16 maj 2024

Redaktionen

onsdag, 05 oktober 2016 09:42

BSK förstärker inom visualisering

alt

BSK Arkitekters visualiseingsteam: Mats Holmberg, Lise-Lott Söderlund, Thomas Zaar och Louise Hultén.


Efter flera meriterande rekryteringar under 2016 fortsätter BSK Arkitekter sin offensiva satsning. Företaget förstärker nu inom visualisering genom Thomas Zaar och Mats Holmberg, som tillsammans har 20 års erfarenhet på området. De kommer senast från White Arkitekter där de var specialiserade på just arkitekturvisualisering.
    

– Visualisering har alltid varit ett kärnämne hos oss. Arkitekturvisualisering, 3D-modellering och fysiska modeller är våra viktiga verktyg för leda projekten framåt, konkretisera och vidareutveckla våra och våra kunders visioner och därigenom skapa bättre arkitektur, säger Lise-Lott Söderlund, chefsarkitekt på BSK Arkitekter.
    

Efter fjolårets succéår med en rekordomsättning på 79 Mkr fortsätter BSK att växa på flera plan. Arkitektkontoret har den senaste tiden knutit till sig flera starka namn inom bland annat inredning, bostäder och kommersiella fastigheter. Satsningen på visualisering sammanfaller med flera aktuella parallella uppdrag och markanvisningstävlingar.

onsdag, 05 oktober 2016 09:36

Kungsleden hyr ut till glassfabrik

alt

Kungsleden bygger glassfabrik på fastigheten Högsbo 29:2 i Göteborg.


Kungsleden har tecknat avtal med Lejonet & Björnen om en ny glassfabrik omfattande 2.000 kvm på fastigheten Högsbo 29:2 i Göteborg. Fabriken, som även ska innehålla showroom och kontor, kommer att byggas av Serneke för 32 Mkr. Lejonet & Björnen flyttar in i den nya fabriken i slutet av nästa år och ska hyra den av Kungsleden enligt ett 20-årigt hyresavtal.
    

Högsbo 29:2 ligger i Kungsledens Högsbokluster i södra Göteborg där företaget äger 18 kontors-, industri- och lagerfastigheter om totalt 107.000 kvm. Högsbo är tillsammans med Sisjön ett av regionens främsta områden för industri, kontor och handel med ett strategiskt läge nära E6 och Dag Hammarskjöldsleden samt goda kommunikationer till centrala Göteborg. Området står inför en spännande omvandling från industriområde till blandstad.
    

– Vi ser fram emot att kunna välkomna ett starkt och välrenommerat företag med tydlig förankring i Göteborg till vårt kluster i Högsbo. Etableringen är ytterligare ett bevis på att området är eftertraktat och på att Kungsleden är en attraktiv samarbetspartner till bolag i tillväxt, säger Patrick Bernvid, marknadsområdeschef på Kungsleden.

tisdag, 04 oktober 2016 16:05

Atrium Ljungberg avtalar stort i Barkarby

alt

E.ON och Järfälla kommun blir stora hyresgäster i Atrium Ljungbergs Bas Barkarby i den nya stadsdelen Barkarbystaden. Bild: White arkitekter

 

I december 2015 skrevs en avsiktsförklaring mellan E.ON och Järfälla kommun som syftar till att skapa förutsättningar för hållbar stadsutveckling och energiförsörjning i hela Barkarbystaden. Nu finns även en avsiktsförklaring mellan Atrium Ljungberg och E.ON för den planerade mötesplatsen Bas Barkarby i Järfälla, och för samarbete kring hållbar stadsutveckling i Barkarbystaden. Utöver samarbetet om smarta energilösningar är ambitionen också att E.ON ska etablera ett nytt Stockholmskontor i Bas Barkarby.

 

Atrium Ljungberg har en markanvisning med en byggrätt om 50.000 kvm centralt i Barkarbystaden. Där planerar bolaget tillsammans med kommunen att skapa Bas Barkarby, en regional mötesplats för lärande, näringsliv och kultur i stadsdelen. Målsättningen är att byggstart ska ske under första kvartalet 2017 med inflyttning sommaren 2019. Järfälla kommun kommer att hyra en del av huset för utbildnings- och kulturverksamhet.

