29 april 2024

Redaktionen

torsdag, 22 september 2016 15:23

Ebab rekryterar nya bostadsutvecklare

alt

                                                                                                                                 

Tack vare flera nya uppdrag för Ebab Fastighetsutveckling och ett ökat intresse för bolagets hållbarhetsfokus, stärks organisationen med tre bostadsutvecklare.

 

Under september månad har Eva Andersson, tidigare Myresjöhus, (bilden t v) och Alexander Lundvall, tidigare Faskunge Fastigheter (bilden t h) tillträtt och den 1 december får de sällskap av Pontus Nilsson (Arkitektbyrån Kjellander Sjöberg). Trion kommer att fokusera på projekt i tidiga skeden.

 

– Rekryteringarna är ett direkt resultat av flera nya uppdrag där vi biträder eller projektleder kundernas detaljplanearbete, säger Lennart Berg, vd för Ebab Fastighetsutveckling.

torsdag, 22 september 2016 15:17

CapMan säljer skola i Älvsjö till Stenvalvet

alt

Fastigheten Kabelverket 6 i Älvsjö invigdes nyligen som skola.

 

CapMan Nordic Real Estate ska sälja en fastighet nyttjad av Internationella Engelska Skolan i Älvsjö, södra Stockholm, efter att ombyggnationen av fastigheten från kontor till skola genomförts framgångsrikt. Köpare är Fastighets AB Stenvalvet.

 

CapMan Real köpte den dåvarande kontorsbyggnaden om knappt 8.000 kvm i augusti ifjol, med intentionen att bygga om fastigheten till moderna skollokaler åt Internationella Engelska Skolan (IES). Ombyggnadsarbetet har utförts enligt plan och skolan slog upp sina dörrar i augusti i år.

 

– Älvsjö är en snabbväxande stadsdel med hög efterfrågan på service och vårt skolprojekt har mötts av ett stort intresse från elever och deras familjer. Även intresset från investerare har varit starkt. Vi är mycket glada över det smidiga samarbetet med IES i Älvsjö och ser fram emot att fortsätta vår goda relation i andra framtida projekt, säger Ed Williams, Senior Partner på CapMan Real Estate.

 

CapMan Nordic Real Estate grundades 2013 och den aktuella försäljningen är fondens fjärde. Fonden, med ett kapital om 273 MEUR, fokuserar på att förvärva kontor, handels- och bostadsfastigheter belägna i etablerade delmarknader i nordiska storstäder.

torsdag, 22 september 2016 15:08

Catella: Brexit gynnar fastighetsbranschen

alt

Catellas Martin Malhotra och Arvid Lindqvist konstaterar i den senaste upplagan av kreditbarometern CREDI att den genomsnittliga belåningsgraden för fastighetsbolagen på Nasdaq OMX:s huvudlista ligger nu på 54,7 procent medan den genomsnittliga räntan är 2,6 procent.

 

Septemberupplagan av Catellas kreditbarometer CREDI visar att fastighetsbranschen har klarat turbulensen efter Brexit-omröstningen väl. Fastighetsbolagens belåningsgrad ökade medan genomsnittsräntan sjönk och de börsnoterade fastighetsbolagen presterade bättre än Stockholmsbörsens index. Även CREDI:s huvudindex ökade, från 41,0 till 42,5, men Catella ser fortfarande en åtstramning på lånefinansieringsmarknaden.

 

– Det senaste kvartalet präglades av en oväntad Brexit med efterföljande volatilitet som mynnade ut i ett fortsatt starkt finansieringsklimat för fastighetsbolagen. En ökad riskvilja och fortsatt sökande efter avkastning banar väg för tilltagande finansiering utanför banksystemet. Det ser vi bland annat i fastighetsbolagen nyfunna intresse för obligationer och i lanseringen av nya instrument. På börsen som helhet syns nu få effekter av Brexit och fastighetsbranschen har gynnats av de fortsatt låga marknadsräntorna, säger Martin Malhotra, projektledare på Catella.

