16 maj 2024

Redaktionen

torsdag, 06 oktober 2016 17:33

Niam förvärvar för 270 Mkr i Köpenhamn

alt

Johan Bergman, vd Niam.

 

Niam köpte per den 1 oktober en fullt uthyrd kontorsfastighet i Köpenhamn för 209 MDKR (cirka 270 Mkr). Fastigheten, med en yta om cirka 16.000 kvm, ligger i Borgervænget i norra kanten av Köpenhamn, med goda kommunikationer genom nära tillgång till tågstationen, stadens centrum och motorvägen.

 

– Vi är glada att addera denna fullt uthyrda fastighet till vår portfölj. Området har en utmärkt infrastruktur och vi förväntar oss en fortsatt positiv utveckling med goda möjligheter att utveckla fastigheten under de kommande åren, säger Johan Bergman, vd Niam.

torsdag, 06 oktober 2016 17:28

Björklund, ny i Bonavas koncernledning

alt

                                                                                                                                          

Michael Björklund (bilden) har utsetts till ny affärsenhetschef för Bonava i S:t Petersburg, Ryssland, och blir ny medlem i Bonavas koncernledning.

 

Michael Björklund har arbetat på Bonava sedan 2011, bland annat som marknadschef i S:t Petersburg, affärsenhetschef för Bonava i Baltikum och ansvarig för Bonava Sveriges småhusaffär. Björklund har dessförinnan haft olika seniora roller i näringslivet och varit verksam i Ryssland sedan 2003. Han fortsätter i sin roll som Affärsenhetschef för Bonava i Baltikum och tillträder sin nya roll direkt.

 

Juuso Hietanen, som tidigare varit Affärsenhetschef för både Bonava S:t Petersburg och Bonava Finland, fortsätter som Affärsenhetschef för Bonava Finland och behåller sin plats i koncernledningen.

alt
Joakim Larsson, oppositionsborgarråd i Stockholm. Foto: Peter Knutson

 

Moderaterna i Stockholm och oppositionsborgarrådet Joakim Larsson har föreslagit regeringen att Stockholms stad ska bli en pilotkommun för undantag av byggregler och riksintressen, som alltför ofta lägger en hämsko på bostadsbyggandet.

 

– Högsta Domstolens negativa beslut om en skola vid sjön Trekanten i Liljeholmen visar tydligt att problematiken även gäller för skolor. Vi har en ohållbar situation där kommunen står maktlös. Den rödgröna regeringen måste ta sitt ansvar och komma med en lösning, säger oppositionsborgarrådet Joakim Larsson (M).

 

I tisdags beslutade Högsta Domstolen att stoppa Stockholms stads planer på en skola för 645 elever vid sjön Trekanten i Liljeholmen. Domstolen nekar staden prövningstillstånd med hänvisning till att alternativa platser inte har undersökts tillräckligt. Resultatet blir i värsta fall att Liljeholmen får vänta i flera år på en ny skola.

 

– Det är anmärkningsvärt att domstolen stoppar planerna på en ny skola i Liljeholmen. Det hela bottnar i att sjön Trekanten omgärdas av ett strandskydd, något som gäller för stora delar av Stockholm som är en stad med många öar och strandlinjer. Domstolens beslut drabbar nu många barnfamiljer och visar återigen på det orimliga i att staden inte har rådighet över exempelvis strandskyddet i den egna kommunen, säger oppositionsborgarrådet Joakim Larsson (M). Samtidigt som strandskyddet sätter stopp för en ny skola i Liljeholmen så påverkas flera andra byggprojekt i Stockholm av de många olika riksintressena.

 

På stadsbyggnadsnämnden i nästa vecka ska bland annat programmet för Hagastaden och detaljplanen Kabelverket 11 i Älvsjö upp till beslut.

 

För den östra delen av Hagastaden föreslår stadsbyggnadskontoret att byggnaderna intill tullhusen och byggrätten söder om Wenner-Gren Center utgår ur programmet. Anledningen är att byggnaderna påstås ha en negativ inverkan på riksintressen.

 

Inom planen för Kabelverket 11 i Älvsjö föreslås ett av husen sänkas på grund av en radarstation i Bällsta.

