29 april 2024

Redaktionen

måndag, 19 september 2016 16:08

Stendörren vill bygga 800 bostäder i Botkyrka

alt
Stendörrens fastighet Tegelbruket 1 i Botkyrka är vackert belägen vid Mälaren. Bild: Archus

 

Stendörren vill bygga 650-700 bostäder på fastigheten Tegelbruket 1 i Botkyrka och ytterligare 100 bostäder på intilliggande grönområden. Förslaget innehåller även handel och service.

 

Fastighetsägaren Stendörren har begärt ett planbesked, enligt Stockholmprojekt.se. Exploateringens omfattning på platsen ska utredas under planprocessen. Den aktuella platsen är utpekad som ett område med tät stadsbebyggelse. Samtidigt pekar Översiktsplanen ut även att det svaga gröna sambandet som finns längs vattnet, ska förstärkas.

 

Kommunen tycker att det är positivt att förvandla en stor hårdgjord yta till en blandad stadsmiljö som ligger nära kollektivtrafik och andra kommunikationer i ett attraktivt läge vid Mälaren.

 

Botkyrka kommun menar även att förslaget bidrar till att binda ihop en stadsmiljö som idag är mycket splittrad. Det exakta förslaget om hur många bostäder, handelslokaler som kan byggas ska justeras under planprocessen.

 

Antagande av stadsplanen beräknas ske under fjärde kvartalet 2018.

måndag, 19 september 2016 15:35

Stor logistiksatsning på Landvetter

alt

De nya logistikanläggningarna på Landvetter ska utvecklas i ett joint venture mellan Swedavia och Bockasjö AB.

 

Nu startar de största anläggningsarbetena på Landvetter flygplats sedan mitten på 70-talet då flygplatsen började byggas. Det är nästa steg i Airport City, Logistics Park 1, som inleds när 250.000 kvm mark, motsvarande 30 fotbollsplaner, ska terrasseras för utveckling av nya anläggningar inom lager, logistik och verksamheter med kontor. Området där exploateringen nu startar är placerad mellan motorvägen och DB Schenkers befintliga logistikanläggning, på höger sida om vägen upp till flygplatsterminalen.

 

Totalt handlar det om byggnader för logistikverksamheter på cirka 100.000 kvm  som ska uppföras i Logistics Park 1. Logistikanläggningarna utvecklas i ett joint venture mellan Swedavia och Bockasjö AB. Inom området finns också markarealer där Swedavia möjliggör en utveckling av verksamheter/kontor på cirka 30.000 kvm.

 

Entreprenaden för terrasseringsarbetena inleds nu och kommer att pågå i ungefär 1,5 år. Intresset för en etablering inom området är stort bland potentiella hyresgäster och den första byggnaden beräknas stå klar under 2017.

 

– Med de satsningar vi nu gör på Göteborg Landvetter Airport vidareutvecklar vi flygplatsen som knutpunkt för hela Västsverige. Det här är ett stort steg i utvecklingen av området kring flygplatsen vilket skapar tillväxtmöjligheter såväl för flygplatsverksamheter som för regionen i stort, säger Karl Wistrand, vd för Swedavia Real Estate AB.

måndag, 19 september 2016 15:21

Allianz investerar i Bergvik köpcenter

alt
Bergvik köpcenter utanför Karlstad, om cirka 33.000 kvm, är den klart dominerande handelsplatsen i Värmland. Bild: Alfaneon

 

Allianz Real Estate har refinansierat ett lån om 690 Mkr, cirka 73 MEUR för Bergvik köpcenter i Karlstad. Detta är också den första investeringen för Allianz Real Estate i Sverige tillsammans med Eurocommercial Properties.

 

Allianz anser att Bergvik köpcenter är en högavkastande tillgång som omfattar 33.000 kvm handel med dagligvarukedjan Coop som ankarhyresgäst tillsammans ytterligare 70 hyresgäster. Bergvik utanför Karlstad stärks även av närvaron av ett IKEA varuhus, vilket innebär att köpcentret är den klart dominerande handelsplatsen i Värmland.

 

Eurocommercial har ägt en del av Bergvik sedan är 2005 och Eurocommercial förvärvade hela Bergvik i slutet av 2015, som då blev helt uppgraderat.