 

– Hållbar stadsutveckling är vår kärnverksamhet och vi är glada över att vara en del av utvecklingen av ett hållbart Barkarbystaden. De gemensamma ambitionerna i avsiktsförklaringen är en bra grund för att nå visionen om vårt kommande projekt, Bas Barkarby, som en miljömässigt och socialt hållbar mötesplats, säger Annica Ånäs, vd för Atrium Ljungberg.

tisdag, 04 oktober 2016 16:01

ALM byggstartar radhus i Silverdal

alt

Gårdslänga ritad av Arkitema.

 

ALM Equity har byggstartat projektet Gårdslängorna bestående av 17 unika radhus i populära Silverdal intill Edsviken i Sollentuna. Arkitema Architects har ritat bostäder fördelade i två ladugårdslikna gårdslängor i ett modernt formspråk som möter historien i området med klassisk faluröd träpanel och gärdesgård. I området bygger ALM Equity rad- och kedjehus, parhus samt bostäder i befintliga byggnader i fem etapper.

 

– Gårdslängorna har en speciell karaktär med sin mix av ladugård och modern etagevindsvåning och tilltalar den som vill bo bekymmersfritt i ett sjö- och naturnära område. Förutsättningarna är fantastiska, säger Joakim Alm, vd för ALM Equity.

 

Byggnationen utförs på totalentreprenad av Brunner & Brunner Bygg AB. Ansvarig mäklare är Fastighetsbyrån i Sollentuna.

tisdag, 04 oktober 2016 15:50

NCC bygger åt Gavlegårdarna

alt

NCC Folkboende innebär lite mindre men ytsmarta lägenheter med hög kvalitet.

 

NCC börjar bygga de 150 första av de totalt 750 hyresrätter som Gavlegårdarna planerar i Gävle. Om två år står 112 lägenheter i Sätra och 38 lägenheter i Hemsta klara. Uppdraget är en del i SABO:s avtal för att skapa fler hyresrätter i Sverige. Ordern är värd 138 Mkr.  

 

– Gävle växer i snabb takt och bostadsbristen är stor. Vi har i uppdrag att bygga i snitt 150 bostäder per år, totalt 750 fram till år 2020. Den byggtakten har vi inte haft på 25 år i Gävle. Trots att nya bostäder alltid blir dyrare än äldre kan vi tack vare Kombohus konceptet bygga bostäder till ett pris som ger fler ett nytt hem i Gävle, säger Cathrine Holgersson, vd för Gavlegårdarna.

 

Byggarbetet börjar i november och i slutet av 2018 kan inflyttningen börja. SABO:s Kombohus är ett ramavtal med bland andra NCC som underlättar för kommunala bostadsbolag att bygga nya hyresrätter tack vare enklare upphandling och nyckelfärdiga hus till lägre priser.

 

– Vi är glada att bidra till att ge Gävleborna moderna bostäder till rimlig hyra. NCC:s Folkboende passar både unga och gamla. Vi har hittills byggt 2.700 lägenheter enligt konceptet från Lycksele i norr till Trelleborg i söder. Hälften är hyresrätter, säger Olle Andersson, produktionschef, NCC.  

 

Sätra får tre hus med 112 lägenheter i åtta våningar. Ett lika högt hus byggs i Hemsta med 38 lägenheter. Totalt rymmer de 28 ettor på 36 kvadratmeter, 62 tvåor på drygt 50 kvadratmeter och 60 treor på drygt 60 kvadratmeter. Lägenheterna i Hemsta får även inglasade balkonger.

 

NCC:s arbete i Sätra beräknas klart senhösten 2018 och i Hemsta årsskiftet 2018/2019.

alt

                                                                                                                               
Karoline S. Norlander (bilden) är ny kommunikationschef på Skanska Sverige sedan den 22 september. Hon kommer närmast från Sveriges Television. Under sin tid på SVT har hon arbetat som reporter, redaktionschef, programledare och senast som avdelningschef för en regional nyhetsorganisation.
    

