29 april 2024

Redaktionen

onsdag, 14 september 2016 11:19

Magnolia miljardsäljer till Slättö

alt

Magnolias bostäder i Södra Laduårdsängen i Örebro.


Magnolia Bostad utvecklar cirka 260 bostäder Eskilstuna och 217 bostäder i Örebro, som nu säljs till Slättö. Vid färdigställande uppgår fastighetsvärdet till cirka 1.150 Mkr, varav 450 Mkr i Eskilstuna och 350 Mkr i Örebro.
    

Affären i Eskilstuna avser fastigheterna Eskilstuna Nätet 7 & 8, belägna i Norra Munktellstaden i Eskilstuna. Området är under stark utveckling och kommer när det är färdigbyggt innehålla cirka 1.200 bostäder. Den övergripande målsättningen för Munktellstaden är att den ska bli en levande stadsdel med huvudinriktning mot kultur, idrott och fritid samt upplevelsenäring och kunskapsföretag. Magnolia köpte fastigheterna förvärvades från Fastighets AB LE Lundbergs och kommer att utveckla och driva projektet hela vägen fram till dess att bostäderna är klara för inflyttning 2019.
    

Bostäderna i Örebro uppförs på fastigheten Glidplanet 1 beläget i Södra Ladugårdsängen, cirka 2 km söder om Örebro centrum. Området är kommunens nya stora utvecklingsområde där cirka 3.000 nya hem planeras. Här har Magnolia vunnit två markanvisningstävlingar om sammanlagt cirka 320 lägenheter. Det projekt ingår i affären med Slättö heter Segelflygaren och de 217 lägenheterna ska vara klara för under 2018.

tisdag, 13 september 2016 16:41

Tornstaden bygger 265 hyresrätter i Göteborg

alt

Tornstadens uppdrag omfattar fyra lamellhus samt ett underliggande garage i centrala Göteborg.

 

På uppdrag av Stig Hedlund Fastighetsförvaltning AB kommer Tornstaden på totalentreprenad att uppföra 265 hyresrätter i södra delen av centrala Göteborg, nära gränsen till Mölndals kommun. Byggnationen för Alriks Torg, som det nya området kallas, startar nu i september.

 

Nyproduktionen består av fyra lamellhus med en gård emellan, där Tornstaden även bygger ett underliggande parkeringsgarage för hyresgästerna. Husen är mellan sex till åtta våningar med lägenheter i storleken 1-4 rum och kök. Utöver bostadshus och garage planeras även för kommersiella lokaler i markplan.

 

– Projektet är ett samverkansprojekt med Stig Hedlund Fastighetsförvaltning, där Tornstaden har varit involverade redan i projekteringsfasen inför bygglovskedet och nu även fått förtroendet att ansvara för byggnationen, säger Erik Olofsson, avdelningschef och ansvarig för projektet hos Tornstaden.

 

– Vi har, på ett genomtänkt och förtroendeskapande sätt, tillsammans projekterat fram slutprodukten, som vi efter färdigställande kommer lägga in i vårt fastighetsbestånd för egen förvaltning. Dock kommer själva uthyrningsprocessen att ske i samarbete med Boplats i Göteborg, säger Claes Salomonsson, vd för Stig Hedlund Fastighetsförvaltning AB.

 

Samtliga lägenheter beräknas vara inflyttningsklara under första kvartalet 2019.

tisdag, 13 september 2016 13:20

JM ska bygga i Hässelby strand

alt
Totalt planerar JM år 2018 att bygga 170 lägenheter i Hässelby strand, varav den hälften ska vara bostadsrätter medan den andra hälften ska vara hyresrätter.

 

JM föreslås få en markanvisning i Hässelby strand av Exploateringskontoret i Stockholm. Byggbolaget har lämnat in en ansökan om markanvisning för cirka 170 lägenheter inom del av fastigheten Grimsta 1:2, belägen på Aprikosgatan vid Hässelby strand.  Hälften av lägenheterna föreslås bli bostadsrätter och hälften med hyresrätter.

 

Exploateringen kräver en ny detaljplan, vars innehåll och utformning kommer att prövas i planprocessen.

 

Exploateringskontoret anser att projektet har goda förutsättningar att ge ett välbehövligt tillskott av bostäder i stadsdelen, beläget i ett bra kommunikationsläge, samtidigt som projektet kan öka både trivseln och säkerheten i området.

 

Byggstart är planerad till år 2018 och första inflyttning bedöms till år 2019.

 

JM är byggherre och arkitekter är Ettelva.

tisdag, 13 september 2016 13:16

ETTELVA satsar på bilbranschen!

alt

ETTELVAs varumärkesarkitekt Magnus Troedsson har varit på utbildning för det nya arkitekturkoncept som nyligen har tagits fram av JLR-koncernen. Kursen ägde rum på JLR-anläggningen i Birmingham och kompletterades med studiebesök på Land Rover-anläggningen Colliers i Birmingham och Jaguar Land Rover-anläggningen Guy Salmon i Manchester.