 

– Denna transaktion är bra för Allianz Real Estate som nu gör ett första finansieringsavtal med Eurocommerial i Sverige, vilket innebär en geografisk diversifiering placeringsportföljen för Allianz, säger Helmut Muehlhofer, Head of Debt Team in Munich.


I transaktionen var DLA Piper juridiska rådgivare för långivaren och Wigge & Partners för låntagarna.

Allianz Real Estate
Den operativa förvaltningen för Allianz Real Estates investeringar och tillgångar sker i sex internationella dotterbolag belägna i Tyskland, Frankrike, Schweiz, Italien, USA och i Asien. Huvudkontoren för Allianz Real Estates ligger i München och Paris.

 

Totalt har Allianz Real Estate cirka 42 miljarder euro under förvaltning.

fredag, 16 september 2016 15:33

Fler utländska besökare till Stockholm

alt
Karin Wanngård, finansborgarråd i Stockholm, är glad över att Arlanda slog nytt rekord med 2,35 miljoner passagerare som reste till eller från flygplatsen i juli.

 

Över 1,6 miljoner gästnätter registrerades på hotell och vandrarhem i Stockholms län under juli månad 2016. Besökare från utlandet fortsatte att öka medan antalet svenska besökare minskade.

 

Sammantaget minskade dock antalet besök till Stockholm med 3 procent jämfört med samma månad förra året. Övernattningar från besökare från våra nordiska grannländer minskade med 33 procent, men antalet gästnätter för besökare från övriga europeiska länder, ökade med 10 procent. Av de 15 största marknaderna, de marknader som ökade mest i juli var besökare från Kina med + 57 procent, UK + 20 procent, Tyskland + 19 procent, Spanien + 17 procent och USA + 14 procent.

 

Cirka 2.354.000 passagerare reste till eller från Stockholm Arlanda flygplats i juli, vilket är den högsta siffran någonsin för den månaden på landets största flygplats och en ökning med 7 procent jämfört med juli förra året.

 

– Jag är glad att Stockholm är en stark besöksdestination på den internationella marknaden. Det är också glädjande att Arlanda fortsätter att leverera en mycket positiv utveckling, vilket visar att Arlanda alltmer är ett internationellt nav och en stor flygplats. Det är bra för Stockholm som visar fortsatt tillväxt, säger Karin Wanngård (S), finansborgarråd i Stockholm.

 

– Jag är väldigt glad över att vi fortsätter att vinna mark på den kinesiska marknaden. Det är en enorm marknad som skulle kunna växa ännu mer med några strategiska insatser från vår sida, säger Thomas Andersson, vd för Visit Stockholm.

 

Han fortsätter:

– Jag är också glad över att vi lyckas bibehålla ökningen av internationella besökare, även om vi under förra året hade en stor nordisk tillströmning i juli med över 100.000 gästnätter, vilket gav en ökning med 20 procent.

fredag, 16 september 2016 11:51

SPG köper råmark i Tumba

alt

SPG planerar utveckla cirka 500 bostäder i Kassmyra, Tumba.


SPG har ingått avtal om ytterligare ett projekt som i området Kassmyra i Tumba, Botkyrka kommun och omfattar en yta om totalt 110.000 kvm. Detaljplaneprocess pågår om en första etapp omfattande cirka 45.000 kvm BTA avsedd för flerfamiljshus samt förskola. En blandad bebyggelse av både hyresrätter och bostadsrätter kommer att uppföras och utgöra ett helt nytt bostadsområde i Tumba. Vid färdigställande av första etappen kommer området omfatta cirka 500 bostäder.
    

Det nya området förväntas vara klart årsskiftet 2019/2020 och parallellt kommer ytterligare planprocess att drivas för en andra etapp som vid färdigställande kommer omfatta ytterligare 1.500 bostäder.
    

– Vi är väldigt glada över att ha förvärvat ett stort område i Stockholmsregionen som ger oss möjlighet att över flera år fortsätta att uppföra kvalitativa och attraktiva bostäder, säger Christian Olofsson, partner och Head of Investment & Asset Management för SPG.
    

SPG har idag drygt 2.000 hyresrätter och bostadsrätter under projektering och produktion i Stockholm, Uppsala, Sundsvall, Karlstad, Örebro, Nykvarn och Malmö. Målsättningen är att fortsätta investera i nya bostadsprojekt och växa ytterligare i segmentet.
    

