15 maj 2024

Redaktionen

måndag, 10 oktober 2016 15:43

Skanska förbättrar motorväg för 3,4 Mdr

alt

Skanska får stora kontrakt när A14 vid Huntington rustas.


Skanska har, som del i ett joint venture med Costain, Balfour Beatty och Carillion, tecknat avtal med Highways England om ett förbättringsprogram för motorvägen A14 mellan Cambridge och Huntingdon i östra England. Det totala kontraktsvärdet för samriskbolaget uppgår till 876 MGBP (9,4 Mdr kr). Skanska UK kommer att inkludera sin del av kontraktet värd 290 MGBP (3,4 Mdr kr), i orderingången för det tredje kvartalet 2016.
    

Programmet för A14 Cambridge till Huntingdon är ett av Storbritanniens största vägprojekt och utgör en betydande investering för den brittiska regeringen. Arbetet omfattar både ny motorväg samt breddning och förbättring av befintliga vägar inom länet Cambridgeshire. Förberedande arbeten har påbörjats och den nya vägen planeras vara öppen för trafik från och med december 2019.

alt

Skandia Fastigheter utvecklar hållbara kontor, bland annat i Masthusen kv 6 i Malmö. Visionsbild: Kanozi Arkitekter


I dagarna lanseras den internationella tävlingen Sustainergies Cup, som ger studenter möjlighet att lösa verkliga utmaningar inom hållbarhet. I årets upplaga är Skandia Fastigheter ett av tre medverkande företag, och söker nu innovationer på temat ”företagets roll i samhället”. De tre starkaste bidragen får dela på vinstsumman 75.000 kr.
    

– Som ett av Sveriges största fastighetsbolag har vi på Skandia Fastigheter både möjlighet och skyldighet att vara en förebild och drivkraft i utvecklingen mot ett mer hållbart samhälle. En av våra viktigaste uppgifter är att flytta fokus från det traditionella ”producera-äga-använda-slänga” till ett mer cirkulärt synsätt, där material och produkter kan användas längre, av fler eller i nya sammanhang, säger Helena Lundborg, hållbarhetschef på Skandia Fastigheter.
    

Skandia Fastigheter ser en stor potential i Sustainergies Cup, där studenterna som ska forma morgondagens fastigheter, redan nu får bidra med nya, kreativa infallsvinklar.

 

– Tillsammans med dem ska vi hitta idéer som inte bara vi, utan hela samhället tjänar på, fortsätter Helena Lundborg.
    

Det är sjunde året i rad som tävlingen arrangeras av den ideella föreningen Sustainergies. Förutom Skandia Fastigheter medverkar Energimyndigheten och Atlas Copco, som även de vill involvera morgondagens stjärnor i sina innovationsprocesser.

fredag, 07 oktober 2016 15:56

Newsec rankar Sveriges största kommuner

alt

Max Barclay, vd för Newsecs svenska rådgivningsverksamhet.

 

Newsec lanserar en ny unik marknadsrapport som rankar Sveriges 28 största kommuner utifrån ett fastighetsekonomiskt perspektiv. Rapporten behandlar rådande förhållanden och marknadsklimat, samt analyserar och bedömer utvecklingen de kommande tre åren.

 

– Som Nordens ledande fastighetsrådgivare har vi tillgång till en stor mängd statistik som vi nu paketerar i en ny unik marknadsrapport. Våra rådgivare och analytiker mäter bland annat en rad tillväxtfaktorer och framtida förändringar i respektive ort, vilka utgör grunden för att bedöma den relativa ortsstyrkan. Då en fastighets värdeförändring har hög korrelation med den lokala ekonomiska utvecklingen blir rapporten ett viktigt beslutsverktyg för alla proaktiva fastighetsaktörer, säger Max Barclay, vd för Newsecs svenska rådgivningsverksamhet.  

 

Newsecs analysmodell innehåller ett stort antal tillväxtfaktorer. Dessa har delats in i fem segment; befolkning, näringsliv, utbildning, infrastruktur och fastigheter. Efter bearbetning av tidigare insamlad statistik, analys av prognoser och kontakt med flertal myndigheter har en bedömning på en skala mellan 1-10 gjorts. Ju mer en kommun satsar på utveckling, desto högre siffra får de inom respektive segment och blir därmed högre rankad.

alt

Andreas Nelvig, vd NP3 Fastigheter.

 

AB Sagax säljer tre fastigheter till NP3 Fastigheter för 163,5 Mkr. NP3 finansierar förvärvet genom en riktad nyemission där bolaget emitterar drygt 3,34 miljoner aktier (teckningskurs 48,92 kr/aktie), vilka tillfaller Sagax som betalning för fastigheterna. Detta gör Sagax till fjärde största ägaren i NP3 med en ägarandel om 6,15 procent.

