30 april 2024

Redaktionen

torsdag, 01 december 2016 14:50

Hemfosa köper portfölj för 875 Mkr

alt

Stina Lindh Hök, transaktionschef Hemfosa.


Hemfosa har tecknat avtal om förvärv av en portfölj med 11 fastigheter i Sverige till ett underliggande fastighetsvärde om 875 Mkr. Säljare är Kaupthing ehf, med Cushman & Wakefield som rådgivare, och fastigheterna är belägna i Stockholm, Järfälla, Södertälje, Gävle, Norrköping och Landskrona. Den totala uthyrningsbara ytan är cirka 80.000 kvm och de största hyresgästerna är Kunskapsskolan, Colly Company, Migrationsverket, Arbetsförmedlingen och Norrköpings kommun.
    

– Vi är glada över att förvärva denna större portfölj med fastigheter som passar Hemfosa mycket väl. Det innebär att vi adderar ytterligare samhällsfastigheter med skolor och myndigheter till vårt fastighetsbestånd samtidigt som det ger oss möjlighet att förädla fastigheter i bra lägen genom investeringar, i nära samarbete med hyresgästerna, säger Stina Lindh Hök, transaktionschef på Hemfosa.
    

Fastigheternas totala hyresvärde uppgår till cirka 92 Mkr, varav cirka hälften kommer från fastigheter i Stockholm och cirka 60 procent kommer från offentligt finansierade hyresgäster. Genomsnittlig avtalslängd är 3,2 år och den ekonomiska uthyrningsgraden uppgår till 85 procent.
  

alt

Stadsvakten 4 med hyresgästerna First Hotel Central och restaurang Stadsvakten omfattar 3.100 kvm i centrala Norrköping.

 

Västerkulla Hotell har tecknat ett avtal med Slättö II AB om förvärv av fastigheten Stadsvakten 4 i centrala Norrköping.

 

Den under 2014 helrenoverade fastigheten har First Hotel Central och restaurang Stadsvakten som hyresgäster. Totalt innehåller fastigheten cirka 3.100 kvm som bland annat fördelas på 76 hotellrum, wellnessytor, restaurang och bar.

 

Norrköpings hotellmarknad har de senaste åren utvecklats positivt och uppvisar rumspris och beläggning som överstiger riksgenomsnittet.

 

– Det här är en riktigt bra hotellfastighet som passar perfekt in i vår portfölj- och expansionsstrategi, vilken innebär att vi har för avsikt att förvärva hotellfastigheter i medelstora städer för cirka 5 Mdr, säger Clas Hjorth, vd i Västerkulla Hotell Holding AB.

alt

                                                                                                                                   

Humlegården satsar på en fortsatt utveckling av varumärket och har som ett led i detta utsett marknads- och kommunikationschefen Madeleine Castenvik Holt (bilden) till medlem av företagsledningen.

 

Ett starkt varumärke, genomtänkt kommunikation och goda ambassadörer är ett måste för att vara konkurrenskraftig på marknaden, och för Humlegården är varumärket även centralt i resan mot att utveckla kundrelationen, nå ökad tillväxt och högre lönsamhet. För att addera kompetens i dessa frågor har Humlegården valt att utse Madeleine Castenvik Holt, marknads- och kommunikationschef, till medlem av företagsledningen med start den 1 december 2016.

 

Madeleine Castenvik Holt rekryterades till Humlegården i maj 2016 och har en bakgrund inom kommersiella fastigheter och detaljhandel. Hon kommer närmast från Unibail-Rodamco där hon var kommunikationsansvarig för bolagets nordiska verksamhet och arbetade bland annat med kommunikationen kring, och lanseringen av, Mall of Scandinavia.

 

– Att fortsätta utveckla vårt starka varumärke och kunderbjudande är viktigt för oss. Madeleine har skapat ett ökat fokus kring hur vi arbetar med dessa frågor och hon kommer att vara en stor tillgång i ledningsgruppen och i arbetet mot vårt mål om ett långsiktigt värdeskapande, säger Anneli Jansson, vd Humlegården Fastigheter.

 

Humlegårdens företagsledning består av Anneli Jansson (VD), Anna-Karin Hag (CFO), Maria Lidström (Chef investering och utveckling), Peter Lind (Fastighetschef), David Johansson (Fastighetschef), Rebecka Yrlid (Hållbarhetschef), Marie Edling (HR-chef), Per Rosén (Chef drift och teknik) samt Madeleine Castenvik Holt (Marknads- och kommunikationschef).

