15 maj 2024

Redaktionen

alt
Den nya Idrottshallen och Österjöhallen i Karlskrona ska innehålla en ny arena om 8.000 kvm. Skiss: Brinova

 

Brinova har vunnit Karlskrona kommuns upphandling av ny idrotts- och eventarena i Karlskrona. Brinova köper fastigheten med Idrottshallen och Östersjöhallen på Trossö i centrala Karlskrona för 10 Mkr. Samtidigt tecknar kommunen och Brinova ett 25-årigt hyresavtal till ett värde av cirka 300 Mkr. Brinova tillträder fastigheten den 1 januari 2017 och planerar då att påbörja arbetet med att bygga den nya arenan. Arenan, omfattande 8.000 kvm, ska stå klar under hösten 2018 och inrymma sporter som handboll och innebandy samt olika typer av evenemang. Innan avtal kan undertecknas löper en avtalsspärr om tio dagar enligt lagen om offentlig upphandling.

 

I arbetet med byggnation av den nya arenan ska den gamla idrottshallen från 1961 byggas om och delar av Östersjöhallen från 1986 rivas och byggas till. Den nya arenan på Trossö nära Fisktorget kommer att inhysa en huvudhall för cirka 2.500 åskådare och en sidoarena för 600-700 åskådare. Hyreskontraktet kommer att tecknas för 25 år med ett årligt hyresvärde på drygt 12 Mkr. Brinova kommer inom kort efter att avtal undertecknats att lämna in en bygglovsansökan för den nya hallen.

 

– Det här är det största byggprojektet hittills för Brinova. Vår ambition är att vara en betydande och intressant fastighetsaktör i Karlskrona, säger Per Johansson, vd för Brinova.

 

I början av 2016 gjorde Brinova sitt första intåg i staden genom att förvärva två kontorsfastigheter av Kungsleden, Lindblad 10 & 24, på Trossö i Karlskrona, med en total uthyrningsbar area om 8.700 kvm.

 

– Vi har ett långsiktigt engagemang i Karlskrona. Brinova avser att expandera på tillväxtorter i Sydsverige såväl vad avser bostäder, samhällsfastigheter som kommersiella lokaler. Projektet med den nya idrotts- och eventarenan passar väl in denna strategi, säger Per Johansson.  

 

Fakta Brinova

Brinova är ett fastighetsbolag med fokus på fastigheter i södra Sverige. Bolaget är verksamt inom segmenten hyresbostäder, samhällsfastigheter och kommersiella lokaler. Brinova har idag 43 fastigheter om totalt cirka 137.000 kvm. Fastighetsbeståndet har ett marknadsvärde på 1,7 Mdr kr. Brinovas affärsidé är att skapa hög avkastning genom att erbjuda marknaden attraktiva och prisvärda bostäder och lokaler såväl för offentlig sektor som för näringslivet i övrigt. Värden skapas genom selektiva förvärv, aktiv förvaltning och lönsamma försäljningar. Med starka ägare som Backahill Holding AB och Fastighets AB Balder har bolaget stora tillväxtambitioner i regionen. Huvudkontoret ligger i Ängelholm.

alt
Gemensamt för Seniorgårdens tre hus i kvarter N1, Södra Värtan, är ljusa kulörer med gröna inslag. För att skapa miljöer som bidrar till ökat välbefinnande ingår även en stor takterrass för social samvaro samt en gemensamhetslokal.

 

Efter ett parallellt skissuppdrag åt Seniorgården har AIX fått förtroendet att vidareutveckla kvarter N1 i Södra Värtan, som ingår i stadsutvecklingsområdet Norra Djurgårdsstaden.

 

– Under 2014 vann vi en tävling om att utforma stadsplanen så nu känns det förstås extra roligt att vara ett av de cirka 15 kontor som får vara med och vidareutveckla Södra Värtan och vi är övertygande om att det kommer att bli ett område fyllt av kvalitéer för de framtida invånarna, säger Martha Skoog Giertz på AIX.

 

Enligt Stockholms stads Tjänsteutlåtade för markanvisningen för kvarteret (2016-04-27) föreslogs Seniorgården få köpa marken, som ska ge plats för 46 bostäder, för 27.000 kr/kvm ljus BTA. AIX har eftersträvat arkitektonisk variation inom kvarteret och gestaltat volymerna med olika uttryck och material. Nu närmast väntar vidare bearbetning av alla vinnande kvarter inför samråd innan årsskiftet. Byggstart beräknas kunna ske runt halvårsskiftet 2019.