Sedan starten 2004 har SPG genomfört transaktioner för drygt 50 Mdr kr och bolagets förvaltnings- och utvecklingsportfölj värderas idag till cirka 10 Mdr kr.

fredag, 16 september 2016 11:49

Aberdeen säljer för 900 Mkr

alt

Viksjö Centrum i Järfälla ingår i Aberdeens senaste försäljning.


Aberdeen Asset Management säljer för Aberdeen Fastighetsfond Sveriges räkning en portfölj handelsfastigheter för 900 Mkr. Portföljen består av Ekerö Centrum, Salem Centrum, Viksjö Centrum, Rondellen Centrum i Upplands Väsby samt Storsjö Torgs handelsplats i Östersund. Den totala uthyrningsbara arean uppgår till cirka 60.000 kvm, varav 75 procent utgörs av handelsytor. Köpare är en fond förvaltad av Tristan Capital Partners LLP. Cushman & Wakefield och MAQS var Aberdeens rådgivare i transaktionen.
    

– Jag är glad att vi kunnat genomföra fondens strategi att förädla dessa fastigheter och att utnyttja det positiva marknadsläget för avyttringen. Handelsfastigheter i kommunala centrum kommer alltid att vara attraktiva oavsett hur handeln utvecklas. Vårt bidrag till dessa centrum har varit att stärka utbudet och profilera centrumen som den mest naturliga platsen för vardagshandel. Vi har under det senaste året fortsatt att investera i handelsfastigheter, såväl i kommunala centrum som i externa handelsplatser. Vi ser goda förutsättningar för att fortsätta med det trots det rådande marknadsläget med höga prisförväntningar, säger Magnus Kenning, transaktionschef i Sverige på Aberdeen.

fredag, 16 september 2016 11:47

Stark tillväxt för köpcentrum

alt

Mall of Scandinavia. Bild: Arild Vågen - Own work, CC BY-SA 4.0.


Ny, uppdaterad, statistik från SSCD, Swedish Shopping Centre Directory, visar att antalet köpcentrum och handelsområden i Sverige ökar rejält och nu är 373 till antalet (förra året 357). Några av de köpcentrum som har etablerats sedan den förra kartläggningen är Mall of Scandinavia i Solna, Avion Shopping i Umeå samt Handelskvarteret Valvet i Karlstad. Omsättningen och ytan ökar och dessutom planeras det för drygt 2 miljoner kvm ny handelsyta. Det visar den årliga kartläggningen av köpcentrum och handelsområden som baseras på SSCD data genomförs av HUI Research i samarbete med Datscha och NCSC.
    

Den positiva trenden för köpcentrum speglas även i omsättningsutvecklingen och tillväxten av den uthyrningsbara ytan i köpcentrum och handelsområden. Omsättningen ökade med 20 Mdr kr mellan 2014 och 2015, vilket motsvarade halva detaljhandelns totala tillväxt under samma period. Samtidigt passerade den totala uthyrningsbara ytan för första gången 9 miljoner kvm. Detta är lika mycket som 2.200 fotbollsplaner eller 90 Mall of Scandinavia.
    

– Trots den starka digitaliseringstrenden inom handeln ser vi ett fortsatt högt tryck i köpcentrum och handelsområden. Med tanke på den handelsyta som planeras eller byggs ser denna trend ut att fortsätta under överskådlig tid, säger Tobias Rönnberg, projektledare för årets kartläggning och konsult på HUI Research.
    

– Den unika statistiken och datan som SSCD innehåller bekräftar att vi är inne i en stark högkonjunktur. Ett av de tydligaste bevisen för det är de mer än 2 miljoner kvadratmeter i planerade ny- och utbyggnadsprojekt, säger Johan Hopstadius, marknadschef på Datscha.

fredag, 16 september 2016 11:44

Skanska investerar 430 Mkr i Helsingfors

alt

Skanskas kontorsbyggnad i  Lintulahti, Helsingfors, är utformad för att möta kraven från miljöcertifieringsprocessen LEED.