 

För att bättre kunna möta sina kunders behov inom varumärkesarkitektur och fastighetsutveckling inom automotive-sektorn startar ETTELVA nu affärsområdet ETTELVA Automotive. Målsättningen är att kunna erbjuda bättre service med enklare kontaktvägar, större erfarenhetsbank och snabbare leveranstider. ETTELVA kommer också att satsa på mer avancerad hantering av Corporate Identity-standarder och effektivisering av samordning av verkstadsentreprenader i byggskedet.

 

ETTELVA har tidigare ritat flera byggnader åt BMW. Genom ett avtal med BMW Group Northern Europe ansvarar ETTELVA för implementering av varumärkesarkitektur för BMW- och MINI-anläggningar i hela Sverige.

 

Affärsområdesansvarig är ETTELVAs medarbetare Magnus Troedsson som har gedigen specialkompetens och lång erfarenhet inom varumärkesarkitektur för bilbranschen.

tisdag, 13 september 2016 13:11

Skanska i stort uppdrag för Järfälla

alt

Skanska knyter ihop Barkarbystaden och Veddesta med den nya Veddestabron samt fyra kvarter med bostäder, centrumverksamheter och kontor i direkt anslutning till vägområdet med parkeringshus under vägbanan. Bilden är framtagen av Sandell Sandberg, Varg och Kjellander Sjöberg arkitektkontor


Kommunstyrelsen i Järfälla beslutade på måndagskvällen om att tilldela Skanska en direktanvisning på marken i direkt anslutning till den framtida Veddestabron norr om E18. Kvarteren ska, ihop med Veddestabron, knyta ihop Barkarbystaden med Veddesta. För att skapa en attraktiv miljö med stadskvaliteter vill kommunen samarbeta med en aktör som klarar att leverera helheten med infrastuktur, bostäder och kontor, och som klarar den höga utbyggnadstakt som exploateringen av Barkarbystaden har.
    

– Jag är glad att vi nu har tecknat ett avtal med Skanska som innebär att vi säkrar byggandet av Veddestabron och kopplar ihop Veddesta med Barkarbystaden. Samtidigt innebär avtalet att vi snabbare får en byggstart av fler bostäder, kontor och hotell, säger kommunstyrelsens ordförande Claes Thunblad (S).
    

Kvarteren i brons förlängning mot Enköpingsvägen norr om E18 markanvisas för bostäder och lokaler för centrumverksamhet. Kvarteren ska bestå av bostadsrätter, hyresrätter och verksamhetslokaler. Parkeringshusen utförs på ett sådant sätt att de klarar av att bära en gatuöverbyggnad och kommer därmed att ligga under vägbanan mellan kvarteren. I och med denna byggmetod minskar omfattningen av den entreprenad som kommunen senare kommer att handla upp för genomförande av Veddestabron.
    

– Skanska har tagit fram en helhetslösning som innebär ekonomiska och genomförandemässiga fördelar samtidigt som den genererar de stadskvaliteter som kommunen eftersträvar vid utbyggnaden av Barkarbystaden, säger Emelie Grind, samhällsbyggnadsdirektör i Järfälla.

tisdag, 13 september 2016 13:09

NCC bygger åt Concent i Norrköping

alt

Concents kvarter i Söderport, Norrköping.


Concent planerar för ett nytt bostadskvarter i direkt anslutning till den nya spårvägen i stadsdelen Söderport, strax söder om centrala Norrköping. Bolaget har tecknat ett samverkansavtal med NCC för den första fasen, som omfattar 150 bostäder. Projektet har en totalyta om cirka 12.000 kvm BTA och byggstart är beräknat till 2017.
    

I projekt Söderport tar Concent, i samarbete med NCC, ett stort socialt ansvar där bolagen bland annat arbetar med att motverka segregation och utanförskap. Bostäderna, som kommer att upplåtas med både bostadsrätt och hyresrätt, håller en hög hållbarhetsnivå och hela kvarteret får en spännande arkitektur.
    

– Concent är en helt ny kund för NCC och en intressant aktör på bostadsmarknaden. Vi är glada och stolta över att de valt oss och hoppas på ett långt och gott samarbete, säger Marcus Sandlund, affärschef på NCC Construction i Östergötland.
    

Concent och NCC:s gemensamma målsättning är att denna samverkan ska resultera i fas 2, som är i ett fortsatt samarbete och som ska mynna ut i ett totalentreprenadkontrakt.
    

– Det känns tryggt att samarbeta med en etablerad aktör som NCC när vi går mot byggstart av projektet. Tack vare deras starka närvaro i Östergötland ser jag goda förutsättningar för fortsatt samarbete framöver, säger Michel Fatehnia, produktionschef på Concent.

tisdag, 13 september 2016 13:06

Catena köper för 56 Mkr av PostNord

alt

Catena köper modern logistikfastighet i Östersund av PostNord.


