15 maj 2024

Redaktionen

måndag, 26 september 2016 16:01

SHH Bostad skapar 112 nya hem i Kalmar

alt

NCC:s koncept Design Duo i Kalmar omfattar nio tvåplanshus med fyra lägenheter i varje byggnad.

 

SHH Bostad har byggstartat 36 bostadsrätter i brf Sunnanäng i i villaområdet Lindsdal utanför Kalma. Projektet baseras på NCCs bostadskoncept Design Duo där husen uppförs på bara åtta månader. Ordern är värd 45 Mkr och inflyttning för första etappen påbörjas i september 2017.

 

– Vi erhöll markanvisningen för projektet så sent som i mars i år. Att vi redan nu kunnat byggstarta ett nästan slutsålt projekt är naturligtvis oerhört roligt. Ännu en gång visar vi marknaden att bostadsutveckling kan gå snabbt, säger Misha Moeremans d’Emaus, vd för SHH Bostad.

 

– Bostadsrätterna blir ett värdefullt tillskott för Kalmarborna. I en snabbt växande kommun som Kalmar behöver vi fler bostäder till rimliga priser. I Lindsdal har vi nu möjlighet att erbjuda kvalitativa och hållbara bostadsrätter, som dessutom kan byggas på kort tid, tillägger Martin Lindström, regionansvarig på SHH Bostad.

 

NCC Design Duo är hus med gedigna materialval som smidigt byggs på bara åtta månader. Allt är redan planerat och förberett i detalj innan husen byggs. Det blir nio hus i två plan med fyra lägenheter i varje. Bostäderna består av treor och fyror om 66 respektive 81 kvm.
 

I Västra Djurängen i Kalmar utvecklar SHH i samarbete med Peab ytterligare ett bostadsprojekt. Projektet omfattar 55 bostadsrättslägenheter och 21 bostadsrättsradhus. SHH säljstartar nu flerbostadshusdelen genom brf Hansagården, och räknar med en säljstart för radhusen senare i höst.

måndag, 26 september 2016 11:37

Castellum investerar 222 Mkr i Smista, Huddinge

alt

Castellum bygger ut åt Hedin Bil...


alt

... och åt Veho Bil i Smista, Huddinge.


Castellum, som sedan millenieskiftet har utvecklat cirka 49.000 kvm i Smista, Huddinge, har  har påbörjat två nybyggnationer i området. Den totala investeringen beräknas uppgå till 222 Mkr, varav 162 Mkr görs för expanderande Hedin Bil och 60 Mkr för likaledes växande Veho Bil.
    

– Vi har utvecklat Smista till Stockholms främsta kluster för bilförsäljning – och nu stärker vi vår ställning ytterligare i området, säger Henrik Saxborn, Castellums koncernchef.
    

Investeringen för Hedin Bil innebär en nybyggnation av totalt cirka 12.500 kvm varav 5.500 kvm avser ytor för bilhandel och 7.000 kvm tillhörande garage. Nybyggnationen beräknas vara färdigställd under fjärde kvartalet 2017, och genomförs enligt miljöcertifieringssystemet Miljöbyggnad med ambitionen att nå nivå Silver. Ett 15-årigt avtal har tecknats med Hedin Bil med ett årligt hyresvärde om 13,5 Mkr.
    

Den andra investeringen avser en nybyggnation om 6.900 kvm för Veho Bil, där 2.200 kvm avser lokaler för bilhandel och resterande del avser garage. Färdigställande beräknas ske under tredje kvartalet 2017. Också denna nybyggnationen genomförs enligt Miljöbyggnad med ambitionen att nå nivå Silver och hyresavtalet som tecknats är 10-årigt med ett årligt hyresvärde om 5,8 Mkr.
    

Castellum har outnyttjade krediter om cirka 8 Mdr kr, vilka kommer att utnyttjas till investeringarna.

måndag, 26 september 2016 11:08

SBB utvecklar 1.000 nya bostäder i Haninge

alt
SBB ska utveckla minst 1.000 bostäder i Jordbro och Västerhaninge.