 

Humlegården Fastigheter AB fokuserar på långsiktiga relationer och kvalitet för alla bolagets kunder. Bolaget strävar efter att ligga i framkant och kombinerar arkitektoniska värden med ett effektivt och nytänkande hållbarhetsarbete.

 

alt

Magnolia Bostad ska uppföra cirka 2.000 bostäder på fastigheten Stinsen 2 i Sollentuna.


Magnolia och Alecta har avtalat om förvärv av köpcentrumfastigheten Stinsen 2 i Sollentuna. Säljare är CBRE Global Investors. Magnolia Bostad planerar att uppföra cirka 2.000 bostäder på fastigheten. Affären genomförs som en bolagsaffär och köpeskillingen uppgår till cirka 700 Mkr. Wigge & Partners har varit legal rådgivare åt Magnolia Bostad i affären.
    

Tidigare ägare har initierat programarbetet för ny detaljplan med bostäder i kombination med kommersiella ytor för att integrera Stinsen i den nya stadsmiljön som växer fram i och kring området. Magnolia och Alecta ska fortsätta att driva planprocessen och bostadsutvecklingen kommer vid ny detaljplan att ske etappvis.
    

Magnolia ska utveckla samtliga bostäder och sälja en tredjedel av dessa som hyresrätter till Alecta. Vidare ska en tredjedel av bostäderna säljas till Slättö i enlighet med det ramavtal som tecknades mellan Magnolia och Slättö den 25 november. Vinstavräkning kommer ske i takt med att projekten realiseras. Den sista tredjedelen bostäder utvecklar Magnolia som bostadsrätter.
    

Fastigheten omfattar knappt 54.200 kvm i Södra Häggvik, i närheten av Magnolia Bostads projekt Lumen och Traversen 18. På fastigheten finns Stinsen köpcentrum med cirka 41.600 kvm uthyrbar area handel och kontor. Närområdet har under de senaste åren befunnit sig i stark utveckling och är under omvandling till attraktiva stads- och bostadskvarter.
    

Stinsen köpcentrum har idag omkring 70 hyresgäster, med en genomsnittlig återstående hyrestid om cirka 2,5 år. De största hyresgästerna är City Gross, Intersport, Friskis & Svettis och Stadium. Hyresintäkterna uppgår till cirka 70 Mkr och uthyrningsgraden är cirka 80 procent.

alt

Under de kommande tre åren färdigställer Skanska 48.000 kvm åt University of Virginia.


Skanska har tecknat avtal med sin kund University of Virginia om att renovera och bygga ut dess sjukhus. Kontraktet är värt 142 MUSD, cirka 1,2 Mdr kr och inkluderas i orderingången för Skanska USA Building för det fjärde kvartalet 2016.
    

Projektet omfattar cirka 40.000 kvm utbyggnation om 15 våningar samt 8.000 kvm av renoveringsarbeten. Hela expansionen av sjukhuset och renoveringsprojektet planeras vara färdigställt i december år 2020.

torsdag, 01 december 2016 11:28

Castellum investerar 521 Mkr

alt

Citypassagen i Örebro har formgivits av Roof Arkitekter AB.


Castellum har påbörjat två nybyggnationer, en i Örebro och en i Uppsala. Investeringarna beräknas sammanlagt uppgå till 521 Mkr, varav merparten gäller kontorsfastigheten Citypassagen vid norra infartsleden till Örebro.
    

Citypassagen omfattar cirka 15.000 kvm och investeringen beräknas uppgå till 420 Mkr, varav 45 Mkr avser värdet av egen mark. Byggnaden uppförs i direkt anslutning till Resecentrum och beräknas vara klar under första kvartalet 2019. Det totala årliga hyresvärdet beräknas uppgå till 35 Mkr och Castellum har tecknat ett 15-årigt hyresavtal för 46 procent av det totala hyresvärdet med Örebro kommun.
    

– Vi är stolta över att med detta stora projekt kunna bidra med moderna och flexibla kontorslokaler på den snabbt växande marknaden i Örebro, säger Henrik Saxborn, vd Castellum.
    

I Uppsala har Castellum påbörjat bygget av en distributionsanläggning i Östra Fyrislund om cirka 6.000 kvm. Investeringen beräknas uppgå till 101 Mkr, varav 20 Mkr utgör värdet av förvärvad mark. Byggnaden beräknas vara färdigställd i mars 2018 och uppförs enligt kriterier för Miljöbyggnad och Green Building.
    

