15 maj 2024

Redaktionen

måndag, 03 oktober 2016 18:05

Catella etablerar Solnaberg Property

alt

Bergshamra Bro uppfördes år 1986. Bild: Holger Ellgaard

 

Fonden CapMan Nordic Real Estate har tecknat avtal om att sälja Bergshamra Bro (fastigheten Bladet 3) i Solna i norra Stockholm till Solnaberg Property AB (publ), ett företag etablerat av Catella. Köpesumman är 858 Mkr. Bergshamra Bro, som sträcker sig över och längs med E18 i Stockholm, omfattar 31.325 kvm och består av fyra sammanhängande kontorsbyggnader och dess största hyresgäst är försäkringsbolaget If.  Finska CapMan gör en vinst i försäljningen då bolaget köpte Bladet 3 under våren 2014 för 653 Mkr.

 

Genom affären blir 275 kunder till Catella Bank ägare till fastigheten och bolaget Solnaberg Property ska på sikt avses noteras på Nasdaq First North. Torbjörn Wiberg har utsetts till vd för bolaget. Catellas Corporate Finance har agerat finansiell rådgivare i transaktionen och i samarbete med Catella Bank genomfört kapitalanskaffningen om 376 Mkr samt arrangerat finansieringen av förvärvet.

 

Från Catellas sida har Martin Malhotra varit ansvarig för att genomföra och driva projektet. Han säger:
    – Det starka intresset vi mött från både institutionella och privata investerare, tillsammans med den attraktiva finansiering som Solnaberg Property AB (publ) erhållit, visar på CapMans imponerande utveckling av fastigheten.

 

Affären utgör en del i Catellas strategi att rådge kvalificerade ägare, köpare och säljare av fastigheter inom fastighetsbranschen och att erbjuda kunder inom Wealth Management unika investeringsmöjligheter av hög kvalitet inom fastighetssektorn baserat på Catellas djupa analys.

 

I ett gemensamt uttalande säger Robert Fonovich, chef för Catellas Corporate Finance i Sverige och Tord Topsholm, vd för Catella Bank:  

– Det är glädjande att se hur vår strategi genomförs i praktiken genom ett nära samarbete mellan vår rådgivningsverksamhet inom fastigheter och vår förmögenhetsrådgivning inom Catella Bank. Efterfrågan på investeringar i fastighetsprojekt av hög kvalitet är stor bland våra kunder.

 

CapMan Nordic Real Estate köpte Bergshamra Bro våren 2014 av Vasakronan för 630 Mkr och transaktionen är fondens femte avyttring.

 

– Vi är mycket glada över att ha nått vår målsättning att addera nya, långsiktiga, hyresgäster vid sidan av If, så att fastigheten utnyttjas till fullo och på så sätt blir mer attraktiv för institutionella investerare. Dessutom kommer vi att fortsätta äga en stor markparkering inom fastigheten, som vi för närvarande jobbar på att ändra detaljplanen och utveckla byggrätter på, säger Ed Williams, Senior Partner på CapMan Real Estate.

måndag, 03 oktober 2016 17:58

Joacim Sjöberg börjar på Hemfosa

alt

                                                                                                                                          

Nu har Joacim Sjöberg (bilden) tillträtt som ledande befattningshavare i Hemfosa Fastigheter och har av bolagets styrelse utsetts till vice vd och medlem i koncernens ledningsgrupp.
Anställningen är ett led i bolagets arbete att förstärka ledningen och genomföra en långsiktig och kontrollerad successionsplanering efter vd Jens Engwall, som, förutsatt styrelsens godkännande, har för avsikt att före utgången av 2017 överlämna det operativa ledarskapet till Joacim Sjöberg.

