15 maj 2024

Redaktionen

onsdag, 28 september 2016 17:37

Castellum emitterar gröna obligationer

alt

Ulrika Danielsson, ekonomi- och finansdirektör i Castellum.

 

Castellum har genomfört sin första emission av gröna MTN-obligationer. Emissionen omfattade totalt 1.000 Mkr i form av obligationer med en löptid om 5 år. Emissionen genomfördes som dels en fastränteobligation om nominellt 350 Mkr med en årlig kupongränta om 1,875 procent, dels en obligation om nominellt 650 Mkr med en rörlig ränta motsvarande Stibor 3mån + 1,95 procent.

 

Obligationerna emitterades inom ramen för Castellums befintliga MTN-program och kommer att vara noterade på Nasdaq Stockholm. Handelsbanken har agerat rådgivare i arbetet med att utforma Castellums gröna ramverk och är även den bank som genomförde emissionen.

 

– Castellum har höga ambitioner inom hållbarhetsområdet – och det är glädjande att notera det betydande investerarintresse som finns för att bidra till att finansiera vårt långsiktiga arbete, säger Ulrika Danielsson, ekonomi- och finansdirektör i Castellum.

onsdag, 28 september 2016 17:33

Poseidon startar ny etapp i Örgryte Torp

alt
Poseidons hus i Örgryte Torp får sedumtak.

 

Nu har Bostads AB Poseidon börjat schakta för ytterligare 155 hyresrätter i den nya stadsdelen Örgryte Torp i Göteborg. Husen ska vara färdigbyggda årsskiftet 2018/2019 med en beräknad inflyttning strax därefter.  Totalt bygger Poseidon 219 lägenheter i området.

 

– Det är väldigt roligt att få vara med att bygga en helt ny stadsdel i blandad bebyggelse med såväl hyresrätter som bostadsrätter och radhus i eget ägande. Dessutom i ett område som är så attraktivt, centralt men ändå mitt i naturen, säger Göran Leander, chef för affärsutveckling på Poseidon.

 

Arkitekturen i den nya stadsdelen är samordnad med de andra byggherrarna HSB, Bonava och Skanska.

 

– Det som skiljer vår nya fastighet från grannarna är sedumtaken, en miljöåtgärd för att minska dagvattenflödet ner i stadens vattensystem. Men det ger också huset ett fint utseende, speciellt för grannarna, säger projektchef Thomas Svensson.

onsdag, 28 september 2016 12:21

Brinova klar för handel på First North

alt

Brinova äger bland annat kontorsfastigheten Karl XV 18 omfattande cirka 14.000 kvm på Borgmästargatan i Landskrona.


Nu har Brinova Fastigheter godkänts för listning på Nasdaq First North Premier med första handelsdag i morgon fredag den 30 september. Aktien kommer att handlas under kortnamnet BRIN B med ISIN-kod SE0008347652. I samband med listningen har styrelsen för Brinova upprättat en bolagsbeskrivning som nu offentliggörs.
    

Listningen av Brinovas B-aktier på First North Premier är ett viktigt steg i Bolagets expansionsplan. Den skapar goda förutsättningar för fortsatt tillväxt med en bred aktieägarbas och bättre finansieringsmöjligheter för kommande förvärv samt möjlighet till billigare lånefinansiering för  befintliga fastigheter.
    

– Vi ser mycket positivt på listningen på First North Premier. Den kommer att ge ökad synlighet för bolaget och därmed underlätta vår marknadsföring och möjlighet att attrahera kapital, säger Per Johansson, vd för Brinova.
    

Han fortsätter:
- Det har varit ett stort intresse för vår listning mot bakgrund av Bolagets inriktning och expansionsplaner inom segmenten bostäder och samhällsfastigheter.
    

Brinova är ett bolag med fokus på fastigheter i södra Sverige och är verksamt inom tre segment: Hyresbostäder, samhällsfastigheter och kommersiella lokaler. Bolaget har idag 43 fastigheter på totalt cirka 137.000 kvm med ett marknadsvärde på cirka 1,7 Mdr kr. De största hyresgästerna är Arbetsförmedlingen, Landskrona stad, Malmö stad, Migrationsverket och Trafikverket. Huvudägare i bolaget är Backahill Holding AB och Fastighets AB Balder.
    