 

– Vi ser en utveckling där förväntningarna på ytterligare stimulanser från centralbankerna har gynnat fastighetsbranschen, men vi är på väg mot en brytpunkt. Historiskt har direktavkastningen på fastigheter tryckts ned av en hög BNP-tillväxt och en sänkt reporänta. Nu när BNP-tillväxten mattas av och reporäntan har nått botten förväntar vi oss en ökning av direktavkastningskraven på fastigheter i sekundära lägen och i mindre orter, säger Arvid Lindqvist, analyschef på Catella.

torsdag, 22 september 2016 15:00

Bonava säljer för 174 Mkr i Berlin

alt

Bonava-lägenheter i tyska Schönefeld, i södra delen av Berlin.

 

Bonava säljer ett bostadsprojekt i Schönefeld, Tyskland till fastighetsbolaget Industria Wohnen. Projektet består av 96 hyreslägenheter i fyra flerbostadshus. Försäljningspriset uppgår till cirka 174 Mkr.

 

Det är inte Bonavas första projekt i det här området, som ligger i södra delen av Berlin. Bonava, som enligt det oberoende marknadsundersökningsföretaget BulwienGesa är den mest aktiva bostadsutvecklaren i Tysklands storstäder, har köpt sammanlagt 115.000 kvm mark och sålt 85 nya radhus och parhus till privatkunder, och det bor redan 43 familjer i det här nya bostadsområdet.

 

Försäljningen blir den sjätte i sitt slag till Industria Wohnen. Bostadsprojektet beräknas vara färdigställt och resultatavräknas i Bonava Tyskland under fjärde kvartalet 2017.

torsdag, 22 september 2016 14:56

SBB samarbetar med HSB i Falkenberg

alt

SBB och HSB bildar gemensamt bolag som ska bygga 600 havsnära lägenheter i Bacchus-området i Falkenberg.

 

Samhällsbyggnadsbolaget (SBB) och HSB Göta har tecknat en avsiktsförklaring för utveckling av en byggrätt om 40.000 kvm i Bacchus-området nära Skrea strand i Falkenberg. Överenskommelsen innebär ett påskyndande av byggstarten och ett tillskott om cirka 450 lägenheter till tidigare planerade 150.

 

Det aktuella området, som ska bebyggas med blandade upplåtelseformer, är en konstgjord halvö vid Ätrans mynning med vattenutsikt åt tre håll.

 

– Vi kommer att bygga en helt ny stadsdel i en fantastisk boendemiljö med Skrea strand och det öppna havet. Att få genomföra projektet tillsammans med HSB innebär att vi får en stabil och stark partner med garantier om kvalitet och värden för de som senare ska bo i området, säger Ilija Batljan, vd för  Samhällsbyggnadsbolaget.

onsdag, 21 september 2016 15:45

Hemfosa anställer Pasi Nieminen

alt

                                                                                                                                           

Hemfosa etablerar egen närvaro i Finland genom att anställa Pasi Nieminen (bilden) som fastighetschef med ansvar för det finska fastighetsbeståndet som idag omfattar fastigheter till ett värde om cirka 1,1 Mdr kr. Nieminen tillträder sin tjänst på Hemfosa i januari 2017. Samtidigt fortsätter Hemfosa sitt befintliga samarbete med Ville Mannila på fastighetskonsultföretaget Mrec för att identifiera och genomföra transaktioner i Finland.

 

Genom rekryteringen av Pasi Nieminen etablerar Hemfosa en egen organisation i Finland där Hemfosa förvärvade de första fastigheterna i december 2015. Beståndet i Finland består uteslutande av samhällsfastigheter.

 

Pasi Nieminen har en bred erfarenhet inom fastighetssektorn och kommer närmast från det finska fastighetsbolaget Realprojekt Ltd där han sedan 2011 varit vice vd och senast ansvarig för fastighetsutvecklingen. Tidigare har Nieminen arbetat inom SRV Group PLC som Account Director inom Retail Development and Concepts samt inom H&M bland annat som Leasing Manager i Finland.