 

Samhällsbyggnadsbolaget (SBB) och Haninge kommun har tecknat ett avtal om markreservation i Jordbro och Västerhaninge. SBB räknar med att kunna utveckla minst 1.000 nya bostäder. På kommunstyrelsens möte i veckan fattas beslut att godkänna avtalet som innebär att SBB ges möjlighet att projektera och starta utredning kring områdets fortsatta utveckling.

 

– Haninge blir bättre när vi bygger och vår vision är att Jordbro och Västerhaninge ska fortsätta att utvecklas till attraktiva, moderna och levande stadsdelar fyllda av aktivitet. Nu fortsätter vi att utveckla Haninge tillsammans med näringslivet och tecknar markreservation i dessa två strategiskt viktiga områden, säger Meeri Wasberg (S), kommunstyrelsens ordförande i Haninge kommun

 

Haninge kommun ligger söder om Stockholm och har en kraftig befolkningstillväxt med en ung befolkning. Närheten till Stockholm och en väl utbyggd kollektivtrafik gör kommunen intressant. I Haninge kan man uppleva trolsk vildmark, vandra i urskog och bada i klara skogssjöar i Tyresta nationalpark. Haninge har 20 naturreservat, nationalpark, flera friluftsområden, slott och parker. Haninges skärgård består av 3.600 öar, kobbar och skär och här finns några av de mest kända öarna i Stockholms skärgård.

 

– Som en del i vårt fortsatta tillväxt- och utvecklingsarbete för kommunen har vi inlett en rad samarbeten med olika byggföretag och centrumutvecklare. Vi har sett ett stort intresse från olika investerare den senaste tiden, samtidigt vill vi bygga värden långsiktigt och med känsla för platsens tradition och identitet, säger Peter Jemtbring, näringslivsdirektör i Haninge kommun.

 

– Vi är glada att ha fått till stånd ett avtal med Haninge kommun där vi ges möjlighet att utveckla områdena med bostäder och annan service. Vi ser fram emot ett samarbete med till exempel Jordbro kulturhus och andra lokalt engagerade invånare för att tillsammans utveckla områdena. Vi är långsiktiga i våra investeringar och vill bidra till att Jordbro- och Västerhaningeborna ska känna sig både trygga och stolta över sin stadsdel, säger Ilija Batljan, vd Samhällsbyggnadsbolaget.

alt

Kvarteret Tvillingarna i Teleborgs Centrum i Växjö.

 

I fredags gjordes Växjöbostäders och VKABs (Växjö Kommunföretag AB) försäljning av 1.923 lägenheter för 1.565 Mkr slutligen upp. Detta innebär att Heimstadenkoncernen den 1 december tillträder 1.038 lägenheter i Campus och Teleborg och att Victoria Park samma datum tar över 885 lägenheter belägna i Araby och norra Växjö. Heimstadens förvärv sker till ett underliggande fastighetsvärde om 735 Mkr vilket motsvarar 12.400 kr/kvm, medan Victoria Park köper för fastigheter för ett underliggande värde om 830 Mkr, motsvarande närmare 11.800 kr per kvm.  

 

– Vi har varit verksamma i mindre skala i Växjö sedan ett antal år och har nu äntligen kunnat komplettera med ett fint bestånd i två attraktiva stadsdelar. Det är glädjande att Växjö kommun valt att samarbeta med Heimstaden i denna transaktion. Heimstaden har nu genomfört transaktioner med de kommunala bolagen i Luleå, Skellefteå samt Växjö och vi ser fram emot fler positiva dialoger med kommuner och andra fastighetsägare runt om i Sverige, säger Patrik Hall, vd Heimstaden.  

 

– Det är glädjande att kunna avsluta vår andra kommunala affär, och dessutom etablera Victoria Park i en ny geografisk marknad. Genom denna affär når vi vårt övergripande mål om att förvalta minst 1 miljon kvadratmeter. Vi förväntar oss kunna förädla det aktuella beståndet ytterligare genom vår värdeskapande förvaltningsmodell med en social dimension, säger Peter Strand, vd Victoria Park.

alt

Sigillet köper i ett av Göteborgs bästa bostadslägen på Aschebergsgatan 40  i Vasastaden.