Brinova siktar på att kraftigt expandera dagens bestånd om 1,7 Mdr kr till cirka 4,0 Mdr kr år 2018. Avsikten är att växa såväl organiskt som genom förvärv och nybyggnationer. En central del av expansionen är att i nära samarbete med kommunerna på förvaltningsorterna leverera och förvalta samhällsnyttiga fastigheter som äldreboende, LSS-boende och skolor.

onsdag, 28 september 2016 12:18

NCC renoverar för Region Halland

alt

NCC renoverar “Pepparkakshuset” på Halmstads sjukhusområde.


Nu börjar NCC renovera det kulturhistoriska ”Pepparkakshuset” på Halmstads sjukhusområde så att barn- och ungdomspsykiatrin, BUP kan flytta in. I uppdraget ingår även att anpassa ett kontorshus för landstingets IT-avdelning. Ordern från Region Halland är värd 52 Mkr.  
    

– BUP:s nuvarande lokaler på Fiskaregatan är inte funktionella, varken vad gäller innemiljön eller för psykiatrisk verksamhet, säger Jan-Ove Elofsson, projektledare på Region Halland.
    

Mottagningen flyttar därmed till sjukhusområdet och in i ett av lasarettets äldsta hus. Det bruna tegelhuset har ett kulturhistoriskt värde och var en gång i tiden länets första sjukhus för psykiatrivård. Ombyggnaden omfattar en yta på 2.100 kvm.
    

– NCC bygger en funktionell mottagning med moderna vårdrum anpassade för verksamheten. Det blir också en bättre innemiljö med ny ventilation och sunda material. Den kulturhistoriska fasaden bevaras och vi rengör fasaden och taket, säger NCC:s projektchef Malin Persson.
    

Renoveringsuppdraget för Region Hallands IT-avdelning med 110 medarbetare omfattar en kontorsbyggnad 3.800 kvm på sjukhusområdet. Även här byts ventilationssystemet ut för bättre luft och värme. Uppdraget beräknas var klart om drygt ett år, i november 2017.

tisdag, 27 september 2016 17:12

AFA vill bygga 400 bostäder vid Sabbatsberg

alt

Längs Torsgatan planerar AFA Fastigheter ett torg i korsningen mellan Torsgatan och nya Torsgränd som blir en av de viktiga målpunkterna längs Torsgatan och den nya entrén upp till Sabbatsberg.

 

alt

Kvarteren kring Torsgränderna har en lång och rik historia som förändras över tid – från 1700-talet och framöver.

 

alt

Torsgränderna skapar förutsättningar för mer liv och rörelse längs framför allt Torsgatan som idag upplevs som relativt ödslig och outnyttjad.

 

alt

Torsgränderna skapar möjligheter till park, kulturliv och storstadspuls för 1000 Stockholmare!

 

AFA Fastigheter presenterar ett förslag som kan resultera i 400 bostäder i det nya området Torsgränderna vid Sabbatsberg i centrala Stockholm. Förslaget har tagits fram utifrån stadens ambitioner och ett visionsarbete tillsammans med bland annat husets befintliga hyresgäster, som innebär en vidareutveckling av fastigheten Sabbatsberg 22 som gränsar mot Torsgatan.

 

Närmast inväntas ett positivt beslut från Stadsbyggnadsnämnden om att detaljplanearbetet kan påbörjas.

 

Länsstyrelsen har beräknat att det bara i Stockholms stad behöver byggas 16.000 bostäder per år fram till 2030. AFA Fastigheter vill bidra till detta mål genom att bygga nya lägenheter och samtidigt skapa en välkomnande del i Stockholms innerstad, där hållbart boende samsas med parker, kulturliv och handel.

 

– Vårt förslag visar tydligt hur en otillgänglig och sluten plats med befintlig bebyggelse, som av många upplevs som tom och otrygg, istället kan bli en levande och inbjudande plats för många. Nu hoppas vi att Stockholms stad beslutar att sätta fart framåt så att fler bostäder kan tillföras i innerstaden, säger Gunilla Högbom, Chef Projekt AFA Fastigheter.

