kom lite oväntat, men passar väl in i tiden, eftersom det har varit tungt för Stefan Dahlbo under flera år då rättsprocesserna runt HQ Bank har pågått. Men ett domslut nyligen innebar att Stefan Dahlbo blev frikänd.

 

Dahlbo har under sin 30-åriga karriär i näringslivet vid ett flertal tillfällen som vd, ordförande och styrelseledamot för eller i ett antal bolag, såväl börsnoterade som onoterade, visat en god förmåga att skapa värde för bolagens aktieägare och andra intressenter. Under närmare 20 år verkade han inom HQ-sfären och hans erfarenheter från fastighetsbranschen kommer från bland annat Klövern (styrelseordförande), Fabege (styrelseledamot), Wihlborgs (styrelseledamot) och Profi Fastigheter (rådgivare). Dessutom har Stefan Dahlbo under ett flertal år varit en drivande kraft inom olika ideella organisationer, bland annat som ordförande för Svenska Tennisförbundet.

 

Under perioden fram till Stefan Dahlbos tillträde som koncernchef kommer han och Mattias Tegefjord gemensamt att arbeta med en successiv kunskapsöverlämning för att garantera en god kvalité i koncernens verksamhet.

 

Stefan Dahlbos roll kommer att bli att fortsätta utveckla Byggmästare Anders J Ahlström Holding-koncernen inom olika fastighetsrelaterade sektorer, primärt förvärv och förvaltning av bostadshyresfastigheter.

 

Byggmästare Anders J Ahlström Holding AB, redovisade för år 2015 fastighetstillgångar om cirka 1,25 Mdr kr och ett eget kapital om 573 Mkr. TM

 

fredag, 09 september 2016 13:22

Verdion expanderar till Norden

alt

Sven-Åke Wikers ska leda Verdions expansion i Norden.

 

Verdion, Europas logistikspecialist och investerare, har öppnat ett nytt kontor i Limhamn, Malmö, för att expandera sin verksamhet på den nordiska fastighetsmarknaden.

 

Sven-Åke Wikers har utsetts som Verdions affärsområdeschef för Norden. Han ska leda företagets enhet och för att hitta nya utvecklingsmöjligheter.

 

Verdion har skapat ett en framgångsrik bas i Sverige och Danmark genom den nya 27.000 kvm stora högprofilerade logistikanläggningen för BMW i Verdion Logistics Park Malmö. Denna anläggning utvecklas och byggs nu i år. Till detta kan läggas den 15.000 kvm stora  distributionsanläggningen för DHL i Köpenhamn som uppfördes under 2013. En anläggning som byggts för cirka 25 MEUR. 

 

Michael Hughes, verkställande direktör för Verdion, säger:

– Vi är glada över att ha tillsatt en chef för Norden med tanke på den stadigt ökande tillväxt som Verdion har. Sven-Åke har stor erfarenhet från byggsektorn och av utveckling av fastigheter internationellt. Han är en resurs som ska öka våra möjligheter på den nordiska marknaden.

fredag, 09 september 2016 11:56

NIRAS hjälper Norstat att hitta lokaler i CBD

alt

Magnus Axberg, strategisk rådgivare på NIRAS.


Norstat – en av Europas ledande datainsamlare som genomför webbaserade undersökningar, telefonintervjuer, personliga intervjuer och Mystery Shopping runt om i landet – har växt ur sina befintliga lokaler och tar nu hjälpa av NIRAS för att hitta optimala lokaler för sitt Stockholmskontor. Ett krav för Norstat är att ha kontoret i bästa cityläge för att ha närhet till nuvarande och kommande kunder.
    

– Vi är glada att fått förtroendet att stödja Norstat i lokalsökningen och i de kommande hyresförhandlingarna. Vi ser fram emot ett spännande samarbete med Norstat där vi erbjuder marknadens bästa konsultstöd från NIRAS affärsområde Corporate Real Estate Services, säger Magnus Axberg, strategisk rådgivare hos NIRAS.

fredag, 09 september 2016 11:31

Oscar köper byggare

alt
Oscar Engelbert, vd för Oscar Properties.


Oscar Properties Holding förvärvar 100 procent av aktierna i Allegro Projekt från dess delägare. Delägarna kommer att fortsätta som operativt aktiva i bolaget och varumärket förblir intakt som ett oberoende alternativ till de marknadsledande byggentreprenörerna.
    

