16 maj 2024

Redaktionen

fredag, 30 september 2016 16:12

Fabege lämnar Gamla Stan

alt

Pan 1 i Gamla Stan, Stockholm.

 

Fabege har avyttrat fastigheten Pan 1 i Gamla Stan i Stockholm till AB Parts & Paomees. Fastigheten är belägen med adress Stora Nygatan 40/Lilla Nygatan 23 och omfattar 3.150 kvm uthyrbar area, varav merparten är kontor.

 

Försäljningen sker i bolag med ett underliggande fastighetsvärde om 180 Mkr och ger ett resultat om 15 Mkr före skatt respektive 23 Mkr efter skatt.  Resultatet kommer att redovisas under tredje kvartalet.

 

– Pan var vår enda kvarvarande fastighet i Gamla Stan och försäljningen är i linje med vår affärside om renodling och fokusering på våra prioriterade områden, kommenterar  Klaus Hansen Vikström, vice vd och affärsutvecklingschef på Fabege.

alt

Skanska deltar i utbyggnationen av spårvägen i San Diego – ett projekt där den totala kontraktsumman är cirka 8 Mdr kr.


Skanska har, som en del av Mid-Coast Transit Contractors, tecknat avtal med San Diego Association of Governments (SANDAG) om att bygga Mid-Coast Trolley i San Diego i sydvästra USA. Den totala kontraktssumman uppgår till 922 MUSD, varav Skanskas andel värderas till 307 MUSD, cirka 2,6 Mdr kr.
    

Mid-Coast Trolley omfattar 18,5 km och innehåller nio nya stationer på den befintliga spårvägen från Old Town Transit Center till University City. Den nya spårvägen kommer förbättra resealternativen till arbete, utbildning, sjukvård och handelsplatser samt för pendlare och besökare.
    

Mid-Coast Transit Contractor är ett joint venture med Stacy och Witbeck, Herzog och Skanska. Stacy och Witbeck leder samriskbolaget. Byggnationen har påbörjats och projektet väntas vara färdigställt 2021.

torsdag, 29 september 2016 17:51

CushWake: Mot nytt rekordår

alt

Daniel Anderbring, Head of Research, Cushman & Wakefield i Sverige.

 

Efter tredje kvartalets slut konstaterar Cushman & Wakefield att den svenska transaktionsmarknaden fortsätter att vara mycket aktiv och likvid. Det gäller både i ett historiskt perspektiv och i jämförelse med övriga Europa, där aktiviteten generellt sett varit avtagande. Under årets första nio månader genomfördes fastighetstransaktioner i Sverige till ett totalt värde av 134 Mdr kr. Det innebär en ökning med 31 procent i jämförelse med motsvarande period 2015. Justerat för Castellums förvärv av Norrporten, årets i särklass största fastighetsaffär, steg transaktionsvolymen med 5 procent.

 

Under perioden svarade institutionella investerare och onoterade fastighetsbolag för den största aktivitetsökningen. Totalt ökade de sina investeringar med drygt 20 Mdr kr, vilket motsvarade en ökning i förvärvsvolymen för dessa kategorier med drygt 50 procent.

 

Transaktionsmixen präglades av en stor andel bostäder och kontor, det sistnämnda mycket som en konsekvens av försäljningen av Norrporten. Flerbostadshus utgjorde 30 procent av totalvolymen eller drygt 40 Mdr kr. Det är en ökning med 60 procent i jämförelse med samma period 2015.

 

En mindre men snabbt växande kategori utgörs av hotellfastigheter där aktiviteten mer än dubblerades. Även handelsfastigheter var aktivt segment med en omsättning som efter årets tre första kvartal är snudd på lika stor som under hela 2015.

 

Svenska investerare flyttade fram positionerna och stod för nära 87 procent av förvärvsvolymen under de tre första kvartalen. Bland de internationella köparna syntes främst aktörer från Storbritannien samt schweiziska Partners Group som genomförde två större förvärv under perioden. 

 

– Med största sannolikhet blir 2016 ännu ett mycket starkt år för den svenska transaktionsmarknaden med en likviditet som ligger kvar i Europatopp. Under de senaste tio åren så har det fjärde kvartalet typiskt varit årets mest aktiva med investeringsvolymer på mellan 20 Mdr kr och 70 Mdr kr, säger Daniel Anderbring, Head of Research, Cushman & Wakefield i Sverige.

 

Han tillägger:

– I genomsnitt de senaste tio åren så har transaktioner för 39 Mdr kr genomförts sista kvartalet. Skulle detta gälla även under årets fjärde kvartal får vi en rekordomsättning, men även med ett utfall kring tioårslägsta skulle helåret summeras till drygt 150 Mdr kr, vilket blir ett av de bästa transaktionsåren.

alt

Willhem byter bort Friskväderstorget i Norra Biskopsgården, Göteborg.