 

Förslaget knyter samman två centrala stadsdelar, Vasastan och Norrmalm, genom att kombinera aktivt gatuliv med kulturrika parkmiljöer. Med butiker i gatuplan och nya stråk anpassade för gående och cyklister skapas liv och rörelse som ökar tryggheten i området. Arkitekturen bygger också vidare på Stockholms uppskattade kvartersstad och Atlasområdets karaktäristiska nivåskillnader.

alt

                                                                                                                                   
Cushman & Wakefield har anställt Sama Amsih (bilden t v) och Annika Engströmer (t h) till affärsområdet Valuation & Advisory. Amsih kommer från JLL, där hon både arbetat med värdering och som projektledare inom Corporate Solutions medan Engströmer närmast kommer från Newsec, där hon haft en ledande roll och ansvarat för ett antal större värderingsuppdrag. Annika Engströmer är auktoriserad värderare samt certifierad av RICS och har över 20 års erfarenhet från bland annat Aberdeen Property Investors samt DTZ.
    

– Cushman & Wakefield är marknadsledande inom värdering med målsättningen att ständigt ligga i framkant. Vår stabila personalstyrka och vårt strukturerade arbetssätt är grunden, men det är också viktigt att få in nya medarbetare med olika erfarenheter i teamet. Vi är väldigt glada att Annika, valt att återvända till oss med ännu mer kunskap och erfarenhet i bagaget och att Sama med nyttig erfarenhet både från hyresgästrådgivning och värdering valt oss. Båda har en noggrannhet och struktur som kommer att passa väl in, säger Sven Erik Hugosson, Head of Valuation & Advisory.

tisdag, 27 september 2016 11:25

Skanska bygger Hisingsbron för 1,4 Mdr

alt

Nya Hisingsbron har ritats av danska Dissing+Weitling.


Skanska har i ett joint venture med MT Højgaard tecknat avtal med Trafikkontoret Göteborgs Stad om att bygga Hisingsbron över Göta älv. Kontraktet är totalt värt 2 Mdr kr, varav Skanskas andel uppgår till 70 procent, motsvarande cirka 1,4 Mdr kr.
    

– Hisingsbron kommer att bli ett nytt landmärke i Göteborg, men vi på Skanska vill också att bygget av den nya bron ska utmärka sig inom säkerhet och miljö. Trafikkontoret har även ställt sociala krav i det här projektet, vilket innebär att vi kommer att ta emot ett antal praktikanter och ge dem chansen till nya jobbmöjligheter, säger Henrik Gerber, projektchef Skanska Sverige.
    

Projektet är en totalentreprenad och bron blir en så kallad lyftbro av stål och betong. Utöver själva bron omfattar projektet även en anläggning för spårvägstrafik, nya vägar och anslutningar, installationsarbeten, maskiner och styrsystem för bron samt rivning av gamla Götaälvbron från 1939. MT Højgaard svarar för stålarbetena inklusive mekanik.
    

Bakom Trafikkontorets val av entreprenör ligger utöver pris även organisation, genomförandeplan och säkerhetsarbete. Projektet kommer som mest att sysselsätta 250 personer på Skanska.
    

Byggstart är planerad till januari 2017 och projektet beräknas vara helt färdigställt 2022.

tisdag, 27 september 2016 11:21

Starkt andra kvartal i Stockholm

alt

Olle Zetterberg, vd för Stockholm Business Region.


Enligt Stockholmkonjunkturen, en rapport från Stockholm Business Region, fortsatte Stockholms näringsliv sin positiva utveckling under årets andra kvartal. Rapporten visar att lönesumman och antalet nya företag ökade samtidigt som arbetslösheten minskade i jämförelse med motsvarande kvartal 2015.
    

– Stockholms tillväxt fortsätter, arbetsmarknad stärks och bostadsbyggandet tar fart vilket är glädjande och viktigt för stadens fortsatta utveckling, säger Olle Zetterberg, vd Stockholm Business Region.
    