 

Sigillet Fastighets AB har köpt en bostadsfastighet belägen på Aschebergsgatan 40  i Vasastaden i centrala Göteborg för 185 Mkr. Byggnaden på fastigheten uppfördes 1911 i jugendstil med nationalromantiska inslag och innehåller totalt 40 lägenheter samt ett antal butikslokaler.  Total uthyrbar area uppgår till cirka 3.800 kvm varav 700 kvm lokaler.

 

– Vi är mycket glada och tacksamma att vi erhållit möjligheten att förvärva en välunderhållen, fantastiskt fin fastighet i ett av Göteborgs bästa bostadslägen, säger Henrik Nilsson, vd för Sigillet.

 

Newsec var säljarens rådgivare i affären.

 

Privatägda Sigillet äger och förvaltar ett 70-tal bostads- och kommersiella fastigheter i Göteborgs- och Stockholmsregionen med ett marknadsvärde om 4 Mdr kr.

fredag, 23 september 2016 13:46

Bostadspriserna i London City sjunker kraftigt

alt

Chester Square i Belgravia, London. Belgravia är en stadsdel i västra London i City of Westminster och i Royal Borough of Kensington. Stadsdelen är känd för sina mycket dyra bostäder. En stor del av fastigheterna i Belgravia ägs Grosvenor Estate och av hertigen av Westminster Grosvenor Group. Området har fått sitt namn från en av hertigens titlar, Viscount Belgrave. Men på grund av en Leasehold Reform Act 1967, tvingades Grosvenor Estate sälja många freeholds till sina dåvarande hyresgäster.

 

Bostadspriserna i Londons bästa lägen kommer att minska med 9 procent i år och inte stiga igen förrän år 2019. Orsakerna är två, dels har köparna drabbats av en ökad fastighetsskatt, dels är många köpare osäkra om resultatet om förhandlingarna kring Brexit, menar fastighetsmäklaren Savills (SVS.L) i ett pressmeddelande.

 

Priserna i centrala London, som omfattar huvudstadens dyraste områden i Knightsbridge, Belgravia och Mayfair, har sjunkit i två år, enligt Savills. Men resultatet av folkomröstningen om EU den 23 juni har ytterligare dämpat efterfrågan eftersom vissa köpare bidar sin tid innan de köper bostad i försök att förhandla om prisreduceringar.

 

– Brexit innebär ytterligare två år av osäkerhet vilket begränsar möjligheten av ökade priser under denna tid då förhandlingarna om Brexit pågår, säger Lucian Cook, Savills Director of Residential.

 

Värst drabbas nu byggbolag som initialt kan förlora upp till en tredjedel av sina projektvärden samtidigt som investerare avstår att gå in i kommersiella fastighetsprojekt.


Savills har förutspått att bostadspriserna år 2019 ökar med cirka 8 procent, men det beror på hur skattenivån för bostäder är då och hur de slutliga villkoren i avtalen om Brexit blir.

 

fredag, 23 september 2016 10:18

Claeson blir Stockholms nya byggeneral

alt

                                                                                                 
Jonas Claeson (bilden) blir ny så kallad byggeneral för Stockholms stad. Han tillträder sin nya tjänst som stadsutvecklingsstrateg på stadsledningskontoret den 1 oktober och efterträder Torleif Falk som blir stadens nya stadsarkitekt.
    

Jonas Claeson är utbildad planeringsarkitekt med ett stort intresse för hållbar stadsutveckling. Han kommer närmast från stadsbyggnadskontoret där han de senaste åren har varit enhetschef på planavdelningen. Han har även haft ett övergripande ansvar vid planering och miljöprofilarbetet för Norra Djurgårdsstaden och även arbetat med att utveckla planprocessen.
    

– Vi är mycket glada över att Jonas kommer till oss på stadsledningskontoret. Hans stora kunskap och breda erfarenheter kommer att vara värdefulla i arbetet med att nå målet om 40.000 bostäder och samtidigt skapa hållbara stadsmiljöer för alla stockholmare, säger stadsdirektör Ingela Lindh.
    