 

Vid styrelsemöte den 28 september beslutade styrelsen i Bostadsbolaget i Göteborg att gå vidare med planerna kring en fastighetsaffär i Biskopsgården. Om planerna blir verklighet kommer Bostadsbolaget att köpa Willhems hus på Friskväderstorget i Norra Biskopsgården och samtidigt sälja en fastighet i Södra Biskopsgården till Willhem.

 

– Jag är väldigt nöjd med styrelsens beslut som betyder att Bostadsbolaget kan satsa ännu mer fokuserat i området. Genom affären får både vi och Willhem bättre förvaltningsenheter, säger Kicki Björklund, vd för Bostadsbolaget.

 

Affären innebär att Bostadsbolaget förvärvar en fastighet med 140 lägenheter och ett tiotal lokaler. Samtidigt avyttras en fastighet med cirka 80 lägenheter och en gemensamhetslokal. Köpet grundas på två oberoende externa marknadsvärdebedömningar.

 

Liksom förvärvet i Hammarkullen tidigare i år krävs ett slutligt godkännande av kommunfullmäktige i Göteborg. När ärendet ska behandlas i kommunfullmäktige är ännu inte klart.

torsdag, 29 september 2016 17:45

Fler lägenheter i Lindholmshamnen

alt

Lindholmshamen bebyggs med cirka 600 lägenheter under de närmaste fem åren.

 

I går kväll togs det första spadtaget för det nya bostadsområdet i Lindholmshamnen i Göteborg. Totalt blir det cirka 600 lägenheter i unikt vattennära läge. Det är 150 fler lägenheter än först planerat. Av det totala lägenhetsbeståndet utökas också andelen små lägenheter.

 

– Det är väldigt spännande att det byggs så här många lägenheter i ett så unikt vattennära läge. Lindholmen är på god väg att bli en av Göteborgs absolut mest attraktiva stadsdelar med en hållbar levande blandstad som fundament, säger Thomas Nygren, projektchef på Älvstranden Utveckling.

 

I Lindholmshamnen ska det förutom bostäder också skapas parker, levande mötesplatser, en attraktiv restaurang vid vattnet och ett myllrande stadsmässigt liv mellan husen även på kvällar och helger.

 

Området, som ska stå färdigt 2021, planeras och utvecklas av ett konsortium bestående av Skanska, Peab, HSB och kommunala Älvstranden Utveckling.

alt

Visionsbild av hur Byleden kan komma att utvecklas. Bild: Erseus arkitekter.

 

Järfälla kommun går nu ut på samråd med en ny detaljplan för Byleden, ett område som idag har landsvägskaraktär med gles bebyggelse. Den nya detaljplanen gör det möjligt att bygga cirka 400 nya bostäder längs en ny stadsgata när Byleden ändrar karaktär från just byled till stadsgata. Som komplement till bostäderna blir det lokaler för handel och kontor i gatuplan.

 

I söder, vid korsningen Byleden/ Skälbyvägen bedöms det vara lämpligt med högre bebyggelse upp till sex våningar. Här kan både bostäder och centrumverksamhet rymmas. Därefter föreslås antalet våningar trappas ned längre norrut där bebyggelsen övergår slutligen till radhus, stadsradhus och parhus i två till tre våningar.

 

Detaljplanen ligger inom influensområdet för den nya tunnelbanan där Järfälla kommun har åtagit sig att uppföra cirka 14.000 bostäder fram till 2030 i den så kallade Stockholmsöverenskommelsen.

alt

                                                                                 
Humlegårdens projektvolym ökar kraftigt och bolaget har därför beslutat sig för att förstärka organisationen på avdelningen för Investering och Utveckling. Det senaste tillskottet hämtas från de egna leden. Jens Folkesson (bilden), idag marknadsområdeschef, tillträder rollen som projektchef med start den 1 november. Han kommer framförallt att fokusera på uppförandet av Grow Hotel i Solna strand. Rekryteringen av en ny marknadsområdeschef inleds omgående.
    

Jens Folkesson har arbetat på Humlegården sedan 2008, inledningsvis med fokus på uthyrning och sedan 2010 som marknadsområdeschef där han idag ansvarar för över 200.000 kvm uthyrningsbar yta i Stockholm. Han har under sin tid på Humlegården varit involverad i flertalet transaktioner och projekt, som ett led i Humlegårdens strategi att skapa ett nära samarbete mellan förvaltningen av det befintliga beståndet och utvecklingsprojekten.
    

– Jens har stor erfarenhet från flera delar inom vår bransch, och en gedigen förståelse för vår affär och kundrelationens betydelse, vilket är en kompetens vi tycker passar rollen som projektchef mycket väl. Han för även med sig en spetskompetens inom förvaltning, något som vi ser som en stor fördel att ha med oss i våra projekt, säger Maria Lidström, chef för investering och utveckling på Humlegården.
    