Under perioden startades 6.378 företag i länet, varav 3.761 i staden, vilket innebar en ökning med 20 respektive 21 procent jämfört med motsvarande period i fjol. Sysselsättningen i länet ökade mest inom byggindustrin samt företag verksamma inom vård och omsorg. Antalet lediga jobb steg i både Stockholms län och stad med antalsmässigt störst ökning bland företag verksamma inom finansiell verksamhet och företagstjänster.
    

Under de senaste fyra kvartalen har länet fått 35.000 fler invånare varav 10.800 i staden motsvarande befolkningsökningar på 2 respektive 1 procent. Bostadsbyggandet ökade till cirka 15.800 lägenheter i länet, varav 6.500 i staden, vilket motsvarade ökningar om 13,4 respektive 64,6 procent.

tisdag, 27 september 2016 11:17

Colliers hyr ut åt Castellum i Rosersberg

alt

Brittiska Gear4Music hyr av Castellum i Rosersberg norr om Stockholm.


Gear4Music har skrivit på ett femårigt avtal med Castellum och hyr 3.500 kvm lager och showroom på Tallbacksgatan 16 i Rosersberg. Colliers International har varit delaktiga i uthyrningen.
    

– Det här är en affär som gått relativt snabbt mycket tack vare Castellums snabba återkoppling till kunden. Vi vet hur viktigt det är att driva en snabb och tydlig uthyrningsprocess vilket vi kunde göra tillsammans med Castellum. Det känns också roligt att hjälpa ett företag som Gear4Music att nyetablera sig i Sverige, säger Christer Randmaa, uthyrare på Colliers.
    

Brittiska Gear4Music, är en ledande återförsäljare av musikinstrument och musikutrustning, som nu väljer att etablera sig i Sverige. Företaget säljer musikinstrument på nätet och de nya lokalerna kommer att förkorta leveranstiderna till kunderna. 
    

– Gear4Music har valt Sverige för att etablera sitt första Europeiska distributionscenter och vi förväntar oss vara i drift från november i år. Som Englands ledande återförsäljare av musikinstrument och musikutrustning är fastigheten vi valt optimal för att förbättra leveranstider till kunder i hela Skandinavien och samtidigt minska fraktkostnaden, säger Robert Newport, Head of European Operations, Gear4music.

måndag, 26 september 2016 16:07

Henning Larsen ritar Uppsala stadshus

alt

Henning Larsens Architects förslag "Fröja ånyo” kommer att ligga till grund för Uppsalas nya stadshus. Bilden visar byggnaden sedd från Resecentrum (fasad mot sydost). 

 

I går presenterades vinnaren i arkitekttävlingen för att utforma ett nytt, om- och tillbyggt stadshus i Uppsala. Det vinnande förslaget heter “Fröja ånyo” och är ritat av arkitektkontoret Henning Larsen Architects.

 

Enligt juryn är “Fröja ånyo” det förslag som mest övertygande förenar funktionella krav och arkitektonisk kvalitet.

 

Juryn skiver: ”Fröja ånyo har potential att bli ett värdigt stadshus och fullända det hus som Erik och Thore Ahlsén påbörjade för platsen. Förslaget passar väl in i stadsbilden och är robust i sitt grundkoncept med stora möjligheter att utvecklas, både under projekteringsfasen och som byggnad.”

 

Det vinnande förslaget är en grund för det fortsatta arbetet och det kommer att ske en utveckling och förändring av projektet i dialog mellan beställaren och arkitekten.

 

– Vår vision är ett inbjudande modernt stadshus som främjar dialog med invånarna och som är en funktionell mötes- och arbetsplats för medborgare, tjänstemän och förtroendevalda. Samtidigt vill vi bevara stadshusets urspungliga arkitektoniska värden. Jag tycker att det vinnande förslaget har lyckats lösa den svåra ekvationen på ett mycket elegant sätt, säger kommunstyrelsens ordförande Marlene Burwick (S), som har varit juryns ordförande.

 

Ombyggnaden av stadshuset ska inledas år 2017 och planeras att vara klar år 2020.