Claesons uppdrag kommer att fokusera på uppföljning av bostadsmålen och samordning av stadens arbete precis som tidigare. Han kommer också att arbeta med olika utvecklingsprojekt för att säkerställa att planeringen sker med ett helhetsperspektiv, exempelvis när det gäller skol- och förskoleplanering eller de offentliga miljöerna.

fredag, 23 september 2016 10:16

Profi anlitar JLL i Solna

alt

Profi utvecklar The Block på Armégatan i Solna. Fastigheten var ursprungligen huvudkontor för svenska Shell.


Profi Fastigheter har tecknat ett exklusivt uthyrningsavtal med JLL för att hyra ut 4.500 kvm kontor- och restaurangytor för The Block i Solna.
    

The Block ligger på Armégatan i Solna och har en mycket speciell karaktär och arkitektur. Fastigheten uppfördes ursprungligen som huvudkontor för Svenska Shell i mitten av 70-talet och innefattar totalt 12.000 kvm kommersiella lokaler samt garage och markparkering. På taket utvecklar Profi tillsammans med Panorama Bostad privata bostäder med terrasser och trädgårdar signerade Tham & Videgård.
    

– Det är spännande att få utveckla The Block tillsammans med Profi Fastigheter. Denna profilstarka byggnad, endast 7 min från T-centralen, förtjänar inga vakanser, säger Karl Henrik Lenneryd, uthyrningsansvarig på JLL.

fredag, 23 september 2016 10:10

Castellum hyr ut till Mio i Lund

alt

Möbelkedjan Mio har hittat rätt fastighet för en etablering i Lund.


Mio har tecknat ett hyresavtal för en butik i Castellums fastighet på Traktorvägen 11 vid Lunds västra infart. Mio kommer hyra merparten av den lägre delen av fastigheten, totalt cirka 5.165 kvm i två plan. Butiken kommer ligga på plan 2 och nås via en ny entré. Lager, kundmottagning och inlastning kommer ligga på markplan.
    

Detta innebär att Castellum kommer att ta ett helhetsgrepp för renovera huset invändigt och att utvändigt ge huset ett enhetligt utseende. Målet är att miljöklassa byggnaden enligt Miljöbyggnad Silver, och inflyttning är planerad till hösten 2017.

alt

Max Barclay, vd för Newsecs svenska rådgivningsverksamhet.

 

Tack vare fortsatt goda marknadsförutsättningar bedömer Newsec att den totala transaktionsvolymen på den svenska kommersiella fastighetsmarknaden kommer att nå nya rekordnivåer om 180-190 miljarder kronor under 2016, enligt höstens upplaga av Newsec Property Outlook som publiceras idag. En kraftfull befolkningstillväxt och en ökad efterfrågan på bostäder håller på att förändra fastighetsmarknaden i våra större städer.

 

– Bristen på bostäder och människors önskan att bo mer centralt innebär att alla typer av fastigheter som är lämpliga för bostäder håller på att konverteras. Mer eller mindre alla lämpliga kontorsbyggnader i innerstäderna, bortsett från delar av CBD, har stora möjligheter att omvandlas till bostäder förr eller senare, säger Max Barclay, vd för Newsecs svenska rådgivningsverksamhet.

 

Stockholms stad har satt som mål att bygga 140.000 bostäder fram till 2030, varav 37.000 planeras att byggas i innerstaden. Som ett resultat kommer hela stadsbilden att förändras och det ställs nya krav på servicefunktionerna, det vill säga tjänster som är bättre anpassade för behoven hos boende än hos förvärvsarbetande. Många större städer i Europa står inför samma omvandling av fastighetsmarknaden.

 

Riksbanken meddelade i september att reporäntan lämnas oförändrad på -0,5 procent och att det historiskt låga ränteläget förväntas ligga kvar fram till 2017/2018. God tillgång på finansiering samt brist på andra attraktiva investeringsalternativ bedöms bidra till ett fortsatt stort intresse för fastigheter. Newsec förutspår därför att den totala svenska transaktionsvolymen kommer att nå nya rekordnivåer och uppgå till mellan 180 och 190 miljarder kronor under 2016.

 

Marknadsrapporten Newsec Property Outlook har publicerats sedan 2001.