 

– Att regelverk och riksintressen minskar antalet bostäder i Hagastaden och Älvsjö kommer tyvärr inte som någon chock. Motsvarande problem har vi haft på många andra platser i staden. Ett konkret exempel är planen för 400 studentbostäder på Tegelbacken som Länsstyrelsen upphävde för att huset skulle medföra skada på nationalstadsparken.

 

Staten måste rensa upp bland dagens riksintressen och lyfta bort den våta filt dessa lägger över stadens framtid, avslutar oppositionsborgarrådet Joakim Larsson (M).

alt

Culture Casbah, gårdmiljö. Digitalt monage. Bild: Lundgaard & Tranberg


Kommunägda MKB Fastighets AB har tillsammans med Balder, Heimstaden och Victoria Park bildat ett gemensamt bolag som ska verka för vad som ska bli Malmös nästa stora stadsutvecklingsprojekt – Culture Casbah i stadsdelen Rosengård. Det gemensamt ägda bolaget ska köpa 1.650 lägenheter i Rosengård och som i närområdet ska bygga 200 nya lägenheter och 30 lokaler för affärsverksamhet det nya landmärket Tornet om 22 våningar. Slutlig överenskommelse mellan parterna är planerad att vara klar under oktober månad.
    

– Culture Casbah kan göra Rosengård till en del av centrala Malmö på ett sätt som inte har gjorts tidigare. Utöver de 200 nya lägenheter som planeras räknar vi med ytterligare 300 nya bostäder i närområdet. Vi är glada att det finns ett starkt intresse att investera i Rosengård och ser fram emot ett utvecklande samarbete, säger Terje Johansson, vd för MKB Fastighets AB.
    

Projektet genomförs under förutsättning av Malmö kommunfullmäktiges godkännande. Att persontrafik kan upprättas på Malmöringen med en station vid Rosengård och att planerade byggrätter erhålls är också väsentliga delar för projektets förverkligande.

 

– En positiv utveckling av Rosengård kommer att öka attraktiviteten för Malmö som helhet. Ökad sammankoppling mellan stadens olika delar kommer att bidra till att göra Malmö än mer levande och intressant som bostadsort, säger Patrik Hall, vd Heimstaden.
    

– För Balders del känns det oerhört positivt att vi fyra fastighetsbolag samverkar, säger Erik Selin, vd Fastighets AB Balder.
    

– Vi har alla ett intresse av att utveckla Malmö i allmänhet och Rosengård i synnerhet. Tillsammans får vi bättre förutsättningar för att göra det på både kort och lång sikt, vilket kommer att öka trygghet och trivsel för alla boende i områdena, säger Peter Strand, vd för Victoria Park.

torsdag, 06 oktober 2016 11:47

Catella lanserar Baltic Horizon i Stockholm

alt

Andrew Smith, Martin Malhotra, Dennis Nygren och Arvid Lindqvist.


Den alternativa investeringsfonden Baltic Horizon, som noterades på Nasdaq Tallinn Fund List i juli 2016, planerar att genomföra ytterligare en kapitalanskaffning samt en sekundärnotering på Nasdaq Stockholm. Baltic Horizon blir därmed den första börshandlade alternativa investeringsfonden på Nasdaq Stockholm. Totalt planerar fonden att, i samband med sekundärnoteringen, genomföra en kapitalanskaffning på upp till 80 MEUR (770 Mkr). Catella är huvudsamordnare vid kapitalanskaffningen och sekundärnoteringen av fonden.
    

Baltic Horizon Fund är en evig fastighetsfond inriktad på centralt belägna kommersiella fastigheter i de baltiska huvudstäderna. Fonden investerar i fastigheter med långa hyreskontrakt med i många fall nordiska bolag som hyresgäster. Fonden noterades på Nasdaq Tallinn den 6 juli 2016, med ett eget kapital om 29,7 MEUR (286 Mkr) och förvaltas av Northern Horizon Capital AS.
    

– Det är glädjande att Baltic Horizon åter anlitar Catella när de nu i linje med sin strategi genomför den planerade kapitalanskaffningen och sekundärnoteringen på Nasdaq Stockholm efter den framgångsrika etableringen av fonden i somras, säger Andrew Smith, uppdragsansvarig på Catella London.
    