 

Joacim Sjöberg kommer närmast från en position som Chef för Corporate Finance på Swedbank och har tidigare haft motsvarande befattning på Öhman Fondkommission och HSH Nordbank. Han var dessförinnan på Alfred Berg Fondkommission och Enskilda Securities samt verksam som advokat på Mannheimer Swartling.

måndag, 03 oktober 2016 13:46

CushWake rekryterar Turner och Fredriksson

alt

                                                                                                                             
Cushman & Wakefields Capital Markets-team fortsätter att ta ytterligare marknadsandelar och har under de senaste 12 månaderna agerat säljrådgivare i transaktioner till ett värde om cirka 16,5 Mdr kr. Teamet förstärks nu genom rekryteringar av Daniel Turner och Ludvig Fredriksson.
    

Daniel Turner (bilden t v) har de senaste sju åren arbetat i Paris för LaSalle Investement Managments pan-europeiska core fund och som värderare på JLL och Knight Frank. Han har en Master i Fastighetsekonomi från University of Reading och tillträder sin nya tjänst i december.
    

Ludvig Fredriksson (bilden t h) har erfarenhet från hotelltransaktioner, redovisning och förvaltning och kommer närmast från Home Properties. Han har en Master i redovisning från Handelshögskolan i Göteborg.
    

–  Vi fortsätter att expandera i Sverige för att möta en ökad efterfrågan från våra kunder. Anställningarna av Daniel och Ludvig kommer stärka vårt erbjudande till våra kunder genom Daniels breda internationella nätverk och internationella bakgrund samt genom Ludvigs specialistkunskaper, säger Anders Nordvall, Head of Capital Markets, Cushman & Wakefield i Sverige.

alt

Skanska säljer denna fastighet, specialbyggd för Exide – en av världens största tillverkare och återvinnare av blysyrabatterier.


Skanska har sålt lagerfastigheten Solsten 1:169 i Mölnlycke för 80 Mkr till ett investeringskonsortium under ledning av Wilfast och norska Ness, Risan & Partners AS (NRP). De nya ägarna tillträdde den nyligen färdigställda fastigheten den 29 september.
    

– Det är en modern logistikfastighet i Mölnlycke Företagspark, ett attraktivt läge i Göteborgsområdet med direkt anslutning till Riksväg 40, och fastigheten är anpassad till hyresgästen Exide Technologies verksamhet. Köpet passar våra investerare mycket bra med ett stabilt kassaflöde och en stark hyresgäst, säger Mattias Wilson på Wilfast.
    

Totalt omfattar fastigheten cirka 6.200 kvm lager- och kontorsyta och Exide är ensam hyresgäst.
    

– Vi är mycket glada över ytterligare en försäljning till Wilfast och NRP, vilket säkerställer en långsiktig förvaltning med Exide som stabil hyresgäst. Försäljningen bekräftar åter att marknaden uppskattar våra egenutvecklade logistikfastigheter i bra lägen, säger Jonas Karlsson, transaktionschef för Skanska Fastigheter Göteborg.

måndag, 03 oktober 2016 13:36

Skanska bygger för 1,2 Mdr i Huddinge

alt

Skanska bygger 29.000 kvm åt Locum på Karolinska Huddinge.


Skanska har tecknat avtal med Locum avseende en ny sjukhusbyggnad för Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge. Kontraktet är värt 1,2 Mdr kr och kommer att inkluderas i orderingången för Skanska Sverige för det tredje kvartalet 2016.
    

Projektet har en bruttoarea på cirka 29.000 kvm och byggnaden ska bestå av 23 operationssalar och sterilcentral, 8 rum för interventionell verksamhet, 21 rum för röntgenundersökningar samt tillhörande stödutrymmen. Arbetsformen är totalentreprenad i samverkan med färdigställande under 2019.
    

– Efter en intensiv period har vi genom ett bra samarbete mellan Locum, verksamheten och Skanska, lyckats utforma avdelningarna på ett mycket bra sätt. Vi ser fram emot att förverkliga detta installationstekniskt komplicerade projekt, säger Victor Verboog, distriktschef Skanska Sverige.
    