 

Totalt har elva exploatörer anvisats mark i detta delområde i Södra Värtan för att uppföra 45-80 bostäder vardera. Två förskolor ingår i etappen, den ena integrerad i flerbostadshus och den andra som en fristående byggnad i ett av kvarteren. Övriga exploatörer är Abacus, Borätt, CA Fastigheter, Erik Wallin, HSB Bostad, Mannerssons, Midroc, TB Projekt Väst, Veidekke Bostad och Wallenstam.

 

Markpriset för bostäder i markanvisningar var 27.000 – 31.000 kr/kvm ljus BTA i prisläget november 2015 medan, priset för lokaler var 6.500 kr/kvm ljus BTA. Sammantaget beräknas markförsäljningarna i området ge Stockholms stad intäkter om cirka 1,8 Mdr kr.

tisdag, 11 oktober 2016 16:05

Peab planerar nya projekt på Hisingen

alt
Brf Qvillestaden lockar med en grönskande innergård och en karakteristisk träfasad. Föreningen innehåller ett stort antal ettor om 42 kvm som vänder sig till en kategori av yngre köpare eller mindre hushåll.

 

alt

Pehr-Olof Olofsson, regionchef Peab Bostadsutveckling.

 

De senaste tio åren har Peab Bostad startat ett 15-tal bostadsprojekt med nästan 1.500 hyreslägenheter och bostadsrätter på Hisingen i Göteborg. Närmast väntar den andra etappen av Brf Qvillestaden i Brämaregården med ytterligare 40 lägenheter.

 

Lägenheterna utgör den andra etappen i projektet. Sammanlagt kommer bostadsrättsföreningen att bestå av 92 lägenheter.

 

– Hisingen har en fortsatt stor potential för modern bostadsutveckling och vi kommer de närmaste åren presentera flera nya bostadsprojekt, konstaterar Pehr-Olof Olofsson, regionchef för Peab Bostadsutveckling.

 

Peab inledde sin bostadssatsning på Hisingen 2006 med S:t Jörgen Trädgård och började då inse potentialen. Bolagets engagemang i Porslinfabriken resulterade i över 500 producerade och sålda lägenheter mitt under brinnande finanskris och efterdyningarna av den.

 

– När vi engagerade oss i Porslinsfabriken fanns det många olyckskorpar som var framme och menade att området kring Backaplan inte var attraktivt. I dag är det ett av de mest lyckade bostadsprojekten i Göteborg, säger Pehr-Olof Olofsson.

 

Framgångarna med Porslinsfabriken gjorde Peab Bostad ännu modigare och följdes upp med projektet Kajen 1 på Västra Eriksberg, bolagets hittills mest exklusiva bostadsprojekt i Göteborg. Därefter har bolaget gått vidare med projekt på Lindholmen och Brämaregården.

 

– Vi tycker det är mycket intressant att vara med och utveckla och förändra bilden av Brämaregården. Det är en arbetarstadsdel som har stora kvaliteter och som präglas mångfald, kreativitet och en omedelbar närhet till centrala Göteborg. Bostadsbyggandet i Backaplan, Brämaregården, Lindholmen och Eriksberg bidrar till att binda samman och förtäta centrala Göteborg, avslutar Pehr-Olof Olofsson.

tisdag, 11 oktober 2016 16:00

Svevia bygger ny port till Landvetter

alt

Svevia bygger port till Göteborg Landvetter Airport. Illustration: Arkitekterna Krook & Tjäder

 

Med en ökande trafikmängd till Göteborg Landvetter Airport behöver infrastrukturen i området utvecklas. Svevia ska i en totalentreprenad värd 64 Mkr bygga en bro som i sin placering och form också blir en ny port till flygplatsen. Uppdraget omfattar nybyggnation av en 46 meter lång och 20 meter bred spännarmerad bro med tillhörande ramper, cirkulationsplatser samt gång- och cykelväg. För formgivningen svarar Krook & Tjäder.