– Karolines långa erfarenhet och förståelse för journalistik och medielogik blir ett värdefullt tillskott i arbetet med att öka Skanskas synlighet i Sverige, säger Anna Wenner, HR-direktör, Skanska Sverige. 
    

På Skanska Sverige kommer Karoline S. Norlander att leda kommunikationsenheten som består av elva medarbetare. 

alt

Mikael Granath, vd Willhem.


Willhem har tidigare under året genomfört ett antal fastighetsaffärer på ett flertal orter i Sverige. För att stödja bolagets utveckling skapas, från och med oktober, en organisation med tre jämnstora regioner – Syd, Öst och Väst – om vardera cirka 8.000 lägenheter och drygt 600 Mkr i omsättning.
    

Samordningen mellan regionerna leds av en fastighetsdirektör och varje region leds av en regionchef. Peter Lundstedt, tidigare fastighetsdirektör för region Syd, har utsetts till fastighetsdirektör och Susanna Thom, tidigare fastighetschef i Borås och verksamhetsutvecklare hos Willhem, övergår i ny roll som regionchef Väst med ansvar för Borås, Göteborg, Trollhättan och Lysekil. De övriga två regionchefstjänsterna är under rekrytering.  
    

Parallellt med den nya organisationen etableras även egna områdeskontor i Skövde och Trollhättan. Rekrytering av två fastighetschefer som ska leda den dagliga verksamheten på dessa orter pågår.
    

– Vi har vuxit kraftigt den senaste tiden vilket gör att organisationen behöver anpassas för att säkerställa en hög nivå på ledning, förvaltning och service. Samtidigt vill vi skapa förutsättningar för ytterligare expansion. Med den nya organisationen står vi väl rustade för framtida utmaningar, säger Mikael Granath, vd på Willhem.
    

Totalt växer Willhems bestånd efter den 1 oktober till cirka 23.000 lägenheter fördelat på 12 områden i Sverige. Det samlade fastighetsvärdet uppgår till 24 Mdr kr.

tisdag, 04 oktober 2016 11:48

Nya namn i AMF Fastigheters ledning

alt

Överst från vänster: Mats Hederos, Helena Molinero, Lina Vicsai, Henriette Johansson, Annika Ljungberg, Magnus Behrenfeldt, Per Helgesson och Karin Jernström Nyberg.


Under året har AMF Fastigheter både flyttat och sjösatt en ny organisation. Två nya geografiska affärsområden har bildats, Stockholm City och Stadsdelar Stor-Stockholm. Genom förändringen görs ingen uppdelning mellan segment handel och kontor, fokus ligger istället på helheten inom ett område.
    

– De senaste åren har vi gått från att vara en traditionell fastighetsförvaltare till att bli stadsutvecklare med stora projekt där vi har handel och kontor, men också hotell, restauranger och bostäder. Vi jobbar också alltmer tvärfunktionellt och projektbaserat. Det var nu dags att se över organisationen och börja arbeta integrerat med alla segment inom ett område, säger Mats Hederos, vd på AMF Fastigheter.
    

Omorganisationen innebär delvis nya roller och ansvarsområden i bolagets ledning: Till en nyinrättad roll som HR-chef har Helena Molinero rekryterats. Hon kommer närmast från TeliaCompany, där hon bland annat fokuserat på förändringsprocesser. Hon börjar hos AMF Fastigheter 1 november och kommer att sitta i ledningsgruppen. Vidare tar Lina Vicsai, marknads- och kommunikationschef, också plats i ledningsgruppen.
    

Inom affärsområde City pågår rekrytering av ny affärsområdeschef. Henriette Johansson, tidigare Centrumchef för Ringen centrum, Fältöversten och Västermalmsgallerian, blir marknadsområdeschef för Urban Escape Stockholm och Femte Hötorgsskrapan, medan Annika Ljungberg, tidigare centrumchef för Mood Stockholm, blir marknadsområdeschef för Mood-kvarteren.
    