Skanska investerar cirka 430 Mkr i ett nytt kontorsprojekt i Helsingfors, Finland, med en total uthyrningsbar yta om 12.000 kvm. Byggkontraktet är värt cirka 310 Mkr. Byggnationen av kontorsprojektet kommer att påbörjas omedelbart och byggnaden kommer att färdigställas under våren 2019.
    

Den nya byggnaden ligger i området Lintulahti, nära havet och cirka två km från centrala Helsingfors. Området är lätt att nå med både kollektivtrafik och bil. I området blandas industrihistoria med modern stadsmiljö, där boenden, arbetsplatser och fritidsaktiviteter samtidigt är närvarande, vilket skapar en ny typ av urban kultur.

 

Skanska Kommersiell Utveckling Norden har hittills genomfört fyra kontorsprojekt i Finland. Det senaste färdigställda projektet är Aviabulevardi I i Aviapolis, Vanda, nära Helsingfors flygplats.

torsdag, 15 september 2016 17:15

Optimal finner hyresgäster åt Lindbäcks

alt

Lindbäcks projekt Dagsmejan i Edsberg, Sollentuna, har ritats av Jacob Haas, ÅWL Arkitekter.

 

Optimal har tecknat ett exklusivt avtal med Lindbäcks för att finna hyresgäster till gaturummet i Lindbäcks projekt Dagsmejan i Edsberg, Sollentuna. Här planerar Lindbäcks 200 bostäder samt sex lokaler i gatuplan och Optimals uppgift blir att ta ett övergripande ansvar för att skapa intressanta gaturum för dem som kommer att bo, verka och vistas i området.

 

– Att bygga nya stadsdelar är så mycket mer än bara attraktiva bostäder. På Optimal arbetar vi med utveckling av gaturummet och vi ser fram emot att arbeta tätt ihop med Lindbäcks för att ytterligare höja boendenyttan och skapa spännande levande stadsdelar säger Kenneth Christensen, vd på Optimal.

 

Runt om i Edsberg planeras det för över 600 nya bostäder och fastigheten Dagsmejan, som ligger vid korsningen Hovslagarevägen/Frestavägen, har goda förutsättningar för att kunna locka aktörer som kan erbjuda handel och service i närmiljön.

 

– Vi hoppas kunna locka spännande hyresgäster med nybyggda lokaler i ett attraktivt läge. Projektets läge är mycket intressant, dels med den utveckling som planeras i Edsberg, dels genom den kommande utbyggnaden av, säger Johan Lundell, projektutvecklare på Lindbäcks.

torsdag, 15 september 2016 17:11

Riksbyggen förvaltar åt Derbo

alt

Jorund 13 i Västerås är en av Derbos många fastigheter.

 

Riksbyggen sköter från 1 september den ekonomiska förvaltningen åt Derbo Förvaltning AB samt ett flertal fastigheter som Derbo förvaltar för Equmeniakyrkans räkning. I uppdraget ingår även skötsel och drift av större delar av Derbos fastighetsbestånd.

 

– Vi är mycket glada över avtalet med Derbo. Med vår breda kompetens från ekonomisk förvaltning och erfarenhet av att ta hand om olika typer av fastigheter hoppas vi kunna ge bästa service och stöd till Derbo i allt som rör deras fastigheter, säger Michael Bernzon, chef för Riksbyggens Rikskundenhet.

 

Derbo, som ägs av Equmeniakyrkan, har ett fastighetsbestånd som omfattar kommersiella lokaler med kontor, lager, hotell & restaurang samt bostäder.

 

Att Riksbyggen har verksamhet på över 400 orter runt om i Sverige är också en stor fördel då Derbos fastigheter finns på många olika platser.

 

– Vi är glada att få Riksbyggen som förvaltare och att vi uppskattar Riksbyggen som dels har ett långsiktigt perspektiv dels finns inom den idéburna sektorn. Båda dessa egenskaper stämmer väl med Derbos och Equmeniakyrkans målsättning, säger Christer Eggefors, vd, Derbo Förvaltning AB.

 

Equmeniakyrkan bildades i juni 2011 då de tre frikyrkorna  Metodistkyrkan i Sverige,  Svenska Baptistförbundet och Svenska Missionsförsamling (med Frälsningsarmén) gick samman.         

 

Equmeniakyrkan har i Sverige totalt 65.000 medlemmar i 750 lokala församlingar.