– Genom sekundärnoteringen på Nasdaq Stockholm erbjuds investerare både högkvalitativ baltisk fastighetsexponering och likviditet genom sekundärhandel över Stockholmsbörsen, säger Martin Malhotra, ansvarig projektledare på Catellas Corporate Finance.
    

I samband med kapitalanskaffningen kommer även denna gång Catella Bank att spela en central roll.


– Intresset var stort för emissionen i somras, där Catella Bank genomförde en fokuserad process när vi under knappt två veckor i juni erbjöd våra kunder att investera i Baltic Horizon och vi ser fortsatt stort intresse för fastigheter med god riskjusterad avkastning i Baltikum, säger Dennis Nygren, Head of Wealth Management på Catella Bank.
    

Sedan ett par år tillbaka finns det ett EU-gemensamt regelverk för alternativa investeringsfonder (AIFM-direktivet), som innebär att fonder i ett EES-land kan marknadsföras i ett annat EES-land.

 

– Sekundärnoteringen av Baltic Horizon ger möjlighet för svenska investerare och småsparare att kombinera en tydlig investeringsstrategi, hög transparens och skatteeffektivitet med den goda likviditet vi har på den svenska aktiemarknaden. Vi tror att detta är början på en ny trend där vi får se fler noteringar av börshandlade fastighetsfonder, både från Sverige och från övriga Norden och Baltikum, säger Arvid Lindqvist, analyschef på Catella.

torsdag, 06 oktober 2016 11:44

Catena tar in nytt kapital

alt
Gustaf Hermelin, vd för Catena.


Catena genomförde efter börsens stängning den 5 oktober en riktad nyemission av 2,5 miljoner aktier i Catena, motsvarande 7,5 procent nya aktier. Priset sattes till 132 per aktie, vilket är 6 procent under 30-dagars snittkurs och 9 procent under senaste stängning. Priset är något över bokvärdet per aktie och NAV och innebar att utspädningen på dessa mått blir begränsad. 
    

Catena framhåller att bolaget har potential för stark tillväxt och stort intresse från institutionella ägare, vilket gör att fördelarna med emissionen är många. Den 21 september meddelade Catena marknaden om möjligheten att ta in eget kapital under året. Detta med anledning av att bolaget ser stora möjligheter att gå in i lönsamma projekt, men också för att en stor del av lånen skall omförhandlas i början av 2017. I ett sådant läge vill bolaget se så starkt ut som möjligt. Ytterligare ett skäl att genomföra en nyemission som nämndes var att bolaget önskar en viss institutionell ägarspridning.

torsdag, 06 oktober 2016 10:08

Profi köper Handenterminalen

alt

Stena säljer Handenterminalen till Profi och fokuserar på sina bostadsprojekt i Haninge kommun.


Profi Fastigheter förvärvar fastigheten Söderbymalm 3:468 i Haninge, även känd som Handenterminalen. Fastigheten omfattar totalt 35.000 kvm kommersiella lokaler för kontor, utbildning och lager. Förvärvet görs från Stena Fastigheter med tillträde 31 oktober.
    

Fastigheten har ett utmärkt kommunikationsläge och är integrerad med Handens pendeltågsstation intill Haninge Centrum. Uthyrningsgraden uppgår för närvarande till cirka 70 procent.
    

– Vi är mycket glada över förvärvet av Handenterminalen och möjligheten att engagera oss i utvecklingsarbetet för Haninge Centrum. Med förvärvet stärker vi vårt kommersiella erbjudande i söderort ytterligare samtidigt som vi ser spännande utvecklingsmöjligheter för fastigheten på sikt, säger Thomas Sipos, vd Profi Fastigheter. 
    

– Vi har precis startat upp nybyggnation av ett flertal bostadsetapper i Haninge som kommer att pågå under lång tid. På grund av vår omfattande satsning på nyproduktionen av bostäder i bland annat Vegaområdet och centrala Haninge har vi tagit det strategiska beslutet att sälja den här kommersiella fastigheten, säger PG Sabel, vd Stena Fastigheter Stockholm. 

alt

Brf Furuhöjden i Åby, Norrköping, omfattar 48 bostadsrätter.