Catena har tecknat avtal med PostNord om att köpa fastigheten Skogskojan 1 i Östersund. Affären sker som ett bolagsförvärv till ett underliggande fastighetsvärde om 56 Mkr. Catena tillträder fastigheten under fjärde kvartalet 2016.
    

Fastigheten, som är strategiskt belägen i anslutning till E14/E45, är den första nybyggda i sitt slag som kan betjäna såväl brev- som paketdistribution. Byggnationen omfattar 3.500 kvm, varav 2.700 kvm logistikytor och cirka 800 kvm kontor och personalutrymmen. Tomten omfattar dryga 28.000 kvm, vilket möjliggör ytterligare byggnation.
    

Lokalerna i de nyproducerade byggnaderna har hyreskontrakt som löper under 15 år med en årlig hyresintäkt om cirka 3,8 Mkr.
    

– Detta förvärv ligger i linje med vår ambition att serva våra kunder med effektiva terminallösningar i tillväxtregioner över hela landet samt att hjälpa till med hela distributionskedjan, hela vägen ut till konsument, säger, Gustaf Hermelin, vd Catena.

alt

                                                                                                                                       
Fredrik Ronvall (bilden), idag transaktions- och analyschef på AMF Fastigheter, kommer parallellt med sin nuvarande roll framöver att axla ansvaret inom AMFs kapitalförvaltning som förvaltare och investeringsansvarig för delägda onoterade fastighetsbolag i Sverige och utomlands. 
    

– Jag är glad över att vi kan förstärka kapitalförvaltningen med Fredrik Ronvalls kompetens och kunskap inom fastighetsområdet. AMF har de senaste åren, bland annat mot bakgrund av det rådande lågränteläget, ökat investeringarna i fastigheter markant. Fredrik Ronvall kommer att stärka såväl vår roll som ägare som våra möjligheter att identifiera nya investeringsmöjligheter, säger Peder Hasslev, vice vd och kapitalförvaltningschef AMF.
    

Idag består AMFs fastighetsinnehav utöver det helägda AMF Fastigheter av de delägda bolagen Rikshem AB i Sverige, Oslo Areal AS i Norge, samt Antilooppi GP Oy och Mercada Oy i Finland.
    

– Jag ser fram emot att nu börja arbeta tillsammans med AMFs kapitalförvaltningsteam och bidra med min erfarenhet från fastighetsbranschen. Uppdraget handlar om att utveckla fastighetsinnehavet ytterligare för att skapa bästa möjliga avkastning för våra sparare, säger Fredrik Ronvall.

måndag, 12 september 2016 14:56

Nordika rekryterar Ragnar Åström

alt

                                                                                                         
Ragnar Åström (bliden) har anställts som associate på Nordika och stärker därmed bolagets investeringsteam. Han kommer närmast från Catella Corporate Finance där han arbetat som analytiker.
    

Nordika har sedan starten 2011 genomfört 14 förvärv samt 3 försäljningar till ett transaktionsvärde om sammanlagt 4 Mdr kr. Med nuvarande kapital kan Nordika förvärva för ytterligare cirka 1 Mdr kr i fastighetsvärde. Samtidigt pågår kapitalresning för Nordika Plus som är en långsiktig struktur med inriktning på hållbar löpande avkastning.

måndag, 12 september 2016 11:47

Torleif Falk, ny stadsarkitekt i Stockholm

alt

                                                                                                                          

Torleif Falk (bilden) har utsetts till ny stadsarkitekt i Stockholm efter Karolina Keyzer. Falk, som tillträder sin nya tjänst den 1 oktober, har bred erfarenhet som arkitekt i olika roller och har god förståelse för stadsbyggnads- och husbyggnadsprocessernas alla delar. Han står också bakom flera uppmärksammade byggnader i Stockholm.

 

Närmast kommer Torleif Falk från stadsledningskontoret vid Stockholms stad, där han i rollen som bostadssamordnare haft det övergripande uppdraget att samordna bostadsbyggandet. Tidigare har han bland annat varit chefsarkitekt på Primula Byggnads, kontorschef och vice vd på TEA samt som arkitekt på Nyréns. Han har också erfarenhet från ett av stadens bostadsbolag, Stockholmshem, där han arbetat som projektutvecklare.

 

– Jag är mycket glad att Torleif Falk blir vår nya stadsarkitekt. Stockholm växer fort och vi har en stor utmaning att bygga inte bara bostäder utan också skolor, idrottsplatser, kollektivtrafik, bibliotek, parker och annat som behövs för att skapa en attraktiv och hållbar stad. Stadsarkitekten har här en nyckelroll, att driva kvalitetsfrågan och se till att god arkitektur och stadskvaliteterna följer med hela vägen från översiktsplan till bygglov, säger stadsbyggnadsdirektör Anette Scheibe Lorentzi.