PostNord har tecknat ett 10-årigt hyresavtal för hela byggnaden med ett årligt hyresvärde av 7,8 Mkr.
    

– Det är glädjande för oss att förvärva mark i ett tidigt utbyggnadsskede av detta område i Uppsala. Investeringen innebär att vi fortsätter att utöka vårt stora bestånd av lager- och logistikbyggnader i koncernen, säger Henrik Saxborn.
    

Castellum har, efter avdrag för utestående företagscertifikat, outnyttjade krediter om drygt 4 Mdr kr, vilka kommer att utnyttjas till investeringarna.

alt

Skanska uppför för totalt 18 Mdr kr Materialforskningsanläggningen ESS i Lund som planeras leverera de första neutronerna år 2019 och öppna för forskning år 2023. 

 

European Spallation Source ERIC (ESS) har tecknat avtal om en kreditram på totalt 300 MEUR (2,93 Mdr kr) med European Investment Bank (EIB), Nordic Investment Bank (NIB) och Svensk Exportkredit (SEK). Bryggfinansieringen gör det möjligt för ESS att följa sin aggressiva tidsplan för forskningsanläggning i Lund i det här skedet av byggnationsfasen.  Skanska bygger anläggningen som totalt är kostnadsberäknad till 18 Mdr kr.    

 

– Med stöd från EIB, NIB och SEK kan vi fortsätta arbetet med att i fortsatt snabb takt bygga världens främsta forskningsanläggning baserad på neutroner. Det är viktigt för ESS att säkerställa likviditeten för att möta projektets kostnader och undvika kostsamma förseningar, säger Agneta Nestenborg, ESS Director for Administration.

 

Avtalet, som skrevs under på ESS-bygget i går i närvaro av bland andra representanter för EU-kommissionen, de tre finansiella instituten och ESS, ger forskningsinfrastrukturprojektet i Lund en kreditram som sträcker sig över sju år. Med hjälp av denna sedan länge planerade bryggfinansiering kan ESS möta kostnaderna i den takt de uppstår under det snabbt framskridande byggprojektet, utan att riskera att försenas. De flesta medlemsländerna vill ha en linjär utbetalningsplan, där de betalar lika stora belopp till organisationen varje år, medan projektets likviditetsbehov är större i det här skedet av byggfasen.

alt

Bostäderna som NCC bygger åt TDC Pensionskasse på Teglholmen består av två-till femrumslägenheter från 77 kvm till 137 kvm. Samtliga lägenheter får balkong och det kommer att finnas en innergård som leder ner till en gemensam brygganläggning och hamnpromenad som även är öppen för allmänheten.

 

NCC och TDC Pensionskasse har tecknat ett avtal om att bygga 187 bostäder, en parkeringsanläggning under jord samt ett grönområde med brygganläggning och hamnpromenad på Teglholmen i Köpenhamn. Området, som kallas Tegholm Brygge, omfattar totalt 18.000 kvm och ordern är värd 380 Mkr. Bygget förväntas vara avslutat i januari 2019.

 

– På NCC är vi mycket engagerade i att bygga för ett hållbart samhälle. När det gäller certifierade byggnader är vi en av de ledande byggföretagen. Vi är stolta över att bygga hållbara hyresrätter åt TDC Pensionskasse, säger Palle Bjerre Rasmussen, Head of NCC Building Denmark.

 

Bygget ska hållbarhetscertifieras enligt DGNB, vilket är en av de främsta standarderna inom hållbarhet. Det sker som ett led i en ökad efterfrågan på hållbart byggande från investerare och byggherrar.

 

– Vi hoppas att investeringen i Teglholm Brygge ska ge en bra avkastning för TDC pensionsfond. Investeringen är ett led i vår önskade exponering i huvudstadsregionen, säger Leif Stidsen, chef för TDC Pensionskasse.

onsdag, 30 november 2016 14:27

Kasper Salin-priset 2016 gick till HSB

alt

I Örgryte Torp har HSB Göteborg slutsålt brf Studio 1 och brf Studio 2, omfattande totalt 155 lägenheter.

Foto: Rasmus Norlander

 

Kasper Salin-priset 2016 tilldelades HSB:s Studio 1 i Örgryte Torp, Göteborg. Arkitektonisk höjd och fin samklang med omgivande natur var några av lovorden som hördes när juryn prisade projektet. På plats på Cirkus i Stockholm var förutom arkitekten Johannes Norlanders team, projektledningen från HSB Göteborg även en av de boende i HSB Studio 1.