– Vi kommer genom Allegros expertis att kunna effektivisera vår befintliga affärsmodell och över tid sänka våra byggkostnader. Förvärvet är också en viktig pusselbit i vår tillväxtstrategi. Allegro ger oss rätt förutsättningar att fortsätta växa utanför tullarna samtidigt som vi blir mindre känsliga för svängningar i sektorn genom att även kunna ta externa uppdrag, säger Oscar Engelbert, vd för Oscar Properties.
    

– Allegro har via sitt breda kontaktnät och sina duktiga medarbetare utvecklats i snabb takt och kan i och med försäljningen till Oscar Properties ytterligare expandera med projekt på den externa marknaden samt med bostadsproduktion för Oscar Properties, säger Johan Swedberg, vd för Allegro Projekt.
    

Oscar Properties kommer att kalla till extra bolagsstämma för att erhålla godkännande att erlägga del av köpeskillingen genom egna aktier. Förvärvet väntas kunna slutföras under det första kvartalet nästa år.

torsdag, 08 september 2016 16:36

Debatt: Krav på 6 procent byggmoms

alt
Bostäder i Trelleborg. Bild Peri/NCC.

 

Av Thomas Mattsson

 

Byggande av hyreslägenheter i Sverige fördyras av en 25-procentig moms som inte är avdragsgill. Ett bostadsbygge på 1 miljard kronor blir 250 miljoner dyrare med den nuvarande momsen. Detta för att hela momsen läggs på toppen av övriga byggkostnader.

 

Fastighetsägarna vill att momsen på bostadsbyggande görs avdragsgill och att en 6-procentig avdragsgill moms på bostadshyror införs i stället. Det är den lägsta möjliga momssatsen, enligt EU:s momsdirektiv. 25 procent är den högsta. Då kan ett fastighetsföretag kvitta de 6 procenten mot 25 procentsmomsen.

 

Nu har Sverige en chans att ändra på ordningen.

 

– Momsreglerna inom EU ska ses över och regeringen har då chansen att driva på för att momsen ska bli avdragsgill. Det skulle innebära en sänkning av byggkostnaderna för bostäder i Sverige, säger Ulla Werkell, som är jurist och sakkunnig på Fastighetsägarna.

 

Sveriges Byggindustrier förhåller sig däremot avvaktande till Fastighetsägarnas utspel.

 

– Vi har ställt oss bredvid och vill gärna se ordentliga utredningar av olika förslag innan vi tar ställning i frågan, säger Sveriges Byggindustriers näringspolitiske chef, Björn Wellhagen.

 

Fastighetsägarna uppskattar att 50.000 fler nya bostäder kan påbörjas fram till 2025, om de föreslagna momsreglerna blir verklighet.

 

Full moms på 25 procent på tjänster inom fastighetsförvaltningen och på byggnadskostnaderna, infördes med skattereformen 1990-91. De var ett led i en anpassning till dåvarande EG:s skatteregler. Fastighetsmomsen blev då icke-avdragsgill, vilket innebar att byggentreprenörerna lade den på toppen av slutpriset till slutkunderna.

 

Däremot måste fastighetsbyggare betala full moms på varor och tjänster som köps in till verksamheten. Det går inte att runda momsreglerna för att slippa dem.

 

– Inga undantag får för närvarande förekomma, enligt det EU-direktiv som reglerar moms på tjänster och byggande av bostadsfastigheter. De här momsreglerna förhandlade Sveriges regering sig till i början på 90-talet, säger Thomas Johansson, som är momsexpert på Skatteverkets rättsavdelning.

 

Det pågår en regeringsutredning om momssättning på bostadsbyggande med anledning av Sveriges förhandlingar med EU i frågan. Den är dock finansdepartementet ovillig att föregripa med kommentarer i nuläget.

alt

                                                                                                                                          

Michal Jurka (bilden) har utsetts till ny Business Unit President för Skanska Tjeckien och Slovakien. Han börjar arbetet i sin nya roll den 8 september och efterträder Roman Wieczorek som kvarstår som vice vd, Skanska AB, med ansvar för byggverksamheterna i Centraleuropa.

 

Michal Jurka har varit anställd i Skanska i 14 år och kommer närmast från positionen som vice vd för Skanska Polen med ansvar för anläggningsverksamheten i region Central och Syd, liksom för verksamheterna inom betong och järnväg. Tidigare har han land annat arbetat med riskhantering inom verksamheten i Tjeckien och Slovakien.

 

För närvarande sitter Jurka i Skanskas etikkommitté och han var också en del av styrgruppen vid omformuleringen av Skanskas värderingar 2015.