 

– För NP3 är denna affär ett kvitto på att vi jobbat långsiktigt och rätt. Att Sagax nu blir en av NP3s största ägare kommer ge positiva effekter för NP3s befintliga ägare och för vår utveckling, säger Andreas Nelvig, vd NP3 Fastigheter.

 

I förvärvet ingår två fastigheter i Borlänge och en i Gävle, totalt omfattande  21.960 kvm fullt uthyrd yta. Det aggregerade årliga hyresvärdet ligger på 13 Mkr och hyresdurationen ligger på 4,8 år. De två största hyresgästerna är Dagab Inköp & Logistik AB som står för 60 procent av hyresvärdet samt Bring Cargo Inrikes AB som står för 18 procent. Ekonomiskt tillträde sker den 15 oktober. Fastigheterna är obelånade, vilket innebär att NP3 kan ta upp nya krediter på dem vilket i sin tur skapar ytterligare förvärvskapacitet.

 

Syftet med beslutet om en riktad nyemission med avvikelse från aktieägarnas företrädesrätt är att få in en ny kapitalstark aktieägare som inte konkurrerar på den geografiska marknaden men som har god erfarenhet och kompetens inom likartade fastighetsslag, något som bedöms bidra positivt till NP3s utveckling. Vidare är motivet till den riktade nyemissionen att till en begränsad kostnad och på kort tid kunna genomföra den investeringen och därmed främja NP3s möjligheter att skapa ytterligare värde för alla aktieägare.

alt

Klaus Hansen Vikström, vice vd och affärsutvecklingschef på Fabege.

 

Under 2010 avyttrade Fabege ett fastighetsbestånd till Profi Fastigheter. Parterna har därefter gemensamt drivit ett detaljplanarbete för att möjliggöra utveckling av bostäder på två av fastigheterna. Nu har Profi avtalat om genomförande av bostads-projekt med tredje part, vilket föranleder att en tilläggsköpeskilling kommer att erläggas till Fabege.

 

Tilläggsköpeskillingen kan, under förutsättning att ny detaljplan vinner laga kraft, beräknas till minst 200 Mkr och kommer att redovisas som realiserad värdeförändring under fjärde kvartalet 2016.  En förutsättning för att tilläggsköpeskillingen ska betalas ut är att ny detaljplan för de aktuella fastigheterna vinner laga kraft vilket beräknas ske under första kvartalet 2017.

 

– Vi är mycket glada över samarbetet med Profi Fastigheter. Gemensamt har vi skapat ett attraktivt bostadsprojekt på fastigheterna, vilket nu möjliggör att tilläggsköpeskillingen kan realiseras, säger Klaus Hansen Vikström, vice vd och affärsutvecklingschef på Fabege.

fredag, 07 oktober 2016 14:54

Söderman blir vd för Järfällahus

alt

                                                                                    
Järfällahus har rekryterat Malin Söderman (bilden) som ny vd. Hon har närmare 15 års erfarenhet från fastighetsbranschen, och hon kommer senast från Rikshem där hon var regionchef. Hon har tidigare arbetat som fastighetsutvecklare på Stockholms stads fastighetskontor, som fastighetschef på Komfast Sigtuna kommun och på Ebab i Stockholm AB som projektchef. Hon tillträder tjänsten den 9 januari 2017 och tar då över efter tf vd Torbjörn Johansson.
    

Malin Söderman kommer att fortsätta det arbete som redan påbörjats avseende byggandet av 300 nya bostäder per år samt renoveringen av 100 lägenheter per år, allt i enlighet med bolagets ägardirektiv. Samtidigt ska Järfällahus befintliga områden underhållas och utvecklas.    
    

– Jag ser fram emot att jobba med Malin för att utveckla Järfällahus och få fart på bostadsbyggandet, säger Mikael Jämtsved, styrelseordförande för Järfällahus.

fredag, 07 oktober 2016 11:10

Heimstaden köper av NREP i Köpenhamn

alt

Heimstaden ökar sitt innehav av ägarlägenheter i Köpenhamn...


alt

... det senaste förvärvet omfattar 105 enheter i stadsdelen Fredriksberg.


Heimstaden har, genom sitt danska dotterbolag Heimstaden Danmark A/S, avtalat om att köpa en portfölj bestående av 105 ägarlägenheter i området Frederiksberg i Köpenhamn. Säljare är NSF Denmark ApS (del av NREP-fond) samt Northinvest ApS och köpeskillingen uppgår till 329 MDKR (425 Mkr). Förvärvet finansieras dels med egen kassa, dels med realkreditlån om 185 MDKR. Tillträde sker den 14 oktober.
    