Skanska, Locum och Stockholms läns landsting har ambitiösa mål för klimatpåverkan, resurseffektivitet och hälsofrämjande arbete. Byggnaden kommer att certifieras enligt Miljöbyggnad Guld.
    

– Karolinska Huddinge är en mycket bra planerad, väl fungerande sjukhusbyggnad. Med den här byggnaden lägger vi ytterligare en pusselbit för att skapa en ännu bättre vård och högre tillgänglighet för medborgarna, säger fastighets- och investeringslandstingsrådet Paul Lindquist, ordförande för Locum.

fredag, 30 september 2016 16:31

Stora nödlidande panter i Deutsche Bank

alt
Det blåser storm om John Cryan, CEO för Deutsche Bank.

 

Aktierna i Tysklands största långivare Deutsche Bank rasade med 6,35 procent på börsen i Frankfurt under fredagen, vilket får till följd att andra europeiska banker följer med i aktieraset. Nu talas om att den tyska regeringen måste ge Deutsche Bank ett stort bankstöd, men nu förnekar den tyska regeringen att staten ska rädda Deutsche Bank, vilket skulle vara ett självmord för Angela Merkel, som snart ska ställa upp för nyval som förbundspresident.

 

Bakom raset aktien i Deutsche Bank finns bland annat begäran från US Department of Justice om att Deutsche Bank ska betala en skuld om 14 miljarder dollar, som är derivatskulder från 2008. Deutsche Bank har svarat den amerikanska regeringen att Deutsche Bank inte kommer att betala hela beloppet och hänvisar till att amerikanska banker emitterade alltför stora bolånederivat.

 

En annan orsak till krisen i Deutsche Bank är enligt Bloomberg att 10 hedgefonder som handlar med Deutsche Bank har tagit ut sina kontanter och tillgångar i derivat. Hedgefonderna har hänvisat som orsak särskilda fakta från interna bankdokument. Bland dessa fonder som gjort stora uttag nämns Millennium Partners, Capula Investment och den brittiska fonden Rokos Capital Management.

 

Men hedgefondernas interna bankdokument kan säkert handla om Deutsche Banks stora äventyr i Kina. Och de kanske är det allvarligaste.

 

Deutsche Bank äger RREEF China Commercial Trust (RREEF CCT) som är en stor fastighetsfond som noterades på börsen i Hong Kong i juni 2007. Nu har Deutsche Bank oövervinnerliga problem att likvidera RREEF China Commercial Trust. Och en orsak är att den stora husbubblan i Kina kan spricka år 2018, enligt ett uttalande igår från Deutsche Banks kinesiska chefsekonom Zhiwei Zhang som menar att husbubblan i Kina kommer att sluta med en stor korrigering inom två år, där cirka 30 procent av bolånetagarna i landet kommer att förlora stora pengar.

 

För att motverkar sådana prisfall på bostäder i Kina talar nu analytiker om att den kinesiska centralbanken, PBC, Peoples Bank of China, snart kommer att sänka sin styrränta som nu är höga 4,55 procent, en nivå som centralbanken har legat på sedan oktober 2015.

 

Men hur ska det gå för Deutsche Bank? Spännande fortsättningen följer. TM

fredag, 30 september 2016 16:28

Balder byggstartar i Kongahälla

alt

Balder bygger 134 hyresrätter i det nya bostadsområdet Kongahälla, som totalt kommer att innehålla 900 bostäder i en blandning av hyresrätter och borätter.

 

Balder inleder nu byggandet av 134 hyresrätter i kvarteret Stopet i Kongahälla, Kungälv. Lägenheterna kommer att ha 1-4 rum och kök i storlekar mellan 35 och 90 kvm. Byggnaden kommer att certifieras enligt systemet Miljöbyggnad Silver. Preliminär inflyttning sker under våren 2018.