 

Vid nomineringen beskrevs projektet som att stadsdelen Örgryte Torp utanför Göteborg växer fram i ett område med såväl äldre bostäder som naturområden och parkmark. Med avstamp i en traditionell bostadsform uppnår projektet arkitektonisk höjd och skapar sina kvaliteter i inre och yttre rum utan att störa den enkla stadsplanens idé med lamellhus i sluttande terräng.

 

Genom skicklig rumsgestaltning och materialbehandling – huvudsakligen svartbränt tegel – formas byggnadernas tydliga och koncentrerade karaktär i nära samspel med platsen. För de boende skapas värden som håller över tid, såsom entréplanets sociala och välkomnande ytor; den tydliga ordningen mellan gemensamt och privat; bostädernas välstuderade rum som lyfts av vackert dagsljus och får utblickar i flera väderstreck.

 

Genom en raffinerad och sinnlig komposition av material och ett gediget genomförande skapas vardagsarkitektur i mänsklig skala.

 

Övriga nominerade till Kasper Salin-priset 2016 var:

 

Nötkärnan vårdcentral, Bergsjön. Arkitekt är Wingårdhs, byggherre en privat läkarklinik genom Christer Andersson.

Ur juryns motivering:

”Utan att få lov att nudda mark är den en markering i stadsrummet och tillför kvaliteter på en plats som tidigare enbart använts för parkering. Huset gör på så sätt stor skillnad i många människors vardag.”

 

Bro galopp i Bro, Önsta. Arkitekt är Gustav Appell arkitektkontor, byggherre Svensk Galopp.

Ur juryns motivering:

”Byggnadens stålstomme är en integrerad del av arkitekturen och konstruktionen har verkat som motor för projektets form.”

 

Råå förskola i Råå utanför Helsingborg. Arkitekt är Dorthe Mandrup Arkitekter, byggherre Helsingborgs stad.

Ur juryns motivering:

”Resultatet är en rik miljö, precis och lekfull, som på ett taktilt sätt stimulerar till lärande. Samspelet mellan ute, inne och platsens specifika kvaliteter får en central plats.”

onsdag, 30 november 2016 11:57

Newsec köper Basale av Obos

alt

Hilmar Auran, vd Basale, och Björn Lindeborg, vd Newsec Nordic Asset Management.


Newsec har nått en överenskommelse med OBOS om att köpa alla aktier i Basale. Det betyder att Basale blir en del av Newsec Asset Management från och med den 1 januari 2017. För Newsec är detta ett strategiskt drag för att stärka positionen på den nordiska marknaden. För Basale ger det större möjligheter att växa i nya riktningar och att investera mer i kollegor och kunder.
    

– Från Newsecs sida ser vi det här som en fantastisk möjlighet att få tillgång till ett kompetent nätverk i Norge. Basale är ledaren inom sitt segment på den här marknaden med många och långsiktiga kunder, säger Björn Lindeborg, vd Newsec Nordic Asset Management.
    

Framöver kommer Newsec erbjuda fastighetsförvaltning i Norge under namnet Newsec Basale och Hilmar Auran blir vd för det nya bolaget.
    

– Jag är väldigt glad att vi ansluter oss till Newsec. Jag tycker att de representerar framtiden inom fastighetsförvaltning och ser fram emot att få tillgång till deras kunskap och gå samman med en grupp av dedikerade och kundorienterade medarbetare, säger han.
    

Newsec är idag norra Europas ledande bolag inom fastighetsförvaltning och rådgivning. Med den här affären befäster Newsec ytterligare positionen som the Full Service Property House med cirka 1.000 medarbetare och cirka 260 Mdr kr under förvaltning. Varje år tecknar Newsec hyresavtal om cirka 500 000 kvm, genomför transaktioner om mer än 30 Mdr kr och värderar fastigheter till ett underliggande värde av cirka 1.000 Mdr kr.
  

I en kommentar till försäljningen säger Daniel Kjørberg Siraj, vd OBOS:
– Trondheimbaserade Basale kan vara stolta över att ha utvecklat bolaget till vad det är idag. Basale har varit en bra investering för OBOS och vi tror att vi har varit en god och stabil ägare. Newsec har fastighetsförvaltning som sin kärnverksamhet. Jag är säker på att de, tillsammans med medarbetarna i Basale, kommer att ta bolaget vidare.