 

– Med Pasis erfarenhet och kunnande får vi en drivande kraft i arbetet med att förvalta och utveckla det fastighetsbestånd vi byggt upp och som vi vill ska fortsätta växa, säger Jens Engwall, vd för Hemfosa.

onsdag, 21 september 2016 15:41

Green Innovation Park i Ultuna invigd

alt

Green Innovation Park i Ultuna, Uppsala, beräknas ge plats för runt 200 företag inom gröna näringar.

 

I går invigdes Green Innovation Park i Ultuna, Uppsala – en företagspark med fokus på de gröna näringarna. Bakom satsningen står SLU, Sveriges lantbruksuniversitet och Akademiska Hus. Målet är att skapa en stadsdel för innovation och företagande där människor vill arbeta, bo och utvecklas.

 

– Green Innovation Park kommer att skapa möjligheter för många studenter, forskare och företagare att utveckla sina innovationer. Det är ett initiativ som kommer att gynna hela Uppsala och bidra till att vi kan nå vårt mål om 70 000 nya jobb till år 2050, säger Marlene Burwick (S), kommunstyrelsens ordförande.

 

Vid invigningen deltog även Erik Fahlbeck, vicerektor för samverkan Sveriges lantbruksuniversitet, Peter Bohman, regiondirektör Akademiska Hus och Urban Eriksson, vd SLU Holding AB.

 

I dag finns det ett 30-tal företag i Green Innovation Park och i och med invigningen öppnas nu upp för ytterligare aktörer till området. Satsningen Green Innovation Park har stöd av Regionförbundet i Uppsala län, Uppsala kommun och Tillväxtverket. År 2030 beräknas runt 200 företag vara etablerade och driva gröna näringar i Green Innovation Park.

onsdag, 21 september 2016 15:24

SBB köper i Linköping, Motala och Sollentuna

alt
Tellus 1 Motala. I förvärvet omfattar Tellus 1 och Basaren 7 i Motala cirka 500 lägenheter.

 

Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB (SBB) förvärvar samhällsfastigheter i Sollentuna och Linköping samt bostadsfastigheter i Motala. Den totala ytan är 57.300 kvm varav 37.500 kvm bostäder. Hyresgästerna, Stockholms läns landsting och Kunskapsskolan har långa hyreskontrakt. Fastigheterna är välskötta med stora gjorda investeringar. Bostadsfastigheterna i Motala, Tellus 1 och Basaren 7 omfattar cirka 500 lägenheter.

 

– SBB har haft en stark tillväxt på kort tid. Bolaget har efter fem månader 2.600 lägenheter och cirka 200.000 kvm lokaler. Vi är på god väg att etablera oss som en av landets större aktörer inom bostäder och samhällsfastigheter. Med en effektiv organisation och egen förvaltning ser vi fram emot att fortsätta växa i hela Sverige, säger Ilija Batljan, vd Samhällsbyggnadsbolaget.

 

I styrelsen för Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB (SBB), som ännu inte har inkommit med sin första årsredovisning, sitter Lennart Schuss som styrelseordförande samt Göran Cöster och Johan Råsberg som ledamöter. Ilja Batljan är vd och ledamot i styrelsen.

onsdag, 21 september 2016 14:10

Stigande bostadspriser i Berlin

alt

Interiör för en takvåning vid Kurfürstendamm i Berlin om 320 kvm och till ett pris om 3,75 MEUR.

 

Enligt en ny rapport från Ziegert, Berlin – Tysklands största site för bostäder – konstaterar att bostadsrättspriserna kommer växa starkt under de kommande åren, drivet av en ökande efterfrågan både från inhemska och utländska köpare, framför allt i segmentet lyxbostäder.

 

Med tanke på en befolkningsökning i Berlin om 80.000 personer i år, jämte en bred och stabil ekonomisk utveckling, tillsammans med en låg byggverksamhet, medför att alla nyckeltal talar för ett hållbart positiv prisutveckling av bostäder i Berlin.