 

I Kongahälla utvecklar Balder tillsammans med Förbo, JM, Kungälvsbostäder och Riksbyggen en ny och levande stadsdel med 900 lägenheter och Adapta fastigheter kommer att bygga ett stort shoppingcenter i området.

 

I fredags togs det första spadtaget för Balders projekt av Balders vd Erik Selin, kommunstyrelsens ordförande Miquel Odhner samt Tommy Byggares vice vd Mattias Samuelsson.

alt

Yrkesskolan 6, byggd 1968 i Botkyrka, förvärvas av Trophi.

 

Kungsleden fortsätter sin koncentration av fastighetsbeståndet och avyttrar åtta icke-strategiska fastigheter i två separata transaktioner. I samband med frånträdet lämnar Kungsleden kommunen Mörbylånga och minskar därmed sin geografiska närvaro till 59 kommuner. De åtta fastigheterna har en sammanlagd uthyrningsbar area om cirka 27.600 kvm och de säljs till ett pris som är i linje med bokfört värde.

 

Trophi Fastighets AB är köpare av en av fastigheterna, nämligen Yrkesskolan 6 i Botkyrka – en handelsfastighet med 7.000 kvm uthyrbar yta. Frånträde sker den 4 oktober.

 

De övriga sju fastigheterna säljs till Topia Fastigheter och frånträds den 30 november. Dessa är fastigheterna Gripen 1 i Arboga,  Halla-Stenbacken 1:102 i Uddevalla, Brynäs 34:8 i Gävle, Lerum 1:20 i Karlstad, Torslunda 4:27 i Mörbylånga, Torrekulla 1:172 i Mölndal och Generatorn 2 i Motala.

fredag, 30 september 2016 16:21

Framtiden beslutade om 1.150 nya bostäder

alt
Lars Johansson (S), styrelseordförande i Förvaltnings AB Framtiden.

 

Styrelsen för Förvaltnings AB Framtiden har under fredagen beslutat godkänna fem investeringsbeslut gällande nyproduktion i fem områden, vilket innebär att det ska byggas 1.150 nya bostäder i Göteborg.

 

Investeringsbesluten avser 369 hyresrätter i Uggleberget i Hovås, 150 hyresrätter i Tynnered, en markaffär som ger 220 hyres- och bostadsrätter i Gamlestaden kvarteret Makrillen, 260 hyres- och bostadsrätter i Selma stad på Hisingen samt 150 hyresrätter vid Titteridamm i Angered.

 

– Med de här besluten visar vi att Framtidenkoncernen tar sitt ansvar som den ledande aktören på Göteborgs bostadsmarknad när det gäller att producera hyresrätter. Nu är vi igång på allvar och ökar takten för nyproduktionen vilket känns riktigt bra, säger Lars Johansson (S), styrelseordförande i Förvaltnings AB Framtiden.

 

Utöver att öka takten i bostadsbyggandet fokuserar Framtidenkoncernen under de närmaste åren på tre områden på att renovera så att hyresgästerna har råd och möjlighet att bo kvar samt att bidra till en stad där alla får plats – bland annat genom att fokusera på lägre hyror i samspel med bra kvalitet, bättre sammanhållande och tryggare bostadsområden och en ökad närvaro och ett ökat engagemang i koncernens sex utvecklingsområden.

fredag, 30 september 2016 16:15

SHH Bostad rekryterar Johan Spång

alt

                                                                                                                                        

SHH Bostad rekryterar Johan Spång (bilden) som projektledare. Han är utbildad civilingenjör och har sedan 2014 jobbat som filialchef på teknikkonsulten PQR och innan dess arbetade han som projekt- och projekteringsledare i samma företag. Han tillträder sin nya tjänst den 24 oktober.

 

– Vi är inne i ett spännande skede med över 175.000 kvm bostäder i byggrättsportföljen. Det känns därför otroligt roligt att knyta till sig ytterligare kompetens till verksamheten, säger Fredrik Hermansson, produktions- och förvaltningschef på SHH.