Humlegården har ett flertal stora projekt på gång. De fyra största pågående satsningarna innebär investeringar om cirka 2 Mdr kr under de kommande 2-3 åren. Enbart dessa projekt omfattar cirka 55.000 kvm bruttoarea.

torsdag, 29 september 2016 11:44

Nordisk Renting i nya avtal

alt

Caroline Bertlin, vd för Nordisk Renting.


Nordisk Renting har genomfört en sale and leaseback-transaktion om 51 MEUR (490 Mkr) med finska Posti Kiinteistöt, en del av Posti Group. Affären gäller en logistikfastighet i Orimattila, Lahtis, och är för Posti Groups ett led i att frigöra kapital för förnyelse och tillväxt.
    

Vidare har Nordisk Renting tagit över GE Capitals 50-procentiga andel av Airside Properties, som äger och hyr ut tre flygplatsfastigheter på Köpenhamns flygplats. Kunder i dessa fastigheter är framförallt SAS, men även Sodexo och CAE (utbildningsleverantör inom flygindustrin). Fastighetens underliggande substansvärde är 198 MDKR (255 Mkr).
    

– Detta avslutar en stark relation som började 2001 mellan Nordisk Renting, SAS och GE Capital. Det har varit en fantastisk resa och vi önskar både Nordisk Renting och SAS det bästa för framtiden. Detta innebär också GE Capitals slutliga exit vad gäller kommersiella fastigheter i Norden, säger Mattias Lundstöm, vd GE Capital Norden.
    

Slutligen fortsätter Nordisk Renting långsiktiga relation med Mercedes-Benz. Ett nytt tioårigt hyresavtal har tecknats för ett logistikcenter i Lerum, Göteborg. Det ursprungliga hyresförhållandet mellan parterna sträcker sig tillbaka till 2003.
    

– Vi är mycket glada över att få möjlighet att expandera vår verksamhet i Norden, genom att stödja både nya och befintliga kunder. Dessa transaktioner är väl i linje med vår strategi – kundfokuserade lösningar baserade på strategiska fastighets och infrastrukturtillgångar, säger Caroline Bertlin, vd för Nordisk Renting.

onsdag, 28 september 2016 17:43

MER inreder 18.000 kvm åt Arbetsförmedlingen

alt
Cecilia Bejdén, vd på MER.

 

MER har tecknat ramavtal med Arbetsförmedlingen. I avtalet ligger bland annat att utforma Arbetsförmedlingens nya huvudkontor Humlegårdens planerade fastighet Grow, ritad av Tham & Videgård, i Solna. Kontoret omfattar cirka 18.000 kvm och inredningsprojektet väntas bli ett av de största i Sverige under de kommande åren.

 

– Genom vår kunskap i arkitektur, verksamhetsutveckling och projektledning ser vi fram emot att säkerställa att Arbetsförmedlingen får en arbetsplats som är anpassad efter verksamheten och där organisationen får möjlighet att utvecklas, säger Cecilia Bejdén, vd på MER.

 

I och med flytten till Solna kommer Arbetsförmedlingen att lämna sitt nuvarande kontor i Stockholm city. Flytten till det nya kontoret, som ska stå färdigt 2019, är ett led i Arbetsförmedlingens förnyelseresa och ett centralt steg i arbetet med att uppfylla organisationens vision.

 

– Kontoret är ett strategiskt verktyg som påverkar en organisations identitet, kultur, arbetssätt och flexibilitet. För framgångsrika organisationer är det tydligt att ett väl utvecklat kontor ger bättre verksamhet och nöjdare medarbetare, betonar Cecilia Bejdén.

onsdag, 28 september 2016 17:40

Teatern lyfter AMF:s Ringen

alt

Restaurangerna i Teatern i Ringen centrum på Södermalm bidrar till att göra Ringen till en populär mötesplats.

 

AMF Fastigheters Ringen centrum vid Skanstull på Södermalm går starkt efter lanseringen av restaurangtorget Teatern i december förra året. Efter att de nio köken med olika matinriktningar öppnade i december i fjol har Ringen centrum fått cirka 250.000 nya besökare.

 

Teaterns framgång syns också på omsättningen. Under januari-augusti 2016 har Ringen centrums totala omsättning ökat med 12 procent jämfört med samma period föregående år.

 

– Teatern har fått ett fantastiskt mottagande! Ringen centrum har nu cirka 250.000 fler besökare än tidigare, gäster som inte bara njuter av Teaterns erbjudande, utan också passar på att handla i Ringens övriga butiker. Skanstull har blivit ett nytt nav på Södermalm och med Stockholms stads satsningar i området framöver kommer också kopplingar till närförort att förstärkas, säger Per Helgesson, marknadsområdeschef på AMF Fastigheter.

 

AMF Fastigheter har utvecklat Teatern tillsammans med matentreprenören Ricard Constantinou, som nyligen tilldelats Gulddrakens hederspris ”Årets matvisionär”.