Slutligen blir Magnus Behrenfeldt, tidigare chef för affärsområde Kontor, affärsområdeschef för Stadsdelar Stor-Stockholm och tar plats i ledningsgruppen, medan de tidigare fastighetscheferna Per Helgesson och Karin Jernström Nyberg blir marknadsområdeschefer för Söder med ansvar för Södermalm, Marievik och Stora Essingen respektive marknadsområdeschef Norr, med ansvar för Norrmalm, Kungsholmen, Östermalm och Sundbyberg.
    

– Det är mycket glädjande att den nya organisationen är på plats och att vi nu även kan förstärka ledningsgruppen. Genom att fokusera på helheten inom ett område drar vi nytta av varandras kompetenser. Det blir roligare att gå till jobbet, samtidigt som det hjälper oss att nå våra mål om långsiktigt värdeskapande genom hela affären, säger Mats Hederos.

måndag, 03 oktober 2016 18:15

SPP köper skolfastigheter för 710 Mkr

alt

Marita Loft, vd Storebrand Fastigheter AB.

 

SPP Fastigheter har köpt en portfölj bestående av förskole- och grundskolefastigheter där merparten ligger i Storstockholmsområdet. Säljare är Actus Fastigheter och det underliggande fastighetsvärdet är cirka 710 Mkr. Säljarens rådgivare har varit JLL.

 

– Jag har med stort personligt engagemang under drygt ett decennium ägnat mig åt att utveckla moderna och attraktiva pedagogiska miljöer. Det känns nu mycket tillfredsställande att kunna överlämna stafettpinnen till en långsiktig och ansvarstagande fastighetsägare, säger Daniel Andersson, vd och ägare till Actus Fastigheter AB.

 

Kilpatrick Townsend har biträtt Actus Fastigheter i affären.

 

Fastigheterna ligger i strategiskt utvalda utvecklingsområden med växande befolkning och elevunderlag. Fastigheterna är fullt uthyrda till starka hyresgäster och drygt hälften av hyresintäkterna kommer från kommunala kontrakt. Den genomsnittliga löptiden för hyreskontrakten är cirka 15 år.

 

– Vi är glada över att ha förvärvat denna portfölj. Det är en institutionell produkt med långa hyresavtal som passar väl in i vår investeringsstrategi, säger Marita Loft, vd Storebrand Fastigheter AB.

måndag, 03 oktober 2016 18:11

Newsec: Rekord för svenska fastigheter

alt

Jakob Pettersson, analyschef Newsec Sweden.

 

Den svenska kommersiella fastighetstransaktionsmarknaden är starkare än någonsin, rapporterar Newsec. Affärer till en volym om 127 Mdr kr (transaktioner över 40 Mkr), har genomförts under årets tre första kvartal. Motsvarande siffra för 2015 var 100 Mdr. Newsec spår att den totala transaktionsvolymen för helåret 2016 landar inom intervallet 180-190 Mdr kr, vilket med råge kommer vara en ny toppnotering på den svenska fastighetsmarknaden.

 

Kontor och bostäder fortsätter vara de mest populära segmenten på marknaden, vilka svarade för 38 respektive 24 procent av transaktionsvolymen. Geografiskt har regionstäder kraftigt ökat i attraktivitet under året och står hittills under året för 33 procent av transaktionsvolymen. Motsvarande siffra för helåret 2015 var 21 procent.

 

– Intresset att investera i fastigheter ökar konstant till följd av attraktiv riskjusterad avkastning relativt andra tillgångsslag.  Andelen internationella investerare har sjunkit, på grund av ett antal större inhemska transaktioner under året. Intresset är dock fortsatt stort från det internationella kapitalet och fler aktörer än någonsin är inne på marknaden. Bland annat har vi sett stora indirekta investeringar från utländskt kapital, däribland Blackstones köp av 40 procent av rösterna och 32 procent av aktiekapitalet i D. Carnegie & Co, säger Jakob Pettersson, analyschef Newsec Sweden.