 

– Det är extra kul att Svevia ska bygga det som blir porten till flygplatsen och en viktig del i utvecklingen för hela området. Vi känner oss inspirerade. Det skall bli roligt att förverkliga en betydande del i Swedavias planer för nya Göteborg Landvetter Airport, säger Anna-Karin Wärn, arbetschef i Svevia.

 

Bron kommer att byggas över Flygplatsvägen som är den enda vägen till flygplatsen, vilket gör att trafiken ska flyta på dygnet runt under hela byggtiden.

 

– Brons främsta funktion är naturligtvis transport men i och med sin placering på uppfartsvägen till flygplatsen blir den också en välkomnande portal till framtidens Göteborg Landvetter Airport, säger Charlotte Ljunggren, flygplatsdirektör på Göteborg Landvetter Airport.

 

Genom sin utformning och materialval kommer bron att skapa en elipsformad portal, som särskilt i kvällsbelysning kommer att förstärka intrycket av att vara på väg. Materialvalen i bron domineras av släta betongytor och svart diabas. Svevia kommer inledningsvis att göra en stor urgrävning för att sedan fylla upp och förbereda för vägar och rondeller. Under hösten 2017 ska bron stå klar att tas i bruk.

tisdag, 11 oktober 2016 15:51

Balticgruppen hyr ut till WSP i Umeå

alt

Balticgruppens byggnad vid Östra Strandgatan i Umeå blir ytterligare ett steg i att knyta ihop området nere vid älven med staden. Bild: Wingårdhs


Balticgruppen tar nu nästa steg i utvecklingen av kvarteret Laxen i Umeå genom att etablera ett nytt hus mellan de befintliga byggnaderna och Kyrkbron. Den nya byggnaden har ritats av Wingårdhs.

 

Bygglovsansökan kommer att lämnas in inom kort och arbetet väntas komma igång redan under vintern, med planerad inflyttning hösten 2018. Klart är att WSP blir en av hyresgästerna i det nya huset.

 

– Det här är ett stort steg i arbetet med att bygga ihop området runt Östra Strandgatan med centrum. Vi är otroligt nöjda med de förslag som Gert Wingårdh och hans kollegor har presenterat och jag kan knappt vänta tills vi får sätta spaden i backen, säger Jonas Olsson, vd Balticgruppen AB.

 

Den planerade byggnaden är på knappt 6.000 kvm fördelat på fyra våningsplan. I huset kommer Balticgruppen att erbjuda flexibla och anpassningsbara kontorslokaler med möjlighet till öppet kontorslandskap och enskilda kontorsrum. Under byggnaden planeras ett parkeringsgarage för att svara upp emot behovet av parkering.

tisdag, 11 oktober 2016 11:12

ByggVesta byggstartar på Gröndal Strand

alt

Gröndal Strand sett från vattnet. Arkitekt: Bengt Rydén MAP Stockholm, ark SAR/MSA.


Nu får Gröndal i Stockholm sin egen sjöstad, i allra bästa läge invid Mälaren. På fredag den tar ByggVesta första spadtaget för 83 hyresrätter och lokaler för en ny stor kommunal förskola på Bryggvägen. Fastigheterna kommer ägas av fastighetsbolaget Grön Bostad (AFA Fastigheter och ByggVesta) och förvaltas av ByggVesta.
    

Det nya området Gröndal Strand växer fram som vattennära kvarter med både bostäder, verksamheter och bevarade grönområden. Längs vattnet skapas nya möjligheter till promenader, rekreation och umgänge vid Mälarens strand, öppet för alla. Väster om Liljeholmen, med utsikt över Stora Essingen och bara 10 minuters restid till Södermalm har Gröndal en ovanligt tydlig kombination av grönt och citynära läge för ett stort stadsutvecklingsprojekt.
    

– Jag har en tydlig vision om ett Stockholm för alla. Nya hyresrätter och nya förskolor behövs i ett Stockholm som växer med rekordfart. Därför är det extra kul med denna positiva utveckling av Gröndal med hyresrätter och förskola, säger Karin Wanngård, kommunstyrelsens ordförande i Stockholms stad.
    

En kommunal publik strandpromenad och bryggor är viktiga inslag som kommer ge området identitet. Ett långsiktigt mål är att skapa ett sammanhängande gångstråk som knyter ihop stranden från Hägersten till Årstaskogen, via Gröndal och Liljeholmen.
    