Förvärvet sker genom bolagstransaktion och de 105 lägenheterna inryms  i tre byggnader. Total bostadsyta uppgår till 9.500 kvm med en uthyrningsgrad på 100 procent. Bruttohyran uppgår till 12 MDKR.
    

– Vi adderar nu ytterligare bra belägna bostadsenheter i den danska huvudstaden till vår portfölj. Efter förvärvet äger vi 1.100 ägarlägenheter och tror på en fortsatt positiv marknadsutveckling i Köpenhamn, säger Magnus Nordholm, vice vd Heimstaden.

fredag, 07 oktober 2016 11:07

Skanska säljer projekt i Karlstad

alt

MSBs kontor får ett sjönära läge i Tullholmsviken i Karlstad.


Skanska har sålt ett kontorsprojekt i Karlstad för 250 Mkr till Vacse AB – ägt av sju pensionsstiftelser knutna till Volvo, Apoteket, Atlas Copco, Sandvik, Skanska, Stora Enso och Ericsson. Kontorsytorna är uthyrda till MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) och uppförs i den växande stadsdelen Tullholmsviken vid Vänern, cirka tio minuters gångväg söder om Karlstad centrum. Byggstart sker nu i oktober och tillträde beräknas ske under det andra kvartalet 2018.
    

Projektet omfattar ett kontorshus på fem våningar om cirka 8.500 kvm med garage på cirka 3.250 kvm, samt rekreationsytor mot vattnet. Skanska Kommersiell Fastighetsutveckling investerar 220 Mkr i projektet och bygguppdraget genomförs av Skanska Sverige
    

Kontorshuset är utvecklat och planerat med fokus på myndighetens medarbetare och ska certifieras enligt LEED Gold.

 

– Vi är stolta och glada att kunna erbjuda MSBs medarbetare moderna lokaler som stödjer deras nya aktivitetsbaserade arbetssätt samt att vi kan vara en del av den fortsatta utvecklingen av en spännande del av Karlstads centrum. Med Vacse får kontorsfastigheten en trygg, stabil och långsiktig ägare, säger Henrik Olsson, affärsutvecklingschef på Skanska.
    

– Vi ser framemot en lång och nära relation med MSB där vi får möjlighet att tillsammans skapa ett modernt kontor med högt ställda krav på både miljö, kvalité och funktion, tillägger Fredrik Linderborg, vd för Vacse.

torsdag, 06 oktober 2016 17:52

KopparCronan säljer till 24Storage

alt

Denna byggnad på Träffgatan 7 i Haninge kommer att ersättas av en self storage-anläggning.

 

KopparCronan säljer fastigheten Söderby 1:752 på Träffgatan 7 i Haninge för 22 Mkr. Köpare är expansiva 24Storage, som kommer att uppföra en self storage-anläggning om 5.000 kvm på fastigheten.

 

I ett samtal med Fastighesaktien säger Johan Nyberg, vd och ägare av KopparCronan, att han köpte fastigheten i våras med tanke på att bygga bostäder på den.

 

Det framstod dock snart att den passade bättre för förrådsuthyrning och KopparCronan säljer den därför till en specialist inom denna bransch.

torsdag, 06 oktober 2016 17:42

Skanska säljer M25 i London för 2,9 Mdr

alt

M25 eller London Orbital Motorway är en 117 engelska mil (188 km) lång motorväg som omsluter nästan hela Greater London, England. Ett smalare vägavsnitt diskuterades för första gången på 1960-talet som en del av planen att bygga fyra ringleder runt London. Några vägavsnitt, baserade på den övergivna planen för London Ringways, byggdes i början av 1970-talet och avslutades år 1986.

 

Skanska har tecknat ett avtal om försäljning av sin investering i motorvägen M25 i London för cirka 2,9 Mdr kr. Köparen, Edge Orbital Holdings Limited, är ett konsortium bestående av institutionella investerare sammansatt av rådgivaren Macquarie Capital (Europe) Limited.

 

Försäljningen gäller Skanskad 40-procentiga ägarandel i Connect Plus, som driver koncessionen av ringleden M25 som sträcker sig runt nästan hela London. Connect Plus aktieägare består utöver Skanska av Balfour Beatty, Atkins och Egis. Projektet har genomförts i Offentlig-Privat Samverkan (OPS).

 

Genomförandet av affären är bland annat villkorat av att tillstånd erhålls från Highways England Company Limited. Den slutliga köpesumman kan komma att justeras till följd av vissa fastställda villkor. Försäljningen väntas vara slutförd i början av 2017 och Skanska kommer då att meddela det slutliga försäljningspriset och bokföra transaktionen i Skanska Infrastructure Development.