 

Nu startar Riksbyggen byggandet av Bonum Brf Furuhöjden i Åby utanför Norrköping. Det första spadtaget för 48 bostäder tas den 10 oktober, bland annat av Kikki Liljeblad, kommunalråd (S) med ansvar för samhällsbyggnadsfrågor, Göran Lundström, vd Åhlin & Ekeroth Byggnads, och Eric Stuart, affärsområdeschef Riksbyggen.

 

Efterfrågan på seniorbostäder i Norrköping är stor och Riksbyggens projekt tillför marknaden 48 ljusa och tröskelfria lägenheter med parkettgolv. På markplan i de tre husen finns en gemensamhetslokal, ett miljörum och en övernattningslägenhet för släkt eller vänner på långväga besök.

onsdag, 05 oktober 2016 16:17

Restate ombildar på Folkungagatan

alt
Folkungagatan 72 var en av två fastigheter på Folkungagatan som Restate har ombildat från hyresrätt till bostadsrätt.

 

alt

Eva Hansson och Carl Dutina på Restate har varit hyresgästernas rådgivare.

 

Steget från hyresrätt till bostadsrätt har nu tagits av Brf Båtsmannen 78 genom dess förvärv av två fastigheter, dels på Folkungagatan 78, dels på Folkungagatan 72. Säljare var Hem & Hus Sundström AB som säljer Båtsmannen större 6 och Båtsmannen större 20, för cirka 190 Mkr.

 

De två fastigheterna omfattar fyra byggnader, två gathus och två gårdshus, uppförda 1900 och 1910. Köpeskillingen uppgick till cirka 51.700 kr/kvm. Den totala ytan är 3.686 kvm och inrymmer 36 bostadslägenheter.

 

Säljarens, Hem & Hus Sundströms ombud, har varit Bjurfors Näringsliv

 

Carl Dutina och Eva Hansson på Restate har varit hyresgästernas rådgivare.

onsdag, 05 oktober 2016 14:56

Stort prisfall på borätter i Tokyo

alt

Tokyo city, Shinjuku, med det vulkaniska berget Fuji i bakgrunden.

 

Försäljningen av nya lägenheter i Tokyo har sjunkit till den lägsta nivån sedan den stora fastighetsbubblan i Japan sprack år 1990. Detta är det första tecken på att fastigheter mister sina hävstångseffekter efter att BoJ, Bank of Japan, nu börjar höja styrräntorna, senast från –0,20 procent till –0,10 procent i januari i år. Indikationerna är nu att BoJ fortsätter att höja styrräntan.

 

Priserna för nya bostadsrätter i Tokyo har fallit med hela 32 procent under de första åtta månaderna i år 2016, enligt siffror från Japan Real Estate Economic Institute Co.

 

En annan orsak är att många potentiella japanska köpare ej vill eller ej kan förvärva bostadsrätter till höga priser i Tokyo, är att lönerna har stagnerat i Japan, samtidigt som köparna inte är beredda på att teckna 35-åriga hypotekslån med räntesatser så låga som 1,06 procent, enligt uppgifter från statliga Japan Housing Finance Agency.

 

Räntan på 35-åriga hypotekslån har varit nere på rekordlånga, med en absolut botten om 0,9 procent i början av år 2016, men nu vänder denna långa hypoteksränta uppåt.

 

– Stagnerande löner är en huvudorsak till prisfallet för bostadsrätter i Tokyo, menar Takashi Ishizawa, en forskare vid Mizuho Securities Co.

Han fortsätter:

– Om man ser historiskt på ränteutvecklingen i Japan, så har det aldrig funnits ett bättre tillfälle att köpa, men fastighetsutvecklare, med avsaknad av välbelägna fastigheter med bostadsrätter, har nu stora problem att sälja.

Fastighetsmarknadens stora boom har varit en av de få ljuspunkter för världens tredje största ekonomi, men nu kan prisfallet på bostadsrätter fördjupa Japans deflation.

 

Enligt rapporter från Bank of Japan i september i år, kommer sannolikt bolåneräntor att öka, vilket kommer att förstärka prisfallet enligt en rapport från Credit Suisse Group AG.

 

Centralbankens antagande i januari om en negativ prispolitik för japanska företag, har understrukits av att yenen har stärkts mot dollarn, vilket skadar de japanska företagens vinster. Detta har i sin tur har lett till att japanska företag är ännu mer försiktiga med att höja lönerna, enligt den franska storbanken Natixis SA. TM