– Det känns underbart att vi nu är igång med denna omvandling från stängt centralt vattennära industriområde till vackert rekreationsområde och bostadspärla, säger Marcus Svensson, vd för ByggVesta Development.
    

Utformningen av husen tar fasta både på det vattennära läget och Gröndals historia, först som plats för borgerskapets sommarnöjen under tidigt 1800-tal och därefter som livligt varvs- och industriområde. Området runt Bryggvägen är kuperat och husen byggs för att göra så liten inverkan som möjligt på befintlig terräng med berg och ekskog. Bebyggelsen följer terrängen med byggnader som trappas ned i höjd mot vattnet.
    

Kvarterets arkitektur hämtar också inspiration från Gröndals välkända kulturminnesmärkta stjärn- och terrasshus från 40-talet. Husen får rymliga entréloggior och balkonger, liksom fasadintegrerade blomlådor.
    

ByggVestas 83 hyresrätter är fördelade mellan två hus utmed Bryggvägen. Övriga byggherrar i området är NCC, ALM Equity, Aros och Genova Property Group som alla uppför bostadsrättslägenheter. Området blir klart 2018 och innehåller då totalt närmare 400 lägenheter.

måndag, 10 oktober 2016 18:41

Pandox slutför köp om 530 Mkr i Bryssel

alt

Hilton Grand Place Brussels är nu i Pandox ägo.

 

Pandox förvärv av Hilton Grand Place Brussels, som offentliggjordes den 21 september 2016, har slutförts.

 

Slutgiltig köpeskilling uppgår till 55 MEUR, motsvarande cirka 530 Mkr. Hotellet konsolideras och redovisas under affärssegmentet Operatörsverksamhet per den 10 oktober 2016.

 

Hilton Grand Place Brussels har 224 rum, 17 konferensrum och ett komplett F&B-erbjudande. Från och med nästa år förväntas hotellet ge Pandox motsvarande cirka 125 Mkr i intäkter och 20 Mkr i cash earnings.

måndag, 10 oktober 2016 17:26

Swiss Life köper Mayfair Capital

alt

Stefan Mächler, CIO för Swiss Life Group.

Swiss Life Asset Managers förvärvar Mayfair Capital, ett oberoende och Londonbaserat förvaltningsbolag för fastighetsinvesteringar. Mayfair Capital förvaltar för närvarande cirka 1,11 miljarder euro, cirka 1 miljard pund, enligt uppgifter om Mayfairs fastighetstillgångar per den 30 juni 2016.
 
I ett pressmeddelande från SwissRe sägs att transaktionen stärker Swiss Lifes regionala ställning i Storbritannien, som är en av de viktigaste och mest likvida europeiska fastighetsmarknaderna och som har en intressant tillväxtpotential.
 
Mayfair Capital, ett oberoende och ett ägarlett brittiskt förvaltningsbolag för fastighetsinvesteringar, som grundades 2002 och som har sitt huvudkontor i London. Mayfair Capitals team består av 16 anställda som förvaltar åt institutionella investerare i Storbritannien.
 
Förvärvet är föremål för ett myndighetsgodkännande och förvärvet förväntas slutföras under fjärde kvartalet 2016. Mayfair Capitals varumärket förblir oförändrad. Båda parter har kommit överens om att inte offentliggöra köpeskillingen.
 
– Förvärvet är ett viktigt steg i vår tillväxtstrategi inom våra kärnstrategiska områden. Med Mayfair Capital kan vi expandera vår regionala närvaro och stärka vår position som en av de ledande institutionella fastighets- och kapitalförvaltarna i Europa. Transaktionen kommer också göra det möjligt för oss att utöka våra befintliga kundrelationer och få tillgång till nya kunder. Vi ser fram emot att arbeta med det erfarna teamet i Mayfair Capital, säger Stefan Mächler, CIO för Swiss Life Group.
 
James Thornton, CEO för Mayfair Capital, kommenterar:

 

– Förvärvet passar perfekt med vår tillväxtstrategi och är ett bevis på styrkan i företaget Mayfair Capital och dess investerare.

 

  
I Storbritannien, förvaltar Mayfair Capital fastighetstillgångar åt Income Trust for Charities och Mayfair är rådgivare till Property Income Trust for Charities (på uppdrag av kunder från Schroder Real Estate Capital Partners). Mayfair Capital Commercial Property Trust förvaltar även på uppdrag av kunder till Jupiter Asset Management.