 

– För närvarande erbjuder Berlin en potential för opportunistiska investerare men även för köpare med en långsiktig horisont, säger Nikolaus Ziegert i ett pressmeddelande.

 

Han fortsätter:

– Jämfört med London, Paris eller München, har Berlin fortfarande ganska överkomliga priser med små risker för försämrade priser.

– För lägenheter i stadsdelen Mitte, förutspås en fortsatt tillväxt med tvåsiffriga tal, säger Nikolaus Ziegert, Managing Partner för Ziegert – Bank und Immobilienconsulting. Inom fem år kommer vi att nå en prisnivå om 10.000 euro per kvm i lyxsegmentet. Medan nivåer om 4.500 till 6.000 euro per kvm, nu matchar nivån för bättre bostäder i Berlins centrala stadsdelar.

 

Ziegert ser stora möjligheter för buy-to-let investerare eftersom Berlin är en stad med många hyresrätter. Då många berlinare börjar vänja sig vid tanken på att köpa en fastighet, kommer dock många invånare i Berlin fortsätta att hyra sin bostad, även om de nuvarande låga räntorna faktiskt pekar mot att ett köp av en bostad är ett långt bättre alternativ.

 

Äldre bostäder i stadsdelen Mitte, har idag en hyresnivå med en avkastning om drygt 4 procent, eftersom hyresnivån i tidstypiska äldre byggnader har en högsta bestämd nivå på grund av en ny lagstiftning. Men direktavkastningen för nybyggda bostäder når idag nivåer över 6 procent.

 

Under de senaste åren har Berlin blivit mer internationellt. Detta har i sin tur ökat efterfrågan på möblerade lägenheter i lyxsegmentet.

 

Den internationella efterfrågan är högst bland affärsmän från Kina och Ryssland, men även från Israel och Schweiz

Antalet transaktioner för bostäder med priser om 5.000 euro eller mer per kvadratmeter ökade med hela 46,5 procent under 2014. För närvarande är efterfrågan stor på lyxlägenheter i stadsdelarna Mitte, Prenzlauer Berg, Kreuzberg, Schöneberg, Zehlendorf, Charlottenburg och Wilmersdorf. TM

onsdag, 21 september 2016 11:03

Pandox köper för 525 Mkr i Bryssel

alt

Entrén till Hilton Grand Place Brussels.


Pandox AB har ingått avtal om förvärv av Hilton Grand Place Brussels i Bryssel, Belgien. Hotellet är ett fullservicehotell i premiumsegmentet med 224 rum och en attraktiv mötesprodukt. Köpeskillingen uppgår till 55 MEUR, motsvarande cirka 525 Mkr, och finansieras av befintliga kreditfaciliteter. Den totala investeringen motsvarar ett direktavkastningskrav på drygt 6 procent.
    

Förvärvet förväntas slutföras under det fjärde kvartalet 2016 och hotellet kommer då att redovisas under affärssegmentet Operatörsverksamhet. Hotellet förväntas 2017 bidra med motsvarande cirka 125 Mkr i intäkter och 20 Mkr i cash earnings.
    

– Hotellet är strategiskt beläget i omedelbar närhet till Grand Place i Bryssel med direktaccess till centralstationen och gynnas av efterfrågan från både affärs- och fritidssegmentet. I kraft av sitt läge, sin produkt, sitt varumärke och möteserbjudande finns goda möjligheter att vinna ytterligare marknadsandelar, säger Anders Nissen, vd för Pandox.
    

Förvärvet av hotellfastigheten sker i bolag ägt av en privat investerare med ett underliggande fastighetsvärde om 55 MEUR. I tillägg kommer 3 MEUR investeras i rumsuppgradering under 2017-2018. Utöver de 224 rummen har Hilton Grand Place Brussels 17 konferensrum och ett komplett F&B-erbjudande. Driften sker för närvarande under ett managementavtal med Hilton, vilket kan konverteras till ett franchiseavtal 2019.