 

Dessutom förvaltar Mayfair Capital två skuldportföljer med bostadslån där investerarna är dels pensionsfonder, dels förmögna privatpersoner. TM


måndag, 10 oktober 2016 16:53

Ahrbom & Partner tar över uppdrag för AMF

alt

Byggnaden på fastigheten Trollhättan 30 i centrala Stockholm kommer ha en inbjudande och uppbruten fasad mot Regeringsgatan som skapar ett aktivt stråk med mer liv i city. Färdigställandet beräknas ske under 2019.



Ahrbom & Partner blir ny huvudarkitekt för AMF Fastigheters omfattande nybyggnation på fastigheten Trollhättan 30 i hörnet Hamngatan/Regeringsgatan i centrala Stockholm. Projektet är en del i framväxten av Urban Escape-kvarteret.
    

Det var i november 2014 som det danska arkitektkontoret Lundgaard & Tranberg vann AMF Fastigheters och Stockholms stads parallella arkitektuppdrag för fastigheten. Ahrbom & Partner har varit en aktiv samarbetspartner tillsammans med Lundgaard & Tranberg sedan 2015 och har ett starkt och etablerat engagemang för projektet.
    

– Vi är glada och stolta över att ha fått förtroendet av både Lundgaard & Tranberg och AMF Fastigheter att rita klart huset. Vi inspireras av platser som bjuder in till liv och aktivitet och förslaget från Lundgaard & Tranberg är genialiskt. Här ser vi en fantastisk möjlighet att öppna upp ett helt kvarter och skapa ett mer attraktivt city, säger Per Ahrbom, huvudarkitekt på Ahrbom & Partner.
  

I juni i år godkändes detaljplanen för Trollhättan 30 i stadsbyggnadsnämnden. Just nu pågår den mest intensiva rivningsperioden innan nuvarande hus är helt borta i början på 2017. Med Lundgaard & Tranbergs förslag som grund kommer Ahrbom & Partner att färdigställa huset.
    

– Samarbetet med Ahrbom & Partner är fantastiskt. Vi har sedan länge stort förtroende för dem och ser fram emot färdigställandet av huset. Det gamla huset plockas nu ner våning för våning. Under nästa år börjar vi tillsammans att bygga upp det nya huset som blir porten till hela kvarteret, säger Niklas Haglund, projektchef för Urban Escape på AMF Fastigheter.

alt

I vår öppnar Espresso House i Vällingby City.


Vällingby City ägt av Svenska Bostäder har genom Newsec tecknat avtal med Espresso House, som under våren 2017 öppnar en coffee shop med plats för cirka 100 sittplatser vid Vällingby Torg. Espresso House kommer att ta över Swedbanks lokaler.
    

– Centrumledningen ser i sina kundundersökningar att besökarna uppskattar Vällingby City som en mötesplats att komma till med familj och vänner. Samtidigt efterfrågar de en ökad fokus på trivselfaktorer och en ökad tillgänglighet för exempelvis barnfamiljer. Vi vill vara lyhörda för våra besökares preferenser och ser att Espresso House kommer att vara ett mycket positivt tillskott till atmosfären i Vällingby, säger Newsecs Annelie Bergholm, kontraktsförvaltare i Vällingby City.
    

Espresso House, som har 220 etableringar runt om i Norden, sätter kaffeupplevelsen först och varje anställd genomgår en intern utbildning för att bli diplomerad barista. Bröd och bakverk bakas i det egna bageriet i Malmö och kedjan satsar stort på kafémiljön.
    

– Vi har länge velat etablera oss i Vällingby City, därför blev vi extra glada när det stod klart att vi fick flytta in i den stilfulla lokalen vi haft ögonen på ett tag. Med ett riktigt bra läge i köpcentrumet tror vi mycket på denna etablering och vi ser fram emot att erbjuda gott kaffe i en mysig miljö till våra gäster, säger Jennifer Karlberg, etablerare på Espresso House.
    

Vällingby City är ett av Sveriges största utomhuscentrum och omfattar totalt cirka 70.000 kvm. Under 2015 var den totala omsättningen drygt 1,6 Mdr kr och antalet besökare omkring 11 miljoner.